Etsitkö kamppailuharrastusta? Aloita suoraan tästä uusi aihe valmiiden kysymysten kanssa ja odota, kun konkarit vastaavat sinulle. :boxing2:

Gar-tak

Kiinalaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 94304
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang

Gar-tak

Viesti Mika »

Maria, kertoisitko hieman lisää lajista sekä toiminnastanne Suomessa? :)

Oletan että täälläkin taannoin mainittu Lama Bar-ché Dorje liittyy lajiin, mutta olenko väärässä?
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Maria Tarvas
ilmaanpotkija
Viestit: 22
Lauteille: Joulukuu 2010

Gar-tak

Viesti Maria Tarvas »

Gar-tak on Tiibetiläinen taistelulaji, joka on pikkuhiljaa leviämässä länteen. Gar-tak on vanha laji ja on lähtöisin ajalta, jolloin Tiibetissäkin vielä sodittiin. Laji on siis alunperin tarkoitettu taistelukentille, joten lajin harjoitteluun sisältyy monien aseiden käyttö, joita Tiibetiläiset on tarvinneet taistelukentillä. Lajin harjoitteluun olennaisena osana kuuluu myös ajatus siitä että pärjätä täytyy vaikka olisi useampi vastustaja saman aikaisesti.

Lajissa on vaikkutteita Intialaisista, Mongolialaisista ja Kiinalaisista taistelulajeista. Tiibetiläiseen ajatusmalliin on kuulunut se, että jos omasta armeijasta on kuollut suuri määrä porukkaa täytyy asialle tehdä jotain ja oppia uutta vastustajasta ja siten muokata omia taitoja tehokkaammaksi. Tällä tavalla laji on kehittynyt ja saanut paljon vaikutteita naapurikansoilta.

Tällä hetkellä lajia Montanassa opettava lajin toinen pääopettajista Chhi'méd Künzang ottelee BBJ;ssa sekä vapaapainissa ja pääsee tällä tavoin kokeilemaan nykyhetken "areenalla" lajin toimivuutta käytännössä. Hän on myös osallistunut Amerikassa pidettävään Dog Brothersien tapaamisiin kahtena peräkkäisenä vuotena.

Toinen Gar-takin pääopettajista Bar-ché Dorje asuu Suomessa ja opettaa lajia Helsingin Vallilassa, Gar-tak centerissä (Ikkunoissa vielä salin vanha nimi Taistelija sali) Elimäenkatu 20 B;ssä. Treenit on jouluun asti keskiviikko iltaisin klo 18-20 ja joulun jälkeen alkaa alkeiskurssi keskiviikkoisin klo 17-18. Bar-ché Dorje on harrastanut taistelulajeja nuoruudesta lähtien ja on opettanut Hollannissa asuessaan Indonesialaista taistelulajia Pencak Silatia.

Gar-tak on kehittynyt avoimilla taistelukentille, joten vastustajia saattaa olla useampia samanaikaisesta. Lajiin kuuluu ns. kahdeksan askeleen askelsarja, jonka avulla voidaan tehdä nopeita ja odottamattomia vastaiskuja. Liikemaailma on suoraviivaista ja tarkoituksenmukaista, jotta päästään mahdollisimman nopeasti ja yksinkertaiseti haluttuun lopputulokseen. Lajille tyypillistä on käyttää myös sisäistä voimaa (jota käytetään käsittääkseni mm. monessa Kiinalaisessa taistelulajissa), jota voi oman mielenkiinnon mukaan aloittaa hajoittelemaan jo vaikka heti alkeiskurssilla.

Lajia voi harjoitella monella tavalla. Osa lajin harrastajista haluaa treenata lajin kamppailu aspektia, mutta lajia voi myös harrastaa ilman kontaktia ja opetella liikesarjoja, joista tällä hetkellä opiskellaan lähinnä perussarjaa sekä miekkasarjaa. Lajiin kuuluu myös hevosen selästä jousiammunta, jota pääsee opiskelemaan tällä hetkellä vain Montanassa, mutta toivottavasti muutaman vuoden päästä meillä Suomessakin on siihen mahdollisuus.

