Sivu 1/1

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 9, 2008, 02.31
Jasse
Sankukai karaten ja Koivumäkien innoittamana aloitan tällaisen keskustelun. Toivottavasti se sopii tänne dojoon.

Eli nykyvapaaottelijan perus-setti rakentuu pitkälti nyrkkeilyn, painin ja brasilialaisen jujutsun pohjalta. Toki vapaaottelu on nykyisin oma lajinsa omine taktiikoineen, mutta ymmärrätte mitä tarkoitan.

Pystyiskemisessä liikkumin ja lyöminen on tyypillisesti ollut nyrkkeilynomaista, potkujen ollessa thai-tyylisiä.
Nyt on kuitenkin löytynyt poikkeus sääntöön. Poikkeuksen nimi on Lyoto Machida. Brasilialaisen vartti-japski aloitti shotokan-karaten isänsä ohjauksessa neljän vanhana ja on karaten kaksinkertainen Brasilian mestari. Hänellä on puhdas 13-0 rekordi vapaaottelussa ja todennnäköinen lähitulevaisuuden mastari UFCn -93 painoluokassa.

Lyoton pystyottelu on selvästi "karate-tyylinen". Hänen asentonsa on suoraselkäinen/niskainen, jalat leveällä peräkkäin. Etäisyyden hallinta on loistavaa ja kurottava takakäden suora (jaku-tsuki?) on hänen TM tekniikkansa. Lyoto käyttää onnistuneesti mawashigeriä ja ushirogeriä.
Taktiikka on selvästi pistekaratetyylinen "sisään-ulos".

Tässä jotain linkkejä ja videoita analysoitavaksi:

Perus info: http://en.wikipedia.org/wiki/Lyoto_Machida" onclick="window.open(this.href);return false;
HL pätkä: " onclick="window.open(this.href);return false;
UFC matsi. 8 min kohdalla hyviä hidasteita takakäden suorasta: " onclick="window.open(this.href);return false;
Lyoton karateottelu: " onclick="window.open(this.href);return false;
Matsi UFC-legenda Titoa vastaan. Ajassa 0.40 karate mava: " onclick="window.open(this.href);return false;
HL pätkä. Ajassa 2.43 karatepyyhkäisy: " onclick="window.open(this.href);return false;

Mielestäni vapaaottelijoilla olisi opittavaa kilpakaratekoilta. Kriitinen etäisyys pystyssä on kummassakin lajissa melko sama. Tämän etäisyyden hallitsemisessa Lyoto on monia muita vapaaottelijoita selvästi edellä.


Ylipotkija: Otsikkoa muokattu kirjoittajan pyynnöstä.

Lähetetty: heinä 9, 2008, 11.28
Simpanssi
Machida on kyllä selvästi erillaisen ottelutyylin omaava ottelija. Ja helvetin kova sellainen. Itse ainakin pidän hänen ottelutyylistään ja ihailemaan aloin kun Lyoto pieksi ihan satanolla judoka Sokoudjoun, jonka piti olla liian kova luu Machidalle.

Alkaisikohan tästä karaten nousu vapaaottelussa? Tulisiko kohta vaikkapa TKD kaveri, joka osaisi käyttää lajinsa vahvuuksia vapaaottelussa?

Lähetetty: heinä 9, 2008, 12.36
Mika
Simpanssi kirjoitti: Alkaisikohan tästä karaten nousu vapaaottelussa? Tulisiko kohta vaikkapa TKD kaveri, joka osaisi käyttää lajinsa vahvuuksia vapaaottelussa?
Toisaalta voisi kuvitella tällaisen olevan koko ajan entistäkin mahdottomampaa, koska vapari on oma lajinsa ja sitä sellaisena harjoitellaan enenevissä määrin. Jäämme odottamaan...

Lähetetty: heinä 9, 2008, 13.02
Polvi
Erittäin mielenkiintoinen ottelija! :)

En välttämättä pitäisi todennäköisenä mestarina, sillä kyseisessä painoluokassa on muutama aika iso kanto kaskessa. Mutta hyvät saumat Lyotolla ehdottomasti on.

Meinasipa muuten Tito yllättää triangelilla! :o Todella hienosti Lyoto kuitenkin pakeni, vaikka kuristus näytti olevan jo aika hyvin kiinni. Hiki on tietysti aina avuksi noissa ottelun loppupuolella tehdyissä paoissa.

Lähetetty: heinä 9, 2008, 13.08
Boozehound
Jos Machida vielä saisi useammin aikaan tyrmäyksiä niin ukko olisi varmaan ihan ykkösnimiä omissakin listoissa. Erilaisesta tyylistä tulee automaattisesti pisteet. Machida vaan omaan makuun hakee liikaa sellaisia täpäriä pistevoittoja, että alkaa sapettaa. Jos löydään niin kunnolla.
Uskon että mitä erikoisempia juttuja/tyylejä tullaan vielä näkemään vapaaottelussa. Laji on vielä kovin alkutekijöissään ja säännöt mahdollistavat melkein mitä vaan. Vaikka siis onkin ihan oma "lajinsa". Kääsittääkseni kaikki tähän astikkin on lainattu jostain "lajista", miksei siis karatestakin?

Lähetetty: heinä 9, 2008, 14.11
Jasse
No ei välttämättä todennäköinen mestari, mutta varteenotettava ainakin.

Ensimmäisen UFCn jälkeen monet lajit saivat pikatuomion, varsinkin pysty tyylit ja erityisesti karate. Brasilian jujutsu oli ainut oikea. Sitten tajuttiin että painijatkin pärjää kunhan tajuavat lyödä. Potkunyrkkeilijät oppivat irtautumispainia jolloin nämäkin tyylit pääsivät taas tehokkaiden listalle.
Yhdessä vaiheessa gaardiin-veto oli tosi fuksua ja selkään kipuaja käytännössä voittanut ottelun.

Nyrkkeilun lyönnit on kovia ja kombot toimiva, samoin kuin thaikkujen potkut. Mutta kummassakin lajissa on omanlaisensa etäisyys, tempo ja rytmitys jotka eivät välttämättä suotaan sovellu vapariin. Isojen hansojen puute ja alasvientien mahdollisuus muuttavat peliä olennaisesti.

Olen kyllä sitä mieltä että vapaaottelu alkaa olla aika valmispaketti ja ehkä juuri siksi "epäoptimaalisella" tyylillä voi viedä tottumatonta.

Pistekaraten anti vapaaottelulle voisi olla se että oma koskemattomuus varmistetaan liikkeellä ja etäisyyden hallinnaalla, tiukan suojauksen sijaan.

Lähetetty: heinä 9, 2008, 16.08
Polvi
Olisipa muuten hauska nähdä, miten Lyoto suoriutuisi esimerkiksi Ice Mania tai Wandya vastaan. Molemmat (varsinkin Chuck) osaavat lyödä aika hyvin vastaan, jolloin tuosta Lyoton "harppuunataktiikasta" saattaisi olla seurauksena tyly KO.

Lähetetty: heinä 10, 2008, 00.07
Kari Aittomäki
Voijesus teidän ois pitäny nähdä Pat Mckay kunniansa päivinä.
Pitkä ja atleettinen, kimmoisa ku perkele ja ne tekniikat oli vaan niin kauniita.

Skotti, mikä tarkottaa tiettyä lujuutta asenteessa.
Teki joka toisen vuoden duunia ölynporauslautoilla voidakseen treenata MM-kisoihin kunnolla.

Ja Nata Pirttioja otti sen kans lähes tasasesti. MM-finaalissakin täyden ajan.
Mä oon aina sanonu, Natalle itselleenkin, etä jos ois hypänny Finnfight-kehään niin tarina ois kerrottu toisin, Natalla oli tuolloin jo judossakin ruskea.

Pistekarate on ollut näitten potkunyrkittelijöiden ivan kohteena, hipaksi kutsuttuna.
Solvaaminen kuvaa enemmän solvaajaa kuin solvattavaa, näin se taas näkyy.

Tämä ei ole uusi ilmiö tämä karatepuolelta ponnistaminen, Hollannissa monet kauko-ottelijat kävi kokeileen Ringsissä, osa pärjäs ihan mukavasti.
Eli joka metodissa on vahvuutensa, ihan jokaisessa.
Ei tartte ku riisua nurkkapatrioottimachokiikarit ja herkkuja alkaa löytyä.

Re: pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: marras 4, 2008, 22.18
Mikko1
Nata oli kyllä yksinkertaisesti suorasukaisen tyly ottelija. Mielestäni pistekaraten menestyksekäs harjoittelu ei sulje mahdollisuutta pärjätä myös em.vapaaottelussa.

On erittäin ilahduttavaa ja kunnioitettavaa, että täällä jaksetaan puhua aktiivisesti etenkin kilpakaraten puolesta jonka maine tuntuu sukeltavan pahasti pohjamudissa.
Kuitenkin asiaa ymmärtävät tietävät mitä kovuutta huipuilta edellytetään. Ei ole helppoa ponnistaa karaten euroopan tai maailman huipulle - matkalle mahtuu monta viikatemiestä kukistettavaksi.

Rankkaan esimerkiksi Kimmo Obioran korkealle suomalaisessa kamppailupiireissä, siinä on sitä mahtavuutta jota karatekat parhaimmillaan pystyvät tarjoamaan.

Re:

Lähetetty: marras 5, 2008, 07.43
Jopo
Kari Aittomäki kirjoitti: Pistekarate on ollut näitten potkunyrkittelijöiden ivan kohteena, hipaksi kutsuttuna.
Solvaaminen kuvaa enemmän solvaajaa kuin solvattavaa, näin se taas näkyy.
Nyt on ihan pakko kysyä kenen potkunyrkkeijöiden? Olen aina rankannut kilpakaraten suht. korkealle urheilullisten ominaisuuksiensa perusteella, olen tämän myös pyrkinyt tuomaan esille keskusteluissa.

Pistekaratea muuten kutsuvat hipaksi muutkin kuin potkunyrkkeilijät, tai sitten potkussa on paljon olettamaani enemmän potkunyrkkeilijöitä.

Re: Re:

Lähetetty: marras 5, 2008, 12.21
Lasse Candé
Jopo kirjoitti:
Kari Aittomäki kirjoitti: Pistekarate on ollut näitten potkunyrkittelijöiden ivan kohteena, hipaksi kutsuttuna.
Solvaaminen kuvaa enemmän solvaajaa kuin solvattavaa, näin se taas näkyy.
Nyt on ihan pakko kysyä kenen potkunyrkkeijöiden? Olen aina rankannut kilpakaraten suht. korkealle urheilullisten ominaisuuksiensa perusteella, olen tämän myös pyrkinyt tuomaan esille keskusteluissa.

Pistekaratea muuten kutsuvat hipaksi muutkin kuin potkunyrkkeilijät, tai sitten potkussa on paljon olettamaani enemmän potkunyrkkeilijöitä.
Vaikka asia ei minulle kuulukaan, en usko että tuon tarkoituksena oli yleistäminen kaikkiin potkunyrkkeilijöihin. Itse olen kuullut monen arvioivan pistekaratea asiallisesti ja toisaalta myös monen hieman asiattomammin tai vähintäänkin kapeakatseisesti. Ei tuota vaikeuksia kuvitella että molempaa sorttia on myös potkunyrkkeilijöitten parissa. Onhan karatekoidenkin.

Re: pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: marras 5, 2008, 17.21
Mika Väyrynen
Minulla on jonkin verran kokemusta tuolta "pistekaraten" puolelta. Asustelin vuoden Wienissä Itävallassa 90-luvun alussa treenaamassa päälajiani WonHwaDoa euroopan pääsalilla. No, silloin ei joka päiväinen WHD treeni riittänyt, joten hakeuduin eräälle karatesalille (ASKÖ Karate Zentrum) muutaman kerran viikossa - hiukan karatea treenaamaan iltaisin (WHD treenit kun oli päivisin, sisäoppilas kun olin). Tuo ASKÖ on Itävallan jonkinlainen virallinen urheiluliitto tms joten karatepuolella törmäsin aika koviin luihin.

No, onnistuihan se pistekarate meikäläiseltäkin (ruskea vyö minulla silloin siellä oli, dan- kokeeseen suostuttelivat mutta kun se karate oli vaan hobby - pääkiinnostus oli siellä WHD puolella). Ja pääsin treenaamaan Itävallan karatemaajoukkueen jäsenten kanssa ottelua - ihan säännöllisesti. Liekö tarvitsivat hyvän liikkuvan makiwaran tms, mutta ihan mukaan kutsuivat. Joka viikko sitten sen porukan kanssa oteltiin.

Voin kokemuksesta sanoa, että jumal..ta ne jätkät (ja tytöt) oli hyviä. Tuli kovaa, nopeasti, ja veti välillä pitkäksi - sen verran että kunnolla kirpaisi. Kylmää kyytiä, ja nosti kyllä minun arvostusta pisteottelijoiden suuntaan. Toki alapotkut yms. ei niiltä sujunut, mutta esim takakättä tuli kohti tuulensuojaa kovaa ja nopeasti, pyyhkivät komiasti jne. Noiden kokemusten jälkeen en nimittele tuota porukkaa "hippastelijoiksi" tms. Taistelijoita olivat ja ovat. Kuten Suomessakin esim. Olli Ortiz ja moni muu. Kyllä parhaimmat pistemiehet- ja naiset pärjäilisivät aika monessa kyydissä. Ja jos hiukan BJJ:tä tms ottaisivat siihen oheen niin....

Näin on,
Mika Väyrynen

Re: pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: marras 5, 2008, 20.45
Mikko1
Olen Jassen kanssa samaa mieltä siitä, että karaten anti vapaaottelulle voisi juuri olla tuo hyvä etäisyydenhallinta ja liike. Kun verrataan karatessa ja vapaaottelussa ottelijoiden välistä etäisyyttä, tulen ainakin itse huomanneeksi yhteneväisyyksiä..

Silloin kuin kytätään ja haistellaan vähän sitä toista niin pysytään aikalailla kaukana toisistaan (kauempana kuin esimerkiksi nyrkkeilyssä). Etäisyyden ollessa pidempi annetaan vastustajalle väkisinkin enemmän aikaa reagoida tulevaan hyökkäykseen.. Silloin korostuu mielestäni erityisen hyvin ne ominaisuudet jota kilpakaratesta voidaan hyödyntää vaikkapa juuri siihen vapaaotteluun.

Karatekat harjoittelevat hyvin paljon rytminvaihdoksia, eli ns.yllätyshyökkäyksiä. Ne ovat omiaan juuri pitkälle etäisyydelle jolloin vastustaja pitää saada yllätettyä. Kun katson clippejä karatematseista ja vaparimatseista huomaan kuinka eri tavalla samalta etäisyydeltä voidaan lähteä hyökkäämään. Esimerkiksi aika harvassa vaparimatsissa olen nähnyt että otetaan askel taaksepäin(eli annetaan toiselle narua) ja sitten hyökätäänkin terävästi ja ilmeettömästi eteenpäin - Tätä kyllä käytetään karatematseissa hyvinkin paljon menestyksekkäästi.

Myös hyvä sivuttaisliikkuminen kuuluu kilpakarateen. Miksei siitä voitaisi enemmän ottaa oppia vapaaotteluun? Miettikää kuinka hankalaa on ottaa kaveria vastaan joka ei aina tule kuin höyryjuna eteenpäin, vaan liikkuu paljon sivuttain ja kun oma liike ei pysy perässä niin kaveri iskeekin sivulta. Sitä on vaikeampaa seurata ja se tuntuu sekoittavan hyvin useasti oman tekemisenkin. Jo näitä asioita jalostamalla saa mielestäni hyvää varmuutta ja yllätyksellisyyttä siihen vapaaotteluunkin.

En nyt kuitenkaan lyttää mitään lajia vaan tarkoituksenani on herättää ajatuksia siitä millä tavoin karatesta voisi olla hyötyä vapaaotteluun. Ihan samalla lailla olen miettinyt kuinka vapaaottelu kehittää minun silmääni karatessa ja muussa harjoittelussa.

Re: pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: marras 7, 2008, 00.39
Kari Aittomäki
Justiin sain Firefighterilta eli Jokisen Jussilta
Kuva
privan jossa kerto olleensa kalakukkomaassa kikkaritreeneissa.
Näitä palo- ja pelastuspuolen koulutusjuttuja, siinäohessa.
Samoissa treeneissä ja koulupuolella on myös Waenerbergin Kimi, jonka kans Jussi otti kolme erää. Kommentti oli jotta puh-huh.
KuvaKimihän on näitä vanhanpolven karatejätkiä, ikäluokan kovimpia jotka suuntas kilpakarateen.
Vetää edelleen sellasta tavaraa että hyvin, hyvin harva.
Kimihän oli avainasemassa tässä Renshinkanin vanhojen herrojen joukkueSM-ihmeessä, ja on aivan perkeleellisen uran tehnyt mies.

Väitänpä aivan suoralta kädeltä että Renshinkan (mm) pystyis sanomaan varsin painavan sanan vapaaottelupuolellakin.

Jopo kirjoitti: Nyt on ihan pakko kysyä kenen potkunyrkkeijöiden?
Noniin, mähän olin tontilla kun potkunyrkkeily parkkeeras ja silloinhan jutun nimi oli kontaktikarate.
Eli koko juttu otti starttinsa asenteella "tää ois semmonen muutamaa astetta kovempi juttu". Verrokkina oli siis karate, joka oli siis se kovanaama-magneetti ollu.
Ja olihan se rujoo kyllä, en ole ikinä nähny synkempää treeniyhteisöä kuin Vikingin jätkät.

Noista ajoista potkunyrkkeilyyn jäi sellanen koppava asenne nimenomaan karaten suuntaan, vaikka valtaosa hiukan myöhemmin alottaneista jakso jättää kontaktikaratekeulimiset sikseen ja treenata fantastista lajia nimeltä potkunyrkkeily..
Mutta vielä Maunun veljekset oli kovin kovanaamaa karaten suuntaan, hehe...

Aika on kaiketi silotellut senki asian, Kaapelilla Asko ja Mikko ja muut jätkät oli jokasuhteessa mukavia veikkoja, Kehäkarhut jopa korostetun kunnioittavia.
Ja Petteri Maunuhan.. en ihmettelis vaikka se ois jokupäivä Tasavallan Presidentti.
Korrekti ku kirkolliskokous.

Mutta kyllä niitä tulehduspesäkkeitä löytyy yhä.
Ajattelen positiivisesti ja oletan kyseessä olevan reliikkisen erikoistapausjutun.

edit.
Ylemmäsä kuvassa kaksi komiaa hämäläispoikaa näyttää, miltä miehen tulee näyttää.
Jussi otti tuonailtana yhden iskun matsin.

Re: pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: marras 7, 2008, 23.57
Jopo
Kari Aittomäki kirjoitti: Mutta kyllä niitä tulehduspesäkkeitä löytyy yhä.
Ajattelen positiivisesti ja oletan kyseessä olevan reliikkisen erikoistapausjutun.
Löytyy varmasti. En kuitenkaan halua uskoa, että kilpakaraten mollaminen urheilulajina olisi mikään potkunyrkkeilijöiden ominaispiirre. Vähän sama kuin korkeushyppääjät mollaisivat pituushyppyä..

Re: pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: marras 9, 2008, 23.33
Kari Aittomäki
Anteeks viivästys.
Jep, noilla reunaehdoilla olet oikeassa.
Tosissansa urheilevat ovat noin ylöjään aika tajuamiskykyistä sakkia muitten urheilumetodien suhteen..
Vaikka se suunsoitto on kyllä mehevää. Hyppääjät tosiaankin naamailevat toisilleen ja toisistaan.

Kamppailumetodit kun kuitenkin oikeasti ovat enimmin harraste- ja kuntoilumuotoja.
Kilpaurheilu eli tavoitteellinen tehotreeni on hyvin pieni osa kerroskakkua.
Ne asenteet näkyy muualla.
Ja kokemani mukaan semmosia kuin väitän, tosin saatan tässäkin puhua eilisestä.

Re: pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: marras 10, 2008, 10.10
Mjölnir
Kari Aittomäki kirjoitti: Jussi otti tuonailtana yhden iskun matsin.
...ja oli vielä se antava osapuoli :D

En ole nopeampaa tyrmäysvoittoa nähny

Re: pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: marras 10, 2008, 11.59
Jasse
Samassa illassa Immu oli nopeampi. Oloiko se niin että Jussi vetäs kuuteen seknttiin ja Immu neljään.

Re: pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: marras 10, 2008, 12.00
Mjölnir
Jasse kirjoitti: Samassa illassa Immu oli nopeampi. Oloiko se niin että Jussi vetäs kuuteen seknttiin ja Immu neljään.
Mun mielestä Jussi vetäs 7sek, mutta en ihan varma ole.

Re: pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: marras 10, 2008, 12.13
Jasse
Oli miten oli mutta tarinan mukaan Jussi tuli pukkariin tyrmättyään Kurvin ja sanoi pojille että vetäkääpä paremmaks, ja sitten Immu teki uudet enkat tiputtamalla Löfstadin. Räväköitä matseja kummatkin.

Re: pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: marras 11, 2008, 20.55
Mikko1
Suosittelen katsomaan lauantaina 15.11 Pelkokerroin neloselta. Siellä on mukana kisaamassa 80-luvulla loistavasti menestynyt kilpakarateka Ari "mawa" Kaunismäki.

Re: pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: marras 15, 2008, 15.56
johannes
Mikko1 kirjoitti: Olen Jassen kanssa samaa mieltä siitä, että karaten anti vapaaottelulle voisi juuri olla tuo hyvä etäisyydenhallinta ja liike. Kun verrataan karatessa ja vapaaottelussa ottelijoiden välistä etäisyyttä, tulen ainakin itse huomanneeksi yhteneväisyyksiä..

Karatekat harjoittelevat hyvin paljon rytminvaihdoksia, eli ns.yllätyshyökkäyksiä. Ne ovat omiaan juuri pitkälle etäisyydelle jolloin vastustaja pitää saada yllätettyä. Kun katson clippejä karatematseista ja vaparimatseista huomaan kuinka eri tavalla samalta etäisyydeltä voidaan lähteä hyökkäämään. Esimerkiksi aika harvassa vaparimatsissa olen nähnyt että otetaan askel taaksepäin(eli annetaan toiselle narua) ja sitten hyökätäänkin terävästi ja ilmeettömästi eteenpäin - Tätä kyllä käytetään karatematseissa hyvinkin paljon menestyksekkäästi.

Myös hyvä sivuttaisliikkuminen kuuluu kilpakarateen. Miksei siitä voitaisi enemmän ottaa oppia vapaaotteluun? Miettikää kuinka hankalaa on ottaa kaveria vastaan joka ei aina tule kuin höyryjuna eteenpäin, vaan liikkuu paljon sivuttain ja kun oma liike ei pysy perässä niin kaveri iskeekin sivulta. Sitä on vaikeampaa seurata ja se tuntuu sekoittavan hyvin useasti oman tekemisenkin. Jo näitä asioita jalostamalla saa mielestäni hyvää varmuutta ja yllätyksellisyyttä siihen vapaaotteluunkin.
En harrasta vapaaottelua, mutta kun on puhuttu,että vapaaottelun pystyottelu perustuu potkunyrkkeilyyn tai nyrkkeilyyn, niin ajattelin kommentoida potkunyrkkeilyn puolelta. Itse olen ainakin nähnyt ja harjoitellut usein juurikin liikkumisella paikan pelaamista vastaan lyömiselle usein. Tuon kaltainen liikkumistreeni kuuluu potkiksessa varmaankin jokaisen kilpailijan treenaamiseen. Muutenkin ihmisillä tuntuu olevan ihmeellisen staattinen kuva potkunyrkkeilyottelusta. Siinäkin kun olisi ensisijaisesti tarkoitus turvata oma koskemattomuus liikkumisella tai vastatekniikoilla. Sen jälkeen voi väistää tai sitten torjua, jos ei voi väistää. Sivuttaisliike on erittäin tärkeä, kun otellaan ahtaassa kehässä. Nyrkkeilyssä kuvittelisin liikkumistreenin olevan vieläkin isompi osa harjoittelua. Mitä tulee vapariin, niin kuvittelisin pistekaraten pitkältä etäisyydeltä tulevien hyökkäysten olevan ongelma sellaista tyyppiä vastaan, joka on harjoitellut lyömään vastaan. Itse olen ainakin huomannut karatekoiden ongelmaksi juurikin liian pitkältä etäisyydeltä hyökkäämään lähtemisen, kun sparrataan esimerkiksi potkissäännöin. Mutta enpä kyllä tiedä, miten tämä vapariin sitten soveltuisi, kun en siitä mitään muutenkaan tiedä.

Re: pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: marras 16, 2008, 21.35
RikuLahdensuo
Pistekarate vapaaottelussa ?
Mielestäni Karaten menttaliteetti sopii Erittäinhyvin Vapaaseen otteluun.
Mutta kun näitä sääntöjä ja sarjoja on nykyään vain Naisille :lol:

Sääntövalikoima
Rotunaiset D:Kuppikoko
Missit C: Kuppikoko
Laihat B: Kuppikoko
Laudat A: Kuppikoko

Heh heh heeee :lol: :lol: :lol:
Kyllä Vapaaotteluliitto on oikeesti tehnyt mahtavaa työtä.
Eikä Vapaaottelu olisi vanhalla systeemillä koskaan noussut nykyiseen suosioonsa.

Tyynysodassa / siis hanskatkädessä urheillessa. hommasta tulee pelkkää voimalla mänttäämistä. on vaikea hyödyntää anatomiaa, hermoratoja ja kehon sähkömangneettista kokonaisuutta.

Sitä vain joskus miettii jos vapaaottelu olisi vapaata ottelua.

Re: pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: marras 18, 2008, 19.09
johannes
Hyvin sä vedät.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: helmi 1, 2009, 15.02
Jasse
Karateka Lyoto Machida jyräsi taas UFCssä:

http://www.megavideo.com/?v=IEKRYYR2" onclick="window.open(this.href);return false;

Todella hyvä etäisyydenhallinta ja tarkka takakäsi. Pyyhkäisyn ajoitus on myös uskomaton.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: helmi 1, 2009, 22.04
Kari Aittomäki
Kiait puuttuu.
Mainiota työskentelyä, tosin vastus ei ole ollenkaan tapahtumien tasalla.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: helmi 1, 2009, 22.33
Janne Oksanen
Ja eikös Georges St. Pierre ole alkujaan karatemiehiä myös? Hienoa nähdä vähän vaihtelua ottelutyyleissä. Se perinteinen nyrkkeily+thaikku+BJJ -combo alkaa maistua puulta, vaikka onkin osoittautunut tehokkaaksi.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: helmi 1, 2009, 22.40
Jarppa
En edelleenkään tajua Machidan tyyliä dissaavia. Itse tykkään, mikäs sen parempaa kuin otella ottamatta osumaa ja hakkaamalla vastus silti lyttyyn. :)

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: helmi 1, 2009, 23.49
Kari Aittomäki
Missä viipyy seuraajat?
Karateklubi halloo?
Tilat on ja 30vuotisbileitten kuvissa vanhatherrat näytti varsin hyväkuntoisilta.

Ei muuta kuin vanhan Budocenterin tatamit käyttöön ja homma hemmetinmoiseen nousuun.
Vaikka Benny päävetäjäksi, se on oikeen kelvollinen karateka ja brassijututkin on hallussa.
Soittaa viuluaki.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: helmi 1, 2009, 23.57
CrazyCatt
Ei sitä oikein muuta voi sanoa kuin että ilo on herran työskentelyä seurata.

Lieköhän pääsee piakkoin kokeilemaan mestaruutta?

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: helmi 2, 2009, 00.31
jussip
Lyoton tyyli on kyllä hieno. Onhan noita muitakin karatetaustaisia vapaaottelijoita, mutta Lyoto tuntuu olevan ainoa joka oikeasti ottelee karatenomaisesti ja vielä hyvällä menestyksellä. Välistä sen matsit on kyllä tylsiä seurattavia, mutta on sillä jo semmoinen kasa päänahkoja vyöllä että turha kai miestä dissata kun tulosta tulee.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: helmi 2, 2009, 01.28
Jasse
Tiago ei tosissaan ollut tapahtumien tasalla, mutta eivät ole olleet karatekan muutkaan vastukset. Kovia vastaan on otettu mutta yhtään ei ole hävitty. Tiegollekkin tuli vasta eka tappio kolmentoista voiton katkoksi.

Tiagon rekordi: http://www.sherdog.com/fighter/Thiago-Silva-14396" onclick="window.open(this.href);return false;
Machidan rekordi: http://www.sherdog.com/fighter/Lyoto-Machida-7513" onclick="window.open(this.href);return false;

UFC 94n preview jossa hehkutetaan ensin GSPn ja sitten Lyotin matsia: http://www.dailymotion.com/relevance/se ... nn-2_sport" onclick="window.open(this.href);return false;

GSP täydellisen vapaaottelijan prototyyppi jonka tyyli koostuu käytännöstä potkis/paini/bjj setistä. Kiukkari tausta ei mielestäni juurikaan näy kuin supermies-lyönneissä, takapokuissa ja ennenkaikkea kovassa asenteessa. Machidaa on kyllä todella kiva katsella juuri sen takia että tyyli poikkeaa niin paljon siitä perusvaparista.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: helmi 4, 2009, 02.19
Kari Aittomäki
Oisko syytä vielä korostaa ettei Lyoto ole ollenkaan samaan tasoon räjähtävä kuin karaten pistepelin parhaat?
Hän pelaa kyllä peliä, mutta sekä asento, kohdistus että tällien painavuus on aika semirinaalia ihan huippuihin verrattuna.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: helmi 4, 2009, 16.17
Minato
En ennen tätä aihetta ollut kuullutkaan Lyoto Machidasta vaikka UFC:tä seuraankin(tosin en erityisen ajankohtaisesti).

Katsoin Lyoton muutaman UFC ottelun ja täytyy sanoa, että hieno ja toimiva tyyli. Tuo jo mainittu gyakutsuki eli takakäden suora oli aivan uskomaton :) Huomasin myös Lyoton hyödyntävän hyvin sekä karaten perusasentoa kamaita, että migikamaita jossa jalat ovat toisin päin (hänellä silloin oikea edessä). Migikamaista tehty kahden lyönni sarja näytti videolla upealta ja oli eilen pakko kokeilla karate treeneissä ja toimi loistavasti. Itse en koskaan ollut tullut ajatelleeksi moista kombinaatiota sen yksinkertaisuudesta huolimatta.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: helmi 5, 2009, 01.18
Jasse
Machida on rankattu kakkoseksi maailman toiseksi parhaaksi omassa painoluokassaan MMAweeklyn rankkingeissa, joka on yksi arvostetuimmista MMA rankkingeista. Mikäs siinä, kun on puhdas ja kova rekordi.

http://www.mmaweekly.com/absolutenm/tem ... &zoneid=15" onclick="window.open(this.href);return false;

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: helmi 5, 2009, 14.40
Jussi Häkkinen
Minato kirjoitti: sekä karaten perusasentoa kamaita, että migikamaita
Niin mitä sanoit syöneesi?

Ts. mitä ihmeen "karaten perusasentoa kamaita"?

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: helmi 5, 2009, 21.04
Minato
Jussi Häkkinen kirjoitti:
Minato kirjoitti: sekä karaten perusasentoa kamaita, että migikamaita
Niin mitä sanoit syöneesi?

Ts. mitä ihmeen "karaten perusasentoa kamaita"?
Anteeksi en tainnu olla tarpeeksi selvä termien suhteen. Eli meillä Shukokaissa perusasento on nimeltään kamai. Kamaissa vasen jalka on edessä ja oikea takana. Paino jakautuu molemmille tasaisesti. En ole varma Shotokanin asentojen nimistä.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: helmi 5, 2009, 21.14
Janne Oksanen
Minä kun olen luullut, että Kamae (jap. 構え:かまえ) on yleiskäsite kaikille (valmius-)asennoille.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: helmi 6, 2009, 04.48
Jussi Häkkinen
Janne Oksanen kirjoitti: Minä kun olen luullut, että Kamae (jap. 構え:かまえ) on yleiskäsite kaikille (valmius-)asennoille.
Juu. Kamae tarkoittaa asentoa. Noin yleisesti. Kanjien käännös on oikeastaan "pohja" tai "perusta".

En minäkään ole varma Shotokanin asentojen nimistä. Tai no, melkoisen varma.

Kokorogamae ja esim. hanmi-gamae ovat sitten tarkempia.

"Kamae" itsessään ei ole minkään erityisen asennon nimi. Tietenkin on ihan söpöä, jos jonkin YouTubessa nähdyn yksinkertaisen jutun käyttäminen tuo vahvuuden omalla salilla niinkin välittömästi. Tällöin voisi toki miettiä, kuinka hyvä se oma opettaja onkaan...

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 5, 2009, 16.48
kenttiensankari
Kari Aittomäki kirjoitti: Oisko syytä vielä korostaa ettei Lyoto ole ollenkaan samaan tasoon räjähtävä kuin karaten pistepelin parhaat?
Hän pelaa kyllä peliä, mutta sekä asento, kohdistus että tällien painavuus on aika semirinaalia ihan huippuihin verrattuna.
Tämä johtuu epäilemättä WKF-karaten ja vapaaottelun erilaisista fyysistä vaatimuksista. Vapaaottelussa tarvitsee paljon enemmän voimaa, kestävyyttä, lihaskestävyyttä ja kaikkea muuta mikä on pois räjähtävyydestä. WKF-karatessa kun tarvitsee melkeinpä pelkästään vain räjähtävyyttä.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 10, 2009, 23.24
Kari Aittomäki
Oho, menny ohi.
Tota, minkä verran tiedät ihan urheilusta?
Räjähtävä voimantuotto kun vaatii ihan silkkaa ruutia onnistuakseen, olen ollut paikanpäällä kun tosissaan (nyk ammattimaisesti) treenaavat kilpakaratekat vetää rinnalle ja tempaisee ihan huomattavia rautoja. Nata etukyykkäs 180 kilolla ja on sellaset 178cm/82kg kokonen.
Jep, jätkät veteli ihan silkkaa painonnostoakin, kävivät hyppimässä eli loikkaharjoituksilla ja moni askintallissa knekkaamassa.
Tosikovia urheilijoita olivat, onnistuskohan nykyään sälleiltä kymmenottelun lajien läpivienti keskinäisenä skabana? Aivan tarkastelunkestävin tuloksin siis.

En ole seurannut kilpakaratea pariinkymmeneen vuoteen, hommasta lähti ydin 1980luvun lopulla.
En tunne wtf-karatea mutta tunnen vapaaottelun ja sanonpahan vaan että takavuosien karatejätkät oli henkilökohtasilta ominaisuuksiltaan vähintään samaa tasoa kuin nämä nykypäivän vapaaottelijat.
Joista kukaan ei vedä sellasia tällejä kuin vaikkapa Naatti l. Timo Nurmi veti ilkeimpinä päivinään. Niistä kun otti osuman niin tuntu että lähtee henki. Nurmi on yhä lajiaktiivi, Renshinkanin pääveikkoja.

Ja nyt siis puhutaan Suomen tasosta.
Eli tarkoitin herätellä tätä ajatusta että vanhakantaisilla kake-treenimetodeilla vois olla sanansa sanottavana nykypäivän vapaamatsailussakin.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 11, 2009, 18.31
kenttiensankari
Perustan väittämäni yksinomaan sille, että WKF-karateen ei kuulu painia, joka tarkoittaa sitä että vapaaottelija joutuu uhraamaan paljon oheisharjoittelusta lihaskestävyydelle. Tokihan esim. George Saint Pierre on hyvinkin räjähtävä jänöjussi. Ominaisuudet toki vaihtelevat myös painoluokkien välillä. Pystyottelukin on eroavaista, lähinnä siksi että WKF-karatessa ei saa hakea tyrmäystä, jolloin lyönneissä ei tarvitse olla niin paljoa painoa. Eikä ole myöskään pystypainia, joka sekin luo eroa vaatimuksille.

Suomen MM-kisoissa taisi tosin olla yksi judotaustainen karateka, lähti sen verran nätisti jotkut heitot, ja matossa vielä näyttä vanhasta tottumuksesta hakevan muutakin kuin armahtavia katseita tuomarilta.

En ole WKF-karatea juurikaan treenannut, lopetin jotakuinkin sen takia kun sitä piti alkaa treenaamaan jos halusi otella jotain. Siksi vaihdoin vapaaotteluun. Karatea olen sitten treenannut enemmän kuin vapaaottelua.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 11, 2009, 22.08
Kari Aittomäki
Öh..
Jos nyt katsot vaikkapa Silvaa, hänen iskuissaan joissain ei ole varsinaista painoa eli painonsiirtoa ensinkään. Lantio on käytännössä liikkumaton ja hartia ikäänkuin jäykkä, teho haetaan silkasta liikenopeudesta sekä hyvin karatemaisesta kädenjengasta. Jutusta on oma ketjunsakin johon en oo jaksanut osallistua, jolsei herrat näe ilmeisyyksiä niin sitte ei.

Lihaskestävyys tarkoittaa kaiketi kestovoimaa eli voimakestävyyttä.
Painitreeni muodostaa oheistuotteenaan kys voimaharjoitteen, toki peruskuntokaudella tai kuntoutuksessa kys vatkaamisella on paikkansa.
Niin karatematsaajilla kuin vapaaottelijoillakin.
Niillä "ammattimaisesti treenaavilla" eli skabaajilla.


Mulla on nyt vaikutelma että olet nuori sälli joka on löytänyt uuden vaihteen treenaamisessa uuden idean siivittämänä.
Tätä näkee aika usein. Vanhaa juttua, karatea tai jutsua tai jotain, tahkotaan vähä pakkopullana.. Kunnes löytyy rohkeus astua johonkin hurjanapidettyyn juttuun, juurikin tyypillisesti kehälajiin.
Motivaatio ja treeniteho nousee moninverroin ja saavutettu kehitys laitellaan surutta metodin ansioksi.

Ja eikä siinä mitään, kehityskaari on luonnollinen mutta ois aika fiksua antaa krediitit motivaatiolle metodin sijaan.
Niinku minusta.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 12, 2009, 15.07
Mars
Kari Aittomäki kirjoitti: Öh..
Jos nyt katsot vaikkapa Silvaa, hänen iskuissaan joissain ei ole varsinaista painoa eli painonsiirtoa ensinkään. Lantio on käytännössä liikkumaton ja hartia ikäänkuin jäykkä, teho haetaan silkasta liikenopeudesta sekä hyvin karatemaisesta kädenjengasta. Jutusta on oma ketjunsakin johon en oo jaksanut osallistua, jolsei herrat näe ilmeisyyksiä niin sitte ei.
Älä turhaan kainostele.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 12, 2009, 16.43
Kari Aittomäki
Ei kykene.
Jos mä alan puhua agonisti-antagonisti-spennailusta ja niitten hyödyntämisestä ahtaanpaikan nyrkittämisessä niin juttu ohitetaan vihellellen vaan.
Kys ketju on oikeesti aika väsynyt, ihmetellään miksi Silva lyö ihan erilailla kuin käsitykseen sopii ja samalla änkkäillään sitä tehoa..
Ei nähdä koska ei haluta nähdä.

Ja sanonpa vaan että Pat Mckay vetäis Silvan 6-0.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 12, 2009, 16.50
Mars
Kari Aittomäki kirjoitti: Ei kykene.
No, se ketju lähti vähän hakoteille.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 12, 2009, 22.25
tonik
Itse en karatea 15v sitten juurikaan arvostanut. Lähinnä hippaleikkinä pidin.
Perustui omiin kokemuksiin, ihan sm tason ottelijoista.
Jossain vaiheessa sit mietin joidenkin k1 miesten taustoja ja nyt machida. Muutin mielipidettä.
Mutta machidasta, uskon että voittaa mestaruuden. Vaikea vastus muille koska he eivät ole tottuneet tommoseen.
Joskus miettinyt että vaparissa vois hyvin toimia kääntärit ym erikoiset, koska niitä ei osaa moni odottaa

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 13, 2009, 14.10
Andy
Kari Aittomäki kirjoitti: Mulla on nyt vaikutelma että olet nuori sälli joka on löytänyt uuden vaihteen treenaamisessa uuden idean siivittämänä.
Tätä näkee aika usein. Vanhaa juttua, karatea tai jutsua tai jotain, tahkotaan vähä pakkopullana.. Kunnes löytyy rohkeus astua johonkin hurjanapidettyyn juttuun, juurikin tyypillisesti kehälajiin.
Motivaatio ja treeniteho nousee moninverroin ja saavutettu kehitys laitellaan surutta metodin ansioksi.

