Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Komba

Muun maailman lajit

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Jusukin
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 79
Viestit: 84
Lauteille: Syyskuu 2017
Etulaji: Komba
Sivulajit: Free style martial arts
Tykännyt: 0
Tykätty: 10 kertaa

Komba

#256

Viesti Jusukin » marras 17, 2019, 19.03

Testaamisen suhteen mun tavoite on ollut löytää kamppailun asiantuntijoita, kenelle esitellä Kombaa käytännössä ja arvella minkälaista liikekieli on ja miten taito vois näkyä muissa lajeissa. Thaikun lähiottelu on varmaankin riittävän lähellä ja sparri on hyvä koe-asetelma. Voimaa olis hyvä lisätä asteittain, niin pystyisin aluks demoamaan minkälaisia liikkeitä olin ajatellut ja sit katsoa toimiiko ne edelleen, kun vuorovaikutus on lähempänä realismia.
Jos hommassa tuntuu olevan aidosti järkeä, niin otteleminen amatööri Muay Thaissa kiinnostaa. Siinä vaiheessa pitäisi tietty olla jo valmentaja, kenen johdolla valmistautua. Nyt opettelen alkeita youtubesta, Jarkko Steniuksella on siellä esimerkiksi hyvää matskua. Meen joko peruskurssille tai opin muulla yhteistyöllä, mut testit kehiin ekaks.
Ottelemisessa kiinnostaa ennenkaikkea toi pisteenlasku ja lajien ymmärtäminen sitä kautta. Kamppailu-urheilussa on erinomaiset tavat mitata pärjäämistä ja mielelläni vaikutan teknisellä puolella missä ei tarvitse koittaa satuttaa voittaakseen, mutta tottakai pataan ottaminen kuuluu asiaan!

Komba toimii hyvin flow-drillinä, koska tilan käyttämiseen liittyvät säännöt ohjaavat ihmisten toimintaa. Jos menettää oman tilan (toisen käsi koskee torsoon tms) on velvoitettu liikkumaan pois alta uuden puolustavan linjan turvin. Eli rullataan harjoitusta, jossa voi tehdä mitä vaan, mutta pärjää sitä paremmin, mitä tehokkaampaa muotokieltä käyttää oman tilan puolustamiseen ja toisen tilan valtaamiseen. Tämä on siis vapaata liikettä, mutta pelissä pärjääminen ohjaa toimimaan hyvin. Käytäntö on ilman voimaa tanssillinen ja meditatiivinen. Vuorovaikutuksen viitekehys on kuitenkin taistelu ja mitä enemmän harjoitteeseen otetaan muuttujia (kuten voima, kiinnipito, lyönnit, potkut tms.) sitä enemmän vuorovaikutus muistuttaa tai on varsinaista kamppailua.

No-force opettaa suuntamaan omaa liikettä kohti toisen keskustaa ja pysäyttämään sen aina puolustuksen/kehon rajapintaan. Tätä voi tehdä hitaasti tai nopeasti parin kanssa ja ryhmässä. Näin voimaa voi käyttää liikkeen tekoon, mutta ei toista kohti ja jos painetta ilmaantuu, koitetaan ymmärtää kuka painaa ja kuka on vaan paikallaan. Perustreeni on myös tae turvallisuudesta, pelaajat osoittavat hallintaa ja jopa erikokoiset vastustajat voivat harjoitella keskenään ilman raakaa ylivoimaa.

Voimankäytön voi ottaa peliin. Suosittelen ensiksi hidasta liikettä, jossa nojataan toista vasten. Tällöin testataan puolustavien muotojen vahvuutta ja voimankäyttö tuo mukaan huomioon-otettavia elementtejä, kuten raajan kontaktikohdan etäisyys omasta keskiöstä ja vipuvoiman vaikutus esimerkiksi kun kyynärpäällä painetaan rannetta. Kun voima on mukana toista voi liikuttaa sen torsosta, jos hän ei kerkeä pois alta. Käden voi jättää iskukohtaan ja tilanteet puretaan tavoilla, jotka olisivat eri rytmissä toteutettuna (nopeutettu puolustus) torjuntaa ja väistöä.

