Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Avokämmen vs nyrkki

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
ka1
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 2128
Lauteille: Maaliskuu 2005
Tykännyt: 6 kertaa
Tykätty: 65 kertaa

Avokämmen vs nyrkki

#1

Viesti ka1 » maalis 15, 2005, 17.07

Kun puhutaan lyömisestä, kaikki ajattelevat automaattisesti nyrkillä lyömistä. Mutta entä avokämmen, miksi kukaan ei ajattele avokämmentä lyönnistä puhuttaessa? Johtuuko tämä siitä, että nyrkillä lyöminen on jotenkin parempi tapa?

Mitä huonoa nyrkillä lyömisessä sitten on? Nyrkillä lyöminen vaatii erittäin kovaa harjoittelua. Ei se nyt varsinaisesti huono puoli ole, mutta joillekkin se ei ehkä sovi. Nyrkillä lyötäessä oma käsi hajoaa helposti. Rystysiin tulee haavoja ja ne murtuvat, rannekkin voi vääntyä ikävästi ja murtua (ellei ole harjoitellut paljon,mutta harjoittelukaan ei aina auta).

Avokämmenellä lyödessä ei näitä ongelmia (eikä muitakaan :) ) pahemmin esiinny. On paljon luonnollisempi liike lyödä avoimella kädellä kuin nyrkillä. Käsi ei myöskään hajoa eikä vääntyile. Kumpaakaan lyöntitapaa pahemmin harjoittelemattoman henkilön (ei, en tarkoita nyt itseäni ;) ) on paljon helpompi lyödä avokämmenellä, koska, kuten jo sanoinkin, liike on luonnollisempi kuin nyrkillä lyötäessä. Siihen saa enemmän nopeutta ja voimaa ja "tukevuutta" (ehkä joku tajuaa mitä tarkoitan). Osumis pinta-alaakin on enemmän (osittain hyvä, osittain huono asia).

Mistään läpsimisestä ei avokämmenlyönnissä siis ole todellakaan kyse.
Olen sitä mieltä, että se on paljon luonnollisempi ja helpompi tapa lyödä. Ainakin lyöntejä harjoittelemattomille ylivoimaisesti parempi tapa. Harmi vain, että yleensä heidän suustaan kuulee sellaisia viisauksia kuin "Mikä lyönti se muka on?" tai "Mä en oo mikään nainen". Myös niiden, jotka ovat sitä nyrkillä lyömistä jo vuosikausia harrastaneet, kannattaa kokeilla avokämmentä. Tietenkin avokämmenellä voi lyödä monella eri tavalla (niinkuin nyrkilläkin). Avokämmenlyönti ei siis ole minkään erillisen lyönnin nimi, vaan pikemminkin tyylin.

Mitä mieltä itse olette asiasta? Minkä verran olette avokämmen lyöntiä treenanneet?


Kuvake
KungFuMiäs
ylipotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 5253
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Vaasa
Tykännyt: 0
Tykätty: 7 kertaa

#2

Viesti KungFuMiäs » maalis 15, 2005, 17.35

avokämmenellä saa helpommin tehtyä vaihinkoa sisäelimille hyvällä voimalla iskettynä. Mielestäni avokämmen on enemmän korkea tasoisempi kuin nyrkki, juuri siitä syystä että alottelija ei luultavasti pysty iskemään sillä niin kovaa että sillä saisi mitään vahinkoa aikaan.
http://bajiwasa.info" onclick="window.open(this.href);return false;
Baji Vaasa myös Facebookissa.

Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 18262
Lauteille: Helmikuu 2005
Tykännyt: 13 kertaa
Tykätty: 18 kertaa

#3

Viesti Jussi Häkkinen » maalis 15, 2005, 17.39

KungFuMiäs kirjoitti: avokämmenellä saa helpommin tehtyä vaihinkoa sisäelimille hyvällä voimalla iskettynä.
Millaisilla perusteilla suurempipinta-alainen impakti tekee enemmän vahinkoa sisäelimille kuin vastaavalla voimalla ja tavalla lyöty, sangen pienipinta-alainen nyrkkilyönti?
Mielestäni avokämmen on enemmän korkea tasoisempi kuin nyrkki, juuri siitä syystä että alottelija ei luultavasti pysty iskemään sillä niin kovaa että sillä saisi mitään vahinkoa aikaan.
Miksi näin? Onko kyse jostain tietyntyyppisestä lyönnistä, esim. jonkin tietyn lajin erikoisuudesta?


Itse harjoittelen ja käytän treenatessani molempia enkä koe kumpaakaan automaattisesti paremmaksi valinnaksi. Molemmat vaativat harjoittelua, mikä ei minun "kirjassani" ainakaan negatiivinen juttu ole.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi." - Jussi Häkkinen

"Isänmaallisuus on halua tappaa ja tulla tapetuksi triviaaleista syistä." -Bertrand Russell

Kuvake
YJT
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 3519
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja
Tykännyt: 7 kertaa
Tykätty: 83 kertaa

#4

Viesti YJT » maalis 15, 2005, 17.44

Kova - pehmeä / pehmeä - kova -periaate pohjaa tosielämän realiteetteihin, eli jos nyrkillä (kovalla) lyö päähän (kovaan), sattuu molempiin. Nyrkin tapauksessa sattuminen voi johtaa siihen, että sillä nyrkillä ei vähään aikaan sitten mitään tehdäkään (esim. lyödä toista kertaa). Sen takia koviin kohteisiin on parempi lyödä pehmeällä (esim. kämmenellä), kun taas pehmeisiin kohteisiin (esim. vartalo) voi lyödä nyrkilläkin.

Olen ollut IPDTA:n (International Police Defensive Tactics Association) järjestämässä itsepuolustuskoulutuksessa, jossa harjoiteltiin juuri näitä löysällä kädellä tehtäviä avokämmenlyöntejä. Todettiin, että suojaliivienkin läpi selkään tuleva avokämmenlyönti notkauttaa isonkin miehen polvia, vaikka lyöjä oli treenannut ko. tekniikkaa vasta muutaman tunnin. Vastaava lyönti kasvoihin varmasti pudottaisi lähes miehen kuin miehen, puhumattakaan jos sen tekisi asiaan vihkiytynyt henkilö.

Ja avokämmenlyönnin lisäksi on paljon muitakin, tosielämän realiteetteihin perinteistä nyrkillä lyöntiä paremmin sopivia lyöntejä (esim. vasaralyönti, kämmenpohjalla lyöminen ja käsivarren eri osien käyttäminen).

Mark Hatmaker muuten suosittelee, että nyrkillä lyötäessä pitäisi toimia juuri eri tavalla kuin perinteisesti opetetaan: Kun yleensä neuvotaan lyömään etu- ja keskisormen rystysellä, Hatmaker kehottaa lyömään nimettömän ja pikkusormen ylimmällä (rystystä lähinnä olevalla) osalla. Tällä tavalla ranne on paremmin linjassa kyynärvarren kanssa, ja riski rystysten hajoamiseen on pienempi.

ka1
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 2128
Lauteille: Maaliskuu 2005
Tykännyt: 6 kertaa
Tykätty: 65 kertaa

#5

Viesti ka1 » maalis 15, 2005, 18.59

KungFuMiäs kirjoitti: Mielestäni avokämmen on enemmän korkea tasoisempi kuin nyrkki, juuri siitä syystä että alottelija ei luultavasti pysty iskemään sillä niin kovaa että sillä saisi mitään vahinkoa aikaan.
Tästä ei kyllä voi olla samaa mieltä. Kyllä aloittelija saa avokämmenellä enemmän aikaan kuin esim. nyrkillä. Sillä on helppo iskeä nopeasti ja kovaa.

