Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Ylirasitustila

Keskustelua voimaharjoittelusta, kamppailulajien oheisharjoittelusta, liikuntaravitsemuksesta ja urheiluvammoista

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Ylirasitustila

#1

Viesti Kari Aittomäki »

Gyokuro, määrittelepä ylirasitustila noinniinkuin kannaltasi.
Joka taitaisi muuten olla jo oma aiheensa, Titanin kanssa asialla kun ei ole enää juurikaan tekoa.

Ja korostan taas että kysyn, en esitä mielipiteitä kysymysmuodossa.
Kaskun ylikunto ja ylirasitus ja masennus ja burnout ja muut semmoset ovat aika häilyviä termejä.
Ja kun käytät tuota ylirasitus-termiä aikamoisena pirunkuvana.
Jotta mitä se kannaltasi tarkoittaa?


Ja nytse kannanotto.
Elämäni parhaat vuodet elin kun mulla oli kolme duunia (+keikat), viisi kiukkariseuraa huolenalla, budoxpress-jutut ja muu kirjoittelu harrasteena, kuoleva 20-22vee koira huolena ja tajunvievä tyttöystävä eli kihlattu ilonlähteenä.
Se oli hyvää aikaa vaikka aika-ajoin väsyttikin.

Eli luultavasti tarkoitamme ylirasituksella hiukan eri asioita, vai mitäpä olet mieltä?
Gyokuro
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1008
Lauteille: Maaliskuu 2006

#2

Viesti Gyokuro »

Kari Aittomäki kirjoitti: Gyokuro, määrittelepä ylirasitustila noinniinkuin kannaltasi.
Joka taitaisi muuten olla jo oma aiheensa, Titanin kanssa asialla kun ei ole enää juurikaan tekoa.

Ja korostan taas että kysyn, en esitä mielipiteitä kysymysmuodossa.
Kaskun ylikunto ja ylirasitus ja masennus ja burnout ja muut semmoset ovat aika häilyviä termejä.
Ja kun käytät tuota ylirasitus-termiä aikamoisena pirunkuvana.
Jotta mitä se kannaltasi tarkoittaa?


Ja nytse kannanotto.
Elämäni parhaat vuodet elin kun mulla oli kolme duunia (+keikat), viisi kiukkariseuraa huolenalla, budoxpress-jutut ja muu kirjoittelu harrasteena, kuoleva 20-22vee koira huolena ja tajunvievä tyttöystävä eli kihlattu ilonlähteenä.
Se oli hyvää aikaa vaikka aika-ajoin väsyttikin.

Eli luultavasti tarkoitamme ylirasituksella hiukan eri asioita, vai mitäpä olet mieltä?
tonik kirjoitti: menipä mielenkiintoiseksi.
rankka fyysinen työ ja harjottelu.
mun oma mielipide on että jos henkilö omaa korkeat testotasot luonnostaan niin onnistuu,mutta tämä on harvoilla,ehkä skipillä ja karilla näin ihan ammatinsa vuoksi että luonteen :D
Menee tosiaan OT, mutta moderaattorit siirtäkööt, jos siltä tuntuu ...


Kun puhutaan ylirasitustilasta, niin siihen on liitettävissä kaksi eri kuvakulmaa;
a ) ylikovaharjoittelu ja b) liian vähäinen palautuminen. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että pitkäaikainen levon laiminlyönti johtaa yliharjoitteluun ja sitä kautta ylirasitustilaan. Kaikilla tämä ei tietenkään lyö vakavilla oireilla itseään esille, mutta on enemmän kuin tavallista, että kavereiden suoritustaso laskee, tai kehitystä ei tapahdu. Pitkäaikainen edellämainittu kehitys saattaa johtaa pahempiinkin oireisiin. Siksi jaksan puhua tästä asiasta, koska olen nähnyt kavereita, jotka joutuvat monien kuukausien pakkolepoon, koska kuormitus-lepo- suhde on ollut persiillään pidemmän aikaa. Oireita voivat olla näin muutamia mainitakseni esim.
- Pitkäaikainen kuumeilu, jolle ei löydy lääkärissäkään oikein mitään selitystä.
- Jatkuva väsymys ja haluttomuus
- Reaktioajat kasvavat ja motoriikka huononee
- Suorituskyky huononee