Lajiin voi siis tulla tutustumaan Helsingin Vallilaan. Voimme myös järjestää lajin demon Helsinkiin Tammikuussa, jos kiinnostusta löytyy. Toukokuussa on myös tarkoitus tehdä lajiesittely potkunetin tapahtumassa, joten siellä viimeistään nähdään :). Kesäkuussa ennen juhannusta 2011 on tulossa viikon mittainen kurssi joka pidetään myöskin omalla salillamme Helsingissä Elimäenktu 20 B. Kursseille voi ilmoittautua sähköpostilla osoitteeseen gartakgym@gmail.com tai puhelimella numeroon 050 363 46 70.

Yritän tiedottaa kaikista tapahtumista mahdollisimman hyvissä ajoin, jotta kaikki kiinnostuneet pääsevät tutustumaan lajiin. Gar-tak ei ehkä ole laji johon omaa lajia tarvitsisi vaihtaa, mutta Bar-ché Dorjella on varmasti paljon annettavaa oman lajin lisukkeeksi. Olen itse opiskellut lajia aktiivisesti vuodesta 2007 lähtien ja täytyy sanoa, että kyseessä on erittäin mielenkiintoinen, innostava ja mukaansatempaiseva laji!

Ikäväkyllä lajista ei vielä toistaiseksi löydy juurikaan tietoa netistä. Gar-takin sisäiset opit ovat peräisin Tiibetin Buddhalaisuudesta, jota Bar-ché Dorje myöskin opettaa Helsingissä. Lajia harrastaakseen ei kuitenkaan tarvitse olla kiinnostuntu sen filosofiasta vaan sitä voi harrastaa myös ihan vain kamppailulajina, josta voi saada lajin itselleen tai kursseilta voi saada lisää hyvää tietoa, jota mahdollisesti voi soveltaa omaan lajiin.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 94304
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang

Gar-tak

Viesti Mika »

No niin, olihan avaava viesti :bow:

Millaisiin periaatteisiin Gar-takin taistelufilosofia perustuu?

Olen ymmärtänyt, että lajin harjoituksissa kontaktia ei turhaan varsinkaan edistyneempien ryhmissä säästellä, mikä tietysti on hyvä asia. Millaisia edistyneempien harjoitukset yleensä ovat rakenteeltaan?

Paljonko Suomessa on tällä hetkellä lajin harrastajia?
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
tohtorismies
kylkeenpotkija
Viestit: 3905
Lauteille: Kesäkuu 2008

Gar-tak

Viesti tohtorismies »

Opettaako Dorje sisäisiä oppeja nivoutuneena ainoastaan gar-takiin ja buddhalaisuuteen?

Vai myöskin "sellaisenaan"?
45 neliön kämmpä oli täynnään lihaksikkaita ja äärimmäisen päihtyneitä voimmamiehiä
"My karate is as simple as walking up to somebody and hitting them, something I saw some 29 years ago." Dennis Jones
"Perkele, mä oon hyppiny narua pikkupojasta asti!" Meskus
"Gorgoroth on edelleen kuraa" TimoS
Kuvake
Aleksi T
kylkeenpotkija
Viestit: 2189
Lauteille: Kesäkuu 2009

Gar-tak

Viesti Aleksi T »

Millaisia nuo aseet ovat? Onko ne ihan tiibettiläisiä vai lainattu esim. intialaisista lajeista?
Maria Tarvas
ilmaanpotkija
Viestit: 22
Lauteille: Joulukuu 2010

Gar-tak

Viesti Maria Tarvas »

Millaisiin periaatteisiin Gar-takin taistelufilosofia perustuu?

Nyt tulikin heti haastava kysymys, miten saada oleellinen muutamaan lauseeseen :).

