Moi! Luo tili ja ota osaa iloiseen keskusteluun. 🙂

Sparraaminen eri lajeissa

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Oar
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 456
Lauteille: Huhtikuu 2011
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Sparraaminen eri lajeissa

#196

Viesti Oar »

Tää ketju on jotenkin niin hellyyttävän stereotyyppista Potkua. Never change.

Kuvake
jonne.härkänen
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 42
Viestit: 193
Lauteille: Joulukuu 2016
Paikkakunta: Lappeenranta
Etulaji: Wing Tsung
Sivulajit: Lukkopaini, Kombatan
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Sparraaminen eri lajeissa

#197

Viesti jonne.härkänen »

Mä olen tässä lähipäivinä lukenut aika monta artikkelia sparraamiseen liittyen ja alan taipumaan siihen, että se on hyvä lisä myös IP-harjoitteluun. Eli siis, kiitos tälle foorumille siitä :)

Se, että miten sparria tämmöisessä wingin kaltaisessa lajissa kannattaa treenata jää varmaan testattavaksi tulevaisuudessa. Ehkä tuo pelkkä yksipuolinen "sparri" ei ole riittävää oikeita tilanteita ajatellen.

Alla oleva artikkeli antoi ihan hyviä viboja ainakin mulle. Varsinkin toi "5 second rounds" vaikuttaa mielenkiitoiselle.
Onko tästä kellään kokemuksia?

http://www.functionalselfdefense.org/bl ... -sparring/
“You must be shapeless, formless, like water. When you pour water in a cup, it becomes the cup. When you pour water in a bottle, it becomes the bottle. When you pour water in a teapot, it becomes the teapot. Water can drip and it can crash. Become like water my friend.” - Bruce Lee

Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 10891
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Tykännyt: 9 kertaa
Tykätty: 4 kertaa

Sparraaminen eri lajeissa

#198

Viesti flammee »

Tarvinneeko lajien ja metodien olla parhaimmat mahdolliset, että niitä voi saada toimiin itsepuolustuksessa..

Melkeen ihmettelen ettei kukaan ole vielä linkannut tätä.


No juu, ei ihan ketjulyönti ja niin vanha ettei nykynuoriso ole kuullutkaan. Mutta onhan se nätti esimerkki siitä kuinka nopea lyöminen keskilinjaa pitkin samalla eteenpäin mennen voi tuottaa tulosta. Ratkasevaa tais kyllä olla se eka takakäden suora. Mutta saattaahan se olla ettei ip-tilanteessa ole kamppailu-urheilijaa vastassa ja vähäisemmälläkin osumalla saadaan riittävää shokkia aikaiseksi.

Kuvake
Akuma
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 1028
Lauteille: Elokuu 2005
Paikkakunta: Tampere
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Sparraaminen eri lajeissa

#199

Viesti Akuma »

Se, että miten sparria tämmöisessä wingin kaltaisessa lajissa kannattaa treenata jää varmaan testattavaksi tulevaisuudessa. Ehkä tuo pelkkä yksipuolinen "sparri" ei ole riittävää oikeita tilanteita ajatellen.
Mielestäni mikään yksittäinen sparrin tapa ei ole niin merkitsevä juttu kuin se, että harjoittelemansa lajin periaatteet pysyvät mukana KUN toiminta on ennaltasopimatonta.

Minusta oman lajinsa Sparrin Isoa Kysymystä(TM) kannattaa lähteä ratkomaan purkamalla se pienempiin yksitellen ratkaistavissa oleviin osakysymyksiin. Eli aloittaa ottamalla yksi pienempi osakysymys skooppiin, tutkia oman ja ehkä myös muiden samalla kentällä vaikuttavien lajien vastausta siihen, muodostaa jonkinlainen teoria ja kokeilla sitä teoriaa sitten sparrissa.

