Ma 29.3.
15:15-15:45 Treenailua (30min)
19:15-20:45 Treenailua (1h30min)
15:15-15:45 Treenailua (30min)
Vähän sellainen fiilis oli aamummalla että voisi huilailla tämän päivän, mutta fiilis meni ohi kun aloin hieman harjoitella liikkumista. Tiedossa oli että pitää lähteä moikkaamaan äitiä vähän yli neljä joten vetelin hissukseen.
Polvistumisia ja liikuskelua polvilla. Näin oppii sulavan liikkumisen sekä ala- ja keskivartalon lihakset pääsevät työskentelemään.
Ohyo kumite 5:n kaadon mekaniikkaa polvistumalla ja fiiliksellä että painopisteen pudotus välittyy rentoutuksella ja hengityksellä kaatavaan käteen.
Puolikasta askelkyykkyä taakse. Katselin sivulla olevasta peilistä että suorana oleva selkä vajoaa suoraan alas eikä yhtään taakse. Harjoite parantaa nilkkojen liikkuvuutta sekä nilkan ja polven oikeaoppista suoraa taipumisyhteistyötä. Suoritukseen pitää keskittyä. Keksin harjoitteen tänään. Koin että tarvitsen tämäntyyppisen henkilökohtaisen perusharjoitteen.
Seiza. Polvistuilin eräällä meilläpäin käytetyllä tavalla (
saza-uki) ja pyrin pitämään selän suorana. Pyörittelin hieman polvistumisen vaiheita ja sitten istuin asennossa reilun 5min. Välillä silmät kiinni. Hienosäädöllä tasoitin kuormitusta poispäin polvista. Istumisen aikana voi tuntea miten kehon osaset asettuvat luonnollisesti hyvään asentoon, ilman että mitään ylävartalosta tarvitsee jännittää. Rennossa pystyssä asennossa lihakset vapautuvat. Ajatus on sen suuntainen että vapautetaan lihakset hyvällä ryhdillä muihin tehtäviin kuin meidän pystyssäpitämiseen.
Uraken. Vetelin vielä muutaman urakenin ilmaan rentoutuneena seizasta. Tuntui hyvältä vedellä helposti terävästi ilman minkäänlaista pakottamisen tunnetta.
(Minulta pyydettiin lauantaina puhelimitse
muistiinpanoja eräältä viime kuunvaihteen seminaarilta, jolla kyselijät myös olivat. Niinpä ennen illan treenailuja hieman muokkailin muistiinpanojani, jotta voin sitten lähetellä heille puolijulkisen version joskus tulevaisuudessa. En yleensä juurikaan lue muistiinpanojani. Pointti on kaikkein eniten niiden tekovaiheessa. Joskus rakennan treenisession jossa käyn muistiinpanoja ja leiriä läpi itsekseni tai parin kanssa. Joka tapauksessa, otin tehtävän ilomielin vastaan, sillä näin saan syyn prosessoida uudelleen leirin sisältöä. Opetusten pitää nyt kulkea lävitseni sellaisella tavalla että lopulta minä muotoilen ne muotoon joka toivottavasti on selkeä myös muille paikallaolleille kuin itselleni. Samalla, en toisaalta voi juurikaan jauhaa omiani, koska lukijat olivat itsekin paikalla ja jäisin kiinni.
En yleensä julkaise enää muistiinpanojani, mutta nyt voin sen tehdä heille jotka olivat paikalla. Lopulta minä olen se joka saa tästäkin projektista eniten irti.
Jotenkin en enää koe oikeutetuksikaan julkaista tällaisia sellaisille jotka eivät olleet paikalla, ellei sitten tunne opettajia hyvin läheisesti.)
19:15-20:45 Treenailua (1h30min)
- Käsien pyörittely
- Olkapäiden pyörittely
- Kämmenellä olevan "kulhon" kiertäminen
- Perusharjoitteita kehon ja käsien "yhdistämiseen"
- Suoria lyöntejä
- Sotouke ja muita torjuntoja
- Pinan godanin alun pyörittelyä
- Potkuja esineiden päälle (Tätä tein melko pitkään)
- Liikkumista polvilteen
Punttisalilla:
- Gyakuzuki säkkiin
- Taisabaki
- Lyöntejä säkkiin ja liikkumista
- Potkuja säkkiin
Käsien pyörittely. Pyöritin yhtä kättä kerrallaan - ei nopeasti eikä hitaasti. Vaihtelin suuntaa. Yleensä pyöritän "peukalon suuntaan". Näin opetettiin kerran pyörittämään ja fiksua on - rutisee vähemmän. Vein käsiä, kädet eivät minua.
