Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Shaolin kung-fu

Kiinalaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Vastaa
oskar
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 613
Lauteille: Kesäkuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: taiji
Sivulajit: baji, bagua, xingyi

Perinteinen Shaolin Kung Fu

#346

Viesti oskar »

Tosta Shaolin-kungfun historiasta:

Eilen kuuntelin tätä muutenkin kiinnostavaa podcastiä, jossa Will Wain-Williams (Monkey Steals the Peach -juutubkanavan tekijä) ja Byron Jacobs puhuu muun muassa Shaolin kungfun viime vuosisadan tapahtumista (kohdasta noin 1:21 eteenpäin). Will teki juutuubkanavalleen hyvän sarjan Shaolin kungfusta, josta on tännekin joku jakso linkattu. Suosittelen katsomaan koko sarjan!

Podcast kohdasta 1:21 eteenpäin:


Tässä vähän omaa tiivistelmää aiheesta. Podcastissä he puhuvat että kun kuuluisaa Jet Lin Shaolin temppeli -elokuvaa kuvattiin 1980-luvun alussa, niin itse temppelissä ei ollut enää juuri ketään, ja nekin muutama jotka olivat eivät treenanneet kungfua. Byronin lapsuuden ystävän isä näytteli leffassa. Leffan jälkeen Kiinan hallinto alkoi uudelleen rakentaa temppeliä ja Shaolin kungfua. Shaolin kungfuhan oli säilynyt (ja on edelleen) Shaolinia ympäröivissä kylissä ja kaupungeissa, josta sitten tuotiin jonkun verran osaajia opettamaan lajia. Myös ihan Pekingiä myöten. Byron on ollut näiden Pekingin pään henkilöiden kanssa tekemisissä. He muuttivat lajia näyttävämpään ja akrobaattisempaan suuntaan ajan hengen mukaisesti. Sieltä tuli myös muuta wushu tavaraa Shaoliniin, kuten tanglangia. Nykyään tosin jotkut harvat soturimunkeista käy opettelemassa perinteisempääkin Shaolin kungfua lähialueiden opettajilta oman kiinnostuksensa mukaan.
Kuvake
Shaolinsi
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 171
Viestit: 856
Lauteille: Syyskuu 2009
Paikkakunta: Dengfeng
Etulaji: Perinteinen Shaolin 少林拳
Sivulajit: Itsepuolustus

Perinteinen Shaolin Kung Fu

#347

Viesti Shaolinsi »

oskar kirjoitti: touko 21, 2020, 12.56 Tässä vähän omaa tiivistelmää aiheesta. Podcastissä he puhuvat että kun kuuluisaa Jet Lin Shaolin temppeli -elokuvaa kuvattiin 1980-luvun alussa, niin itse temppelissä ei ollut enää juuri ketään, ja nekin muutama jotka olivat eivät treenanneet kungfua.
Joo. Dengfengissä oli vuosina 1959-1961 kolmen vuoden kuivuusjakso, joka aiheutti vaikeaa nälänhätää. Nälänhädän vuoksi suurin osa munkeista siirtyi maalliseen elämään noina vuosina ja vasta Jet Lin Shaolin Temple -elokuvan jälkeen Shaolin lähti uuteen nousuun. Shi Suxi ja muutama muu munkki jäi onneksi nälänhädänvuosina suojelemaan temppelissä olleita kansallisaarteita. Tai näin tarina kertoo. Ehkä totta. Ehkä ei.

Meillä on tosiaan jonkin verran myös noita temppelin ulkopuolisia folkmastereita, joilla ei ole mitään virallista statusta temppelin hierarkiassa. Harmi, kun eivät anna yleensä kuvata tekemisiään. Mielenkiintoista settiä, mutta ei aina ihan toimivaa. :D
Kuvake
Shaolinsi
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 171
Viestit: 856
Lauteille: Syyskuu 2009
Paikkakunta: Dengfeng
Etulaji: Perinteinen Shaolin 少林拳
Sivulajit: Itsepuolustus

Perinteinen Shaolin Kung Fu

#348

Viesti Shaolinsi »