En ole IP-lajien parissa juurikaan ollut tekemisissä, joten en osaa sanoa, että onko siellä näille asioille mitään seurantaa, mutta urheilupuolella on ( tai ainakin pitäisi olla ) testejä, joilla urheilijan kehityskäyrää eri osa-alueilla seurataan. Samoin seurataan erilaisin testein harjoituksen kuormitusta ja urheilijan palautumista aiemmista harjoituksista. Tässäkin asiassa täytyy muistaa se, että ihmiset ovat yksilöitä ja reagoivat eri asioihin eri tavoin. Yksi yksinkertainen tapa, ilman kummempia aparaatteja, on seurata omaa tilaansa, pitämällä vaikka omaa harjoituspäiväkirjaa, johon kuvailee vaikkapa seuraavia asioita päivittäin:

- Ortostaattinen testi aamuisin ( pulssi levossa herättyään/seisten; ero < 20 ) Tämäkin arvo <20 on vain noin-arvo, eli jokaisen tulisi tehdä testi vertailupohjaksi silloin kun on varmasti palautuneessa tilassa.
- Unen määrä ja laatu ( kovaa treenaavan tulisi nukkua vähintään 9 – 10 h / vrk )
- Fyysisen ja emotionaalisen tilan kuvaus
- Ruokailut, nesteytykset ja muut ravinteet ( mitä ja milloin )
- Harjoitusten kuvaus; kuormittavuus ( jos mahdollista, niin vaikkapa sykearvot ) asteikolla 1 – 5, lyhyt kuvaus sisällöstä ( palautuminen ja suoperkompensaatio )
- Harjoituksen jälkeisen tilan kuvaus asteikolla 1 – 5 ja arvioidaan vaadittava palautuminen sen mukaan.
- Lihashuollot
- Lisäksi määrätyin aikavälein tulisi testata oma kehityskäyrä jollakin suorituskykyä kuvastavalla harjoituksella. Esim. Nyrkkeilyssä se voi tapahtua vaikkapa siten, että lasketaan montako lyöntiä kaveri jaksaa tehdä 2 minuutin aikana. Yleistestit voivat olla vaikka kuinka monta etunojapunnerrusta/leukaa/vatsalihasta saa tehtyä 2 minuutissa, cooperin testi jne. jne.

Tällaista harjoituskirjaa pitämällä kaikki voivat seurata oman kunnon kehitystä, palautumista, olotilaansa ja sen kehitystä, harjoitusten kuormitusta ja monipuolisuutta jne. Eli pienellä vaivalla saa paljon aikaiseksi.

Tämä aihe on aika kiehtova, kun siihen alkaa paneutumaan. Jokainen valmentaja, urheilija, kuntoilija ja jopa sohvaperuna, tietää mitä vaatii treenata lujaa. Mutta kuinka moni oikeasti tietää kuinka treenata järkevästi. Enempi ei harjoittelussa ole aina parempi.
Tarkoitan tällä sitä, että on tosi helppoa tehdä sikaraskas harjoitussuunnitelma, joka varmasti saa keuhkot pihalle kovakuntoisimmaltakin urheilijalta, mutta harjoitusohjelman laatiminen vaatii paljon muutakin. Se vaatii tavoitteeseen nähden oikean kuormitustason, oikeat palautumisajat ja oikean ajoituksen ja tällaisen suunnitelman laatiminen onkin sitten jo vaikeampaa. Ilman tältä alueelta hankittua tietämystä vain tehdään ja tehdään, eikä ymmärretä oikein, että mitä. Pääasia, että treenataan kovaa ja on verenmaku suussa. En tarkoita, etteikö sen veren pitäisikin maistua suussa, mutta niille vertavuotaville keuhkoille pitää antaa myös aikaa palautua.