Lajin koko nimi on "Dra'dül gar-tak nycn-kyong" joka englannikis tarkoittaa "Dancing Tiger who Protects Relatives by subdoing Enemies", kertoo hieman siitä missä lajista on kyse. Eli vapaasti suomennettuna nimi tarkoittaa "Tanssiva tiikeri, joka suojelee sukulaisia valloittajilta/alistajilta".
Nimi itsessään on aika kuvaava, mutta saattaa tarvita hieman selitystä, jotta se tulisi oikein ymmärretyksi.


Olen ymmärtänyt, että lajin harjoituksissa kontaktia ei turhaan varsinkaan edistyneempien ryhmissä säästellä, mikä tietysti on hyvä asia.

Mielenkiintoinen kommentti, mistä olet saanut asiasta vihiä? Kontaktia tosiaan on ja se on omasta mielestäni hyvinkin opettavaista, mutta meillä on myös edistyneitä treenaajia, jotka keskittyvät pääsääntöisesti esim. miekkasarjan treenaamiseen eivätkä osallistu juurikaan kontakti treeneihin. On siis täysin vapaaehtoista miten paljon kontaktia haluaa.

Millaisia edistyneempien harjoitukset yleensä ovat rakenteeltaan?

Edistyneempien treenit on hyvinkin yksilöllisiä, riippuen siitä mikä on kenenkin tähtäimessä. Pääsääntöisesti on suht kova lajille tyypillinen alkulämmittely, jonka jälkeen tekniikka harjoitukset, joko yksittäin tai pariharjoituksina, riippuen pitkälti siitä ketä on paikalla.

Paljonko Suomessa on tällä hetkellä lajin harrastajia?

Lajin harrastajia on tällä hetkellä Suomessa noin kymmenkunta.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 94304
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang

Gar-tak

Viesti Mika »

Maria Tarvas kirjoitti: Olen ymmärtänyt, että lajin harjoituksissa kontaktia ei turhaan varsinkaan edistyneempien ryhmissä säästellä, mikä tietysti on hyvä asia.

Mielenkiintoinen kommentti, mistä olet saanut asiasta vihiä?
Tätä kautta luin aiheesta.

Kiitos vastauksista!

Noilla periaatteilla tarkoitin jotakin hieman tarkempaa. Esimerkiksi Tang Langin periaatteista voi lukea täältä, vaikka tietysti nuokin ovat vain lyhyitä kuvauksia, mutta niitähän voi sitten availla.

Millaisia harjoitteita siellä edistyneempien harjoituksissa voi tavata? Videot nyt tietysti olisivat oiva apuväline, mutta jos niitä ei ole, tyytynemme tekstiin :)
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Maria Tarvas
ilmaanpotkija
Viestit: 22
Lauteille: Joulukuu 2010

Gar-tak

Viesti Maria Tarvas »

Aleksi T kirjoitti: Millaisia nuo aseet ovat? Onko ne ihan tiibettiläisiä vai lainattu esim. intialaisista lajeista?
Itse olen treenannut vasta miekalla ja jousella. Miekka on Tiibetiläistä mallia eli suora ja kärkipainoinen. Jousi on Mongolialaista mallia ja jousi jännitetään peukalolla. Muista aseista en ikävä kyllä osaa sanoa mitään, kun ei ole niistä vielä kokemusta.
Maria Tarvas
ilmaanpotkija
Viestit: 22
Lauteille: Joulukuu 2010

Gar-tak

Viesti Maria Tarvas »

tohtorismies kirjoitti: Opettaako Dorje sisäisiä oppeja nivoutuneena ainoastaan gar-takiin ja buddhalaisuuteen?

Vai myöskin "sellaisenaan"?
Sori nyt en ole varma ymmärsinkö kysymyksen oikein.
Tarkoitatko että opettaako Bar-ché Dorje sisäisiä oppeja myös jossain muussa yhteydessä? Uskoisin että hän opettaa mielellään monissa paikoissa, mutta jos haluaisi hänet opettamaan muualle sitä pitää varmaankin kysyäistä Bar-chélta itseltään, joskin voin mielelläni toimia kysymyksen välittäjänä.
Kuvake
Risto R
etupotkija
Viestit: 3062
Lauteille: Toukokuu 2005
Paikkakunta: Joensuu

Gar-tak

Viesti Risto R »

Mielenkiintoista! Kävin googlettamassa noita miekkoja, onkohan ne jotakuinkin tämän mallisia?

