Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Kamppailulajit koululiikunnassa

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

yasar
nilkkaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 32
Lauteille: Kesäkuu 2006

#31

Viesti yasar »

Lasten koulussa "valinnaisaineena" on judo. Sita voi alkaa harrastamaan siis luokalla 1., ja tunnit sovitettu opetusohjelmaan viikolla, ja lisatreeneja viikonloppuna.
Kuvake
Torilla
nilkkaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 34
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Espoo

#32

Viesti Torilla »

Palan halusta lyödä erään ärsyttävän tyypin lukiosta tajuttomaksi...mutta sitten saisin kyllä potkut SSKF:stä. Tämä siis toteutuisi koululiikunnan sparrimatsissa. :D
Thank you for playing. Yes, I'm number one!
IsoVaalee
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 212
Lauteille: Heinäkuu 2006
Paikkakunta: Espoo

Re: Itsepuolustus koululiikunnassa

#33

Viesti IsoVaalee »

Maailma muuttuu... :shock:

Eipä ollut itsepuollustusta koulussa tai lukiossa silloin kun minä siellä olin. Valinnaiset aineet oli tuntematon käsite (sai muistaakseni valita kuvaamataidon ja musiikin välillä...) ja liikuntatunnilla sisälajeina oli joko sähly, lentis tai sulkis, eikä mitään muuta. Kyllä käy kateeksi (oikeesti...)!

(aiheesta) Mieleeni tulee vastuukysymys. Miten koulu/oppilaitos suhtautuu vastuuseen. Kyseessähän on (yleensä) kontaktilaji jolloin tapaturmien mahdollisuus on kuitenkin korkeampi kuin esim. sulkapallossa. Jos (ja kun) sattuu havareita niin kynnys valittamiseen on koululiikunnassa huomattavasti matalampi (kuin vapaaehtoisessa harrastustoiminnassa).

Toinen mieleeni tuleva pointti on seurassamme harjoittelevan lääkärin kommetti meidän junnuvalmennuksestamme. Käsittääkseni lukkoja ja kaikenlaatuisten nivelten manipuolointeja ei tulisi tehdä kasvavalle nuorelle (jota yläasteikäinenkin kai vielä on). Näillä saattaa aiheuttaa nuorelle myöhemmällä iällä nivelongelmia (yliliikkuvuutta ja vääriä ratoja). Käsittääkseni myös vammat ovat kasvavissa nivelissä helpompi saada aikaan (korjatkaa jos olen väärässä!). Lukkoja ja nivelten manipuolointiahan esiintyy aika paljon IP lajeissa.

Kolmas mieleeni tuleva pointti on itse treenattavat (monet ovat tainneet sivuta tätä). Jos tarjoaa opetusohjelmassa "mainostettua" kurssia niin oppilaaksi täytyy päästää kaikki oppilaat jotka täyttävät esivaatimukset ja kurssilta pois potkimiseen täytyykin sitten olla _aika_ vahvat perusteet. Myös arvostelu on mielenkiintoinen konsepti, olipa arvosana 1 - 5 tai 4 - 10. En oo ainakaan ennen kuullut nakkikioskilla huudeltavan "Prkle! Mulla on kymppi karatessa!" :D

Nämä kommentit siis maallikkona. Olen joskus toiminut AMK tasolla luennoitsijana / apuopettajana, mutta aineilla joita opetin ei ollut mitään tekemistä liikunnan kanssa (nörtteilyn perusteet ja huonon pukeutumisen alkeet). En missään nimessä tyrmää ajatusta, mutta mielenkiintoisia kysymyksiä herää! Kommentoikaa te jotka opetatte ammatiksenne (Elina?)! Toivonkin hartaasti että kun oma taapero astuu kouluun valittavana on budolajejakin :)
yasar
nilkkaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 32
Lauteille: Kesäkuu 2006

#34

Viesti yasar »

Lisayksena... :)

Lasten koulussa "lisalajit" kuuluvat kouluviikkoon, mutta niista ei anneta arvostelua. Valita voi: judo, baletti, kansantanssit, jalkapallo, lentopallo, koripallo...normaalia liikuntaa 2 viikossa, + 2 tuntia naita "lisalajeja". Luokilla 1-4 pitaa valita 2 tuntia liikuntalajeja, seka 2 tuntia muuta (kitara, sahköurut, taiteet, kuoro....)

