Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

72 Shaolin-taitoa (72 arts of Shaolin)

Kiinalaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Shaolinsi
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 855
Lauteille: Syyskuu 2009
Paikkakunta: Dengfeng
Etulaji: Perinteinen Shaolin 少林拳
Sivulajit: Itsepuolustus

72 Shaolin-taitoa (72 arts of Shaolin)

#1

Viesti Shaolinsi »

En voi muokata enää ensimmäistä viestiä, mutta tässä ne ovat. Poistin listasta huonot kuvat, omat sivukommentit ja hymiöt.

Viimeisen kerran kaikki 72 arts of Shaolin -taitoa:

1. Timanttisormi

Yi zhi jin gang fa - 一指金剛法

Tämän taidon saamiseen vaaditaan päivittäistä harjoittelua vähintään kolme vuotta. Joka päivä on lyötävä sormella seinään tai puuhun vähitellen voimaa lisäämällä. Vähitellen sormi kovenee ja se kestää enemmän iskuja. Kun puuhun tulee reikä, taito on hallussa.

Legenda: Tämän tavoitteena on tehdä reikä vastustajaan rintakehään pelkästään sormella lyömällä. Kuulin Kiinassa jopa, että kun tätä treenaa pitkään, niin sormenjälki jää kohteeseen lyötyään.

2. Tuplalukko

Shuang suo gong - 雙鎖功

Tämäkin on kovettamisharjoitus. Tässä on tarkoituksena lyödä käsivarsia toisiinsa jatkuvasti. Ensimmäisessä vaiheessa on tarkoitus saada brachiumit sellaiseen kuntoon, että kipua ei iskuista enää synny. Toisessa vaiheessa käsivarsista pitäisi kuulua kumea ääni, kun sitä kumauttaa. Ihon turvotessa on pidettävä taukoa. Tämänkin oppimiseen menee vähintään kolme vuotta ja päämäränä olisi se, että pystyy ottamaan iskuja vastaan käsivarsilla tylpistä esineistä (esim. keppi).

3. Varvaspotku

Zhu she gong - 足射功

Varpaitasi on tarkoitus pommittaa pienillä kivillä aamuin ja illoin. Vähitellen kivien kokoa ja heiton voimakkuuta on tarkoitus kasvattaa. Kun tämä ei tee vahinkoa jalalle, niin sitten on aika potkia kiviä. Kun kivien potkiminen varpailla kauas ei tuota ongelmia, on taito hallussa.

Legenda: Vastustajan kohdatessa pystyt potkaisemaan hänet yhtä kauaksi kuin kivet.

4. Naulanveto

Bo ding gong - 拔釘功

Kymmenen senttimetriä pitkään lautaan on tarkoitus hakata nauloja ja vetää ne sitten pois sormilla (etu-ja keskisormella, jos ollaan tarkkoja). Toisessa vaiheessa samat naulat kastellaan ollessaan laudassa kiinni, annetaan ruostua ja vedetään ne pois samalla tavalla. Kun ruostuneet naulat saa vaivattomasti pinsettiottellaa puusta, on taito hallussa.

5. Puun repäisy

Bao shu gong - 抱樹功

Tarkoitus on yrittää vetää puu juurineen pois maasta käsivoimin. Tarkoitus on aloittaa sellaisella puulla, jonka ympäri saa laitettua kädet. Tätä puuta on sitten tarkoitus yrittää kiskoa useita kertoja päivässä maasta irti. Jotta puun saa irti maasta, on treenattava taas vakiot kolme vuotta. Kun suuri puu irtoaa maasta käsivoimin, on taito hallussa.

Legenda: Tämän taidon opittua neljänsadan kilon nostaminen ei tuota ongelmia.

6. Neljän liikkeen sarja

Si duan gong - 四段功

Nimikin kertoo, että tekemällä neljän liikkeen (Qi Gong) sarjaa chi kasvaa. Liikkeitä ei voi selittää hyvin kirjallisesti.

7. Yhden sormen meditaatio

Yi zhi chan gong - 一指禪功

Tarkoituksena on ripustaa paino roikkumaan katosta. Aina kun sen ohi kävelee on sitä tarkoitus tökätä sormella. Tarkoitus on toistaa tätä niin kauan, kunnes paino liikkuu koskematta. Toisessa vaiheessa on tarkoitus sammuttaa kynttilä/lyhty pelkällä käden liikkeen aikaansaamalla ilmavirralla. Sitten kun tämä onnistuu, niin lyhty on tarkoitus laittaa lasikupuun ja sammuttaa se ilmavirralla lasin läpi. Kun lasin läpi saa lyhdyn sammutettua, on taitoa hallussa.

8. Rautapää

Tie tou gong - 鐵頭功

Päätä hakataan kirjaimellisesti seinään useita kertoja päivässä. Ensin hiljaa pää suojattuna useilla kerroksilla kangasta. Vähitellen kangasmäärää vähennetään ja kovuutta kasvatetaan. Tärkeää on harjoitella kolmea osaa: otsaa, päälakea ja takaraivoa.
Legenda: Harjoiteltuaan tätä kauan voi kiven halkaista kahtia.

9. Rautapaita

Tie bu shan gong – 鐵衫

Samankaltainen kuin edellinen. Tässä pään sijaan kovetetaan muuta vartaloa. Ensin kankaalla verhottuna isketään vartaloa, sitten ilman kangasta. Olennaisena osana on nukkua kovalla pinnalla yöt. Tässä on lukuisia harjoituksia. Yhdessä harjoituksessa roikutaan tangossa ja tiputaan hiekkaan aina eri ruumiinosa edellä kovettaen sitä. Tätä olisi tehtävä kahdesti päivässä.

Lopulta lyödään kehoa puuvasaralla ja edelleen rautavasaralla. Kun rautavasarakaan ei tee vahinkoa iholle, on taitoa hallussa. (Tämä osuus on hyvinkin samankaltainen kuin taito numero 21)

Legenda: Puukko ei uppoa ihoon.

10. Iskusarja

Pai da gong - 排打功

Kuvittele edellinen kohta ilman Qi`tä niin saat tämän harjoituksen. Kehoa on tarkoitus iskeä lautapätkällä joka kohtaan päivittäin. Tarkoitus on ensin kovettaa m. deltoideuksen aluetta ja vähitellen siirtyä antebrachiumiin päin. Tämän jälkeen on tarkoitus kovettaa muutkin kehon osat. Joka lyönnillä muistaakseni piti pidättää hengitystä ja hengittää ulos iskun saatuaan.

11. Rautaluudan lakaisu

Tie sao zhou - 鐵掃帚功

Kuva

Tarkoitus on istua mabussa joka päivä. Kun pystyy olemaan kaksi tuntia kyseisessä asennossa, on siirryttävä seuraavaan vaiheeseen. Seuraavassa vaiheessa on tarkoitus potkia katki puupylväitä. Ensin ohuita, sitten paksuja. Tärkeää on potkia jokaisella jalan osalla.