Kuormituksen jälkeinen aika jaotellaan seuraaviin vaiheisiin:
- Väsymys
- Palautuminen
- Mukautuminen
- Vähentynyt mukautuminen
- Aliharjoittelu

Palautumisella tarkoitetaan sitä, että keho on palautunut kuormitusta edeltävään tilaan. Mukautumisella tarkoitetaan sitä, että keho on mukautunut kestämään edellistä kuormitusta vastaavan harjoituksen paremmin. Ilman palautumista ei tapahdu mukautumista, eikä näin ollen tapahdu myöskään suorituskyvyssä kehitystä, vaan pahimmassa tapauksessa jopa päinvastoin. Samoin seuraava vastaava kuormitus tulisi ajoittaa mukautumisen huipun aikana tehdyksi ( superkompensaatio ), muuten kehitys heikkenee tai sitä ei tapahdu lainkaan.
Superkompensaation katsotaan olevan kevyiden harjoitusten jälkeen 6 h:n, kohtalaisen raskaiden harjoitusten jälkeen 24 h:n ja raskaiden, tai todella raskaiden ( keskushermostoa rasittavien ) harjoitusten jälkeen sen katsotaan olevan 36 – 48 h kuluttua. Jos harjoitukset saadaan ajoitettua toistuvasti tähän superkompensaation aikaan, niin on odotettavissa optimaalista kehitystä suorituskyvyssä.
Harjoitusvaikutus perustuu siis väsymyksestä palautumiseen; energiavarastojen täyttymiseen, maitohappojen poistumiseen ja rikkoutuneiden lihasten regeneroitumisprosessiin. Jokaisen kehittävän harjoituksen tavoitteena on saada urheilija väsymään, josta palautuessaan urheilijan suorituskyky nousee aiempaa lähtötasoa korkeammalle ( mukautuminen ). Väsymys aiheutuu, kun ihmisen sietokyky voiman, kestävyyden, nopeuden tai notkeuden suhteen ylitetään.
Elimistön mukautumisreaktion vuoksi homeostaasia ei voi järkyttää koko ajan samalla ärsykkeellä, vaan yhä paremman suorituskyvyn saavuttaminen vaatii sen, että kuormitusta on muutettava/nostettava. Muutos saadaan aikaiseksi mm. vaihtamalla harjoituksen laatua, tehoa, kestoa tai vaikeusastetta. Mitä suorituskykyisempi urheilija on sitä kovempaa kuormitusta hän tarvitsee kehittyäkseen. Tämän vuoksi urheilijan on kasvatettava kuormitusta asteittain vuodesta toiseen. On kuitenkin varottava liian nopeaa kuormituksen nostoa, jolloin taas on ylirasitustila vaarana. Samoin on valvottava kuormituksesta palautumista, jotta urheilijan keho ehtii mukautua seuraavaan harjoitukseen.

Toivottavasti tämä Kari vastasi sinulle jossain määrin tarkoituksiani aiheesta.
Never interrupt your enemy when he´s making a mistake - Napoleon Bonaparte -
Kuvake
L.K.
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 12812
Lauteille: Huhtikuu 2005
Paikkakunta: Kotka
Etulaji: Defendo
Yhteystiedot:

#3

Viesti L.K. »

Gyokurolta aivan järjettömän hieno teksti ylirasituksesta.
"He´s too much blackbelt for you"- Tuntematon setä ravintelissa.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 93832
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

#4

Viesti Mika »

K.Maga kirjoitti: Gyokurolta aivan järjettömän hieno teksti ylirasituksesta.
Kyllä. Ja olisi varmasti kaikkien etu, jos tuollainen teksti sijaitsisi Mahanpururadalla....:-!
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Beatrix
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 136
Lauteille: Marraskuu 2007

