Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Gongfu-koulut Wudang-vuorella

Kiinalaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Gongfu-koulut Wudang-vuorella

#31

Viesti Mika »

Se on ihan terve merkki, että on kiinnostunut lajinsa taustoista. Niin varmasti kaikki tähän ketjuun kirjoittaneet ovat tai ovat olleet. :)

Siitä huolimatta Taijiquan on yksi kungfu-tyyli, ei sen enempää, ei sen vähempää.

Täällä Wu Guanissa on ainakin 10 Taijiquan-aiheista ketjua, joita selailemalla saattaa löytää vastauksia joihinkin kysymyksiin. Tässä on niistä sattumanvaraisesti valittu kolme:

Yang Taijiquan

Taijiquanin kamppailusovellukset

Chen Taijiquan
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Alioppilas
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 5053
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

Gongfu-koulut Wudang-vuorella

#32

Viesti Alioppilas »

Kannattaa säästää mestarinsa hermoja ja kysymisen sijaan selvittää vastaus itse. Tai ji on niitä lajeja, joista on kirjoitettu paljon ja vielä siten, että teoksia on saatavilla kirjakaupoistakin. Netistä löytää sitten vielä paljon lisää.
Taijin harjoittaja
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 1724
Lauteille: Elokuu 2011

Gongfu-koulut Wudang-vuorella

#33

Viesti Taijin harjoittaja »

Alioppilas kirjoitti: Kannattaa säästää mestarinsa hermoja ja kysymisen sijaan selvittää vastaus itse. Tai ji on niitä lajeja, joista on kirjoitettu paljon ja vielä siten, että teoksia on saatavilla kirjakaupoistakin. Netistä löytää sitten vielä paljon lisää.
Viime kesänä minä kysyin mestarilta, että kuinka vanhoja taolaiset harjoitukset ovat. Hän vastasi, että noin 2000 vuotta. Sitten kysyin, että kuka ne on kehittänyt ja mestari nauroi. Se on ainoa kerta, kun olen nähnyt hänen nauravan. Mestari ei menetä hermojaan kovin helposti :)
oskar
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 613
Lauteille: Kesäkuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: taiji
Sivulajit: baji, bagua, xingyi

Gongfu-koulut Wudang-vuorella

#34

Viesti oskar »

Taijin harjoittaja kirjoitti: Kuten sanoit taijin historia on täynnä legendoja ja välillä on vaikea tietää, mitä uskoisi. En yritä hakea mitään suurta filosofiaa mutta osa niistä kirjoituksista, joita olen lukenut, sanoo että koska taiji on sisäinen laji, osa sen voimasta tulee sen filosofiasta (ehkä jo yin-yangista alkaen).
Joitain kysymyksiä, joita jossain taijiartikkelissa suositellaan selvitelemään itselleen:
* Mistä tyyli on peräisin?
* Miksi se kehittyi sellaiseksi kuin mitä se nyt on?
* Mitä etua tämä kehitys antaa sille tyylille, jota harjoitat?

Yksinkertaisesti: taijin filosofian ja taustan selvittäminen ja miettiminen on minulle yksi harjoitusmuoto ja jollei se muuta auta, niin se ainakin lisää henkistä tasapainoa. Kun tietää mistä tulee ja mitä on, ei ole ristiriidassa maailman kanssa.

*kumartaa kiitoksena hyvästä keskustelusta*
Meinasin jättää kommentoimatta, mutta en sitten malttanut.
Nuo kolme kysymystä ovat ihan hyviä asioita selvittää, mutta etkö silloin halua löytää sen todellisen vastauksen, todellisen alkuperän, käyttötarkoituksen, teoriat ja filosofian, eikä legendoja ja mystifioituja filosofioita?

Otetaan nyt vaikka taijin historia, eli sen alkuperän tutkiminen. Joo taijin historiasta kerrotaan legendoja, merkittävimpänä tuo legenda Wudangista ja Zhang Sanfengistä. Toisaalta taijiquanin historiaa on tutkittu sen verran että tiedetään aika vahvasti mistä se on oikeasti tullut, eli Chen-kylästä Chen-klaanin kehittämästä nyrkkeilystä. Liikesarjoja tutkimalla on pystytty esittämään teoria, että Chen-klaanin nyrkkeily on alunperin lähtenyt tai saanut ainakin vaikutteita Shaolinista (tai vastaavista lajeista joita alueella on harjoiteltu tuohon aikaan), joka ei ole kovin ihmeellistä kun paikat sijaitsevat kohtuu lähellä toisiaan. Muiden taiji-tyylisuuntien historia on myös varsin hyvin tiedossa. Yang-tyyli on kehitetty Chenistä ja melkein kaikki muut tyylit taas Yangista, Zhaobaoa lukuunottamatta. Mihin taijita on käytetty aikanaan eli mihin tarkoitukseen sen on kehittynyt? Varmaan aikalailla samoihin asioihin kuin muitakin lajeja, eli perheen, oman yhteisön ja omaisuuden suojelemiseen, karavaanien suojelutyöhön jne. Nimen "taijiquan", ja täten myös todennäköisesti yhdistämisen taiji-filosofiaan, laji on saanut kohtuu myöhään.

Tuo legenda Sanfengistä ja Wudangista tuntuu sekoittavan taiji-treenaajien käsityksiä lajinsa todellisesta alkuperästä. On oikeastaan hieman valitettavaa että jotkut tahot, juuri Wudang taitaa olla yksi merkittävimmistä, levittää tuota tarinaa. Zhang Sanfengin taijiihin liittävä tarina kuitenkin on tiettävästi keksitty vasta 1800-luvulla, eli on paljon taiji-lajia nuorempi. Sinänsä kiinalaisten tapa liittää lajinsa alkuperä johonkin legendaariseen tai mystiseen tuntemattomaan munkkiin, on hyvin yleistä. Tämä taas juontuu ainakin osittain kungfutselaisesta perinteestä, jossa ei haluta itse ottaa krediittiä lajin kehittämisestä vaan kerrotaan oppineen sen joltain mystiseltä munkilta. Se on varmasti ollut myös hyvä markkinointipuhe.

Taijin filosofioista ja teorioista on kirjoitettu paljon. Osa on täyttä huuhaata ja osa hyvää asiaa, mutta saa olla aika tarkkana ja kriittinen niitä lukiessa ettei vain sekoita päätänsä turhilla filosofioilla ja mystifioinneilla. Parhaiten vastauksia saa treenaamalla ja tarkemmin sanottuna laadukkaalla treenaamisella hyvän opettajan opissa. Sitten noita teorioita ja filosofioita on hyvä verrata omaan treenikokemukseen ja ymmärrykseen kehon toiminnasta.

Todellisuus on yleensä tarua ihmeellisempää, ja ainakin omasta mielestäni myös huomattavasti kiinnostavampaa.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 30 kurkkijaa