Shaolinsi kirjoitti: touko 14, 2020, 12.45 Voin kysyä omalta Shifultani, tunteeko hän Derun.
Soitin tänään miehestä omalle Shifulleni. Laitoin miehestä myös pari valokuvaa nähtäväksi. Shifu sanoi, ettei ole koskaan tavannut miestä eikä tiedä hänestä mitään.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 33
Viestit: 93832
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Perinteinen Shaolin Kung Fu

#349

Viesti Mika »

[mention]Shaolinsi[/mention], kiitos tuosta aiemmasta erittäin informatiivisesta ja mielenkiintoisesta viestistäsi sekä vielä tuosta puhelutiedustelusta. Kyllä mieli lepää kun lukee tällaisia keskusteluja. 😊
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
SamuV
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 119
Lauteille: Joulukuu 2012
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: KSSR

Perinteinen Shaolin Kung Fu

#350

Viesti SamuV »

BBC:n minidokkari Shaolinista...


...ja Shaolin temppelissä kolme vuotta asuneen ja treenanneen henkilön kommentit siitä.


Tuossa huomaa hyvin, miten todenmukaista dokumenttien antama kuva voi olla (spoiler: ei kovin). Mutta kyllähän tuo tällaiselle, joka ei Shaolinista juuri mitään tiedä, olisi mennyt isolta osin täydestä. :D
Kuvake
Shaolinsi
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 171
Viestit: 856
Lauteille: Syyskuu 2009
Paikkakunta: Dengfeng
Etulaji: Perinteinen Shaolin 少林拳
Sivulajit: Itsepuolustus

Perinteinen Shaolin Kung Fu

#351

Viesti Shaolinsi »



Vanha dokumentti, jossa nähdään jo edesmenneitä mestareita.



Meidän kung-fu-perhe vilahtaa videon useammassa kohdassa. Shi De Chan näkyy monessa kohtaa, mutta häntä ei nähdä harjoittelemassa. Tässä kohtaa nähdään kung-fu-perheemme Wang Zhong Ren (nimi on väärin videolla).
Kuvake
Shaolinsi
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 171
Viestit: 856
Lauteille: Syyskuu 2009
Paikkakunta: Dengfeng
Etulaji: Perinteinen Shaolin 少林拳
Sivulajit: Itsepuolustus

Perinteinen Shaolin Kung Fu

#352

Viesti Shaolinsi »



Alkuvaiheessa hengitykseen kiinnitetään liian vähän huomiota. Tällä videolla esitellään yksi hyvä harjoitus, jolla voidaan treenata hengityksen ja liikkeen koordinaatiota. Kiinassa nimet ovat usein runollisia, joten siksi tätä harjoitusta sanotaan kotkaksi. Kannattaa kokeilla liikettä, vaikka ei lajia harrastaisikaan. :jepa:
Kuvake
KungFuMiäs
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 28
Viestit: 5372
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Vaasa

Perinteinen Shaolin Kung Fu

#353

Viesti KungFuMiäs »

En ole vähään aikaan kirjoittanut, mutta tuli aihe joka liippaa läheltä omaa tämän hetkistä kiinnostusta. Olen tässä viime aikoina syventänyt Xingyitäni tutustumalla syvemmin Xinyiliuhe tyyliin (Yang perheen tyyliä). Xinyiballa ja Xinyiliuhella väitetään olevan yhteyttä, kuinka pitkälle historiassa on sitten toki oma väittelynsä aihe. Ihan siitä näkökulmasta mielenkiintoinen harjoitus minulle.

Mutta tuosta eläin nimien runollisuudesta haluan esittää vastalauseen. Tyyleissä jossa eläimet "ovat vain nimiä" ovat luultavasti menettäneet sen alkuperäisen tarkoituksen. Tyyli on kärsinyt modernisaatiosta (modernisaatiolla tarkoitan nyt lajin muuttamista muuhun tarkoitukseen kuin ihmisten telomiseen). Myös usein kun käytetään vahvasti "taolaisia" tai "buddhalaisia" selitysmalleja, niin taustalla on modernisaatiota.