12. Bambukämmen

Zhu ye shou gong - 竹葉手

Tarkoitus on istua mabussa ja lyödä kämmeniskulla nyrkkeilysäkkiä. Nyrkkeilysäkki pitäisi olla täytetty raudalla. Ajan mittaan nyrkkeilysäkin kokoa on kasvatettava kymmenellä kilolla aina kuuteenkymmeneen kiloon asti. Kun 60 kilon rautasäkki liikkuu vaivattomasti, hallitsee tämän taidon.

13. Hyppivä tuhatjalkainen

Wu gong tiao - 蜈蚣跳

Tarkoitus on hyppiä punneruksilla vähän kerrallaan eteenpäin. Ensin punneretaan ja hypitään kämmenillä, sitten nyrkillä. Lopuksi kun nyrkilläkin sujuu tekniikka vaivattomasti on siiryttävä sormiin. Viimeisessä vaiheessa punnertaminen pitäisi sujua yhdellä sormella jokaiseen suuntaan (eteen, taakse, sivulle).

14. Viidensadan kilon nosto

Tie qian jin - 提千斤

Tarkoitus on kannatella etusormella, peukalolla ja keskisormella painoa ilmassa. Painolla kuuluu olla tietty muoto, mutta en muista nyt sitä valitettavasti. Painoa on kuitenkin kasvatettava ajan mittaan. Kun 30 kilon painoa voi pitää yli tunnin kolmella sormella ilmassa, taito on hallussa.

15. Jumaluuden kämmen

Xian ren zhang - 仙人掌

Neljällä sormella on tökittävä kovia pintoja (esim. seinä tai puu) päivittäin. Sormien on oltava yhdessä tiiviissä paketissa. Kun puuhun saa vahinkoa tökkimällä, on siirryttävä kiveen. Kun kiveen saa vahinkoa, on hallinnut tämän taidon.

16. Menetelmä kovuudesta ja pehmeydestä

Gang rou fa - 剛柔法

Tähän pitää rakentaa itse välineet. On tarkoitus kiinnittää paperipinoon pitkä naru. Tarkoitus on pitää toisella kädellä narusta kiinni, kun toisella kädellä lyödään mabussa tai gunbussa paperipinoa pöytää pitkin. Lyönnin jälkeen vedetään narusta kohde takaisin iskuetäisyydelle ja lyödään taas. Kun paperipino liikkuu vaivattomasti, painoja on lisättävä.

17. Punainen kämmen

Zhu sha zhang - 硃砂掌

Tarkoituksena on hieroa hiekkaa käsien välissä. Ajan mittaan etäisyyttää hiekkaan pitää kasvattaa. Kun hiekkaa pystyy liikuttamaan puolen metrin päästä, on siirryttävä rautapalloihin. Kun rautapallotkin liikkuu koskettamatta niihin, taito on hallussa. Taito vaatii 15 vuoden harjoittelun.

18. Makaava tiikeri

Wo hu gong - 臥虎功

Tämä on käytännössä ns. hindupunnerrus:

[video][/video]

Tämä tehdään myös ensi kämmenillä, jonka jälkeen nyrkeillä. Lopuksi laitetaan vielä painoja selkään, kun voimat on kasvaneet.

19. Uinti- ja sukellustaito

Qiu shui shu - 千斤閘

Tämä on käytännössä uintiopetusta. Tämä sisältää monia eri harjoitteita. Yksi harjoitus on vedenpohjassa kävely.

19. Painonnosto mabussa

Qian jin zha - 千斤閘

Tarkoitus on istua mabussa ja nostaa painoa kohtisuoraan ylös. Kuten aina ennenkin aloitetaan pienistä painoista ja kasvatetaan vähitellen. Kun saa nostettua 500 kiloa, taito on hallussa.

21. Kullalla päällystäminen

Jin zhong zhao - 金鐘罩

Tämä on hyvin samankaltainen taidon numero 9 (Rautapaita) kanssa. Tässä lyödään erilaisilla vasaroilla koko kehoa kovettaen sitä. Vasara on ensin pehmeä kankaalla päällystettä, sitten puuvasara ja lopuksi rautavasara.

22. Sormilukko

Suo zhi gong - 鎖指功

Tässä harjoitetaan sormien lihaksia oppositoliikkeellä. Peukalo puristetaan etu-ja keskisormen distaalisiin phalanxiin tiukasti. Kun jonkin aikaa on puristettu niitä tiukasti yhteen, on otetta hellitettävä ja levättävä. Tässä olisi tarkoitus saada koko käden voima puristuksen taakse. Kun tämä onnisuu hyvin, on laitettava sormien väliin puupala ja sitten edelleen myöhemmin rautakappale. Viiden vuoden harjoituksen jälkeen taito pitäisi olla hallussa ja pystyy rikkomaan vastustajan lihakset muutamalla sormella.

23. Luohanin harjoitus

Luohan gong - 羅漢功

Luohan (arhat) tarkoittaa käytännössä omistautunutta buddhalaisuuden harjoittajaa.

Tarkoituksena on harjoitella pimeässä näkemistä. Tätä harjoitusta tehdessä on laitettava perinteinen vihreä kiinalainen lyhty huoneen pimeimpään osaan. Tästä lyhdystä on seisottava tai istuttava 6-7 metrin päässä ja tuijotettava liekkiin. Kun silmät väsyy, on ne suljettava ja pyöritettävä niitä joka suuntaan. Joka ilta on tehtävä tätä 60 minuuttia. Kolmen kuukauden jälkeen lyhdyn väriä on vaihdettava tummempaan ja etäisyyttä kasvatettava. Tämän jälkeen lyhdyn väriä on joka päivä vaihdettava tummempaan (tummansininen on viimeinen väri, johon sitten lopulta jäädään). Etäisyyttä ei kasvateta enää 30 metrin jälkeen. Tätä etäisyyttä on harjoiteltava aamuin ja illoin. Kun näkee ihmisen pimeässä selkeästi 35 metrin päässä, on taito hallussa.

24. Lisko kiipeää muuria pitkin

Bi hu yu qiang shu - 壁虎游牆術

Kuva

Perimätiedon mukaan vain kaksi ihmistä sadasta omaksuu lopulta tämän taidon, joten hieman haastavasta taidosta on kyse.

Tämä on kiipeämistaito. Aluksi tätä taitoa harjoitellaan makaamalla selin lattialla. Tarkoitus on saada nostettua yläkeho lattiasta käyttämällä vain olkapäitä ja lapaluita (retraktioliikkeestä on siis kyse). Tätä asentoa on pidettävä yllä hetki. Lyhyen pidon jälkeen on yritettävä liikkua pienin nykäisyin sivulle päin lapaluiden varassa. Kun tämä onnistuu vaivatta, niin parin vuoden jälkeen on siirryttävä epätasaiseen tiiliseinään. Tärkeä asia on, että seinä ei ole mistään täysin sileä. Tätä on harjoiteltava vähintään kymmenen vuotta taidon täydelliseen hallintaan.