Kuvake
Manki
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 238
Lauteille: Joulukuu 2004
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#6

Viesti Manki » maalis 15, 2005, 19.09

Mutta entä avokämmen, miksi kukaan ei ajattele avokämmentä lyönnistä puhuttaessa?
Ehkä se johtuu siitä, että avokämmenlyöntiä kutsutaan nimellä "bitch slap" :lol: - eli olisi ikään kuin "halveksiva" tekniikka. Varmasti silti sattuu ihan mojovasti avokämmenlyöntikin, siinä missä nyrkillä tehtykin.
Viittaa ja uniformua kannan tosin vain päihtyneenä. -vicecity

Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 10771
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Tykännyt: 80 kertaa
Tykätty: 67 kertaa

Re: Avokämmen vs nyrkki

#7

Viesti flammee » maalis 15, 2005, 19.38

ka1 kirjoitti: Mutta entä avokämmen, miksi kukaan ei ajattele avokämmentä lyönnistä puhuttaessa?
Eikö avokämmenellä lyötäessä sormet muka ole vaarassa? Siis sellaisessa avokämmenlyönnissä jossa sormet osoittavat ylöspäin.. Voisin kuvitella että hyvin helposti tarttuu yhtäaikaa vastustajan kanssa lyödessä esim. vastustajan hihaan ja eihän sormi sellaista kestä. Olen kuullut sellaisestakin tilanteesta että karateottelussa molemmat tekivät yhtäaikaa takakäden lyönnin ja toisen nyrkki osui toisen hihaan ja sen seurauksena olkapää meni pois paikoiltaan.. :? Mattopainissakin mua on neuvottu pitämään käsi suljettuna kun lähdetään hakemaan otetta ettei sormia sorki rikki / toisen silmiin. Siis avataan toki se käsi sitten kun saadaan se lähelle potentiaalista otekohtaa..

Ja onhan avokämmenlyönti 5 cm lyhempi, jossei nyt tarkoiteta laajakaarista bitch slappia, joka puolestaan on helpoin torjua / väistää.

ka1
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 2128
Lauteille: Maaliskuu 2005
Tykännyt: 6 kertaa
Tykätty: 65 kertaa

Re: Avokämmen vs nyrkki

#8

Viesti ka1 » maalis 15, 2005, 20.10

flammee kirjoitti: Eikö avokämmenellä lyötäessä sormet muka ole vaarassa? Siis sellaisessa avokämmenlyönnissä jossa sormet osoittavat ylöspäin.. Voisin kuvitella että hyvin helposti tarttuu yhtäaikaa vastustajan kanssa lyödessä esim. vastustajan hihaan ja eihän sormi sellaista kestä.
Eivät ne sormet missään kauheassa vaarassa ole, kun pitää ne kiinni toisissaan/jäykkänä (jotkut eivät kyllä tykkää lyödä sormet kiinni toisissaan).
Kyllä kaikissa lyönneissä ja potkuissa on omat riskinsä, mutta kuinka suuret ne ovat, on toinen juttu. Ja jos ne sormet vaikka tarttuisikin esim. vastustajan hihaan, niin ne luultavasti taipuisivat taaksepäin, ja oman kokemuksen perusteella voin sanoa että sitä ne kyllä kestävät kiitettävästi.

Kuvake
KungFuMiäs
ylipotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 5253
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Vaasa
Tykännyt: 0
Tykätty: 7 kertaa

#9

Viesti KungFuMiäs » maalis 15, 2005, 20.38

Miksi näin? Onko kyse jostain tietyntyyppisestä lyönnistä, esim. jonkin tietyn lajin erikoisuudesta?
Joo no tämä oli tietenkin oman lajini, bajiquanin näkökulmasta.
Tästä ei kyllä voi olla samaa mieltä. Kyllä aloittelija saa avokämmenellä enemmän aikaan kuin esim. nyrkillä. Sillä on helppo iskeä nopeasti ja kovaa.
Minun kokemukseni mukaan alottelijan avokämmen iskuista tulee helposti läpsimistä ja nyrkillä saa helpommin aikaan vahinkoa vastustajalle (itselleen myös tietenkin) "aloittelijan voimalla".