Olkapäiden pyörittely. Pelkkä olkapää pyörii eteen tai taakse. Samalla annan käsivarren kiertyä suorana alhaalla leväten samalla fiiliksellä kuin edellä "peukalon suuntaan". Eli kun hartia takana, kämmen osoittaa eteen ja kun edessä, kämmen osoittaa taakse. Tapa tekee jutusta luonnollista. Harjoitteessa ideana erottaa olkapää muusta vartalosta, "itsenäiseksi pyörijäksi". Todellisuudessa tämä tarkoittaa pelkästään sitä että useammat lihakset osallistuvat työhön.
Kämmenellä olevan "kulhon" kiertäminen. Otin pikkulautasen ja laitoin tulitikkuaskin sen päälle. Se oli ensimmäinen sopiva esine joka luisuu siitä sopivan helposti, muttei liian helposti pois. Pyöritin lautasta sekä myötä että vastapäivään. Tästä tulee melkoinen Matrix-limboliike, jotta aski pysyy lautasen päällä. Yhteen suuntaan itselleni helpompaa. Vetelin vaikeaa kohtaa edestakaisin. Sitten välineet sivuun ja tyhjin kämmenin samaa. Tein myös molemmin käsin. Tämä onnistuu ainakin molemmat kädet joko myötä tai vastapäivään. En ole kokeillut vastakkaisiin suuntiin pyöritystä.
Jutun idea on siinä että täyttääkseen "helpon" tehtävän, joutuu työskentelemään koko vartalolla. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.
Perusharjoitteita kehon ja käsien "yhdistämiseen". Painonpudotuksia ja eräänlaisia vartalonkiertoja. Ideana oppia kanavoimaan painopisteenkäyttö käsien kautta vastustajaan.
Suoria lyöntejä. Naihanchidachissa muutama kymmenen.
Sotouke ja muita torjuntoja. Naihanchidachissa ja luonnollisessa seisonnassa tein torjuntoja sivuille.
Pinan godanin alun pyörittelyä. Tein ensimmäistä liikettä molemmille puolille. Sitten otin lyöntiä mukaan. Torjunnassa pitäisi koko kehon olla suuntautunut tulevan lyönnin suuntaan. Siksi välillä yhdistelmänä, välillä yksittäin fiiliksellä. Aikani kun olin harjoitellut käännön ja torjunnan mekaniikkaa, aloin tekemään katamuodon mukaisesti, nousten välillä musubidachiin. Eri suunnat tehdään katassa hieman eri tavalla, joten harjoittelin molempia tapoja molemmin puolin ja muutenkin.
Potkuja esineiden päälle. Kaikki edellä oli nopeahkosti tehty. Näihin meni kymmeniä minuutteja. Huoneessani on melko hyvin tilaa.
Vetelin
sokutogeria (sivupotkua) pödän kulman päälle. Tällä kertaa astuen etujalalla hieman eteen ja potkaisten takajalalla. Palautus taakse ja annetaan etujalan liukua takaisin. Itseasiassa astuminen tapahtuu vaivihkaan vartalolähtöisesti. Tällä tavalla sain selkeän liikeradan ja kunnolla työntävän puhtaantuntuisen potkun. Vaihtelen mielelläni perusharjoitteita. Joskus helppoa ja karkeaa, joskus vaikeampaa. Päähuomio tuokion potkuissa siinä että voima todella välittyy ja on hyvin tuettu maahan. Kun molemmat jalat tehty, litran pullo kulmaan ja potkut sen päälle. Lopuksi litran pullo pois ja vielä potkuja pöydänkulman päälle. Helppo-vaikea-helppo tuo viimeiseen helppoon hyvän fiiliksen.