Harjoitelussa tarttumisen helpottamiseksi selkään voi sivellä lyijyn, sianveren ja hiekan sekoitusta, mutta jokainen kokeilkoon omalla vastuulla. (koen velvollisuutenani kuitenkin muistuttaa lyijyn vaaroista, joita on mm. mahakipu, päänsärky, syöpä, munuaisvauriot, hermostovauriot, hedelmättömyys ja ruuansulatuselinten vauriot).

Legenda: Kun tämä taito on hallussa, pystyy kiipeämään seinää jokaiseen suuntaan käyttämällä vain lapaluita ja olkapäitä.

25. Piiskaniskun taito

Bian jin fa - 鞭劲功

Kuva

Kuva kertoo kaiken. Tätä taitoa harjoitellaan nostamalla keho kyynärvarsilla maasta vaakasuoran puukepin varassa. Tarkoitus on nostaa lantio kepin korkeudelle. Nostoja kuuluu tehdään useita peräkkäin samalla harjoituskerralla.

Vuoden harjoituksen jälkeen on tehtävä uusi harjoitusväline. Vahvasta bambusta pitää tehdä pöytä. Tämän pöydän jalkojen varassa olevia bambuja pitää painaa käsivarsilla alaspäin istuen mabussa (kts. kuva asennosta ensimmäisestä viestistä). Kun tätä pöytää saa taivutettua alaspäin pelkillä käsivarsien voimalla parikymmentä senttiä mutkalle, toinen kerros bambua on asetettava pöydän jalkojen päälle. Bambukerroksien määrää lisätään kymmeneen kerrokseen asti. Kun nämä kaikki kerrokset saa painettua parikymmentä senttiä mutkalle, viimeinen vaihe alkaa.

Viimeisessä vaiheessa isoja kiviä on painettava käsivarsilla. Kun kivet hajoavat käsivarsien voimasta, taito on hallussa.

Legenda: Jos hallitsee tämän taidon, miekat eivät tee vahinkoa käsille.

26. Kiinalaisen luutun taito

Pipa gong - 琵琶功

Tässä harjoitellaan tehokasta luunappia. Luunapin antaminen muistuttaa kiinalaisen luutun (pipa) soittoa, joten siitä tulee taidon nimi.

Sormen kärkeä pidetään saman käden peukaloa vasten jännityksessä. Peukalo vapautetaan, jolloin sormesta vapautunut jännitys saa aikaa näpäytyksen. Tämä on siis käytännössä luunappi.

Tässä harjoituksessa on tarkoitus tehdä nämä näpäytykset voimalla, mutta samalla kuitenkin säilyttäen rentouden tekemisessä. Aluksi on tehtävä näpäytyksiä jokaisella sormella (erikseen ja yhdessä) alustaa vasten. Joka päivä pitäisi lyödä 108 kertaa. Vähitellen näpäytyksiin saa enemmän voimaa ja muutaman vuoden päästä taito on täysin hallussa.


[video][/video]

Aluksi on tarkoitus harjoitella videon osoittamalla tavalla.

Tämän taidon hallinnut saa näpäytyksellään aikaan vahinkoa vastustajassaan.


27. Putoavan tähden pylväs

Liu xing zhuang - 流星樁

Kuva

Tämä on yksinkertainen kovetusharjoitus. Bamburunko isketään pystysuoraan maahan ja päällystetään se hamppuköydellä. Tätä pylvästä sitten isketään jokaisella kehon osalla. Tämän harjoituksen muunnelmia olen nähnyt lukuisia matkoillani.

28. Luumukukan pylväät

Mei hua zhuang - 梅花樁

Kuva

Tämä taito on tuttu lukuisista Shaolin-elokuvista. Tässä on tarkoitus harjoitella kuvan pylväillä. Pylväät ovat noin puolen metrin päässä toisistaan. Ideana on harjoitella motoriikkaa ja liikkumista pylväillä. Näillä voi tehdä lukuisia harjoituksia, mutta en nyt käy kaikkia erikseen läpi. Pelokkaimmat voivat aloittaa maanpinnalla maalamalla maahan pylväiden muotoiset ympyrät ja harjoitella niillä, mutta yleensä kaikki aloittaa heti pylväillä.

29. Kivipainon taito

Shi suo gong - 石鎖功

[youtube][/youtube]

Tämä on käytännössä kahvakuulaharjoittelua. Tämä taito vahvistaa käsiä. Videon mukaista kivipainoa on nostettava molemmilla käsillä vaakasuoraan ja pidettävä siinä asennossa. Tällä painolla on tarkoitus tehdä myös heiluvia liikkeitä.

30. Rautakäsi

Tie bi gong - 鐵臂功

[video][/video]

Tämä on taas yksi lukuisista kovetusharjoituksista. Tässä on tarkoitus iskeä käsivarsia pylväisiin. Ensin on aloitettava puupylväillä kevyesti ja sitten karheilla puilla ja edelleen kivipylväillä. Video kertookin kaiken oleellisen.

31. Käsiammus

Dan zi quan - 彈子功

Kuva

Tämä taito vahvistaa sorminiveliä. Kuvan mukaisella nyrkillä (nivelillä) lyödään aluksi puulautaan. Kun puulautaan saa aikaan vahinkoa, siirrytään kiveen. Viimeisessä vaiheessa kivi vaihdetaan vielä teräslevyyn. Kun teräslevyyn saa aikaan lommon, niin taito on hallussa.

32. Pehmeät luut

Rou gu gong - 柔骨功

Tämä taito on pehmeää kungfuta. Tämä vetreyttää jalkoja, lantiota ja parantaa liikkuvuutta. Tähän kuuluu venytyspotkut, spagaatit ja silta (backbend, bridge-to-stand).

Kuva


33. Sammakon taito

Hama gong - 蛤蟆功

Tämä taito vahvistaa koko kehoa. Tämä taito jaetaan kolmeen osaan:

1. Kivipainon nosto. Muistuttaa hieman edellistä taitoa, mutta nyt olisi tarkoitus nostaa painoa enemmän ranteiden avulla. Kun jaksaa nostaa 50 kilon painon, voi siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Tämä luonnollisesti vahvistaa ranteita.

2. Käden puristaminen nyrkkiin ja supinaatio. Tarkoitus on puristaa käsi mahdollisimman tiukasti nyrkkiin ja sitten hellittää otetta. Muutaman toiston jälkeen on tarkoitus tehdä nyrkkiinpuristamisen lisäksi samaan aikaan supinaatioliikettä (kyynärvarren uloskierto) käsillä. Supinaatiota pitäisi tehdä ruoskamaisesti. Tämä vahvistaa käsivarren lihaksia.

Kuva

3. Mabussa istuminen. Tässä osiossa istutaan taas mabussa (kts. taito numero 11) mahdollisimman pitkiä aikoja. Tämä vahvistaa jalkoja.

Legenda: Tämä taito parantaa kaikki taudit.