Kuva

Näyttää kovin samanlaiselta kuin yksiteräiset viikinkimiekat/ylisuuret väkipuukot. Olisi kiva nähdä videota tuon käytöstä.
Joensuun historiallisen miekkailun seura
"I [sword] am Royal, enforce justice, propagate goodness and destroy evil." -Fiore dei Liberi, 1409

Liity etupotkijaksi!
Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit: 3463
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Gar-tak

Viesti Jasse »

Mielenkiintoista! Onko lajilla minkälainen opetuslinja? Eliikkä kuka/tetkä ovat olleet näiden nykyisten pääopettajien opettajiat? Ovatko nykyiset pääopettajat Tiibetiläisiä?
Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit: 8469
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Gar-tak

Viesti DeusVult »

Laji kuulostaa mielenkiintoiselta. En ollut aikaisemmin kuullutkaan moisesta.

Painottuuko tuo aseharjoittelu teillä enemmän sellaiseen Wushu-tyyppiseen, yksin suoritettavaan liikesarjaharjoitteluun, vai harjoitellaanko asioita myös parin kanssa? (ymmärän että esimerkiksi jousiammuntaa ei ole tarkoituksenmukaista harjoitella treenikaveriin, mutta noita miekkatekniikoita ja vastaavia...) Millaisia harjoitusaseita käytätte? Metallisia, puisia, jotain muita...?
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?
tohtorismies
kylkeenpotkija
Viestit: 3905
Lauteille: Kesäkuu 2008

Gar-tak

Viesti tohtorismies »

Maria Tarvas kirjoitti:
tohtorismies kirjoitti: Opettaako Dorje sisäisiä oppeja nivoutuneena ainoastaan gar-takiin ja buddhalaisuuteen?

Vai myöskin "sellaisenaan"?
Sori nyt en ole varma ymmärsinkö kysymyksen oikein.
Tarkoitatko että opettaako Bar-ché Dorje sisäisiä oppeja myös jossain muussa yhteydessä? Uskoisin että hän opettaa mielellään monissa paikoissa, mutta jos haluaisi hänet opettamaan muualle sitä pitää varmaankin kysyäistä Bar-chélta itseltään, joskin voin mielelläni toimia kysymyksen välittäjänä.

Ei mitään. Epäselvä kysymys.

Eli tarkoitin sitä että opettaako Dorje "tiibetiläistä chi gongia" omana kokonaisuutenaan.
45 neliön kämmpä oli täynnään lihaksikkaita ja äärimmäisen päihtyneitä voimmamiehiä
"My karate is as simple as walking up to somebody and hitting them, something I saw some 29 years ago." Dennis Jones
"Perkele, mä oon hyppiny narua pikkupojasta asti!" Meskus
"Gorgoroth on edelleen kuraa" TimoS
Maria Tarvas
ilmaanpotkija
Viestit: 22
Lauteille: Joulukuu 2010

Gar-tak

Viesti Maria Tarvas »

Noilla periaatteilla tarkoitin jotakin hieman tarkempaa. Esimerkiksi Tang Langin periaatteista voi lukea täältä, vaikka tietysti nuokin ovat vain lyhyitä kuvauksia, mutta niitähän voi sitten availla.

