Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Capoeira-toiminnan laajuus Suomessa

Muun maailman lajit

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Suvi
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 729
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Auckland, NZ

Capoeira-toiminnan laajuus Suomessa

#1

Viesti Suvi »

Arco-Iris kirjoitti: En yhtään tiedä minkä ryhmien tapahtumissa Mestre Garrincha Suomessa vierailee...
Meidän!!!! :lol: Se on vähän niikun meidän mestre (tai siis Samaran, joka on meidän).

No, saattaahan se jonnekin muuallekin olla menossa myös.

edit: Mokasin vähän, kun yritin siirtää joitain viestejä tuon Jussin viestin alle, mutta tämä meni ensimmäiseksi, enkä pysty siirtämään sitä enää. Sori. - Questão
The Road goes ever on and on
Down from the door where it began.
-J. R. R. Tolkien-
jussip
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 2447
Lauteille: Syyskuu 2006
Paikkakunta: Suomi

Capoeira-toiminnan laajuus Suomessa

#2

Viesti jussip »

Täällä on paljonkin yksittäisiä ketjuja joissa käsitellään eri capoeira ryhmien/seurojen/tyylien toimintaa Suomessa, itselleni ainakin on kuitenkin ollut aika hankalaa selvittää näiden perusteella toiminnan kokonaisuutta/laajuutta.

Olisi kiva tietää hieman enemmän yleisesti capoeirasta Suomessa, miten paljon erilaisia tyylejä, seuroja tai muita "yhteenliittymiä" löytyy, minkälaiset harrastajamäärät ovat ja onko toiminnan esimerkiksi jotain maantieteellistä jakaumaa? Miten monelta seuralta löytyy aktiivinen kansainvälinen opettajasuhde ja minkälaiset opettajalinjat ja historia näillä seuroilla on? Mitkä ovat pisimmät edelleen toimivat suomalaiset ryhmät?
Kuvake
Questao
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 17
Viestit: 2450
Lauteille: Huhtikuu 2006

#3

Viesti Questao »

Hei.

Jussi, tuo kysymyksesi on oikein mainio ja vastaan siihen, kunhan tulen treeneistä illalla. Tuolla Capoeiraworkshopin jälkilöylyt-ketjussa on vähän osviittaa asiasta, sekä minun sekoiluani viestien siirtelyiden suhteen. Jeps.
Toivottavasti ei ole kovin tulenarka aihe.

- Questão
Even the chinese cannot do it. It is impossible.

Liity etupotkijaksi!
A.A.
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 1166
Lauteille: Huhtikuu 2005
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu

#4

Viesti A.A. »

Questãon sinne toiseen ketjuun kirjoittamasta viestistä, sekä siihen muutaman mainitsemattoman ryhmän lisäämällä, laskin että Suomessa olisi vähintään 19 ja mahdollisesti 21 capoeiraa harrastavaa ryhmää. Ryhmä siis eri kuin seura, eli laskin esim. Forca Naturalin jokaisen kaupungin jaoston omaksi ryhmäkseen, vaikka seura ja (pää)opettaja on sama. Noista kahdesta ryhmästä joista en osaa sanoa, toisesta en tiedä onko pystyssä ja toisesta en tiedä voiko(/haluaako instructor) puhua omasta ryhmästä.

Kiva määrä. :)
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 93761
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

#5

Viesti Mika »

A.A. kirjoitti: Kiva määrä. :)
No on! Suurin osa maamme kamppailulajeista jää seura/ryhmämäärässä toiseksi.

Montako harrastajaa noissa ryhmissä arviolta yhteensä on? Montako eri pääopettajalinjaa Suomessa on?
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Questao
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 17
Viestit: 2450
Lauteille: Huhtikuu 2006

#6

Viesti Questao »

Hei!

Monta kysymystä, tulee pitkä viesti.


Helsinki ja pääkaupunkiseutu:

Capoeira Forca Natural:
Tunneista vastaa brasilialainen mestre Sirí, capoeiraa takana 30 vuotta. Sirí on enimmäkseen grupo Senzalan ja mestre Peixinhon kasvatti, mutta ei kuulu enää Senzala-ryhmään. Suurimmat vaikuttajat löytyvät tällä hetkellä Caxiaksen alueelta Rio de Janeirosta nimillä mestre Russo, mestre Angolinha ja mestre Camaleão. Harrastajia Helsingin ryhmässä noin 75. CFN Helsingin tyyli on lähinnä riolaista slummityyliä.