Kiinan historiassa on tiettyinä ajanjaksoina ollut vääntöä kahden maailmankuvan välillä, Li ja Wen. Wen on kirjaoppinutta, kungfutselaista, konservatiivista jne. Li on luonnosta oppien hakemista, kokeilevaa, edistyksellistä, shamanistista (sanan varsinaisessa merkityksessä). Li on ollut todella menestyksekäs tapa tehdä asioita sodassa ja yhteiskuntakehityksessä, esim. Kiinan sotahistorian menestyksekäin kenraali Yue Fei edusti Li liikettä. Yue otti oppia luonnosta siihen miten hän koulutti sotilaitaan ja taktikoi sotakentällä, hän käytti eläinten taktiikoita todella menestyksekkäästi. Yue Fei olisi valloittanut koko Kiinan Song dynastialle, jos Wen ajatusta edustavat voimat yhteiskunnassa eivät olisi puukottaneet häntä selkään. Hänen vaikutus oli valtava sotaoppien kehityksessä Kiinassa ja ne vaikutteet ulottuvat pitkälle historiassa hänen kuolemansa jälkeen. Nämä opit ovat Li tyylisiä luonnosta oppien hakemista, eläintaktiikoita ja niiden käyttöä kamppailun ja sodan kaikilla tasoilla. Tämä on luultavasti se vaikuttava voima taustalla miksi kiinalaisissa lajeissa on usein paljon eläimiin viittaavaa asiaa. Näkisin että tämä on sitä vanhaa, esi-modernia kamppailuajatusmaailmaa Kiinalaisissa lajeissa. Mutta jo aika nopeasti Yuen kuoleman jälkeen alkoi Wen puoli luikerrella mukaan. Neo-Kungfutselaisuus otti näitä vanhoja Li ideoita ja väänsi ne samaksi ummehtuneeksi kungfutselaisuudeksi, kuin millä aina oltiin jarrutettu yhteiskuntakehitystä Kiinassa. Alettiin kääntämään pois ihmisten huomiota luonnosta ja syöttämään heille valtaeliitin totuuksia. Tästä projektista muodostui monenlaiset tulkinnat vanhoista klassikoista, tulkintoihin joihin monesti nojataan "perinteisten" Kiinalaisten lajien taustafilosofiassa.

Kiinalaiset lajit ovat käyneet läpi modernisaatiota monessa eri erässä. Modernisaation voi tietystä näkökulmasta sanoa alkaneen siitä kun lajeja alettiin nimeämään, lajin nimeäminen kun on itsessään kaupallinen taktiikka jonka tarkoitus on luoda tuote jota myydä. Ennen lajien nimeämistä oli vain "sotaoppeja", joissakin tapauksissa on voitu puhua jonkun perheen tietystä sotaopista. Toinen modernisaation vaihe on ollut kirjaoppineiden sekaantuminen sotaoppeihin ja niiden opettamiseen. Tätä on toki tapahtunut Kiinassa läpi historian, mutta tätä tuli vahvasti kuvioihin lajien nimeämisen ja periaatteiden kirjaamisen myötä. Tätä näkee esim. viiden elementin teorian muodostamisessa, tästä puhutaan myös Kiinalaisessa lääketieteessä että on myöhemmin liimattu päälle ajatus. Tämä viiden elementin teoria on esim. Xingyissä ja joissakin etelätyyleissä otettu mukaan lajin selityksiin. Useasti nämä "taolaiset" tai "buddhalaiset" teoriat lajeissa ovat käytännössä Neo-Kungfutselaisuutta, joiden tarkoitus alunperin oli korvata Li liikkeen ja muiden "luonnollisten" ajatusmallien ideat kungfutselaisten omilla väännöillä.

Xinyissä ja Xingyissä näkee hyvin tätä kehitystä vanhoista eläinideoista, moderneihin "taolaisiin" ideoihin. Xinyissä on kymmenen eläintä pohjana, hyvin vahvasti luontoon katsomista ja "eläinhengen" kohtaamista. Myöhemmin Xinyistä kehittynyt Viiden elementin Xingyissä eläinmuodot ovat monesti kuihtuneet vain liikkeiksi, tiikeri liike, apina liike ym. Tätä näkee eritysesti Xingyi linjoissa jotka ovat viettäneet joitakin sukupolvia isossa kaupungissa kuten Pekingissä, lajin urbanisaatiota käytännössä. Mitä kauemmaksi laji on tullut syntyhistoriastaan ja alkuperäisestä sotakenttä käytöstä, niin sitä vähemmän siinä oikeasti haetaan niiden eläinten "henkeä". Ja monesti sitä enemmän neo-kungfutselaista höttöä on kerääntynyt päälle.