34. Esiripun läpäisy (tiikerinloikka)

Chuan lian gong - 穿帘功

Kuva

Tämä taito on pehmeää kungfuta. Tässä on tarkoitus hypätä vaakasuoraan mahdollisimman pitkälle ja sitten pyörähtää kuperkeikka osuessaan maahan. Tämä tunnetaan myös nimellä tiikerinloikka. Tätä taitoa harjoitellaan hyppäämällä matalan pöydän yli pituussuunnassa. Pöydän pituutta tulee kasvattaa taidon kasvaessa. Viimeisessä vaiheessa on tarkoitus harjoitella tarkkuutta ja hypätä puukehikon läpi. Kun puukehikon läpi onnistuu hyppäämään tiikerinloikalla, kehikko tulee vuorata reunoista tikareilla.

Tämä taito on myös tuttu useiden japanilaisten lajien alkulämmittelyistä.

35. Kotkan kynnet

Ying zhao li - 鷹爪功

Kuva

Tämä taito vahvistaa sormia. Tässä taidossa on tarkoitus nostella kuvankaltaista noin viidenkilon astiaa sormilla (sormet kaulan ympärillä). Ensin tyhjänä, sitten vähitellen täytettynä hiekalla. Lopuksi astia pitää täyttää rautakuulilla. Vähitellen pitää lisätä rautakuulien määrää voiminen kasvaessa. Tämä on taidon kova osuus.

Taidon pehmeä osuus suoritetaan joka aamu. Tarkoituksena on kurottaa taivasta kohti ja vetää kuviteltua köyttä alaspäin. Tämä kasvattaa chitä.

Legenda: Kun taito on hallussa, linnun saa tapettua vetämällä ilmaa sen alla. Jos lintu on kämmenellä, niin taidon hallinneen chi estää lintua lentämästä pois. Taidon hallinnut voi myös ohjastaa hevosta parinkymmen metrin päästä käsien liikkeillä ilman ohjaksia.

Perimätiedon mukaan, jos harjoituksen jättää puoliväliin, niin sormet jäävät käyriksi chin tukkeutumisen takia.


36. Rautasonnin taito

Tie niu gong - 鐵牛功

Kuva

Kuvan kaveri harjoittelee taidon viimeistä vaihdetta.

Tämä taito vahvistaa vatsanaluetta. Aluksi vatsaa olisi tarkoitus hieroa hellästi sormilla. Tätä hierontaa täytää tehdä aamuin ja illoin. Tämän jälkeen on tarkoitus tehdä kämmenellä vastaavaa hierontaa. Tämä vahvistaa vatsan ihoa ja lihaksia.

Toisessa vaiheessa mahaa on tarkoitus kovettaa puuvasaralla. Kun puuvasara ei saa aikaan kipua, on siirryttävä metallivasaraan. Metallivasaralla treenataan vatsaa tämän jälkeen noin kahdeksan kuukautta. Kun kahdekan kuukautta on kulunut, siirrytään viimeiseen vaiheeseen.

Viimeinen vaihe on kuvattu yläkuvassa. Siinä mahan päälle laitetaan iso kivi (noin 90 kiloa) ja ruvetaan makaamaan selällään. Kun pystyy nukkumaan kivi vatsan päällä normaalisti yöunet, taito on hallussa.

Legenda: Kun taito on hallussa, edes yksi kahdeksasta kuolemattomasta ei pysty vahingoittamaan taidon hallinnutta.

37. Kotkansiipien taito

Ying yi gong - 鷹翼功

Kuva

Tämä taito vahvistaa olkavarsien abduktiovoimaa ja kyynärpäitä. Kuva kertookin kaiken oleellisen. Istutaan mabussa ja nostetaan kyynärpäillä säkkejä. Kuten aina ennenkin voiminen kasvaessa kasvatetaan myös säkkien painoa. Toistoja tehdään 100 päivässä. Kun nostoista saa tarpeekseen, säkkejä voi myös lyödä ylöspäin.

Legenda: Taidon hallinnut saa lyötyä vastustajansa useiden kymmenien metrien päähän kyynärpäillään.

38. Auringon säteiden käsi

Yang guang shou - 陽光手

[video][/video]

Kuvasin kahden sekunnin videon huonolla kameralla, mutta idea tulee kuitenkin selväksi. Lyönnillä on tarkoitus sammuttaa pöydällä oleva kynttilä. Alussa pitää istua mabussa (kuva alla) kynttilästä metrin päässä ja yrittää saada kynttilä sammuksiin yhdellä lyönnillä. Kun kynttilän saa sammuksiin metrin päästä, ensimmäinen osa taidosta on hallinnassa.

Kuva

Toisessa vaiheessa on siirryttävä kahdeksan askeleen päähän kynttilästä. Taito on hallussa, kun kynttilä sammuu tältäkin etäisyydeltä yhdellä lyönnillä. Tästä osasta minulla ei ole videota, koska en pysty siihen.

Varoitus![/b] Jos on käyttänyt aina nyrkkeilysäkkiä eikä ole lyönyt koskaan ilmaan, käsi voi vahingoittua. Ilmaan lyödessä käsivarsi voi yliojentua ja rikkoa kyynärnivelen. Tätä taitoa harjoitellessa pitää olla hyvin varovainen.

Legenda: Kun taito on hallussa, vastustajaan saa aikaan vahinkoa ilman kosketusta.

39. Rautakivekset

Men dan gong - 門襠功

[video][/video]

Katso video. Hakkaa kiveksiäsi.

40. Rautasäkki

Tie dai gong - 鐵帶功

Tämä taito ei liity kiveksiin. Tämä on taito on kovaa kungfuta.

Tämä taito vaatii kaksi ihmistä. Tässä taidossa on tarkoitus heittää rautakuulilla täytettyä säkkiä (aluksi n. 5 kilon säkki) toisille. Kun toinen kavereista heittää säkin, se säkki pitää ottaa kiinni juuri kun se on ohittamassa kiinniottajan olkapäätä. Säkki pitää ottaa kiinni yhdellä kädellä. Tärkeää on ottaa säkki kiinni säkin keskikohdalta. Jalkojen pitää olla tukevasti maassa, koska painava säkki nykäisee taaksepäin. Ajan mittaan säkin kokoa pitää kasvattaa.

Tämän taidon muunnelmaa voi harjoitella allaolevan näköisellä kuntopallolla.

Kuva

Legenda: Taidon hallinnut saa nostettua ja heitettyä vastustajansa kymmenen metrin päähän.

41. Totuuden paljastava taito

Jie di gong - 揭諦功

Tämä ei ole varsinaisesti yksi taito vaan tässä on monia taitoja yhdessä. Eri lähteistä riippuen tähän luokitellaan kuuluvaksi eri liikkeitä. Jonkinlainen konsensus on kuitenkin siitä, että tähän taitoon kuuluu kyperkeikat ja kaatumiset. Tätä taitoa voisikin verrata japanilaisista lajeista tuttuihin koviin ja pehmeisiin ukemeihin. En koe mielekkääksi listata näitä kaikkia liikkeitä.


42. Kilpikonnan kuoren taito

Gui bei gong - 龜背功

Kuva

Tämä taito vahvistaa selkää. Tämä on taas yksi näistä lukuisista kovetusharjoituksista ja tässäkin käytetään aikaisemmista taidoista tuttuja vasaroita. Tässä taidossa on tarkoitus kovettaa selkää puuvasaralla. Kun puuvasara ei tee enää vahinkoa (tässä menee pari vuotta), niin pitää siirtyä metallivasaraan.