Ylirasitustila

#5

Viesti Beatrix »

Mua kiinnostaisi tietää, mitä kehossa oikeastaan tapahtuu fysiologisella tasolla, kun se on ylirasitustilassa. Lueskelin tällaisia juttuja http://www.fillari-lehti.fi/perus/jutut/markku6.asp" onclick="window.open(this.href);return false; ja http://kiloklubi.fi/artikkelit/Ylikunto ... kujaa/789/" onclick="window.open(this.href);return false; . En tiedä, kuinka luotettavia lähteitä ne tarkalleen ovat, mutta niiden pohjalta hahmotan vaikkapa tuon pitkäaikaisen lievän kuumeilun: puolustusjärjestelmällä ei ilmeisesti ole enää resursseja tehokkaaseen toimintaan, vaan on koko ajan lievässä mutta tehottomassa taistelussa. (Sori nämä maallikon epäekstaktit ilmaisut...) Sekin on helppo tajuta, että jos lihakset eivät ole vielä palautuneet, voimataso laskee. Mutta entäpä vaikka unettomuus tai ruokahaluttomuus, jotka ovat kuitenkin arkijärjellä juuri päinvastaista kuin mitä keho juuri kipeimmin tarvitsisi? Miksi koordinaatio ei enää pelaa? (Oletan, että voisi liittyä hermostoon?) Miksi voi alkaa masentaa ja ahdistaa? Tuossa Fillari-lehden artikellissa puhutaan sympaattisen ja parasympaattisen hermoston aktivoitumisesta, mutta miten hermosto näihin vaiheisiin siirtyy ja miksi? Selittääkö juuri sympaattisen aktivoituminen sen, miksi ylirasituksen merkkejä ei välttämättä huomaa ennen kuin on jo liian myöhäistä - treeni maistuu, omaksumiskyky säilyy, ei väsytä jne?

Ja miksi sitten joillakin ei ole hälyttäviä ennako-oireita ja pystyvät jatkamaan yllättävän pitkään hurjia treenimääriä varsin hyvälläkin suorituskyvyllä, ja toisille, kuten minulle, tulee nopeasti niitä "nyt tökkii" -oireita kuten unettomuutta, ruokahaluttomuutta (erityisen hälyttävä oire, koska ruokahaluni on normaalisti enemmän kuin erinomainen :smt003), painajaisia ja oppimiskyvyn heikkenemistä. (Itselläni siis kyse on ollut vain näistä tapauksista, jotka menevät ohi parin päivän löysäilyllä.) Kuinka paljon on kyse oman kehon tuntemisesta ja siten oireiden tunnistamisesta, fysiologisista eroista, treenitaustasta?

Terveisin kyselyikäinen
Kuvake
Samppa
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 2239
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Jyväskylä

Ylirasitustila

#6

Viesti Samppa »

Tuli itse käytyä vissiin aika rajoilla tuossa, kun pudotin viime kuun painoa. Olin treenannut pari kuukautta noin 7-9 lajitreeniä viikossa joissa mukana noin 50-70 erää sparria per viikko. Söin sen mitä jaksoin ja kulkikin ihan ok. Mutta kun tuli tieto, että pitää puottaa alempaan sarjaan jatkoin treeniä ja vähensin syömistä. Vissiin oltiin sen verta rajoilla, että viikon dietin jälkeen tuli stoppi. Ei saanut nukuttua kuin lyhyitä pätkiä ja nekin hyvin "pinnallista" unta. Heräsi pienimmästäkin häiriöstä. Samalla treeneissä hyydyin pahasti jo lähes ensimmäisen erän aikana. Kroppa tuntui tosi raskaalta ja terävyys puuttui täysin. Kituutin vielä viisi päivää treenaten mutta kun ei auttanut edes kevyt treenin löysäys, niin pidin viikon totaali taukoa treenistä. Jouduin toki jatkamaan diettaamista, mutta tällä kertaa tuo tauko auttoi ainakin jotenkin. Jaksoin treenata vielä yhden viikon tuon jälkeen. Vähensin tosin treenimäärän viiteen treeniin ja kevensin muutenkin. Vähemmän eriä jne. Sitten viikko palauttelua ja kisoissa pystyi sentään tekemään edes jotain. Eli aika lailla vastaavia oireita ja yllättävän vähällä taisin selvitä, kun tuo lyhyt palautus kuitenkin vei pahimmat oireet pois.