Sirí
( -> Russo
/ -> Angolinha -> Moraes -> João Grande -> Pastinha)
/ -> Peixinho)


Capoeira Capital:
Tunneista vastannevat suomalaiset Pauli ja professor Jeff, capoeiraa lienee takana noin 10 vuotta/nenä. Capital on ymmärtääkseni ennen kaikkea mestre Samaran koulu. Samara käy Suomessa noin kahdesti vuodessa pitämässä tiiviskursseja ja Jeff ja Pauli ovat hänen oppilaitaan Suomessa. Samara on Senzalan kasvatti Rio de Janeirosta. Harrastajia noin 50(?). Capoeira Capital on tyylillisesti Senzala-contemporâneaa.

Pauli/Jeff -> Samara -> Garrincha

Puolikuu:
Tunneista vastaavat suomalaiset Pera Mäki ja Saku, capoeiraa takana mahdollisesti 15 vuotta(?) ja 10 vuotta. Puolikuulla ei ole tietääkseni kiinteitä opettajasuhteita muualle. Harrastajia noin 25(?).
Tyylillisesti lähinnä Senzala-contemporâneaa.

Saku -> Pera Mäki (-> Samara -> Garrincha)

Capoeira Nativos:
Tunneista vastaa brasilialainen professor Cabeca, capoeiraa takana mahdollisesti 11 vuotta(?) Cabecan opettaja on mestre Sirí, mutta Cabeca ei ole enää opettaja-oppilassuhteessa häneen, vaan toimii ilmeisesti Rion Senzala-ryhmän alaisuudessa. Harrastajia noin 50(?). Tyylillisesti Senzala-conteporâneaa.

Cabeca (-> Sirí) -> Peixinho

Capoeira com Carcará:
Opetuksesta vastaa suomalainen professor Carcará, capoeiraa takana noin 11 vuotta(?). Carcará on alunperin mestre Sirín oppilas, mutta ei ole enää opettaja-oppilassuhteessa häneen. Harrastajia noin 20(?). Tyylillisesti lähinnä FICA-angola-contemporâneaa.

Grupo Capoeira Angola Helsinki:
Opetuksesta vastaa suomalainen Tapani Suihkonen, capoeiraa takana noin 10 vuotta(?). Tapani identifioitunee brasilialaisen mestre Valmirin oppilaaksi, mutta en tiedä, missä Tapani on capoeiran aloittanut. Harrastajia noin 30(?). Tyylillisesti lähinnä FICA-angolaa.

Tapani -> Valmir -> Cobra Mansa -> Moraes -> João Grande -> Pastinha

Capoeira Acão Liberdade Vantaa:
Opetuksesta vastaa brasilialainen professor Anilson Oliveira, capoeiraa takana ainakin 10 vuotta(?). Anilson on osa Acão Liberdade-ryhmää, jonka pääopettaja lienee bahialainen mestre Canelão. Harrastajista ei mitään tietoa. Tyylillisesti lähinnä bahialaista regional-contemporâneaa.

Anilson -> Canelão -> ?


Hämeenlinna:

Capoeira Acão Liberdade:
Opetuksesta vastaa brasilialainen professor Gharronne Silva, capoeiraa takana 12 vuotta. Gharronnen opettaja on mestre Canelão. Harrastajia noin 40. Tyylillisesti lähinnä bahialaista regional-contemporâneaa.

Gharronne -> Canelão -> ?


Lahti:

Capoeira Forca Natural:
Opetuksesta vastaa suomalainen treinel Samurai(myös treinel Canário), capoeiraa takana 7 vuotta. Samurain opettaja on mestre Sirí. Harrastajia noin 40. Tyylillisesti sekoitus Senzala-contemporâneaa ja riolaista slummityyliä.

Samurai -> Sirí


Tampere:

Capoeira Forca Natural:
Opetuksesta vastaa suomalainen treinel Sapo(myös treinel Galalão, treinel Codorna, treinel Miau, treinel Taboca ja treinel Gafanhoto), capoeiraa takana 9 vuotta. Sapon opettaja on mestre Sirí. Harrastajia noin 40. Tyylillisesti sekoitus Senzala-contemporâneaa ja riolaista slummityyliä.

Sapo -> Sirí

Tampereen capoeiristat ry:
Opetuksesta vastaa suomalainen Ilkka Saramies, capoeiraa takana 4 vuotta. Ilkan opettajana on ollut suomalainen Dorado Lappeenrannasta mutta he eivät ole enää opettaja-oppilassuhteessa. Harrastajia noin 30. Tyylillisesti Senzala-contemporâneaa.