Tässä taidossa olennaisena osana on myös selänhieronta ja erilaiset Qi-harjoitukset.

Legenda: Kun taito on hallussa, edes kirveenisku selkään ei tee vahinkoa.

43. Hyppyjen taito

Cuan zhong shu - 蹿縱術

Tämä taito on pehmeää kungfuta. Tätä taitoa harjoitellessa pitää kiinnittää painoja (korkeintaan 4 kg) raajoihin ja juosta vuoristopolkuja pitkin mahdollisimman nopeasti. Tätä pitää harjoitella vuodenpäivät. Tämän jälkeen pitää juosta tasapainoilemalla ison astian reunoja pitkin. Tähän taidon hankintaan kuuluu myös kivikasojen päälle juokseminen. Tarkoitus on yrittää juosta kivikasojen päällä kaatamatta niitä.

Taidon toisessa vaiheessa on tarkoitus harjoitella hyppimään pelkästään nilkkaa ojetamalla. Polvet pitää siis olla mahdollisimman suorassa. Kun nilkkoja ojetamalla pystyy hyppäämään noin 30 senttiä, tämä osuus on hallinnassa. Tämän jälkeen pitää ottaa pois raajojen ympärillä olevat painot ja tehdä kyykkyhyppyjä. Kun saa hypättyä seitsemän metriä ylöspäin, viimeinen vaihe taidon harjoittelusta alkaa.

Viimeisessä vaiheessa on tarkoitus hyppiä kuopasta pois. Kuopan syvyyttä on kasvatettava taitojen kasvaessa. Kun seitsemän metrin kuopasta pystyy hyppämään pois, taito on hallussa.

Taidon täydellinen hallinta vaatii kahdeksan vuoden päivittäisen harjoittelun.

44. Kevyen vartalon taito

Jin shen shu - 輕身術

[video][/video]

Videossa on taidon yksi muunnelmista, jossa veden päällä juoksemista harjoitellaan ohujen levyjen päällä.

Tämä taito vaatii "hyppyjen taidon" hallinnan. Kun osaa edellisen taidon, alkaa tämän taidon harjoittelu.

Tämän taidon harjoittelussa maahan pitää ripotella hiekasta polku. Polku pitää olla noin 30 senttiä leveä. Tämän hiekkapolun päälle pitää laittaa ohuita paperiarkkeja. Näiden paperien päällä pitää sitten juosta. Alussa harjoittelijan jalanjälki näkyy selvästi hiekassa, mutta perimätiedon mukaan jalanjälki muuttuu vähitellen huomaamattomaksi. Vähän kerrallaan vuosien saatossa paperiarkkien määrää hiekan päällä tulee vähentää ja lopulta pitää juosta pelkästään hiekan päällä. Hiekalla juoksua pitää jatkaa siihen asti, kuunnes hiekkaan ei jää mitään jälkiä juoksusta.

Legenda: Kun taito on hallussa, ruohon päällä voi juosta taittamatta yhtään ruohonkortta. Myös puuterilumen ja veden päällä juokseminen onnistuu taidon hallinneelta jälkiä jättämättä.

45. Rautapolvet

Tie xi gong - 鐵膝功

Kuva

Tämä taito vahvistaa polvia. Aluksi istutaan jalat ristissä maassa ja lyödään polvia 72 kertaa (nyrkillä ja kämmenellä).Tämän jälkeen polvilumpioita pyöritellään 72 kertaa. Pyörityksiä tehdään 36 vastapäivään ja 36 myötäpäivään. Pyöritysten jälkeen lyödään polvia uudestaan. Tämä sarja toistetaan yhdeksän kertaa. Näin tehdään kerran päivässä.

Vuoden jälkeen siirrytään vasaroihin. Ensin puuvasaralla kovetetaan polvia ja sitten myöhemmin metallivasaralla. Parin vuoden jälkeen taito pitäisi olla hallinnassa.

Kun taito on hallussa, polvipotkut eivät satu yhtään ja tekevät suurta vahinkoa vastustajaan.

46. Hyppyjen tekniikka

Tiao yao fa - 跳躍法

Tämä on hyvinkin samankaltainen kuin taito numero 43 (hyppyjen taito).

Verrattuna taitoon numero 43 tässä taidossa treenataan kapeammasta kuopasta pois hyppäämistä. Kuopan pitäisi olla niin kapea, että siinä juuri ja juuri mahtuu kaksi ihmistä seisomaan. Treeni on muuten samankaltainen taidon numero 43 kanssa.

47. Rautakämmen

Tie sha zhang - 鐵砂掌

Kuva




Videon kohdalla 2:50 taitoa harjoitellaan (videon upotus ei valitettavasti onnistu, koska video on kiinalaisella sivulla).

Videosta näkee aika hyvin taidon periaatteen. Iskutyynyä on tarkoitus kevyesti aluksi läiskiä käsillä. Taitojen karttuessa on tarkoitus tehdä raskaita mällejä. Tämä on yksinkertainen harjoitus ja hyvää treeniä. Tätä harjoitellessa kehokäyttä ja voimantuotto paranee.

Varoitus! Tätä taitoa ei saa perimätiedon mukaan missään nimessä harjoitella toisen kämmentaidon kanssa. Etenkin, jos harjoittelee taitoa numero 54 (Viiden myrkyn kämmen) seuraukset ovat kohtalokkaat.

48. Bodhidharma ylittää joen

Yi xian chuan - 一線穿

Tämä on pehmeää kungfuta. Tämän taidon harjoittelu alkaa taidoilla numero 43 (hyppyjen taito) ja numero 44 (kevyen vartalon taito).

Tässä taidossa on tarkoitus ripustaa pitkä keppi vaakasuoraan roikkumaan. Tätä keppiä pitkin on tarkoitus sitten juosta. Aluksi keppi taipuu juostessa, mutta vuosien treenin jälkeen keppi pysyy liikkumattomana. Tämän jälkeen kepin tilalle tulee vaihtaa paksu naru. Kun juokseminen onnistuu paksulla narulla, niin narua täytyy ohentaa. Lopulta taidon hallinut pystyy juoksemaan pelkän silkkilangan päällä kevyesti.

Taidon nimi tulee siitä, kun legendan mukaan Bodhidharma ylitti joen juoksemalla vedessä olevien kasvien päällä.

49. Kivesten nosto

Xi yin gong - 吸陰功

Tämä taito vaatii keskivartalon syvien lihasten ja qin hallintaa. Tämä hallinta onnistuu erilaisilla Qi Gong -liikkeillä. Kun saat nyyttisi hautumaan sisällesi, taito on hallussa.

50. Kultaisen hiekan kämmen

金砂掌

[video][/video]

Tämä on yksinkertainen harjoitus. Tarkoituksena on iskeä käsiä kuivattuihin papuihin videon osoittamalla tavalla. Video kertookin kaiken oleellisen. Pavut vaihdetaan riisiin, kun taidot kehittyvät. Viimeisessä vaiheessa riisit vaihdetaan hiekkaan.