Saa lyödä kun sopii vaan ennalta, suojukset pehmentää ja suojauksen tason olis hyvä vastaa käytettyjä otteita. Tää käsi kaulalle on turvallinen sinäänsä, kun pään vieressä on tilaa, niin harvemmin osuu vahingossa, vaikka tekis nopeemmin. Sen saman liikkeen voi jalostaa vaikka nyrkkilyöntiin tai kyynärpäähän.
Vaikka me harjoitellaan voimalla, etsitään tämmöstä rentoa ja mukautuvaa otetta, joka toimii kaikille. Tässä olis videoo treeneistä, jos se vastais kysymyksiin!
Taijin harjoittaja
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 1535
Lauteille: Elokuu 2011
Tykännyt: 0
Tykätty: 4 kertaa

Komba

#257

Viesti Taijin harjoittaja » marras 17, 2019, 21.56

Pakko sanoa, että sinä voisit harjoitella ensin Chen Taijia. Sinulla on kauniit liikkeet ja kun opit siinä perussarjan niin voit vertailla suunnittelemiasi liikkeitä 200 vuotta vanhoihin liikkeisiin ja katsoa, voitko parantaa jompaakumpaa. Taijissa on neljä tai viisi perusmuotoa (Yang, Chen, Wu, Wu-Hao ja Sun) ja sitten on muutamia seuroja, jotka opettavat enemmänkin Taijin taistelumuotoja - kun opit perusteet niin voisit kokeilla jotain niistä seuroista/opettajista harjoitusvastustajaksesi.

Kuvake
Kyynikko
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 3222
Lauteille: Marraskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Takalajit: MMA, shootfighting, eurooppalainen jujutsu, Latosa escrima, Pekiti tirsia kali, judo, voimankäyttö.
Tykännyt: 8 kertaa
Tykätty: 55 kertaa

Komba

#258

Viesti Kyynikko » marras 18, 2019, 09.19

Joo en ymmärtänyt hirveästi tuosta.

Sitä vain ajattelin että tiedäthän lyömisen vaativan tekniikkaa jos sen haluaa tehdä oikein. Ja se pitää opetella. Pelkkä flow ei riitä.

Valvomo: viestiä muokattu. Pysytään asialinjalla, kiitos.
"Ei pidä syyttää peiliä jos nenä on vino." - Nikolai Gogol

Mukamas viisas. Mukamas keppimiäs.

Kuvake
luupää
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 6084
Lauteille: Marraskuu 2006
Tykännyt: 12 kertaa
Tykätty: 96 kertaa

Komba

#259

Viesti luupää » marras 18, 2019, 09.29

Jusukin kirjoitti:
marras 17, 2019, 19.03
Testaamisen suhteen mun tavoite on ollut löytää kamppailun asiantuntijoita, kenelle esitellä Kombaa käytännössä ja arvella minkälaista liikekieli on ja miten taito vois näkyä muissa lajeissa.


Eihän tuo ole testaamista. Testaaminen on sitä, että menee ilman ylimääräisiä reunaehtoja toisen viitekehykseen ja katsoo miten siellä pärjää omilla eväillä.

Vähän niiq laittaa itsensä rehdisti likoon. Jos ei pysty tai osaa, niin sitten pitää opetella miten homma toimii ihan perustasosta lähtien. Kamppailussa se on suorastaan suositeltavaa. Missään muussa lajiskenessä ei mene yhtä paljon harhaisia minäkuvia ja oletuksia wc pöttöön kun kontaktikamppailussa.

Sekään ei tosin ole vielä testaamista vaan uuden asian...opettelua.


:)
Potkulaiset jotka tykkäävät kirjoittajan luupää viestistä (yhteensä 2):
injunjacklumbago

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 28
Viestit: 15828
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 514 kertaa
Tykätty: 228 kertaa

Komba

#260

Viesti Lasse Candé » marras 18, 2019, 17.54

En oikein hahmota miksi jotkut keskustelijat kokevat mielekkääksi johonkin tarkoitusperään määritellä käsitteet omista lähtökohdista ja peräänkuuluttaa Jusukinilta jonkin muun tekemistä kuin mikä vastaa hänen tavoitteitaan. Oleellisesti ei eroa siitä että sanoisi "pelaisit mieluummin jääkiekkoa!"