Meilla poika harrastaa taekwondoa, mutta judo ei kolahtanut kokeillessa; valitsi jalkapallon.

Koulun joukkue treenaa ja kisaakin tiiviisti. Hyva juttu mielestani etta naita on sisallytetty koulun puitteisiin, mutta paivat ovatkin sitten vahan pitempia.

Niin ja mehan ei asuta Suomessa, mutta olen angennyt palstallenne omine lupineni ;) ...
Kuvake
kala
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 932
Lauteille: Huhtikuu 2005

Re: Itsepuolustus koululiikunnassa

#35

Viesti kala »

IsoVaalee kirjoitti: Käsittääkseni lukkoja ja kaikenlaatuisten nivelten manipuolointeja ei tulisi tehdä kasvavalle nuorelle (jota yläasteikäinenkin kai vielä on).
Olen kuullut/lukenut saman. Silloin taidettiin antaa ohjeeksi, että alle 15-vuotiaille ei pitäisi tehdä lukkoja. Muista yhdellä leirillä, kun harjoiteltiin rannelukkoja. Parina oli n. 12-vuotias tyttö. Hänelle ei saanut rannelukkoa, koska ranne taipui yli. Tosin tapaahan tuota täysi-ikäisilläkin. joidenkin soittimien soittajilla toinen ranne taipuu hyvin.

Toinen tekijä koululiikunnassa on se, että siellä saattaa olla mukana haluttomia harjoittelijoita. Onnettomuusriski kasvaa.
karate ni sente nashi

"Civilized men are more discourteous than savages because they know they can be impolite without having their skulls split."
Conan The Cimmerian
Kuvake
JanneM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 20197
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: JKL

#36

Viesti JanneM »

Tervetuloa lauteille yasar!
On täällä muitakin ulkomailla asuvia.

Saanko udella missä asutte?
Hieno systeemi tommonen, että koulun puolesta järjestetään harrastuksia lapsille. Soisi tulevan muotiin suomessakin.
-Janne Maunonen-
**No jasinui salmul saralra**
JKL Fight Club
Defendo JKL
American Defendo Academy
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 93832
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

#37

Viesti Mika »

Välimeren rannalla kertoi yasar perheinensä asustavansa. 8)

Ja edelleen olet tervetullut "änkeämään" meidän seuraamme. :D
Sinähän olet yksi meistä, potkulainen siinä kuin kaikki muutkin. Tietenkin.


Muuten, mitä muita lajeja lastenne koulussa voi valita? Entäs kamppailulajeja? Tietenkin sen maankin voisi kuriositeettina mainita...:-!
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
yasar
nilkkaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 32
Lauteille: Kesäkuu 2006

#38

Viesti yasar »

Heips!

Monessa maassahan tietyilla kouluilla on omat "myyntikikkansa" ainetarjonnan avulla? Eli on paljon erilaisia harrastemahdollisuuksia "lisana", ja sehan on hyva asia etta niihin koulun puitteissa voi tutustua? Tyttaren ystavatar esim. muutti paikkakuntaa/ koulua, ja siella taas keskitytaan uintiin ja "vesibalettiin" (kaaks en muista sen lajin hienompaa nimea...) Kouluilla on omia joukkueita kaikessa mahdollisessa; myös painissa, ja niiden avulla tapahtuu myös mainostusta (pyritaan saaman lajin harrastajia, ja samalla menestysta koululle)...

Kyse meilla on yksityiskouluista, ja Suomessahan myös on joskus ollut puhetta pidemmasta koulupaivasta etta sinne myös saataisiin tungettua eri harrastuksia??