Haluan ehkä mainita vielä sen, että niihin pienempiin kysymyksiin löytämiensä vastausten arvo ei saa perustua pelkästään oman lajinsa kaikukammioissa painettuihin monopoliseteleihin, vaan niitten takana täytyy olla jonkinlainen vertaisarviointia kestävä "Fort Knoxin kultaharkko." Siksi olen monesta asiasta samaa mieltä Andyn kanssa, mutta eroamme ehkä siinä että tunnustan kullan lisäksi myös hopean, platinan, bitcoinin, timantit, jne. ja tykkään pitää omat varat liikkeessä niitten välillä.

Yksi tällainen "valuutanvaihto" tapahtuu mielestäni esimerkiksi siinä pisteessä kun yhteenotosta tulee aseellinen.
Matti Vanhanen

"We do not become 'masters of form'; instead, we hopefully train long and hard enough that the form 'masters' us."
-Ellis Amdur

Sami Kaipio
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 60
Lauteille: Marraskuu 2010
Paikkakunta: Pori
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Sparraaminen eri lajeissa

#200

Viesti Sami Kaipio »

No juu, ei ihan ketjulyönti ja niin vanha ettei nykynuoriso ole kuullutkaan. Mutta onhan se nätti esimerkki siitä kuinka nopea lyöminen keskilinjaa pitkin samalla eteenpäin mennen voi tuottaa tulosta. Ratkasevaa tais kyllä olla se eka takakäden suora. Mutta saattaahan se olla ettei ip-tilanteessa ole kamppailu-urheilijaa vastassa ja vähäisemmälläkin osumalla saadaan riittävää shokkia aikaiseksi.[/quote]

Eikö tämä ole nimenomaan liki täydellinen ketjulyönti? Osuma, mikä saa vastustajan herpaantumaan ja niin monta lyöntiä perään,kun pystyy hoitamaan homman loppuun. Kädet kävi kuin ompelukone eikä haettu varsinaisesti kropalla vahvoja lyöntejä vaan luotettiin riittävään voimaan ja volyymiin.

Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 58
Viestit: 17188
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 12 kertaa
Tykätty: 38 kertaa
Viesti:

Sparraaminen eri lajeissa

#201

Viesti Andy »

Tuohan on ristiaskellus. Olen itsekin käyttänyt nyrkkeilymatsissa tuota, joskaan en yhtä montaa lyöntiä peräkkäin. Ketjulyönin kanssa tuolla ei ole voimantuoton kannalta mitään tekemistä.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders

Kuvake
Alioppilas
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 4996
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 0
Tykätty: 3 kertaa

Sparraaminen eri lajeissa

#202

Viesti Alioppilas »

Tapani kirjoitti: Minusta pitkäkestoista iskujenvaihtosparria ei pitäis perinnelajipuolella tehdä kuin hyvin rajoitetusti sen takia, että siinä oppii iskujenvaihtosparria, joka taas siis ei ole esim just tankulan tai winkkarin kamppailutaktiikan mukaista. Enkä tässä nyt ottanut kantaa tohon puheena olleeseen videoon, vaan tämä noin yleisesti.
Minä olen tästä vähän eri mieltä - toki vain TLQ:n kohdalla, kun en winkkaria ole päivääkään treenannut. Tietenkin saman lajin sisällä on eri tyylejä, mutta tässä meidän omassamme asteittainen sparrijärjestelmä on hyvin keskeisessä osassa ja vaikka se taipuukin hyvin monenlaiseen vapaaseen harjoitteluun, pitkäkestoinen iskujenvaihto on yksi tärkeimmistä. Jos veikata pitää, niin arvioisin, että Yu Tianchengillä ja hänen opettajillaan on ollut vähän sellainen katsotaan kuka on kuka -haastematsimeininki, mikä ei sinänsä ole kiinalaisissa lajeissa kovin poikkeuksellista, ja sellaiseen(-kin) valmistautumisessa sparraaminen ihan eräkellon kanssa on tietenkin omiaan.