Testaaminen on tosiaankin erittäin moninainen käsite. Ei ole ollenkaan mahdottomuus laatia sellaista testiasetelmaa, jossa:

"Testaamisen suhteen mun tavoite on ollut löytää kamppailun asiantuntijoita, kenelle esitellä Kombaa käytännössä ja arvella minkälaista liikekieli on ja miten taito vois näkyä muissa lajeissa."

Salibandya se ei tokikaan ole, eikä edes jääkiekkoa. Eikä varmaan se, mitä joku muu haluaisi testata tai jostain syystä Jusukinin testaavan.Laajemmin Jusukinin vastaus (koko viesti) on sinänsä oikein hyvä ja osuu auki olevien kysymysten ytimeen. Kuvittelen ymmärtäväni testaamisen tarkoituksen ja sen suhteen Kombaan. Mutta pari kysymystä silti:

1. Onko jotakuinkin niin, että siinä testatessa ei varsinaisesti Kombata vaan sparrataan?
2. Ja että tämä sparri antaa ideoita Komban mahdollisuuksista.
3. Jolloin: Sparri on testi jolla hankitaan tietoa Komban kehittämiseen?

Pahoittelen jos toistan, mutta noin tulkitsen itse tekstin.Sen sijaan en itse ihan ymmärrä tuota "no-force" -periaatetta. Konsepti muistuttaa silti lausutun muodon pohjalta joitakin ideaaleja kamppailulajeissa:
Jotkut mestarit osaavat tehdä sellaista tekniikkaa ja omaavat sellaisen kehonhallinnan, että kontakti tuntuu tietyissä tekniikoissa huonomman osaajan tekniikkaa pehmeämmältä, mutta saa aikaiseksi enemmän. Joissain lajeissa oman mutuni mukaan tällainen alkuasetelma on aikojen saatossa muokkautunut mantrojen välityksellä treenikulttuuriksi, jossa pehmeys tulee siitä, että ns tanssitaan mukana. Molemman kaltaisissa lajeissa saatetaan viitata johonkin rentouden, voiman käyttämättömyyden tms konseptiin, joka on lajissa keskeinen.

Kombassa muistaakseni periaate tuli miittitreeneissä enemmänkin siitä, että "pelin" säännöt laaditaan sellaisiksi, että kontakti pysyy kevyenä.

Mutta näissä "voiman käyttämättömyys" -jutuissa on aina käsitteellistä haastetta, kun ensinnäkään harva osaa fysiikan peruskäsitteitä ja toisekseen kamppailutekniikan ja -tekemisen analysoiminen niillä ei ole ihan helppoa. Tuossa esim nojatessa nimenomaan käytetään voimaa. (Staattisessa tilanteessa ei tokikaan tehdä työtä.) Ja se mitä kutsut paineeksi, on voimaa, kuten paine tällaisissa yhteyksissä aina on, paikallisena mittana.

Varoitan siitä, että käsitteellinen solmu saattaa oikeastikin aiheuttaa ristiriitoja ja umpikujia kehitykselle. Toisaalta taas, jos periaate näkyy riittävän monessa esimerkissä Komban treenikulttuurissa, sillä on jokin (hyvin tai huonosti) ymmärretty merkitys. Ja tämä tietenkin kamppailulajiperiaatteiden luonne on yleensäkin, eli siinä mielessä ei tarvitse säikähtää että jollakulla fysiikan opettajalla on sanottavaa terminologiasta.
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Kuvake
Jusukin
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 79
Viestit: 84
Lauteille: Syyskuu 2017
Etulaji: Komba
Sivulajit: Free style martial arts
Tykännyt: 0
Tykätty: 10 kertaa

Komba

#261

Viesti Jusukin » marras 19, 2019, 00.03

Kiitos Lasse hyvistä huomioista!
Testaamisen kanssa tavoite on hahmotella onko Komba löydöksenä hyödyllinen suhteessa olemassaoleviin kamppailu-urheilun muotoihin. Jos on ja homma vaikuttaa toteuttamisen arvoiselta, olen itse kiinnostunut ottelemaan ja sillä tavoin kartuttamaan elämänkokemusta. Haluan myös auttaa kamppailijoita kehittämään herkkyyttä ja sulavoittamaan liikkumista ja otaksun, että tästä voisi olla hyötyä myös kehässä.

