Nyt voit liittyä etupotkijaksi näppärästi ja nopeasti PayPalin kautta tästä linkistä. Tukemalla Potkua pidät sivustoa pystyssä. :)

Kuva

Defcon

Nykyaikaiset itsepuolustuslajit eli Defendo, IMPACT, Krav Maga, MilFight, PDFS, Senshido jne.

Valvoja: Valvoja

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 16872
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 758 kertaa
Tykätty: 361 kertaa
Kuukauden kynäilijä

Defcon

#16

Viesti Lasse Candé » marras 20, 2019, 17.16

Täytyy ehkä vähän avata, miten kommenttini Defendosta tarkoitin.

Ensinnäkin tuo on seuran kuvaus, eikä sillä tapaa mikään virallinen. Mitä olen katsonut Defcon-videoita, olen ollut näkevinäni sen olevan täysin samaa settiä kuin Defendo, mutta en tunne kyllä kumpaakaan. Jos jotakin muuta nähtävillä, ehkä pientä kurottelua urheilun ja liikunnan suuntaan, mutta olen nähnyt sitä myös Defendo-videoissa tai vähintään Defendo-porukoiden videoissa.

Ei ole mitään vaatimusta Defconille olla jokin ihan uusi juttu. Olisi aika merkillistä jos se ei olisi melkein samaa kuin Defendo tässä vaiheessa. Mitä ihmettä Nurmi olisi muuten Defendossa viihtyillyt kaikki nämä vuodet? Toisaalta, niiltä osin kuin lähdössä on sisällöllisiä motiiveja, on luontevaa myös että jotakin uutta tulee.

Asian voi myös ajatella niin, että Defcon on syntynyt tässä samalla kun Defendo, sen vierellä/sisällä ja vuorovaikuttaen. Jos noista tekniikoista voi sanoa alkuperänsä puolesta noin Defendossa, voi tietyssä mielessä näin tehdä myös Defconin osalta.

En tiedä tästä tarpeeksi, mutta siinä voi myös olla sellainen markkinointiajatus, että mieluummin mainitaan urheilulajeja, kun sali vissiin on aika urheilusuuntautunut.

En ihan ymmärrä Karin mainintaa erottuvuuden näkymisen puutteesta. Luultavasti itsepuolustuslajit ovat menossa siihen suuntaan, että lajit/organisaatiot vain lisääntyvät ja sisällöt samaan aikaan samankaltaistuvat entisestään. Omalla tavallaan itsepuolustuslajit ja niiden organisaatiot saattavat jonain päivänä laittaa omalta osaltaan vaikeaksi kysymyksen, mitä laji edes tarkoittaa, kun tulee tapauksia joissa eri nimien alla tehdään samanlaisempaa settiä kuin joidenkin samannimisten. Mutta tämä on jo laajempi pohdinta. Se ei haittaa oikein missään mielessä vaikka Defcon olisi kokonaisuudessaan tuttua huttua eikä toisi mitään uutta. Sellainen toteamus edellä minun nähdäkseni usein moderneista itsepuolustuslajeista muutenkin puhutaan.


Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 13359
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola
Tykännyt: 108 kertaa
Tykätty: 361 kertaa

Defcon

#17

Viesti Kari Aittomäki » marras 20, 2019, 21.03

Hankaluutena tai pikemminkin epämukavuutena koen sellasen ulkoisen muistuttavuuden, lajeja on vaikea erottaa toisistaan.
Pakkaa sekoittaa vielä se että jengi on osittain samoja, käytetty kieli ja termonologia sama.. tosin sanoen kukaan ei pyri erottumaan.

Tässä vaikuttaa vielä se että mulla tietysti on omat, varsin vahvat mielipiteeni realistisesta treenaamisesta ja saavutetuista tuloksista myös.
Sekä luonnollisesti esilletuonnista, rokkänrollista.
Sporttilajeihin nojaaminen on markkinoinnin kautta ymmärrettävää mutta reaalihahmotuksen ja treenituleman kannalta kaksiteräistä.
Ei niistä sen enempää mutta jos asetan itseni lajinetsijän asemaan olisi valinta nykyesittelyillä aika entten-tentten.

Sitäpaitti, tässä vuosien ja vuorikymmenten mittaan on termiä "kloonimaisia turpiinpätkintälajeja" käytetty lyömä-aseena melkohemmetin usein.
Aika osuvastikin.