Ruokahaluttomuutta ei kyllä ilmennyt, mutta uskon sen johtuvan tuosta aika rankasta diettauksesta. Jatkuva nälkä...
Kuvake
Elina
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 16300
Lauteille: Joulukuu 2004

Ylirasitustila

#7

Viesti Elina »

Beatrix kirjoitti: Mua kiinnostaisi tietää, mitä kehossa oikeastaan tapahtuu fysiologisella tasolla, kun se on ylirasitustilassa. Lueskelin tällaisia juttuja http://www.fillari-lehti.fi/perus/jutut/markku6.asp" onclick="window.open(this.href);return false; ja http://kiloklubi.fi/artikkelit/Ylikunto ... kujaa/789/" onclick="window.open(this.href);return false; . En tiedä, kuinka luotettavia lähteitä ne tarkalleen ovat, mutta niiden pohjalta hahmotan vaikkapa tuon pitkäaikaisen lievän kuumeilun: puolustusjärjestelmällä ei ilmeisesti ole enää resursseja tehokkaaseen toimintaan, vaan on koko ajan lievässä mutta tehottomassa taistelussa. (Sori nämä maallikon epäekstaktit ilmaisut...) Sekin on helppo tajuta, että jos lihakset eivät ole vielä palautuneet, voimataso laskee. Mutta entäpä vaikka unettomuus tai ruokahaluttomuus, jotka ovat kuitenkin arkijärjellä juuri päinvastaista kuin mitä keho juuri kipeimmin tarvitsisi? Miksi koordinaatio ei enää pelaa? (Oletan, että voisi liittyä hermostoon?) Miksi voi alkaa masentaa ja ahdistaa? Tuossa Fillari-lehden artikellissa puhutaan sympaattisen ja parasympaattisen hermoston aktivoitumisesta, mutta miten hermosto näihin vaiheisiin siirtyy ja miksi? Selittääkö juuri sympaattisen aktivoituminen sen, miksi ylirasituksen merkkejä ei välttämättä huomaa ennen kuin on jo liian myöhäistä - treeni maistuu, omaksumiskyky säilyy, ei väsytä jne?

Ja miksi sitten joillakin ei ole hälyttäviä ennako-oireita ja pystyvät jatkamaan yllättävän pitkään hurjia treenimääriä varsin hyvälläkin suorituskyvyllä, ja toisille, kuten minulle, tulee nopeasti niitä "nyt tökkii" -oireita kuten unettomuutta, ruokahaluttomuutta (erityisen hälyttävä oire, koska ruokahaluni on normaalisti enemmän kuin erinomainen :smt003), painajaisia ja oppimiskyvyn heikkenemistä. (Itselläni siis kyse on ollut vain näistä tapauksista, jotka menevät ohi parin päivän löysäilyllä.) Kuinka paljon on kyse oman kehon tuntemisesta ja siten oireiden tunnistamisesta, fysiologisista eroista, treenitaustasta?