Itsepuolustukseen on sitten toki vähän erilaiset taktiikat, joita hiotaan toisenlaisilla harjoitteilla. On myös hyvä muistaa, että Kiina ja oikeastaan koko maailma on tuntenut nykymuotoiset ammattilaisvapaaottelut vasta melko vähän aikaa. Siksi perinteisten lajien katsominen siitä vinkkelistä on harhaanjohtavaa. Niin kiinalaiset kuin brasilialaisetkin haasteotteluita ennen 90-lukua harrastaneet kovanyrkkiset kaverit ottaisivat nykyään turpaansa 6-0 UFC-urheilijoilta, mutta heidän juttunsa ovat silti toimineet varsin hyvin siinä omassa kontekstissaan.

Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 13538
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola
Tykännyt: 8 kertaa
Tykätty: 25 kertaa

Sparraaminen eri lajeissa

#203

Viesti Kari Aittomäki »

Käytin tuosta Belfortrynnäköstä aikanaan termiä lyöntivalli, oli mun luotetuimpia aseitani. Tolla sain pussitettua niin kilpakarate-leijat kuin kickbokraajat/bokraajat, knockdown-äheltäjät ja kymmeniä itsevarmoja katujätkiä...
En kehtaa liimata mutta muistanette sen Jake th'Muss-onsekova mätön, josta Skipi ryntäs kertoon kato-kato-tää-jätkä-myllyttää-just-niinku-sinä..
Ketjulyöntiperiaatteeseen tuo liimautuu tilannehallinnan muistuttavuuden kautta, fyysinen suoritustapa on toki.. isompaa. Sporttisempaa nimenomaan.

Akuman postauksen ansiosta uskallan nyt puuttua asiaan joka on näköjään hiukan hämärässä.
Vetäkääpä koko sparri-asiassa kameraa hiukan taakkeppäin jotta isokuvio hahmottuis.
Kamppailun treenaaminen on fyysistä toimintaa jossa painepelaaminen eli matsaaminen turvasäännöin on tärkeä työkalu.
Pitkällä juoksulla pelaamisesta tuosta on kehittäytynyt urheilulajeja jotka, kuten lie kaikki olemme huomanneet, erikoistuvat yhä spesifimpään suuntaan.

Eli jos suostutte ajattelemaan sporttimatsejakin ikäänkuin treenisessioina, jossa valmistaudutaan rujompiin kohtaamisiin.. niin sitten ollaan jo aikalailla samalla portaalla jutussa.
Ja kun sparraaminen on loppupelein treenaamista kilpasuoritukseen, eli siis näilläkiikareilla treenataan tosipaikkaan vasta valmistavaan toimintaan..
Kuinka korkealle tärkeysjärjestyksessä sparraaminen sitte sijoittuu?
Mitä merkitystä on alapotkulla kymmenen sekunnin räjähdyksessä?
Tosin, olen nähnyt kuinka kokenut ovisika "puhuu sporttia" ja vetelee koko oranssikaratekan varmuudellaan puolenkymmentä alapotkua kokeneelle, halveksivalle kehäveikkoselle, joka äimäili kipua ja päätti nopeasti että tämä arpa ei voita.

Siksi myös uken aktiivinen toiminta on nimenomaan sporttihahmotuksenmukaista, kun mennään kohti ydintä eli jonku roistoparan murhaamista paljain käsin.. uken aktiivisuus on ehdottoman nounounou. Turvallisuussyistä.
Kun treenataan jotain silmän ulospullauttamista tai niskan katkaisua, kallon/niskan murtamista ja muita rujouksia, vaikkavaan dislokaatiojuttuja.. no, monia ei voi treenata ollenkaan, vain ottaa alkuotteen ja tehdä treeni tandoku renshuna. Tai mallata sitä murhaiskua.