Sitten sokutogeri
tsugiashilla ja
surikomiashilla. Eli etujalan potkuja erilaisilla tukijalan säädöillä. Huomio edelleen voiman välittymisessä ja tuessa. Tein erilaisin tavoin. Välillä kädet otteluasennossa, erotellen ylä- ja alakertaa; välillä työntämällä eteen, kuten monesti tehdään ja välillä työntämällä ensiksi eteen ja sitten vatämällä potkun aikana taakse polkaisumeiningillä. Potkimaan pitää opetella monella tavalla. Sitten yhdistelmää jossa vetelin vielä urakeniä sokutogerin perään.
Mawashigeri ja uramawashigeri. Vetelin pöydänkulman päälle laskematta jalkaa mawaa ja uramawaa (kiertopotku ja käänteinen kiertopotku) pienellä kierrolla alakautta nopeasti. Uramawa kilpakaratetyyliin palauttamalla takaisin. Tämä on epäkäytännöllistä perusharjoittelua - kikkailua. Kuitenkin olen sitä mieltä että jos haluaa osata potkia käytännöllisesti, pitää ajatusta potkimisesta hieman pyöritellä. Sitten mawaa ja uramawaa kuten sokutogeria edellä. Uramawaa myös vetäen läpi. Otin myös hieman sivuaskelia, jolloin saa painonsiirtoa potkun suuntaan. Sellaista sivulta sivulle tanssimista.
Sitten molempia yhdistettynä gyakuzukiin. Aina hyvä ottaa tekniikka välillä perään, jotta ei horjuile miten sattuu.
Sitten vielä mawashigeri-ushiromawashigeri -yhdistelmä pullon päältä. Eli kiertopotku ja takakiertopotku. Huoneessa joutuu vähän katselemaan vaikka onkin tilaa ihan kivasti. Saattaisi muuten viinat lennellä hyllyn päältä tietokoneiden päälle. Sitten olisi viinat loppu ja tietokone hajalla enkä enää pystyisi avautua kännissä tänne joka ilta.
Sitten
maegeria hieman ilmaan ja myös esineiden päälle. Samat ajatukset. Tein "normaalimitan" lisäksi pitkää kurkottavaa ja polvipotkuetäisyyden pikkuista. Potkia pitää osata tilanteen edellyttämällä tavalla. Etujalalla myös stoppareita. Lopuksi vielä ilman maalitauluja peilistä sivulta katsoen jalan linjaa. Tein niin että kantapää käy lähellä pakaraa. Voi vaikka matkalla potkaista tukijalan polvitaivetta, tarkistaakseen että jalka tulee tarpeeki korkealta.
Lopuksi vielä sokutogeria, millä olin aloittanutkin. Oli jatkuvasta potkimisesta kunnon hiki päällä. Treenatessa en juurikaan mieti, mitä teen seuraavaksi vaan vältän tekemättömyyttä ja teen mitä mieleen juolahtaa. Sitten toistan, toistan, toistan ja toistan.
Liikkumista polvilteen. Välillä on kiva liikkua kovalla lattialla. Luullakseni kannattaa harjoitella sekä tatamilla että kovalla lattialla. Ainakin aluksi. Itse en ole harjoitellut tätä kuin pari vuotta + päälle joitain harvoja meidän ylösnousuja pidempään. Kokemattoman harjoittelijan kannattanee olla varovainen ja pyrkiä järkeen, jos onnistuu.
Punttisalilla:
Gyakuzuki säkkiin. Vetelin satakunta perusvetoa likimain paikaltaan paljaalla kädellä putkeen maksimietäisyydeltä niin että impakti ajoittuu abaut suoristuneelle kädelle ja lyönti uppoaa pari senttiä säkkiin. Kun molemmat kädet oli tehtynä, pidensin hieman vielä etäisyyttä ja jatkoin. Otin etäisyyden kiinni yhdellä liikkeellä, niin että käsi ja vartalo lähtee samanaikaisesti. Eri etäisyyksiä, ja aina tähtäys siihen että käden saa jotakuinkin kokonaan suoristettua ja lyönti vain pari senttiä säkin sisään. Ja fiiliksenä rento tarkka suora veto ilman pidättelyä.