Terveisin kyselyikäinen
Lihaksiston väsyminen (ja siihen liittyen ylirasitustila) ovat asioita, joihin vaikuttavat useat eri tekijät. Olen värkkäämässä artikkelia aiheesta, joten yritän siinä vastata noihin ylläoleviin kysymyksiin sikäli kun se on mahdollista.
Niko Vainio
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 396
Lauteille: Maaliskuu 2009

Ylirasitustila

#8

Viesti Niko Vainio »

tulikin mieleen, montako ns. lepopäivää pitäisi viikossa olla? pitäisikö lepopäivissä ottaa huomioon työt/koulu? (esim: minä, opiskelija rakennusalalla ja päivän päätteeksi treenit. välillä on ihan loppu jo koulun jälkeen)

ongelmana itselläni on se, että on joka päivä treenit (Pe ja Su pelkästään ohjaamassa treenejä), ja jos pidän päivän taukoa tulee ylipirteä olo eikä pysty olemaan hetkeäkään paikoillaan ja aika kuluu hitaasti, mutta jos ei pidä taukoa niin on aina pieni väsymys päällä.

voisi ottaa kynän esiin ja yliviivata joitain treenejä jos tietäisi mikä olisi ''hyvä taukomäärä''
Kuvake
sivarinlötkö
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 6855
Lauteille: Kesäkuu 2005

Ylirasitustila

#9

Viesti sivarinlötkö »

Ei tuollaista lepopäivämäärää voi noin kiveen hakata. Joka päiväkin voi treenata, jos ei treenaa liian kovaa.
obmijoy
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 3461
Lauteille: Maaliskuu 2009

Ylirasitustila

#10

Viesti obmijoy »

SORRY TÄÄ TOIMI ITELLÄ HYVI SUORITIN LÄPI NOINA PÄIVINÄ HIMASSA FAT-BAR TANGOLLA EI OTTANU KU 5-25min AIKAA JA ILLALLA JAKSO TREENATA LAJIA HYVIN
ELI
TÖISTÄ KOTIIN KLO16.30 JA TANKOJUMPPA 5-25MIN HYDROLISOIDUTPALAUTUSJUOMAT NAAMAAN JA SUIHKU JA KOTIRUOKA + NOKOSET
ILTA KLO 19-22 VÄLILLÄ 4-5X PER VIIKKO LAJITREENIT JOIHIN JUOSTEN 1-3KM 2-3X VIIKKOJA

KS TANKOJUMPPA (NUOREN LIHASTREENI)
http://potku.net/forum/viewtopic.php?f= ... 90#p517894" onclick="window.open(this.href);return false;

ALLAOLEVIEN SYIDEN VUOKSI RYTMITIN SVEDUN NÄIN

Palaudut harjoittelusta paremmin jos:

* kehität peruskuntoasi.
* lisäät harjoitustiheyttä.
* vaihtelet intensiteettiä, rasittavuutta ja volyymia.
* teet lyhyempiä harjoituksia (15-45min)
* harjoittelet systemaattisesti ja vältät uupumusta.
* puristat voimien äärirajoille vain harvoin.

SIIS NÄIN
näin tämä onnistuu ja tuntuu ajoittain kevyeltäkin 5/1=5toistoa/1kierros joten 5/2= 5t/2kierosta
m------t-----k----t----p----l-----s----m---t-----k-----t------p------l------s
1-------2----3----4----5----6----7----8----9----10----11----12----13----14--
5/1--5/2-------------5/3-------------5/4-------5/5---------5/6--------------

m-----t-----k
15----16----17----18----19----20----21----22------23----24----25----26----27----28--
5/7-----------------------5/8--------------10t/1k--10/2---------------10/3-------------

ELI TEIN KIERROKSEN JA LEPÄSIN 30-120s JA UUSKIERROS JOS KUULU TEHDÄ
ALOITTELIJA perehdy tähän:
linkki
tärkeintä on venyt. ja keskivart. vahvistus, jotta voi harjoitel. turvallisesti linkki
http://kiusatunvastaisku.blogspot.com/p ... tulle.html
https://www.youtube.com/watch?v=VJK2hIf6Ptg&t=3s
Poista käyttäjä 3276
Viestit tässä aiheessa: 1