Millaisia harjoitteita siellä edistyneempien harjoituksissa voi tavata? Videot nyt tietysti olisivat oiva apuväline, mutta jos niitä ei ole, tyytynemme tekstiin :)

Gar-takin liikemaailma perustuu viiden elementin ja viiden eläimen teoriaan, joka on sinällään opetuskokonaisuus, joka perustuu siihen että ymmärtää liikkeen ja niihin liittyvät elementit ja eläimet kokemuksen kautta.
Viisi elementtiä on maa, vesi, tuli, ilma ja avaruus.
Viisi eläintä on leijona, korppikotka, tiikeri, kotka ja Garuda.
Ensimmäinen harjoitus, joilla tähän liikemaailmaan voi tutustua on 25 sPrül'khor (lausutaan; trylkhor) liikettä. 25 liikettää tulee niin että jokaisella elementillä on liike jokaiselle eläimelle. Sori, mun kirjoitustaidoilla en pysty kuvailemaan liikkeitä tarkemmin, olis paljon helpompi näyttää ne :), mutta ne sisältää potkuja, lyöntejä, hyppyjä ym.

Koko lajin kannalta on tärkeä ymmärtää miten maasta ja ilmasta saatavaa voimaa voi käyttää liikkeissä ja tilanteissa. Liikkeet lähtee kehon keskustasta ja koko kehon liike-energia on käytössä jokaisessa liikkeessä. Jokaisen tilanteen voi antaa olla niin kuin se on ja asioihin tämän ymmärrettyään voi vaikuttaa viisaasti ja asioihin voi suhtautua leikkimielisesti, vaikka tilanteessa olisikin mukana agressiivisia/väkivaltaisia energioita/piirteitä.

Tällä hetkellä treeneissä harjoittelemme perusliikesarjaa ja miekkasarjaa, johon kuuluu kumpaankin 111 liikettä, joissa jokaisessa on 9 variaatiota. Jokaiselle liikkeelle on sovellus, jota harjoitellaan erikseen. Eli treeneissä tehdään sarjaa yksittäin + välillä treenataan yksittäisiä liikkeitä kaverin kanssa pareittain. Vielä meitä ei ole niin edistyneitä, että pystyttäis tekemään pitkää sovellussarjaa yhdessä.
Toinen tapa, jolla treenataan edistyneiden tunnilla on kokeilun kautta, eli esim. lukkoja treenataan niin että annetaan kaverin tehdä lukko ja itse pitää löytää liikesuunnat ja järkevä tapa päästä pois lukosta.
Treenaamme myös jonkin verran sPrül-khoreja ja ihan fitnestreeniä Gar-takille ominaiseen tyyliin.

Meillä ei ikävä kyllä ole mitään videomateriaalia viellä saatavilla itse treeneistä, mutta jos käyt youtubessa katsomassa Dog brothersien videoita, siellä voit nähdä toisen pääopettajistamme Chhi'méd Künzangin keppitappelussa. Hänellä on yllään valkoinen paita, jossa on ga'gyil (musta ympyrä, joka on viivoilla jaettu kolmeen osaan) kuvio edessä.

Tässä videossa voit nähdä Chhi'médin ottelun kohdassa; 4'00 " onclick="window.open(this.href);return false;

Ja tässä videossa kohdassa; 2'20 " onclick="window.open(this.href);return false;

Toivottavasti nyt osasin vastata kysymyksiisi ;)

Ylipotkija: Lainaukset korjattu.
Maria Tarvas
ilmaanpotkija
Viestit: 22
Lauteille: Joulukuu 2010

Gar-tak

Viesti Maria Tarvas »

Risto R kirjoitti: Mielenkiintoista! Kävin googlettamassa noita miekkoja, onkohan ne jotakuinkin tämän mallisia?

Kuva

Näyttää kovin samanlaiselta kuin yksiteräiset viikinkimiekat/ylisuuret väkipuukot. Olisi kiva nähdä videota tuon käytöstä.
Wow, upea miekka!
Meidän miekan teräosa näyttää kovasti samanlaiselta ja toivon että saadaan nettiin pian meidän miekkasarja videoituna. Siitä näkee tosi hyvin miten tuonnäköistä miekkaa voi käyttää tehokkaasti.
Tarvis vaan olla enempi harrastajia lajissa, jotka osais käyttää tietokonetta, jotta saatais enempi aikaisekis netissä. :D

Seuraajat

Kuvake
Aleksi T
Kuvake
Andy
Bar-ché Dorje
Maria Tarvas
Taijin harjoittaja
tiitisenlista