Videon lopulla esitellään myös taito numero 38.

51. Kivikasan taito

Shi zhu gong - 石柱功

Kuva

Tämä taito vahvistaa jalkoja. Ensin on tarkoitus harjoitella mabussa (kts. kuva) istumista. Kun mabussa pystyy istumaan tunnin, niin tämän jälkeen on harjoiteltava mabussa istumista pylväiden päällä. Kun pylväiden päällä onnistuu istumaan tunnin, säärien päälle on laitettava painoja. Painojen kokoa on kasvatettava vuosien varrella. Taito vaatii kuuden vuoden päivittäisen harjoittelun.

Legenda: Taidon hallinnutta ei voi kukaan kaataa. Taidon hallinnut voi myös istua mabussa puolen tonnin kiven alla.

52. Miekan väistelyn taito

Qiang dao bu ru fa - 槍刀不入法

Kuva

Tämä taito on pehmeää kungfuta ja tämä parantaa refleksejä ja näkökykyä.

Tämä taito sisältä monia erilaisia harjoituksia. Yksi harjoitus on laskea talossa olevat tiilet yhdellä vilkaisulla. Myös liikkuvien kohteiden lukumäärän havaitsemista tässä taidossa pitää harjoitella.

Näkökyvyn lisäksi tulee harjoitella liikkumista. Tarkoituksena on pystyttää maahan erikokoisia bambuja sattumanvaraisesti ja juosta näiden välistä mahdollisimman nopeasti väistellen näitä. Kun bambujen väistely onnistuu, bambut on korvattava tikareilla ja miekoilla. Tämän vaiheen harjoittelu kestää 10 vuotta.

Legenda: Kun taito on hallussa, taistelussa yksikään miekka ei osu.

53. Kungfu-lento

Fei xing gong - 飛行功

Kuva

Tässäkin taidossa pitää aluksi sitoa painoja jalkoihin. Kun painot on jalassa, täytyy juosta mahdollisimman kovaa tasaisella pinnalla läkähdyksiin asti. Joka päivä pitää juosta 50 kilometriä. Joka kolmas päivä jaloissa olevia painoja tulee lisätä. Kun on vuosia harjoitellut tasaisella juoksemista, täytyy juosta yöllä epätasaisella tiellä painot jaloissa.

Legenda: Kun taito on hallussa, pystyy liikkumaan niin nopeasti, että se vaikuttaa katsojasta lentämiseltä.

54. Viiden myrkyn käsi

Wu du shou - 五毒手

Kuva

Kuva on elokuvasta Su Qi-Er, jossa pääpahiksella on taidon muunnelma hallussa.

Tämä on yksi kungfun mustista taidoista. Tämän taidon harjoittelua varten maasta pitää kaivaa 10 kilon savimöykky. Kyseinen savimöykky pitää laittaa sitten aurinkoon kuivumaan. Kun savi on kuivunut kuukauden, siihen pitää lisätä "viisi myrkkyä" (punakäärme, gekko, myrkkyhämähäkki, rupikonna ja tuhatjalkainen). Nämä pitää murskata saven joukkoon. Lisäksi tähän seokseen tulee lisätä:

* 5 kg rautaa
* 5 kg viinietikkaa
* 2,5 kg vahvaa viinaa
* 1 kg pronssia

Kun tämä seos on valmis, varsinainen harjoittelu alkaa. Harjoittelu on suhteellisen yksinkertaista. Joka päivä aamuin ja illoin tätä savimöykkysekoitusta on iskettävä kädellä. Jokaisen harjoituksen jälkeen käsi on pestävä hyvin lääkkeellä (salainen resepti), koska muuten käsi mädäntyy kolmessa päivässä ja kuolema on varma.

Harjoittelu kestää kolme vuotta.

Legenda: Hän, joka kokee viiden myrkyn käden, on kuoleman oma.

55. Veden erottelun taito

Fen shui gong - 分水功

Kuva

Tässä taidossa on tarkoitus ripustaa 12 bambua rautaketjuilla molemmista päistä tiiviiksi seinäksi. Kun seinä on pystytetty, taidon harjoittelu voi alkaa.

Pystytetyn seinän läpi on tarkoitus yrittää tunkeutua käsivoimin. Liike on käytännössä sama rintauinnin kanssa. Bamburungot taipuvat vähän, joten miehenmentävän reiän saaminen on aluksi haastavaa.

Taidon karttuessa bamburunkojen määrää rautaketjussa on lisättävä. Mitä enemmän on bambuja, niin sitä enemmän voimaa vaaditaan bambujen taipumiseen (esim. 30 bambun taipuminen vaatii noin 500 kilon voiman).

Taidon viimeisessä vaiheessa pitää pystyttää savimuuri. Kun savimuurin läpi pääsee samalla tekniikalla, taito on hallussa.

Legenda: Kun taito on hallussa, hyökkäävän ihmisjoukon saa kaadettua pelkästään kättä nostamalla.

56. Seinäjuoksu

Fei yan zou - 飛檐走壁法

Kuva

Kuva

Kuva

Tämä on eräs kuuluisimmista Shaolin-taidoista.

Taito hankintaan suhteellisen helposti. Alussa juostaan seinää vakaasuoraan painot jaloissa. Aluksi seinää pitkin pystyy juoksemaan vain pari askelta, mutta ahkeran harjoittelun seurauksena juoksumatka kasvaa. Kun painot otetaan jaloista pois, juokseminen helpottuu entisestään.

Tähän taitoon kuuluu myös juokseminen seinää ylös pystysuoraan.

Tästä taidosta on myös sellainen muunnelma, jossa juostaan yläviistoon.

57. Kiipeämisen taito

Fan teng shu - 翻騰術

[video][/video]

Tämä taito on pehmeää kungfuta. Jokaiselle on tuttu koulujen liikuntasalien kiipeilyköydet. Tätä taitoa harjoitellaan samanlaisilla köysillä. Näitä köysiä on tarkoitus kiivetä ylös ja alas käsivoimin, niin että kumpikin käsi kiipeää omaa köyttä pitkin. Idea näkyy alla ylläolevalla videolla. Köysiä pitkin tulee liikkua myös eteenpäin.

Taidon toisessa vaiheessa harjoitellaan myös köysillä. Tässä tekniikassa hypitään ylöspäin köysin varassa. Aluksi käsillä painetaan alas, niin että vartalo nousee köysien varassa. Samaan aikaan kädet irrotetaan köysistä ja otetaan uudelleen kiinni vähän ylempää. Sama toistetaan useaan kertaan.

Taito on hallussa, kun pystyy kiipeämään jokaiseen paikkaan, jossa on kädensija.

58. Sypressipylvään taito

Bai shu zhuang

Kuva

Tämä on yksinkertainen harjoitus, joka vahvistaa käsiä ja jalkoja. Tässä harjoituksessa on tarkoitus pystyttää maahan miehenpituinen pylväs, jota sitten on lyötävä ja potkittava. Kyseessä on siis nyrkkeilysäkkiin tai japanilaiseen makiwaraan verrattava harjoitus.