Pointti tässä ajatusvirrassani on vain se että jos olet Kiinalaisten lajien harrastaja, niin oikeasti tutki niitä eläinideoita, miksi ne ovat siinä, mitä ne antaa. Koska niiden alkuperä on luultavasti henkilöt, jotka ovat viettäneet aikaa luonnossa observoiden ja hakien inspiraatiota. Sitten he ovat tuoneet näitä ideoita käytäntöön, sehän on juuri se mitä meidänkin kannattaa tehdä. Ei anneta kungfutselaisen reduktionismin viedä meitä juuriltamme :)
Kuvake
Shaolinsi
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 171
Viestit: 856
Lauteille: Syyskuu 2009
Paikkakunta: Dengfeng
Etulaji: Perinteinen Shaolin 少林拳
Sivulajit: Itsepuolustus

Perinteinen Shaolin Kung Fu

#354

Viesti Shaolinsi »





Viime vuosina on useampi Shaolin-mestari kuollut.

Muistan tavanneeni vasta menehtyneen Shi Yan Zhuangin ensimmäistä kertaa 16 vuotta sitten. Hän oli oman kokemukseni mukaan iloinen ja elämänmyönteinen ihminen. Yhtä hänen opettamaansa rannelukkoa edelleen käytän ajoittain. Hän on harvoja opettajia, jotka ovat suhtautuneet minuun suopeasti, vaikka en puhu kiinaa.

Liu Baoshan oli Shifuni mukaan ”yksi suurista”. Kyseinen herrasmies ei ole varsinaista linjaamme, mutta hän oli yksi neljästä opettajasta, jotka ovat jättäneet jälkensä myös Wang-perheeseen. Liu Baoshania en koskaan tavannut.
Kuvake
Vahtikoira
valvontakomissio
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 21
Lauteille: Toukokuu 2022

Shaolin kung-fu

#355

Viesti Vahtikoira »

Valvomo: Tähän viestiketjuun on yhdistetty seuraavat ketjut:

- Viikon tyyli: Shaolin kung fu
- Shaolin-videoita
- Suomen eri Shaolin Kung Fu -lajit listattuna
- Perinteinen Shaolin Kung Fu

Ketjussa voi keskustella lajista nimeltä Shaolin kung-fu. Tässä ketjussa voi keskustella niin perinteisestä kuin modernista versiosta. Tämän ketjun lisäksi Potku.netissä on olemassa eri Shaolin-opettajista erillisiä keskusteluaiheita:

viewtopic.php?f=5&t=23585-shaolin-mestari-shi-heng-yi

viewtopic.php?t=16104

Lisäksi eri suomalaisista Shaolin kung-fu-seuroista on omat keskusteluaiheensa selkeyden vuoksi:

viewtopic.php?t=16858

viewtopic.php?t=1315-suomen-shaolin-kung-fu-ry

Kuvake
Shaolinsi
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 171
Viestit: 856
Lauteille: Syyskuu 2009
Paikkakunta: Dengfeng
Etulaji: Perinteinen Shaolin 少林拳
Sivulajit: Itsepuolustus

Shaolin kung-fu

#356

Viesti Shaolinsi »



Modernia Shaolin Wushua temppelissä treenannut mies aloitti Karaten harjoittelun. Kertoo tällä videolla Karaten ja Shaolin kung-fun eroista. Miehellä on kokemusta nykyisestä Shaolin-temppelijärjestelmästä. En tunnista omaa lajiani (juurikaan) videolta.



Tässä kohtaa videota kertoo, että ”in Shaolin you never have a same master for a long time”. Sanoo myös, että siellä opettaja vaihtuu muutamien kuukausien välein.