Ja eikä siinä mitään, kehityskaari on luonnollinen mutta ois aika fiksua antaa krediitit motivaatiolle metodin sijaan.
Niinku minusta.
Koska moni ansioitunut kamppailija on havainnut, että urheilumetodeilla saa parempaa tulosta kuin hojometodeilla, niin mielestäni on fiksuinta päätellä, että näin myös on. Olen itsekin tätä mieltä oman kokemukseni perusteella.

Ehkä sinä et ole saavuttanut vastaavaa edistystä urheilumetodeilla, mutta sinä et olekaan menestynyt kamppailu-urheilussa oikein millään tavalla. Et ottelijana sen enempää kuin valmentajanakaan. Siksi sinulla ei oikein ole edellytyksiä arvioida oikein toteutetun harjoittelun tehoa. Eri asia olisi, jos sinulla oikeasti olisi jotain saavutuksia jostain.

Mitä näihin ottelijoihin tulee, niin varmaan McKay voittaisi Silvan 6-0 pistekaratessa. Silva taas voittaisi McKayn vapaaottelussa ensimmäisen erän tyrmäyksellä.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 13, 2009, 15.05
steelduck
Oma huomioni on, että nämä ns. perinteiset lajit - karate, yms. ovat enemmän vuosikymmeniä kestäviä elämäntapalajeja, jotka antavat opiskeltavaa koko elämän ajaksi, kun taas kehälajeissa kehittyy sangen "nopeasti" tehokkaita kehäottelijoita, mutta niistä ei ehkä samalla lailla löydy syvyyttä koko elämän kestävälle tutkimusmatkalle.

En epäile etteikö trationaaliselta puolelta syntyisi todella taitavia taistelijoita, mutta se on huomattavasti pidempi tie kuin ns. urheilulajien puolella, koska traditionaaliseslla puolella keskitytään paljon kehätouhuissa epäolennaiseen nypräämiseen. Joku takakäden ruuvaava jakutsuki on parhaimmillaan murhaava, mutta sen oppiminen tehokkaaksi on älyttömän paljon vaikeampaa, kuin Chuck "the Iceman" Liddellmäinen takakäden baariheijari, millä ukkoja kaatuu kuin heinää vaparikehissä.

Lyoto on hieno esimerkki "pitkän tien" kulkijasta.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 13, 2009, 15.31
Lasse Candé
Andy kirjoitti: Koska moni ansioitunut kamppailija on havainnut, että urheilumetodeilla saa parempaa tulosta kuin hojometodeilla, niin mielestäni on fiksuinta päätellä, että näin myös on. Olen itsekin tätä mieltä oman kokemukseni perusteella.

Ehkä sinä et ole saavuttanut vastaavaa edistystä urheilumetodeilla, mutta sinä et olekaan menestynyt kamppailu-urheilussa oikein millään tavalla. Et ottelijana sen enempää kuin valmentajanakaan. Siksi sinulla ei oikein ole edellytyksiä arvioida oikein toteutetun harjoittelun tehoa. Eri asia olisi, jos sinulla oikeasti olisi jotain saavutuksia jostain.
Kun rupesit arvioimaan Karin edellytyksiä arvioida lajien tehoja (Karin puhuessa mielestäni hieman toisesta lähtökohdasta) ja samalla tuot itse esiin mielipiteesi näistä, herää välittömästi kysymys tiedätkö sinä mitään perinnelajien "tehosta"? Siis kun harjoitus on "oikein toteutettu".

Onko sinun meriittisi sillä saralla verrattavissa esim ottelumenestykseen tai valmennusmenestykseen?

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 13, 2009, 17.57
kenttiensankari
Kari Aittomäki kirjoitti: Öh..
Mulla on nyt vaikutelma että olet nuori sälli joka on löytänyt uuden vaihteen treenaamisessa uuden idean siivittämänä.
Tätä näkee aika usein. Vanhaa juttua, karatea tai jutsua tai jotain, tahkotaan vähä pakkopullana.. Kunnes löytyy rohkeus astua johonkin hurjanapidettyyn juttuun, juurikin tyypillisesti kehälajiin.
Motivaatio ja treeniteho nousee moninverroin ja saavutettu kehitys laitellaan surutta metodin ansioksi.

Ja eikä siinä mitään, kehityskaari on luonnollinen mutta ois aika fiksua antaa krediitit motivaatiolle metodin sijaan.
Niinku minusta.
Treenasin karatea erittäin hyvällä motivaatiolla, ja sangen suuria määriä. Olin jokaisen treenivuoteni aikana yksi seuran aktiivisimmista harjoittelijoista. Vapaaottelua en ole viimeaikoina juurikaan treenannut, aktiivisesti olen treenannut karatea enemmän ja pitempään.

Mielipiteeni perustan lähinnä tapaamiini kamppailuhenkilöihin, heidän kanssa keskusteluun ja omiin kokemuksiini. Lisäksi havaintojeni perusteella pitkään kamppailu-urheilua treenanneet ovat yksinkertaisesti kamppailullisesti parempia kuin henkilöt jotka ovat valinneet "pitkän tien".

WKF-karaten näkisin kamppailu-urheiluna siinä missä vapaaottelunkin. Se kehittyy koko ajan sääntöjen muovaamaan suuntaan. Varmasti entisaikojen hurjat olivat kamppailullisempia kuin nykyiset, mutta saisivat silti WKF-matsissa pataansa uusilta sankareilta. Vapaaottelussa he saisivat vielä rumemmin pataansa. Pat Mckay on varmasti ollut lahjakas urheilija, joten varmaan olisi menestynyt myös vapaaottelussa jos olisi sitä treenannut.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 13, 2009, 18.02
kenttiensankari
steelduck kirjoitti: Oma huomioni on, että nämä ns. perinteiset lajit - karate, yms. ovat enemmän vuosikymmeniä kestäviä elämäntapalajeja, jotka antavat opiskeltavaa koko elämän ajaksi, kun taas kehälajeissa kehittyy sangen "nopeasti" tehokkaita kehäottelijoita, mutta niistä ei ehkä samalla lailla löydy syvyyttä koko elämän kestävälle tutkimusmatkalle.
Helio Gracie, Bill Wallace... Tunnen myös useita karatekoita joiden loppuelämä lienee tutkimista että miten pääsee aamulenkille kun ei polvet enää toimi... Eli mielestäni tuollainen yleistäminen on vähän hassua. Laji ei tarvitse miljoonaa tekniikkaa ollakseen mukava treenata loppuelämäksi, tai harjoituksia joiden merkitystä harjoittaja ei tiedä.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 13, 2009, 18.05
TimoS
kenttiensankari kirjoitti: Lisäksi havaintojeni perusteella pitkään kamppailu-urheilua treenanneet ovat yksinkertaisesti kamppailullisesti parempia kuin henkilöt jotka ovat valinneet "pitkän tien".
Miten tuollaista kamppailullista paremmuutta oikein voi mitata? Siis objektiivisesti

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 13, 2009, 19.03
Jopo
steelduck kirjoitti: Lyoto on hieno esimerkki "pitkän tien" kulkijasta.
En nyt ymmärrä miten Lyoto on kulkenut pidemmän tien kuin muut vapaaottelijat, tai miksi olisi syytä olettaa hänen niin tekevän.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 13, 2009, 19.41
Esa Tyynismaa
Andy kirjoitti:
Kari Aittomäki kirjoitti: Mulla on nyt vaikutelma että olet nuori sälli joka on löytänyt uuden vaihteen treenaamisessa uuden idean siivittämänä.
Tätä näkee aika usein. Vanhaa juttua, karatea tai jutsua tai jotain, tahkotaan vähä pakkopullana.. Kunnes löytyy rohkeus astua johonkin hurjanapidettyyn juttuun, juurikin tyypillisesti kehälajiin.
Motivaatio ja treeniteho nousee moninverroin ja saavutettu kehitys laitellaan surutta metodin ansioksi.

Ja eikä siinä mitään, kehityskaari on luonnollinen mutta ois aika fiksua antaa krediitit motivaatiolle metodin sijaan.
Niinku minusta.
Koska moni ansioitunut kamppailija on havainnut, että urheilumetodeilla saa parempaa tulosta kuin hojometodeilla, niin mielestäni on fiksuinta päätellä, että näin myös on. Olen itsekin tätä mieltä oman kokemukseni perusteella.

Ehkä sinä et ole saavuttanut vastaavaa edistystä urheilumetodeilla, mutta sinä et olekaan menestynyt kamppailu-urheilussa oikein millään tavalla. Et ottelijana sen enempää kuin valmentajanakaan. Siksi sinulla ei oikein ole edellytyksiä arvioida oikein toteutetun harjoittelun tehoa. Eri asia olisi, jos sinulla oikeasti olisi jotain saavutuksia jostain.

Mitä näihin ottelijoihin tulee, niin varmaan McKay voittaisi Silvan 6-0 pistekaratessa. Silva taas voittaisi McKayn vapaaottelussa ensimmäisen erän tyrmäyksellä.
Andy... Et ilmeisesti ole seurannut suomalaisen vapaaottelun kehityksen alkumetrejä? Kari oli todella monen kehään kiivenneen taustalla,ja osa vieläpä pärjäsikin.Kokkolan kamppailuklubi otti useammankin finaalipaikan ja voiton silloin kun vapaaottelu oli vielä vapaaottelua.Siis ilman mitään nykyvapaaottelun väheksymistä.Sääntöjä ja luokkia on vaan mielestäni nykyään liikaa.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 13, 2009, 20.10
kenttiensankari
TimoS kirjoitti:
kenttiensankari kirjoitti: Lisäksi havaintojeni perusteella pitkään kamppailu-urheilua treenanneet ovat yksinkertaisesti kamppailullisesti parempia kuin henkilöt jotka ovat valinneet "pitkän tien".
Miten tuollaista kamppailullista paremmuutta oikein voi mitata? Siis objektiivisesti
Tässä tapauksessa suoritin "vertauksen" niin, että vertasin henkilöiden kykyä toimia erilaisissa lajinomaisissa kamppailutilanteissa, ja toiminnan sujuvuutta näissä jutuissa(Lajinomainen ottelu, otteluharjoitteet, lajinomaiset kamppailuharjoitteet). Koska eihän se olisi reilua verrata vaikka potkunyrkkeilijän ja karatekan taitoeroa potkunyrkkeilymatsissa.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 13, 2009, 20.54
Lasse Candé
Minä en vain ymmärrä logiikkaa tehovertauksessa missä mitataan teho lopulta lajin sisällä. Siinähän päädytään ainoastaan siihen että toiset joko treenaavat kovempaa tai sitten toinen laji on vaikeampi. Siis mikäli "lajinomainen sujuvuus" on se mikä kertoo totuuden.

Luulisi että traditiolajit vs kehälajit -keskustelu on jo pointtien puolesta käyty suht hyvin loppuun mutta aina joku tulee ja yllättää.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 13, 2009, 21.23
Kari Aittomäki
Kenttis, kiitos vastauksesta.
Arvioni oli mitä ilmeisimmin sitte vääränsorttinen.
Olen vaan nähnyt tapauksia monia, joissa toteutuu kuvaamani kehityskaari.
Eli kerätään sitä rohkeutta peruslajin parissa, kunnes sitte löytyy se kipinä vaikkapa siihen kontaktilla skabaamiseen.
Uudessa lajissa ensinnäkin jänskättää tavattomasti enemmän joten treeni on huomattavasti intensiivisempää, toisaalta taas silkka tavoitehakuisuus antaa lisää treenimotiiivia.
Tuloksena on tehokkaampaa treeniä.

Tulos saattaa olla ja usein onkin hyvä, tosin olen nähnyt myös tason laskua. Kun yritetään tavoittaa lajin ihannetta jättäen omat vahvuudet täydesti hyödyntämättä.
Myös urheilumetodeilla voi osua ohi.

Helio ja Wallace eivät ole ihan onnistuneita vertauksia, kas kun ovat juttunsa ammattilaisia. Muutenkin vierastan huippujen eli poikkeusyksilöitten kautta hahmottelua.
Lajien vertaaminen ei muutenkaan ole mielekästä, metodeillä kun saattavat tavoitteet olla hyvinkin erilaisia.

Andy, kiitos kauniista sanoistasi.
Oikein lämmitti. Mukavaa myös ettet tunnistanut vitsiä, nauratti oikeen.
Siis se McKay - Silva 6-0 oli nimenomaan karatevitsi. Jonka kerroit itse loppuun mutta niin verisen tosissamielin.
Ota nyt hyvä mies vähän kevyemmin. Elämä on turhan lyhyt olla noin äkänen kaiken aikaa.

Mitä mun valmentajajubinoihin tulee, mä olen kyllä ylpeä että olen saanu olla tällasenkin sällin taustavaikuttajana (kiitos oke):
[youtube][/youtube]

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 13, 2009, 21.50
steelduck
Jopo kirjoitti:
steelduck kirjoitti: Lyoto on hieno esimerkki "pitkän tien" kulkijasta.
En nyt ymmärrä miten Lyoto on kulkenut pidemmän tien kuin muut vapaaottelijat, tai miksi olisi syytä olettaa hänen niin tekevän.
No juurihan minä sen selitin... Perinteisissä lajeissa riittää treenattavaa vielä vanhana pappanakin. Voihan sitä tosin vaikka nyrkkeillä kuolinvuoteelle asti, mutta voi olla että niiden muutamien lyöpntien viilaaminen vuosikymmeniä voi käydä pitkästyttäväksi. Perinteisissä lajeissa ja kaiken maailma katajo yms yms missä riittää tekemistä. Tämä on tietenkin rankkaa yleistamistä ja vain minun mielipide. ;) mutta tämähän on keskustelupalsta.

Lyoton pitkästä tiestä:

Machida began training in karate at the age of three and earned his black belt at the age of 13. He began training in sumo at 12 and Brazilian Jiu-Jitsu at 15. He won a number of amateur karate tournaments, including the 2001 Pan American Karate tournament.[6] He was also the runner-up in the 2000 Brazilian Sumo Championships in the 115 kg division. As an adult, he became Brazilian Champion twice, and placed 2nd in the South American Championship. He also defeated American black belt Jiu-Jitsu fighter Rafael Lovato Jr. at L.A. Sub X. In addition to his sumo and karate achievements, he has a college degree in Physical Education. Lyoto's brother, Chinzo, is a Shotokan vice-champion (Australia 2006), losing only to number-one ranked Shotokan master Koji Ogata. Lyoto and Chinzo fought in a Karate Final 10 years ago in which Lyoto gave Chinzo a cheek scar that still exists today. His other brother, Kenzo Machida, is a TV journalist for one of Brazil's biggest TV stations.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 13, 2009, 22.34
Jasse
Mitäköhän sitä sanoisi... Vai sanoisiko mitään.

Sehän on selvä että MMA ei ole pistekaratea, nyrkkeilyä, tai edes jiujitsua vaikka painiminen näytteleekin suurta osaa matsauksessa ja varsinkin treeneissä. Räjähtävyysominaisuuksien esiin kaivamiseen ei voi käyttää niin paljon aikaa kuin vaikka pistekakessa.
Mutta kuten sanottua, pistekarate on laji josta ei vielä ole tajuttu ammentaa vapariin. Paitsi Lyoto joka saa vihdoin keväällä tilaisuuden taistella tittelistä Evansia vastaan.

Metodien paremmuudesta voisi kiistellä jossakin muussa ketjussa. Sanonpahan vaan että seura tekee kaltaisekseen ja yleensä ihmiset viihtyvät omanlaistensa joukossa. Toisaalta kokeilemalla voi tajuta elevansa jotain muuta kuin luuli, vaikkapa kisaaja!

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 13, 2009, 22.51
johannes
steelduck kirjoitti:
Jopo kirjoitti:
steelduck kirjoitti: Lyoto on hieno esimerkki "pitkän tien" kulkijasta.
En nyt ymmärrä miten Lyoto on kulkenut pidemmän tien kuin muut vapaaottelijat, tai miksi olisi syytä olettaa hänen niin tekevän.
No juurihan minä sen selitin... Perinteisissä lajeissa riittää treenattavaa vielä vanhana pappanakin. Voihan sitä tosin vaikka nyrkkeillä kuolinvuoteelle asti, mutta voi olla että niiden muutamien lyöpntien viilaaminen vuosikymmeniä voi käydä pitkästyttäväksi.

Lyoton pitkästä tiestä:
Niissä lyönneissä, liikkumisessa ja niitä vastaan toimimisessa riittää loputtomiin tekemistä ihan oikeasti.

En ymmärtänyt tuota machida-juttuasi. Lyoto on aloittanut nuorena kakella. Niin on kaikki huippuvaparimiehet aloittaneet jollain. Joku judolla tai painilla ja ainakin mainitsemasi Liddel kempolla. Nyt hän on pari-kolmikymppisenä huipulla. Nykyäänhän treenaa käsittääkseni vaparia ja on treenaillut jo jonkin aikaa. Myöskin minua ihmetyttää aikaisempi väitteesi, että kehälajeissa lyöjistä tulisi jotenkin Liddelin tyylisiä "heijarilyöjiä" ja että gyakutsukista tulisi aikaa myöten tehokkaampi...?

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 13, 2009, 23.51
Andy
Esa Tyynismaa kirjoitti: Siis ilman mitään nykyvapaaottelun väheksymistä.Sääntöjä ja luokkia on vaan mielestäni nykyään liikaa.
Joo ja tasoakin taitaa olla liikaa, jotta Karin valmennettavat pärjäisivät.

Tiedän että Kari on treenannut vanhan ajan vapaaottelijoiden kanssa. En kuitenkaan pidä 90-luvun suomalaista vapaaottelua urheilullisesti erityisen kovatasoisena lajina. Henkisesti ottelijat olivat varmasti kovia, mutta taitotaso ja valmennustietämys oli jotain ihan muuta kuin nykyään.

KKK pärjäsi aikoinaan lähinnä siksi, että vapaaottelun treenaaminen aloitettiin ensimmäisenä siellä. Sitten kun muutkin alkoivat treenaamaan ko. lajia ja paremmalla valmennustietämyksellä, menestys yllättäen loppui kokonaan ja nyt vapaaottelua Kokkolassa pyörittävät muut kuin Kari.

Miksi olen ärsyyntynyt johtuu siitä, että Kari käyttäytyy mm. Kenttistä kohtaan ylimielisesti ja esiintyy vanhana ja tietävänä mestarina, vaikka on ihan pihalla jo tuosta räjähtävyysjutusta. Lisäksi jopa Kenttiksen - joka on enemmän harrastelija kuin urheilija - saavutukset vapaaottelusta ovat Karin yläpuolella.

Joudun pitämään taukoa kirjoittelusta vähän aikaa, kun pitää lähteä ottelemaan.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 14, 2009, 00.16
Kari Aittomäki
Niin, vapaaottelu alkoi kylläkin Turusta.
Vaikka Jari Ilkka kävikin kiukkaritreeneissä ja meidän perjantaisissa shootfightingkurotteluissa ja sai kenties kipinää ja ideaa, se vapaaottelun sydän on siellä Turunmaalla.

Niin, tuosta valmentajuudesta..
Yks mun.. tai siis on tarkempaa sanoa että olin valmennusringissä osaltani mukana..
vaikutuspiirissä olleista on skabannu EM-tasolla, yleisurheilun 7-ottelussa.

Eli ihan oikeassa urheilussa.
Kun mun mielestä nää kamppailupelit on lopultakin vähä kökkö tapa lähestyä myllytystä.
Saa niistä urheilua jos kovin vääntää mutta väkinäistä se on.
Hyvä renki, huono isäntä.

Muuten, tuo "90-luvun vapaaottelun" dissaaminen on aika.. huonotapaista.
Ajattele minusta mitä tahdot mutta anna nyt kuitenkin krediitit Ykälle & kumppaneille.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 14, 2009, 01.02
Jasse
Minusta olisi mielenkiitoista spekuloida mitkä pistekaken tekniikat,taktiikat,ominaisuudet ja harjoitteet ovat siirrettävissä nykyaikaiseen MMAhan. Kuka aloitaa?

Tässä vähän pistekakea: " onclick="window.open(this.href);return false;

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 14, 2009, 01.51
Lehe
Noniin. Vai pitäiskös sanoa OSU ja uppos.

Olin aikoinaan kaapelilla kiukkarin ensimmäisellä peruskurssilla. Jari Ilkka oli myös. Myöhemmin kohdattiin miehen kanssa myös Escrima-harjoituksissa, vaikken tuota nuoruuden nais- ja rellestämiskiinnostukseltani jaksanut muutamaa treeniä pidemmälle. "Olispitäny", koska parista teenistä jäi pirun vahva kuva. Silloinen Espoon Tapiolan vetäjä vetää muuten Juksua Turussa..

Olin välillä kiukkarista tauolla ja tein "comebackin". Ihan niin kauaa en ollut senkään jälkeen, että tietäisin kaikki kuviot. Jari Ilkkaan törmäsin ESU-karatessa nimenä (kiukkarin ohella), miestä en koskaan treeneissä nähnyt. Ja tuskin edes muistaa meikäläistä satojen kurssilaisten ja treenikaverien ohella.

Jos kerran tälle tielle käydään, niin mennään sitten sen mukaan. Minä en pidä ihan jokaista Karin lähestymistapaa asioihin itsestäänselvyytenä tai miellyttävänä. Paljon huhujakin liikkuu miehen ympärillä. Tähän kaikkeen olen tehnyt itse omat päätelmäni. Minun silmin fakta on kuitenkin se, että Aittomäki aloitti ja Hallamaa jatkoi. Aloitin 55 kiloisena vähäpoikana Aittomäen kiukkarilla, eikä minua hakattu pihalle. Annettiin kehittyä ja jopa vinkkiä miten. Hieman rivienvälistähän se piti lukea, "voimanostajilta saa oppia, miten puntti kulkee perusasioittain". Ja juu, tuli treeneissä välillä selkäänkin. Mutta silai hyvällä maulla.

Esimerkiksi pidin aikoinaan Karin "roinaamiskommenttia" hyvin absurdina. Pidän vieläkin. Olen kuullut paljon eriasteisia väittämiä miehestä tähän päivään asti, ja allekirjoitan vain seuraavan. Fakta on kuitenkin se, että Kari on minut saatellut tälle tielle, aloitamaan kiukkarin uudestaan alusta ja löytämään sen vuosien "kamppailuturismin" jälkeen oman juttuni. Ja mitä siihen urheiluvalmennukseen tulee.. Ne rivienvälikommentit oli silloin aikanaan hyvin samanlaisia kuin isävainaani. Laji oli toki eri, mutta eikös FC Hongalla mene ihan kohtuullisesti. 80-luvulla ukkoa kutsuttiin taikaukoksi Käpan kanssa, kun poppaukko oli varattu. Ja silloin kun korishonka oli vielä jollain "Sköts tiim" nimellä, niin samaa kamaahan se oli. Aittomäkihän siellä oli samoilla resepteillä kuin faija, eiku oikeesti toisinpäin.

Mitä vapaaotteluun tulee, niin jo silloin kiukkarissa rähjättiin matolla aina välillä. Kyllä Aitolla on ollut iso rooli siihen, että edes koko laji on Suomen markkinakannassa. Ja vie harrastajia lakanalajeilta 8-)

Henkilökohtaisesti minua turpeaa se, että se silloinen vapaaottelu nimetään "KKK":ksi, kun jonkun piti tästä oppirahat maksaa. Ehkä aina asiat ei mennyt, kuten pitäisi? Ja nyt unohdetaan sitten koko historia. Kuten "veteraanikeskustelussakin" olen todennut, historiaa ei saisi unohtaa. Ja lisäksi hieman kaivertaa tuo epäily Aiton valmennuskyvyistä. En ole jaksannut seurata keskusteluhistoriaa, mutta eiköhän sieltä löydy ihan hyvät perusteet..

VK-kustannukselta löytyy hyvä kirja nimeltään "Urheiluvalmennus". Entisen työkaverini Heikki Lehden kanssa olen saanut hyviä vinkkejä juoksu ja siihen "mikä ihmeen painoharjoittelu"-valmennukseen jotka menevät aika pitkälti linjassa kirjan ja Aiton oppien kanssa.

Eiköhän avautuminen riitä.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 14, 2009, 07.51
Jopo
steelduck kirjoitti:
Jopo kirjoitti:
steelduck kirjoitti: Lyoto on hieno esimerkki "pitkän tien" kulkijasta.
En nyt ymmärrä miten Lyoto on kulkenut pidemmän tien kuin muut vapaaottelijat, tai miksi olisi syytä olettaa hänen niin tekevän.
No juurihan minä sen selitin... Perinteisissä lajeissa riittää treenattavaa vielä vanhana pappanakin. Voihan sitä tosin vaikka nyrkkeillä kuolinvuoteelle asti, mutta voi olla että niiden muutamien lyöpntien viilaaminen vuosikymmeniä voi käydä pitkästyttäväksi. Perinteisissä lajeissa ja kaiken maailma katajo yms yms missä riittää tekemistä. Tämä on tietenkin rankkaa yleistamistä ja vain minun mielipide. ;) mutta tämähän on keskustelupalsta.
Eihän sitä nyt nyt uusia tekniikoita riitä opeteltaviksi perinne lajeissakaan koko elämäksi. Järkevien tekniikoiden määrä kun vaan on rajallinen. Eikä vanhusten fysiikka vaan anna periksi uusien ja hienompien helikopteripotkujen opettelemiseen.
Jaa, että riittää katoja opeteltaviksi. Lyöntien ja potkujen yhdistäminen hieman eritavalla uudeksi kokonaisuudeksi ei tarkoita, ettet junnaisi edelleen niitä samoja lyöntejä ja potkuja. Voihan sitä nyrkkeilyssäkin kehitellä uusia kombinaatioita kyllästymiseen asti jos vaan kiinnostaa. Järkevien ja suoritettavissa olevien kombinaatioiden määrä on tietenkin rajallinen, mutta eihän niitä katojakaan yhden lajin sisällä ihan loputtomasti ole.

Urheilulajeissa voi oman uransa jälkeen siirtyä valmennuksen pariin, siellä riittää varmasti uutta opettelemista ja oivaltamista ihan vaikka sinne kuolinvuoteelle asti. Ymmärtääkseni perinteisissä lajeissa on myös tapana siirtyä opettajan rooliin harjoitusvuosien ja iän karttuessa, ei suinkaan olla se ykkösnyrkki joka kyykyttää ihan kaikkia iahn kaikessa.

Ps. Se, miksi on oletettavaa, että Lyoto harjoittelisi jotenkin pidempään kuin muut vapaaottelijat, tai kulkisi pidempää tietä, ei vieläkään selvinnyt. Tähän mennessä Lyoto ei ole harjoitellut mitenkään merkittävästi pidempää aikaa kuin muutkaan huippuvapaaottelijat.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 14, 2009, 08.10
Jopo
Jaa en pystynyt enää muokkaamaan viestiä.
Onko siis "pidemmän tien" kulkija oletuksen taustalla, se että Machida on harjoitellut kilpakaratea jonkin muun urheilulajin sijaan? Kyllähän kilapkaratekatkin joutuvat muuttamaan harjoittelutottumuksiaan aktiivikauden jälkeen, vieläpä samoissa määrin kuin muutkin urheilijat. Jatkavatko siis kilpakaratekat suuremmalla todennäköisyydellä lajin parissa aktiivikauden jälkeen, kuin muut kamppailu-urheilijat, tai urheilijat ylipäätään?

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 14, 2009, 15.07
jukka mäkynen
Lehe kirjoitti: Noniin. Vai pitäiskös sanoa OSU ja uppos.

Olin aikoinaan kaapelilla kiukkarin ensimmäisellä peruskurssilla. Jari Ilkka oli myös. Myöhemmin kohdattiin miehen kanssa myös Escrima-harjoituksissa, vaikken tuota nuoruuden nais- ja rellestämiskiinnostukseltani jaksanut muutamaa treeniä pidemmälle. "Olispitäny", koska parista teenistä jäi pirun vahva kuva. Silloinen Espoon Tapiolan vetäjä vetää muuten Juksua Turussa..

Olin välillä kiukkarista tauolla ja tein "comebackin". Ihan niin kauaa en ollut senkään jälkeen, että tietäisin kaikki kuviot. Jari Ilkkaan törmäsin ESU-karatessa nimenä (kiukkarin ohella), miestä en koskaan treeneissä nähnyt. Ja tuskin edes muistaa meikäläistä satojen kurssilaisten ja treenikaverien ohella.

Jos kerran tälle tielle käydään, niin mennään sitten sen mukaan. Minä en pidä ihan jokaista Karin lähestymistapaa asioihin itsestäänselvyytenä tai miellyttävänä. Paljon huhujakin liikkuu miehen ympärillä. Tähän kaikkeen olen tehnyt itse omat päätelmäni. Minun silmin fakta on kuitenkin se, että Aittomäki aloitti ja Hallamaa jatkoi. Aloitin 55 kiloisena vähäpoikana Aittomäen kiukkarilla, eikä minua hakattu pihalle. Annettiin kehittyä ja jopa vinkkiä miten. Hieman rivienvälistähän se piti lukea, "voimanostajilta saa oppia, miten puntti kulkee perusasioittain". Ja juu, tuli treeneissä välillä selkäänkin. Mutta silai hyvällä maulla.

Esimerkiksi pidin aikoinaan Karin "roinaamiskommenttia" hyvin absurdina. Pidän vieläkin. Olen kuullut paljon eriasteisia väittämiä miehestä tähän päivään asti, ja allekirjoitan vain seuraavan. Fakta on kuitenkin se, että Kari on minut saatellut tälle tielle, aloitamaan kiukkarin uudestaan alusta ja löytämään sen vuosien "kamppailuturismin" jälkeen oman juttuni. Ja mitä siihen urheiluvalmennukseen tulee.. Ne rivienvälikommentit oli silloin aikanaan hyvin samanlaisia kuin isävainaani. Laji oli toki eri, mutta eikös FC Hongalla mene ihan kohtuullisesti. 80-luvulla ukkoa kutsuttiin taikaukoksi Käpan kanssa, kun poppaukko oli varattu. Ja silloin kun korishonka oli vielä jollain "Sköts tiim" nimellä, niin samaa kamaahan se oli. Aittomäkihän siellä oli samoilla resepteillä kuin faija, eiku oikeesti toisinpäin.

Mitä vapaaotteluun tulee, niin jo silloin kiukkarissa rähjättiin matolla aina välillä. Kyllä Aitolla on ollut iso rooli siihen, että edes koko laji on Suomen markkinakannassa. Ja vie harrastajia lakanalajeilta 8-)

Henkilökohtaisesti minua turpeaa se, että se silloinen vapaaottelu nimetään "KKK":ksi, kun jonkun piti tästä oppirahat maksaa. Ehkä aina asiat ei mennyt, kuten pitäisi? Ja nyt unohdetaan sitten koko historia. Kuten "veteraanikeskustelussakin" olen todennut, historiaa ei saisi unohtaa. Ja lisäksi hieman kaivertaa tuo epäily Aiton valmennuskyvyistä. En ole jaksannut seurata keskusteluhistoriaa, mutta eiköhän sieltä löydy ihan hyvät perusteet..

VK-kustannukselta löytyy hyvä kirja nimeltään "Urheiluvalmennus". Entisen työkaverini Heikki Lehden kanssa olen saanut hyviä vinkkejä juoksu ja siihen "mikä ihmeen painoharjoittelu"-valmennukseen jotka menevät aika pitkälti linjassa kirjan ja Aiton oppien kanssa.

Eiköhän avautuminen riitä.
Kiitos ja kumarrus!

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 14, 2009, 20.34
Lasse Candé
Et Andy vastannut tähän kysymykseen:
http://www.potku.net/forum/viewtopic.ph ... 34#p437434" onclick="window.open(this.href);return false;

Hieno video Jasselta. En osaa kylläkään vastata viestissä olevaan kysymykseen kun en vapaaottelua seuraa. Silti, tulee mieleen että juurikin tuo räjähtävyys on ominaisuus mistä voisi jotain saada. Mutta siitähän tässä keskustellaankin, joten ei mitään uutta siinä.

En tiedä luinko täältä vai missä joku sanoi, että takapotkuja näkyy vapaaottelussa hyvin vähän. Ne voisivat toimia ehkäpä, koska niitä ei osata odottaa / niitä vastaan ei välttämättä osata puolustautua. Mutta riskaabeliahan se toki on.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 14, 2009, 21.06
Jasse
Tässä video jossa entinen UFC-mestari Chuck (taustat kempo-kakessa) opettaa takapotkua: " onclick="window.open(this.href);return false;

Koneellani on video jossa Chuck opettajansa kanssa esittelevät erilaisia iskutekniikoita. Muistaakseni herroilla oli mieleipide että takapotku olisi suht turvallinen. Tehokas se on ainakin. Ei tekniikkaa paljon vaparissa näy, paitsi UFC-mestari GSP (taustat kiukkarissa) heittää takapotkun aika usein.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 15, 2009, 01.27
Lehe
Vaikka menee taas hieman ohi aiheen, niin on ihan pakko kommentoida vielä hepestä. Kaveri valmentaa nykyisin päätyökseen sprinttereitä ja muita junnujuoksioita Turun suunnalla. Oman alansa guruja. Ja oliskos tuossa jotain annettavaa ihan vaan kamppailijan treeniin tai jopa potkimiseen. Juoksu kun on tekniikkalaji, niin onkohan esimerkiksi mäki- tai porrasvedoilla yhteyttä lyämähommiin, potkimisesta nyt puhumattakaan? Juu toki intervalleilla on muukin merkitys..

Se sama avainhan on mun mielestäni ihan peruskaraten perstekniikassa.

Muoks: sisältää tietoisen kirjootusvirheen.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 15, 2009, 03.17
Lasse Candé
Jasse kirjoitti: Muistaakseni herroilla oli mieleipide että takapotku olisi suht turvallinen. Tehokas se on ainakin. Ei tekniikkaa paljon vaparissa näy, paitsi UFC-mestari GSP (taustat kiukkarissa) heittää takapotkun aika usein.
Mitenkäs takakiertopotku ja akrobaattisemmat... Uskaltaako (juuri) kukaan kokeilla niitä? Olisiko minkäänlaista tilausta?

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 15, 2009, 11.20
Häive
Lasse Candé kirjoitti: Mitenkäs takakiertopotku ja akrobaattisemmat... Uskaltaako (juuri) kukaan kokeilla niitä? Olisiko minkäänlaista tilausta?
Ainakin Cung Le (ei tosin UFC ottelija) jakelee melko laajaa valikoimaa potkuja, ja David "the Crow" Loiseau ainakin aikaisemmissa otteluissaan on käyttänyt takakiertopotkua ja hyppykiertopotkua (mikä sitten virallinen nimi lieneekään).

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 15, 2009, 11.32
steelduck
johannes kirjoitti:
steelduck kirjoitti:
Jopo kirjoitti:
steelduck kirjoitti: Lyoto on hieno esimerkki "pitkän tien" kulkijasta.
En nyt ymmärrä miten Lyoto on kulkenut pidemmän tien kuin muut vapaaottelijat, tai miksi olisi syytä olettaa hänen niin tekevän.
No juurihan minä sen selitin... Perinteisissä lajeissa riittää treenattavaa vielä vanhana pappanakin. Voihan sitä tosin vaikka nyrkkeillä kuolinvuoteelle asti, mutta voi olla että niiden muutamien lyöpntien viilaaminen vuosikymmeniä voi käydä pitkästyttäväksi.

Lyoton pitkästä tiestä:
Niissä lyönneissä, liikkumisessa ja niitä vastaan toimimisessa riittää loputtomiin tekemistä ihan oikeasti.

En ymmärtänyt tuota machida-juttuasi. Lyoto on aloittanut nuorena kakella. Niin on kaikki huippuvaparimiehet aloittaneet jollain. Joku judolla tai painilla ja ainakin mainitsemasi Liddel kempolla. Nyt hän on pari-kolmikymppisenä huipulla. Nykyäänhän treenaa käsittääkseni vaparia ja on treenaillut jo jonkin aikaa. Myöskin minua ihmetyttää aikaisempi väitteesi, että kehälajeissa lyöjistä tulisi jotenkin Liddelin tyylisiä "heijarilyöjiä" ja että gyakutsukista tulisi aikaa myöten tehokkaampi...?
Äh, ymmärrät nyt väkisin väärin. :D Missä kohtaa väitin, että kehälyöjistä tulisi heijarilyöjiä? Väitin vain, että "tehokas" heijari on helpompi oppia kuin tehokas gyatsuki ja et voi mitenkään väittää, etteikö perinteissä lajeissa ole enemmän juttuja mitä treenailla, kuin kehälajeissa. Se onko niissä mitään "järkeä", onkin sitten ihan toinen juttu. Itsekkin harrastan intohimoisesti sportti-jiujitsua ja luulen että siitä riittää oppimista loppuelämäksi, mutta toisaalta olisi hienoa vääntää jotain kataa puistossa kahdeksankymppisenä. En oikein näe itseäni enää sparraamassa sen ikäisenä. Mistäs sitä tietää... :) Menee kyllä offtopikiksi. Tämähän oli vain minun mielipiteeni ja varmasti asia ei ole mustavalkoinen ja varjonyrkkeilläkkin voi puistossa.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 15, 2009, 15.33
Jasse
Chung Le (sanda tausta) omaa kyllä monipuolisimman potkuarsenaalin MMassa. Taisi voittaa vapaaottelu-ikoni Franck Shamrokinkin jokunen aika sitten: " onclick="window.open(this.href);return false;

Itse näen takakiertopotkun kyllä aika riskinä + sen tehokas osuma piste on aika pieni. Vastustaja voi liikkua eteenpäi ja saada otteen selästä, sivuille ja taakse. Takapotku on tehokas suht pitkän suoran linjan. Eteenpäin ei kannata rynniä ja taakekkin saa loikata pitkän matkan.
Toisaalta jos perus peli on hanskassa ja osaa pelata paikan kurkipotkulle niin why not.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 15, 2009, 23.33
S_L
Jasse kirjoitti: Minusta olisi mielenkiitoista spekuloida mitkä pistekaken tekniikat,taktiikat,ominaisuudet ja harjoitteet ovat siirrettävissä nykyaikaiseen MMAhan. Kuka aloitaa?

Tässä vähän pistekakea: " onclick="window.open(this.href);return false;
AIka paha kysymys. Sanotaan vaikka näin: Minä diggaan Machidan tyylistä ja olen toivonut hänen voitoansa kaikissa tähänastisissa matseista (BJ-matsia lukuunottamatta). Joka kerta olen toivonut, että Lyoto tekee jotain tyypillisiä karataetekniikkoja tyyliin uramawa tai muuten vaan ottelee "karatemaisesti". Syy siihen miksi pidän hänen otteluistaan on se, että hän tekee jotain erilaista kuin muut. Mutta syy taas siihen, miksi Lyoto tekee eritavalla kuin lähes kaikki muut, näkyy tuskaisen selvästi tuolta videolta. Karatesta on vaan NIIIN paljon vaikeampaa tulla vapariin kuin esim painista tai BJJ:stä. Luultavasti jos capoeirasta tai jostain vielä epätodennäköisemmästä lajista tulisi joku huippumyllyttäjä rupeisin fanaamaan sitäkin.

Eli en siis usko, että kakesta olisi hirveästi mitään otettavaa vapariin. Etujalan sviipit on varmaan karaten parhaimmistoa ja räjähtävyys on hyvä ominaisuus, mutta näitä varten tuskin kannattaa karatea sinänsä ruveta harrastamaan.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 16, 2009, 03.35
Jarppa
S_L kirjoitti: Eli en siis usko, että kakesta olisi hirveästi mitään otettavaa vapariin. Etujalan sviipit on varmaan karaten parhaimmistoa ja räjähtävyys on hyvä ominaisuus, mutta näitä varten tuskin kannattaa karatea sinänsä ruveta harrastamaan.
Bah, olen eri mieltä, ihan vaikka periaatteesta. Vaikka omista harrastamistani lajeista, tekniikoista ja ottelutyylistä on vain murto-osa otettavissa vapariin, tämä murto-osa on silti niin iso määrä, ettei suurin osa perusharrastajista opi sitä edes lajin parissa.

Lajit on muutakin kuin vain se mitä ihmiset näkevät ulospäin. Näen huomattavia yhtenäisyyksiä tässäkin ketjussa olevilla karate- klipeillä ja Machidan matseilla. Tuntuu että moni ei edes tajua niistä montaakaan. Etujalan sviipit on niitä selkeimpiä, muttei todellakaan ainoita. Selittäisin paremmin jos osaisin karatea.