Tassahan voitaisiin alkaa arvuuttelemaan meidan kotimaatamme :D pitemmaksikin aikaa, mutta mitapa tuosta...Euroopan reunalla keikutaan Turkissa, ja Valimeren rannalla tietenkin... :paallaan:
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 93832
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

#39

Viesti Mika »

Yasar, joo, on siitä puhuttu ja joissakin kouluissa toimiikin, mutta se on rahasta kiinni. :(

Ja Suomessa kun kuitenkin tuota urheilua opetetaan enemmänkin seurojen kautta, joten joku voisi kokea laajamittaisen kerhotoiminnan päällekkäiseksi.

Hyvää kesää sinne Välimeren rannalle! 8)
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Jutoka
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1843
Lauteille: Heinäkuu 2006
Paikkakunta: Helsinki

#40

Viesti Jutoka »

yasar kirjoitti: Kyse meilla on yksityiskouluista, ja Suomessahan myös on joskus ollut puhetta pidemmasta koulupaivasta etta sinne myös saataisiin tungettua eri harrastuksia??
Onhan Suomessakin näitä hevosenharjauslukioita. Itse en kyllä laittaisi lastani sellaisiin. Jotenkin nuo usein painottavat mainostuksessa niin paljon sitä harrastepuolta, että tuntuu se opetus jäävän taka-alalle. Täysin eri asia on sitten esimerkiksi matemaattisiin aineisiin erikoistuneet lukiot.
yasar
nilkkaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 32
Lauteille: Kesäkuu 2006

#41

Viesti yasar »

Jeps- lukio asia erikseen, ja tottakai joku matemaattinen/ kielilukio on ihan eri luokkaa. Nyt on kyse peruskoulusta, ja jokainen lisaliikunta tunti tarpeellinen...ainakin omasta mielestani. Niistahan tassa paaasiassa kyse??

Jos joku on hyva vaikka uinnissa, ja koulussa siihen satsataan niin ei siina mitaan pahaa ole.

Kouluthan antavat stipendeja lahjakkaille urheilijoille, ja ainakin meidan seudulla niin on tehty koskien jalkapalloa/ koripalloa...

No meilla talla tavalla, ja maksettava koulusta on (jos tahtoo lapsilleen hyvan sellaisen) , silla meilla ei ole Pisa- tutkimuksen mukaan asiaa karkimaihin :) .
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

#42

Viesti Jussi Häkkinen »

yasar kirjoitti: Jeps- lukio asia erikseen, ja tottakai joku matemaattinen/ kielilukio on ihan eri luokkaa. Nyt on kyse peruskoulusta, ja jokainen lisaliikunta tunti tarpeellinen...ainakin omasta mielestani. Niistahan tassa paaasiassa kyse?? .
Kannatan tältä pohjalta ns. ensimmäisen kotimaisen kielen opetusosuuden tuntuvaa lisäämistä.

Perusasiat kuntoon.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
AriJ
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 12708
Lauteille: Tammikuu 2005

#43

Viesti AriJ »

Vaimo pongasi uutisista maininnan Kuopion koulu(i)ssa järjestettävästä itsepuolustuskoulutuksesta. En ehtinyt kurkkaamaan kun olin väärässä kerroksessa. Jotain tummapukuisia kavereit aoli kuulemma ollut.

Noh, surffasin, ja löytyi seuraava kohta oppisuunnitelmassa:
Kuopion Lyseon lukio
5.19 Liikunta
Soveltavat kurssit
LI7 Selviytyminen ja itsepuolustus
______________________
thejuha
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 252
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Järvenpää

#44

Viesti thejuha »

Vielä tuohon alkupäräiseen aiheeseen.

Aikoinaan omana kouluaikana ei itsepuolustuksellisiin asioihin juurikaan tullut koulun kautta tutustuttua. Lukiossa liikunnassa oli vaihtoehtoja monia ja oppilaiden omia lajeja käytiin tutustumassa - vaan silloin taisi olla nyrkkeily ainut itsepuolustukseen viittaava.

