Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Kokemuksia eri tyyleistä?

Kiinalaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Serpent
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 167
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Turku
Etulaji: vapaa
Takalajit: senshido, defendo, bjj, lukkopaini, tang lang kung-fu, choy lee fut kung fu

Re: Lajeista

#16

Viesti Serpent »

Vastauksena alkuperäiseen kysymykseen säästään vaivaa ja lainaan tuota Elinan tekstiä, kun oma lajihistoriani näyttää kung fun suhteen samantapaiselta, joskin CLF:n suhteen selvästi vähäisemmältä.
Elina kirjoitti: Mitä nyt olen Tang Langia kokeillut, niin CLF:n verrattuna liikeradat ovat nopeampia (ts. pienempiä). Koko tyyli vaikuttaa ottelupainotteiselta, mikä on jännää, koska CLF:kin on ollut kuuluisa käytännön tyylinä.
Itsellä tuppaa vielä menemään pahasti lajien jutut sekaisin, kun tuo TL on meikäläisellä vielä niin alkutekijöissä verrattuna taustaani. Erot ovat oikeastaan melko kiehtovia, sillä tekniikat muistuttavat etäisesti toisiaan, mutta kokonaisuus tuntuu selkeästi erilaiselta aina perusharjoittelusta matsityyliin, liikkumiseen, tekniikkaan ja mentaliteettiin saakka.

Siinä missä CLF:ssa tuli lähinnä opittua pidemmät, pyörivämmät ja laaja-alaisemmat liikeradat ja ylipäätään liikkuminen, tuntuu TL:n suoraviivaisen nopeampi ja aggressiivisempikin lähestymistapa erilaiselta ja selvästi uudenlaiselta. Toki iskuissa tuntuu olevan paljon samaa ihan perustasolla, mutta juuri tuo ottelupainotteisuus, liikkuminen ja tarttumisten määrä sekä yksinkertaistettu liikevalikoima (siis minun _vähäisellä_ kokemuksella) CLF:iin nähden erottavat nämä kaksi lajiketta toisistaan.

Tietysti opetustyylitkin ovat minun tapauksissa olleet varsin erilaisia, joten pelkkä lajien rakenteellinen ero ei kerro kaikkea näiden lajien välisistä eroavaisuuksista ja siitä miten paljon oma oppiminen ja mielenlaatu sattuu näihin sopimaan.

Selkeästi kuitenkin erilaisia lajeja jo ihan lähestymistapojensa puolestakin.

- Serpent -
Kuvake
premier
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 750
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

#17

Viesti premier »

Ymmärsinkö nyt oikein, että tämä Suomeen rantautunut Tang lang on pohjoista seitsemän tähden rukoilijasirkkaa? Hienolta näytti videot noista pohjoisista rukoilijasirkoista. Onko 7* samanlaista vai eroaako oleellisesti? Löytyykö lisää videoita?
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

#18

Viesti Mika »

premier kirjoitti: Ymmärsinkö nyt oikein, että tämä Suomeen rantautunut Tang lang on pohjoista seitsemän tähden rukoilijasirkkaa? Hienolta näytti videot noista pohjoisista rukoilijasirkoista. Onko 7* samanlaista vai eroaako oleellisesti? Löytyykö lisää videoita?
Kyllä vain. 7* eli Qi Xing Tang Lang lienee Kiinan ulkopuolella se levinnein tyylisuunta (Kiinassa käsittääkseni Mei Hua Tang Lang on suositumpi), joskin noita muitakin koulukuntia on paljon, esim. 8 Steppiä (Ba Bu) on Euroopassa jonkin verran.

Ja siis että tämä Suomeen tullut tyylisuunta on nimenomaan manner-Kiinan pohjoista 7*. Kun se toinen versio on Hong Kongista (mutta silti sekin nimeltään pohjoinen 7*), ja näiden kahden välinen ero on kyllä "käsinkosketeltava".


