Nyt voit liittyä etupotkijaksi näppärästi ja nopeasti PayPalin kautta tästä linkistä. Tukemalla Potkua pidät sivustoa pystyssä. :)

Kuva

Miten kasvattaa kuntoa?

Keskustelua voimaharjoittelusta, kamppailulajien oheisharjoittelusta, liikuntaravitsemuksesta ja urheiluvammoista

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
froggy
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 54
Lauteille: Joulukuu 2004
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Miten kasvattaa kuntoa?

#1

Viesti froggy » tammi 2, 2005, 19.26

Tulisi saada parannettua kuntopohjaa. En pidä lenkkeilystä. Miten voisin korvata juoksun? Uinti tms. ei oikein onnistu. Miten te muut rakennatte peruskuntoanne?


Kuvake
Manki
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 238
Lauteille: Joulukuu 2004
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Spinning!

#2

Viesti Manki » tammi 2, 2005, 20.08

Spinning on aika kova sana - rankkaa ja vaikka kyse on ryhmätunnista, niin siellä on yleensä puolet miehiä. :) Ja yleensä spinningtunnilla saa itsestään irti enemmän kuin yksinäisellä lenkillä jossain teitten vierillä. Vedän itse kerran viikkoon kaksi spinnituntia putkeen ja se kyllä sitten jo tuntuukin kunnon pitkän juoksulenkin veroiselta.

Lenkit ovat tietty hyvä vaihtoehto aina, koska jo puolen tunnin juoksulenkki vaatii suht hyvää kuntoa ja jo se puolen tunnin lenkki on varsin hyvä kunnon ylläpitäjä.

Tavallinen pyöräily taas sopii mielestäni kunnon ylläpitoon, mutta jos ei pyöräile todella pitkiä matkoja, se ei välttämättä kehitä kuntoa ellei lähde kohentamaan kuntoa varsin alhaiselta kuntotasolta ylöspäin.

Kuvake
KungFuMiäs
ylipotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 5254
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Vaasa
Tykännyt: 0
Tykätty: 7 kertaa

#3

Viesti KungFuMiäs » tammi 2, 2005, 21.34

kettlebell treeni antaa kuntoa jos muuttaa treeniänsä sellaiseksi että tekee niitä harjoituksia joilla voi tehdä paljon toistoja. Sitten tekee näitä monilla toistoilla ja pienillä tauoilla settien välissä.

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 89245
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 844 kertaa
Tykätty: 288 kertaa
Viesti:

Pelit

#4

Viesti Mika » tammi 2, 2005, 21.44

"Kuntohan" on aina enemmän tai vähemmän lajikohtaista, mutta jos ei tässä kohtaa puhuta huippu-urheilusta, kaikki auttaa kaikkeen. Tai ainakin melkein :D

Maila- ja joukkuepelit. Okei, vaatii kaverin tai joukkueen, jonkinlaiset varusteet ja pelipaikankin vielä, mutta jos nämä järjestyvät, voi aloittaa taitojensa puolesta ihan nollasta, ja varmasti kestävyys kohenee - ja huomaamatta. Siinä näiden pelien magiikka: hauskaa on ihan vasitenkin ja hiki haisee :)

Tehokas liikesarjaharjoittelu on sitten toisesta päästä katsottuna hyvä tapa kuntoilla.

Mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja kuitenkin on :)
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
Tapio
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 192
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Lahti
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#5

Viesti Tapio » tammi 2, 2005, 23.58

En pidä lenkkeilystä. Miten voisin korvata juoksun?
Minäkään en ole lenkkeilyn ystävä. Olenkin korvannut lenkkeilyn sauvarullaluistelulla. Pääsee kovaa ja treenaa jalkojen lisäksi myös yläkroppaa, sauvojen ansiosta.

Myönnetään, talvella ei hirveästi rullaluistimilla päästellä menemään, mutta voihan sitä aina vaihtaa tavallisiin luistimiin. (Itse en ole useampaan vuoteen enää talvella käynyt jäällä luistelemassa, mutta kesällä tulee luisteltua senkin edestä.)

Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 16837
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 184 kertaa
Tykätty: 414 kertaa
Viesti:

#6

Viesti Andy » tammi 3, 2005, 00.34

Jospa nyt ensin määriteltäisiin se, mitä "kunnolla" tarkoitetaan. Vähän mahdoton neuvoa mitään lajia, kun ei tiedä, mitä ominaisuuksia kysyjä haluaa kehittää. Hapenottokykyä, lihaskestävyyttä, maitohappokestävyyttä vai mitä?

Kuvake
Manki
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 238
Lauteille: Joulukuu 2004
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Kyssäristä...

#7

Viesti Manki » tammi 3, 2005, 13.54

Andy kirjoitti: Jospa nyt ensin määriteltäisiin se, mitä "kunnolla" tarkoitetaan. Vähän mahdoton neuvoa mitään lajia, kun ei tiedä, mitä ominaisuuksia kysyjä haluaa kehittää. Hapenottokykyä, lihaskestävyyttä, maitohappokestävyyttä vai mitä?
Luulen, että tässä haetaan peruskunnon kohottamista eli hapenottokykyä parantavia lajeja. Siihenhän tuo juoksu viittaa, näin kun se on tuossa oheislajina mainittu eikä esim. niin, että "Haluaisin juosta nopeammin, mitä teen". Näin minä ainakin kysymyksen ymmärsin. :)

Kuvake
turska
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 17
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Porvoo
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Re: Miten kasvattaa kuntoa?

#8

Viesti turska » tammi 5, 2005, 21.37

froggy kirjoitti: Tulisi saada parannettua kuntopohjaa. En pidä lenkkeilystä. Miten voisin korvata juoksun? Uinti tms. ei oikein onnistu. Miten te muut rakennatte peruskuntoanne?
Täytyy myöntää että toiset ei pidä maksalaatikosta ja toiset ei pidä lenkkeilystä. Mutta jos oikein nälkä tulee niin maksalaatikkokin on ihan jees.

Eli jos jaksaa yrittää lenkkeillä vaan sitkeästi, ei se ikinä hauskaksi muutu mutta on ilman muuta maailman paras tapa saada yleiskuntoa / pudottaa elopainoa.

Ite painoin 103kg, leikkeilin pari vuottaa (vaan 35km/vk), paino putos 85kiloon ja pääsin hölkkäämällä maratonin läpi. Ja vielä näin viiden vuoden jälkeenkin jokainen lenkkille lähtö on yhtä takkusta....

Katoppas kalorinkulutus taulukkoa, juoksu on about 900kcal/h ja monta päivää saat sauvakävellä siihen määrään?

Aika hyvin pätee nyrkkisääntö että juoksua 1km kuluttaa 100kcal. Mieti ennen clubiateriaa että se vastaa 14km juoksua tai se tulee vyötärölle... meni vähän ravinto-opiksi, mutta hop hop hyvät lenkkarit ostamaan ja esim. kilsa / kk lisää lenkkimatkaan ja thats it.
-= otoeeepataa =-

ananasakäämä
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 6
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Klaukkala
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Ihan peruskuntoharjoittelusta

#9

Viesti ananasakäämä » tammi 10, 2005, 14.57

kannattaa muistaa, että peruskunto kasvaa kun harjoittelee matalalla sykkeellä n. alle 140 ainakin tunnin ja siitä yli. Puolen tunnin harjoitteet ovat liian lyhyitä.

Mites kävely? Reipas sellainen on hyvää peruskuntoharjoittelua ja kun sitä väntää vaikka kolme kertaa viikossa maastossa kuukauden niin alkaa jo juoksu onnistua/maistua tunnin ajan ilman, että syke nousee liikaa ja alkaa v*******.

Mutta jos juoksu on silti myrkkyä, niin kuten aikasemmat sanoivat Spinning ym., sulkapallo (reipas) Squash (sulkapalloa parempi)

Niin ja kun Googlettaa esim. peruskunto-ohjelman ym. niin löytyy kaikenlaista.