Ilkka (-> Dorado -> Sirí)


Turku:

Capoeira Capossu:
Tunneista vastaavat suomalaiset professor Magnum ja professor Formigão, capoeiraa takana 18 vuotta/nenä. Heidän opettajanaan on edesmennyt Ritva Saastamoinen, yhteydet Samaraan, joka käy noin kahdesti vuodessa pitämässä tiiviskurssin. Ritvan alkuperäinen opettaja on kuitenkin yhdysvalloissa asuva mestre Jelon Vieira, joka on alkujaan treenannut ainakin Bimban kanssa mutta myös monien muiden. Harrastajia noin 30(?). Tyylillisesti Senzala-contemporâneaa.

Magnum/Formigão -> Ritva Saastamoinen
-> Samara -> Garrincha
/ -> Jelon Vieira -> Bimba etc.


Kåren-capoeira:
Tunneista vastaa suomalainen Vareta, capoeiraa takana 4 vuotta. Vareta on Capossun kasvatti mutta ei ole enää oppilassuhteessa Capossuun(?). Harrastajia noin 35. Tyylillisesti Senzala-contemporâneaa.

Vareta (-> Magnum/Formigão -> Ritva Saastamoinen -> Samara -> Garrincha)

Acaí:
Tunneista vastaavat suomalaiset Mikko ja Kalle, capoeiraa takana ehkä 6 vuotta? En tiedä. Yhteistyössä riolaisen mestre Marromin kanssa, joka käy kerran vuodessa pitämässä tiiviskurssin. Harrastajia 20? Tyylillisesti angola contemporâneaa.

Capoeira Angola Center Turku:
Tunneista vastaa suomalainen Heta Yrjänäinen, capoeiraa takana varmaan monta vuotta. En tiedä. Identifioituu mestre João Granden kouluksi, mutta João Grande ei ole koskaan käynyt Suomessa. Hänen oppilaitaan on ilmeisesti noin kahdesti vuodessa pitämässä tiiviskursseja.
Harrastajia 20? Tyylillisesti FICA-angolaa.

Heta (-> João Grande -> Pastinha)


Jyväskylä:

Capoeira Forca Natural:
Tunneista vastaa suomalainen treinel Questão(myös treinel Tatú, treinel Macaco Branco ja treinel Mingão), capoeiraa takana seitsemän vuotta. Mestre Sirín oppilas. Harrastajia noin 40. Tyylillisesti Senzala-contemporâneaa ja riolaista slummityyliä.

Questão -> Sirí


Kuopio:

Patuá de Galo:
Tunneista vastaa suomalainen Niila/Folha Seca(?), capoeiraa takana noin 5 vuotta(?). Suomalaisten treinel Turistan ja Doradon oppilas mutta ei ole enää opettaja-oppilassuhteessa heihin. Harrastajia noin 30. Tyylillisesti Senzala-contemporâneaa.

Niila (-> Turista/Dorado -> Sirí)


Lappeenranta:

LPR Quilombo:
Tunneista vastaavat suomalaiset Leite ja Baqueta, capoeiraa takana kuusi vuotta Suomalaisen Doradon oppilaita, ei enää opettaja-oppilassuhdetta. Harrastajia noin 25. Tyylillisesti Senzala-contemporâneaa.

Leite/Baqueta (-> Dorado -> Sirí)


Oulu:

Capoeira Forca Natural:
Treeneistä vastaa suomalainen treinel Turista(myös treinel Coruja), capoeiraa takana 11 vuotta?. Sirín oppilas. Harrastajia noin 45. Tyylillisesti Senzala-contemporâneaa ja riolaista slummityyliä.

Turista -> Sirí


Joensuu:

Grupo Capoeira Luanda de Angola:
Harjoituksista vastaa alunperin Doradon oppilas Esquiva. Joka tapauksessa nykyään identifioituu saopaulolaisen professor Melquin ryhmäksi. Hän käy kahdesti vuodessa pitämässä tiiviskurssin. Harrastajia noin 25. Tyylillisesti lähinnä Senzala-contemporâneaa.

Esquiva -> Dorado/Melqui -> Sombrinha -> Peixinho(?)

Varkaus:

Varkaudessa treenejä pitää Ritva Saastamoisen oppilas Eliisa Kilpi.

Kokkola:

Ei tietoa.


Suomessa vaikuttaa siis olevan lähinnä Peixinholta peräisin olevaa contemporâneaa, bahialaista contemporâneaa, Pastinhalta peräisin olevaa angolaa ja riolaista slummityyliä. Eipä niitä maailmalla hirveästi muuta olekaan; aika monipuolinen edustus siis. Pääopettajalinjoja on siis ainakin nuo neljä, riippuu vähän miten haluaa laskea. Ja kaikillahan noita linjoja ei enää ole, vaikka alkuperä olisikin tiedossa.