Testiasetelman olisi aluksi hyvä sisältää muutama Komban variaatio, jotta se auttaisi havainniollistamaan muotokielen luonnetta ja tavoitteita, sekä arvelemaan mitä testilajissa saa tehdä ja mahdollisia hyötyjä. Sen jälkeen sparria kokeiltavan lajin ehdoilla, muutamalla eri voimankäyttöasteella. Eli kuten Luupää sanoi "Testaaminen on sitä, että menee ilman ylimääräisiä reunaehtoja toisen viitekehykseen ja katsoo miten siellä pärjää omilla eväillä. "


No-forcen idis on ollut ottaa voima pois kamppailusta ja katsoa mitä jää jäljelle. Toiseen voi silti pyrkiä vaikuttamaan asemoitumalla vahvasti toisen vieressä niin, että jos voimaa käytettäsiin oltaisiin edullisessa asemassa, oma raaja toisen ytimessä. Kombassa tästä saadaan flow-drill, kun määritellään pelinomaisesti, kuinka tilanteita voi purkaa.

Voimankäyttö mihin viitaan on siis liikettä, jolla vaikutetaan toiseen, paine kahden kontaktin osapuolen välillä. Olennaista tässä on kuka painaa, nyrkkisääntönä se joka liikkuu. No-force on siis meidän lähtötilanne, josta oppii sellaiset vuorovaikutuksen muodot, joita kyseisillä ehdoilla voi toteuttaa. Nämä taidot edesauttavat pehmeää kontaktia vaikka voimankäyttö otettaisiin mukaan harjoitteeseen.

No-forcella oman muodon ja liikkeen saa tehdä niin vahvana tai voimalla kun haluaa, kunhan osaa pysäyttää sen puolustavaan linjaan ja keholle.
Ilman voimankäyttöä voi siis vaikka sopia, että tavoitellaan nopeaa ja vahvaa liikettä, jossa kuitenkin pitäydytään impaktista. Yleensä ollaan otettu voimankäyttöä mukaan asteittain, ensiksi esimerkiksi torsosta työntäminen, millä on vastaavuus pelin sääntöihin, jossa kuuluu liikkua pois alta. Eli kun pääsee puolustuksen ohi voi voimalla osoittaa hallintaa ja ohjata toista herkistä kohdista, tästä eri variaatioita.

Komba on siis sovellusympäristö, jossa voi testata erilaisia liiketyylejä ja vuorovaikutusta. Toteutamme yleensä lähiottelumaista asetelmaa, koska lähellä ollessa liike on monimuotoista. Idea on siis käyttää toista oman muotokielen testaamiseen ja katsoa samalla pystyykö pitämään pintansa vaikka olisi uhattuna monesta suunnasta.


Mitä lyömiseen tulee niin tottakai olisi hyvä osata liikkeet teknisesti oikein ja tehokkaasti. Paras tapa on varmasti saada ohjausta ammattilaiselta ja harjoitella tekniikkaa paljon. Ideaalisti meidänkin treeneissä on mukana kamppailupuolen asiantuntijoita, ketkä voivat ohjeistaa tekniikoiden kanssa. Me tehdään flow-drilliä, jossa on mahdollisuus soveltaa mitä jo osaa ja ihmiset ammentaa omasta kokeneisuudestaan. Jos joku haluaa oppia tekniikkaa laitetaan viisaat päät yhteen ja katsotaan mitä asiasta tiedetään teoriassa, käytännössä ja liittyen kamppailulajeihin yleisesti.