Videoita (sekalaisia, eri sirkkatyylejä)


1. http://www.mantismartialart.com/sixhmydemo.wmv" onclick="window.open(this.href);return false; - Liuhe tanglang (1.2MB)

2. http://www.mantismartialart.com/hard.wmv" onclick="window.open(this.href);return false; - Guangban tanglang (1.4MB)

3. http://www.mantismartialart.com/sevenstardemo.wmv" onclick="window.open(this.href);return false; - Qixing tanglang (287KB)

4. http://www.mantismartialart.com/taiji1st.wmv" onclick="window.open(this.href);return false; - Taiji tanglang (970KB)

http://www.traditionalmantisboxing.com/promo_tlq.mov" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.xujinge.com/mantis/vids/bengquan1.mpg" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.xujinge.com/mantis/vids/mantiszbg3.mpg" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.xujinge.com/mantis/vids/mantiszbg1.mpg" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.xujinge.com/mantis/vids/mantiszbg2.mpg" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.xujinge.com/mantis/vids/mantisApp1.mpg" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.xujinge.com/mantis/vids/mantisApp2.mpg" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.taijitanglang.com/zhaopian.html#" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.teammantis.com/multimedia.html" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.rochesterkungfu.com/multimedia/babu2man.mov" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.rochesterkungfu.com/multimedia/bengshao.mov" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.rochesterkungfu.com/multimedia/dengta.mov" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.rochesterkungfu.com/multimedia/hands.mov" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.rochesterkungfu.com/multimedia/jiakai.mov" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.rochesterkungfu.com/mult...iercetheear.mov" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.rochesterkungfu.com/multimedia/running.mov" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.rochesterkungfu.com/multimedia/running2.mov" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.rochesterkungfu.com/mult...icekneesend.mov" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.rochesterkungfu.com/mult...gertailwhip.mov" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.rochesterkungfu.com/mult...o-man-stick.mov" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.rochesterkungfu.com/mult...-man-stick2.mov" onclick="window.open(this.href);return false;


Täällä on myös muita tyylejä (sisäisiä, KungFuMiäs kuulolla!):

http://www.jiayo.com/videos/internal.html" onclick="window.open(this.href);return false;
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
KungFuMiäs
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 5372
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Vaasa

#19

Viesti KungFuMiäs »

älä mika syötä mulle noiden hallituksen kättyreiden xingyitä ja baguata :evil: :D . Kammottavaa kattoa kuinka ne raiskaa sisäisisä periaatteita :shock: :cry:
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

#20

Viesti Mika »

KungFuMiäs kirjoitti: älä mika syötä mulle noiden hallituksen kättyreiden xingyitä ja baguata :evil: :D . Kammottavaa kattoa kuinka ne raiskaa sisäisisä periaatteita :shock: :cry:
:lol:

Joo, on tossa listassa muutama muukin hieman "kesympi" video, mutta jos sais edes jotakin käsitystä ideologiasta ja liikkumisesta jne. :)
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
MikaHS
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 93
Lauteille: Maaliskuu 2005
Paikkakunta: Turku

#21

Viesti MikaHS »

KungFuMiäs kirjoitti: Xingyitä suosittelen vain todellisille internal faneille, sen treenaminen on hyvin tylsää ja monotoonista. Xingyi sisältää hyvin yksinkertaisia harjoituksia joilla kehitetään koko kehon iskuvoimaa ja xingyi tapaista liikkumista. Pääharjoitus joka rakentaa koko tyylin pohjan on san ti seisonta harjoitus, sen jälkeen aletaan tekemään 5 element formia jotka ovat lyhyitä 2-3 liikkeen liikesarjoja joita toistetaan loputtomiin. Xingyi sisältää myös 12 eläin formia, pari harjoituksia ja joitakin pitempiä liikesarjoja, mutta pääpaino on san tissa ja 5 elementin formeissa.
Tuohan vaikuttaa varsin akrobaattiselta touhulta Yi quaniin/I chuaniin (joka kyllä kaiketi yhdeksi Xingyi-tyyliksi lasketaan) verrattuna... :D
Mainitussa lajissa lähinnä seisotaan paikallaan jokunen vuosi, pidetään käsiä erilaisissa asennoissa ja kuvitellaan eri suuntaan liikkuvia voimia. Asennotkin muistuttavat enemmän puunhalaamista kuin kamppailua. No, on siinä muutakin tavaraa (pushhandsia, liikkumisharjoituksia jne) , mutta idea kaiketi on se, että riisutaan kaikki turha pois ja keskitytään kehittämään sisäisen voiman mekaniikkaa. Sitten kun se on hanskassa ei enää välttämättä tarvita "tekniikkaa" siinä mielessä kuin se yleensä kamppailulajeissa ymmärretään: voima vain tulee ulos koneesta ja äijää kaatuu... Ainakin tuo Zhang Chang Wang, joka lajia käy Suomessa opettamassa on hyvin vakuuttavan oloinen kaveri. Suosittelen kokeilemaan, mikäli on yhtään kiinnostunut näistä ns. "sisäisistä lajeista".