Ylirasitustila

#11

Viesti Poista käyttäjä 3276 »

sivarinlötkö kirjoitti: Ei tuollaista lepopäivämäärää voi noin kiveen hakata. Joka päiväkin voi treenata, jos ei treenaa liian kovaa.
+1

Treenailee kevyemmin kun tuntuu ettei keho tai pää pysy mukana, ei ihminen mitään lepopäiviä tarvi, jos siis nukkuu hyvät unet joka yö, ja osaa treenata hajottamatta itteään. Näin niinku yleisajatuksena.
obmijoy
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 3461
Lauteille: Maaliskuu 2009

Ylirasitustila

#12

Viesti obmijoy »

sivarinlötkö kirjoitti: Ei tuollaista lepopäivämäärää voi noin kiveen hakata. Joka päiväkin voi treenata, jos ei treenaa liian kovaa.
TOTTA
http://potku.net/forum/viewtopic.php?f= ... 90#p519101" onclick="window.open(this.href);return false;
TOSSA TON NAPPARIN MARTIN JUTTU
ALOITTELIJA perehdy tähän:
linkki
tärkeintä on venyt. ja keskivart. vahvistus, jotta voi harjoitel. turvallisesti linkki
http://kiusatunvastaisku.blogspot.com/p ... tulle.html
https://www.youtube.com/watch?v=VJK2hIf6Ptg&t=3s
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 93832
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Ylirasitustila

#13

Viesti Mika »

Oulun yliopiston biotekniikan laboratoriossa Sotkamon muinaisen meijerin tontilla tehdään ehkä historiaa. Tutkija Satu Pääkkösen herätyskello on soinut pari kertaa yön aikana.

Herättyään Pääkkönen on pistänyt suuhunsa valkoisen näytetupon ja pureskellut sitä useita minuutteja. Kun tuppo on imenyt itsensä täyteen sylkeä, Pääkkönen on pannut sen koeputkessa -80-asteiseen pakastekaappiin.

Sulatettu sylki terästetään halutuilla proteiineilla ja entsyymeillä. Aineilla, joita rasitus, väsymys, stressi, masennus tai vaikkapa tulehdus kehossa tuottavat. Koesyljen mittauksilla kehitellään menetelmää, jolla syljestä voitaisiin hetkessä mitata stressi, masennus, rasitus, väsymys tai tulehdus.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Harri Ylilammi
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 260
Lauteille: Syyskuu 2006

Ylirasitustila

#14

Viesti Harri Ylilammi »

Sen mitä itse olen lukenut ja todennut, niin ylikuntoon tulisi pyrkiä! Mutta heti kun ylikunnon raja on ylitetty, kevennetään treeniä! Kevyt treeni on parempi kuin totaali-lepo. Tämä järkyttää kehon homeostaasia enemmän kuin ainainen puurtaminen sopivassa kunnossa. Rajaloukkaus on vaatimuksena mahdollisimman nopealle kehitykselle. Kevyen jakson aikana tapahtuu sitten se suurin superkompensaatio (=kehitys).

Itselläni on joka 5. viikko kevyt viikko, jolloin syke ei nouse juurikaan treeneissä missään vaiheessa, ja treenin määrä laskee n. 20% normaalista. Kovina viikkoina (1.-4. vko) treenaan kuutena päivänä viikossa monta kertaa päivässä.

Yleensä nämä "Ylikunto - mitä se on?"-tyypit ei jaksa treenata mitään paria kuukautta enempää.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 93832
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Ylirasitustila

#15

Viesti Mika »

Harri Ylilammi kirjoitti: Yleensä nämä "Ylikunto - mitä se on?"-tyypit ei jaksa treenata mitään paria kuukautta enempää.
Millaisias ihmisiä nämä tarkemmin ottaen ovat?
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 39 kurkkijaa