Taijin harjoittaja kiitos loistoideasta! Olen päässyt Kombaamaan useiden Taijilaisten kanssa ja vuorovaikutus on ollut aina taidokasta ja ihailtavan sulavaa. Mulla sielu lepää liikkeen vapaudessa, mutta Taiji on aina herättänyt ihailua ja voisin tutustua liikesarjoihin ja katsoa miten ne luonnistuu. Arvatenkin tekniikaan oppimiseen ei ole oikoteitä, mutta olen teoretisoinut, että jos tekisin Taijilaisten kanssa enemmän Kombaa, oppisin mukautumaan puolustuksella muotokieleen, jolloin itse liikkeiden oppiminen saattaisi helpottua. Mistä Taijin taistelumuodoissa kisataan? Jos joku haluaa tätä kokeilla, olen enemmän kuin kiinnostunut!

tohtorismies
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 3522
Lauteille: Kesäkuu 2008
Tykännyt: 16 kertaa
Tykätty: 19 kertaa

Komba

#262

Viesti tohtorismies » marras 22, 2019, 21.09

Jusukin kirjoitti:
marras 17, 2019, 19.03
mielelläni vaikutan teknisellä puolella missä ei tarvitse koittaa satuttaa voittaaksee
Piste karate voisi olla silloin sinun juttu. Enemmän tai vähemmän sitä yritetään aina satuttaa kamppaillessa noin muuten, se ikäänkuin kuuluu asiaan itseensä.
45 neliön kämmpä oli täynnään lihaksikkaita ja äärimmäisen päihtyneitä voimmamiehiä
"My karate is as simple as walking up to somebody and hitting them, something I saw some 29 years ago." Dennis Jones
"Perkele, mä oon hyppiny narua pikkupojasta asti!" Meskus

Kuvake
Jusukin
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 79
Viestit: 84
Lauteille: Syyskuu 2017
Etulaji: Komba
Sivulajit: Free style martial arts
Tykännyt: 0
Tykätty: 10 kertaa

Komba

#263

Viesti Jusukin » marras 26, 2019, 21.57

Testaan tän Muay Thain eka, kun toi lähiottelu kiinnostaa.
Täs olis treenipätkää, kolme tuntia sisässä


Hemmukka
nilkkaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 32
Lauteille: Heinäkuu 2019
Sivulajit: Nyrkkeily, rbsd, muay thai
Takalajit: Taekwondo, shootfighting
Tykännyt: 3 kertaa
Tykätty: 3 kertaa

Komba

#264

Viesti Hemmukka » marras 26, 2019, 22.26

Muutama vinkki omasta näkökulmasta tuohon videoon.
Liikkumista kannattaa harjoitella, vähän tönkön näköistä.
Pyri liikkumaan pehmeästi päkiöillä.
Hyvä tehdä ihan pelkästään liikkumistreenejä, sivuille eteen taakse. Vaikkapa ton säkin ympärillä.
Meneekö potkut kunnolla läpi jos otetaan säkki veks?
Hartiat jäykkänä, pidä ihan rentoina. Välillä vaik ravistele käsiä.
Rentona lyönnit lähtee paljon paremmin ja ei kuluta puoliakaan siitä energiasta mitä jännittämällä.
Tämä ip/kilpa tilanteissa monella hankala.
Viimeinen vihje ni pyri lyömään ja potkimaan teknisesti oikein. Paha virhe on vetää huonolla tekniikalla täysiä Tyson tyylillä.
Hitaasta tulee nopea mutta ei päinvastoin.
Pikkuhiljaa lähtee kulkemaan ja veikkaan kuukauden päästä kun filmaat uudestaan niin näkyy selvää kehitystä.

Kuvake
Jusukin
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 79
Viestit: 84
Lauteille: Syyskuu 2017
Etulaji: Komba
Sivulajit: Free style martial arts
Tykännyt: 0
Tykätty: 10 kertaa

Komba

#265

Viesti Jusukin » joulu 10, 2019, 16.54

Kiitos vinkeistä, tsekkailen noita kuntoon! Nyrkkeilykin rupes eri tavalla kiinnostaa kun tutustuin Prince Naseemin omintakeiseen tyyliin 😂

Tässä pätkää Kombasta, testailtiin eri voimankäyttöasteilla.
Tommonen reaktiivinen vältteleminen vaikuttaa nousevan pintaan heti kun on kamppailumielessä realistisempaa liikehdintää. Tätä vois testaa tatamilla maahanviennin kanssa, jos jotakuta kiinnostaa.

Thaikun lähiottelu ja swiippaukset on varmasti riittävä ja sopivan suppea testiympäristö, missä voin viedä prokkista eteenpäin.Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 kurkkija