Kuvake
Daddy
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 2860
Lauteille: Elokuu 2011
Paikkakunta: Mansesta päin
Tykännyt: 351 kertaa
Tykätty: 34 kertaa

Defcon

#18

Viesti Daddy » marras 21, 2019, 10.45

Kyllä kieltämättä tulee sellainen vaikutelma, että Defcon on kopio Defendosta, mikä saa miettimään että oliko Defconin tuomisessa markkinoille joitakin muita motiiveja kuin pelkästään puhdas halu tuoda jollain tapaa aikaisempia parempi laji markkinoille.

No mene ja tiedä, kyllähän esim budo-lajeistakin löytyy yhtäläisyyksiä vaikka ovatkin kehittyneet toisistaan täysin erillään... ihmisen mekaniikka kun on samanlainen paikasta riippumatta. Ja toisaalta myöskin on syntynyt uusia lajeja - tai ainakin selvästi toisistaan selvästi eroavia tyylisuuntia - kun on (syystä tai toisesta) tapahtunut spin-offelja. Voisi kait puhua "laji-evoluutiosta".

Varmaan pitää myös nykyaikana muistaa markkinointi, brändäys ja sensemmoiset asiat. Suosituin laji kun ei välttämättä ole teknisesti tms paras laji.
"Täydellinen on hyvän pahin vihollinen"
-Tuntematon

Kuvake
MikaM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 3644
Lauteille: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Kaarina
Etulaji: Jumppa
Takalajit: Judo, nyrkkeily, Bujinkan, Defendo, Hokuto, kb, Wing Tsun
Tykännyt: 45 kertaa
Tykätty: 115 kertaa

Defcon

#19

Viesti MikaM » marras 21, 2019, 12.29

Sellainenkin näkemys on kuultu, että Defendo on vain yksinkertaista Krav Magaa. Lieneekö sitten Defcon Defendon tyylisuunta, kuulumatta samaan järjestöön?
Mulle kaikki karate on suunnilleen samaa, kun en tiedä niistä sitten yhtään mitään.
Mahtuuhan tänne.
"When you talk, you only repeat what you already know. But if you listen, you may learn something new."
- Dalai Lama

Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 13359
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola
Tykännyt: 108 kertaa
Tykätty: 361 kertaa

Defcon

#20

Viesti Kari Aittomäki » marras 25, 2019, 15.57

Mun vaatimaton näkemäni lajien samankaltaisuuksista on se, että näissä realiteettijutuissa ei ärsykkeitä voi saada liiaksi.

Ajatuksena se, että kun tekniikan ulkoisella muodolla ei ole korostonutta merkitystä nousee reagoiva variointi jopa huomatttavan merkitykselliseksi.
Oikean maailman tilanteissa voi selvästi nähdä reagointiviivettä, kun toimija koettaa tunnistaa tapahtumia, hyökkäystä ja usein asemoitua optimilla tavalla.
Ja häneksi menee.

Tästä tulee se traditiolajien kömpelyys ja runttaava vaikutelma, kun veitään vaan vaikkei asema ole vielä kunnolla auki.
Traditiojutuissa se vaistopelaaminen ottaa perkuleen kauan mutta sitten kun paketti on "avoin kaikkiin kahdeksaan suuntaan", on oleminen miltei näytösmäistä.

Realitymetodeissa se tietty räkäisyys on jopa hyve, kun se voimakas osuma ei ole niin korkealla tavoitteissa.. kunhan osuu senverran että saa ikkunaa seuraavalle ja seuraavalle ja seuraavalle.
Tässä mindsetissä niitä hiukan epämääräisiä päintuloja pitää haalia paljon ja paljon ja enemmän..
Peloton toteuttaja pääsee näin nopeasti tilaan, joka mahdollistaa tilanteen haltuunoton suuremmitta sankarinosteita, arkisemmin.
Hyvä tavoite vaan vaatii tosiaan toistoja.

Hiukan huvittavasti näen tässä yhtymäköhtaa komban tavoitteisiin. Tai voiko flow'ta nyt kenellekään korvamerkitä..

Ajatuksentynkänä vain, lajivertailujen tarpeellisuutta pähkäillessä.
Potkulaiset jotka tykkäävät kirjoittajan Kari Aittomäki viestistä:
Daddy


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 kurkkijaa