Sinun tapauksessasi tiedän, että tiedät miten paljon vapari pudottaa puhtaasta sport-BJJ:stä pois. Yritäpä selittää sitä kaikkea, jos et hallitse lajia lainkaan?

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 16, 2009, 14.37
Andy
Lasse Candé kirjoitti: Et Andy vastannut tähän kysymykseen:
http://www.potku.net/forum/viewtopic.ph ... 34#p437434" onclick="window.open(this.href);return false;
Voisin heittää vastakysymyksen, että mikä on sitä oikein toteutettua perinnelajitreeniä?

Olen ollut mm. Yuji Matsuoin, Rolf Koivumäen, Erik Raittisen, Kaj Westersundin, Motomu Ikubon, Mitsuyuki Kasaban, Timo Hirvosen, Hannu Helmisen, Timo Klemolan, Kaarlo Valkosen, Ilpo Jalamon, Esa-Pekka Oeyn, Kimmo Tenhusen, Risto Väntärin, Jari Seppäsen, Richard Morrisin, Vlado Scmidtin ja Tamotsu Iwaon opissa.

Onko kukaan näistä riittävän hyvä, että hänen voitaisiin katsoa edustavan "oikein toteutettua" perinteistä harjoittelua?

Mitä 90-luvun vapaaotteluun tulee, niin en dissaa sitä vaan kerron totuuden. En lainkaan väheksy silloisten ottelijoiden uskallusta ja pioneerihenkeä. Mutta kyllähän nyt kaikki tietävät, ettei vapaaottelu Suomessa ollut siihen aikaan kovin korkeatasoista teknisesti tai valmennuksellisesti.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 16, 2009, 14.59
TimoS
Andy kirjoitti: Olen ollut mm. Yuji Matsuoin, Rolf Koivumäen, Erik Raittisen, Kaj Westersundin, Motomu Ikubon, Mitsuyuki Kasaban, Timo Hirvosen, Hannu Helmisen, Timo Klemolan, Kaarlo Valkosen, Ilpo Jalamon, Esa-Pekka Oeyn, Kimmo Tenhusen, Risto Väntärin, Jari Seppäsen, Richard Morrisin, Vlado Scmidtin ja Tamotsu Iwaon opissa.
Tuota noin, minusta (muutaman) leirin perusteella on ehkä hieman haasteellista saada kunnollista kuvaa siitä, mitä kullakin noista opettajista on oikeasti annettavaa (tai ainakin yhdessä tapauksessa muka annettavaa, jos minulta kysyy ;))

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 16, 2009, 15.35
Lasse Candé
Andy kirjoitti: Voisin heittää vastakysymyksen, että mikä on sitä oikein toteutettua perinnelajitreeniä?
Yhtenä lähtökohtana voisi pitää selkeästi yhden perinteen opettelua. Jotkut kovemmat tekijät sitten osaavat myöhemmin ottaa lisää.


Olen ollut mm. Yuji Matsuoin, Rolf Koivumäen, Erik Raittisen, Kaj Westersundin, Motomu Ikubon, Mitsuyuki Kasaban, Timo Hirvosen, Hannu Helmisen, Timo Klemolan, Kaarlo Valkosen, Ilpo Jalamon, Esa-Pekka Oeyn, Kimmo Tenhusen, Risto Väntärin, Jari Seppäsen, Richard Morrisin, Vlado Scmidtin ja Tamotsu Iwaon opissa.

Onko kukaan näistä riittävän hyvä, että hänen voitaisiin katsoa edustavan "oikein toteutettua" perinteistä harjoittelua?
Kuvittelisin että jos pysyttelisi kelkassa pitkään ja harjoittelisi ahkerasti, varmaan muutama.


Siksi kyselin, kun mielestäni tuntui hieman typerältä vastakkainasettelu perinnelajien ja kilpalajien välillä sillä perusteella että jotkut kilpaihmiset ovat kokeneet kilpailun "paremmaksi" tavaksi. Sitä se on varmasti heille ollutkin. Olen itse lukenut joidenkin nähneen asian juuri toisinpäin ja kai meitä on oikeasti moneksi. Muista ketjuista päätellen olet kyllä, Andy, usein mielestäni yksinkertaistanut väkivallan lähtökohtia siinä määrin että en osaa sanoa uskotko oikeasti että on olemassa yksi paras tapa? Yksi paras harrastus?

(Sori... kevyt "henkilöhyökkäys" ja kärjistys, mutta koin nämä asiallisiksi ja hyödyllisiksi.)

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 16, 2009, 16.32
Jussi Häkkinen
Andy kirjoitti: Olen ollut mm. Yuji Matsuoin, Rolf Koivumäen, Erik Raittisen, Kaj Westersundin, Motomu Ikubon, Mitsuyuki Kasaban, Timo Hirvosen, Hannu Helmisen, Timo Klemolan, Kaarlo Valkosen, Ilpo Jalamon, Esa-Pekka Oeyn, Kimmo Tenhusen, Risto Väntärin, Jari Seppäsen, Richard Morrisin, Vlado Scmidtin ja Tamotsu Iwaon opissa.

Onko kukaan näistä riittävän hyvä, että hänen voitaisiin katsoa edustavan "oikein toteutettua" perinteistä harjoittelua?
Yksi, ehkä. Tosin, hänelläkin on oma tapansa, enkä tiedä, voiko sitä välttämättä pitää kovin perinteisenä.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 16, 2009, 16.50
TimoS
Jussi Häkkinen kirjoitti: Yksi, ehkä. Tosin, hänelläkin on oma tapansa, enkä tiedä, voiko sitä välttämättä pitää kovin perinteisenä.
Sinut tuntien, sanoisin, että (nykyään) kaksi :D

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 17, 2009, 01.35
Kari Aittomäki
Tuotanuon.
Andy, minkäs verran olet oikeasti seurannut vapaaottelua?
Sinähän olet käsittääkseni kelkkaanhyppääjä? Valmiiseen pöytään asettuja.
Siis lainkaan väheksymättä urheilullisia saavutukiasi..
Mutta et ole käsittääkseni ikinä ollut rakentamassa?

Mä voin jopa tajuta motiivisi räävätä henkilöäni mutta otapa nyt asennetta ja tajua Turun Finnfightersien pioneeeerityön arvo.
Vapaaottelun kulku Suomessamme on tämä: Finnfight ja mitä siitä seurasikaan.

Ota nenä pois pärseestä ja tajua mitä hevonpaskaa tulit kirjoitelleeksi.
Vapaaottelu Suomessa alkoi Turusta, ei Kokkolasta.
Minä muutin tänne jalkaani parantelemaan ja kouluttautumaan vuonna -98, KKK perusti itte ittensä vuonna 1999. Kun aloin pitään pistareita eräälle potkulaiselle. Ja sitte rankkaa jengiä alko tunkeen treeniin mukaan.
Tuolloin oltiin siis oteltu jo kolme Finnfightia, eli homma oli aivan perkeleellisessä nousussa, tietotaitoa haettiin jokasuunnasta ja innostus oli valtavaa.
Me vaan lähettiin skabaan.
Ja kun tykkäät noista titteleistä, Shooton rantauduttua saatiin muistaakseni puolenkymmentä EM-rankinglistausta. Me oltiin vaan jotta kas, tästä lähtee. Ei kehdattu ottaa sen vakavammin.

Koeta nyt hiukan kontrolloida sitä myrkynsylkemistä.
Ei sillä mitään rakenneta.
Niinkun tämäkin ketju uhkaa tukahtua tohon pahansuopaisuuteen, minusta pistekaraten anti vapaaotteluun on iloinen asia.
Eller hur?

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 17, 2009, 13.26
S_L
Jarppa kirjoitti:
S_L kirjoitti: Eli en siis usko, että kakesta olisi hirveästi mitään otettavaa vapariin. Etujalan sviipit on varmaan karaten parhaimmistoa ja räjähtävyys on hyvä ominaisuus, mutta näitä varten tuskin kannattaa karatea sinänsä ruveta harrastamaan.
Bah, olen eri mieltä, ihan vaikka periaatteesta. Vaikka omista harrastamistani lajeista, tekniikoista ja ottelutyylistä on vain murto-osa otettavissa vapariin, tämä murto-osa on silti niin iso määrä, ettei suurin osa perusharrastajista opi sitä edes lajin parissa.

Lajit on muutakin kuin vain se mitä ihmiset näkevät ulospäin. Näen huomattavia yhtenäisyyksiä tässäkin ketjussa olevilla karate- klipeillä ja Machidan matseilla. Tuntuu että moni ei edes tajua niistä montaakaan. Etujalan sviipit on niitä selkeimpiä, muttei todellakaan ainoita. Selittäisin paremmin jos osaisin karatea.
Saa sitä erimieltäkin olla. Minä kyllä suvaitsen vääriäkin mielipiteitä ;)

Sehän musta onkin hienoa, että Machida ottelee niin karatemaisesti. Jos joku pistäisi vaparin huipulla jengiä kasaan taidon volttipotkuillan niin se se vasta huikeaa olisikin. Meikä pointti olikin se, että vaikka karaten kilpailutoiminta on isoa eli harrastajapohjaa löytyy, niin aika harvaa vaparimiestä voi mainostaa karatekana. On tietysti varmaan moniakin jotka ovat aikoinaan harrastaneet karatea, mutta eipä se juuri heidän matsauksessa näy.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 17, 2009, 13.49
S_L
Kari Aittomäki kirjoitti: Mä voin jopa tajuta motiivisi räävätä henkilöäni mutta otapa nyt asennetta ja tajua Turun Finnfightersien pioneeeerityön arvo.
Vapaaottelun kulku Suomessamme on tämä: Finnfight ja mitä siitä seurasikaan.
Mistä sinä oikein puhut? Ei Andy minusta millään tavalla arvostellut Finnfighterssiä. Hänhän nimenomaan sanoi:
Andy kirjoitti: Mitä 90-luvun vapaaotteluun tulee, niin en dissaa sitä vaan kerron totuuden. En lainkaan väheksy silloisten ottelijoiden uskallusta ja pioneerihenkeä. Mutta kyllähän nyt kaikki tietävät, ettei vapaaottelu Suomessa ollut siihen aikaan kovin korkeatasoista teknisesti tai valmennuksellisesti.
Itse olen muuten seuraillut vaparia vuodesta 97 ja vaikka mielelläni vetäisinkin tässä kotiin päin, niin tottahan tuo on. Vapari OLI lapsenkengissään 90-luvulla. Se oli sitä maailmalla ja se oli sitä Suomessa. Nykyään on opetusvideoita ihan eri tavalla kuin ennen. Maailmanluokan ukkoja ramppaa Suomessa ja suomalaisia käy ulkomailla hakemassa oppia. Lisäksi vielä koko laji on mennyt huimaa vauhtia eteenpäin.

Ja mitä tuohon "rääväämiseen" tulee, niin ei ehkä kannattaisi heitellä kivä, jos itse asuu lasitalossa.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 17, 2009, 13.55
Andy
Minulla on Kari nyt enää yksi asia. Sanoin sinulle tämän jo vuosia sitten ja sanon nyt uudestaan. Jos sinulla mielestäsi on tieto ja viisaus, jolla hyviä ottelijoita tehdään niin tee! Mene salille, valmenna ottelijoita, vie ne kisoihin ja näytä kuinka ne pärjäävät. Kyllä niitä tyyppejä on, jotka ovat valmiita treenaamaan, kun niitä on muillakin saleilla.

Tee ja näytä osaamisesi. Älä vain puhu, puhu ja puhu.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 17, 2009, 14.41
TimoS
Ylipotkija: Jospa nyt kuitenkin palattaisiin itse asiaan tässä keskustelussa

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 17, 2009, 15.41
Nade
Andy kirjoitti: Minulla on Kari nyt enää yksi asia. Sanoin sinulle tämän jo vuosia sitten ja sanon nyt uudestaan. Jos sinulla mielestäsi on tieto ja viisaus, jolla hyviä ottelijoita tehdään niin tee! Mene salille, valmenna ottelijoita, vie ne kisoihin ja näytä kuinka ne pärjäävät. Kyllä niitä tyyppejä on, jotka ovat valmiita treenaamaan, kun niitä on muillakin saleilla.

Tee ja näytä osaamisesi. Älä vain puhu, puhu ja puhu.
Miksei Kari saisi puhua? Sieltä me muut voimme poimia tietoa. Jos häntä ei enää huvita valmentaa niin ei huvita. Mukava jos hän edes puhuu.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 17, 2009, 16.03
Jasse
Mielenkitoista muuten miten Machidan otteita pidetään lähes täysin karatena! Itsekkin syyllistyn tähän. Hänelähän on maassa erinomainen BJJ ja iso aika miehen otteluista käydäänkin matossa. Mutta ilmeisesti brasilialaisen jujutsun taktiikoista ja tekniikoista on vapaaottelussa tullut normi, siitä mitä muuta ottelija osaa on tullut määrittävä elementti. Joten Lyoto olkoon karateka ja Anderson Silva thainyrkkeilijä.

MTstä puheen ollen, Lyotolla on hyvä takajalan polvi. Itse asiassa hän käyttää vain takajalan mavaa ja polvea sekä takakäden suoraa mutta ottelee kumpi vaan jalka edessä ja hämää hyvin. Paitsi kun haistaa veren niin koukkujakin satelee, ihan maton pintaan asti. Machida onkin siitä jännä että ei innostu turhasta vaan napsii yksittäisiä osumia "hit & run" taktiikalla, mutta jos vastustajaa sattuu oikeasti kunnolla niin karateka on kärppänä jakamassa lisää kipua.
Niin ja onhan Machidalla se kake puuhkäisy. En tajua miten se kumoaa sellaisella rääpäisyllä jopa hyviä painioita..

Jos nopeutta, päätä ja bollseja löytyy niin karaten "hit&run" taktiikka on varmasti toimiva vapariin. Toisaalta pistekarate iskostaa päähän todella hyvin sen että selälleen tippunutta vastustajaa lyödään heti eikä kohta.

Tässä hyvä analyysi miehestä youtubessa: " onclick="window.open(this.href);return false;

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 17, 2009, 16.27
TimoS
Hyvä Jasse! Juuri tuollaista aiheeseen palaamista peräänkuulutinkin tuossa! Tälläistä kirjoittelua toivon näkevän enemmänkin tässä(kin) ketjussa

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 17, 2009, 21.31
Jasse
Karatekan kotisivut: http://lyotomachida.net/Lyoto_Machida/Welcome.html" onclick="window.open(this.href);return false;

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 18, 2009, 01.10
Jasse
Tässä matsi kokenutta judokaa/vapaaottelijaa nakamuraa vastaan: http://video.google.com/videosearch?cli ... mura&emb=0" onclick="window.open(this.href);return false;

Kohdassa 5:18 uskomaton "gedanbarai kaato".
14.13 puhdas mutta huti ushirogeri johon machida jatkaa urakenillä.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 18, 2009, 03.28
Kari Aittomäki
Hitto ku lataa hitaasti.
Sitä odotellessa vastaan luvallanne Andylle.. samalla pahoitellen että että häiritsen mukavaa keskustelua.
Mutta tää on tätä.

Olen kai aika useinkin kertonut mielipiteeni kamppailupeleistä.
Tässäkin ketjussa. Hyvä työkalu, huono päämäärä.
Mun treenaamisen/ohjauksen painopiste on jossain vallan toisaalla kuin urheiluissa, vaikka sekin vaihe tuli kokeiltua.
Olen kaiketi aika useinkin kertonut kuinka miellelläni ohjaan urheilullisesti lahjakkaat paremman eli suuntautuneemman valmennuksen piiriin? Jos en ole niin kerron nyt.
Mä olen aina kehotellut poikia ja tyttöjä meneen siihen suuntaan mistä löytyy lahjakkuuksilleen sopivampi ympäristö.
Kaskun mun treeneissä.. no, pelit ja niissä menestyminen ei ole se varsinainen maali.
Esa Tyynismaa ja Riku Lahdensuo on mun mielestä aika hyviä esimerkkejä siitä mihin tällä metodilla voi päästä. Kun skabaaminen on osa kehityskaarta.
Vaikka en otakaan krediittejä miesten tasosta, ittehän ne on tommosiks tulleet.
Mä olen vähä suuntaa koittanut viittoa.

Jos saan jalkani takasin eli pääsen käveleen niin luultavasti vapaaottelukisoihin työntyy myös mun ja meiän junnuporukkaa.
Ehkä myös kake/hmd-osv-skaboihin, noin Lyoton innostamina.
Onpas muuten monipuolinen kaveri, mun mielestä sumotreeni näkyy. Tuo massankäyttö on hiton hyvää.

Nyt painan Lähetä-nappulaa.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 21, 2009, 13.33
RikuLahdensuo
Kyllä Aittomäen Jalanjäljissä otteli viimmevuonna kolme sälliä Vapari kisoissa.
yksi karin suora oppilas ja kaksi mun oppilasta. Eikä ne ottelijat näihin jää.
Mutta jos haluaa viisastella ilman oikeaa todellista tietoa, Niin kyllä mailmaan ääntämahtuu.

Mun "pojat" edustaa MMA Seinäjokea.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 21, 2009, 16.37
tonik
Mielestäni kääntäri, tää sama laajalla kaarella ja pyyhkäsy toimis vaparissa, ehkä painijoita vastaan parhaiten oikeessa tilanteessa.
Menee vähän aiheen ohi mut mieleen tulee human weapon taekwondo jossa bill tyrmättiin kunnolla kääntärillä päähän, just se laajakaarinen. Ei osannut odottaa sitä. Muut eivät pystyneet tyrmäämään vaikka mukana oli koviakin tyyppejä.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 21, 2009, 21.41
Esa Tyynismaa
Human weapon...
En todellakaan usko minkään "mestarin" ottaneen niitä matseja tosissaan.Olis tullu muuten hiukan kyseenalaista viihdettä televisioon...

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 24, 2009, 10.52
embo
Machidan salaisuus on paljastettu ja kaikki voivat nyt ottaa oppia tullakseen hänen veroisekseen!

http://www.tatame.com/2009/03/22/Lyoto- ... -at-TATAME

...siis jos kantti kestää...

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 25, 2009, 13.38
PaavoH
embo kirjoitti: ...siis jos kantti kestää...
Machida kirjoitti: I drink my urine every morning like a natural medicine
:smt078

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 25, 2009, 14.06
JanneKoo
Machida kirjoitti:
I drink my urine every morning like a natural medicine

kai seki suuvedestä...... brushteeth

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 25, 2009, 20.36
Eelo
embo kirjoitti: Machidan salaisuus on paljastettu ja kaikki voivat nyt ottaa oppia tullakseen hänen veroisekseen!

http://www.tatame.com/2009/03/22/Lyoto- ... -at-TATAME

...siis jos kantti kestää...
Voi morjesta... Eka Gracieilla oli vitamiinit ja mineraalit ja aloin niitä syömään... Jos tosta jumankauta tulee mestari niin....

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 29, 2009, 14.29
S_L
Laitan tämän tänne koska sivuaa karatea vaparissa:
http://www.sherdog.com/news/articles/fr ... -now-16706" onclick="window.open(this.href);return false;
Artikkeli Fred Ettishsistä. Muistan kuulleeni jo aikaisemmin, että Fred meni kisaamaan UFC II:seen lähes valmistautumatta, mutta tuossa artikkelissa selviää koko tarina. Vaatii aika paljon cojones-osastolta varsinkin kun on nähnyt UFC I (jossa siis lenteli hampaita ym.). Matsi ei tunnetusti mennyt Frediltä hyvin, mutta ei nyt niin hirveän huonostikaan. Ei ainakaan niin huonosti, kun on myöhemmin annettu ymmärtää.

Onneksi kaveri alkaa vihdoin saamaan ansaitsemaansa arvostusta. Fred muuten kirjoittelee mma.tv:n underground foorumille ja vaikuttaa ihan täyspäiseltä tyypiltä.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 29, 2009, 16.43
Jasse
Tässä kyseinen matsi: " onclick="window.open(this.href);return false;

Luin BBstä jutun miehestä. Ilmeisesti saanut aika paljon kuulla matsistaan. Ja kuulee vieläkin.

Helpostihan sitä nauraa tämänkin tyyppisille matseille. Mutta pitäisi vaan tajuta ja muistaa millaista kanttia häkkiin astuminen on vaatinut. Varsinkin pioneerinä.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 29, 2009, 19.42
Totte
Siis mä nyt en tajua miks hän on saanut mitenkään erityistä kritiikkiä tosta matsista? Ei ollut mielestäni mitenkään erikoinen.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: maalis 30, 2009, 18.30
S_L
Totte kirjoitti: Siis mä nyt en tajua miks hän on saanut mitenkään erityistä kritiikkiä tosta matsista? Ei ollut mielestäni mitenkään erikoinen.
Mä veikkaan, että syynä oli viikset. Tai kaverin olemus yleensä. Todellakaan tuo ei ollut mitenkään sen ajan normeista poikkeava ottelu. Itse asiassa paljon huonompaakin "avointa guardia" on tullut nähtyä. Jotenkin vaan Fredi joutui silmätikuksi ja sai aika rankasti kuraa niskaansa.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: huhti 21, 2009, 05.18
Jasse
No niin, "Dragon" Machida pääsee vihdoin titteliotteluun Rashad Evansia vastaan: " onclick="window.open(this.href);return false;

Tässä portugalin kielinen juttu Machidasta valmentamassa olympia judokaa vapariin: " onclick="window.open(this.href);return false;

Machida treenaamassa ja opettamassa karatea: " onclick="window.open(this.href);return false;

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 21, 2009, 05.14
Jasse
Shotokan-mies ottelee lauantaina tittelistä!

Tässä treeni- ja haastattelu-video jossa Machidan perhe puhuu karatesta ja vapaaottelusta: " onclick="window.open(this.href);return false;

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 22, 2009, 11.13
PauliT
Mahtava homma kyllä jos Machida voittaa.

Mahtavaa että Silva, Machida, Maia, Aoki ja Fedor jne. näyttää ettei kaikkien tarvi tippua samaan muottiin.
Ottelutkin näyttävät vähän jännittävimmiltä kun aseina on muutakin kuin se perus setti joka käydään läpi mma kurssilla ensimmäisellä viikolla. ;)

Gameplannit vaihtoon lennosta ja jatkuvasti uudet tilanteet, tätä on todella mukavaa seurata.
Onneksi alkanut vähentymmään tuo "viihdytä yleisöä mun pää kestää enemmän" tyyli.

Tämän päivän pride otteluista käy kun nämä herrat ottelevat.
Aina näkee uutta ja jännitävää. Voi sitä unelmaa jos kaikki ottelijat olisivat tätä tasoa.

Saa nähdä tuleeko toinen karaten musta vyö mestariksi.
Georges St-Pierre taisi olla Kyukushinkai musta vyö alkujaan.

Kumpikin vielä potkii kiertareita vieläkin kehässä ja silti jokainen tosimies ei uskalla tälläistä homppien hippaa arvostaa.
Tanssahteliminen, tasapaino, reaktiot jne on tarkoitettu naisille ja lapsille.

Paljon helpompi reenata kumpikin jalka maassa 5cm sivu askeleella eteepäin leukarinnassa, jäb jäb anna tulla kyllä mulla on kovempi pää.
Sitten kun se kuuluisa sivupotku reiteen lähtee niin lennetään aina hanurilleen kun tulee huti. :D

No käyhän sekin viihteestä, ei sitten oteta vakavasti tätä.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 24, 2009, 18.21
Jasse
Machida vs Evans titteliottelu: http://mmalinker.com/viewer/15921/i/lyo ... evans.html" onclick="window.open(this.href);return false;

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 25, 2009, 15.16
Jasse
Olisi kiva kuulla karate ihmisten kommentteja matsista ja muutenkin Machidan menestyksestä. Aittomäki, Lasse, joku?



Hyvä artikkeli Machidan historiasta ja tyylistä: http://www.graciemag.com/news/144/ARTIC ... 01-27.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Tässä herran mietteitä karatesta:

“We adapted karate fighting against other styles, because if you analyze karate as a sport, it really has weakened over the years. But if we look at it as a martial art, it has knees, elbows. The kata – moving in an imaginary fight – has that too. It’s that karate geared towards being a martial art that we seek. Of course there’s the sport side with point scoring and all, and even that helps with your performing well because you practice a lot of finding distance, timing,” Lyoto states.

However, the athlete agrees that karate the way it’s been practiced has lost the prestige it used to enjoy as a martial art. “Truth is, sport karate lost its essence and we’re trying to recover it. If you analyze it, sport karate is truly weak as a real fight. It’s as though you were to say in sport Jiu-Jitsu, from now on submissions no longer count, just point scoring. It gets to a point where nobody is finishing and when you go apply that as a martial art it’s no longer so effective. Karate went that way. Our objective is to completely forget sport karate, but to recuperate karate the martial art, which has other moves: axe kicks, knees, elbows from several angles… No-one knows how to use it because no one practices it, but it exists. I kneed Tito Ortiz and everyone said it was muay thai. That’s because no one knows about karate the martial art.”

And Lyoto puts his money on the traditional Japanese martial art. “I believe in adapted karate a lot. I spar throughout Brazil. Everywhere I’ve ever been, I am aware that karate provides me with the conditions, just like muay thai – one just needs to practice it in its entirety. One just needs to explore it as a whole. A lot of academies are leaving that aside. A fighter from abroad came over and wanted me to teach some karate to him. I answered: ‘Karate is not what you think it is. That’s not it, I’m not trying to think I’m the best or be pertinacious, but I can’t teach you karate in a month or two. It’s impossible. You need time, two years, three, to understand the fundamentals, moves, to apply them later,’” he recounted.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 25, 2009, 15.32
tonik
Karatekat on varmaan liekeissä kun niiden tyyli osottautu ylivertaseksi.
;)
Voi olla oikeesti että karaten suosio lisääntyy machidan myötä.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 25, 2009, 15.35
jussip
tonik kirjoitti: Karatekat on varmaan liekeissä kun niiden tyyli osottautu ylivertaseksi.
;)
Brassijutsukat ei jaksa aiheesta edes innostua vaikka taas yksi BJJ mustavyö Machidan muodossa voitti UFC:n mestaruuden.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 25, 2009, 15.45
tonik
Mut machida ei käytä pahemmin bjj:tä, varmasti hyvä jos tarve olis. Eiköhän se karatepysty oo se mistä mies tunnettu.
Ja varmaan puolella brassien ottelijoista on musta vyö, jos puhutaan vähän paremmista.?

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 25, 2009, 15.55
Jussi Häkkinen
tonik kirjoitti: Mut machida ei käytä pahemmin bjj:tä, varmasti hyvä jos tarve olis. Eiköhän se karatepysty oo se mistä mies tunnettu.
Ei siinä nyt niin huikeasti sitä karatea ole. Mutta onpahan (nähtävästi) muista ottelijoista poikkeava tyyli lyödä ja potkia. Eniten kummastuttaa vastustajiensa todella heikko kyky etäisyydenhallintaan.

Toivotaan, ettei tuon johdattamana tule kyselyitä. Ihan oikea lajikiinnostus on sitten jo parempi juttu.


Oli silti hauskannäköinen matsi kun ei mennyt könyämiseksi heti.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 25, 2009, 16.23
tonik
Jeps, luulin että tulis tasaisempi matsi, kuten luulin edellisestäkin machidan matsista.
Jossa kävi samoin thaiboxarille(bjj mustavyö?..)
Oiskohan karatematsit pikkuhanskoilla jeesannu tässä etäisyydessä. Ja räjähtävyys tosi hyvä.
Eikä ole tainnut paljoa punttia vetänyt kropasta päätellen, painokin ottelussa alle 93kg. Ja vastaan tulee matsissa 100kg äijiä.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 25, 2009, 16.29
DeusVult
Mulla ei futaa toi Jassen laittama linkki. :( Onko matsi nähtävillä muualta?

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 25, 2009, 16.39
Poista käyttäjä 3276
Mmm, Machida ja karate. Kyllähän tuossa tietenkin otteluasento ekana on karatenomainen, Shotokan Karatelle hyvin yleinen (näin oon ymmärtäny, ja Esa joskus maininnut), lähes ratsastusasento eli mulle Kiba Dachi. Se on kun Lyoto on koko ikänsä opetellut tosta vetämään niin noi kierrepotkut eli mulle Mawashi Geri -lähtee mukavasti, ja tulevat kaukaa, hämää vastustajaa selkeästi. Samoin etupotkut ja nivuspotkut alareisille, ei mulle Mae Geri ja Kin Geri.

Noh, vetäähän esim. Anderson Silvakin samaan tyyliin välillä, hankala sitä on pelkästään karateen yhdistää nuin suoraan, kun muistakin lajeista löytyy samankaltaisia tekniikoita ja asentoja, Silva viime ottelussaan käytti loppuerissä paljon tommosta polkevaa sivupotkua, mulle Sokuto Geri, siltä se ainakin kovasti muistutti, kommentaattorit oli ihan pihalla että mikä potku tuo on. Silva tietty on ottanut repertuaariinsa juttuja vaikka mistä, että ehkä hänellä on jotain karatehommiakin sielä, who knows.
..Tai sitten tää on se Aittomäen mainitseman ilmiön raottamista, että Karatessa on Kaikki, ja se nyt alkaa sitten liikaa analysoimalla näyttää siltä että joku vetää karatenomaisesti?

Minä tosin kun olen melko noviisi, niin näen ja/tai haluan nähdä monet tekniikat samanlaisina kuin miten ne on minulle Combat Karatessa opetettu, eroja toki on, kun meillä on Kyokushin Karate pohjana, ja tuossa Machida Karatessa on taas tuo Shotokan Karate base. Mutta kyllä Machida on silti ihan täys Karatesankari mun silmissä.

Ja tuo Jassen lainaama Lyoton mietekirjoitus Karatesta aukee mulle kyllä hyvin, tai ainakin luulen niin, luulen ymmärtäväni mitä mies tarkoittaa, kun meillä Combatissa sekotellaan karatepohjan päälle nyt vaparimieltä, adapted karate, sitähän se. Jos nyt kovin ronskisti puhun mitä sattuu niin Esa saa antaa mulle sitte tiistaina selkään.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 25, 2009, 16.40
Jussi Häkkinen
Jaawa kirjoitti: meillä on Kyokushin Karate pohjana, ja tuossa Machida Karatessa on taas tuo Shotokan Karate base. Mutta kyllä Machida on silti ihan täys Karatesankari on mun silmissä.
Miten Kyokushinkai Combat Karatessa näkyy? Mikä oikeastaan tekee Combat Karatesta karatea?

Todnäk. Machidalla jotain taustastaan on ottelussakin mukana. Silti, ainoa enemmän ottelukaratenomainen asia hänen matsissaan oli juuri etäisyyspeli ja sen käyttäminen - potkut ja lyönnit eivät niinkään, niitä voi tehdä hyvin monella tavalla. Machida pysynee kärjessä niin kauan kunnes muut oppivat hahmottamaan etäisyyttä ja liikkumista paremmin.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 25, 2009, 16.59
Poista käyttäjä 3276
Jussi Häkkinen kirjoitti: Miten Kyokushinkai Combat Karatessa näkyy? Mikä oikeastaan tekee Combat Karatesta karatea?
Minulla ei ole antaa pintaa syvempää kertomusta tähän, koska tiedostan että asiat alkaa kunnolla aueta vasta kun näitä kiviä on käännelty yhden reen edestä, mutta koitan jotain sanoa.

Kyokushinkai Kihoni meillä on ollut alusta asti läsnä, siinä on omia nyansseja, muutoksia tekniikoihin, mutta kiukkarin äijämeiningillä lähdetään silti alusta alkaen. Täyskontaktilla otetaan pariharjoittelut, heti kun paikat sitä alkaa kestää ja tekniikkaa on kertynyt niin että siinä on järkeäkin. Mitään suojia ei pidetä, päällä on paksut karatepuvut joista on hyvä retuuttaa, ja suoritukset pyritään aina lopettamaan siihen yhteen vapahtajaan. Salialustana Esan treeneissä on kova parketti, tietysti Kihonille tuo on pakollinen, mutta siihen on myös tehty kaikki muukin, eli matalat kaadot, mattoonviennit ja painit. Karate näkyy eritoten murskaavien hyökkäyskulmien käytössä, lyönninpalautuksissa tekniikkasarjan aikana ja mm. Zenkutsu Dachi ja Kiba Dachi asentojen hyödyntämisessä alusta alkaen kaikessa tekemisessä.

Tätä on hankala tämän paremmin mun avata, kun en osaa kuin tälleen ympäripyöreästi selittää.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 25, 2009, 17.05
Jussi Häkkinen
Jaawa kirjoitti:
Jussi Häkkinen kirjoitti: Miten Kyokushinkai Combat Karatessa näkyy? Mikä oikeastaan tekee Combat Karatesta karatea?
Minulla ei ole antaa pintaa syvempää kertomusta tähän, koska tiedostan että asiat alkaa kunnolla aueta vasta kun näitä kiviä on käännelty yhden reen edestä, mutta koitan jotain sanoa.

Kyokushinkai Kihoni meillä on ollut alusta asti läsnä, siinä on omia nyansseja, muutoksia tekniikoihin, mutta kiukkarin äijämeiningillä lähdetään silti alusta alkaen. Täyskontaktilla otetaan pariharjoittelut, heti kun paikat sitä alkaa kestää ja tekniikkaa on kertynyt niin että siinä on järkeäkin. Mitään suojia ei pidetä, päällä on paksut karatepuvut joista on hyvä retuuttaa, ja suoritukset pyritään aina lopettamaan siihen yhteen vapahtajaan. Salialustana Esan treeneissä on kova parketti, tietysti Kihonille tuo on pakollinen, mutta siihen on myös tehty kaikki muukin, eli matalat kaadot, mattoonviennit ja painit. Karate näkyy eritoten murskaavien hyökkäyskulmien käytössä, lyönninpalautuksissa tekniikkasarjan aikana ja mm. Zenkutsu Dachi ja Kiba Dachi asentojen hyödyntämisessä alusta alkaen kaikessa tekemisessä.

Tätä on hankala tämän paremmin mun avata, kun en osaa kuin tälleen ympäripyöreästi selittää.
Ookoo. Ja kataa sekä sovellusta on paljon? (Jos ei, ei karatea ole läsnä).

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 25, 2009, 17.27
Poista käyttäjä 3276
Jussi Häkkinen kirjoitti: Ookoo. Ja kataa sekä sovellusta on paljon? (Jos ei, ei karatea ole läsnä).
Katat tulee tuonnempana enempi, olen saanut sellaisen kuvan että niitä hedelmiä aletaan poimia vasta kun ovat kypsiä, eli nyt keskitytään aluksi Kihoniin eli peruspakettiin tiukasti. Esan lähestymistapa ymmärtääkseni on sopivien Bunkaiden vetäminen sieltätuolta Katasta, ja niiden opettaminen meille. Tässä on siis sitä eroa puhtaisiin karatetyyleihin, mikä on minun mielestäni ihan ymmärrettävää, kun Combat Karateen kuuluu niin paljon muutakin opittavaa. Eli Karatestakin "joudutaan" ottamaan mukaan aluksi vain ne tärkeimmät ja toimivimmat, aloittelijalta vähemmän aikaa vievät jutut, jotta saadaan tukevoitettua perustaa.

Nyt tosin mennään jo sen verran syvemmälle että kun nilkat jo kastuu, on Esan parempi jatkaa, jos hän haluaa sulle kertoa että miten ja miksi hänen opetuksessaan tehdään näin.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 25, 2009, 21.41
RikuLahdensuo
Jussi Häkkinen kirjoitti: Miten Kyokushinkai Combat Karatessa näkyy? Mikä oikeastaan tekee Combat Karatesta karatea?
Perustekniikan asennot on pitkälti samat kiukkarissa ja Combatissa.
mutta markinaali erojakin on, (Zenkutsu Dachissa ja Jodanuke torjunnassa)
Aittomäki Puuhasteli Combatin Syntyaikoina Kiukkarin parissa ja liitti Combattiin kiukkaria.
ilman kataa ei ole karatea ja kata on karaten sielu. sanoo moni oikea kartatemestari.
Combat Karatessa kata on pienessä roolisa. kun kiukkarissa on yli 20. en edes tiedä montako.
Karateksi Combatin tekee Menttaliteetti ja karaten asentojen ja liikeratojen hyödyntäminen.
Lähdemme liikkeelle puhtaasti karaten tavalla tehdä.
Loppupeleissa en tiedä onko Kiukkari vai Hokutoyiu jutsu lähempänä CombatKaratea.

Syy miksi katan veivaaminen on vähäistä ja alkaa vasta ylemmillävöillä.
on lajin monipuolisuut. Jos Nyrkkeilijä reenaa elämänsa "kuutta lyöntiä"
pitää KC.ssa. hallita Karaten lisäksi Mattopeli, puuko, Pamppu, tuliase, ja kas-pinin koukeroita. jne.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 25, 2009, 21.44
Jussi Häkkinen
RikuLahdensuo kirjoitti: Syy miksi katan veivaaminen on vähäistä ja alkaa vasta ylemmillävöillä.
on lajin monipuolisuut. Jos Nyrkkeilijä reenaa elämänsa "kuutta lyöntiä"
pitää KC.ssa. hallita Karaten lisäksi Mattopeli, puuko, Pamppu, tuliase, ja kas-pinin koukeroita. jne.
Selevä peli. "Karate" kuulostaa tuolta pohjalta vähintään erikoiselta nimivalinnalta, mutta onhan sitä muitakin, hmm, karateja.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 25, 2009, 21.54
Jasse
Machidat kataamassa yms: " onclick="window.open(this.href);return false;

Lyoto sparraa: " onclick="window.open(this.href);return false;

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 25, 2009, 21.58
Jussi Häkkinen
Jasse kirjoitti: Machidat kataamassa yms: " onclick="window.open(this.href);return false;
Mielenkiintoista. Miksi hyvä ottelu ei näy yhtään katassa?

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 25, 2009, 22.09
Jasse
Jos se matsi likki ei toimi niin kehästä "ufc 98" löytyy.
Nyt lisää videota.
Machidalta ilmestyy opetus DVD: " onclick="window.open(this.href);return false;

Veljesten väline treeniä: " onclick="window.open(this.href);return false;

Dokkari kaverista: " onclick="window.open(this.href);return false;

EDIT: Ei ollutkaan dokkari vaan pitkä HL..

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 25, 2009, 22.18
S_L
Katsoin just matsin:

parasta

karatea

ikinä

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 25, 2009, 23.04
Jasse
Tässä toimiva linkki titteliotteluun: http://www.myvideofight.com/UFC/Evans-vs-Machida-Video" onclick="window.open(this.href);return false;

Lyönti on lyönti, potku on potku, lukko on lukko ja kaikki on JKDtä, jujutsua tai karatea...
Mutta, mutta. Ise näen että Lyoto on karatestaan saanut MMAhan soveltuvaa strategiaa/mentaliteettia ja erinäisiä tekniikoita.

Startegia/mentaliteetti: " 1 isku 1 kuolema". Kaveri määrää etäisyyden ja pitää aloitteet käsissään, hämää eikä iske turhaan. Pyyhkii jalat alta ja iskee heti päähän.

Tekniikat: Pyyhkäisyt ja kampit suhteellisen irtonaisista tilanteista. Puolenvaihdot. Potku ja lyöti jalan palautuessa. Gedanbrai kaato. Titteliottelussa nähtiin lyöntisarja ristiaskelilla. Tarkka takakäden suora on ehdottomasti vasurina ottelevan Machidan paras ase.

olen fanittanut Dragonia jo vuoden päivät mutta nyt fanitukseni on aivan uudella tasolla! Mielstäni Machidan perhettä voi hyvin verrata Gracien perheeseen. UFCn on helppo leipoa Lyotosta todellinen legenda käyttäen hyväkseen karaten uutta tulemista ja samurai spirittiä jota mies edustaa.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 25, 2009, 23.14
S_L
loppuratkaisu
paljastus:
Kuva

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 25, 2009, 23.45
RikuLahdensuo
Jussi Häkkinen kirjoitti:
RikuLahdensuo kirjoitti: Syy miksi katan veivaaminen on vähäistä ja alkaa vasta ylemmillävöillä.
on lajin monipuolisuut. Jos Nyrkkeilijä reenaa elämänsa "kuutta lyöntiä"
pitää KC.ssa. hallita Karaten lisäksi Mattopeli, puuko, Pamppu, tuliase, ja kas-pinin koukeroita. jne.
Selevä peli. "Karate" kuulostaa tuolta pohjalta vähintään erikoiselta nimivalinnalta, mutta onhan sitä muitakin, hmm, karateja.
Et varmaankaan ole mielipiteessäsi ainoa.
Mäkynen jota voisi ehkä kutjua CombatKaraten isäksi toi karateen Judoa + muuta
Aittomäki joka on pitkänlinjan karateka toi koukkupainia.
Tyynismaa on henkeen ja vereen karetemies.
Minulla oli muita karaten tyyliä pohjana. ja muita lajeja ennenkuin aloitin Combat Karaten.
Kaikkia meitä yhdistää karate.