Silloin voi olla paikallaan ottaa alkuote, vaihtaa sporttiversioon ja vatkata toistoja.
Eli nimenomaan heitoissa esim ottaa se jutsun riisipaaluheiton alku ja kiristää, mutta leppoisan painiheiton sijaan fiilistellään turparuuvilla eli niskan kääntämisellä ja mallataan osotogaria.. josta luonnollisesti tehdään sporttiversio. Tätä ei voi turvallisesti tehdä niinku mitenkään sellaisenaan, joten äksiisi eli toistokerrat on haettava sportin kautta.
Niin, ja siinä murskauspudotuksen loppurojautuksessa on konstinsa myös, riippuu hyökkäyksen nivelkohteesta eli alkuotteen jengasta, axis on herkkä maali..

Eli randorilla/sparrilla on paikkansa, mutta ydintä etsivälle.. no, se aiheen synkkyys ei saa päästä näkyvistä.
Koska kontrolli.

Pakko heittää anekdootti tosta murskauspudotuksesta (jonka detaljit mulle opetti Larry Hartsell, hooray catch!), esittelin sen kerrankaksi kovillekoville judokoille, suomalaiset oli että "tuollasta on niinku jossain Kodokanin rullissa niinku".. eli noorasivat.
Itärajan tollapuolen maltsikit naureli hyvällä tavalla ja esitti saman tekniikan vähä erilailla, vanhana sambona.
Eli paikoin se ydin elää vahvempana, sporttipuolellakin.

horror show.

Kuvake
jonne.härkänen
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 42
Viestit: 193
Lauteille: Joulukuu 2016
Paikkakunta: Lappeenranta
Etulaji: Wing Tsung
Sivulajit: Lukkopaini, Kombatan
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Sparraaminen eri lajeissa

#204

Viesti jonne.härkänen »

Ristiaskellus jossa ei astuta ristiin? :o

Ketjulyönnin voimantuotto tapahtuu pääosin vatsalihaksilla sekä selkälihasten (selkärangan) oikeanlaisella käytöllä.
Tässä boksausversiossa kropan kierto tuottaa voiman. Tai ainakin siltä se näyttää. Ketjulyönti alkaa aina ns. kolmiosta eli lyödään molemmilla käsillä yhtäaikaa, samalla suojaten omat "kulmat". Ja ensimmäinen osuma tulee aina etukädellä (wingissä etukäsi on aina vahvempi käsi). Taaempi käsi on valmiina heti osuman jälkeen seuraavaan iskuun. jne. Tosin on tuossa paljon samaakin kuin ketjulyönnissä. Siinä kohdistetaan lyönnit samaan pisteeseen, mennään eteenpäin eli otetaan kaverilta tila pois ja myllätään niin kauan, että "pilliin vihelletään".

Kun tässä ollaan oltu sitä mieltä, että ketjulyönti on vain kamikazea ilman suojausta niin väitän, että tämä on sitä vielä enemmän. Ketjulyönnissä kuitenkin pidetään pää taaempana ja painopistekin taaempana jolloin kaverin mahdolliset lyönnit ei yllä perille niin helposti...

Tuossa Karin tekstissä on aika paljon samoja elementtejä mitä oli tuossa mun linkkaamassa artikkelissa. Mun mielestä hyvin järkeen käypä ajattelumalli.
“You must be shapeless, formless, like water. When you pour water in a cup, it becomes the cup. When you pour water in a bottle, it becomes the bottle. When you pour water in a teapot, it becomes the teapot. Water can drip and it can crash. Become like water my friend.” - Bruce Lee

tonik
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 920
Lauteille: Helmikuu 2007
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Sparraaminen eri lajeissa

#205

Viesti tonik »

jonne.härkänen kirjoitti:Mä olen tässä lähipäivinä lukenut aika monta artikkelia sparraamiseen liittyen ja alan taipumaan siihen, että se on hyvä lisä myös IP-harjoitteluun. Eli siis, kiitos tälle foorumille siitä :)

Se, että miten sparria tämmöisessä wingin kaltaisessa lajissa kannattaa treenata jää varmaan testattavaksi tulevaisuudessa. Ehkä tuo pelkkä yksipuolinen "sparri" ei ole riittävää oikeita tilanteita ajatellen.