59. Ba Wangin kyynärpää

Ba Wang zhou - 霸王肘

Kuva

Verrattuna taitoon numero 37 (Kotkan siivet) tässä taidossa vahvistuu kyynärpään pistolyönti.

Taidon ensimmäisessä vaiheessa pitää maata selälleen ja nostaa vartalo kyynärpäiden varaan. Vartaloa tulee kannatella mahdollisimman pitkään ja laskeutua sitten takaisin maahan. Tällaisia toistoja pitää tehdä parikymmentä.

Taidon toisessa vaiheessa tehdään sama harjoitus kuin ensimmäisessäkin vaiheessa, mutta vain toisen jalan ja kyynärpään tulee koskettaa maata.

Taidon kolmannessa vaiheessa kannatellaan kehoa kylki maahan päin (kts. kuva yllä).

Viimeisessä vaiheessa edellämainittuja harjoituksia tulee tehdä terävien kivien päällä.

Harjoittelu kestää kolme vuotta.

60. Kukan nipistelyn taito

Nian hua gong - 拈花功

Kuva

Tämä taito vahvistaa sormenpäitä.

Alussa pitää vain puristaa sormenpäitä yhteen täydellä voimalla. Tämän jälkeen tulee hieroa sormenpäitä yhteen myötä- ja vastapäivään useita kertoja. Molempiin suuntiin täytyy ehdottomasti tehdä sama määrä toistoja.

Vuoden jälkeen sormien väliin voi laittaa kolme soijapapua ja tehdä samaa liikettä uudestaan. Pyörittelyssä ei saa käyttää voimaa. Kun soijapaput murenevat jauheeksi pyörittelyssä, voi siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Viimeisessä vaiheessa soijapavut korvataan pienillä kivillä ja tehdään samaa liikettä jälleen uudestaan.

Tämä on yksi niistä taidoista, joita opetetaan loppuun asti vain "sydämestään puhtaille".

Legenda: Kun taito on hallussa, sormi uppoaa vastustajan käteen.


61. Vuorta työntävä kämmen

Tui shan zhang - 推山掌

Kuva

Kuva 1. Mabu

Kuva

Kuva 2. Gunbu

Tämä on outolintu Shaolin-taitojen joukossa kehonkäytön suhteen. Tämä taito nimittäin keskittyy fa jiniin.

Tätä taitoa harjoitellaan lyömällä 40 kilon kiveä pöytää pitkin lyhyen matkan päästä. Voiman on tarkoitus tulla koko kehosta räjähtävästi (mabu --> gunbu). Taidon karttuessa kiven kokoa on kasvatettava.

Taidon toisessa vaiheessa sormet on laitettava kiven päälle lepäämään. Kun sormet lepäävät kiven päällä, rannetta on ojennettava iskuksi siten, että kämmenen tyvi osuu kiveen. Tässäkin vaiheessa taitojen karttuessa kiven kokoa on kasvatettava. Tämä on yksi versio yhden tuuman iskusta.

62. Satulan taito

Ma an gong - 馬鞍功

Kuva

Tässä taidossa on puolen kilon kiveä (kivi tulisi muistuttaa hevosensatulaa muodoltaan) lyötävä ja potkittava maan sisälle. Kun kivi uppoaa maahan, ensimmäinen vaihe harjoittelusta on ohi.

Toisessa vaiheessa kivi pitää yrittää saada "hyppäämään pois" maasta iskuilla (ts. kun yhteen reunaan kivestä potkaistaan, niin toinen reuna kivestä nousee ylös).

Taidon karttuessa kiven kokoa on jälleen kasvatettava. Kun 150 kilon kiven saa hyppäämään maasta, taito on hallussa.

63. Nefriittivyön taito

Yu dai gong - 玉帶功

Nefriitti on mineraali, josta Kiinassa tehdään mm. taide-esineitä ja koruja.

Tämän taidon ensimmäisessä vaiheessa on halattava puuta. Puuta on tarkoitus puristaa käsillä ja reisillä mahdollisimman kovaa. Puun koko tulee olla niin iso, että kädet mahtuvat juuri ja juuri sen yli. Vuosien kuluttua puun saa revittyä juurineen maasta.

Taidon toisessa vaiheessa on nostettava samalla tekniikalla isoja kiviä (200- 250 kg). Kivet ovat puita liukkaampia, joten nostaminen on haastavaa.

Taidon kolmannessa vaiheessa samoja kiviä on kannettava ja käveltävä samaan aikaan.

Kun taito on hallussa, vastustajaa voi pitää kiinni ilman, että hän vahingoittuu.

64. Yin-nyrkin taito

Yin quan gong - 陰拳功

Kuva

Tämä on taas mystiikkataito, joka ei ole mahdollinen.

Joka päivä on kaivon yllä istuttava mabussa (kts. kuva yllä) ja lyötävä eteenpäin. Joka päivä on lyötävä sata kertaa ilmaan aamuin ja illoin. Aluksi lyönneillä ei näytä olevaan mitään vaikutusta kaivon veteen, mutta vuosien jälkeen pystyy kuulemaan vaimeita veden loiskahduksia kaivossa iskujen vaikutuksesta. Ajan kuluessa loiskahdukset voimistuvat. Kun loiskahdukset kuuluvat kaivosta useiden metrien päähän, taito on hallussa.

Taidon hallinta vaatii vähintään 10 vuotta.

Legenda: Kun taito on hallussa, vastustajan voi tappaa koskematta.

65. Hiekkasäkkien taito

Sha bao gong - 沙包功

Kuva

Tämä on kaikessa yksinkertaisuudessaan nyrkkeilysäkkiharjoittelua. Kuvien säkkejä on lyötävä ja väisteltävä. Yksinkertaista ja tehokasta.

66. Kiven läpäisyn taito

Dien shi gong - 點石功

Kuva

Tämä taito muistuttaa hieman ensimmäistä Shaolin-taitoa (Timanttisormi). Tässä taidossa etu-ja keskisormella on iskettävä kovetustyynyä. Vuosien kovetuksen jälkeen kiveen saa aikaan reiän.

67. Vuoren liikuttamisen taito

Bo shan gong - 拔山功

Kuva

Tämä on yksinkertainen ja hyvä harjoitus. Maahan on upotettava kolmen metrin puupylväs ja vetää se pois kolmella sormella (kts. kuva).

Taidon toisessa vaiheessa maasta tulee vetää pois samankokoinen rautapylväs.

68. Rukoilijasirkan raajat

Tanglang zhao - 螳螂爪

Kuva

Kuva

Shaolin-rukoilijasirkkaharjoitus vahvistaa ranteita ja käsiä. Harjoituksen nimi tulee rukoilijasirkan puolustautumisesta muistuttavasta iskusta. Isku tulee ylhäältä alas kirvesmäisesti.