Mä heitän karatella vaikka niskalenkin ;)

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 26, 2009, 00.20
Jasse
Lyoto myöntää että kilpakaratesta opittu iskuven "hillitseminen" tuotti aluksi ongelmia:
"The main adjustment for me was adapting competition karate to fighting karate,� he said. �There is a big difference. In competition you control the move, you don't use knees, and I competed for a long time. When I first got into MMA it was difficult at first because I wanted to control each move unconsciously.�"

Viimeisimmissä matseissa ei tuota ongelmaa ole näkynyt!

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 26, 2009, 12.40
Jasse
Tämähän pitää ostaa!
Machida-do karate:
Treileri: " onclick="window.open(this.href);return false;
Esittely: http://www.budovideos.com/shop/customer ... ctid=28406" onclick="window.open(this.href);return false;
Arvostelu: http://fightticker.com/story_0522090016 ... rtial_arts" onclick="window.open(this.href);return false;

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 26, 2009, 20.31
Lasse Candé
Hieno matsi!
Itseäni miellytti tuo tapa liikkua missä tolppa vain liikkuu pystyssä hallitusti ja jalat rullaa pehmeästi siinä alla, tehden sen mitä tarvitsee. Kuten maantiekiitäjällä :)
Jos sen pelaa hyvin on hyvässä asemassa lyödessään perääntymään ja perääntyessään lyömään. Vaikea mies saada ansaan.

Siirräänkin Jassen kysymystä eteenpäin Shotokanilaisille tai aiheesta tietäville... Kun tuossa yhdessä videossa Machidan isä kertoo että on aloittanut oman tyylinsä / koulunsa, onko kenelläkään tietoa toimiiko porukka jonkin ison liiton alaisuudessa vaiko itsenäisesti? Videolla puhutaan jalkatyöstä. Mikä videolla näkyvän tyyppisen jalkatyön rooli on Shotokanissa? Jostain olen saanut käsityksen ettei Shotokanissa hirveästi korosteta jalkatyötä / liikkumista, mutta tässä voin olla todella pahastikin väärässä ja siksi olisi hyvä jos joku tietävämpi voisi kommentoida mahdollisimman pian.
Onko tuo taisabaki-ajattelu Shotokania vai jotain muuta? Jos jotain muuta, niin mistä voisi olla peräisin?

Hyvää settiä siinä dvd-trailerissa. Helkkarin kallis ja moniosainen vain.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 26, 2009, 21.55
Jasse
UFC 98 lehdistötilaisuus jossa uusi mestari vastailee kinkkisiin kysymyksiin: " onclick="window.open(this.href);return false;

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 26, 2009, 22.00
Esa Tyynismaa
Jussi Häkkinen kirjoitti:
RikuLahdensuo kirjoitti: Syy miksi katan veivaaminen on vähäistä ja alkaa vasta ylemmillävöillä.
on lajin monipuolisuut. Jos Nyrkkeilijä reenaa elämänsa "kuutta lyöntiä"
pitää KC.ssa. hallita Karaten lisäksi Mattopeli, puuko, Pamppu, tuliase, ja kas-pinin koukeroita. jne.
Selevä peli. "Karate" kuulostaa tuolta pohjalta vähintään erikoiselta nimivalinnalta, mutta onhan sitä muitakin, hmm, karateja.
Meille kun Karate tarkoittaa sanana nimenomaan kontrolloitua kykyä väkivallan töihin tarvittaessa,ei alkupuolen treenaamisessa mikään ole tappelukyvyn kehittämistä tärkeämpää.Kata,ja muu "sielukas" treenaaminen on edistyneemmille.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 26, 2009, 22.02
TimoS
Nyt mennään jo aika pahasti :ot:
Esa Tyynismaa kirjoitti: Kata,ja muu "sielukas" treenaaminen on edistyneemmille.
Jussin melko hyvin tuntien voin vakuuttaa, ettei häntäkään mikään "sielukas" meno hirveästi kiinnosta :)

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 26, 2009, 22.05
Esa Tyynismaa
Tarkoitin kyllä lähinnä tuota oikeasti taitoa ja koordinaatiota vaativaa puolta.Ne jutut on sitten myöhemmin.Tärkeintä on oppia lyömään/potkimaan/painimaan ja kestämään lyömistä/potkimista/painimista,kaikki muu tulee myöhemmin.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 26, 2009, 22.47
Alioppilas
Jussi Häkkinen kirjoitti:
Jasse kirjoitti: Machidat kataamassa yms: " onclick="window.open(this.href);return false;
Mielenkiintoista. Miksi hyvä ottelu ei näy yhtään katassa?
Machida ei tykkää näyttää yleisölle muuta kuin vesitettyä versiota treenaamisestaan. UFC-lähetyksen pukuhuonepätkissäkin se vaan ojenteli käsiään ilmaan ja heilutteli jalkojaan. Ei halua paljastaa salaisia treenimetodeitaan.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 28, 2009, 04.58
Jasse
Hyvä artikkeli jossa analysoidaan TMA-tyylien antia vapariin ja verrataan Gracien valloitusta Machidan menestykseen: http://www.sherdog.com/news/articles/1/ ... here-17640" onclick="window.open(this.href);return false;

Lyotoa verrataan huippu Baseball-pelaajaan joka aavistaa heiton ja vetää vastapalloon. Lisäisin vielä että tietää myös millon pysyä pesällä ja milloin juosta kunnari!

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 28, 2009, 05.38
Jasse
Tässä Machida-perheen karate näytös: http://www.youtube.com/watch?v=vmC9TajeY9E" onclick="window.open(this.href);return false;

"Miagi" Machida fiilistelee Funakotsia ja pojat lyö makivaraa: http://www.youtube.com/watch?v=NzQt2dO4JGU" onclick="window.open(this.href);return false;

Veljen kake-matsi (saattaa ola jo ketjussa...) : http://www.youtube.com/watch?v=NzQt2dO4JGU" onclick="window.open(this.href);return false;

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 28, 2009, 08.39
PauliT
Jasse kirjoitti: Tässä Machida-perheen karate näytös: http://www.youtube.com/watch?v=vmC9TajeY9E" onclick="window.open(this.href);return false;

"Miagi" Machida fiilistelee Funakotsia ja pojat lyö makivaraa: http://www.youtube.com/watch?v=NzQt2dO4JGU" onclick="window.open(this.href);return false;

Veljen kake-matsi (saattaa ola jo ketjussa...) : http://www.youtube.com/watch?v=NzQt2dO4JGU" onclick="window.open(this.href);return false;
Tuli sama linkki kaksi kertaa, vieläkö olisi tallessa tuo keskimmäinen?

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 28, 2009, 15.20
Jasse
Oho. Tässä se makivara-linkki: " onclick="window.open(this.href);return false;

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 28, 2009, 18.04
Jasse
Vertailun vuoksi kilpakaratea sun muuta: " onclick="window.open(this.href);return false;

Ajassa 1.08 karateka demoaa kamppia jonka voi bongat myös Machida-do DVDn treileristä ja Lyoto vs Nakamura ottelun ensimmäisestä erästä. Hokkinen opetti kaadon kiukkarin alkeiskurssilla, mutta ei se vielä itseltäni hirveän näppärästi onnistu.

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 28, 2009, 19.54
MarkkuT
Jasse kirjoitti: Hokkinen opetti kaadon kiukkarin alkeiskurssilla, mutta ei se vielä itseltäni hirveän näppärästi onnistu.
Tehdäänkös tuota muuten kiukkarissa Gekisai ichin bunkaina? Elikkä tuo 0:28 kohta. Jossain kyokushinkirjassa tuota kohtaa (eli se kämmensyrjälyönti ylös) ei tehdä tuolleen suorille jaloille vaan muistaakseni kibadachiin. Tuntuis mulle opetetun bunkain kanssa yhtenevältä ja tuon kaadon kohdalla selittyis se matala asentokin.

Että semmonen reverse-engineerinki. :lol:

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 29, 2009, 08.27
PauliT
Vielä kun näkisi uraken/tetsui tyrmäyksen mma kehissä niin voisi jo alkaa toivomaan legendaarista Ranen uramavaa. :D

Diazin veljekset lyö tyylillä jo aika paljon matossa ohi menneen normi koukun perään.
Muutenkin vasara isku löytyy jokaisen gnp reeneistä niin paljon sitä nykyisin näkyy matossa.

Ihme ettei pystössä ole vasaroitu muuten kuin pyörähdyksen kanssa.

Pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 29, 2009, 09.32
JanneM
Onko uraken takanyrkki? Matt Serra tyrmäsi takanyrkillä GSPn miesten ensimmäisessäkohtaamisessa.

Pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 29, 2009, 12.09
Kuhmu
Ja Shootossahan ei saa lyödä kuin hanskan pehmustetulla osalla, joten jos tarkkoja ollaan, niin vasarointia ei saisi tehdä. Näin ollen menee uraken-hommiksi shootossa vasaran sijaan.

Pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 29, 2009, 14.14
Jasse
Tetsuihan on ihan vanha juttu vaparissa. Pridessä käytettiin ehkä enemmän kun UFCssä... Vasaraan saa luonnollisesti paljon enemmän voimaa matossa kuin pystyssä. Uraken tarvitsee pyörähdyksen ollakseen tehokas hanskohen kanssa. Uramavaa en ole vielä nähnyt vaparissa. Sakuraballa oli aikanaan hyvä arsenaali "kake-lyöntejä" ja chun-leen matseista voi bongata eri potkuja.

Pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: touko 30, 2009, 14.10
Jasse
"Swep the leg! No mercy!"

Sakemanni opettaa kaatoa: " onclick="window.open(this.href);return false;

Pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: kesä 1, 2009, 06.11
Jasse
Isä Machidan haastattelu: http://sportsillustrated.cnn.com/2009/w ... ref=sircrc" onclick="window.open(this.href);return false;

Pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: kesä 24, 2009, 00.04
Jasse
Nyt Machidan ja Aokin (judo/jiujitsu) otteet ovatkin sitten aikidoa?
" onclick="window.open(this.href);return false;

Toisaalta lyönti on lyöti, lukko on lukko ja kaato on kaato..

Pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: kesä 24, 2009, 00.19
Poista käyttäjä 3276
Jasse kirjoitti: Nyt Machidan ja Aokin (judo/jiujitsu) otteet ovatkin sitten aikidoa?
" onclick="window.open(this.href);return false;

Toisaalta lyönti on lyöti, lukko on lukko ja kaato on kaato..
Niin, videon kuvauksessa lukee että "I know these techniques could apply to a variety of martial arts but I just went with aikido. I don't practice aikido by the way." :D Hieman selittänee, "emmä tiedä aikidosta mitää mutta tää on varmaa aikidoa"

Pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: heinä 7, 2009, 00.44
Jasse
Perusliikkumista Machida karate-do opetus dvdltä: " onclick="window.open(this.href);return false;

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: heinä 7, 2009, 11.51
PetriP
Jussi Häkkinen kirjoitti:
Jasse kirjoitti: Machidat kataamassa yms: " onclick="window.open(this.href);return false;
Mielenkiintoista. Miksi hyvä ottelu ei näy yhtään katassa?
Jaa olis se outoa jos se näkyis. Katat tuskin yrittää koulia ihmisestä MMA ottelijaa, joten en odottaisi siirtovaikutusta toisinkaanpäin. Tuommoinen etäisyyden hallintaan perustuva ottelu tyyli ei oikein muistuta sellaista katan terävää suoritusta.

Tylsä tyyli mutta terveellinen. Siis siinä määrin kuin MMA voi olla terveellistä.

Pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: heinä 7, 2009, 13.16
Lasse Candé
Jasse kirjoitti: Perusliikkumista Machida karate-do opetus dvdltä: " onclick="window.open(this.href);return false;
Hyvää settiä. Osaako joku Shotokan-ihminen kertoa miten "tyypillistä" Shotokan-harjoittelua tuollainen on? Vai onko tuo perheen omaa lisää?


Kyselin vastaavaa aiemminkin:
Lasse Candé kirjoitti: Siirräänkin Jassen kysymystä eteenpäin Shotokanilaisille tai aiheesta tietäville... Kun tuossa yhdessä videossa Machidan isä kertoo että on aloittanut oman tyylinsä / koulunsa, onko kenelläkään tietoa toimiiko porukka jonkin ison liiton alaisuudessa vaiko itsenäisesti? Videolla puhutaan jalkatyöstä. Mikä videolla näkyvän tyyppisen jalkatyön rooli on Shotokanissa? Jostain olen saanut käsityksen ettei Shotokanissa hirveästi korosteta jalkatyötä / liikkumista, mutta tässä voin olla todella pahastikin väärässä ja siksi olisi hyvä jos joku tietävämpi voisi kommentoida mahdollisimman pian.
Onko tuo taisabaki-ajattelu Shotokania vai jotain muuta? Jos jotain muuta, niin mistä voisi olla peräisin?
Osaako kukaan kertoa aiheesta mitään?


Tässä vielä Jassen aiemmin laittama video aiheesta, missä Machidan isä kertoo abaut puolen minuutin paikkeilla kuinka kehitti oman tyylin joka perustuu jalkatyöhön. Onkohan opit Shotokanista vai muualta? Kun tyyli voi tarkoittaa joko ottelutyyliä tai opetusjärjestelmää, enkä oikein hahmota kumpaa tässä tarkoitetaan.
" onclick="window.open(this.href);return false;

Pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: heinä 16, 2009, 14.48
kollegiassessori
Lasse Candé kirjoitti:
Jasse kirjoitti: Perusliikkumista Machida karate-do opetus dvdltä: " onclick="window.open(this.href);return false;
Hyvää settiä. Osaako joku Shotokan-ihminen kertoa miten "tyypillistä" Shotokan-harjoittelua tuollainen on? Vai onko tuo perheen omaa lisää?
Mä en muista omista treeneistäni pahemminkaan eikä mun jutuistani siis pahemmin parta pauku, mutta kirjoitampas kumminkin. Lälläslää.

Shotokanin katoissa ja kihonissa liikkuva jalka siirtyi aina ensin toisen jalan viereen ja sitä kautta vasta tarkoitettuun asemaansa, tehden puoliympyrän ns. "sisällepäin". Näkyy vaikka tässä katassa: http://www.youtube.com/watch?v=l2QiOh8xW2k

Kesäleirillä meille kerrottiin että isot heebot jossain IKF:n headquartersseissa päättivät että jalan siirtäminen erikseen toisen jalan viereen onkin aika turhaa ja mokoma aktiviteetti jätettiin pois, nyt siis askel siirretään suoraan tarkoitettuun paikkaansa. Machida tekee juuri tämän uuden version mukaan.

Shotokanissa asennot ovat myös aivan järkyttävän himosyviä, kulkuset laahaavat maata ja sisäreiset natisevat, Machidan suku on selkeästi jättänyt koko touhun pois ja asennot ovat luontevampia. Mitkään kiba-dachithan eivät ole matsaamiseen tarkoitettukaan mutta pitkät asennot jäävät helposti päälle eivätkä ne ole optimeja tappelmukseen.

Toi liikkuminen on varmaan tullut pistekaraten puolelta, mä en muista omalla salillani edes nähneeni moista. Muistan vain kaikkein yksinkertaisimmat liikuskelut, väistä taaksepäin neljäänviiteen, blokki ja kostotoimi. Väittäisin ettei kuulu Shotokaniin normisti, ihan itsenään. Kyseisestä tyylistä jäi suuhun sellainen maku että tappeluongelmat ratkaistaisiin mahdollisimman nopeasti ja suoraviivasesti eikä noin hienoja taktiikoita pahemmin olisikaan, vähän kuin karatemaailman krav maga. Nyt puhuu kuitenkin entinen oranssivöinen ja joku muinainen shotokansetä saattaa kääntyä haudassaan.

Machidan kata-osaamisesta on pakko sanoa jotain. Niill karatesankareilla jotka ovat kataan käyttäneet runsaasti aikaansa tuntuu olevan hallussa tietynasteinen räjähtävyys josta olisi varmasti hyötyä kehässäkin. Pistekaratessa pärjää kumminkin ilmankin tätä posahtavaa tuhovoimaa ja jos Machida on lähinnä sitä treenaillut niin kataräjähtävyyden puute ei ihmetytä. Liikkuminen on kylläkjin suuressa merkityksessä

Näyttää siis mun silmään aika laillakin erilaiselta verrattuna siihen mitä mä jumppasin mutta joku o-sensei voi sitten kertoa tarkemmin.

Pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: heinä 17, 2009, 01.58
Jasse
Tässä lisää Machida-do dvdtä: " onclick="window.open(this.href);return false;
Näpärä kaato.

Pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: heinä 17, 2009, 02.16
Jasse
Otsikon voi mun puolesta vaihtaa vaikka "karate vapaa ottelussa jne" koska laitan tänne nyt vähän muutakin kakee. Tässä kiukkusika judokaa vastaan Dream illassa. " onclick="window.open(this.href);return false;

Saman kiukkarin, Andews Nakaharan hehkutusvideo: " onclick="window.open(this.href);return false;

Ja vielä toinen ottelu:

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 17, 2009, 02.37
Jasse
Mielenkiintoinen ja minulle täysin uusi tuttavuus tämä kyokushin-karateka Nakahamura. Wikipedia tietää kertoa että sekä nakahamura että kiukkari-legenda Filho ovat sinisen vyön haltioita brassi-jutsussa (valk-sin-purp-rus-musta). Eli sama kun meitsillä... Vielä pystytaidot samaan kuosiin niin voi käydä kuittaa massit dreamista.

http://en.wikipedia.org/wiki/Andrews_Nakahara" onclick="window.open(this.href);return false;

Suht kovat saavutukset kiukkarin (IKO) puolella: http://www.kyokushin4life.com/forums/sh ... php?t=1521" onclick="window.open(this.href);return false;

Voittanut Texeiran finaalissa.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 17, 2009, 03.14
Jasse
Artturilla on siis vain kolme MMA-matsia joista kaksi voitokasta ylhäällä mutta tappiollista debyyttiä sakurabaa vastaan en löydä.
Tässä kiukkarimatsi "Ändiltä": " onclick="window.open(this.href);return false;

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 17, 2009, 03.27
Jasse
Jaa, toi toinen MMA ottelu ei tullutkaan klikattavaksi. Eli tässä: " onclick="window.open(this.href);return false;

Tarkkaa työskentelyä ändiltä, antaa fudispotkun pyörähtää ympäri ja napauttaa uchin leukaan.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 17, 2009, 09.01
Hokkinen
Kurkkasin ton judoka vastaan Kiukkari-matsin. Vähän oli laihaa kiisseli judopuolella :? Paljon mitään vaparista tietämättä taitaa kuitenkin olla niin, että hyvän pystymatsaajan on helpompi oppia kohtuulliset taidot matossa, mutta judokasta ei tehdä tehokasta (monipuolista) potkijaa ja lyöjää yhtä helposti. Mutta kyllä judosta tippuu aika pahasti tehot ku vastustajalle ei ole mitään tartuntariepua yllä ja vielä hanskatkin vähän haittaa :?

Ihmettelin kyllä paria asiaa tossa matsissa. Kun judoheppu haki sellaisia aika löysän näköisiä kropanympäri-otteita perse takana ja kiukkarilla oli aina ainakin toinen käsi vapaana, niin miksei se lyönyt koukulla (sivusta) kylkiin? Toinen asia mikä kummastutti oli se, että Kiukkari yritteli jodan potkuja ilmaan mitään alkukattausta yksittäisinä vetoina. Yleensä ne uppoo kuin näkövammasille. No hauska matsi kumminkin.


- Hokkinen -

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 17, 2009, 10.09
keskilinja
Hokkinen kirjoitti: Ihmettelin kyllä paria asiaa tossa matsissa. Kun judoheppu haki sellaisia aika löysän näköisiä kropanympäri-otteita hanuri takana ja kiukkarilla oli aina ainakin toinen käsi vapaana, niin miksei se lyönyt koukulla (sivusta) kylkiin?
Tuossa kohtaa taitaa olla alasviennin hakeminen jo niin pitkällä, että niillä käsillä yritetään tehdä jotain muuta kuin lyödä.

Tossa vielä kuva kyseisestä tekniikasta 8-)
Kuva

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 17, 2009, 12.18
Hokkinen
Hyvä kuva :D

Tarkennus vielä. Se judo heppu haki aika löysästi noita haliotteita (vrt.kuva). Kiukkari olis iisisti voinut lyödä samalla kun vältteli maahan vientiä. Ylimalkaan judo-heppu vaikutti siltä, että tiesi häviävänsä. Ei ollut oikein kova spiritti päällä.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 17, 2009, 14.01
Jasse
Judoka oli kyllä todella mätä iskemään eikä mattotaidotkaan säväyttänyt. Oli kuitenkin 2001 MM3 kilpajudoka... Mutta sehän meinaa lähinnä että osataan repiä räteistä heitto ja tarvittaessa sitoa matossa. Itsellänikin on sellainen haisu että kokeneiden vääntäjien on vaikeampi oppia iskemään kuin iskijöiden painimaan.

Minusta kiukkari otti fiksusti pystypainitilanteet. Ristivyöstä ei kuitenkaan topatulla nyrkillä tiputeta joten strategian kannalta on tärkeintä puolustaa alasvientiä ja irtaantua. Vastassa oli kuitenkin MM-tason judoka jonka otteessa karatekalle voi tulla aika kiikkerä fiilis. Itseasiassa matsissa oli vain yksi ristivyö (kummallakin yksi käsi kainalossa) ja siitäkin judoka veti guardiin mutta kiukkari nousi hyvin ylös. Sitten oli kaksi korkeaa kahdenjalan alasvientiä joista toisen kiukkari puolusti todella vahvalla sproolilla. Ja esekiel-kuristuksesta karkasi hienosti.
Kovaa se kiukkari potki (ylläri) mutta vähän olisi voinut lyöntejä käyttää enemmän, vaikka sitten jodanmavan peittämiseen. Tokassa matsissa vetää kerran tuplamavan, reisi-pää.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 17, 2009, 15.45
RikuLahdensuo
Tämä on nyt taas nimillä saivartelua. Lentopallo Vapaaottelussa.
Varmasti Tarpeeksi fyysinen lentopalloilija Pärjäis. Hyvä liike ja räjähtävä lyönti.
Vähän erilainen liikkumis ja lyöntitekniikka jota muut ei osaa lukea.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 17, 2009, 17.02
Eelo
Tuli muuten mielee, että ekat vapaamatsit suomessahan on ottanu karatekat. Kiukkusikoja Aittomäen opista. Kait.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 17, 2009, 18.00
Jasse
Niin, Ykä Leino on kombat-kake starba ja kävi Jari-Ilkan kanssa kokeilemassa kiukkariakin. Tillesillä oli kakessa musta vyö kun kävi ekat vaparit ottamassa. Taisivat kaikki kolme kuitenkin paneutua enemmän mattolukotteluun, millä sitten alko otteluita voittamaan. Aiton vanhoista oppilaista tunnen paremmin vaan Pekan ja Typön jolla ekalla on hyvä nekkailu ja jälkimmäinen vetää aika muay thaita. Hieno asenne kummallakin.

Varmasti lentopalloilija voi pärjätä. Itse kävin juuri treenamassa jenkkifutari/vapaaottelian Kalle da Silvan kanssa painia. Kyllä fudiksellakin voi pärjätä. Mutta ehkä siitä voi keskustella jossain toisesa ketjussa, kiitos.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 17, 2009, 18.04
Eelo
Mietin ihan ensimmäisiä, näitä kavereita jotka oli aikasemmin ottanu kiukkusika matseja ennen vaparia. Muistaakseni ihan ensimmäisen matsin otti Artturi Ihalainen joka treenaa nykyään ashiharaa.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 17, 2009, 18.29
Jasse
Minä lasken että FinnFight 1 oli eka vapari tapahtuma. En muista ketä ukkoja siinä otteli mutta kakkosessa oli Ykä, Jari, Tilles, Haimakainen, Heinonen ja Peltola. Siis suomalaisia.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 17, 2009, 18.34
Eelo
Jasse kirjoitti: Minä lasken että FinnFight 1 oli eka vapari tapahtuma. En muista ketä ukkoja siinä otteli mutta kakkosessa oli Ykä, Jari, Tilles, Haimakainen, Heinonen ja Peltola. Siis suomalaisia.
Siellä ykkösessä tais ottaa ainakin artturi ja sitten timuri, joka kanssa treenas nyt ashiharaa. Ehkä, en oo varma ku ei tosta oikeen löydy tietoa guuglella.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 17, 2009, 23.25
Kari Aittomäki
Heh, jos sitä ei voi googlettaa sitä ei ole.
Ihkaensimmäisen vapaamatsin otti tosiaan Artturi Janne Halmetojaa vastaan, käytiin vanhoilla shootfightingsäännöillä koska pidin sitä lajia varsinaista vapaaottelua parempana. Pidän yhä.

Finnfight oli tosiaan eka varsinainen vapaaotteluturnaus, tosin yritin saada ittelleni matsia aiemminkin. Haimakaisen kans oli puhetta mutta se jostainsyystä jäi. Hän tuli itse kysymään multa.
Jari Ilkka kävi tosiaan meidän kiukkaritreeneissä ennen Turkuun karkaamistaan, sikse osas mua kehätoppuuttelijaksi pyytää.
Ykkösessä otteli tosiaan Ykän lisäksi Artturi ja Timur, joka oli aiheuttaa ylläripyllärin.

Tasollisesti kovin karateka lie ollut Marcus Peltonen, jonka matsit oli aina vahdikkaita ja värikkäitä.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 18, 2009, 04.46
Jasse
Minkäs koulun karateka Peltonen oli?

Varmasti monellakin alkuaikojen vapaaottelijalla on ollut taustat karatesta tai sen tyylisestä tekemisestä, niin Suomessa kun maailmallakin. Mutta alkuaikoina eivät päässeet karateaan esittelemään kun matto ja sen puolustus oli niin hukassa. BJJ oli SE juttu. Sitten painijat oppi varoo lopetuksia ja potkunyrkkeilijät puolustamaan alasvientejä vastaan. Nykyään kaikki vapaaottelijat osaa nekata, painia ja lukottaa, huonosti... Karatekat hylkäsivät ensimmäisten tappioiden jälkeen vaparin, tai karaten. Mutta sitten tuli Machida joka ilmoitti jotta: "Karate is bäk!

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 18, 2009, 06.13
Jasse
Löytyhän se kiukkarin demyyttiottelu: " onclick="window.open(this.href);return false;
Vastustaja Sakuraba on siis legendaarinen vapaaottelija joka on lopettanut muummuassa Royler, Renzo, Ryan ja Royce Gracien.

Nakaharalla on ilmiömäinen tasapaino ja todella hyvä perustekniikka alasvientejä vastaan sekä pystyyn nousuun. Käyttipä matsissa kinkeriäkin. Ensimmäinen potku minkä Hokkinen opetti mulle kiukkarissa!

Pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: heinä 18, 2009, 14.17
kala
Lasse Candé kirjoitti:
Jasse kirjoitti: Perusliikkumista Machida karate-do opetus dvdltä: " onclick="window.open(this.href);return false;
Hyvää settiä. Osaako joku Shotokan-ihminen kertoa miten "tyypillistä" Shotokan-harjoittelua tuollainen on? Vai onko tuo perheen omaa lisää?
Asento on pystympi, ottelumaisempi, kuin mitä olen tottunut tekemään, mutta varsinaiset tanssiaskeleet, eli noi käännökset ovat tuttuja, perusasiaa.
Kyselin vastaavaa aiemminkin:
Lasse Candé kirjoitti: Siirräänkin Jassen kysymystä eteenpäin Shotokanilaisille tai aiheesta tietäville... Kun tuossa yhdessä videossa Machidan isä kertoo että on aloittanut oman tyylinsä / koulunsa, onko kenelläkään tietoa toimiiko porukka jonkin ison liiton alaisuudessa vaiko itsenäisesti? Videolla puhutaan jalkatyöstä. Mikä videolla näkyvän tyyppisen jalkatyön rooli on Shotokanissa? Jostain olen saanut käsityksen ettei Shotokanissa hirveästi korosteta jalkatyötä / liikkumista, mutta tässä voin olla todella pahastikin väärässä ja siksi olisi hyvä jos joku tietävämpi voisi kommentoida mahdollisimman pian.
Onko tuo taisabaki-ajattelu Shotokania vai jotain muuta? Jos jotain muuta, niin mistä voisi olla peräisin?
Osaako kukaan kertoa aiheesta mitään?
Kun puhutaan eri puolille maailmaa levittäytyneestä Shotokanista, ei voida kovin paljoa vetää yhtäläisyysmerkkejä pelkän nimen perusteella. Oma harjoitusurani pitää paljon sisällään erilaisia taisabakeja, o'kuri-asheja ja muita leikkaavia ja kulmaa muuttavia jekkuja. Siltikin, en voi mennä puhumaan kenenkään muun Shotokan-tyylin tai edes seuran saati harjoittelijan puolesta.
Tässä vielä Jassen aiemmin laittama video aiheesta, missä Machidan isä kertoo abaut puolen minuutin paikkeilla kuinka kehitti oman tyylin joka perustuu jalkatyöhön. Onkohan opit Shotokanista vai muualta? Kun tyyli voi tarkoittaa joko ottelutyyliä tai opetusjärjestelmää, enkä oikein hahmota kumpaa tässä tarkoitetaan.
" onclick="window.open(this.href);return false;
Eipä tuossa omaan silmääni mitään periaatteellista uutta tullut liikkumisen suhteen. Se, että onko se peräisin samasta lähteestä Shotokanin dojolta, vai pienikokoisten japanilaisten eri pakoissa samaan lopputulokseen päätynyttä kehitystyötä, on vaikea minun sanoa. Eikä erityisesti kiinnostakaan. Kunhan toimii. :)

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 18, 2009, 14.56
Lasse Candé
Kiitoksia vastauksista!

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 19, 2009, 00.38
Kari Aittomäki
Jasse kirjoitti: Minkäs koulun karateka Peltonen oli?
Porvoon tiikereitä eli shotokanisti.
Olin kyllä äimänä jätkän taitotasoon ja asenteeseennähden, mielikuvani Porvoon Toran sälleistä oli ollu sellanen.. no sieltä tuli sellasia ominaisuuksilla briljeeraajia, voimistelijoihin verrattavia sällejä. Yks erittäin taitava ja monta matkijaa.
Ja sitte tulee Marcus ja ottaa taitavaa, vahvaa ja intohimoista vapaamatsia.

Niin se käy, ennakkoasenteet on pärseestä.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 23, 2009, 05.43
Jasse
Machidan uudet sivut: http://www.ryotomachida.com/gif.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Sieltä löytyy kaikki ottelut kokonaisinakin mutta nämä giffit toimivat erittäin hyvänä välineenä yksittäisten tekniikoiden analysointiin. Esim. Lyoto vs nakamuran eka giffi esittää hyvin Machidan "gedanbarai kaadon" ja kosoto kagen. Huomatkaa että Nakamura on entinen huippu judoka...

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 24, 2009, 09.34
Johne
Ohuesti aiheeseen liittyen:

http://www.martialdevelopment.com/blog/ ... rane-kick/" onclick="window.open(this.href);return false;

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 31, 2009, 21.35
Jasse
Pride ykkösestä matsi erikois-kiukkari/vapari/hoku-säännöillä: " onclick="window.open(this.href);return false;

pistekarate vapaaottelussa & Lyoto Machida

Lähetetty: elo 17, 2009, 16.48
M M A
S_L kirjoitti: Laitan tämän tänne koska sivuaa karatea vaparissa:
http://www.sherdog.com/news/articles/fr ... -now-16706" onclick="window.open(this.href);return false;
Artikkeli Fred Ettishsistä. Muistan kuulleeni jo aikaisemmin, että Fred meni kisaamaan UFC II:seen lähes valmistautumatta, mutta tuossa artikkelissa selviää koko tarina. Vaatii aika paljon cojones-osastolta varsinkin kun on nähnyt UFC I (jossa siis lenteli hampaita ym.). Matsi ei tunnetusti mennyt Frediltä hyvin, mutta ei nyt niin hirveän huonostikaan. Ei ainakaan niin huonosti, kun on myöhemmin annettu ymmärtää.

Onneksi kaveri alkaa vihdoin saamaan ansaitsemaansa arvostusta. Fred muuten kirjoittelee mma.tv:n underground foorumille ja vaikuttaa ihan täyspäiseltä tyypiltä.

" onclick="window.open(this.href);return false;

"vähän" huono kuvanlaatu, mutta kuitenkin.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: loka 16, 2009, 22.41
Mika
Lyoto Machida: If I Defend My Title Five Times, I Want Brock Lesnar[/linkki]

MUOKKAUS: Tässä on pari mukavaa giffiä Machidan kaadoista sekä analyysiä hänen ottelutyylistään:


Karate vapaaottelussa

Lähetetty: loka 16, 2009, 22.47
PDC
Onko jotain noista giffeistä hidastettu? Näyttää jotenkin raskaalta liikkuminen. Mutta on se hienoa katsottavaa.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: loka 29, 2009, 10.56
RikuLahdensuo
Pelkkä ajakus Että Karatesta olisi mitään hyötyä MMA.han on Pöyristyttävä.
Karatekat pukeutuvat Lakanoihin ja Vapaaotteluliiton säännöissä, otteluasu on Shortsit.
Karatessa vain potkitaan. eikä karatessa saa kuristaa tai heittää vastustajaa.
MMA. päätyy monesti mattokamppailuun. eikä karatessa ole Mattokamppailua.
MMA on Kamppailu-urheilua ja Karate on itsepuollustusta ja siihenkin vanhanaikaista.

SITTE MÄ HERÄSIN !

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: loka 29, 2009, 21.05
Jasse
Niinhän se on. Lyönti on lyönti, potku on potku. Karate on judoo ja judo on budoo.

Samaan aikaan kun potkulaiset aiheuttivat Tampereella pahennusta ja pakokauhua niin Lyoto "Karate kid" Machida otti tiukan viisieräisen titteliottelun Shogunia vastaan. Karateka piti vyönsä vaikkakin monien mielestä matsi meni Shogunille.

Tässä ottelu: http://mmalinker.com/external/frames/23 ... ight_video" onclick="window.open(this.href);return false;

Taisi Rua tiimeineen muistaa sen vanhan sanonnan että "Karatekaa pitää potkia kintuille." Tai jotain sellasta...

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: loka 30, 2009, 08.09
Esa Tyynismaa
Oikea karateka kestää kyllä potkimista,voi jopa antaa takaisinkin.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 4, 2009, 22.03
PDC
Nappaan tänne tuolta UFC 104 topikista nämä Karin kertomiset
Kari Aittomäki kirjoitti: MMA on kenties muuttunut lopullisesti, jos Machidan tielle löytyy seuraajia.
Miten haluasit MMA:n muuttuvan karaten seurauksesta? Tai miten se parhaimmillaan voisi?
Kari Aittomäki kirjoitti: McKaysta..
Se nyt on vaan suurennmoisin näkemäni matsaaja.
Jos vertaa aikalaislegendaan Ferdinand Mackiin, jolla on kai viis WAKO-maailmanmestaruutta..
Sakemanni ei ole edes samalla sivulla, mitä ihan urheilullisiin ominaisuuksiin ja ajoitukseen tulee.
Mckay oli huipussaan niinku CroCop ilman kovanaamailua.
Ja satakertaa paremmalla tekniikalla.

Se oli vaan niin he-le-ve-tin fantastinen.
Ja se osas ottaa koppia, Nata löi siltä hampaan suusta ja se vaan suuttu.

Koko hehkutus on tarkitettu kertoon että teini-mielikuvista riippumatta, kilpamuoto ei määritä urheilijaa.
Jokainen tosissaan treenaava on silkkaa silkkiä.
Onko sama heppu?

" onclick="window.open(this.href);return false;

" onclick="window.open(this.href);return false;

" onclick="window.open(this.href);return false;

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 11, 2009, 20.05
korttihai_84
Vähän hankala ainakin itse alkaa liittämään machidaa karateen kun tuntuu monessa matsissa aika paljon käyttävän bjj.
Jos sitä taustaa ei olisi menestys saattaisi olla vähän toisenlainen. Sitä paitsi varsinkin tuo viimeinen ottelu shogunia vastaan oli jotenkin outo kun machida tuntui muuttaneen tyyliään täysin. Monta tilaisuutta oli että olisi voinut mennä surutta hakkaamaan shogunia kun toinen teki virheen mutta ei... Jossain määrin epäilyttää että mitä oli sovittu ennen matsia kun machida otti paljon rauhallisemmin.

:lol: aika reilu tuo potkutyyny

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 11, 2009, 20.17
Lasse Candé
Hankalaa se ei kuitenkaan ole liittää Machidaa karateen, herranjessus.

Tervetuloa porukkaan!

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 11, 2009, 20.21
Jasse
Jos vapaaottelijalta löytyy pystyosaamista niin monesti hänet määritellään sen mukaan. BJJ alkaa olemaan niin vakio että useimmat MMA ottelijat ovat BJJ-bläkbelttejä. Elikkä Machida on "karateka" ja Shogun on "thainyrkkeilijä".

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 11, 2009, 20.28
korttihai_84
Tuo newbie teksti sopii hyvin... voiko viestiä muokata useammin kuin kerran!? Unohdin yhden sanan välistä ja se on pelkästään. Siis
Vähän hankala ainakin itse alkaa liittämään machidaa PELKÄSTÄÄN karateen....

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 12, 2009, 03.52
Kari Aittomäki
Petri, jep.
Siinä on Pat McKay.

Hehe, ei kovin dramaattista esilletuontia, tsisaa!
Pitää osata katsoa.. Siis nuo on isoja sällejä, Kyntteri yli 190cm ja Patrick sen 188cm.
Tuossa on nähtävissä se tekniikan sisäinen ajoitus oikeestaan täydellisimmillään.
Voin vakuuttaa että vaikka ne vedot ei ole oiii-melodramaattisia.. Ne todella tuntuu.

Tuon superpallon kanssa ei Machidallakaan ois paljo mahkuja.
Mä väitän ihan suoraan että huippukuntoinen Pat McKay kepittäis kenet tahansa MMA-staran.
Ihan tsisaa-pohjalta.
Oli se niin hyvä.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 12, 2009, 04.37
Jasse
En tunne MC Pattia mutta minun on vaikea uskoa että ihan pelkällä tsisaa-pohjalla (pistekarate?) voitettaisiin nykypäivän vaparipoikia joilla on kuitenkin kaikki kolme osa-aluetta (pysty, pystypaini, matto) joten kuten hanskassa. Sitä kun on vähän vaikea vapautuneesti lähteä roiskimaan kun on tuntemattomia elementtejaä ja vaaroja vastassa. Mutta toisaalta... Ehkä.

Yleensähhä vaparin pystytykittäjiä on kuvattu termillä "spawl & prawl" eli on roiskittu ja puolustettu alasviennit raivokkaalla pannukakulla. Machidan pystytyyliä voisi kuvailla esim. "hit & run" koska kaveri ei jää vaihtelemaan iskuja ja ehkäisee alasviennit etäisyydenhallinnalla ja liikkeellä.

Tavallaan aika spedeä itseltäni, mutta omalla kohdallani hippa-karaten arvostus on noussut huimasti kun Machida on näyttänyt vaparissa että mikä siinä on jujuna. Kiai!

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 13, 2009, 00.08
Kari Aittomäki
Kylläpä pystyis!
Ensinnäkin se on kaikkien aikojen paras.
Ja sitte se on skotti!
Ja sitte se on duunari, teki MM-kisojen välivuodet töitä öljynporauslautoilla saadakseen fyrkat MM-vuoden treeniin.
Jotka vei nimiinsä.

Näyttäkää mulle se sälli joka on yhtä kova.
Ei ulospäin, henkilönä erittäin, erittäin mukava.
Sisäänpäin.