Toinen hieman eriskummallinen laji on bagua, jossa puolestaan kävellään ympyrää ja pidetään käsiä hassuissa asennoissa. Välillä vaihdetaan kävelysuuntaa ja tehdään käsillä erilaisia kuvioita. Täällä Helsingin suunnalla opetetaan ymmärrykseni mukaan kahta "perusmuotoa", joista ensimmäinen ("mother/basic palms") koostuu kahdeksasta käsien asennosta ja näihin liittyvistä käännöksistä. Tämä setti on ilmeisesti pikemminkin nei gong/terveys/mekaniikka -osastoa eikä ihan suoranaista "taistelu aamunkoitteessa kuolemaan asti" -tavaraa. Tosin kun kyse on tiukasti taolaiseen filosofiaan kytköksissä olevasta lajista, niin siitä ei kaiketi oikein voida erottaa terveys- ja taistelupuolia toisistaan. Toinen setti ("big palms") sisältää kahdeksan varsin monimutkaista käännöstä ja muodostaa ymmärrykseni mukaan systeemin rungon. Lisäksi opetetaan joitain aseliikesarjoja ja "lyöntikombinaatiosetteja" (enpä osaa niitä muutenkaan kuvailla). Pariharjoituksiakin on, mutta ne tulevat ilmeisesti kuvaan vasta kun molemmat "perusmuodot" ovat hallinnassa - mikä merkitsee käsitykseni mukaan vuoden-puolentoista treeniä.

Yleisesti ottaen olen sitä mieltä, että se yksinkertaisten asioiden hinkkaaminen on paras tapa sisäistää jokin asia. Pitkällä tähtäimellä on parempi ymmärtää pari asiaa kuin tietää monta. Voi toki olla, että olen - poliittisesti korrekteja termejä käyttäen - oppimisrajoiteinen ja tavoitteen suunnassa hitaasti etenevä... ;)

Disclaimer: kokemukseni edellämainituista lajeista ovat hyvin rajallisia. Mielipiteeni ovat omiani, eivätkä edusta Virallista Näkemystä(c).
Harma
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 8
Lauteille: Maaliskuu 2005
Paikkakunta: Vantaa

#22

Viesti Harma »

KungFuMiäs, voisitko mahdollisesti kertoa minkälaista xingyiquanin harjoittelu seurassanne on? Onko paljon pariharjoittelua jne?

Kunhan vain seuraavat alkeiskurssit alkavat niin varmaan hyppään mukaan, joko bajia tai xingyiä. Pitäisi vaan keksiä kumpi, luultavasti xingyiä...
Kuvake
KungFuMiäs
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 5372
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Vaasa

#23

Viesti KungFuMiäs »

Xingyin harjoittelu on niikuin muissakin perinteisesti opettavissa Xingyi kouluissa tylsää jos ei ole todella kiinnostunut "sisäisen voiman" kehittämisestä. Nykyään menee perus xingyi tunti niin että puoli tuntia san ti seisontaa ja kävelyä, sitten tunti element formi liikesarjoja, keskittyen yleensä yhteen. Pari harjoittelu tulee mukaan paljon myöhemmin, meillä kyllä pyörii nyt kurssi joka toinen viikko jossa tehdään hieman pariharjoittelua, itse en koe olevani vielä valmis sellaiseen. Kyllä se tulee mukaan kunnolla myöhemmin mutta siihen on vielä aikaa.

Itse suosittelisin sinulle bajia, jos et ole TODELLA kiinnostunut Xingyin tapaisesta "sisäisestä" harjoittelusta. Baji on muutenkin Lun vahvimpia tyylejä, sen harjoittelu on todella hauskaa kun alkaa oppimaan liikuttamaan kehoa oikein, saa oikeen kunnolla irrotella räjähtävän voiman kanssa. Siinä saa myös oppia käytäntöä nopeammin kuin Xingyissä joka tekee siitä vieläkin kiinnostavampaa, bajin käyttö hahmottuu helpommin kuin xingyin. Minun kokemukseni mukaan Lun todellinen taistelutaito ja kokemus tulee hyvin esille baji tunneilla.
Harma
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 8
Lauteille: Maaliskuu 2005
Paikkakunta: Vantaa

#24

Viesti Harma »

Kiitos tästä, KungFuMies!

Ehkäpä menen sittenkin sinne bajin alkeiskurssille. Ehkäpä sitä xingyiä tulee sitten joskus myöhemmin kokeiltua, mielenkiintoiselta vaikuttaa.
kamppaaja
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 960
Lauteille: Helmikuu 2005

#25

Viesti kamppaaja »

Kuinkas kauan olet, KungFuMiäs, treenannut noita lajeja? Onko seurassanne kukaan edennyt vielä vapaaseen sparraamiseen asti?