Voi olla, että asia on noin nykyisessä temppelissä. Väite ei muuten kestä lähempää tarkastelua ja on mielestäni virheellinen.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Shaolin kung-fu

#357

Viesti Andy »

Mestarin/valmentajan vaihtaminen jatkuvasti muutaman kuukauden välein ei kuulosta kovin tehokkaalta tavalta opetella kamppailemista.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Shaolinsi
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 171
Viestit: 856
Lauteille: Syyskuu 2009
Paikkakunta: Dengfeng
Etulaji: Perinteinen Shaolin 少林拳
Sivulajit: Itsepuolustus

Shaolin kung-fu

#358

Viesti Shaolinsi »

Kuulostaa kyllä erikoiselta. Olen ymmärtänyt, että ennen tätä nykyistä luostarijärjestelmää ristiintreenaaminen oli erilaista. Pitkään treenanneilla munkeilla oli yksi pääopettaja (perimyslinjan haltija), jota ei vaihdettu. Sen lisäksi he kävivät hakemassa oppia myös muilta, mutta missään vaiheessa he eivät luopuneet kung-fu-isästään.

Muistin virkistykseksi Shaolin-temppelin luostarilaitos yleisellä tasolla vielä 1980- ja 1990-luvulla oli seuraava:
paljastus:
Shaolin-temppelin luostarilaitos jaetaan kahteen osaan: buddhalaisiin munkkeihin ja soturimunkkeihin. Jos ihminen haluaa temppeliin tavalliseksi buddhalaiseksi munkiksi, hänen täytyy vannoa 250 bie jie tuo jie -valaa ja 58 pu sa jie -valaa. Tavalliseksi buddhalaiseksi munkiksi ei voi tulla missään muualla Kiinassa, jos kaikkia valoja ei vannota.

Tämä buddhalaisuuden vaatimus poikkeaa hieman Shaolin-temppelissä. Temppelissä on munkkeja, jotka eivät noudata läheskään kaikkia edellä mainittuja määräyksiä. Heitä kutsutaan soturimunkeiksi. Heiltä vaaditaan vain viisi valaa: älä tapa, älä varasta, älä tee huorin, älä puhu väärin ja älä juo alkoholia. Näiden lisäksi vaaditaan täyttä selibaattia, jos ollaan temppelialueella. Nämä soturimunkit luokitellaan kuitenkin munkeiksi, koska he asuvat temppelialueella ja harjoittelevat siellä päivittäin. Vannottujen valojen pieni määrä tekee heistä maallisia buddhalaisia, mutta heidän sijaintinsa luostarissa tekee heistä munkkeja. Tämä poikkeus hämmentää usein maallikoita ja aiheuttaa väärinkäsityksiä.

Lihansyönti kielletään pu sa jie -valoissa, joita soturimunkit eivät noudata. Maallikot kritisoivat usein myös munkkien lastenhankkimista, koska suuren yleisön mielestä buddhalaisten munkkien pitäisi olla selibaatissa loppuelämänsä ajan. On totta, että selibaatista poikkeava tavallinen buddhalainen munkki erotetaan loppuelämäksi yhteisöstä, mutta soturimunkkien kohdalla tässäkin on poikkeus. Selibaatti kuuluu bie jie tuo jie -valoihin, joita soturimunkit eivät myöskään ole vannoneet. Tämän vuoksi perheen perustaminen soturimunkeille on täysin sallittua ja hyväksyttävää sen jälkeen, kun he ovat lähteneet temppelistä.

Toinen asia, mikä erottaa temppelin buddhalaiset munkit ja soturimunkit toisistaan, on Shaolin kung-fun ja buddhalaisten tekstien opiskelu. Jokaisen munkin Shaolin-temppelissä on opiskeltava ensin buddhalaisuutta. Tämän jälkeen tulevat kamppailutekniikat, joiden opiskelumäärä vaihtelee. Shaolin-temppelissä on buddhalaisia munkkeja, jotka eivät lainkaan opiskele Shaolin kung-futa. Ei ole kuitenkaan yhtään soturimunkkia, joka ei opiskelisi edes pientä määrää buddhalaisuutta. Temppeli on ensin buddhalainen luostari ja vasta sen jälkeen taistelulajikoulu.

Miten Shaolin-munkkien nimet sitten muodostuvat?