Alla oleva artikkeli antoi ihan hyviä viboja ainakin mulle. Varsinkin toi "5 second rounds" vaikuttaa mielenkiitoiselle.
Onko tästä kellään kokemuksia?

http://www.functionalselfdefense.org/bl ... -sparring/
Normi nyrkkeilysparria ilman turhia kikkailuja.
Jeesaa varmasti myös wing tsunissa kun ottanut kontaktilla.
Ketjulyönnistä täytyy sanoa että pari kertaa sitä treenannut ja jäi sama mielikuva kun andylla.
Nyt kun katoin ton boztepen videon ni aukes paremmin ja treenannut säkkiin niin uskon että toimii.
Tuo belfortin video juu eriasia. Toimii harvalla nyrkkeilijällä.

halmehe
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 623
Lauteille: Elokuu 2009
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Sparraaminen eri lajeissa

#206

Viesti halmehe »

Tuo videon "sarjajakkari" jäi mieleen Natan käyttämänä jolloin sieltä napsahti lopuksi mawa päähän tai pyyhkäisy.
Vain teot ratkaisee...

Kuvake
injunjack
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 1534
Lauteille: Heinäkuu 2005
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: Seibukania - perkele
Tykännyt: 9 kertaa
Tykätty: 7 kertaa

Sparraaminen eri lajeissa

#207

Viesti injunjack »

jostain syystä kun on ollut vanhemman liiton opettajia itsellä, on tollasta jakkarimyllyä tullut harjoteltua :-D
-REMEMBER; SOME PEOPLE ARE ALIVE SIMPLY BECAUSE IT IS ILLEGAL TO SHOOT THEM-

Kauas on pitkä matka.
https://www.facebook.com/SeibukanPKS/

airakti
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 650
Lauteille: Marraskuu 2007
Tykännyt: 1 kerran
Tykätty: 5 kertaa

Sparraaminen eri lajeissa

#208

Viesti airakti »

Jep, Nata kohdasta 8:20 alkaen:
TimppaA

PetriP
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 11
Viestit: 2061
Lauteille: Toukokuu 2006
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: Judo
Tykännyt: 3 kertaa
Tykätty: 0

Sparraaminen eri lajeissa

#209

Viesti PetriP »

jonne.härkänen kirjoitti: Kun tässä ollaan oltu sitä mieltä, että ketjulyönti on vain kamikazea ilman suojausta niin väitän, että tämä on sitä vielä enemmän. Ketjulyönnissä kuitenkin pidetään pää taaempana ja painopistekin taaempana jolloin kaverin mahdolliset lyönnit ei yllä perille niin helposti...
Ei pitäis lyöntilajeja kommnetoida .... mutta jos pää on takana niin helposti leuka on ylhööllä. Pitäisi sitä isompana riskinä että ykköskohde on auki kuin että pienempiä kopsuja tulee

Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 58
Viestit: 17188
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 12 kertaa
Tykätty: 38 kertaa
Viesti:

Sparraaminen eri lajeissa

#210

Viesti Andy »

En taida enää kommentoida wingitekniikkaa, kun siitä ei näköjään seuraa mitään järkevää keskustelua.