Tollaset kattoo ongelmaa, funtsaa hetken ja ratkasee sen.
Yksikään vapaaottelusankari ei ole tarpeeks nopea saadakseen McKayn hahloon, ei tarpeeks nopea väistääkseen niitä harppuunoita loputtomiin.
Karatekan ei tartte osua kuin kerran.
Kiai.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 13, 2009, 01.20
nassesetä
[youtube][/youtube]

Kumpi noista on McKay? Asennot ja liikkuminen kyllä hivelevät silmiä. Jämäkkää ja silti niin herkkää.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 13, 2009, 01.40
Jarppa
Hmm. Mitähän tuohon sanoisi. Pidän tuota tekstiä joko huonona vitsinä tai aikamoisena vähättelynä paitsi nykyisten ottelijoiden, myös vapaaotteluna tunnetun lajin monipuolisuuteen ja vaativuuteen nähden. En suoraan sanottuna ymmärrä miksi kirjoitat tuollaista, koska olettaisin että tiedät paremmin. Luuletko että McKayn tekninen osaaminen pitäisi hänet pystyssä ottelusta toiseen myös täysin eri tyyppisten ottelijoiden kanssa ja matossa poissa lopetusotteista.

Jotta ei ihan aiheen ohi menisi, niin olisin kovasti sitä mieltä että esim. tämä heppu McKayn kokoluokasta veisi häntä vaparissa aikalailla sillä tavalla miten haluaa. Vaikka eipä sitä mitenkään voi näitä kahta oikeasti verrata, eri vuosikymmenillä vaikuttaneita ottelijoita. Eli siis Georges St. Pierre, aloitti kamppailulajit kyokushin karatella 7 vuotiaana:
[video][/video]

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 13, 2009, 03.02
Kari Aittomäki
Jee, olipa vakuuttavaa.
Tottakai tuo hakkais vaikka Äiti Teresan koska on kalju ja osaa ohittaa passkasakset. Ja muut MMA-jubinoitsemiset.

Tuo jätkänpätikkä ei ehtis ees kunnolla esitellä pumpattuja lihaksejaan erisuuntiin kun peli ois ohi.
Ei noilla ominaisuuksilla.

Ja tottakai mulla on pointti tässä.

Nasse, Pat McKay on se himpan pienempi ja kissampi.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 13, 2009, 09.17
JanneM
Uskallan väittää, että Mc Pat ottaisi pataan nykyisiltä kisakakeilijoilta kuin myös nykyisiltä vapaataistelijoilta. Väitän, että se ottais oman huippuaikansa keskiverto vaparijannultakin pataansa.
Ei siinä mitään. Voihan se olla hieno mies ja kova paneen, mut ilman vaparitreeniä ei kukaan vie vaparimatsissa vaparia tosissaan treenaavaa kaveria.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 13, 2009, 10.28
flammee
Eikö tää kuka voittas kenetkin -fantasiakeskustelu ole vähän.... öööh? :smt087

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 13, 2009, 10.36
JanneM
flammee kirjoitti: Eikö tää kuka voittas kenetkin -fantasiakeskustelu ole vähän.... öööh? :smt087
Vähän mitä? Foorumikeskustelun suola? Kyllä on. :D

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 13, 2009, 11.22
joksanen
nassesetä kirjoitti: " onclick="window.open(this.href);return false;
Kumpi noista on McKay? Asennot ja liikkuminen kyllä hivelevät silmiä. Jämäkkää ja silti niin herkkää.
En ole koskaan ottanut yhtään karateottelua, joten on pakko kysyä miten helppoa on ajoittaa oma toimintansa tuohon takaisinpomppauskuvioon, joka tässä videossa näkyy oikeastaan joka suorituksen jälkeen? Ottelu on tietty ottelu ja yhden tekniikan näytöstely videota varten eri asia, mutta luulisi että tuollainen lähes pakkoliikkeeltä näyttävä rituaali jossain määrin esiintyy myös muualla.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 13, 2009, 11.36
Kari Aittomäki
Eli pointti ei aukea?


edit:
pikkuvinkki: provo.
pikkuvinkki2: machidan taktiikat.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 13, 2009, 11.55
JanneM
Noita on muuten hauska katsoa noita kilpakakevideoita, kun huomaa, että Machida ihan oikeasti käyttää niitä temppusia vaparissa.
Hieno mies. :D

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 13, 2009, 12.32
Kari Aittomäki
Joksanen ja Janne alkaa ikäänkuin tajuta.
Se takaisinpomppauskuvio on hyvin tärkeä kilpakaken jalkatyössä, jutussa on useita variaatioita..
Esim kun mä otin Liisteriltä korvilleni, mä löin jatkuvasti ohi kun sen palautus oli niin källi. Ja se perkele kävi vielä nykiin mua vyöstä välilä. :evil:
Se oli muuten sellanen veikko jota Ask yritti tosissaan saada riisuun paidan ja nouseen kehään.

Nykykarate on ikäänkuin lepattavampaa kuin vanhankoulun jätkien räjähdykset, tuolloin kasariaikoihin ne vedot vielä tuntu, niissä oli painoa.
Naamoja hajos kaikenaikaa.
Machida käyttää muutamaa perustaktiikkaa suvereenisti jalkatyönsä perustana.
Olen sitämieltä, että kasarikaraten taktiikat soveltuvat paremmin vapaamatsailuun kuin ihan nykyjutut.
Esimerkiksi nämäveikot pistäisivät kylmiltän Machidan kovemmalle kuin nyt Ruakaan.
Kuva

Luonnollisesti häviäisivät ilman lujaa kokemusta varsinaisesta MMA-pelistä.
Machida kun on taitava kokonaisuusmiesi.
Capichi?
Käytin provoavaa sävyä ihan vaan saadakseni kenties jonkun ehkä huomaamaan, että karateen on lätkitty hyvin syvälle se naurettavuus-leima.
Niin syvälle, ettei edes ne opittavat, hyödylliset asiat kunnolla hahmotu.

Kun ei niitä huonoja lajeja ole olemassakaan.
Kunnioitus on ase.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 13, 2009, 12.41
TimoS
Kari Aittomäki kirjoitti: Kun ei niitä huonoja lajeja ole olemassakaan.
Menee ohi aiheen, mutta kyllä niitä vaan on. Ei tosin läheskään niin paljon kuin huonoja opettajia.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 13, 2009, 12.42
HarriN
Hehee, Kari joko provoilee tai sit sekoittaa McKayn suurimpaan skottiin ikinä, siis Connor Macleodiin.

Musta on hienoa, että Machida ottelee fiksusti ja valtavirrasta poikkeavalla tavalla. Hienoa on sekin, että välillä puhutaan muustakin kuin ainaisesta bjj:n ja thainyrkkeilyn kombosta vapaaottelussa.

Oli Karin meiltä sporttimiehiltä kätketty pointti mikä tahansa, niin edes olympiatasoisella karatella ei pärjäis kehässä/häkissä valmistautunutta kaveria vastaan. Yhden kerran vois yllättää tuurilla, siihen se sitten jää. Onhan toi nähty lukuisia kertoja sekä karaten että muiden lajien kohdalla. Pelkkä boksaus ei riitä, pelkkä paini ei riitä eikä pelkkä brassijutsu riitä.
Maailmassa on jumalattomat määrät loistavilla ominaisuuksilla varustettuja ihmisiä. Vaparissa pärjätäkseen pitäis siihen päälle vielä treenata lisäks vaparia.
Machidakin ristiintreenaa huippuäijien kanssa katailun ja virtsan juomisen lisäksi. Silti se olis hävinnyt viimeisimmän matsinsa jos tuomarit eivät olisi sitä auttaneet.

Mä en täysin käsitä miks tällaista pitää edes miettiä. Harva bjj-fanikaan tosissaan väittää esim. Ricksonin pärjäävän nykyhuipuille vaparissa. Tai edes siis mikäli olisi nuorempi ja kunnossa. Jutsussa ehkä pärjäis, vaparissa ei taatusti. Tota taustaa vasten tuntuu erikoiselta nostaa jalustalle joku keskivertoa kimmoisampi karatesälli.

Ajat muuttuvat ja lajit kehittyvät. Miten mahtaa olla, vieläköhän bjj:n sinivyö voittaa minkä tahansa muun lajin mustan vyön?

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 13, 2009, 12.54
joksanen
Kari Aittomäki kirjoitti: Joksanen ja Janne alkaa ikäänkuin tajuta.
Se takaisinpomppauskuvio on hyvin tärkeä kilpakaken jalkatyössä, jutussa on useita variaatioita..
Esim kun mä otin Liisteriltä korvilleni, mä löin jatkuvasti ohi kun sen palautus oli niin källi. Ja se perkele kävi vielä nykiin mua vyöstä välilä.
En nyt sanoisi että tajuan. Mutta ilmeisesti tuohon varsin säännönmukaiselta näyttävään pompautukseen ei ole niin helppoa osua kuin miltä se näyttää.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 13, 2009, 13.10
HarriN
Kari Aittomäki kirjoitti: Luonnollisesti häviäisivät ilman lujaa kokemusta varsinaisesta MMA-pelistä.
Machida kun on taitava kokonaisuusmiesi.
Capichi?
Käytin provoavaa sävyä ihan vaan saadakseni kenties jonkun ehkä huomaamaan, että karateen on lätkitty hyvin syvälle se naurettavuus-leima.
Niin syvälle, ettei edes ne opittavat, hyödylliset asiat kunnolla hahmotu.
Mä en tätä pätkää huolimattomuuspäissäni nähnytkään. Hukkaan meni provosoituminen.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 13, 2009, 14.09
Arskanator
HarriN kirjoitti: Hehee, Kari joko provoilee tai sit sekoittaa McKayn suurimpaan skottiin ikinä, siis Connor Macleodiin.
Tämä menee nyt hiukan aiheen vierestä mutta kaikkien aikojen suurin skotti on kyllä Angus MacAskill.

http://en.wikipedia.org/wiki/Angus_MacAskill" onclick="window.open(this.href);return false;

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 13, 2009, 14.23
Kuhmu
Kari Aittomäki kirjoitti: Petri, jep.
Siinä on Pat McKay.

Hehe, ei kovin dramaattista esilletuontia, tsisaa!
Pitää osata katsoa.. Siis nuo on isoja sällejä, Kyntteri yli 190cm ja Patrick sen 188cm.
Tuossa on nähtävissä se tekniikan sisäinen ajoitus oikeestaan täydellisimmillään.
Voin vakuuttaa että vaikka ne vedot ei ole oiii-melodramaattisia.. Ne todella tuntuu.

Tuon superpallon kanssa ei Machidallakaan ois paljo mahkuja.
Mä väitän ihan suoraan että huippukuntoinen Pat McKay kepittäis kenet tahansa MMA-staran.
Ihan tsisaa-pohjalta.
Oli se niin hyvä.
Ei kepittäis pelkältä tsisaa- pohjalta.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 13, 2009, 18.12
korttihai_84
Onhan tuo karate vähän tyylisuunnasta riippumatta hanurista :bootyshake: Ehdottomasti paras lyöntitekniikka on nyrkkeilyssä joten miksi käytää aikaa siihen että oppii paljon huonomman tekniikan!? Lisäksi nyrkkeilyn tyylissä saat suojauksen päänupille automaattisesti ei tarvitse erikseen treenata suojaus liikkeitä...

Ei tienny tuossa yhtenä päivänä olisiko pitänyt :smt089 vai :lol: kun kyokushin äijät potki toisiaan päähän ja kenelläkään ei ollu mitään käsitystä suojaamisesta... Oi voi

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 13, 2009, 19.21
bodyguard
korttihai_84 kirjoitti: Onhan tuo karate vähän tyylisuunnasta riippumatta hanurista :bootyshake: Ehdottomasti paras lyöntitekniikka on nyrkkeilyssä joten miksi käytää aikaa siihen että oppii paljon huonomman tekniikan!? Lisäksi nyrkkeilyn tyylissä saat suojauksen päänupille automaattisesti ei tarvitse erikseen treenata suojaus liikkeitä...

Ei tienny tuossa yhtenä päivänä olisiko pitänyt :smt089 vai :lol: kun kyokushin äijät potki toisiaan päähän ja kenelläkään ei ollu mitään käsitystä suojaamisesta... Oi voi
Joku on keksinyt aikakoneen. Nyt on yhtäkkiä viisi vuotta sitten :o

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 13, 2009, 20.54
Lasse Candé
bodyguard kirjoitti:
korttihai_84 kirjoitti: Onhan tuo karate vähän tyylisuunnasta riippumatta hanurista :bootyshake: Ehdottomasti paras lyöntitekniikka on nyrkkeilyssä joten miksi käytää aikaa siihen että oppii paljon huonomman tekniikan!? Lisäksi nyrkkeilyn tyylissä saat suojauksen päänupille automaattisesti ei tarvitse erikseen treenata suojaus liikkeitä...

Ei tienny tuossa yhtenä päivänä olisiko pitänyt :smt089 vai :lol: kun kyokushin äijät potki toisiaan päähän ja kenelläkään ei ollu mitään käsitystä suojaamisesta... Oi voi
Joku on keksinyt aikakoneen. Nyt on yhtäkkiä viisi vuotta sitten :o
Minä en tiedä pitäisikö :smt089 vai :lol: vaiko :bootyshake:

Varmaan noista jokainen on yhtä tyhmä suhtautuminen, joten sen sijaan pyydänkin korttihaita kertomaan lisää vaikkapa karaten lyöntitekniikasta ja eri tyylisuunnista.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 13, 2009, 22.19
Kari Aittomäki
Miksi?
Mies puhuu tekniikasta kun tarkottaa itseasiassa pelitapaa, suojausta ja rytmitystä.
Juuri siksi ma kirjoitin kuten kirjoitin.

Vois alkaa väntää peistä siitä, mistä karatevihamielisyys kumpuaa..
Mutta minkä vuoksi? Jotkut ihmiset rakastaa negatiivisuutta ja kapeakatseista kiikarointia.
Kai siitä tulee turvallinen olo tai jotain.

Eli mulla oli pointti tossa provoilussani:
Kohta A:
- Machida menestyy ku mikäki ja käyttää selkeästi tunnistettavissa olevaa pistekarateliikkumista ja taktiikkaa.
Johtopäätös: Pistekaraten kimmoisa pelitapa on hyvä juttu.

Kohta B:
- Pistekarate on erikoistunut vuosien mittaan yhä enemmän ja enemmän.
Johtopäätös: On palattava ajanjaksolle, jossa karatea toteutettiin raskaammalla jalalla mutta peruspeli oli jo kehittynyt. Mun kiikareissa tämä on 1981-88.

Eli se kekä tahtoo lopulta tajuta millä se Machida niitä pelottavia MMA-koneita vie.. tutustukoon hiukan vanhempaan pistekarateen.
But herein lies the rub.

Karaten kuva on siihenmittaan ryvettynyt, että ihan viksutkin takertuu miumau-mielikuviin ja itkee Shogunin tappiota.
Vain siksi että eivät tunnista Machidan pelin peruselementtejä ja se thaikkukyyristely näyttää tutummalta.
Eivät halua katsoa sitä tosiseikkaa että Rua ei itseasiassa saanut yhtäkään kunnon vetoa perille, joutu turvautuun liikenopeuteen ja...
Mutta tästä puhutaanjo toisaalla.
Mitämä yritän tässä sanoa onse, että kimmoisa jalkatyö ja harppuunavedot on tullu jäädäkseen.
Kohta tulee toinen aalto.
JOS tahdotte pysyä kyydissä, säkkipillit on syytä laittaa komeroon.

Eli ystävät parhaat, se Mckayhehkuttelu oli nyt ja aiemmin ihan silkkaa provoilua.
TIETENKÄÄN hän ei pärjäis ilman erikoisharjoittelua.
Halusin vaan kertoa taas että laji ei tee miestä.
Treenaaminen tekee.
Ja viksut treenaa tarkotushakusesti.

kiai

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 13, 2009, 22.23
JanneM
Onhan se ihan tosi, että Machidan tyyli toimii ja taktiikka on hyvä. Vielä kun löytyy sitä räjähtävyyttä ja kimmoisuutta, niin avot että on paketti kasassa. Se ei tosin poista sitä faktaa, että MAchida hävis sen ottelun SHogunille. ;)
Hienoa on kuitenkin katsoa MAchidan kusikaratea MMA kinkereissä. Se kun on jotian mitä ei ole toimivasti tehty vielä koskaan.
Kehitys kehittyy. :D

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 13, 2009, 22.40
Kari Aittomäki
Ehän voittanu kuse kerta hävis.
Ja häviää revanssinki, toivottavasti.
Muuten palataan keskiajalle.

Kusikarate, heh.
On muuten tajuttava että Machidan tekninen osaaminen ja pelitaju on poikkeuksellista, sielä oli todentotta ihan silkkaa sumoa seassa.
Mutta se joraaminen on tosiaan pistepeleistä, eikä salatiedettä ensinkään.
Niinku ei bjj:kään ollu.

Mutta voijpeijakas kun sais aikakoneella vuoden 1984 McKayn tontille ja laittas sen Machidan kans treenaan.
Mä luulen jotta Shogun tappas ittensä triangelilla eka erätauolla, jos ikinä selviäis sinne asti.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 13, 2009, 23.04
tinkezione
Kari Aittomäki kirjoitti: Karaten kuva on siihenmittaan ryvettynyt, että ihan viksutkin takertuu miumau-mielikuviin ja itkee Shogunin tappiota.
Vain siksi että eivät tunnista Machidan pelin peruselementtejä ja se thaikkukyyristely näyttää tutummalta.
Eivät halua katsoa sitä tosiseikkaa että Rua ei itseasiassa saanut yhtäkään kunnon vetoa perille, joutu turvautuun liikenopeuteen ja...
Mutta tästä puhutaanjo toisaalla.
Mitämä yritän tässä sanoa onse, että kimmoisa jalkatyö ja harppuunavedot on tullu jäädäkseen.
Ei tässä itselläni ainakaan mitkään miumau-kielikuvat ole kakesta ensimmäisenä mielessä. Hienoa ja perinteikästä touhua kaikki tyynni. Shogun oli reippaasti, reippaasti aktiivisempi osapuoli ja halusi saada ottelussa jotakin aikaan Machidan tyytyessä passailemaan ja kontraamaan Shogunin tekemisiin. Onhan se tylsä ottelutapa ja kaikkea, mutta kyllähän Shogunillakin oli pelikirja sen verran hyvässä järjestyksessä, että tiesi Machidalta jalat alta rätkimällä pääsevänsä eduille. Ottelun suurin ongelma (josta varmaan onkin jo jauhettu toisaalla ihan riittämiin...) oli se, että tuomarit eivät pisteyttäneet sitä UFC:n sääntöjen mukaisesti - kyseistä pykäläkasaa noudattamalla vyö olisi vaihtanut omistajaa. Machidaa ja tyyliään vastaan itselläni ei ole mitään vastustusta - UFC on muutenkin mennyt jo liian geneeriseksi all-round nuhjaamiseksi takavuosien selkeämpien erojen sijaan joten kaikenlaiset massasta eroavaisuudet ovat ilman muuta tervetullutta kauraa - mutta tuo tapa, miten ottelujen lopputuloksia arvotaan sylettää aika perhanasti.

Kimmoisan jalkatyön ja harppuunavetojen arvostusta lisäisi se, että ottelujen pisteytyssääntöihin saataisiin hieman päivitystä. Eihän siinäkään mitään järkeä ole, että kahdesta toisistaan selkoa saamattomasta hiihtelijästä toinen on parempi sen vuoksi, että sattui saamaan pari takedownia enemmän. Pitäisi pyrkiä rohkaisemaan enemmän lopetuksiin ja kunnon yrityksiin ja rankoa aikaansaamattomuudesta, sekä tietysti nähdä näennäisen aikaansaavuuden ohitse. Kyllä tuon tason pelimiehet varmasti keinot keksivät, millä matseihin saadaan sähinää sitä omaa juttua kadottamatta, jos säännöt niin selkeämmin vaativat. (Ja tuomarit sääntökirjaa selkeämmin noudattavat.)

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 13, 2009, 23.10
Kari Aittomäki
Aaa..
Miumau-mielikuva tarkottaa siis miumaumukkaa, subjektiivisuutta.
Heh, en ees ajatellu että kuulostaa tosiaan aikalailla nyan-nyan.

Jos einyt jauhettais Shogunin pelisuunnitelman ajan loppumista ku sillä on oma laatikkoki vaan pysyttäis ihan topicissa?
Ja sitäpaitti, propsit Shogunille siitä että otti sellasia tällejä pyttyyn jotta pärse lensi metrin taakke - ja jatko.
Kattokaapa ne kohdat uuestaan ja, katokaa ruan jalkojen asentoa.
Tohonkohtaa veti Nurmen Timppa eli Naatti aina sen kammoushironsa.
Josta jätkät sanoo että pieni kuolema.
Eikä niin pirunpienikään.

Sääli että Machidalla ei ole Naatin ushiroa.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 13, 2009, 23.19
tinkezione
Joo, edellinen postaukseni oli Dojo-alueelle kyllä niin off-topic, kuin olla ja saattaa. Pahoitteluni siitä. Jatkot UFC:n arviointijärjestelmän kädettömyydestä jonnekin ihan muualle.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 14, 2009, 00.04
halmehe
"Meijän äiti tekee teijän äitien ruuat".

Aluks tosta brasilialaisesta karateka-brassijutsu-sumokasta. Pisti silmään tietty päättäväisyys ja "hyppimättömyys". Venttas rauhassa niinkus Juice sano kerran carrolsissa. Nuorella on kiire, vanhalla on varaa odottaa.

Piste-/hippakarate. Joo. Ei ollu vika jätkissä. Säännöt pilas. Se mitä jossain urheilutalon sm-kisoissa näky oli kalpea aavistus siitä mitä treeneissä tapahtu. Osin samasta syystä jotkut otti ritolat lajista. Ei saanu lyödä ja pisteet ropisi vaikkei sattunu.

Kyllä se oli veemäistä myllyä reeneissä. Ei siinä paljon ukot pomppinu vaan enempi sellasta terrierimäistä kimppuunkäymistä kunnes toinen antaa periks. Jokainen voi kuvitella miltä se on näyttänyt mikäli ei antanut.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 14, 2009, 02.06
JanneM
"Meijän äiti tekee teijän äitien uramawat..."

Tosiaan UFCn pistekriteerit ja oikeastaan se Machida vs. Rua matsin puiminen voitaisiin jättää toisiin ketjuihin missä niille on tilaa.

Ruoditaan täällä noitten karatetaktiikoiden toimivuutta vapaaotelussa.

Kyokushinkai tyylistä karatemättöähän on käytetty jo pitkään MMAssa pohjana. GSP, Rutten, Filho jne... Tuo Machidan pistekake on jotain uutta mitä ei ole onnistuneesti kehässä nähty ja siksi niin hienoa. Ja tehokastakin, kun kukaan (virallisesti) ei ole siihen lääkkeitä löytänyt. Udkon, että vaatii melkoista nopeutta, silmää ja taktista osaamista, että vie Machidan matsissa selvästi. Toivon, että se nähdään pian jotta nähdään miten Machida kehittyy ja muuttaa peliään, kun ekan kerran meneekin homma puihin. Ekan tappion jälkeenhän ne todelliset mestarit vasta kasvatetaan.

PS. Kusikarate ei ollut muuten sitten mikään karaten dissaus vaan viite Machidan vitamiinien nauttimiskäytäntöihin. :P

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 14, 2009, 02.42
Lehe
Niinno. Olen elänyt siinä fantasiamaailmassa, että kiukkarilla on oma osuutensa sekä kotimaisessa, että ulkomaisessa vaparimätössä. Tai siis määrätynlaisilla suorituksilla. Lisäksi siinä uskossa, että ristiintreenaus on siinä sallittua. Joten K1- ja vaparikehisä voi olla jätkiä, joiden peruslaji ja asennevamma on kyokushin.

Lisäksi kiinnostaisi pirusti kuulla minkälaisesta treenistä oli kyse ja missä kun se suojaaminen oli niinkin huonoa. Keskiviikkona kun viimeksi tuli aika selkeää palautetta ihan kotimaiselta merkkihenkilöltä siitä, että "teillä on näköjään tapana pitää kädet ylhäällä, pitäkää siitä kiinni". Joskin veikkaisin kommentin heittoa perinteiseksi karate/kiukkariprovoksi.

Me ollaan oman porukan kanssa (Hallamaan luvalla) välillä vedetty ihan sitä hippaa. Tekee kummia pelisilmälle knockdwniin, Kyllä se on karu fakta, että matsi on liikkuvampaa silloin. Hyvästä hippastelijasta saa tehtyä knockdown ottelijan, mutta umpiluupäisestä knockdown ottelijasta ei saa tehtyä hippastelijaa. Ja silloin pelisilmä ja monipuolisuus kärsii. Jos koetan ontuvasti rinnastaa taekwondoon, niin kaveri, jolla on jo potkupaketti hallussa. Ei se paljoa tartte, että se vetelee pirun kovia alapotkuja.

Kommentoitakoon nyt tuohon päänsuojaukseen omien kokemuksieni kautta, että Hallamaa on vanha nyrkkeilijä, Wiklund vetää thaikkutreenejä ja Shihan Hasegava vaan nauttii siitä, että pääsee livauttamaan paljaalla kasvoille. Norjanosastokin on knockdown-matsisovelluksen ulkopuolella kohtuullisen päähänhyökkäävää sorttia. Joskus kannattaa katsoa pidempään tai kokeilla, ennen kuin kommentoi.

BG:llä oli hyvä pointti.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 14, 2009, 04.44
Kuhmu
kiai

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 14, 2009, 13.50
Clancy B.
korttihai_84 kirjoitti: Onhan tuo karate vähän tyylisuunnasta riippumatta hanurista :bootyshake: Ehdottomasti paras lyöntitekniikka on nyrkkeilyssä joten miksi käytää aikaa siihen että oppii paljon huonomman tekniikan!? Lisäksi nyrkkeilyn tyylissä saat suojauksen päänupille automaattisesti ei tarvitse erikseen treenata suojaus liikkeitä...
rajua puhetta...nyrkkeilijän tyyli vapaaottelussa vaatii enemmän muutosta etäisyyden kanssa mm. vrt.karaten "yleistyyli".
Ne isot tumput suojaa erilailla kuin pikkukintaat.

Nyrkkeily on hyvä lyöntilaji mutta kun nyt puhutaan Karate vapaaottelussa niin mielipiteeni on vahvasti se että kun niillä potkuillakin on merkitystä jonnin verran niin valitsisin pohjaksi mieluummin karaten kuin nyrkkeilyn. Ehket ole nähnyt/kokenut hyvää karatekaa kun tollasia hanurista-puheita horiset...

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 14, 2009, 14.00
Clancy B.
Kari Aittomäki kirjoitti: Mä luulen jotta Shogun tappas ittensä triangelilla eka erätauolla, jos ikinä selviäis sinne asti.
:smt040

koittakaa ittellenne "sleeperiä", toimii jos on hyvin liikkuvat olat

kattelin tossa Shogunin highlitea, noilla keinoin joilla on voittanut matsinsa ei tule ikuna(hope so) voittamaan Machidaa, ei pääse sinne etäisyyteen ja paikoille, ja jos pääsiskin ei pysty toimimaan tehokkaasti. Revanssissa ottanee riskiä koska muutoin on taas 3-2 Machidalle, ja kun ottaa riskiä kuten kuuluu tulee takkiin hälle.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 14, 2009, 16.22
Kari Aittomäki
Mä just tajusin että mähän alan olla kohta hottiashittiä, kun nuo Antonio Olivan taktiikat on yhä muistinperukoilla ja catchiki tekee nousuaan itsensä Couturen siivittämänä.

Muuten, kiukkariporukoissa on melkosen hyviä pistepelaajia myös, Håkan Nygren, Raymond Snell..
Ja aina pistepelaavia kiukkarijätkiä on pidetty lujina ja osaavina.
Se kontrollointi ei ole heitä löysemmiksi tehnyt..
On toki pistekoneita jotka ei välttämättä osais vetää perille, mutta olen vähä sitä mieltä että ihmismieli ei toimi siten.
Kyllä ne pikku opettelulla antaa ihan messeviä tällejä, taatusti yhtä kiukkusia kuin machommat serkkunsa.

Melkolailla varmasti, jos Machida selviää tästä Shogunin haasteesta kunnialla, ilmava liikkuminen ja harppuunat tulee pysyväksi osaksi MMA-peliä.
Alkaa oikeesti taas kiinnostaa koko juttu, kun näyttää siltä että kehitys kehittyy.

Muuten, kiukkariaikaan me käytiin puolintoisin wadoporukoilla kylässä.
Meheviä treenejä saatiin aikaan.
Kerranpa sitte tuli pistekarate-legenda Eugene Godrington leirille, otin poikia mukaan ja sinnevaan.
Hyvä leiri oli, etenkin kun onnistuin antaan apuopettajalleen salakavalia mawa- ja uramawamaistiaisia.
Sentäs brittien maajoukkuemies ja joustava neekeri.
Se ei saanu muhun osumia ensinkään, senverran innostuin lentään.
Se oli mukavaa, omat jätkät sai räjähtävästä tekemisestä pointerseja ja tajusivat, ettei se kivunsieto ja alapotkuilla väsyttely ole metodina ainoa laatu, että asiat ei sulje pois toisiaan.

Pätee minusta nykyäänkin ja etenkin nykyään.

Lähetetty: marras 14, 2009, 16.40
Jahve
[quote="Kari Aittomäki"]Voijesus teidän ois pitäny nähdä Pat Mckay kunniansa päivinä.
Pitkä ja atleettinen, kimmoisa ku perkele ja ne tekniikat oli vaan niin kauniita.

Skotti, mikä tarkottaa tiettyä lujuutta asenteessa.

Jep, aikanaan kun kilpakaratessa ei oikeastaan ikinä näkynyt varsinaista judoheittoa niin Urheilutalolla saksalaista ottelijaa vastaan, ajoituksena takakädenlyöntiin suoraan vauhdista sisään ja lonkkaheitolla katonkautta selälleen ja isku perään kun kaveri tömpsähti lattiaan. Saku nousi ylös ja kumarsi syvään :)
Jäänyt mieleen aivan elävästi loistavana ajoituksena ja lähes mahdottomana tekniikkana toteuttaa varsinaisessa ottelutilanteessa mutta niin vain teki.

Treenejä McKay ei sitten kyllä osannuut vetää sekuntiakaan, se ei todellakaan ollut hänen paraspuolensa mutta ottelijana verraton.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 14, 2009, 17.01
Kari Aittomäki
Jahve, oliko tää 1984 Hioc?
Koska olinhan sielä minäkin.

Mutta kyllä karatessa judoo näki.
Mäki olen lennelly ku jauhosäkki.


Ja JanneM, kusikarate on oikeesti hauska termi ja kyllä Sinun kirjoittelusta on aina sellanen oikeaasenne välittynyt.
Eli ei tartte täsmentää.
Itseasiassa, tulee mieleen muutama leiri kun ekatreeni alko suoraan herätyksestä ja oli sittemuuten hankalaa kun ei ees aamukuselle ehtiny..
Silläiällä niissä olosuhtiessa..
Jos ois komennettu kuseen mukiin ja hörppään ja arvostettu maikka ois sen esimerkkinä tehnyt..
Oisin varmasti hörpännyt.
Ja iskenyt tsukeja aamu-usvaan kenties hiukkasta raivokkaammin.

Helevetti kun karate on kaunista.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 14, 2009, 20.42
airakti
Taidan olla tyhmä (nyt en ymmärrä) kun en osaa ottaa lainauksia Karin kirjotuksista, eikä tää muutenkaan liity koko keskusteluun, eli ylläpitäjät, feel free...Pari jutskaa, olen nyt vetänyt "pari" bisseä joten on aika perisuomalaiseen tapaan jakaa ruusuja, Kari: Kiitos kaikista treeneistä joissa olen saanut kanssasi treenata, olet huokeasti paras vetäjä että pari kenen kanssa olen treenannut ja halmehe menee samaan kastiin, sitten siihen mitä kirjoitit: Vierailtiin puolin ja toisin wado treeneissä, heh, olin varmaan tosi kyläluuta kiukkaritreeneissä kun 1.5 vuodessa jäi yhdet treenit väliin, tarinaa: Snellin leireillä kävin kaikilla jotka veti pääkaupunkiseudulla, 80-luvulla kun kävi Wadokanissa jolloin "Finn-Karate" oli voimissaan (toki kovimmat: Linssi,Nata,Naatti,Waenerberg) loisti pois olollaan, mutta Ruotsalaiset,Koski,Vareliukset ja muut tytöt oli paikalla,Snell veti kolmet treenit peräkkäin ja teki koko ajan itse mukana, se oli joka treeneissä viimeinen ukko joka oli jaloillaan, hillitön kondis ja spiriitti, sen veli tuli sitten joskus maineen siivillä vetää treenejä, blaaah, Reymond kävi myös Karate klubilla kerran vetämässä leiriä, ekoissa treeneissä oli kiva katsella kun Snel otti matsia Keppanan kanssa, olivat ottaneet viimeksi 70-luvulla hippa-ottelun EM-stä keskenään ja Keppana taisi silloin viedä pidemmän korren, mutta tällä leirillä....heheheh, Snel oli rautaa, sellaista etujalan maegeria ei ole kenelläkään...auts... siinä on potkua:-)
Gordingtonin leiri, ennakko puheet oli kovia, no, olihan se notkea pitkäraajainen pelottavan näköinen musta mies, mulla odotukset oli korkealla,mutta.. veteli juurikin tuota kilpakarate pomppimista edestakas josta on kirjoiteltu tällä palstalla (josta en itse pidä kun olen niin liikuntakyvytön)
Mutta Eugene antoi mulle jotain korvamatonta, once in life time pääsin vetää sitä etukäden koukulla, täysin kontrolloitu veto jonka olisin voinut vetää niin lujaa että mustaa kikkarapäätä haettaisiin vielä tänäänkin lauttasaaren pimeiltä kujilta, tajusi itsekkin että nyt olisi käynyt huonosti, parasta tässä oli että Kari istui salin vieressä ja näki koko jutun, koska tämä sattui juurikin silloin mun kiukkusika aikoina jolloin Kari oli ohjaani.

-Timppa-

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 14, 2009, 21.07
airakti
Ja sitten jäi vielä kertomatta noi Snellin leirin viimeistet treenit HKK:lla, siellä oltiin minä ja yksi toinen tyyppi, voi fiddu että hävetti, pienet karatekat olivat jääneet kotiin kun sattui jalkoihin ja olikin yhtäkkiä fyysiset treenit (normi kiukkari), Snel otti niin itseensä yleisökadon vuoksi että sanoi ettei enää ikinä tule Suomeen vetäää leiriä. Olin sanaton...

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 14, 2009, 21.39
Jahve
Kari Aittomäki kirjoitti: Jahve, oliko tää 1984 Hioc?
Koska olinhan sielä minäkin.

Mutta kyllä karatessa judoo näki.
Mäki olen lennelly ku jauhosäkki.
Koitin kaivella arkistoa mutta en löydä nyt tuota vuotta mistään mutta 1984 voisi osua kohdilleen ja hioc oli kyllä kyseessä, katsomo täynnä ja armoton tunnelma :)

Kyllä heittoja sinällään oli mutta tuo on mieleeni jäänyt niin nopeana kun meni nopeaan päälletuloon lyöntiin ajoituksella suoraan sisään ja ei tullut sellaista törmäysvaihetta vaan yhtä samaa liikettä vaikka ympäri mentiin ja lattiaan tultiin :)

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 14, 2009, 21.50
halmehe
Näissä tuubeissa on jotain mitä mä en tajuu. Pakkoliikkeet ja rytmi aluks. Kait se olis sekunnin murto-osa, kun noilta tulis tauluun, mutta kuitenkin.
" onclick="window.open(this.href);return false;
" onclick="window.open(this.href);return false;

Tuli mieleen yks Zwartjesin leiri jolla hän kertoi käyttäneensä tuollaista vastapuolen rytmiä hyväkseen. Sitä edelsi näyte missä hän pyysi yhtä naiskilpailijaa tekemään hyökkäystekniikkaa. Asettui karatekan taakse ja näytti sormellaan yks, kaks, kolme menoks. Laittoi silmät kiinni ja pysyi edelleen karatekan tahdissa. Porukkaa hymyilytti, mutta näin jälkeenpäin ajatellen kyse on vakavasta asiasta jokaisen valmentajan kohdalla suhteessa valmennettavansa edesottamuksiin.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 14, 2009, 22.50
Jopo
korttihai_84 kirjoitti: Ei tienny tuossa yhtenä päivänä olisiko pitänyt :smt089 vai :lol: kun kyokushin äijät potki toisiaan päähän ja kenelläkään ei ollu mitään käsitystä suojaamisesta... Oi voi
Voi hyvä luoja. Tuohan nyt on jo provonakin niin huono, että oksat pois. Nimittäin, jos kiukkarijätkät ja neidit jotakin osaa, niin sekait on juurikin tuo päähän potkiminen. Suomalaisesta kiukkarista ei hirveästi ole kokemuksia, mutten usko että suomalaiset tekisivät tässä poikkeuksen. Näin muuten yhtenä päivänä, kun nyrkkeilijät yritti lyödä toisiaan, kummallakaan ei ollut suuremmin käsitystä lyömisestä tai suojaamisesta. Lienee tarpeetonta erikseen korostaa, että kumpaakaan ei voi pitää nyrkkeilijänä sanan varsinaisessa merkityksessä edes hyvällä tahdolla.

Miten niin nyrkkeilyssä ei erikseen tarvi treenata suojausliikkeitä? Kaikki tuntemani nyrkkeilijät ovat niin joutuneet tekemään, niin myös kaikki tuntemani potkunyrkkeilijät. Perusasento nyrkkeilyssä ja potkiksessa ei nyt ihan hirveästi eroa.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 15, 2009, 16.23
TimoS
korttihai_84 kirjoitti: Onhan tuo karate vähän tyylisuunnasta riippumatta hanurista :bootyshake: Ehdottomasti paras lyöntitekniikka on nyrkkeilyssä joten miksi käytää aikaa siihen että oppii paljon huonomman tekniikan!?
Hohhoijjaaa. :voipallo:

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 15, 2009, 17.36
Lasse Candé
halmehe kirjoitti: Näissä tuubeissa on jotain mitä mä en tajuu. Pakkoliikkeet ja rytmi aluks. Kait se olis sekunnin murto-osa, kun noilta tulis tauluun, mutta kuitenkin.
" onclick="window.open(this.href);return false;
" onclick="window.open(this.href);return false;
Mielenkiintoinen pointti. Hyppimismetodia käytetään melko vastaavalla tavalla myös jalkapallossa. Idea on osittain siinä että kun ensiksi nousee, voi laskeutuessaan asemoida jalat haluamallaan tavalla, jolloin hyppimisellä parantaa mahdollisuutta valita suunta, tilanteen tätä nopeasti vaatiessa. Samalla hyppiminen pitää kimmoisuuden terässä.
Mainitsemastasi virheestä näkee usein esimerkkejä mutta mielestäni tällä videolla ei kovin pahasti. Kun äijät alussa sparraavat lyhyessä kohdassa vapaammin, näkyy rytminvaihdoksia ja sopivan päättäväistä hämäilyä. Harjoitustapansa ei siis voi olla kovin väärä, koska ei jumita tekijöitä malliin. Usein kyllä näkee että tyyppi tarvitsee ne pari pakollista pomppua - aina samalla tavalla - valmistautumisena tekniikkaan. Videon jätkät omissa silmissäni pyörittelevät juttua ihan hyvällä analysoivan kokeilevalla otteella ja tekemisenvapaus jää jäljelle.