Tätä harjoitellaan kasaamalla kymmenen tiiltä päällekkäin. Näiden kivien päällä laitetaan sitten n. 10 senttiä paperia. Tätä tiilikasaa on sitten iskettävä kädellä. Kun kaikki tiilet hajoavat, tiilten lukumäärää tulee vähentää ja paperimäärää lisätä. Lopulta jäljellä on enää yksi tiili ja noin metri paperia. Edellämainittu menetelmä kasvattaa erilaista voimaa verrattuna normaaliin kovetukseen. Tätä voimaa kutsutaan nimellä "si jin".

Taidon toisessa vaiheessa harjoitellaan myös tiilellä. Pystysuoraa tiiltä on lyötävä kämmenreunalla niin, että tiilestä lohkeaa pala ilman tiilen kaatumista. Tätä voimaa kutsutaan nimellä "huo jin".

Kolmannessa vaiheessa iso kiveä on lyötävä edellämainitulla tavalla. Kun kivestä leikkautuu pala pois, taito "Rukoilijasirkan raajat" on hallussa.

69. Säkin taito

Bu dai gong - 布袋功

Kuva

Tämä taito vahvistaa mahan iskunkestävyyttä. Tämä sisältää meditointia ja Qi Gong -liikkeitä. Niitä on liian työlästä käydä läpi tässä yksityiskohtaisesti, joten jätän ne kertomatta.

Yksi harjoitus on sellainen, että puupylvästä kannatellaan vatsalihaksilla. Tätä pylvästä tulee sitten pidellä mahdollisimman tiukasti mahassa. Lopputuloksena on se, että vastustajan lyötyä mahaan, maha vetää nyrkin sisäänsä eikä vastustaja saa vedettyä sitä helposti pois. Tämän taidon iskunkestävyys on siis hyvin erilaista verrattuna mm. taitoon numero 36 (Rautasonni).

70. Guanyinin kämmen

Guan Yin zhang - 觀音掌

Kuva

Tätä taitoa harjoitellaan lyömällä puuhun kämmensyrjällä. Kun puuhun tulee selvä jälki, pitää puu vaihtaa kiveen. Kun kivi hajoaa, taidon viimeinen vaihe alkaa.

Viimeisessä vaiheessa harjoitellaan metallipannulla, jossa on rautakuulia. Kun metallipannun pohjaan lyö, rautakuulat luonnollisesti lentävät ylöspäin. Kun rautakuulat saa lentämään neljän metrin päähän lyömällä pannun pohjaan, taito on hallussa.


71. Ämpärin nosto

Shang guan gong - 上罐功

Kuva

Kuva

Kuva

Tämä taito vahvistaa käsivarsia. Shaolinissa tehdään niin, että narun päähän sidotaan lyhyt keppi ja toiseen narun päähän sidotaan ämpäri. Tätä ämpäri pitää sitten nostaa pyörittelemällä narua kepin ympäri (samalla istuen mabussa). Voimien kasvaessa ämpäriä täytetään vähän kerrallaan hiekalla/kivillä/vedellä.

Länsimaissä tämä tunnetaan useilla eri nimillä mm. rope curl, forearm rope lift ja wrist curl. Periaate ja harjoiteltavat lihasryhmät ovat täysin samat kiinalaisessa ja eurooppalaisessa versiossa. Täällä lännessä ämpärin tilalle laitetaan yleensä levypaino ja muuten harjoitus on sama. Levypainon kokoa sitten kasvatetaan ajan myötä.

[video][/video]

Tätä taitoa kannattaa kokeilla kotona, jos ei ole koskaan kokeillut. Tässä on ohjeet:

Kuva

Välineet

* Noin metri kestävää köyttä
* Levypaino (kannattaa aloittaa pienellä painolla)
* Keppi (puuta tai metallia)

Työvaiheet

1. Sido köysi tiukasti levypainoon kiinni toisesta päästä.
2. Poraa puukeppiin reikä, työnnä köysi reiän läpi ja tee tiukka solmu köyden päähän. (Voit myös sitoa narun TIUKASTI keppiin ilman reikääkin)

Harjoittelu

1. Pidä kädet vaakasuorassa ja pyöritä narua kepin ympäri.
2. Kun levypaino on noussut lähelle käsiä, pyöritä keppiä vastakkaiseen suuntaan, niin että levypaino laskeutuu narun varassa hitaasti lähtöpaikkaansa.
3. Tee useita toistoja.

72. Kämmenten hieronta

He pan zhang - 擦掌 (?)

Kuva

Kuva

Shaolinissa on sanonta, että kämmenet ovat nyrkkejä voimakkaampia. Tämä harjoitus vahvistaa nimenomaan kämmeniä.

Tässä harjoituksessa on tarkoitus sitoa nippu neliskanttisia syömäpuikkoja (30 kpl) toisiinsa ohuella narulla mahdollisimman tiiviiksi kasaksi.

Tätä syömäpuikkonippua on sitten hierottava täydellä voimalla kämmenien välissä. Liike on samanlainen kuin useilla on käsiä pestessä. Tätä liikettä pitäisi tehdä useita kertoja päivässä täydellä voimalla, mutta samalla säilyttäen rentouden hartioissa.


Huom!
Syömäpuikkojen tulee olla hyvälaatuisia, koska muuten kädet on jo ensimmäisen harjoittelukerran jälkeen puutikkuja täynnä.

Ajan saatossa syömäpuikot pakkautuvat yhä tiiviimmin yhteen ja lopulta edes silkkilankaa ei saa pujotettua niiden välistä. Kun nipun uloimmat puikot alkavat vääntyä ja halkeilla, taidon toinen vaihe alkaa.

Toisessa vaiheessa tehdään samanlainen nippu rautasyömäpuikoista. Näitä rautapuikkoja sitten hierotaan kämmenten välissä samalla tavalla. Ajan mittaan puikot ohenevat ja pitenevät kämmenten hieronnan vaikutuksesta (kestää 1000 päivää). Taito on hallussa, kun rautapuikot ovat muuttaneet muotoaan.

Legenda: Kun taito on hallussa, rauta murenee käsissäsi.
Kuvake
Satsujin
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 65
Lauteille: Maaliskuu 2011

72 Shaolin-taitoa (72 arts of Shaolin)

#2

Viesti Satsujin »

Kiitos tästä koosteesta Shaolinsi:D Eri tekniikoita ja harjoituksia on helpompi etsiä näin, eli siis selkeyttää huomattavasti:)
Kuvake
Anniel
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 9
Lauteille: Lokakuu 2012
Paikkakunta: Tampere

72 Shaolin-taitoa (72 arts of Shaolin)

#3

Viesti Anniel »

#38 Auringon säteiden käsi, tehty! :D
Kuvake
Shaolinsi
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 855
Lauteille: Syyskuu 2009
Paikkakunta: Dengfeng
Etulaji: Perinteinen Shaolin 少林拳
Sivulajit: Itsepuolustus

72 Shaolin-taitoa (72 arts of Shaolin)

#4

Viesti Shaolinsi »

Löytyi vanha helmi aiheeseen liittyen:

[video][/video]
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 6 kurkkijaa