Nyt sitten se pakollinen vastuustavetäytyminen. Kello on ihan sairaasti, joten jos olen laittanut jotain väärin tai muuta vastaavaa niin älkää pahoittako mieltänne, vaan laittakaa viestiä niin korjataan. Aika monen kohdan jouduin täyttämään mututuntumalla, enkä tosiaankaan tiedä ihan kaikkien aloitusvuosia ja niin edelleen. Lisäkysymyksiä saa esittää, vastaan niihin ihan mielelläni.

:)

EDIT: vaihdettu Samaran mestreksi Garrincha
EDIT 2: Paulilta vähennetty etuliite, Capossun nimiä ja vuosilukuja muutettu
EDIT 3: Puolikuuhun lisätty tietoja
EDIT 4: Lisätty tietoja Capossuun, Forca Natural-seurojen titteleitä päivitetty, Varkauteen lisätty nimi, Lappeenrantaa ja Joensuuta päivitetty


- Questão
Viimeksi muokannut Questao, kesä 27, 2007, 13.28. Yhteensä muokattu 7 kertaa.
Even the chinese cannot do it. It is impossible.

Liity etupotkijaksi!
jussip
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 2447
Lauteille: Syyskuu 2006
Paikkakunta: Suomi

#7

Viesti jussip »

En suoraan sanottuna odottanut ihan noin laajaa ja yksityiskohtaista vastausta :D

Toisaalta en tosiaankaan tiennyt yhtään tarkemmin että noita ryhmiäkin on noin paljon ja tuo oli näin ulkopuolisen näkökulmasta erittäin hyvä yleiskatsaus suomalaiseen capoeiraan. Tiedonhaluni on tältä osin tyydytetty, tosin pitänee tehdä vielä vähän tiedonlouhintaa liittyen noihin eri tyyleihin ja niiden ominaispiirteisiin. Kiitos laajasta ja yksityiskohtaisesta vastauksesta, tuskin kovin moni henkilö Suomessa olisi voinut vastaavaa listaa heittää lonkalta. Tietysti on mahdollista/todennäköistä on listassa on joitain epätarkkuuksia, mutta asioista paremmin perillä olevat osannevat heittää tarkennuksia.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 93761
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

#8

Viesti Mika »

Päätit sitten Questao vähän vastata. :D

Muuten, mitä tuo Dorado sitten nykyään touhuilee? Kun en huomannut häntä aktiivisena, vain kahdessa kohdassa entisenä opettajana.


Tästä ketjusta voisi tehdä Ilmoituksen?
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Suvi
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 729
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Auckland, NZ

#9

Viesti Suvi »

Questao kirjoitti: Capoeira Capital:
Tunneista vastannevat suomalaiset professor Pauli ja professor Jeff, capoeiraa lienee takana noin 10 vuotta/nenä. Capital on ymmärtääkseni ennen kaikkea mestre Samaran koulu. Samara käy Suomessa noin kahdesti vuodessa pitämässä tiiviskursseja ja Jeff ja Pauli ovat hänen oppilaitaan Suomessa. Samara on Senzalan kasvatti Rio de Janeirosta. Harrastajia noin 50(?). Capoeira Capital on tyylillisesti Senzala-contemporâneaa.

Pauli/Jeff -> Samara -> Peixinho
Krhm...Jeff voisi varmaan vastata tähän kun on myöntänyt lukevansa ainakin mun treenipäiväkirjaa :D

Mä olen aina luullut että Mestre Garrincha on Samaran mestre? Saatan toki olla väärässäkin. Pauli ei oikeastaan vedä muita kuin alkeistreenejä ja taitaa nykyisin olla aika kiireinen. Jeffin lisäksi talvisin on käsittääkseni muutama pidempään treenaillut jotka opettaa vuorotellen.
The Road goes ever on and on
Down from the door where it began.
-J. R. R. Tolkien-
Kuvake
Questao
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 17
Viestit: 2450
Lauteille: Huhtikuu 2006

#10

Viesti Questao »

Hei.

Joo, Dorado ei jatka enää capoeiran parissa. Siksi siis ei näy aktiivisena.

