Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

P90X

Keskustelua voimaharjoittelusta, kamppailulajien oheisharjoittelusta, liikuntaravitsemuksesta ja urheiluvammoista

Valvoja: Valvoja

Vastaa
YJT
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 4152
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja

P90X

#1

Viesti YJT »

Kyselin taannoin kokemuksia Beachbodyn kotikuntoiluohjelmasta nimeltä P90X. Vedin ohjelman kertaalleen läpi viime syksyn aikana; ohessa on lyhyt ohjelman esittely ja kokemuksiani siitä. Tämä teksti perustuu Kontrollin numerossa 6/2014 ilmestyneeseen laajempaan esittelyyn.

P90X on nimensä mukaisesti 90 päivän mittainen treeniohjelma, johon kuuluu 12 erilaista treeniä. Ohjelma on suunniteltu treenattavaksi kotona nk. follow along -tyylisesti, eli DVD koneeseen ja treenaamaan Tony Hortonin ja kumppaneiden tahdissa. Välineinä tarvitaan leuanvetotankoa, sekä eri painoisia käsipainoja tai vastuskumeja. Lisäksi joogamatto ja joogatiili, ja etunojapunnerruksissa liikerataa pidentävät punnerruskahvat ovat hyviä lisävarusteita.

Treeniohjelma koostuu vuorottaisista lihaskunto- ja cardio/mobbauspäivistä. Lihaskuntotreeniä tehdään maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina; joka päivälle on oma treeninsä. Näiden lisäksi lihaskuntopäivinä tehdään vielä erillinen vatsatreeni joko lihaskuntotreenin yhteydessä, tai erillisenä treeninä. Välipäivinä tehdään plyometrics- eli kimmoisuustreeniä ( pomppu ), joogaa ja kempo-vaikutteista aerobickiä. Sunnuntai on joko lepopäivä, tai silloin voidaan tehdä venyttelytreeni. Tällä systeemillä mennään kolme viikkoa, ja neljäs viikko on palauttavaa treeniä jolloin treenataan yhtä paljon, mutta kehonhuoltopainotteisemmin. Treeniohjelma kestää kolme kuukautta, ja aina kuukauden vaihtuessa lihaskuntopäiviin tulee muutoksia (eri treenit, joissa lihasryhmät on jaoteltu eri tavalla). Kolmas kuukausi tehdään vuoroviikoin 1- ja 2- kuukausien mukaisesti.

Treeniä on siis 6 päivänä viikossa (tai joka päivä, jos sunnuntaina tekee vapaaehtoisen venyttelyn), ja treenien kestoajat vaihtelevat tyypillisesti reilusta 45 minuutista noin tuntiin, ja tähän tulee lihaskuntopäivinä lisäksi 16 minuutin vatsatreeni. Jooga on muista treeneistä poiketan kestoltaan hieman yli 90 minuuttia. Kaikki treeniajat joogaa ja vatsatreeniä lukuunottamatta sisältävät muutaman minuutin lämmittelyn ja loppujäähdyttelyn. Tämä treenien vaatima aika oli ennakolta suurin ongelma, kun pohdin ohjelman aloittamista. Loppujen lopuksi kävi niin, että lähes joka viikko jouduin olosuhteiden pakosta pitämään ylimääräisen lepopäivän jolloin jäin jälkeen ohjelmasta, mutta sain kuitenkin paikattua tilanteen tekemällä sunnuntaina rästitreenin venyttelyn sijasta. Jos en olisi joutunut pitämään flunssan takia treenitaukoa, olisin saanut vedettyä ohjelman läpi aikataulun mukaisesti 90 päivässä; nyt aikaa kului kai 94 päivää. Tämä ei tosin olisi onnistunut jos olisin ollut normaaliin tapaan vuorotöissä, vaan onnistuin ajoittamaan tämän kokeilun työolosuhteissani tapahtuneisiin väliaikaisiin muutoksiin. Kuinka helppoa kaikki olisikaan, jos kävisi töissä maanantaista perjantaihin klo 8-16...

P90X:ssä on kolme vaihtoehtoista treeniohjelmaa, joista tein Classicin. Lean on muuten samanlainen kuin Classic, mutta keskittyy enemmän cardio-puoleen, ja Doublesissa tehdään jopa kaksi erillistä, tunnin mittaista treeniä päivässä.

P90X:ää mainostetaan lauseella ”Extreme home fitness”, mikä luo vaikutelmaa siitä, että kyseessä on ainoastaan todella kovakuntoisille sopiva treeniohjelma. Näin ei kuitenkaan ole, vaan treeni skaalautuu hyvinkin eri kuntoisten treenaajien tarpeisiin. Täysin sohvaperunoiden ei kannata aloittaa liikuntaharrastusta tällä ohjelmalla, mutta jos treenaajalla on jonkinlaista kuntoilutaustaa, niin treenit eivät ole liian raskaita. Tietenkin treenit ovat sitä haastavampia, mitä huonompi lähtökunto on, joten huonokuntoisella saattaa vaatia enemmän motivaatiota jaksaa pitää treeniä yllä. Todella kovakuntoisille treeni ei välttämättä tarjoa riittävästi haastetta, mutta valtaosalle kuntoilijoista treeni lienee sopiva. Tony Hortonin kanssa ruudulla treenaa yleensä kolme muuta henkilöä, joista yksi tekee jokaisesta liikkeestä perusversiota, yksi helpotettua versiota ja yksi normaalia vaativampaa liikevariaatiota, joita voi vaihtaa myös lennosta esimerkiksi jos väsyy liikaa treenin aikana. Lisäksi lihaskuntotreeneissä liikkeiden vaativuutta on luonnollisesti helppoa skaalata valitsemalla käytettävä paino oikein.

Pidän tätä treeniä kokonaisuutena erittäin kivana ja monipuolisena treeniohjelmana. Suurin ongelma ainakin omalla kohdallani on, että jos käyn normaalisti töissä (epäsäännöllistä 3-vuorotyötä yleensä 10-12 h työvuoroissa + työmatkat), niin työn ja muun elämän asettamissa paineissa ei olisi toivoakaan saada treeniä vedettyä ohjelman aikataulun mukaisesti. Toisaalta, vuorotyössä käyminen rasittaa kroppaa ihan eri tavalla kuin päivävuorojen tekeminen, joten palautumisen kannalta voisi olla hyväkin, jos välipäiviä olisi enemmän ja treenitahti olisi harvempi. Joka tapauksessa olen alkanut suunnittelemaan, että hankin P90X3 -treeniohjelman joka toimii samalla periaatteella, mutta yksittäisten treenien kestoaika on vain 30 minuuttia.
Seppo Vesala

(Kaikki esittämäni mielipiteet ja näkemykset ovat omiani, eikä niitä pidä tulkita minkään yrityksen, yhteisön, organisaation tai viranomaistahon kannaksi)
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 68 kurkkijaa