Mielestäni ei myöskään kaikessa harjoittelussa kannata ottaa liikaa virheitä pois vaan antaa vain niiden pakkoliikkeiden olla siellä välillä. Osittain eleettömyys tulee myös määrällisestä kokemuksesta helppoa settiä. Liikkeen hyvästä tuntemisesta. Tuntuisi että meillä on Suomessa ehkäpä enemmän mentaliteettia että jokaisen liikkeen pitää olla virheetön kuin mitä muualla maailmassa. Kova korjailu.
On tärkeää myös että harjoittelu on mielekästä hommaa missä hermo sopivasti lepää.
Tuli mieleen yks Zwartjesin leiri jolla hän kertoi käyttäneensä tuollaista vastapuolen rytmiä hyväkseen. Sitä edelsi näyte missä hän pyysi yhtä naiskilpailijaa tekemään hyökkäystekniikkaa. Asettui karatekan taakse ja näytti sormellaan yks, kaks, kolme menoks. Laittoi silmät kiinni ja pysyi edelleen karatekan tahdissa. Porukkaa hymyilytti, mutta näin jälkeenpäin ajatellen kyse on vakavasta asiasta jokaisen valmentajan kohdalla suhteessa valmennettavansa edesottamuksiin.
Oliko kyseessä matsaaja, joka tarvitsi sen tutun rytmin turvakseen eikä kyennyt temponvaihdoksiin jne? Zwartjes on kyllä hemmetin hyvä korjauskohteiden löytäjä. Hyvä opettaja, kun ottaa esiin todella oleelliset pointit.


Oikeastaan vähän halmehen pointin vierestä, mutta kilpakaratesta kylläkin kun Zwartjes kertoi esimerkkinä saduista Wadon ohyo kumite 5:n kaadon. Esimerkki siitä miten asia voi olla samaan aikaan sekä satua että totta. Kaadossa vedetään olkapäästä takaa taakse ja toisella kädellä pyyhkäistään polvitaipeesta nurin. Zwartjesin satukäsitys muuttui kun näki kahden huipun kilpakaratematsin jossa toinen upottaa kaadon täydellisesti. Pointtinsa oli ettei koskaan kannata tuomita mitään tekniikkaa. Kyseessä oli kuitenkin huippu, jota vastaan tekniikka toimi.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 15, 2009, 18.08
halmehe
Lasse Candé kirjoitti: Oliko kyseessä matsaaja, joka tarvitsi sen tutun rytmin turvakseen eikä kyennyt temponvaihdoksiin jne? Zwartjes on kyllä hemmetin hyvä korjauskohteiden löytäjä. Hyvä opettaja, kun ottaa esiin todella oleelliset pointit.
Oikeastaan vähän halmehen pointin vierestä, mutta kilpakaratesta kylläkin kun Zwartjes kertoi esimerkkinä saduista Wadon ohyo kumite 5:n kaadon. Esimerkki siitä miten asia voi olla samaan aikaan sekä satua että totta. Kaadossa vedetään olkapäästä takaa taakse ja toisella kädellä pyyhkäistään polvitaipeesta nurin. Zwartjesin satukäsitys muuttui kun näki kahden huipun kilpakaratematsin jossa toinen upottaa kaadon täydellisesti. Pointtinsa oli ettei koskaan kannata tuomita mitään tekniikkaa. Kyseessä oli kuitenkin huippu, jota vastaan tekniikka toimi.
Kyse oli matsaajasta.

Kaveri kertoi Ryubukanin ajoilta yhdestä ottelustaan jossa Ogata oli sanonut, että vedä jakkari, kun mä huudan. Ogata huudahti, kaveri veti jakkarin ja wazari tuli. Tais tulla sitten se toinenkin huuto samoin seurauksin. Kyse oli samasta asiasta eli oli pannut merkille vastustajan eleet ennen lempparitekniikkaa.
Tuossa on tietty sekin ettei ottelija itse välttämättä huomaa jännityksessään ja vastustajan edessä samalla tavalla kuin ulkopuolelta seuraamalla.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 15, 2009, 18.23
joksanen
Hyviä anekdootteja asiasta jonka itse just männä sivulla nostin esille. Mä treenautan (wingiä) varsinkin alussa hyvinkin tiukasti niin, että kaikki ylimääräiset hypyt ja kiemurat hiotaan pois. Haittansa siinäkin varmasti. Mut tätä kokemusperää kautta katsottuna nuo "pakkoliikkeet" pistää silmään. Tosin, kuten oon viime aikoina monasti huomannut, etäisyys on kisapelissaä ja (WTn) myllytyksessä niin erilainen, että tietyt lainalaisuudet yksinkertaisesti lakkaavat olemasta.

Shaolinilla on yksi pitkän linjan karateka joka hiplaa toista ohimoaan hyvin useasti. Mut on se niin nopea, etten mä ainakaan päässyt siihen väliin koskaan.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 15, 2009, 19.05
Ile
Kari Aittomäki kirjoitti: Jahve, oliko tää 1984 Hioc?
.
Muistaako joku, kuka olisi voinut olla tuolloin tai ainakin joitakin vuosia myöhemmin se suomalainen, joka käytti poikkeuksellisen sähäkästi urakenia matseissa? Muistelisin, että frendini Tiaisen Sami josta sitten tuli näitä 90-luvun mitalirohmuja otti tältä häiskältä jossain matsissa parikin yllättävän pahan näköistä koppia urakenista.

En ole itse niin sisällä tossa UFC:ssä (enkä karatessakaan), joten viisaammilta kysyn että onko vaparissa uraken viuhunut?

Oma hittivalikoima pyöri tässä välillä pitkään noissa nyrkkeilylle ominaisissa. Mutta kun tuli krav maga tässä keski-ikää lähestyessä ohjelmaan, niin huomasi taas että esim. vasaralyönti on johonkin suuntaan ihan toimiva hommeli.... ja siitä taas assosioitui tuo urakeni.... Eli käytteleekö Machida tai joku?

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 15, 2009, 19.39
Lasse Candé
joksanen kirjoitti: Hyviä anekdootteja asiasta jonka itse just männä sivulla nostin esille. Mä treenautan (wingiä) varsinkin alussa hyvinkin tiukasti niin, että kaikki ylimääräiset hypyt ja kiemurat hiotaan pois. Haittansa siinäkin varmasti. Mut tätä kokemusperää kautta katsottuna nuo "pakkoliikkeet" pistää silmään. Tosin, kuten oon viime aikoina monasti huomannut, etäisyys on kisapelissaä ja (WTn) myllytyksessä niin erilainen, että tietyt lainalaisuudet yksinkertaisesti lakkaavat olemasta.
Pidän siis itse vapauden puutetta virheenä. Jos tarvitsee pomput tai pakkoliikkeet, ne ovat virheitä. Poistan myös pakkoliikkeitä ja hyppimistä opetuksessani. Tämä tosin vanhemmilta harjoittelijoilta jotka ovat sen hyppimisen muualta oppineet. Hyppiminen kuuluu nimenomaan tiettyihin pelisääntöihin ja pitkään etäisyyteen. Voisi nimittäin pitää yleisenä sääntönä liikkuvuus-tasapainoisuus -ristiriitaan että sen lisäksi että pitää harjoittaa toimiva yhdistelmä molempia joka tilanteeseen, on liikkuvuus keskimäärin tärkeämpi mitä pidempi etäisyys on ja tasapaino mitä lyhyempi etäisyys on. Kilpakakessa pointti painottuu hyvin paljon sinne liikkuvuuteen juuri etäisyytensä takia. Etäisyys taas määrittyy siitä mikä säännöissä katsotaan onnistumiseksi.

Meillä wadossa on nopeudessa tärkein elementti nopeuden suhteellisuus. Ei siis absoluuttinen (räjähtävä) nopeus vaan se ettei vastustaja huomaa juttua. Siksi hyppimistä ei harrasteta tyylissä. Sama tärkeysjärjestys myös kilpakakessa, mutta siellä myös räjähtävyys on erittäin tärkeä ominaisuus. Machida osaa molemmat. Suhteellinenkin nopeutensa (eli sulava liikkuminen, hyvä tilannetaju ja tarkka ajoitus) on kovaa luokkaa.

Machidan suoritukset ovat siis niin suhteellisesti kuin absoluuttisestikin nopeita.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 15, 2009, 22.24
Kari Aittomäki
Urakenilla on pudotettu jätkiä juu, saattas olla Jörö-Jukka.

Kuva
Eli Jukka Jokinen, joka aina voitti mut semifinaaleissa.
Sillä oli tajuton ruoska se uraken, tuikkas sen tohon silmän takana olevaan lihasmattoon jotenkin hemmetin ikävästi. Aina polvet notkahti.
Todella hyvä tyyppi, aina mitaleilla muttei oikeen ikinä kärjessä.
Täydellisen peloton jätkä kadulla ja ovilla, meni vaikka pistoolia vastaan.

Mä en nyt ihan hahmota mitä tarkoitetaan pakkoliikkeillä?
Sitä palautusta vai?
Sehän peilaa piste-ajattelua, osumat merkataan. Tsisaa, nyrkkiä heristäen.
Vähä noloa aina minusta, mutta rutiinikäytäntöä.
Niinku halmehe tossa kerto, treeneissä sitä taukoa ei tullut vaan hyökkäykset oli, saatto olla, samanlaista rumputulta kuin machommissa versioissa.

Kisoihin valmistauduttaessa tietenkin herkistelyt astu kuvaan.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 16, 2009, 08.16
Pyjamasankari
Ile71 kirjoitti: En ole itse niin sisällä tossa UFC:ssä (enkä karatessakaan), joten viisaammilta kysyn että onko vaparissa uraken viuhunut?

Oma hittivalikoima pyöri tässä välillä pitkään noissa nyrkkeilylle ominaisissa. Mutta kun tuli krav maga tässä keski-ikää lähestyessä ohjelmaan, niin huomasi taas että esim. vasaralyönti on johonkin suuntaan ihan toimiva hommeli.... ja siitä taas assosioitui tuo urakeni.... Eli käytteleekö Machida tai joku?
Sorry OT, mutta itselle tulee mieleen ensimmaisena Muhammad Ali ja varsinkin se legendaarinen matsi Foremania vastaan Zairessa. Muistaakseni Dillmanilta tuli tuo uraken hanen repertuaariin? Ainakin "when we were kings" dokkarissa nakyy hyvin nuo urakenit.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 16, 2009, 10.29
halmehe
Kari Aittomäki kirjoitti: Mä en nyt ihan hahmota mitä tarkoitetaan pakkoliikkeillä?
Sitä palautusta vai?
Sehän peilaa piste-ajattelua, osumat merkataan. Tsisaa, nyrkkiä heristäen.
Vähä noloa aina minusta, mutta rutiinikäytäntöä.
Niinku halmehe tossa kerto, treeneissä sitä taukoa ei tullut vaan hyökkäykset oli, saatto olla, samanlaista rumputulta kuin machommissa versioissa.

Kisoihin valmistauduttaessa tietenkin herkistelyt astu kuvaan.
Ehkä toi mu kommentti meni jo provon puolelle. Korjaan.

Tarkoitan tuolla videolla tapahtuvaa 2-3. Mikähän vyö tolla McKayn parilla on? En tiedä minkä tasoisesta sällistä on kyse, mutta mielenkiintoinen lähestymistapa noihin pistareihin on. Etukädessä siinä ja siinä ettei tuo nassua ennen lyöntiä nyrkin etäisyydelle ja urakenissa pitäis jo lämätä pistehanskalla sälliä päähän tosta odottelusta.

Ne pakko liikkeet. Housujen ja takin hypistelyt. Kolme pomppu ja lähtö esim. Ei muuten, mutta treenitilanteessa toistuvasti tehdyt jutut vaan sattuu siirtymään niin hyvässä kuin pahassa ottelutilanteeseen jossa stressikin on toista luokkaa. Ei noita välttämättä helppo ole hyödyntää, mutta voi se kostautua jossain tärkeässä ottelussa missä vastapuolen valmentajat on kattoneet videot huolella. Sä varmaan Kari muistat millanen :pilkku: mä oon joten suhteutat mun jutut siihen :)

Eli en missään nimessä palautusta, jos tarkoitat ekana sisään, ekana ulos. Siinähän jaetaan pisteitä yhdestä suorituksesta eikä myllystä.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 16, 2009, 12.46
Jahve
Uraken, kokeilkaapa varovasti uraken lyöntiä ranteen luulla ohimoon, mukavasti heilahtaa horisontti heilumaan.
Uraken on myös yllättävä lyönti eli useinhan pikkunotkahdus tapahtuu jaloissa kun osuma tulee yllättäen eli nopea isku täysin sitä havainnoimatta kun osuu niin tuppaa pieni notkahdus tapahtumaan.

Kiertopotku
Seuraavasta tarinasta jää nimet väliin mutta tapahtui joskus 70-lopulla tai 80-luvun alussa Helsingin rautatieasemalla josta "pukarit" siirtyivät Kaisaniemeen katsomaan kuka oli kovin kukko tunkiolla.
Vastustajana silloin erittäin hyvä nyrkkeilijä joka otti aikanaan lukuisia ammattiotteluita myös ja vastassa oli sitten pistekaratea harrastanut notkea kaveri ( on ollut vainaa jo jokusen vuoden :( )
Ottelu alkoi ripeällä potkulla päähän ja yllätti niin paljon nyrkkeilijän joka ei kylläkään tyrmääntynyt lukua laskemaan mutta totesi välittömästi että saa riittää, ei enää...

Pistekaraten yhtenä etuna on mielestäni juuri tuo huomattava terävyys pitkältä etäisyydeltä. Jos kaverin liikettä ei pysty havaitsemaan niin siihen on paha tehdä mitään vastaan.

Huomioikaa sitten tämänpäivän ihmiset että tuohoin aikaan ei ollut sellaista laajaa ottelutietoa olemassa jota nyt voi tehdä vaikka youtuben kautta nörttinä ruudun ääressä istuen ja tekniikkatietouden hankinta oli huomattavan paljon vaikeampaa kuin nykyisin.
Lainatakseni yhtä painijaa joka sanoi kerran tehneensä pari kuukautta töitä että hänelle yleensä opetettiin yksi liike :cry:

Yhteistä menneelle ja nykyiselle on edelleen se että työ pitää tehdä hyvin ja sitä pitää harjoitella jatkuvasti ja paljon.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 16, 2009, 14.05
Vesão
Tullaanpa nyt sohaisemaan tätäkin muurahaispesää...

Machidan etäisyyden hallinta ja vaikeasti luettava peli näyttää olevan myrkkyä panijoille. Eikös perinteisesti potkunyrkkeilijät taas ole hieman dominoineet karatekoita pystykehissä? Eli menisikö kuvio karkeasti ottaen jotekin sillälailla, että karateka jallittaa painijaa, painija vie potkunyrkkeilijät mattoon ja potkunyrkkeilijät potkii jeesuksen ulos karatekoista. (Toki esimerkiksi Machida on sumopainiva BJJ karateka, eli voi viedä ottelun myös mattoon halutessaan.)

Kaikki kunnia Machidan päihittämille Thiago Silvalle ja Mauricio Rualle, mutta parempiakin thaikkupotkijoita löytyy. Ajattelee vaikka miten tehokkaasti Buakaw Por Pramuk käyttää etupotkuaan etäisyyden hallintaan ja miten mawat lähtee molemmilla jaloilla äkäisesti. Veikkaisin tuollaisen perinteisen Thai tyylin olevan myrkkyä karatekalle. Mietin tässä myös, että olisi todella mielenkiintoista nähdä Mousasi ottamassa matsia Machidaa vastaan. Aika erityylinen tekninen kickboxaaja kuin Shogun, jonka ominainen tyyli on päälle ryntääminen isollakin riskillä.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 16, 2009, 15.48
Kari Aittomäki
Mä kattelin tätä hehkuteltua Shogunia just sillä silmällä jotta mitäsmitäs..
Lyönneissä ei räjähtävyyttä, potkut livautetaan ilman saattoa persaus takana..
Ajoitus ja suunnitelma oli kyllä ässää. Mutta toteutus silkkaa rivoa rikkomista ja jätti aukkoja joista parempi täräyttäjä ois pudottanu. Machida on fantastinen veikko mutta ei täydellinen, hänkään.

Eli vapaaottelupeli on yhä vaiheessa mutta saa yhä kiinnostavampia muotoja.
Näkisin että jokainen pystypeli saa lisäpaukkuja omien vahvojen puoliensa korosteluun, nyt kun bjj:n haldaaminen on tullu perusjutuksi.

Urakenista.. voi kuinkahan monta kädentaakke vetäjää mä olen sillä kultamurusella saanu toisiinajatuksiin.
Se on niin nasta läväyttää silleen wadoryu-tyyliin alaviistosta, kesken lauseen vaikka.
Matseissa mä käytin sitä myös, mutta lyhytkätisenä en niin hyvin kuin Jörö-Jukka.

Ja sitte, nuo vanhat jaottelut on historiaa kanski.
Siis että judoka sitä ja kikpoksari tätä.
Sehän tossa vapaaottelussa niin suurenmoista onkin, se on sekottanut pakan lopullisesti.
Ristiintreenaaminen on nykyaikaa, se on rutiinia.
Vain jääräpäät jäkittää fantasioissaan.

Tuli ja Liike.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 16, 2009, 20.03
halmehe
Kari Aittomäki kirjoitti: Sehän tossa vapaaottelussa niin suurenmoista onkin, se on sekottanut pakan lopullisesti.
Ristiintreenaaminen on nykyaikaa, se on rutiinia.
Vain jääräpäät jäkittää fantasioissaan.

Tuli ja Liike.
Puolipystytyylisuuntaa odotellessa...

Urakenista tuli mieleen Lindströmin Jussi. Ihan, ku hän ois vienny joskus dumareitakin. Muistan, että kiljas kiain mennessään sisään ja piti vaan nyrkkiä pystyssä silleen miten palauttaessaan. Oli joko silmää nopeampi tai pokka. Joku muukin siinä katteli, et löikö se edes. Silloin Jussi sai yleensä hyvin pinnoja kyseisellä tekniikalla. Oli joskus kaaauuaan sitten Mankkaan urheilupuiston hallissa.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 16, 2009, 21.04
Ile
Kari Aittomäki kirjoitti: Urakenilla on pudotettu jätkiä juu, saattas olla Jörö-Jukka.
....tuikkas sen tohon silmän takana olevaan lihasmattoon jotenkin hemmetin ikävästi. .
Ohimolohkon koputtelusta siinä meikäläisenkin muistelemassa tapauksessa oli kyse, mutta persoona oli kyllä eri :). Jokisen toki muutoin muistan, vaikka en yhtään henk. koht. tuntenutkaan.

Muutoin jos vielä ketjun aiheeseen palaillaan, niin kyllähän esim. eilen illalla urheilukanavalta M-1 -matseja zoomaillessa sieltä tuli yksi ihan räväkkä spinning back fist bongattua. Ja matossa pyöriessä nyrkit tottakai heiluvat joka suuntaan. Mutta urakenin käytöstä aikaisemmin kysellessäni tarkoitin luonnollisesti juuri tuota pystyottelussa eteenpäin tehtävää "karateversiota" a la Jokinen ja kumppanit. Ja se taitaa noissa kehissä olla harvinaisempi vaikka miksei voisi niillä pikkurukkasilla toimiakin....

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 18, 2009, 17.08
Jahve
Ja sitte, nuo vanhat jaottelut on historiaa kanski.
Siis että judoka sitä ja kikpoksari tätä.
Sehän tossa vapaaottelussa niin suurenmoista onkin, se on sekottanut pakan lopullisesti.
Ristiintreenaaminen on nykyaikaa, se on rutiinia.
Vain jääräpäät jäkittää fantasioissaan.

Tuli ja Liike.[/quote]

Tämä on juuri näin. Ihmeellisesti jengi kuitenkin kovasti pitää aina "yhtä" tyyliä parempana kuin toista vaikka nykypäivänä ei voi olla ketään niin umpiota joka ei olisi nähnyt tai treenannut jotain "sivulajia" siinä sivussa.
Treenijutut muuttuu osittain kaiken aikaa ja juuri siinähän on ollut kysymys näissä eri tyylisuuntien syntymisessä.
:)

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 19, 2009, 19.06
Jasse
Mites muuten on, onko (kilpa)karate piireissä yhtään tiedostettu Machidan voittokulkua? Ymmärrän kyllä jos perinteisemmät kisalajit kake, judo, take jne. keskittyvät vaan omaan juttuunsa. Mutta olisi se tosissaan kiva jos Suomessakin joku kova karateka innostuisi vaparista.

Ei tää shukokaikaan niin huonolta taustalta vaikuta:

[youtube][/youtube]

T: "Shukokai vihreävyö"

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 19, 2009, 20.44
Jahve
Jasse kirjoitti: Mites muuten on, onko (kilpa)karate piireissä yhtään tiedostettu Machidan voittokulkua? Ymmärrän kyllä jos perinteisemmät kisalajit kake, judo, take jne. keskittyvät vaan omaan juttuunsa. Mutta olisi se tosissaan kiva jos Suomessakin joku kova karateka innostuisi vaparista.

Ei tää shukokaikaan niin huonolta taustalta vaikuta:

[youtube][/youtube]
Toi video oli hyvä ja hyviä harjoitteita ja tekniikoita vaikka kuinka.
Jos joku judo, karate tmv innostuu vaparista niin silloin kyseinen persoona alkaa vapariharjoittelijaksi.
Vapariin pitää treenata vaparin liikkeitä ja yhdistelmiä muuten käy niinkuin UFC alkuaikoina kävi. Se joka hallitsee toiselle tuntemattoman alueen, pystyn puolustus, matto jne voittaa suurella todennäköisyydellä. Ei pidä unohtaa että vaikka Machida keskittyy osin jopa hyvinkin alkeiskurssitekniikkaan karaten puolelta joka vielä kaikenlisäksi tuolla tasolla toimii usein niin hänellähän on myös valtava pohja mattopuolelta jota ei sovi unohtaa.

Perinteistä Shukokaita pelkästään treenaamalla ei siis kannata innostua hyppäämään suoraan kehään jotta juntzukilla päähän ja homma kotiin. Se ei välttämättä aivan onnistu niin helpolla :)

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 19, 2009, 21.16
Jasse
En tietenkään tarkoita että heti tatamilta häkkiin, mutta esim niin että ottaa siihen kylkeen bjjn ja alkaa koluta amatöörikisoja.
Onhan noita budokoita loikannut vapariin vaikka mistä lajeista mutta alkeiskurssilla kyllä hakattaan kaikki melko samaan muottiin. Esimerkiksi meillä GB-gymillä vapaaottelu pohjautuu käytännössä potkunyrkkeilyyn, painiin ja BJJin. Elikkä asento, ja harjoitteet pystyssä ovat kixpox tyylisiä eikä karatetyylisiä.

Jos itse olisin kokenut kilpakarateka ja haluaisin vaihtaa vaparikehiin niin aloittaisin yrittäisin änkeä johonkin laadukkaaseen vaparisparririnkkiin ja aloittaisin bjjn tai painin. Pointti on siis että perusvaparitreeneissä on vaikea harjoitella sillälailla että voisi hyödyntää sitä kake taustaa ja strategiaa. Ymmärsiköhän kukaan...

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 19, 2009, 21.24
Lasse Candé
Ymmärretty! :)

Mielestäni tässä ketjussa liikkuu muodossa tai toisessa sitkeästi mukana sen esiintuonti että vapari ei ole sama asia kuin pistekarate. Että pitää hieman treenata jotain muutakin tai ettei Machida nyt pelkällä shotokanilla... Ylläri. :D

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 19, 2009, 21.44
Esa Koivu
Aikanaan junnuna kun hauskattiin Korean tiikeri divisioonan lähitaisteluopettajien kanssa Chevron
Oilin L.W Funkhouserilla kävi aika nopeasti selville, kuinka 10kg kevyempi vapaapainija lukotti isomman miehen. Molemmat oli saanut saman Hwa Rang Do tai muun lähitaistelukoulutuksen. Se
mokoma lukotteli muakin. Kaveri oli tosi hyvä. Ilmeisesti Koreassa painittiin tuhmasti. Ne niputteli
suomalaisiakin kravatilla = anakonda, kotkalainen tai nurinkurinen kravatti.
Mahtavia jätkiä.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 19, 2009, 23.33
flammee
Mites muuten on, onko (kilpa)vapari piireissä yhtään tiedostettu Machidan voittokulkua? Ymmärrän kyllä jos perinteisemmät kamppailu-urheilulajit nyrkkeily, paini, kickboxing jne. keskittyvät vaan omaan juttuunsa. Mutta olisi se tosissaan kiva jos Suomessakin joku kova vaparimies innostuisi karatesta.


( brushteeth)

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 20, 2009, 05.47
Jasse
Hahahaa kunnaurattaa... Huomenna FO ja mä oon simas. Karate ja kiai!

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 20, 2009, 15.08
Jahve
Jasse kirjoitti: En tietenkään tarkoita että heti tatamilta häkkiin, mutta esim niin että ottaa siihen kylkeen bjjn ja alkaa koluta amatöörikisoja.
Onhan noita budokoita loikannut vapariin vaikka mistä lajeista mutta alkeiskurssilla kyllä hakattaan kaikki melko samaan muottiin. Esimerkiksi meillä GB-gymillä vapaaottelu pohjautuu käytännössä potkunyrkkeilyyn, painiin ja BJJin. Elikkä asento, ja harjoitteet pystyssä ovat kixpox tyylisiä eikä karatetyylisiä.

Jos itse olisin kokenut kilpakarateka ja haluaisin vaihtaa vaparikehiin niin aloittaisin yrittäisin änkeä johonkin laadukkaaseen vaparisparririnkkiin ja aloittaisin bjjn tai painin. Pointti on siis että perusvaparitreeneissä on vaikea harjoitella sillälailla että voisi hyödyntää sitä kake taustaa ja strategiaa. Ymmärsiköhän kukaan...
Suomessa on mielestäni aika hyvä taso kamppailijoilla. Erilaista sparritreeniä on välillä vaikea kuitenkin saada kun ei ole niin paljon erilaisia treenikavereita. Huippuhyvä olisi kun voisi käydä esim painisalilla painimassa, karatesalilla,, judosalilla,, jutsusalilla,, jne treenaamassa nimenomaan sitä itseään. Saisi enemmän sparrikavereita, erilaisia tekniikoita jne luulisi olevan kaikille hyväksi. Ongelmaksi tuppaa menemään vaan siinä että jos alkaa maksamaan jokaiselle salille vuosimaksuja niin tuppaa rahat loppumaan. Pitäisi siis jotenkin saada "vaihtotreeni" mahdollisuuksia jos jotkut seurat esim alkaisivat tekemään yhteistyötä jotenkin vaihtoviikoin tai muulla vastaavalla tavalla niin että voisi käydä vastavuoroisesti toisella salilla ajoittain treenaamassa. Olisi tosi hyvä, taitaa vaan olla aika hankala toteuttaa muuten kuin ilmeisesti on potkumiiteissä saatu aikaiseksi. Se pitäisi vain saada toteutumaan paikallisesti läheisten seurojen kesken niin saisi enemmän toteutusta aikaiseksi.
Luulisin ainakin :D

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: tammi 2, 2010, 17.38
Jasse
No niin! Nyt on youtube täynnä Machida-dota, eli Lyoton opetusvideoita. Tässä intro ja lisää löytyy:

[youtube][/youtube]

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: tammi 11, 2010, 17.02
kollegiassessori
Tota tota.

Jos lähdetään vertailemaan pistejuttuja ja machomättöä ilman korskahtelua ja ylimääräisiä ennakkoluuloja niin kuinka paljon eka vaihtoehto häviää tolle jälkimmäiselle? Niinku ihan oikeesti? Jotain pystyjuttuja olisi ihan kiva treenata joskus treenata, muttei treenikaverien mätkiminen viime sunnuntaihin oikein nappaa. Judo onkin mulle aina se kuningaslaji kun ei kenenkään - toisin sanoen minun - tarvitse lähteä kotiin itkemään. Ja silti voi vääntää täys sata.

Niinkuin halmehe sanoi, salilla mättö ei lopu siihen yhteen osumaan vaan hommaa jatketaan kun kerran treenataan eikä skabata, sen muistan omaltakin saliltani, joten kuinka paljon siinä nyt sitten on eroa muiden lajien kevyeen kontaktisparriin? Mä nyt katselen vähän ip-lasien kautta, joten pikkuisen menee aiheen vierestä, mutten omaakaan ketjua viitsinyt perustaa. Eihän me defendossakaan oteta ketään hengettömäksi, joten ihmettelen kovasti, että onko pistetreeni tosiaan niin kaukana "aidosta" kamasta ja sen hyödyistä?

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: tammi 11, 2010, 17.14
Poista käyttäjä 3276
kollegiassessori kirjoitti: Tota tota.

Jos lähdetään vertailemaan pistejuttuja ja machomättöä ilman korskahtelua ja ylimääräisiä ennakkoluuloja niin kuinka paljon eka vaihtoehto häviää tolle jälkimmäiselle? Niinku ihan oikeesti? Jotain pystyjuttuja olisi ihan kiva treenata joskus treenata, muttei treenikaverien mätkiminen viime sunnuntaihin oikein nappaa. Judo onkin mulle aina se kuningaslaji kun ei kenenkään - toisin sanoen minun - tarvitse lähteä kotiin itkemään. Ja silti voi vääntää täys sata.

Niinkuin halmehe sanoi, salilla mättö ei lopu siihen yhteen osumaan vaan hommaa jatketaan kun kerran treenataan eikä skabata, sen muistan omaltakin saliltani, joten kuinka paljon siinä nyt sitten on eroa muiden lajien kevyeen kontaktisparriin? Mä nyt katselen vähän ip-lasien kautta, joten pikkuisen menee aiheen vierestä, mutten omaakaan ketjua viitsinyt perustaa. Eihän me defendossakaan oteta ketään hengettömäksi, joten ihmettelen kovasti, että onko pistetreeni tosiaan niin kaukana "aidosta" kamasta ja sen hyödyistä?
Sparrina ne on eri muotoja, pistekaratella haetaan etäsyyden hahmotusta, kimmosuutta, harppuunoita. Täyskontaktilla kovuutta ja herkkyyttä tekemiseen. Mä näkisin että ainakin mulle itelle sopii treenata molempia ja paljon, se on sitten taas omasta mieltymyksestä kiinni, lähteekö hakemaan knockdown aspektia vai kevyempää. Ja mä taas katon CK linssin läpi, kun tuska on se juttu ja irvinaamat kääntyy sekunneissa iloiseen ihmetykseen, että wau kun teki muuten hyvää, mäki haluan koittaa. Asennevamma kuulemma.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: tammi 11, 2010, 17.29
Lasse Candé
Arvioisin että pistekaratetyyppinen ei häviä paljoakaan sille toiselle hyvänä harjoittelumuotona, mikäli aito tähtäys on vaikkapa vaparikehään. Käytännössä kuitenkin pitänee treenata myös kovaa ja kilpaillakin että tietää minkälainen peli on kyseessä. Luullakseni harjoittelussa on hyvä olla erilaisia ottelumuotoja ja painotukset riippuu ihmisestä. Motiivit muotojen suosimisessa ratkaissee. Jos mukavuudenhalu on motiivi, ei välttämättä saa ihan parasta terävyyttä kilpa-areenoille.

Yksi opettaja sanoi kerran että ihminen joka ei juurikaan kammoa kipua vaan osaa arvostaa sen etuja harjoittelulle voi kehittyä hyvin nopeasti melko hyväksi, kun taas sellaisella joka vierastaa kipua ja haluaa pysytellä mukavuusalueella tulee ahkerallakin harjoittelulla raja nopeasti vastaan.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: tammi 11, 2010, 23.58
Poista käyttäjä 3276
Lasse Candé kirjoitti: Arvioisin että pistekaratetyyppinen ei häviä paljoakaan sille toiselle hyvänä harjoittelumuotona, mikäli aito tähtäys on vaikkapa vaparikehään. Käytännössä kuitenkin pitänee treenata myös kovaa ja kilpaillakin että tietää minkälainen peli on kyseessä. Luullakseni harjoittelussa on hyvä olla erilaisia ottelumuotoja ja painotukset riippuu ihmisestä. Motiivit muotojen suosimisessa ratkaissee. Jos mukavuudenhalu on motiivi, ei välttämättä saa ihan parasta terävyyttä kilpa-areenoille.

Yksi opettaja sanoi kerran että ihminen joka ei juurikaan kammoa kipua vaan osaa arvostaa sen etuja harjoittelulle voi kehittyä hyvin nopeasti melko hyväksi, kun taas sellaisella joka vierastaa kipua ja haluaa pysytellä mukavuusalueella tulee ahkerallakin harjoittelulla raja nopeasti vastaan.
Joo ihan asiaa.
Ja tuo opettajasi tuumaus pitää kyllä kutinsa, sen oon huomannut joistain tekemisistäni, että kun tiettyjen uusien kipujen kohtaaminen on hieman vaikean tuntusta, sanotaanko nyt vaikka omista kokemuksista heitot ja slammit, niin se oppiminen hidastuu kun siinä aristaa. Toki on tuostakin päästy parissa päivässä yli, mutta kun se nyt oli ainut kipu mitä meikä on tähän mennessä halunnut edes vähän välttää, muut on otettu vastaan syli avoinna.

Ei mua sais päästää puhumaan kivun antamisesta tai ottamisesta, ku mä en välttämäti tarvi niihin mitää perusteluja, ne vaan on treenaamisen faktoja joiden kanssa on kivaa :D

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: tammi 12, 2010, 08.08
AriJ
Jaawa kirjoitti: Ja tuo opettajasi tuumaus pitää kyllä kutinsa, sen oon huomannut joistain tekemisistäni, että kun tiettyjen uusien kipujen kohtaaminen on hieman vaikean tuntusta, sanotaanko nyt vaikka omista kokemuksista heitot ja slammit, niin se oppiminen hidastuu kun siinä aristaa.
Kaipa noitakin voi harjoitella kevyemmin jotta ei tartte heti tulla sitä kammoa maksimaalisesta kivusta? Ja ihmisisllä on erilaisia kipukynnyksiä, varmaan erilailla eri asioissa, jopa.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: tammi 12, 2010, 16.52
Poista käyttäjä 3276
Ôari kirjoitti:
Jaawa kirjoitti: Ja tuo opettajasi tuumaus pitää kyllä kutinsa, sen oon huomannut joistain tekemisistäni, että kun tiettyjen uusien kipujen kohtaaminen on hieman vaikean tuntusta, sanotaanko nyt vaikka omista kokemuksista heitot ja slammit, niin se oppiminen hidastuu kun siinä aristaa.
Kaipa noitakin voi harjoitella kevyemmin jotta ei tartte heti tulla sitä kammoa maksimaalisesta kivusta? Ja ihmisisllä on erilaisia kipukynnyksiä, varmaan erilailla eri asioissa, jopa.
No kun se on vähä niin että korkeita heittoja ja kehoslammeja ei voi harjoitella matalilla heitoilla ja slammaamatta. Ja ei, kyllä ne kipukammoon kykenevät on jo kadonneet meidän salista, viimeiset lähti joskus viime keväällä.

Mä tossa siis vaan totesin että tuo ilmiö on olemassa, ja oon ihan vähän haistanu sitä, mutta näkisin silti ettei meidän pojat oikein kykene tuon kammon ruokkimiseen, ei näy surunaamoja, vaan irvistys ja sitten hymy, ja seuraavaksi onkin sitten oma vuoro antaa toiselle takas, jakamisen iloa.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: tammi 12, 2010, 17.05
Lasse Candé
Ôari kirjoitti:
Jaawa kirjoitti: Ja tuo opettajasi tuumaus pitää kyllä kutinsa, sen oon huomannut joistain tekemisistäni, että kun tiettyjen uusien kipujen kohtaaminen on hieman vaikean tuntusta, sanotaanko nyt vaikka omista kokemuksista heitot ja slammit, niin se oppiminen hidastuu kun siinä aristaa.
Kaipa noitakin voi harjoitella kevyemmin jotta ei tartte heti tulla sitä kammoa maksimaalisesta kivusta? Ja ihmisisllä on erilaisia kipukynnyksiä, varmaan erilailla eri asioissa, jopa.
Totta. Opettajalla on aina tekemistä hyvän treenikerran suunnittelussa.
Enemmän kuitenkin kuin fyysisestä kipukynnyksestä, minä puhuin asenteesta. En oikein tiedä mitä ajattelen sellaisen treenin tehosta, missä joutuu jatkuvasti irvistelemään. Mutta jos löytää "vaarantunnusta" ja jännityksestä mielekkyyttä ja on asenne pitää "vaara" lähellä, kehittyy.

Motivaatiotasot vaihtelevat ihmisellä elämänsä aikana, mutta kuitenkin on selkeästi sellaisia ihmisiä jotka sääntönä pelkäävät mukavuusalueelta poistumista liikaa.


Toivottavasti, by the by, tällä pohdinnalla on jotain tekemistä kollegiassessorin pohdinnan kanssa. (?)

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: tammi 12, 2010, 18.47
Jasse
Jep, jep... Liikutaanko sitten lähemmäs aihetta ja omista ja toisten kivun dikkailusta voi jutella jossain muualla.
Kollegiasessorin pohdintoihin en osaa vastata kun ei pistepuolesta ole kokemusta. Sanon vain että Machidan voittokulku on avannut silmiä tässä asiassa. Puupää kun olen.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: tammi 12, 2010, 22.08
Esa Tyynismaa
Combatti tietyllä tapaa nimenomaan kuuluu tähän ketjuun...
Mäkynen aikanaan kertoili,että sparratessaan Tankan Markon kanssa hän joutui opettelemaan hyökkäävämmän ja agressiivisen lyhyen otteluetäisyyden.Kas kun Marko on hyvä ja ulottuva karateka.
Elikkäs pistekarate on osaltaan ollut muokkaamassa Combatista sitä mitä se on.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: tammi 12, 2010, 23.16
Jasse
Toki Combatti liittyy tähän aiheeseen vallan paljonkin. Ja kivun sieto Combattiin muttei välttämättä tähän ketjuun... Tarkemmin ajatellen... Mikäs mode se minä muka olen, kirjoitellaan mitä haluataan ;)

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 10, 2014, 20.48
Jasse
Nostetaan vähän vanhaa ketjua.

Katselin juuri tänä yönä käytävän UFC fight nightin punnituksia ja japanilaisen Kyoji Horiquchin kohdalla selostaja sanoi että tämä vetää 100% karatella. Päätin vähän tutustua.

Alla on nuoren herran 10min haastattelu/minidokkari. Alussa näkyy jetki karatea ja Kyoji sanoo etta aloitti "sport karaten" lapsena ja että vapaaottelussa hän pystyy aloittamaan hyökkäysen askeleen mitan kauempaa kuin normiottelija.

[youtube][/youtube]

Tässä ottelussa näkyy koko erän verran Kyojille (ja sport karatelle?) ominaista etäisyyden hallintaa liikkeellä. Kaveri pomppii kevysti päkiöillään kädet suhteellisen alhaalla, häiritsee etukädellä ja alamavoilla ja hakee paikkaa takakädelle, joka kohdassa 8.18 osuukin ihan nasevasti.

[youtube][/youtube]

Tämän illan UFCn voi ilmeisesti striimata fox-sport sivuilta. Itse pidän peukkija pystysää karatekalle. :)

EDIT: Tääs vielä kaverin tietoja wikstä. 13 matsia, 12 voittoa, 8 tyrmäystä. Ei paha.


Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 10, 2014, 21.43
Jasse
Ja eipä unohdeta Lyoto Machida. En ole seurannaut häntä juurikaan sen jälkeen kun, saatuaan -93kg vyön voittamattomana, hävisi sen heti Shogunille. On kuitenkin pärjännyt hyvin ja siirtynyt -84kg luokkaan. Itseasiassa Lyotolla on titteliottelu hallitsevaa mestaria Chris Weidmania vastaan heinäkuussa.

[youtube][/youtube]

Tässä kasi pätkää jossa avataan Lyoton tyyliä käyttää karatea. Videoista tekee erityisen opettavaisia ja viihdyttäviä se että niihin on liitetty pätkiä karate kihonista, katasta ja kumitesta. Enjoy!

[youtube][/youtube]

[youtube][/youtube]

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 10, 2014, 22.36
Andy
Vapaaottelun pystypuolelle karate antaa itseasiassa kohtuullisen hyvät valmiudet. Syynä ovat pitkä otteluetäisyys ja yksittäisten takasuorien tehokkuus. Lisäksi erityisesti UFC:ssa häkki on todella iso eikä siinä ole myöskään kulmia, joihin voimakkaasti liikkuvan vastustajan voisi ajaa.