Jos Jeff vaan viitsisi kommentoida niin olisi oikein hienoa, hän itse varmasti tietää Capitalin asioista enemmän kuin minä. Garricha voi ihan hyvin ollakin Samaran mestre, en väitä hirmu lujasti vastaan. Oon kuitenkin ollut Samaran batizadossa Riossa, jossa hän sai mestren punaisen vyön Peixinholta. Peixinho ja Garrinchahan ovat kuitenkin samaa treenisukupolvea ja porukkaa että ei tuo nyt mitään tarkoita.
Peixinhon voidaan varmaan kuitenkin katsoa vähintään henkisesti johtavan Centro Cultural da Senzalaa, mielenkiintoinen tapaus, varsinkin kun selkeää mestrelinjaa ei voida nimetä, ainoastaan tiettyjä taustavaikuttajia.

Editaation jäljiltä: Tarkistin asian, kyllä Samaran mestre on Garrincha, jolle on vaikeaa nimetä mestreä, sama juttu kuin Peixinholla.

- Questão
Even the chinese cannot do it. It is impossible.

Liity etupotkijaksi!
A.A.
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 1166
Lauteille: Huhtikuu 2005
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu

#11

Viesti A.A. »

Aikamoinen lista. :)

Listasta (siis ehkä) puuttuu vielä mahdollinen Capoeira Capitalin jatkeryhmä, eli Kirkkonummen capoeiraporukka. Minulla ei kuitenkaan ole ollut vuoteen pariin enää tietoa/varmuutta tämän ryhmän toiminnasta, eli en osaa sanoa onko pystyssä. Tunteja kävi ilmeisesti antamassa Pauli Capitalilta osittain, ja olisiko pojat itse tehneet loput treeninsä. Harrastajia oli vissiin 5 ja 20 väliltä.

Puolikuun caporyhmän tunneista vastaa Pera Mäen lisäksi aika tiiviisti myös hänen oppilaansa Saku, jonka capoeiran harrastaminen ilmeisesti alkanut 10+ vuotta sitten. Harrastajamäärä vaihtelee rajusti. Peran alkutaipaleen mestre on ilmeisesti ollut Samara, joskin mitään varsinaista opettaja/oppilas-suhdetta ei enää kai ole (?). On kuitenkin käsittääkseni vieraillut/ollut yhteydessä taipaleensa aikana muihinkin (myös angola)mestreihin. Tarkempaa tietoa en kauheasti omaa.
sinhazinha
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 22
Lauteille: Kesäkuu 2006

#12

Viesti sinhazinha »

Hei,

Pieni täydennys tuohon Questãon listaan:

Turkulaiset opettajat Väiski ja Timo ovat oikeasti professor Magnum ja professor Formigão. Molemmat saivat sinisen vyön Samaralta vuonna 2004.
He ovat aktiivisesti toimineet capoeiran parissa vuodesta 1989.

sinhazinha :D
Kuvake
Suvi
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 729
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Auckland, NZ

#13

Viesti Suvi »

Niin ja Paulilla ei ole sinistä vyötä.
The Road goes ever on and on
Down from the door where it began.
-J. R. R. Tolkien-
Kuvake
Questao
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 17
Viestit: 2450
Lauteille: Huhtikuu 2006

#14

Viesti Questao »

Hei.

Kiitos tarkennuksista. Jos törmäätte listalla mainittuihin ihmisiin niin voisitte hyvin pyytää kommenttia tai tarkistusta, niin ettei tuossa olisi jotain ihan huttua.

Kirkkonummen ryhmä oli jonkun haalean mielikuvani mukaan alunperin Forca Naturalin perustama. Muistankohan väärin? Kysy A.A. ihmeessä, jos kuulet onko treenejä vielä käynnissä. Tai jos jossain on joku ryhmä, josta tässä ei ole mainittu.

Olen aika yllättynyt, kuinka vähän niitä pääopettajalinjoja sittenkin on. Ja kuinka kokeneita opettajia Suomesta löytyy. Varsinkin nuo Turun hirmut ihmetyttävät, tosi monta vuotta treeniä alla. Kiinnostaisi myös Turun Angola Centerin ja Helsingin Grupo Capoeira de Angolan jutut varmistaa.
Even the chinese cannot do it. It is impossible.

Liity etupotkijaksi!
Arco-Iris
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 75
Lauteille: Tammikuu 2007
Paikkakunta: Genève

#15

Viesti Arco-Iris »

Juttelin Amsterdamissa Turussa jotain tunteja vetävän Ronnien kanssa, mutta mun mielestä sen capoeiranimi oli Baqueta, muuten kuulostaa kyllä tuolta Kåren-capoeiralta vaikka en kyllä tiedä millä nimellä ryhmää kutsutaan. Voisin tietty meilata sille ja pyytää sitä katsomaan tuo Turun kohta. Voi toki olla että sen capoeiranimi onkin Vareta ja oon vaan kuullut väärin... :roll:
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 2 kurkkijaa