Ja tässä linkki missä taistelijan punttiohjelma:
http://kamppailu.net/keskustelu/viewtopic.php?t=629" onclick="window.open(this.href);return false;

Ronin
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 4457
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Mushroomland
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#10

Viesti Ronin » tammi 10, 2005, 22.41

Astangajooga on ehdottomasti yksi parhaista lajeista kuntoa varten. Esim. Shanti on loistava joogakoulu. Sinne kokeilemaan ja takaan, että hommasta on hyötyä.

Toinen loistava laji, oma ehdoton suosikkini, on uinti. Aloitin sen parin vuoden tauon jälkeen uudestaan. Uinnissa saa paitsi parannettua aerobista kuntoa, myös sisäelimet, kuten keuhkot, saavat treeniä. Ja jotkin lajit, kuten vapaauinti rasittavat juuri oikein lyönteihin tarvittavia lihaksia ja esim. perhonen antaa kunnolla kyytiä potkuihin tarvittaville lihaksille sekä vatsalle.

Muoks. tuohon lisäksi tottakai erikseen voimaharjoitukset kuten punttista tms. Itse suosin "armeijatyyppisiä" treenejä, eli oman kropan painoa käyttäen punnerruksia, leukoja, vatsoja, selkiä, kyykkyjä. Leuoissa on se hyvä puoli, että siinä vahvistuvat selkä ja otekin.
When facing difficult situations it is best to dash forward bravely and with joy...

Liity Etupotkijaksi!

Luettavaa (ja tykättävää) potkulaisille!

Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 16837
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 184 kertaa
Tykätty: 414 kertaa
Viesti:

#11

Viesti Andy » tammi 10, 2005, 22.57

Millaisia kuntoharjoitteita astangajoogassa tehdään?

Ronin
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 4457
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Mushroomland
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#12

Viesti Ronin » tammi 10, 2005, 23.23

Andy kirjoitti: Millaisia kuntoharjoitteita astangajoogassa tehdään?
Hankala selittää, mutta koitan:
Perusideana on pitää hengitys 100% jatkuvana. Hengitykseen vaikuttavia lihaksia myös käytetään hieman eri tavalla.
Anyway, kyse on liikesarjoista. Esim. ensimmäinen, lyhyin ja helpoin on aurinkotervehdys versio a (versio b on vaikeampi ja hieman pidempi). Löysin tämän kuvasarjan:
http://www.suunnistus.net/suunnistusval" onclick="window.open(this.href);return false; ... koVapa.htm
Ei ihan niin oikeaoppinen versio aurinkotervehdyksestä (esim. kuvan neljä tilalla pitäisi olla hyppy taaksepäin punnerrusasentoon, kuvan yhdeksän tilalla pitäisi olla hyppy, jossa loikkaat suoraan kuvan seitsemän vuoriasennosta kuvan kymmenen etutaivutusasentoon). Nuo liikesarjat tehdään täysin hengityksen tahdissa.
Tuo linkistä löytyvä aurinkotervehdys a on vain yksi asana, eli harjoitus. Esim. aluksi tehdään tuo vaikka 5 kertaa, sitten haastavampi versio siitä, eli b 5 kertaa sitten siirrytään vielä "mukavampiin" asanoihin.
Eli astanga, jooga-lajeista rankimpana, edellyttää jo kohtalaista peruskuntoa, koordinaatiokykyä, tasapainoa sekä kehon hallintaa, että notkeutta. Mutta jos nuo ovat edes jossain kunnossa niin sekaan vaan.
Koska liikkeet tehdään hitaasti ja sulavasti ne vaativat aika paljon voimaa. Esim. pelkästään aurinkotervehdyksissä pelkästään tulee tehtyä useampi erittäin hidas punnerrus, eli lajia ei turhaan kutsuta "voimajoogaksi". Siitä saa paremmin lihasvoimaa kuin esim. uinnista. Eli siinä saa sekä aerobista kuntoa, lihasvoimaa sekä notkeutta.
Itse en kykene tekemään kaikista asanoista edes keskitason versioita puhumattakaan haastavammista versioista. Mutta samoinhan kamppailulajeissakin aloittelijat tekevät sen mihin pystyvät.
When facing difficult situations it is best to dash forward bravely and with joy...