Millaisilla perusteilla suurempipinta-alainen impakti tekee enemmän vahinkoa sisäelimille kuin vastaavalla voimalla ja tavalla lyöty, sangen pienipinta-alainen nyrkkilyönti?
En nyt voi puhua 100% varmuudella tästä mutta mielestäni kämmennestä saa tavallaan tasaisemman voiman jonka saa kohdistettua helpommin, kuullostaa vähä oudolta mutta tältä se tuntuu. Mutta minua on kuitenkin opetettu että avokämmen voi olla tuhoavampi kuin nyrkki sisäelimille ja kokemukseni mukaan sen voima myös tuntuu erilaiselta, minua tukee myös 600 vuoden empiirinen tutkimus :) . Ehkä osaan vastata paremmin 10 vuoden päästä.
http://bajiwasa.info" onclick="window.open(this.href);return false;
Baji Vaasa myös Facebookissa.

Hutkija
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 79
Lauteille: Helmikuu 2005
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#10

Viesti Hutkija » maalis 15, 2005, 21.44

Pekiti Tirsia hyödyntää ymmärtääkseni paljonkin avokämmenhyökkäyksiä. Siitä on ollut juttua netissä mm. seuraavalla sivustolla: http://www.pekiti-tirsia.net/openHand.p" onclick="window.open(this.href);return false; ... e=openHand

Kuvake
joksanen
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 3170
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Turku
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#11

Viesti joksanen » maalis 15, 2005, 22.27

Avokämmenellä lyötäessä saa ehkä paremmin hyödynnettyä ranteen liikeratoja kuin nyrkillä. Nyrkki usein on vain paino tai "terä" käsivarren päässä. Voisin myös kuvitella että (joillekin) naisille avokämmenellä lyöminen on psykologisestikin helpompaa. Puhumattakaan siitä että pitkähköillä kynsillä nyrkin kietominen tuntuu oudolta. Avokämmenlyönnin (tekniikkana) voi myös tarvittaessa vaihtaa pelkkään töytäisyyn.

En ole itse havainnut avokämmenlyönnin sattuvat enemmän kuin nyrkin, mutta tuon suuntaista legendaa olen itsekin kuullut. Avokämmenlyöntejä on myös niin miljoona erilaista, että suorien korrelaatioiden teko on vähän pököä.

Nyrkkilyönnin rystysten kontaktipintaa sivuttiin Kamppailu.netin pysty/vaakanyrkki-ketjussa. Samassa ketjussa mainittiin myös linkki Jack Dempseyn kirjoituksiin, joissa "pinky"-rystystä suosittiin. Ko linkki ei näyttäisi enää toimivan =(.

Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 18262
Lauteille: Helmikuu 2005
Tykännyt: 13 kertaa
Tykätty: 18 kertaa

#12

Viesti Jussi Häkkinen » maalis 15, 2005, 22.30

YJT kirjoitti: Tällä tavalla ranne on paremmin linjassa kyynärvarren kanssa, ja riski rystysten hajoamiseen on pienempi.
Toinen tapa "linjata" ranne hyvin on painottaa lyönti pääosin etusormen rystyselle ja jättää käsi n. 45 asteen kulmaan. Tällöinkin rannelinja on sangen hyvä ja kestävä.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi." - Jussi Häkkinen

"Isänmaallisuus on halua tappaa ja tulla tapetuksi triviaaleista syistä." -Bertrand Russell

Miklu
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 2116
Lauteille: Tammikuu 2005
Tykännyt: 1 kerran
Tykätty: 0

#13

Viesti Miklu » maalis 15, 2005, 23.29

Sekunti sitten oli juttua jossain tästäkin... Eskrima digestiivi? Ei jaksa muistaa. Taitaa tämäkin muistelo tulla sieltä. Jostain ;)

Soft - hard erottelu tulikin jo. Lyönti nyrkillä murtaa ehkä luita naamasta mutta kukaan mies ei jää jaloilleen jos sitä huitastaan oikein mojovalla bitch slapillä ohimoon. Kunnon avokämmenlyönti on piiskamainen sivallus, joka osuessaan tuntuu samalta kuin märällä mattorullalla kietastais pläsiin. Toimii muuten rystylläkin mutta varo poskipäitä.
Nyrkit kyllä puhuu hyvästi kontolloidussa tilanteessa kun etäisyyttä saa hallitua jne. mutta släppi toimii vaikka vähä olis jo housuun turahtanutkin.