Kakarana matsasin lähes aina isompia vastaan ja pysyttelin kaukana, "hit and run" -taktiikalla. Myöhemmin ajattelin etten tee taktiikalla minkään käytännön kannalta mitään ja pyrin menemään enemmän sisään tilanteisiin, jolloin pääsee enemmän takomaan ja oppii itsepuolustukseen kenties sopivamman ajatusmallin. Nykyään on fiksuja käytännöllisiä ajatuksia sisäänmenosta opeteltuna tavoiksi saakka, mutta ongelmana käsijarru päällä. Kun treenatessa ei voi toteuttaa kaikkia juttuja. Ehkei ole takuita siitä että käsijarrun saa tarvittaessa pois, vaikka asiaa ajattelenkin. Seuraavaksi alan harjoitella "säde-etäisyyttä" eli sitä vaarallisinta. Uskoakseni sen ympäristössä pysyttelemällä harjoitellessa oppii eniten. Etäisyyttä pitää rikkoa molempiin suuntiin ja tutkiskella tapoja tehdä tämä. Etäisyyden yksi hienous on siinä että voiman kontrolloinnissa ei tarvitse pidätellä niin paljoa. On mahdollista oppia vetelemään hyvällä kontrollilla niin että tarvittaessa pystyisi vedellä kovemminkin. Harjoitellessa siis melko oikeantuntuinen tekniikka. Opettelen säkkiin ja huonekaluihin silmän ja käden sekä vartalon yhteistyötä. Voisi siis sanoa oleellisin osin että kyse on harjoittelusta, jotta oppisin harjoittelemaan tehokkaammin.
Osaan jo lyödä riittävän tarkasti muissa kuin syvyyssuunnassa.
Taisabaki. Yoi-asento, eli hieman leveämpi armeijan lepo. Tästä siirsin yhden jalan taakse ja otin otteluasennon. Jalan palautus takaisin samalle paikalle eteen ja toinen jalka taakse otteluasentoon. Jalat liikkuvat siis suorakulman kulmilla ja painopiste piirtää käännettyä U:ta. Loivensin U:ta aina suoraksi viivaksi saakka ja koko ajan pyrin pitämään liikkumisen vartalolähtöisenä, enkä jalkalähtöisenä. Sitten sama "toisinpäin", eli otteluasento eteen, yoi taakse. Liikkeet jotka muodostuvat, ovat meillä tyypillisiä väistö-hyökkäys -yhdistelmiä, vartalon puolesta. Jälkimmäisessä ikäänkuin käännetään edetessä selkää. Sitten tein ensimmäistä vielä kolmion kulmissa. Fiiliksenä ei steppausta vaan vartalon tasainen liike. Yksi liike kerrallaan, aina valmiiksi saakka. Sitten takaisin. Eli ei steppaamista "merkkien päällä".
Lyöntejä säkkiin ja liikkumista. Liikuskelin salilla säkkiä huomioiden ja ajoittelin lyöntejä samalla pitkän lyönnin idealla kuin edellä.
Potkuja säkkiin. Potkin hipoen. Mawaa vetelin muutaman sentin säkin sisään ja sitten kun sujui, mawa vartalon korkeuteen ja samalla nostolla pään korkeuteen. Vasurilla oli hieman väkisinvääntöä jotta onnistuu, oikealla vain joutui kevyesti tiukkaamaan pakaraa. Sitten vedin mawaa piirtämällä jalalla ympyrän säkin alta ja jatkamalla toisella kierroksella ympyrän mawaksi säkkiin. Sitten vedin kaksi mawaa laskematta jalkaa, ensimmäinen pari senttiä säkkiin, toinen kovempaa.
Sokutogeria ja maegeri muutama sentti sisään. Sokutogeri on aika tönäisevä näinkin. Maegeri taas enemmänkin napakka.
Tällä kertaa treenasin koko session sukkasilteen. Tuntee voimantuoton paremmin kuin kengillä ja tukijalan kääntö helpottuu hieman verrattuna niin kenkiin kuin paljaisiin jalkoihinkin. Lisäksi haluan hieman vaihdella pukeutumisen määrää ja laatua kerrasta toiseen. Tällä kerralla pitkät housut, sukat ja t-paita, kun yleensä huonetreenailut menee pelkissä kalsareissa. Punttiksella ehkä ihan fiksua muutenkin pitää hieman enemmän vaatteita päällään kuin pelkät kalsarit.