Entä voiko bajia treenata kotona kerrostalossa ilman että saa häädön tömistelyn takia? :D

Samasta syystä kyselen kuin Harma.
Harma
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 8
Lauteille: Maaliskuu 2005
Paikkakunta: Vantaa

#26

Viesti Harma »

kamppaaja kirjoitti: Entä voiko bajia treenata kotona kerrostalossa ilman että saa häädön tömistelyn takia? :D
Kannattaa muuten kysellä jos voisit käyttää taloyhtiönne väestösuojaa treenaamiseen. Ei ainakaan pitäisi naapureita häiritä tömistely.

Itse olen saanut moiseen toimintaan taloyhtiömme puheenjohtajalta (tai joku sellanen se oli).
Kuvake
KungFuMiäs
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 5372
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Vaasa

#27

Viesti KungFuMiäs »

Olen treenannut baji about 3 v ja xingyitä about 6kk. Kukaan ei ole "edennyt" vapaaseen sparriin, meillä ei ole ryhmiä niin kauhean systemaattisesti jaettu tällä hetkellä treenitilojen puutteen takia, on alkeiskurssi ja loput kaikissa lajeissa. Muutenkin niin tämä käytäntöön eteneminen ainakin bajissa tapahtuu jonkin verran ryhmän toivomusten mukaisesti, tietenkin Lu päättää että ollaanko valmiita sellaseen mutta hän aina aina kyselee meiltä silloin tällöin että haluaisitteko tehdä tällästä ja sellasta treeniä, meillä ei ole niin systemaattisesti rakennettu tämä asia. Tällä hetkellä on kuitenkin kaikilla vielä se kehon käytön oppiminen ykkös ja kakkospaikalla tärkeysjärjestyksessä, vaikka on meillä bajissa ollut viime aikoina sovellustreeniäkin. Hän ei todellakaan pidä kiirettä käytännön opettamisen kanssa.

Itse sain edellisen kämpän naapureilta valituskirjeen baji treenistäni, mutta se oli siksi koska tein sitä niin myöhään illalla. Nykyään teen sitä kotona klo 17-19 välillä 3 kertaa viikossa ja luulen että se ei ketään haittaa. Kesällä tietenkin ulkona. Ja onhan bajissa harjoituksia joissa ei tarvi tömistellä.
Harma
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 8
Lauteille: Maaliskuu 2005
Paikkakunta: Vantaa

#28

Viesti Harma »

Tuli muuten mieleen kun täällä on ainakin pari tang langia harrastavaa esiintynyt, että missä päin te harjoittelette kun minkäänlaista suomenkielistä infoa ei löydy. Ja minkälaista treeninne yleensä on?

Mielenkiinnosta vain utelen, kun kuitenkin aika pitkältu bajin suhteen päätetty jo tulevaisuus.

KungFuMiehelle vielä: Opettaako Lu bajin seiväs(ei sitä kepiksi voi sanoa, sen verran massiivinen) -tekniikoita? Myös sellaista vielä, että tiedätkö koska teillä alkaa seuraavat alkeiskurssit? Alkaako heti kun nykyiset loppuvat, vai vasta syksyllä?
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Harma

#29

Viesti Mika »

Aloita vaikka tästä: http://www.potku.net/forum/viewtopic.php?t=643" onclick="window.open(this.href);return false;

Täällä voi muutama henkilö kirjoittaa omia kokemuksiaan Tang Langista (vinkki, vinkki ;) ).

Virallinen toiminta Turussa ja Tampereella alkaa elo-syyskuussa. Helsingin toiminnan alkamisajankohta päätetään vielä tämän kevään kuluessa. Tiedotamme...
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Harma
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 8
Lauteille: Maaliskuu 2005
Paikkakunta: Vantaa

#30

Viesti Harma »

Kiitos tästä! Kaikki perinteiset lajit suomessa kiinnostaa.
Itse olen reilu puolisen vuotta harrastanut wushua (tiedän, mitään oikeaa taistelulajia se ei ole lähelläkään.. :P). Mukavaa on ollut ja ainakin notkeus on kehittynyt mistä ei ole ikinä haittaa.

Mutta nyt tosiaan kiinnostaa aloittaa perinteinen laji tuohon wushun rinnalle.
Harmittaa vain etten löytänyt bajia ennen kuin wushun aloitin.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 29 kurkkijaa