Shaolin-nimi koostuu kolmesta osasta (esim. Shi De Chan). Ensimmäinen osa Shi on lyhenne sanasta shijiamouni, joka tarkoittaa suomeksi »buddhalaista munkkia». Toinen osa esimerkiksi de viittaa munkkisukupolveen, joka tässä esimerkki- tapauksessa on 31. sukupolvi. Shaolin-temppelin Fuyu-linjan sukupolvet ovat ennalta sovittuja jo 70. sukupolveen asti. Kolmas osa munkkinimestä on henkilökohtainen nimi, jonka opettaja antaa munkkioppilaalleen.

Lisäksi Shifu kertoi, että temppelissä oleskelevat ihmiset jaotellaan vannottujen valojen mukaan: buddhalainen munkki (308 valaa), munkkioppilas (48 valaa), noviisimunkki (10 valaa), soturimunkki (5 valaa) ja maallinen oppilas eli ei- buddhalainen oppilas (5 valaa). Buddhalainen munkki voi ottaa jokaisen tason oppilaita. Soturimunkki voi ottaa ei-buddhalaisia oppilaita, perimyslinjaoppilaita (tudi) ja tavallisia oppilaita. He eivät kuitenkaan voi ottaa buddhalaisia munkkioppilaita, koska he eivät ole vannoneet tarpeeksi buddhalaisia valoja. Heidän tietämyksensä buddhalaisuudesta ei riitä uskonnollisten oppilaiden opettamiseen.

Tällainen oli luostarijärjestelmä silloin, kun Shifu oli soturimunkkina temppelissä. Kun temppeliin valittiin nykyinen apotti, tämä vanha luostarijärjestelmä muuttui täysin. Tällöin temppeliin tuli kokonaan uusi munkkiluokka: akrobaattiset munkit, jotka eivät ole vannoneet mitään buddhalaisia valoja eivätkä opiskelleet buddhalaisuutta muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Nykyisin suurin osa temppelissä olevista munkeista on näitä akrobaattisia munkkeja.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Shaolin kung-fu

#359

Viesti Andy »

En tunne Shaolinin käytäntöjä mitenkään, mutta tuo kuulostaa oudolta jo siksi, että se vaatisi hillittömän määrän opettajia.

Jos oppilas treenaa vaikka 30 vuotta, niin hänhän tarvitsisi ainakin sata opettajaa, jos näitä pitäisi vaihtaa muutaman kuukauden välein. Löytyykö temppelistä edes riittävää määrää päteviä opettajia näille +20 vuotta treenanneille, että heitä voisi vaihdella tuohon tahtiin? Vai kierrätetäänkö niitä opettajia?

On toki niin, että opettaja voi olla hyvä kehittämään edistyneitä oppilaita, mutta ei välttämättä samalla paras aloittelijoiden opettaja. Siksi länsimaissakin on isommilla saleilla tavallista, että yksi opettaja vastaa aloittelijoista, toinen keskiryhmästä ja kolmas edistyneistä. Lisäksi erityisesti edistyneet voivat saada lisäopetusta jonkun alan spesialisteilta.

Olisiko kyse jostain tällaisesta järjestelmästä, joka on vain kuvattu epätarkasti?
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Shaolinsi
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 171
Viestit: 856
Lauteille: Syyskuu 2009
Paikkakunta: Dengfeng
Etulaji: Perinteinen Shaolin 少林拳
Sivulajit: Itsepuolustus

Shaolin kung-fu

#360

Viesti Shaolinsi »

Olen Kiinan Dengfengissä pitkästä aikaa treenaamassa. Ei ole vielä paikalliset kung-fu-koulut toipuneet kokonaan koronaviruksesta. Eräässä lähikoulussa, jossa oli oppilaita ennen pandemiaa yli 35 000 lasta, on oppilaita jäljellä enää noin 10 000. Muutkin koulut kärsineet runsaasti asiasta. Kouluja on kaatunut täällä kuin heinää. Monet lopettaneet kokonaan toiminnan.

Hiljalleen on lähtenyt elämä kulkemaan entistä polkuaan.

Seuraavat toimenpiteet piti tehdä ennen maahan saapumista:

1. Negatiivinen COVID-testi 48 h ennen matkaa
2. Sormenjäljet piti käydä antamassa Helsingissä (aiemmin ei ole tarvinnut antaa viisumia varten näitä)

Tämä on kuin unta. Sydän ihan pakahtuu. Tai sitten se on närästystä.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 33 kurkkijaa