Potkunyrkkeilyssähän karatemiehet eivät ole yleensä oikein kunniaa niittäneet johtuen siitä että lyöntisarjat ja alapotkut puolietäisyydeltä ovat kovasti myrkkyä karatenomaisessa otteluasennossa liikkuvalle ottelijalle. Ja kehä on myös paha areena karatekalle.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 12, 2014, 17.09
Lasse Candé
Katsoin Horiguchin pätkät ja oli kyllä hyvää settiä. Matsissa veti hemmetin hyvin verrattuna siihen että fyysisen paineen kannalta ei ollut lähtökohtaista dominanssia. Ainakin tuossa ensimmäisessä osassa sitten alkoi saamaan sitä dominanssia onnistuneilla sisäänmenoilla ja poistumisilla. Ja hyvällä fyysisyydellä. Ei pelityyli hajonnut. Sanoisin kuitenkin että tuosta pitää kehittyä jos tahtoo isompia saavuttaa. Kohokoukkuja voisi ottaa mukaan kun pääsee sisälle ja lisätä liikkumiseen määrätietoisuutta. Lisäksi elävässä etäisyydenhallinnassa hyökkäyksissä on vielä parantamista, vaikka juuri siihen peli perustuukin.

Se on kyllä totta että kilpakaratekat ovat hyviä hyökkäämään kaukaa ja Horiguchi on Machidan tavoin saanut siihen taitoon vielä vapariin sopivan voimantuoton mukaan. Jotakin monipuolisuutta pitää kuitenkin lisätä, ihan jo siinä kilpakaratenomaisessakin pelityylissä.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 12, 2014, 17.25
Jorge
Joo, Montague osoitti kyllä omaavansa jonkin verran leukaa, vaikka lähes tiputanssikin nurkkaansa toisella erätauolla.

Mutta kyllä Horiguchikin joutuu tuolla tyylillä luottamaan leukaansa sen verran, että saattaa vastuksen kovetessa tulla jossain vaiheessa ylläripylläri.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 12, 2014, 17.56
Lasse Candé
Katselin nyt myös tuon Machidan videoparin jossa linkitetään karateen. Hemmetin hyvin laadittu video. Vähän epäreilua verrata moisen highlightin ja ottelun pohjalta mutta kaipa sitä jotakin vertailuakin on mahdollista tehdä.

Machidalla on liikkuminen ja asento paljon enemmän kisakaratenomaista. Etäisyydenhallinta on niin hyvää että hän pystyy menemään selkä suorassa ja antaa jalkojen rullata siinä alla. Ja takakenot joilla suojaudutaan lyönneiltä sen päälle ovat hyvinkin hallittuja. Horiguchilla taas ylävartalo ja kädet liikkuvat enemmän pois lantion päältä ja asento siinä mielessä hajoaa. Tämä ei tietenkään ole pelkästään huono tapa, mutta tällä tavalla voimantuotto perustuu enemmän isompien liikkeiden yhdistelmiin ja koko suojautumisen periaate on toinen. Machida tekee tässä mielessä paljon karatenomaisemmin ja kenties pystyy paremmin pitämään dominanssia vaikka vähän pakenisikin, paremmalla häkissäliikkumisen hallinnalla.

Machidalla on myös luultavasti paljon vahvempi tausta tyylisuuntaharjoittelusta. Osaamista on sentyyppisissä asioissa kuin maegeri-etukädenlyönti (muodollisesti). Tuossa näytetään luultavasti sinisellä taustalla Jion-kataa jossa tulee kyseinen yhdistelmä. Potku virittää pitkälle pakotetun muodon takia vain vähän kehoa tulevaan lyöntiin ja yksi harjoittelun tarkoitus on oppia käyttämään tämä vähän hyväksi tehokkaasti. Machidalla tämä tausta näkyy. Hän voi tuottaa voimaa moninaisista asennoista. Sanoisin että paljon paremmin kuin Horiguchi. En tiedä miten Horiguchi matsasi karatessa, mutta luulisin että vähemmän ns "japanilaisesti" mikä on "hillitty" ottelutyyli ja missä pidetään tekniikka kasassa (jos kärjistetään pointtia tekemään varmasti osin perusteettomienkin stereotypioiden suuntaan).
Jos joku tahtoo omaksua tuosta liikkumisen tavasta jotakin suosittelen että pyytää jotakin hyvää japsikaraten vetäjää käymään läpi potkulyönti-yhdistelmää (meillä kette junzuki) ja askelluksia ihan alkeena. Kun yhdistelmästä saa korjauksia ja vetäjä pakottaa minimaaliseen muotoon (vaikka ei sessiossa tietenkään kovin pitkälle voi kilpakaratevartaloa jalostaa) saa fiilistä siitä mitä juuri Machida tekee.


Ilahdutti myös nähdä kuinka Machida käytti MMA:ssa meidän ohyo kumitetekniikoita. Allaolevalla videolla kahdeksan ensimmäistä on niitä ja ilman erillistä varoitusta tulee muutama muu tekniikka päälle, jotka sopivat ketjuun aivan yhtä hyvin. Machida käytti jonkinlaista muotoa ainakin tekniikoista 1, 2, 3, 6 ja 8 sekä myös sen jälkeisiä tekniikoita, varsinkin pyyhkäisyjä. Suzukin askellukset ja voimantuotto pyyhkäisyihin oli aivan käsittämätöntä luokkaa. Joitain videoita olen nähnyt Machidan karatesta ja joskus muistaakseni täällä jutellutkin että se vaikuttaa Shotokanilta missä on systematisoitu askelluskuvioita ja muutenkin lisätty liikkuvuutta. Muutossuunta on paljolti sama kuin Wadossa ja Machidan videoiden niin pari- kuin askellusharjoitteita voisi aivan hyvin vetää Wadotreeneissä.
Mutta tässä Suzukin video Ohyogumitesta ja ottelutekniikoista:
" onclick="window.open(this.href);return false;
[youtube][/youtube]

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 13, 2014, 15.31
Jasse
Hyvää näkemystä Lasselta!

Katsoin eilen viime lauantaisen UFC Fight-nighting. Horigutchilla on kyllä nopeat kädet, muttatodellakin karate tausta näkyy ehkä vain ottelu etäisyydessä ja sen lallinnassa sekä kaukaa lähtevissä takakäden harppuunoissa. Machida käyttää karatea huomattavasti laajemmin.

Machidan karate on tosiaan Shotokan pohjaista. Hän aloitti kaken 3 vuotiaan isänsä ohjaukseesa ja sumo tuli kuvioihin seitsemän ja bjj kuusitoista vuotiaana. Ei paha kombo.

http://en.wikipedia.org/wiki/Lyoto_Machida" onclick="window.open(this.href);return false;

"Lyoto was born in Salvador, Brazil, as the third son of the highly ranked head of the Brazilian branch of the Japan Karate Association,[3] Shotokan karate master Yoshizo Machida.[4] Yoshizo moved to Brazil from Japan when he was 22 years old, where he met and married Lyoto's mother, Ana Claudia, who is of Portuguese and Italian descent.[5] Growing up in Belém, Lyoto began training in karate at age 3 and earned his black belt at the age of 13.[6] He also began training in sumo at seven and Brazilian Jiu-Jitsu at sixteen. He won a number of amateur karate tournaments, including the 2001 Pan American Karate tournament.[7]

He was the runner-up in the 2000 Brazilian Sumo Championships in the 115 kg division. As an adult, he became Brazilian Champion twice, and placed second in the South American Championship. He defeated American fighter and Jiu-Jitsu black belt Rafael Lovato Jr. at L.A. Sub X. In addition to his sumo and karate achievements, he has a college degree in Physical Education. Lyoto's older brother Chinzo is also a Shotokan karate champion and MMA fighter. Lyoto and Chinzo fought in a karate tournament final over ten years ago in which Lyoto gave Chinzo a cheek scar that still exists today.[8] His other brothers include Kenzo Machida, a TV journalist for one of Brazil's biggest TV stations, and Take Machida."

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 13, 2014, 16.56
Lasse Candé
Joo, samaa mieltä että Horiguchin ottelusta tekee karatemaista lähinnä pidempi etäisyys ja sieltä tehtävät sisääntulot. Machidalla taas se että hän pystyy ottelemaan karatella perustuu puoliksi siihen että hän osaa myös painia. Hänelle vaaralliselta etäisyydeltä hän pystyy joko perääntymään tai mennä sisään alasviennillä. Horiguchi vaikuttaisi olevan melkolailla huonompi tuossa, joskin edelleen on epäreilua puhua toisen highlightin ja toisen matsinpuolikkaan perusteella.

Machidan alasvienneistä tosin ei voi sanoa että missä määrin ne on sumoa, BJJ:tä tai karatea, mutta sellaiset pohdinnat nyt alkavat jo olla muutenkin yli kymmenen vuotta ajastaan jäljellä. :)
Kilpakaratekin mennyt paikoittain melkoiseksi judoksi. Siitä päästään tavallaan aiheeseen siten, että olisin sitä mieltä että siltä taustalta voisi varmaan useampikin ponnistaa vapaaotteluun. Johtuisiko tämän puute karaten hierarkisemmasta kilpaorganisaatiosta, useamman organisaation sijaan, vaiko siitä että arvelen väärin? Vaiko siitä että karate ei ole päässyt / perustanut MMA-saleihin/-saleja? Yksi suuri syy tähän yhteistyönpuutteeseen on varmasti se ettei kilpakarate ole täyskontaktilaji, mutta uskon tosiaankin että jos saleja olisi, sieltä voisi nousta mielenkiintoisia tapauksia.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 13, 2014, 17.15
Andy
Onhan Machida nyt paljon parempi vapaaottelija kuin Horiguchi.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 13, 2014, 17.17
Jasse
Myös vanhampi ja kokeneempi. Kyllä mä odotan Hiroguchilta paljon, ei silläkään huono recordi ole.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 13, 2014, 18.05
Lasse Candé
Eihän paremmuus nyt kai liity asiaan muuten kuin että jos on hyvä, tulee ottelutyyli paremmin esiin. Sitähän tässä on tosin sivuttukin. Itse en usko että Horiguchi tulee "karatemaistumaan" tuosta lisää vaan uskon että päinvastainen tapahtuu. Mikä on tietenkin karaten näkökulmasta valitettavaa.

Mielenkiintoinen tapaus silti. Kertoo jotakin mainitsemansa sports karaten tilasta Japanissa. Ilmeisesti generisempää lyöntipotkumättöä kuin ennen. Kuten on toisaalta kaikkialla muuallakin.

Machidassa on itselleni mielenkiintoista että kilpakaratetausta ei ole ainoa mikä näkyy, vaan jutussa näkyy myös vahva tyylitausta. Tätä ei voi Horiguchista sanoa. Mutta jos jotakin hyvää ilmenee, odotan innolla että kuullaan lisää!

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 14, 2014, 07.04
Jorge
Andy kirjoitti: Onhan Machida nyt paljon parempi vapaaottelija kuin Horiguchi.
Parempi karateka myös, niin kuin Lassen viesteistäkin voi lukea.

Horiguchi on kyllä kova, mutta tuohon aikaisemmin viitattuun kädet alhaalla otteluun sellainen pointti, että (omasta rajoittuneesta näkökulmastani katsoen) Horiguchi on kädet alhaalla vastustajan lyöntietäisyydelläkin, vain liikkeeseensä luottaen, ja imuroikin potentiaalisesti vaarallisia koppeja leukaansa. (katsotaan, miten leuka kestää esim. Dodsonia vastaan, joka saattaa vaikka kohta ollakin vastustajana).

Machida näyttäisi olevan kädet alhaalla yleensä vain ollessaan ihan todellisuudessakin ulottumattomissa; sitten mittaillaan etäisyyttä kädet edessä ja suojataan, kun vastustaja on riittävän lähellä.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 14, 2014, 15.13
Beefcake
Hiroguchia oli mukava seurata viimeisimmässä eventissä. Olisi jäänyt katselematta ilman Jassen mainiota alustusta.

Machida oli karkeasti saman ikäinen vapariuransa alussa, kuin Hiroguchi nyt. Sikäli vuosia ja kehittymisen varaa on reilusti. Oli Machidankin ottelu 2003 hieman eri näköistä kuin viime vuosina. Andyn mainitsemat kehän tuomat tyylilliset rajoitukset näkyvät aika selvästi, kun noita vanhempia matseja katsoo:
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: kesä 23, 2014, 03.52
Jasse
Machidan opetusvideot:

[youtube][/youtube]

[youtube][/youtube]

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: kesä 23, 2014, 14.34
Jasse
Tässä vielä kolmas video, joka on mielestäni "enemmän thai/mma-painia ja vähemmän karatea" mutta hyvää settiä kylläkin.

[youtube][/youtube]

Kaksi ekaa videota oli loistavia. Katselin tota "karaten rakennemuutos" ketjua ja vertailevia videoita. Lasse taisikin täällä sanoa että Machidan tyyli on perinteisempää karatea, ja itselleni tuli nyt jotenkin samanlainen vaikutelma.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: kesä 23, 2014, 15.15
Lasse Candé
Joo, tänään kattelin tärisevin käsin tuon ekan. Hemmetin hyvä opetusvideo ja hyvää settiä. Se yksi kilpakaratevideo siitä olikohan kahdeksan pätkän sarjasta, mitä ehkä about vuosi sitten hehkutin, niin siinä sensei nimenomaan painotti hieman etupainoista asentoa 50-50:n sijaan. Machidan opetukset siitä että asento pidetään pystyssä näkyvät selvästi myös vaparin puolella. Muutenkin hyvä kun tuo on selkeästi karatevideo ja voi huomata että Machida tekee täysin samaa settiä kuin mma:ssa. Ainoa näkyvä ero on vaatetuksessa.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: tammi 22, 2015, 20.05
Jasse
Tässä pari Machidan lempitekniikkaa:

[video][/video]

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: tammi 22, 2015, 20.49
tonik
Mielenkiinnolla kokeilin noita käden asentoja mitä Machida tossa tekee niin hyvin toimii.
Ei taida monessa lajissa olla noita, itse en ole juuri törmännyt. Tarkoitan että nyrkki alaspäin taikka pystyssä.
Täytyypä alkaa reenaa noita. :peukku:

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: tammi 23, 2015, 00.00
Leiska
crane kick <3 :)

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: tammi 23, 2015, 08.38
Jussi Häkkinen
tonik kirjoitti: Mielenkiinnolla kokeilin noita käden asentoja mitä Machida tossa tekee niin hyvin toimii.
Ei taida monessa lajissa olla noita, itse en ole juuri törmännyt. Tarkoitan että nyrkki alaspäin taikka pystyssä.
Täytyypä alkaa reenaa noita. :peukku:
Tuohan riippuu aivan täysin siitä, millä etäisyydellä toinen on.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: tammi 23, 2015, 08.38
Jussi Häkkinen
Leiska kirjoitti: crane kick <3 :)
If do right, no can defense.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: tammi 23, 2015, 14.49
Jasse
Machidassa on kyllä todellinen karate-kid. Toki hänenkin tyylinsä muuttuu koko ajan, ehkä hieman "yleisvapaaottelullisempaan" suuntaan, mutta mielestäni monipuolinen karateharjoittelu näkyy tekemisessä.

Suraavalla herralla se näkyy mielestäni huonommin. Horiguchilla on kilpakaratetausta ja vapari recordi 15-1. Neljä viimeistä voittoa UFCssä. Ehkä hänen karatensa on ollut jo alunperin yksipuolisempaa kuin Machidan, mutta vaparissa siitä se näkyy mielestäni pitkässä etäisyydessä, pomppimisessa ja takakäden harppuuna lyönnissä. Seuraavassa HL-videossa on lähinnä lopetushakuista mättämistä mutta kohdassa 3.17 on parin sekunnin pätkä missä pomppimista seuraa harppuuna ja lyäntejä ristiaskelin. Kiai!

[video][/video]

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: tammi 23, 2015, 14.54
Jasse
Laitetaan nyt vielä vähän Machidan HL-videota. Se osuu aina ekana vaikka toinen on jo alottanu hyökkäyksensä :)

[video][/video]

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: tammi 23, 2015, 16.21
jauho
Tuollaisen huippu karatekan kuten Machidan pohjat on niin hyvät, että siitä on hyvä muokata vaparikaveri ja kun hänellä on tuo ajoitus todella hyvä mitä vaaditaan menestymiseen.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 20, 2015, 20.08
Mika
Nyt kun Machidan ura UFC:ssa alkanee olla loppusuoralla, Michael Page tekee nousua Bellatorissa.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 20, 2015, 20.20
Andy
Millä perusteella Page on mielestäsi karateka?

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 20, 2015, 20.32
Mika
Ehkä kyse on siitä, että karatella ja potkunyrkkeilyllä on yhteistä historiaa.

Michael Page (fighter) - Wikipedia, the free encyclopedia
https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Page_(fighter" onclick="window.open(this.href);return false;)

Hän itse pitää aiempaa ottelutaustaansa vähän erilaisena potkunyrkkeilynä.
"I trained under my dad, and we used to do a lot of what we call ‘freestyle kickboxing’ competitions. It’s a point scoring art that’s focused more on speed and agility rather than power, whereas the majority of kickboxing styles are more focused on the power. So that’s where my style comes from in the cage.”
Biography and Profile of Michael Page
http://martialarts.about.com/od/mmabios ... l-Page.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 20, 2015, 20.34
TimoS
Andy kirjoitti: Millä perusteella Page on mielestäsi karateka?
Sen kummemmin en asiasta tiedä itse, mutta Wikipedian mukaan olisi karateka: https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Page_(fighter" onclick="window.open(this.href);return false;)

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 20, 2015, 20.57
Andy
Missä tuolla puhutaan hänen karatesaavutuksistaan? Siellä kerrotaan että hän on harjoitellut semi- ja light contact -potkunyrkkeilyä 5-vuotiaasta asti ja saavuttanut niissä erittäin hyvää arvokisamenestystä. Mutta karatejutuista ei ole mitään mainintaa. Ei kilpakaratesta, ei "perinteisestä" japanikaratesta eikä okinawan karatesta.

Mitä karatetyyliä hän edustaa?

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 20, 2015, 21.30
flammee
Kysehän on siis point fightingista, jenkkipuolella enemmän profiloituu karateksi, tai sport karateksi. Siihen samaan syssyyn kuuluu sitten myös musiikkikatailut. Euroopan puolella pisteottelut ja musiikkikatailut käydään enempi kait potkunyrkkeilyliiton alaisina. Suomessa näitä ei sitten harrasteta ollenkaan, lukuunottamatta sitä yhtä musiikkikataajaa, joka kai on potkunyrkkeilijä jos sille täytyy hakea taustalajia.

Tässä Michael Page ottelee päälajissaan Raymond Danielsia vastaan, joka myöskin on ottanut täyskontaktimatseja näissä isommissa tapahtumissa.
[video][/video]

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 20, 2015, 21.33
Andy
Mä en olis ihan uskonut että seibukanistit, jotka eivät tunnu hyväksyvän shotokaniakaan karateksi, pitäisivät point fightingia karaten tyylisuuntana...

Re: Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 21, 2015, 02.52
Ale
TimoS kirjoitti:
Andy kirjoitti: Millä perusteella Page on mielestäsi karateka?
Sen kummemmin en asiasta tiedä itse, mutta Wikipedian mukaan olisi karateka: https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Page_(fighter" onclick="window.open(this.href);return false;)
Pagen tausta on Lau Gar kung fussa. Mies on vain kilpaillut karate ja kick boxing kisoissa.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 21, 2015, 08.28
Andy
Näyttäisi siltä että Lau Garin virallisina kilpailumuotoina ovat nimenomaan potkunyrkkeilykisat ja brittien lajiliitto on WAKO:n jäsen.

http://www.laugar-kungfu.com/competition_categories.asp" onclick="window.open(this.href);return false;

Karateksi en osaa tätä hommaa kyllä mieltää oikein mitenkään.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 21, 2015, 14.39
injunjack
Timohan vain toi esille mitä Wikipediassa sanotaan.

Toi on musta sitä täkwondo-pohjasta amerikan huttua. Oli aika kauheeta kattoo, mutta säännöt muokkaa, kai...

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 21, 2015, 15.53
Andy
Point fighting ei ole koskaan ollut sydäntäni lähellä niin en ole sen historiaan juurikaan tutustunut. WAKO:n kilpailulajiksi se on käsittääkseni tullut joskus 80-luvulla. Laji on Keski-Euroopassa erittäin suosittu ja World Cupeissa voi olla tuhansia ottelijoita.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 21, 2015, 17.19
flammee
Näyttäs vähän että semicontact/point fighting piireistä nousee enemmän porukkaa näihin kansainvälisiin täyskontaktilyöminkeihin(Glory, K-1, Bellator), kuin suomalaisesta kickboxingista, josta noi pistehipat on pudotettu poies.. Oisko jopa näin että semicontactin treenaaminen ei olekkaan ihan täysin hyödytöntä ajanhukkaa täyskontaktikehiä ajatellen? :p

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 21, 2015, 18.05
Invictus
flammee kirjoitti: Näyttäs vähän että semicontact/point fighting piireistä nousee enemmän porukkaa näihin kansainvälisiin täyskontaktilyöminkeihin(Glory, K-1, Bellator), kuin suomalaisesta kickboxingista, josta noi pistehipat on pudotettu poies.. Oisko jopa näin että semicontactin treenaaminen ei olekkaan ihan täysin hyödytöntä ajanhukkaa täyskontaktikehiä ajatellen? :p
Meinasin jo kirjoittaa, että muutama vuosi sitten potkunyrkkeilyn sm kisoissa vielä ainakin semi-contact matseja näkyi, mutta taisi mennäkin itellä "semi" ja "light" -contact sekaisin... Omasta mielestäni vaikuttaa aika selvältä, että vahva tausta "pistehippa" -otteluista on täyskontakti matseja ajatellen huomattavasti hyödyllisempi kun esim. pingiksen pelaamisesta, mutta vaikea uskoa että se olisi kuitenkaan yhtä hyödyllinen tai hyödyllisempi kuin vastaava tausta siitä samasta täyskontakti ottelemisesta olisi. Eli kyse ei taida olla pelkästään -asetelmasta "siksi" vaan myöskin "siitä huolimatta"...

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 21, 2015, 20.35
Jasse
Kyllä mä näkisin point fightingin karaten spinnoffina, niinkuin fulari-potkiksenkin.
Näkisin että sekä pistekaraten että pontfightingin anti vapaaotteluun on se etäisyyden hallinta ja ekan osuman hakeminen.

Suomesta nyt ei muutenkaan nouse kasapäin ottelijoita vaparin tai potkiksen ykkös-organisaatioihin. En usko että pint-fightinkiin panostaminen mitenkään muuttaisi asiaa. Mutta Flammee, ketä nämä semikontact/pointfighting tyypit ovat joitka vaikka sitten Bellaattorissa tai jossain muussa isossa vapari-organisaatiossaottelevat ottelevat? Heistähän voisi keskustella tässä ketjussa.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 21, 2015, 20.58
flammee
Tossapa ne parhaiten pärjänneet taitavat olla.. Pari muuta point faitteria otteli myös siinä Chuck Norrisin täyskontaktijoukkueottelusysteemissä, world combat league, siinä tais olla vaan kaks erää, eli siinä oli kiire suorittaa eikä tarvinnut säästellä jaksamisen kanssa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Page_(fighter" onclick="window.open(this.href);return false;)
https://en.wikipedia.org/wiki/Raymond_Daniels_(martial_artist" onclick="window.open(this.href);return false;)

Ottelulistaukset löytyy tuolta, Pagella on 8 MMA ottelua, kaikki voittoja ja yks kickboxing voitto.

Danielshan on ollut 2007 K-1:ssä ja Gloryissä 11, 13, 16, 19, 21 ja 23, finaaliin pari kertaa päässyt ja voittanutkin sellaisen. World combat leaguessa 18 matsia, 17 voittoa, yks no contest.

Pittäähän sitä näin point fighting fanina vähän trollata... ;)

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 21, 2015, 22.38
Andy
Suomen täyskontaktipotkunyrkkeilyn ja koko maailman pointfightingin vertaaminen on vähän kummallista. Pointfightingissa on maailmanlaajuisesti paljon enemmän ottelijoita kuin Suomessa on kaikkien kamppailulajien harrastajia yhteensä. Se että näistä kaksi on pärjännyt mukavasti vapaaottelussa ja ammattilaispotkunyrkkeilyssä ei mielestäni ole suuri ihme. Esimerkiksi Norjassahan pointfighting on kohtuullisen suosittua mutten tiedä pointfightingtaustaisia menestyneitä norjalaisia vapaaottelijoita eikä Norja viimen aikoina muutenkaan ole tuottanut esim. UFC-ottelijoita yhtä paljon kuin Suomi saati Ruotsi.

Urhelijoinahan Daniels ja Page ovat todella hyviä ja pärjääminen perustuu lapsesta asti treenanneen kilpaurheilijan atletismiin ja valtavaan ottelukokemukseen (molemmilla varmasti satoja ellei tuhansia matseja). Pointfightingin samoin kuin esim. BJJ:n ongelma täyskontaktilyömingeissä on psyyken kestävyys kun kaveri lyökin oikeasti. Näissä lajeissa on mahdollista pärjätä ihan huipputasolla sellaisen henkilön, jolla ei olisi mitään edellytyksiä pärjätä vaikka nyt vapaaottelussa. Mutta jos tällaisen lajin huipulla on valmiiksi sopivat psyykkiset ominaisuudet on lajin vaihto mahdollista ja menestyskin voi olla hyvää.

Jasse: Pointfightingin voi tietysti nähdä karaten jatkokehitelmänä mutta silloin pitäisi sellaisena tosiaan nähdä myös täyskontaktipotkunyrkkeily. Ei ehkä ole mielekästä ottaa tähän verrokiksi kaikkia niitä tuhansia potkunyrkkeilijöitä, jotka ovat otelleet vapaaottelussa enemmän tai vähemmän menestykekkäästi.

Invictus: Suomessa pointfightingia ja/tai semicontactia on pariin otteeseen yritetty saada aluilleen heikolla menestyksellä. Lajissa on otettu Suomessa muutamia otteluita, veikkaisin että alle 10. SM-kisoissa sitä ei ole nähty. Light contactia oli vielä muutama vuosi sitten mutta se jätettiin pois 2012 alusta kun ei sekään oikein ottanut tulta. Pari suomalaista junnua on ottanut tämän jälkeen ulkomailla LC-matseja. LC eroaa pointfightingista siis siten että siinä ei ottelua katkaista pisteestä ja koko ottelu on ihan eri näköistä, varsin lähellä ITF taekwon-doa.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: heinä 22, 2015, 16.21
Invictus
Andy kirjoitti: Invictus: Suomessa pointfightingia ja/tai semicontactia on pariin otteeseen yritetty saada aluilleen heikolla menestyksellä. Lajissa on otettu Suomessa muutamia otteluita, veikkaisin että alle 10. SM-kisoissa sitä ei ole nähty. Light contactia oli vielä muutama vuosi sitten mutta se jätettiin pois 2012 alusta kun ei sekään oikein ottanut tulta. Pari suomalaista junnua on ottanut tämän jälkeen ulkomailla LC-matseja. LC eroaa pointfightingista siis siten että siinä ei ottelua katkaista pisteestä ja koko ottelu on ihan eri näköistä, varsin lähellä ITF taekwon-doa.
Juu, light contactiin tuon tosiaan selvästi siis sekoitinkin. Porissa järjestetyt SM-kista kävin jotain vuosia sitten (2008 tai 2009?) katsomassa ja siellä noita LC otteluita jokunen ainakin oli vielä (ainakin niiden katsomisesta kohtuu selkeä muistikuva itellä on)...

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: loka 5, 2015, 12.46
Mika
Tietyssä mielessä voidaan sanoa Sage Northcuttin edustavan karatea vapaaottelussa. Tokihan hän on harjoittelut vaparia jo pidempään, mutta hänen taustansa kuitenkin ovat kilpakaratessa. Tästä lyhyestä videosta silti tuskin näkee mitään karateen viittaavaa.

[twitter][/twitter]

http://potku.net/ufc-192n-paaottelu-tarjosi-viihdetta/" onclick="window.open(this.href);return false;

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: loka 5, 2015, 13.16
Jorge
Joo, ei Northcutt mikään Machida ole siinä mielessä, että kuinka suuri osa vaparityylistään on karatea.

Mutta kyllä kun katselin Nothcuttin aikaisempia matseja, niin mm. etäisyydenhallinnassa ja yoko gerin eli sivupotkun käytössä voi nähdä kilpakaratevaikutteita.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: joulu 22, 2015, 16.12
Andy
The only difference is in the method of training.
Joo-o eikä se olekaan ihan pieni ero.

[video][/video]

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: joulu 22, 2015, 16.41
Lasse Candé
Mika kirjoitti: Tietyssä mielessä voidaan sanoa Sage Northcuttin edustavan karatea vapaaottelussa. Tokihan hän on harjoittelut vaparia jo pidempään, mutta hänen taustansa kuitenkin ovat kilpakaratessa. Tästä lyhyestä videosta silti tuskin näkee mitään karateen viittaavaa.

(video)
Riippuu vähän miten katsoo. Pitkä otteluasento ja sisäänmeno potkusta on melko tyypillistä kilpakaratea. Samoin alasvienti voisi viestiä siitä että kilpakaraten nopeita sääntöjen rajoihin mahtuvia paineja on harjoiteltu. Ruumiinrakenne ja liikkumisen tapa on melko tyypillinen kisakaratekan jne.

Paljastavinta on ehkäpä otteluasento ihan klipin alkupäässä, mutta se on kyllä totta että klippi ei anna "vedenpitäviä todisteita". Ilman tietoja taustoista se kuitenkin varmaankin herättäisi sellaisten kiinnostuksen joita kiinnostaa karatekat vapaaottelussa.

Mitään muita klippejä en ole nähnyt, mutta Jorgehan tuossa sanoi että ilmeisempääkin settiä vissiin löytyisi.



Tuo Andyn laittama video on ihan mielenkiintoinen vertauksena, mutta olisin sitä mieltä että sen lähtökohta on jotakuinkin täysin väärä. Tuo väite siitä että ainoa ero on harjoittelun tavassa on myöskin väärä. Voi lopulta kysyä että mitä muuta yhteistä lajeilla on, kuin että kattaessaan vastaavanlaisen etäisyyskirjon, sisältävät jokseenkin itsestäänselvänä seurauksena samoja tekniikoita.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: joulu 22, 2015, 16.57
Andy
Sage Northcutt sitten lienee treenannut lähes kaikkea painista ja nyrkkeilystä pointfightingin kautta musiikkikataan.

[video][/video]

https://en.wikipedia.org/wiki/Sage_Northcutt" onclick="window.open(this.href);return false;
Northcutt began training martial arts at the age of 4[6] and competed all over the world from a young age. His father, Mark, is a black belt in karate, and his older sister, Colbey, is an amateur kickboxing champion.[7] Sage has won a total of 77 world championships in karate.[3] At the age of 9, Northcutt became the youngest person ever to be on the cover of Sport Karate Magazine.[8] He is also an undefeated kickboxer, with his record standing at 15–0.[9] Additionally, despite only being on the Katy High School varsity wrestling team for two months, Northcutt finished fifth in the state in his weight class (170 lbs).[9] Sage was inducted into the Black Belt Magazine Hall of Fame in 2012.[4] He prides himself as being a wrestler and considers this his style alongside his kickboxing and TKD.
Third degree black belt in Taekwondo[4]
Third degree black belt in Kajukenbo[4]
Purple belt in Brazilian jiu-jitsu[4]

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: joulu 22, 2015, 22.20
Ile
Toi on kyllä ihan lupaava kamppailijanalku. Joutuis varmaan itekin jo olemaan tarkkana jos ton kanssa tulis otettua matsia.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: joulu 22, 2015, 23.51
Lasse Candé
:D

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: joulu 23, 2015, 00.18
Andy
Jos joku miettii miten kova kaveri on kyseessä niin Northcutt on rankkaukseltaan tällä hetkellä hieman Anton Kuivasen alapuolella. Kuivanen oli Fightmatrixissa 70,3-kiloisissa sijalla #120 ja Northcutt #134.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: joulu 23, 2015, 11.48
Ile
Toki historiaan perustuvien rankingsijoitusten perusteella tapahtuva vertailu ei välttämättä sellaisenaan tee oikeutta kovassa nousussa olevan tähden kyvyille...Riippumatta nyt siitä, kenestä ottelijasta puhun :)

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: joulu 23, 2015, 12.00
Andy
Joo siis tietysti Northcuttiin ura on aika paljon paremmassa nousukiidossa kuin Kuivasen ja keskinäisessä ottelussakin pistäisin valitettavasti rahani Northcuttille. Mutta tarkoitus oli siis lähinnä hahmottaa että minkä tason kaverista noin suunnilleen on kyse, etenkin niille jotka eivät seuraa vapaaottelua kauhean aktiivisesti.

Eli kyseessä on siis lupaava prospekti, joka on juuri päässyt UFC:hen, ei esimerkiksi Lyoto Machidaan verrattava kaveri tai muukaan potentiaalinen tittelihaastaja ainakaan vielä.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: joulu 23, 2015, 12.05
Ile
Joo, varmasti juuri näin. Aika näyttää.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: tammi 17, 2016, 12.16
Jasse
Vapaaoettelu tekniikka ja taktiikka kehityy ja monipuolistuu edelleen eikä "karatemainen" liikehdintä ole enää UFCssäkään harvinaista.

UFC megastara McGreagor katselee ja kommentoi karatejoukkuen harjoittelua:

[video][/video]

Tää on hauska :D

[video][/video]

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: tammi 18, 2016, 17.58
Lasse Candé
Mielenkiintoinen tekniikka tuossa takakiertopotkussa. Joku voisi sanoa jopa virheelliseksi kun on vähän riuhtovankin laajakaarinen. Samassa se on juuri sen takia vaikea lukea ja suojaustoiminnan ajoitukset menevät helposti hämmennyksestä pieleen.

Vähän sama kuin rekkamiehen riuhtaisuheivari aggre-alulla. Ei nekään ole aina niin helppoja torjuttavia kuin luulisi, mutta takakiertarin ollessa vielä jo lähtökohtaisestikin erikoistekniikka, efekti korostuu.

Sanottakoon silti, että ehjä potkuhan tuo ja tietenkin ennen kaikkea ajaa selvästikin asiansa.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: kesä 21, 2016, 00.12
Jasse
UFC SPOILER!

Katseltin viimeisimmän UFCn tuossa sunnuntaina. Pääottelussa oli jo vastakkain nuorena vapaaottelun aloittanut Rory McDonald ja karatepohjainen lupaus Stephen "Wonderboy" Thompson. Karateka voitti ottelun kaikin tuomariäänin ja on luultavasti pian 77kg titteliottelussa.

En ole Thompsonin uraa juuri seurannut mutta tämän ottelun perusteella hänen karatensa näkyy leveässä ja sivuttaisessa asennossa ja tarkassa - jännitteen pitävässä ja rikkovassa - etäisyyden hallinnassa. potkurepertuaarista löytyy kierttari, sivupotku, takapotku, käännäri ja uramava. Suorat lyönnit tulee myös tarkasti.

Google kertoo että Stephen aloitti karaten 3 vuotiaana isänsä opissa. Tyyli on ilmeisesti Tetsushin Ryu Kempo Karate. Veikkaan perheensä tyyliksi. Hänellä on myös Amerikan Kick-Boxingissa arvoja sekä mestaruuksia.

[video][/video]

[video][/video]

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: kesä 21, 2016, 00.38
Jasse
Ja vielä Thompsonia.

Jonkin sortin Ameikan kick-boxinkia:

[video][/video]

Herra itse puhuu karaten hyödyistä ja vaikutuksesta vapaaottelussa:

[video][/video]

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: kesä 21, 2016, 04.05
Lasse Candé
Katsoin ensimmäisen videon kokonaan ja ihan vähän toisen alkua. Ensimmäisestä pisti silmään se, kuinka kilpatyyppisen karaten tekniikoita todellakin näkyy ja paljon ja samaten suorissa lyönneissä ja niiden ketjuttamisessa sitä meininkiä. Se kuitenkin mikä itselleni tässä on mielenkiintoisinta, on että noin muuten tuo näyttää täysin tyypilliseltä MMA-toimimiselta. Tää tyyppi vain osaa noita tekniikoita hyvin.

Eli olisiko mahdollista että ottelumuodot joissa on aiemmin otellut ovat täyskontaktisempia, mutta jostain syystä sellaisia että laajemman kakerepertuaarin käyttö voi olla järkevää? Koska täyskontaktipotkunyrkkeilyissähän yleensä päädytään varsinkin potkujen suhteen suppeampaan toimintaan.

Vai onko tämä vain ollut niin paljon parempi jossain suht huonossa sarjassa, että on tätä kautta voinut omaksua suht pitkällä kokemuksella laajemman karaterepertuaarin? Silti, itselleni mielenkiintoista on, kuinka voi päätyä tuollaisille teille, joissa opettelee noin paljon karatetekniikoita hyviksi ja toimiviksi, mutta liikkuminen ei näytä kovinkaan kilpakaratemaiselta?

Vastaus varmaan löytyisi niistä aiemmista sarjoista ja tuosta että mitä karatea niinkuin tarkalleen ottaen on treenattu ja millä mielellä.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: kesä 21, 2016, 09.21
injunjack
Lasse Candé kirjoitti: opettelee karatetekniikoita hyviksi ja toimiviksi, mutta liikkuminen ei näytä kovinkaan kilpakaratemaiselta?

Vastaus varmaan löytyisiniistä aiemmista sarjoista ja tuostaettä mitä karatea niinkuin tarkalleen ottaen on treenattu ja millä mielellä.
eiköhän se ole tuossa.

on osattu siirtää hilipatihippaa liikkuminen omaan arvoonsa ja otettu käyttöön "luonnollinen tappeluliikkuminen"

Ei kaikki "karatemainen" toiminta ole kilpakaretemaista...niinkus tiiät :peukku:

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: kesä 21, 2016, 12.07
Jasse
Linkitinkin tuossa yhden Thompsonin potkismatsin. Tulee mieleen vanhan liiton "fulari" jossa käsittääkseni viljeltiin potkuja monipuolisemmin kun nyky KBssä. Hieman myös muistuttaa point fightinkia joka urheilukakesta on lähtöisin, niinkun fularikin.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: kesä 21, 2016, 13.34
Lasse Candé
Juu, injunjack, ei näköjään tarvinnut yliviivata, kuten Jassen viimeisimmästä viestistä voi havaita. Mä en vielä ehtinyt noihin kaikkiin videoihin, mutta näin että selvää on että on kisattu melko pitkälle samannäköisesti kuin MMA:ssa sitten myöhemmin. Että monipuolista potkintaa on tehty paineen alla, mutta liikkumatta kilpakakemaisesti.

Nättiä että karatesukuisia kilpalajeja on niin laaja kirjo että tuollainen tyyppi saattaa pöllähtää huippuvapariin!

Kiva myös nähdä sivupotkuja. Kilpakakessakin näin joltain tyypiltä jollain videolla niitä muutamankin, vaikka täällä ehkä vuosi sitten oli jossain puhetta siitä ettei kyse ole käytännöllisestä kilpakaketekniikasta. Inosanto sanoo yhdellä opetusvideollaan, että Bruce Leen kanssa kiinnittivät huomiota siihen kuinka jossakin potkunyrkkeilyskenessä sivupotku loisti poissaolollaan. Hyvä että on sääntöjä jotka rohkaisevat siihen ja että tekniikalle on käyttöä myös vaparissa.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: kesä 22, 2016, 21.50
Andy
Onko tämä Thompson nyt siis treenannut WKF-ottelua vai jotain point fightingin varianttia, kuten Michael Page ja Raymond Daniels? Jenkkilässähän molempia tosiaan kutsutaan "karateksi".

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: kesä 23, 2016, 01.56
Jasse
Andy kirjoitti: Onko tämä Thompson nyt siis treenannut WKF-ottelua vai jotain point fightingin varianttia, kuten Michael Page ja Raymond Daniels? Jenkkilässähän molempia tosiaan kutsutaan "karateksi".
Itse veikkaan point fightinkia. Tyyli viittaisi siihen suuntaan ja käsittääkseni on erittäin suosittu ottelumuoto Jenkeissä. Mutta ei välttämättä oli väärin lokeroida Thompson kick-boxing-/Full contact-ottelijaksi. Perus Ultimate-Thai-kick-boxari hän ei kuitenkaan ole.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: kesä 30, 2016, 16.10
Jasse
Rogan ja kumppani pulisee Thompsonista ja karaten soveltuvuudesta vapariin.


[video][/video]

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: kesä 30, 2016, 18.02
Lasse Candé
Khara-teecah :nauruhammas:

Jossain kuuden minuutin paikkeilla tulee hyvää settiä kilpkaratekoiden liikkumisesta ja räjähtävyydestä ja sen sopimisesta MMA:han. Ovat kyllä melko optimistisia mahdollisuuksien suhteen, eikä kyllä ihmekään kun MMA:ssa monet haluavat pysytellä jokseenkin samalla etäisyydellä kuin mitä kilpakaratessa käytetään.