Myöhemmin olen ollut mukana pitämässä kouluille (ala-asteelle) muutamia liikuntatunteja (joiden saldo oli lopulta negatiivinen). Eli seurana emme saavuttaneet mitään, mutta aihe villitsi lapsia - vaikka tavoite oli juuri päinvastainen. 2 kertaa olimme mukana liikuntapäivässa (yläaste), jossa homma meni paremmin. Siellä oppilaat saivat valita itseään kiinnostavia juttuja, joista me olimme 1. Silloin mukaan tuli niitä, joilla oli jotain taustaa tai kiinnostusta.

Viimeisen vuoden aikana olemme pitäneet lukiolle parin kolmen tunnin juttuja. Niissä on ollut lukiolaisilla mahdollisuus tulla vaihtoehtoiseen liikuntaan. Palaute on ollut hyvää ja opettajien fiiliksen positiiviset. Tietoutta lajista ja lejeista on viety eteenpäin, joka on hyvä asia. Toisaalta emme ole saaneet ketään innostumaan niin paljon, että kukaan olisi tullut ainakaan meidän seuraan jäseneksi.

Yleiskommenttina voisin todeta nykyliikunnan koulussa olevan tarjonnaltaan laajenpaa kuin ennen. Pidän sitä hyvänä, koska hyvin monelle nuorelle on koululiikunta ainut liikunnallinen osa elämää. Toisaalta on aina vain enemmän nuoria, joilla tietous liikunnasta tulee vain koulun kautta. Siksi on erityisen hienoa, että koulu mukautuu tilanteeseen ja taloudellisin rajoittein pyrkii kuitenkin tarjoamaan mahdollisimman laajaa vaihtoehtokirjoa koululaisille.
Jos vasara on ainut työkalu, niin kaikki
ongelmat alkavat näyttää nauloilta.
Hna
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 70
Lauteille: Tammikuu 2006

#45

Viesti Hna »

Ihmettelin yasarin lasten koulun meininkiä ja ajattelin, että missä vaiheessa Suomessa on tähän jenkkimallin "harrasteet koulussa" -juttuun siirrytty. Onneksi ei ollakaan. Itse ainakin pidin harrastukset erillään koulusta ihan tyytyväisenä ja hankin niitä silti monta. Tietysti jos koko maan kulttuuri on sitä mieltä, että koulusta valitaan kivoja kerhoja ja niihin osallistutaan, mutta muuta harrastusaktiviteettia ei ole saatavissa, on tilanne eri.

Tulee vaan kyllä mieleen noissa sitten ne koulukiusatut. Itse (vaikka en kiusattu ollutkaan) pääsin harrastuksissani "karkuun" kaikkia oman kouluni oppilaita, harvemmin niitä näkyi samoissa harrastuspaikoissa (paitsi konservatoriolla oli luokaltani yksi). Eli ainakin olisi tsäänssit saada sitä uutta aluetta sosiaalisten kontaktien luomiseen, jos se koulussa on tyrmätty (kuten joiltain on, kiusattu ei useinkaan saa sosiaalisen paineen takia kavereita, vaikka kiusatussa ei olisikaan mitään vikaa).

Vaivaahan se tietty tuottaa vanhemmille, kun pitää ehkä raahata lasta pianotunnille ja balettiin ja karateen koulun jälkeen, kun ei se voikaan jäädä niihin suoraan kouluun. Mutta kuten kaikella muullakin, on tälläkin asialla monta puolta. Itse kuitenkin kannatan harrastusten pitämistä koulusta erillään (tosin ehkä mielekkään kouluharrastuksen ansiosta olisin saattanut oppia arvostamaan kouluakin enemmän silloin joskus ala-asteella, silloin hain mielenkiintoisen ja haastavan tekemisen harrastuksistani).
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 55 kurkkijaa