Liity Etupotkijaksi!

Luettavaa (ja tykättävää) potkulaisille!

Kuvake
Kikudo
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 291
Lauteille: Joulukuu 2004
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#13

Viesti Kikudo » tammi 11, 2005, 08.19

Mun mielestä kamppailulajeja varten kandee treenata peruskuntoakin vähän samaan tyyliin eli nopeasti. hiihto ja uinti ei ainakaan mulle sovi, mielummin vaikka vetoja tai jotain. makuasia.

Kuvake
premier
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 750
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 0
Tykätty: 2 kertaa

#14

Viesti premier » tammi 13, 2005, 00.02

IMO taistelulajien harrastajan kannalta tärkein kestävyyden alue on ns. sprinttikestävyys. Eli se, että pystyy vetämään monta lyhyttä spurttia maksimisykkeellä niin, että taju ei lähde.

Paras tapa kehittää sprinttikestävyyttä on, noh, sprinttailla. Sitä ei tarvitse kuitenkaan tehdä lenkkipolulla vaan saman asian ajaa vaikkapa kuntopyörä tai ergometri kuntosalilla. Välineellä ei ole niinkään väliä. Pääasia, että syke saadaan mahdollisimman ylös (huomioi ikääsi vastaava maksimisyke) ja pidetään siellä jonkin aikaa. Tätä sitten toistetaan ja yritetään kasvattaa sprintin intensiteettiä ja etsiä omia rajojaan. Omien kestävyyden rajojen löytäminen on muutenkin hyvä asia. Usein raja on huomattavasti pidemmällä kuin kuvitteli.

Tähän on hyviä ohjelmia olemassa. Itse olen käyttänyt täällä olevaa ohjelmaa:

http://www.trainforstrength.com/Endurance1.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;

Ohjelma jäi tosin puoliväliin, koska se oli liikaa sen hetkisellä treeni- ja työtahdilla. Sinänsä hyvä juttu, että ylläpitovaiheessa ei tarvitse tehdä kuin muutama 20sekunnin sprintti ja sitten voi lähteä kotiin. Ei mene siis edes paljoa aikaa.

Tämän lisäksi on tietenkin hyvä käydä muuten vaan lenkkeilemässä ja kehittää myös sitä pidempiaikaista kestävyyttä.

edit: IMO muuten tuolla sivustolla olevat harjoitukset voi jättää omaan arvoonsa :) Monet vannovat "Scrapperin" nimeen, mutta jos aikoo ihan taistelulajiakin jaksaa treenata, ei tuollaisia ohjelmia ole yksinkertaisesti mahdollista toteuttaa. Omien rajojen kokeiluun kyllä kelpaa ;)

Ronin
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 4457
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Mushroomland
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#15

Viesti Ronin » tammi 13, 2005, 00.37

premier kirjoitti: IMO taistelulajien harrastajan kannalta tärkein kestävyyden alue on ns. sprinttikestävyys. Eli se, että pystyy vetämään monta lyhyttä spurttia maksimisykkeellä niin, että taju ei lähde.

Paras tapa kehittää sprinttikestävyyttä on, noh, sprinttailla.
Komppaan. Itse harrastan tuota altaassa: ensin uin muutama sata metriä suht reippaasti ja sitten kerran allas päästä päähän niin opeasti kuin pystyy. Sit taas muutama satanen kevyemmin, mutta silti reippaasti ja sit kun on hengitys/syke tasautunu ni taas spurtti. Kyllä sitä kerran tai pari on tullu tuuperruttua pukkarissa, mutta onneksi ei kukaan ollu näkemässä. :D
When facing difficult situations it is best to dash forward bravely and with joy...

Liity Etupotkijaksi!

Luettavaa (ja tykättävää) potkulaisille!


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 kurkkijaa