Mutta itse siitä sparraamisesta. Nuo tosi lyhyet erät 1s, 3s, 5s, 10s, 15s on meillä ihan yleisesti käytetty harjoitusmuoto. Idea siis se että usein tuomari keskeyttää matsin erottaakseen ottelijat tms. hieman ennen erän loppua. Tällöin on tärkeää osata hakea voittopisteet tai tarvittaessa tyrmäys muutamassa sekunnissa. Tai toisaalta pystyä pitämään saavutettu johtoasema, joten sitä tietysti harjoitellaan. Joskus myös halutaan aloittaa erä kovalla rynnistyksellä ja se on toinen käyttökohde tälle. Yli 15s mutta selvästi otteluerää lyhyemmät erät (20-90s) ovat sitten oma juttunsa ja niillä on erilaiset käyttökohteet, niistä ehkä myöhemmin.

Näissä muutaman sekunnin erissä on pari varjopuolta, jotka rajoittavat niiden käyttöä. Ensinnäkin toiminta on hidasta ja suorituksia saadaan suhteellisen vähän. Kahden 5s suorituserän välillä kun menee aika pitkä aika saada kaikki parit takaisin "viivalle", kun joku on saanut osumaa, toisella lähtee piilolinssi ja kolmannella on säärisuoja vinossa. Lisäksi se treeni on niin vaarallista, että sitä ei voi teettää kauhean montaa erää putkeen, koska ennemmin tai myöhemmin joku menee levyksi.

Parien jakamiseen pitää kiinnittää erityistä huomiota. Tällaista treeniähän ei ole mitään järkeä tehdä kevyesti, eli siinä kipataan sen mitä käsistä lähtee. Parien pitää siis olla suhteellisen tasaisia, jotta ei tapahdu onnettomuuksia. Tai no vahinkoja tapahtuu varmuudella, mutta näin niiden määrä jää kohtuulliseksi. Treeni on siis varsin vaarallista ja kokemattomille harrastajille sitä ei voi teettää ollenkaan. Joko nämä eivät lyö toisiaan kunnolla tai sitten lyövät, jolloin treeniparista heikompi lopettaa harrastuksen.

Itsepuolustuksen kannalta ongelma on vielä se, että tilanteeseen lähdetään aina samalta viivalta hyvästä tasapainosta jne. Kehälajien "uudeltaan keskeltä" aloitukseen tämä sopii, mutta itsepuolustuksessa kannattaisi varmaan treenata muutakin. Ei 5s erä tai vastaava ole mikään kelvoton treenimuoto, mutta se on enemmänkin erikoisharjoitus.

Minusta nimittäin tuossa mennään ajatustasolla pahasti pieleen, kun verrataan sitä 2-5min sparrierää itsepuolustustilanteeseen ja todetaan että ne eivät vastaa toisiaan. Eivät vastaakaan, mutta se erä ei ole tasaista tekemistä vaan se jakautuu "tilanteisiin" eli noin 1-10s vaiheisiin, joissa vaihdellaan iskuja ja joiden jälkeen tilanne rauhoittuu, kunnes toinen lähtee taas hyökkäykseen. Thainyrkeilyssä nämä on jopa institutionalisoitu arvosteluperusteisiin.

Minusta kannattaa verrata pikemmin yhtä tällaista iskujenvaihtoa yhteen itsepuolustustilanteeseen (tai sen fyysiseen ratkaisuvaiheeseen). Ottamalla 2-5min sparrierä näitä iskujenvaihtotilanteita saadaan käytännössä paljon enemmän treenituntia kohden kuin katkaisemalla erä aina 5s välein ja aloittamalla uudestaan.

Lisäksi tilanteet eivät lähde aina symmetrisesti vaan vastustaja voi päästä yllättämään jollain ovelalla liikkumisella tai hyökkäyksellä sopivaan hetkeen, kun tasapaino on huono jne. Lisäksi se opettaa huolehtimaan jälkitilanteista, kun iskujenvaihto ei pääty kelloon vaan "luonnollisesti" ja vastustaja saattaa vielä lyödä, jos siihen on mahdollisuus. Kontakti on myös pitkässä erässä paljon helpompi pitää aisoissa kuin 5s rynnistyksessä.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders

Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 11 kurkkijaa