Bitch släpin voima perustuu imho siihen, että rentous on helpompi säilytää + ko. tekniikka suosii laajoja kaaria. Tietysti laajakaariset liikkeet on yleensä helppo blockata mutta siinähän tämän tekniikan taktinen hienous onkin. If you block, you die.

Followuppi on tämän släpsimisen hankaluus. Toinen lyönti lähtee huonosti samalla kädellä, paitti rystyltä. Tietysti suojauksen joutuu jossain määrin uhraamaan. Mutta kyllä toimii. Speciaali bonuksena ei jätä pahempia vammoja, ehkä aivotärähdystä ja poskessa punaisena polttelevaa kämmenen jälkeä lukuunottamatta.

Kämmentyvilyönnit on sitten oma lukunsa. Läheltä käytetään öv koos. Silloin kun nyrkillä käsittelly on hankalaa. Suojauksen välistä etc.

Kaikki pittää tietysti hallita.
Bruce Lee elää!

Ronin
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 4457
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Mushroomland
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#14

Viesti Ronin » maalis 16, 2005, 00.02

Bitch slapin suuntaisin itse korvaan. Eli siis sormet yhdessä ja käsi hieman "kuppimaisena", huom. vain hieman. Ja tähtäys siten, että kämmen-osa laskeutuu korvan päälle aiheuttaen näin suuren paineen korvaonteloon. Tosin esim. fencestä axe hand tuntuu luontevammalta.

Sitten on esim. chin jab. Periaate on helppo, mutta toteutus kyllä vaatii treeniä. Helppo tehdä fencestä tai jack bennystä tms. ja erinomainen set up esim. iskulle kurkkuun.
When facing difficult situations it is best to dash forward bravely and with joy...

Liity Etupotkijaksi!

Luettavaa (ja tykättävää) potkulaisille!

Kuvake
Antti91
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 99
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#15

Viesti Antti91 » maalis 16, 2005, 07.22

Mielestäni avari ei ole avari, mutta, mutta voisiko olla, että kahden lyöntitavan välinen ero perustuu siihen, että nyrkki on enemmän penetroiva ja eteenpäin suuntautunut kun taas kämmentyvilyönti usein enmmän alhaalta ylöspäin suuntautuva (koska lyödään usein kohti leukaa ja läheltä)?

Avokämmenlyönti taas on ihan eri juttu ja sitä kannattaa kokeilla esim. mitsiin - kyllä huomaa, että oikeaan kohtaan suoritettuna sattuu ihan v....i. (Parhaat kohteet varmaan korva, naama jne.)

Nivusiin suuntautunut Whiplash-liike on tuttu monesta perinteisestä Aasialaisesta lajista ja toimii loistavasti kasvoihin ja nivusiin.

Itse olen murtanut pari kertaa käteni luut pelkästään nyrkillä lyömällä - jossain vaiheessa siis päädyin tuohon kämmentyvilyöntiin. Huomasin sen potentiaalin vasta harjoiteltuani myös kivoja jatkoja, kuten lyönnin jälkeen sormet silmiin jne. Suosittelen ehdottomasti pitämään repertuaarissa, varsinkin, jos harjoittelee lajeja, joissa mennään todella lähelle: kämmentyvilyönti mahdollistaa paremman liikkeen kuin nyrkki, kun ollaan ihan iholla.
"Those are my principles, and if you don't like them... well, I have others." Groucho Marx


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 77 kurkkijaa