Toki ongelma siitä että tilanteet laitetaan karatessa poikki tiedostetaan tuossa, mutta enemmän juttu painottuu mahdollisuuksiin.

Jos haluaa pointin kannalta oleelliset, kuuntelee viidestä minuutista pari minuuttia eteenpäin.

Jos hieman laajennetummin, viidestä loppuun saakka.

Eipä tuo nyt muutenkaan passkanakki ole kuunnella alusta saakka, jossa puhutaan eri ottelutyyleistä ja henkilökohtaisemmista ominaisuuksista.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: elo 1, 2016, 23.35
Jasse
Liukas sokuto.


[video][/video]

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: elo 2, 2016, 06.03
Jorge
UFC 201:ssä Nikita Krylov väläytteli Kyokushin- taustaansa matsissaan Ed Hermania vastaan - en nyt linkitä Youtube- pätkiä tähän, kun matsia ei ole vielä "virallisesti" saatavilla, joten ne klipit saattavat poistua pian.

Krylov on käsittääkseni aloittanut kiukkarin 10- vuotiaana ja IMHO kaikista UFC- matseistaan tässä viimeisimmässä hän otteli eniten "kiukkarinomaisesti" eli pommitti Hermania potkuvolyymillä jalkoihin, kroppaan, päähän ja lopuksi tyrmäsi potkulla päähän; etummaisen jalan tekniikat lähtivät pääsääntöisesti ilman vaihtoaskelta jne.

Niin kuin Joe Rogan selostaessaan totesi.
"Those kicks he's landing have a lot of power behind them but he's not using 100 % of power, he's using like 60 % dum, dum,dum..."

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 26, 2019, 19.44
Jasse
Edellisellä sivulla ( 3 vuotta sitten) juteltiin karate-pohjaisesta UFC-ottelijasta, Stephen Wonderboy Thompsonista. Tänään törmäsin tällaiseen videoon jossa kundi on ilmeisesti isänsä ohjaamissa kake-treeneissä veivaamassa kataa ja bunkaita.

Taitaa olla ihan omat katat ja bunkait. Vai tunnistaako joku? Thompson maitsi kempo-karaten.



Wonderpoika otteli välisarjan mestaruudesta kahdesti 2016 ja 2017 Tyron Woodlia vastaan. Ensin tuli harvinainen tasuri ja sitten häviö päätöksellä. Hän on voittanut myös Jorge Masvidalin joka tällä hetkellä on UFCn kuuminta hottia. Wonderboyn recordi tällä hetkellä 15-4. Eli kyllä tolla Amerikan-karatellakin voi vaparissa menestyä.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 26, 2019, 22.06
Jasse
Ja vielä Wonderpoikaa. Kaveri tekee hyviä tekniikkavideoita. Tässä otteluasennosta:


HL-video:


Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 27, 2019, 00.15
Andy
https://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_T ... _(fighter)

Tuolta selviää, että Thompson on otellut erittäin paljon Full contact eli yläpotkusäännöillä potkunyrkkeilyssä.
1999 I.S.K.A Georgia State Middleweight Amateur Champion
2000 I.S.K.A Southeast Middleweight Amateur Champion
2000 I.K.F South East Light Middleweight Amateur Champion
2000 I.K.F National Amateur Tournament Middleweight Champion
2000 P.K.C National Light Middleweight Amateur Champion
2000 U.S.A.K.B.F North American Middleweight Amateur Champion
2001 I.K.F National Amateur Tournament Light Heavyweight Champion
2002 I.K.F National Light Heavyweight Amateur Champion
2002 I.K.F North American Amateur Tournament Light Cruiserweight Champion
2001 P.K.C National Light Heavyweight Amateur Champion
2001 U.S.A.K.B.F Light Heavyweight Amateur World Champion
2001 W.P.K.A Light Heavyweight Amateur World Champion
2003 I.K.F Light Cruiserweight Amateur World Champion
2003 I.A.K.S.A Cruiserweight World Champion
2005 W.A.K.O Cruiserweight World Champion
Tässä finaalimatsi tuosta viimeisestä tittelistä. Jere Reinikainen muuten voitti samoissa kisoissa 67-kiloisten maailmanmestaruuden. Laineen Teppo on muistaakseni joskus otellut Thompsonin vastustajan kanssa.



Vöitä Thompsonilla kerrotaan olevan seuraavasti:
6th degree black belt in Tetsushin-ryū Kempo[3]
1st degree black belt in Jujutsu[3]
Black belt in American Kickboxing[4]
Brown belt in Brazilian Jiu-Jitsu under Carlos Machado[5]
Tuosta Tetsushin-ryū Kemposta en pikaisella googletuksella onnistunut löytämään mitään järkeviä tietoja, mutta lienee jonkinlainen Ed Parkerin kempon spin-off, joita jenkeissä on varmaan tuhansia erilaisia. WKF-tyylisen karaten otteluista en löytänyt mitään tietoja.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 27, 2019, 01.46
Kari Aittomäki
Jännä tuo kaverin bolo-lyönti, ei lähde ollenkaan tosta näyttämästään matsiasennosta vaan varsin isolla jengalla kiertäen.

Mua on aina surettanut se ettei WAKO löytänyt Suomessa pistekaratesta kuokkumaata, senverran samankaltaista se etäisyys ja paikanhaku on.
Jokin siinä aina kivesti, mikä oli ikävää koska finnkaraten pyrkimys jatkaa ensiosuman jälkeen ois istunut täydelleen potkunyrkkeilyn rytmitykseen.
Monenmonet oli ne pojat ja tytöt joita ei yhtään ois huvittanut jäädä kiekumaan nyrkki pystyssä osumaa.

Siitä massasta ois leivottu monta osaavaa potkunyrkkeilyrällääjää.
Muistan kun jollain sekaleirillä sain pariksi Petteri Maunun joka aluksi hiukan vierasti gi:täni mutta oikeasti innostui kun huomasi että samaa lajiahan tässä treenataan.
Hienosti suju Petterin kans yhteistyö vuosia ja vuosia siitä eteenkinpäin.

Jenkkien karatesaliyrittäjillä näkyy/näky tätä tendenssiä esittää matsityylinsä perustyylin kautta, Urquidezin Ukidokan pyrkii tai pyrki olemaan lajikokonaisuus jossa fulari oli erikoispolku. Heillä oli muuten myös realtybasedjuonteensa, Hannan mukaan se veljesporukka todella haldas myös katupelin. Aseineen, tarkoittaen teriä ja pyssysiä.

Eräs Teksasin karateyrittäjä nousi fularin MM-titteleihin (WKA) ja jopa ammattinyrkkeilyn tittelimatseihin asti, ei saanut vyötä mutta tiettävästi opettaa tai opetti kenpoaan vielä pitkään.
Nimeä en muista. Suopangin Vesku treenas luonaan.

Taitaapi muualla olla karate-termillä monisyisemmät merkitykset kuin Suomen hapankeittokattilassa.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 27, 2019, 11.15
Lasse Candé
Ensimmäinen kata on Taikyoku shodan, Funakoshin pojan kehittämä kata. Kata on levinnyt melko laajalle myös Shotokanin ulkopuolelle, kun se on niin hemmetin hyvä takomisharjoite. Käsittääkseni sitä tehdään esim Kyokushinkaissa. Olen itse tehnyt sitä jopa Ashihara-treeneissä, vaikka Ashiharassa ei tietääkseni ole muusta karatesta tunnettuja soolokatoja. Lisäksi opettajani käytti sitä "Wadoistettuna" Wadon alkeiskatana omalla dojollaan. Saa isompia käännöksiä kuin meidän Pinan nidanissa (joka muistuttaa tuota kataa).

Sen jälkeinen kata saattaa olla jokin muu Taikyoku. Osaako joku kertoa? Siinä siis shutoukea ja askellyöntiä päähän. Sitten ilmeisimmin käytetään yhä samaa formaattia, mutta on vain lisätty tekniikoita, kuten potku. Molempien käsien räpellys pään korkeudella on Jion-katasta tuttua. Sitä edeltävä kädet ristiin laittava liike myös, joskin lopullista liikettä ei tuossa tehdä kahdella kädellä. On todennäköistä että tuon katan kasaaja on ottanut Jionista elementtejä ja laittanut Taikyoku-formaattiin. Tai ehkä jopa jossain maailman jonkin tyylin haaroista tuo tunnetaan nimellä Taikyoku (isonumero).



Tuossa tekemisessä on mielenkiintoista kuinka leveä sivusuunnassa noiden etuseisonta (zenkutsudachi) on. Eli siis se mitä käyttävät katassa kai yksinomaan. Muussa tapauksessa olisi bongattavissa näkyväkin tekniikkavirhe hikitekäden vatkaamisesta potkujen aikana. (Käsi siinä kyljellä.) Mutta kun liikutaan noin leveistä asennoista, jokin tai jotkut yleisesti virheenä pidetyistä asioista tulee väkisin mukaan. Liikuttamalla tuota kättä voi kompensoida muista. Tästä syystä olen itse joskus miettinyt, mitenköhän hyvä perustekniikkamuoto olisi juurikin leveä asento: Saa väkisin monia virheitä mukaan ja sitä kautta työstettävää. Ns mahdoton liike.

Perustelut katan käytölle treenimuotona ovat kyllä kestävät. Ajoitushyödystä en varmuudella tiedä, kun ajoitus nyt on aika oleellinen treenattava kaikessa kamppailutoiminnassa. Ehkäpä Thompson tarkoittaakin että saa hyvin monenlaisia suoritteita ja variaatioita jotka ovat pakotettuja kuitenkin tiettyyn muottiin, mikä jollakin tapaa pakottaa analysoimaan ajoitusta useammanlaisissa liikkeissä? Koska se on jotakuinkin ainoa ajoitusasia missä voin kuvitella soolokatan antavan jotakin kaikkeen muuhun treenaamiseen nähden erityistä. Ja se nyt pitää tietenkin tässä keskustelussa ymmärtää heti, ettei hän tietenkään tarkoita ajoittamista suhteessa vastustajaan, vaan ns "tekniikan sisäistä ajoitusta", eli kuinka eri osat ajoitetaan suhteessa toisiinsa.

Lisäksi hän puhuu kehotietoisuudesta. Tässä uskon hänen pointtinsa suuresti. Jos laittaa kamppailijan joka ei ole tehnyt soolomuotoharjoittelua ja tanssijan tekemään kataa, niin mikäli molemmat tekevät saman virheen, tanssija saa sen yleensä korjattua helpommin kuin kamppailija. Ehkäpä myös soolomuotoja treenannut saa? Jotkut tosin treenaavat soolomuotojaan sellaisella tavalla, että hankkivat huonoja tapoja itselleen joista eivät pääse eroon. Olen nähnyt sitäkin että opetus muodosta menee helpommin perille perusliikunnalliselle aloittelijalle kuin toisesta tyylistä tulleelle. Siinä mielessä kata ei tarjoa automaatiolla Thompsonin mainitsemaa hyötyä kehotietoisuudesta.

Mielenkiintoisia pohdittavia ihan näin karatea silmälläpitäen. Kun treenille ja opetukselle pitäisi tietenkin ottaa tavoitteeksi, että Thompsonin maintsemat hyödyt myös sitten toteutuvat.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 27, 2019, 16.24
Andy
Jenkeissä karateksi voidaan kutsua ihan mitä vaan lajia, missä on jonkinlainen gi tai edes gin housut päällä ja jossa lyödään ja potkitaan. Siis ihan mitä vaan ja monilla näistä ei ole käytännössä minkäänlaista yhteyttä WKF-otteluun, pseudoperinteisiin japsityyleihin (esim. shotokan), kyokushinkaihin variantteineen eikä varsinkaan mihinkään okinawalaiseen itsepuolustukseen.

Jos joku jenkki on "karatetaustainen" niin se ei vielä kerro yhtään mitään ja kahdella "karatetaustaisella" voi olla todellisuudessa täysin erilainen treenitausta ja kamppailutyyli.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 27, 2019, 16.29
Lasse Candé
Vähän vaikea nähdä, mitä juuri tähän liittyen ajat tuolla takaa. En kyllä itsekään saa tuosta sellaisia vibeseja, että olisi kyse todella perinteisestä tyylistä. Enemmänkin vibesit on että jossain kohtaa on modernisoitu kunnolla.

Mutta liittyen karateen vapaaottelussa, jo tuo katan näkyminen ja nimenomaisesti siihen viittaaminen puheessa, tekee sen että tuo kuuluu tähän ketjuun: Thompson kertoo omin sanoin kuinka karatesta voi hyötyä vapaaottelussa.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 27, 2019, 18.26
Kari Aittomäki
Itseasissa jenkkimarkkinoinnissa lie yllättävän suuri osuus nimenomaan oppilasketjuilla.
Hartselli tätä mulle kerto kun suoraan kysyin, ihmiset halauvat tietää mistä oppi on tullut ja jos sinne on heittää nimimiehiä niin aina parempi.

Ed Parker oli melko jättiläinen ja monet haarautumat ratsastavat kaiketi yhä kenpo-karatella.

Juu, minäkin tunnisti taikyokun, on tosiaan hyvä perusjunttaus ja aika universaalia karatekieltä.
Nyt funtsaillessa huomaan että itsellänikin on ollu tendenssi hakea juurevampia asentoja, jostain epämääräisistä fiilissyistä. Oletan että voimakkaana kimpaleena haen painoa alas voidakseni vivuta pelikaverin hampaat edellä hautakiveen.

Kehotietoisuudesta oli hyvä esimerkki kun erään Oskun kanssa osallisututtiin taiji-treeniin, kesäolosuhteissa.
Oskulle oli alapotkumatsi järjestynyt, mulle ei..
Mutta mentiin mujkaan kun Zhang Fang kehotti.

Treeni sujui loistavasti, eihän mulla kataajana mitään ongelmaa ollu mutta Osku näky saavan täkyjä oikeen todella! Se hiukan erilainen kropankäyttö antoi olemiseensa sävyjä jo aivan maistiaisena.
Siinä mielessä Thompsonin pointit maistuvat oikeansuuntaisilta.

Etsimättä tulee mieleen Punakoneen eli neukkulätkäjoukkueen monipuolinen urheilutreeni, kun sälleillä teetettiin lajeja monenlaisia.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 27, 2019, 23.22
Andy
Tarkoitan tässä nyt sitä, että jos jonkun amerikkalaisen sanotaan olevan "karatetaustainen" se voi olla ja hyvin usein onkin jotain ihan muuta, kuin mitä Suomessa ymmärretään karatetaustalla.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 28, 2019, 01.17
Kari Aittomäki
No tämä wonderboy tuskin on mikään "joku amerikkalainen" vaan totinen, hahmonsa rakentanut ammattilainen.
Selkeästi karatetaustainen myös, sitä asiaa korostaen. On taitava ja osaavanuskottava ja välttää näin gimmick-leiman.

Mä haluaisin nostaen toistaa sen takavuosien suretukseni vielä kun WAKO-jutut ei löytäneet kunnon kontaktipintaa aikoinaan syvän karatevolyymin kanssa.
Yritystä oli mutta kyräilyksi jäi.

Kaskun tuolloin elettiin kahden karaten kautta, seuroissa kilpailjat treenaas pistekaratea urheilullisesti ja tavoitehakuisesti, saman seuran harrastajat tekivät peruskaratea jossa toki oli elementtejä matsailusta mutta käytännössä eri lajia.

Kerroin tuolla että finnkaratella se ensiosumaa seurannut jatkonhaku eli paljon aktiivisempana treenissä kuin esim Ruottissa.
Jätkät haki osuman ja kovin mielellään jatkoivat rummuttamista..
Syynä pitäisin katua ja vahvaa nyrkkeilykontakia, käytännössä kaikki haki pistareista intensiteettiä.
Se, että treenin jälkeen ratautettiin hermotusta joillakin yksittäisillä räjähtävillä yksittäissuorituksilla ei paljo pelastanu, jätkät ei pärjänneet etelänmiesten pistemerkkauksille.

Ton ajan maailman henkisessä pajatsossa se WAKOn potkunyrkkeily ois pienellä asennemuutoksella pudonnu ku kolikko täyteen takaressuun.
Katson ja esitän väitteen että ikkuna meni kiinni keskenkasvuisen kovanaamailun takia.

Sääli, potkunyrkkeily on antoisa ja hyvä treeni.

Vaikka oikea jääräkarate omassa luokassaan onkin.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 28, 2019, 11.19
Andy
Jollain vuosikymmeniä sitten tehdyillä valmennusratkaisuilla ei varmaan ole nykyään kovin paljon merkitystä tai kiinnostavuutta muuten kuin historiallisesti. Eihän silloisista toimijoistakaan suurin osa ole enää millään tavoin lajissa mukana.

Thompson on minusta nimenomaan hyvä esimerkki siitä, että jos vastaavilla taustoilla oleva suomalainen ottelisi vapaaottelussa, häntä ei suomessa nähtäisi karatetaustaisena vaan potkunyrkkeily- ja/tai kempotaustaisena.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 28, 2019, 11.57
Jasse
Historian havina on aina kiinnostavaa.

Andyä ehkä kompatakseni, niin tämä Thompsomin keissi voisi ihtä hyvin, tai paremminkin, olla esimerkki miten potkisella pärjää vaparissa.

Niissä kehissähän on paljon potkunyrkkeilytaustaisia, mutta lähes aina kyseessä on joku geneerinen (Thai)kick-boxing joka voi olla joko Muay-Thaita, tai Japanin/Hollannin kick-boxinkia tai vaikka Brasilialaista chute-boxia. Thompsonin tyyli taas on enemmän klassista Full-Contact karatea - joka tätänykyä Suomessa tunnetaan (yläpotku/pitkäpöksy) potkiksena. Mutta vielä ysärin alusse se oli Fularii! :boxing:

Tässä vähä lissää ihailtavaa:

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 28, 2019, 12.09
Jasse
Mava, uramava, urshiromava, ushirogeri, sokuto ja kakato. Tsek!


Jospa tuolta löytyis vielä maigerikin :D

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 28, 2019, 17.10
Andy
Monet länsieurooppalaiset fulariottelijat (Ranska, Italia, Espanja, Englanti...) käyttävät tuota Thompsoninkin suosimaa tyyliä. Käsittääkseni tässä on taustalla se, että he ottelevat junnuina tatamiotteluita light contactissa ja/tai pointfightigissa ja sitten menevät sillä tyylillä päätyyn asti. Se on tehokasta, mutta huippumenestys vaatii tiettyjä fyysisiä ominaisuuksia ja hoikahkon ruumiinrakenteen.

Tuohan näyttää hyvin erilaiselta kuin takavuosina jonkun Jere Reinikaisen tai Markus Hakulisen tekeminen - tai Akseli Sauraman nykyään. Suomesta teknisesti lähimpänä olisi ITF Taekwon-do, joka jenkeissä tietysti olisi "korean karatea".

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 29, 2019, 01.51
Kari Aittomäki
Thompsonin faijahan on karateopettaja jonka skabavalinta oli potkunyrkkeily, eli siinäkin mielessä pojan edestottamukset ovat juu potkunyrkkeilyä.

Joka ei eroa karatesta oikeastaan mitenkään, esim tuo lataamaton etujalka on verkkaisemmmassa fullcontactissa jopa historiallinen ase ja räjähtävämmässä karatessakin erittäin käytetty.

Thompson senior on tiettävästi ainakin skabannut jenkkien wanhassa Kovanaama-skabassakin, tosin tämä karkki tarjotaan fulariveikkosten kohdasta aika usein.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 29, 2019, 11.44
Andy
Stephen Thompsonin isä Ray Thompson näköjään pitää edelleen salia nimeltä Upstate Karate Simpsonvillessä Etelä-Carolinassa. Sali sopisi muuten hyvin ketjuun "Hienoimmat salit". Ulkoasu ei ole mikään pramea, mutta käytön kannalta vaikuttaa loistavalta: https://www.upstatekarate.com/our-facility

Isä-Thompson esittelee itseään näin:

https://www.upstatekarate.com/ray-thompson
Kuva

Noista tuo Tetsu shin ryu kempo on se missä poika-Thompsonilla oli 6. dan. Mahtaako olla Rayn oma systeemi? Salilla opetettava laji on nimetty yksinkertaisesti Kempo Karateksi, jota kuvaillaan näin:
KEMPO KARATE

Kempo Karate is our combined fist art. Kempo Karate is composed of hard fist Karate-Do, soft fist Ju-Jitsu, and Kobudo. Kempo Karate is the first art a student begins to study.

Kempo Karate teaches sparring and sparring drills to help the student learn basic movement and application of punching and kicking combinations. This part of our curriculum would be classified as Karate-Do (Hard Fist).

Kempo Karate teaches Kempo Defenses which train the student to apply the Jiu-Jitsu (Soft Fist) techniques combined with the hard fist techniques in practical self-defense situations Some examples of this are defenses against grabs, pushes, punches, holds, kicks, and weapons defenses. Control techniques and take-downs are also included. Proper rolling and falling techniques are also included in Kempo Karate training.

Kempo Karate teaches the use of weapons or Kobudo. Both the defense against weapons and the use of weapons round out the student’s training to Shodan (1st Degree Black Belt).
Kempo Karaten lisäksi valikoimaan kuuluvat Sport Kickboxing, Weapons, Little Dragons, RCJ Machado BJJ ja Pitch Black MMA.

Amerikassa on monenlaista karatea.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 29, 2019, 12.23
Jasse
Student: Is there anything harder than hard-fist?
Master: There is only one thing harder ... Its called TITAN FIST!

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 29, 2019, 16.24
JanneM
Jasse kirjoitti: marras 29, 2019, 12.23 Student: Is there anything harder than hard-fist?
Master: There is only one thing harder ... Its called TITAN FIST!
Titan Fistiä kovempaa ei kyllä ole ollut. Eikä tule olemaan...

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: marras 29, 2019, 23.58
Ile
Kappas, kaveri näyttää olevan hyvässä kondiksessa vähän yli 120-vuotiaaksi.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: joulu 16, 2020, 16.36
Andy
Sensei Seth kertoo videoilla ajatuksiaan siitä, miten karatekan tulisi sparrata potkunyrkkeilijän tai vapaaottelijan kanssa. Ja miten ei tulisi.

10 tyypillistä virhettä


10 toimivaa taktiikkaa


Käytännössä noita virheitä näkee aika paljon enemmän kuin toimivien taktiikoiden käyttöä...

Seth on tuon ketjussa vastikään käsitellyn Stephen "Wonderboy" Thompsonin sparrikaveri. Miehen urheilullinen suorituskyky on varsin vakuuttava etenkin tuommoiseksi kolossiksi. Ja hänellä paljon fiksuja ja syvällisiäkin ajatuksia kamppailemisesta. Kokemusta on selvästi paljon, etenkin nuoreen ikään suhteutettuna.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 6, 2021, 14.29
Andy
Karate-Jesse kommentoi ensimmäistä vapaaottelumatsiaan. Ollut Ruotsissa nimellä shootfighting ja säännöt aika lähellä suomalaisia C-sääntöjä eli ei lyöntejä matossa.



Tasoltaan aika tyypillinen ensimmäistä otteluaan ottavien matsi. Toki nuo yllättävät potkut yms. paljastavat että taustoja on.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: kesä 5, 2021, 00.34
Andy
Lyoto Machidan haastattelu karatesta vapaaottelusta.


Karate vapaaottelussa

Lähetetty: kesä 5, 2021, 02.20
Kari Aittomäki
Harmittavan suppea, mutta ymmärtäähän sen.
Nyt se juttelu jäi ikäänkuin traditiokarate/MMA-akselille, ja vaikka hyviä näkemyksiä tulikin oli tuo aika itsestäänselvää.

Minä kysyisin Machidalta jalkatyön ja tilankäytön karatemaisuuksista ja niistä eroista ja eroavaisuuksista.
Koska sillähän hän tilanteensa loi ja vastustajat ulos löi.
Joka jalkatyö ja keilankierto on muuten nähtävissä myös tuonne toisaalle postaamassani Gordeau/Rosier-matsissa.

Toisaalta, Jessen segmentti ON traditiokarate kaikkineen, joten näkökulma on hyvä ja kiintoisa toki.
Machidalla on terve järki ja näkemystä todentotta.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: kesä 28, 2021, 16.39
Andy
Gloryn ja Bellatorin mestari Gabriel Varga analysoi Wonderboy Thompsonin ottelutyyliä vähän syvemmältä.


Karate vapaaottelussa

Lähetetty: kesä 30, 2021, 08.23
Kari Aittomäki
Asiaa potenssiin paljon!
Näistähän määpä oon puhunut ties kuinka kauan.

Löytyy esijännitykset, keilan ulkopuolelta hyökkääminen, monet muut.
Heh, olin jopa huomaavineni sen hassun jenkkikaratekurkottelun. Sekä sen sivupotkuversion, jota eivaan hyväksytä niinku täälläpäin maailmaa ei.
Jännää, kun itte olen jaellut sokutoja monenlaisia enimmin hyvin tuloksin ja niistä kertoillut.
Mutta onhan se vakuuttavampaa kun.. phoh.

Siinä seittemän ja puolen minuutin kohdalla.. mä aikanansa kuvailin lyöntivallia ja noinhan se alko.
Kun rummutetaan vastus out-out-out.

Hemmetisti muitakin hienouksia on clipissä tässä.
Aivan yksi parhaista kyllä, kiitos.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 26, 2022, 22.01
Jasse
Machida analysoi vapaaotteluitaan ja karatetekniikkaansa:


Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 26, 2022, 22.59
Andy
Vapaaottelun kannalta on kyllä harmi sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti, että kilpakarate on menettänyt suosiotaan niin paljon. Ja oli menettänyt sitä jo vapaaottelun alkaessa nousta suosioon. Pistekarate olisi vapaaotteluun huomattavasti parempi pohja kuin kehälajit.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 26, 2022, 23.22
antti_lk
Andy kirjoitti: touko 26, 2022, 22.59 Vapaaottelun kannalta on kyllä harmi sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti, että kilpakarate on menettänyt suosiotaan niin paljon. Ja oli menettänyt sitä jo vapaaottelun alkaessa nousta suosioon. Pistekarate olisi vapaaotteluun huomattavasti parempi pohja kuin kehälajit.
Pakko olla eri mieltä. Onhan pistekaretessa paljon hyviä juttuja joita voi käyttää vapaaottelussa, kuten esim. terävä sisään-ulos-liike. Päähänlyönnin puuttuminen ja siitä seuraavat ongelmat ovat kuitenkin mielestäni isompi miinus. Siihen on syynsä miksi karatetaustaisia on niin vähän vapaaottelussa.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 26, 2022, 23.23
Jasse
Andy kirjoitti: touko 26, 2022, 22.59 Pistekarate olisi vapaaotteluun huomattavasti parempi pohja kuin kehälajit.
Viitsitkö avata ja anaolysoida enemmän tätä näkemystä? Pistekaraten etäisyys on toki suunnilleen sama kun vapaaottelun pystyotteluetäisyys. Silti aika vahva ja rohkea mielipide.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 27, 2022, 00.04
Andy
Selvennykseksi, että puhun siis nimenomaan WKF-kilpaottelusta. Jenkeissähän karateksi saatetaan sanoa melkein mitä vain lajia ja Suomessakin on paljon itsepuolustukseen, kataan yms. painottavaa karatea, jonka soveltuvuus vapaaotteluun on heikko. Karatessa myös saa lyödä päähän, mutta kontakti on rajoitettu. Esimerkiksi WT-taekwondossa ei saa ja se olisikin (kamppailulajeista) aivan surkea pohja vapaaotteluun.

Karate on hyvä pohja vapaaotteluun nimenomaan otteluetäisyyden takia. Etäisyydestä taas seuraa se, että hyökkäykset otetaan pois ensisijassa väistöillä ja liikkeellä ja näissä kilpakaratekat ovat valmiiksi erittäin hyviä. Tiedän että Antti edustaa nyrkkeilyssäkin sitä koulukuntaa, jossa luotetaan väistöihin ja liikkeeseen, mutta se ei ole nyrkkeilyn koko kuva, eikä edes enemmistö.

Alapa tehdä jostain Sven Ottken tai Mike Tysonin tyyliä muistuttavasta nyrkkeilijästä vapaaottelijaa, niin siinä on savottaa kerrakseen, kun pystyottelukin pitää opetella uusiksi. Samoin pakettityylinen koukkulyöjä Gökhan Saki oli paljon menestyneempi ja parempi potkunyrkkeilijä kuin Israel Adesanya, mutta menestys vapaaottelussa oli surkeaa. Kauko-ottelija Adesanya taas on yksi nykyajan parhaista vapaaottelijoista.

Mielestäni karatesta puuttuvan voimantuoton opettaminen lyönteihin ja jopa potkuihin on paljon helpompaa, kuin opettaa liikkuminen ja väistely sellaiselle, joka ei niitä osaa. Toki on yksittäisiä henkilöitä, joilla on synnynnäinen lahjakkuus liikkeeseen ja väistöihin, mutta aivan samoin on luonnostaan kovaa lyöviä henkilöitä.

Karatessa ja muissakin pisteottelulajeissa - samoin kuin BJJ:ssa - on tietysti se ongelma, että niissä voi pärjätä ilman ns. taistelijan luonnetta. Toki huippu-urheilu vaatii aina tiettyjä henkisiä ominaisuuksia, vaikka kyseessä olisi pituushyppy. Täyskontaktilajit ovat kuitenkin sikäli eri eläin, että niissä on mahdollista ns. lyödä luonto pois vastustajalta.

Karatessa tämä ei toimi, joten ilman tiettyä kovuutta voi pärjätä hyvin pitkälle. Siksi osa kilpakaratekoista ei ole psyykkisesti kelvollista ainesta vapaaottelijoiksi. Sama koskee BJJ:tä. Mutta tämä ei koske suinkaan kaikkia ja osa pistekaratekoista on luonteeltaan sellaisia, että heistä voi tulla hyviä täyskontaktiottelijoita. Esimerkkinä juurikin Lyoto Machida.

Kilpakaratesta ei tule nykyään vapaaotteluun porukkaa sen takia, että siellä ei ylipäätään ole porukkaa, joka voisi vapaaotteluun siirtyä. Vuoden 2021 karaten SM-kisoissa oli 11 miesottelijaa kaikki sarjat yhteenlaskettuina. Eihän tällainen joukko vaikuttaisi Suomen vapariskeneen juuri mitään vaikka he kaikki lähtisivät tänään vapaaottelun peruskurssille.

Olen 1990-luvun alkupuolella osallistunut karatekisoihin Kemissä ja Piteåssa (Pohjois-Ruotsissa, 20 000 asukasta) joiden paikallisissa karatekisoissa oli paljon enemmän miesottelijoita. Silloin karate oli suosittua ja treenaamassa paljon jengiä, jolla olisi ollut edellytyksiä hyviksi vapaaottelijoiksi.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 28, 2022, 05.55
Kari Aittomäki
Andy painottaa juuri niitä seikkoja joita olen yrittänyt tässä kertoilla vuosia ja vuosia juu.
Etäisyyttä ja liikettä.

Mainittakoon taas että se lyhyt kontakti mitä mulla oli briteissä paljasnyrkkibokraajiin korosti samoja seikkoja. Kaukana liikkumista, vastustajan rytmin sekoittamista ja niihinväleihin iskemistä.
Se tosin on brittinyrkkeilyssäkin kupletin yleisin juoni. Kiviä heitellään ja koukkusodat on sähäköitä purskahduksia.
Että en tiedä oisko vanhakaraten kimmoisuus ja ottelutapa perua nyrkkeilypuolelta vai mikä ois lie tanssin alkutahti.

Se pelittää kuitenkin myös kehän ulkopuolella, olen kertonut että saan kiittää henkeäni karatekan jalkatyöstä +1 tilanteessa.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 28, 2022, 14.43
Jussi Häkkinen
Kari Aittomäki kirjoitti: touko 28, 2022, 05.55 Että en tiedä oisko vanhakaraten kimmoisuus ja ottelutapa perua nyrkkeilypuolelta vai mikä ois lie tanssin alkutahti.
Vanhassa karatessa ei ole lainkaan mitään erityistä ottelutapaa. Uuden karaten myötä luotiin kilpailuottelumuoto Japanin yliopistoja ajatellen. Tapa lainattiin pitkälti kendosta, jolloin karaten tekniikalle suhteellisen vieras pitkän etäisyyden ponnahtava tyyli - jonka perua JKA- ja sittemmin WKF-ottelu ovat - muotoutui tekniikoiltaan irralleen varsinaisesta karatetekniikasta ja yhteys kataan ja siitä nostettuun perustekniikkaan jäi olemattomaksi.

WKF-kilpakaratessa olisi varmasti paljon juttuja, joista olisi etua vapaaottelussa. Ei kuitenkaan ole kovin mielekästä harjoitella yhtä ottelumuotoa toista varten. Joitakin harjoitteita voi lainata ja varmasti lainataankin. Lisänä kilpailukarten suosio on (onneksi) nykyisin erittäin matala, joten otollista materiaaliakin on sillä puolella saatavilla erittäin vähän.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 29, 2022, 03.46
Kari Aittomäki
Jos pysytään otsikon alla - joka siis on kilpakarate - ja laitetaan se korostettu aikajärjestys jossa okinawailu on jotain alkuperäistä ja semmosta.. hetkeksi syrjään.
Unohdetaan semmoset hetkeksi koska kentällä, treenikuvioissa, arjessa tämä okinawahahmotus on hyvin moderni nautinta, hyvin hiljattain tonteille parkkeerautunut. Jatkumoa toki, sekin.
Mennään sen oikean ja tapahtuneen kehityskaaren kautta.

Karaten modernimman ottelutavan voi katsoa muodostuneen noin 1970-luvun puolivälissä, kun stabiili ja komea ottelutyyli alkoi vaihtua dynaamisempaan liikkuvuuteen, kimmoisuuteen ja esijännityksen käyttöön.
Käännekohta taisi olla 1975 MM-kisat, jossa britit veivät joukkuekullan ja kaatoivat monia kuvia ottelutyylillään.
Kisat muistetaan enimmin Dominique Valeran ranttaliksipanon takia, koki hän tarpeelliseksi lähteä pistematseista fulariin metelillä.
Mutta oteltiin siellä ihan kisatkin.

Viimeinen naula arkkuun oli 1977 MM-kisat joissa Aasialle riitti vain katamitaleita, ottelusarjassa (vain yksi) finaalissa olivat britti ja hollantilainen.
Mustia sällejä jotka olivat jo urheilijoita eli ylivoimaisia.
Pronssille jäänyt espanjalainen Garbila oli niinikään osaava pelaaja, selkeästi uutta koulukuntaa vaikka vetelikin kauheita pommeja.

Tästä lähti se jalkatyö jota nykyään vapaaottelussakin käytetään.
Tyyli säilyi kuitenkin melkoisen raskaställisenä vielä hiukan toistakymmentä vuotta, jolloin vanhankoulun tappelijapoijjat alkoivat lopettelemaan.
Tilalle tuli hämähäkkejä, tajuttoman kevyesti lepattavia superpalloja.
Hyviä tyyppejä mutta eivät enää niin rok.

Mutta jalkatyön kepeys jäi ja vaikuttaa ja toimii.

Tuskinpa kekään vapaaottelija keksii lähteä karatea pelaamaan liikkumista oppiakseen, vaikka siitä hienon leffan saiskin..
Omaan teeniin otetaan vaikutteita sieltä mistä niitä on saatavilla.
Sehän se on vapaaottelun upeus juu.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 29, 2022, 13.41
Lasse Candé
Olihan tosiaankin kontekstin kautta selvää että kisakaratesta tuossa oli kyse, mutta tuo katsaus historiaan avasi kyllä sitä ”vanha”-sanaa silti hienosti. :jepa:

Eikä kai kukaan tarkoitakaan että vaparityyppi lähtisi hakemaan karatesta asioita (?) vaan, että karateka siirtyy vapaaottelijaksi. En täysin tietenkään sulje pois myös ensinmainittua vaihtoehtoa ja jos joku sellainen vapaaottelija tulee mieleen, olisi se tietenkin ketjulle kultakimpale.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 29, 2022, 14.15
Jorge
Lasse Candé kirjoitti: touko 29, 2022, 13.41
Eikä kai kukaan tarkoitakaan että vaparityyppi lähtisi hakemaan karatesta asioita (?) vaan, että karateka siirtyy vapaaottelijaksi. En täysin tietenkään sulje pois myös ensinmainittua vaihtoehtoa ja jos joku sellainen vapaaottelija tulee mieleen, olisi se tietenkin ketjulle kultakimpale.
Kyllähän vaikkapa Conor McGregorinkin sanotaan soveltavan "karate stance"a pystyottelussa. Vaikka suorempi yhteys kai hänellä on taekwondoon häntä valmentaneiden tyyppien kautta.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 29, 2022, 15.47
Lasse Candé
Tiedätkö tai tietääkö joku, onko hän hakenut näitä asioita karatesta karateopetuksella vaiko onko kyseessä vain yleiskamppailullisesti hänelle sopiva asento, joka on muunlaisen valmentautumisen lopputulos?

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 29, 2022, 15.55
Jussi Häkkinen
"Karate" on tuolla englanninkielisessä maailmassa iskupotkulakanalajeille. Jos huutaa, ne on karatea, jos vinkuu, kungfua.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 29, 2022, 16.21
Mika
Kaiketi McGregor on tykännyt pistekaraten ottelutyylistä ja sitten alkanut soveltaa sitä itse - aika maineikkaasti. Hänenkin asentonsa taisi sitten vähän kaventua vuosien myötä.

Tässä videossa vuodelta 2015, joka alkaa alusta ja kestää kuutisen minuuttia, Conoria haastetellaan ajasta 4:10 alkaen. Hänen mukaansa MMA:ssa on menty väärään suuntaan, ja oikeaa suuntaa voisi hakea vaikka kilpakaratesta.




Tässä on vielä 15 sekunnin video, jossa Conorin asentoa ja liikkumista voi nähdä.


Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 29, 2022, 17.34
Jorge
Mika kirjoitti: touko 29, 2022, 16.21 Kaiketi McGregor on tykännyt pistekaraten ottelutyylistä ja sitten alkanut soveltaa sitä itse - aika maineikkaasti. Hänenkin asentonsa taisi sitten vähän kaventua vuosien myötä.

Joidenkin analyysien mukaan ottelutavan/- asennon muutos liittyy ylempään painoluokkaan siirtymiseen.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 29, 2022, 18.12
Jasse
Conorin asennon kaventuminen voi myös liittyä siihen että Ponier potki tittelimatsissa conorin etujalan mureaksi. Leveän/pitkän asennon heikkous on alapotkut - varsinkin jos vastustaja ottelee erikätisenä.

Taisi machidakin muokata asentoaan ja tyyliään kun Shogun Rua aikoinaan tittelimatsissa potki hyvässä paketissa alapotkuilla jalat alta.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 29, 2022, 18.21
Andy
Tässä taitaa mennä nyt asennon leveys ja pituus sekaisin. Leveä asento on sellainen, missä jalat ovat sivusuunnassa kaukana toisistaan. Pitkä asento taas sellainen, missä jalat ovat etu-taka-suunnassa kaukana toisistaan.

Conorin asento on pitkä ja kapea, ei missään nimessä leveä. Jos on vasuri, niin tällainen pitkä ja kapea asento ei ole niin altis alapotkuille, ellei vastustajakin satu olemaan vasuri niin kuin Poirier.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 29, 2022, 18.24
Jorge
Eivät kai McGregor ja Poirier tittelistä ole otelleet?

Joka tapauksessa, 145 paunaisissa Conorilla oli niin suuri ulottuvuusetu moniin vastustajiin nähden, että hän pystyi ottelemaan “ulkokehältä”

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 29, 2022, 19.13
Jasse
Kiitos Andylle ja Jorgelle tarkennuksista ja korjauksista.
Tässä tuo Machida vs Shogun kakkonen. Ei se Shogunin paketti niin hyvä ollutkaan, mutta alapotkut näytti häiritsevän Machidan peliä.


Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 29, 2022, 23.36
Andy
Olen edelleen sitä mieltä, että karatesta puhuttaessa sellaiset termit kuin "vanha", "perinteinen" tai "traditionaalinen" ovat huonoja, koska niillä eri ihmiset ymmärtävät eri asioita. Siksi kannattaisi mieluummin puhua vaikka "1900-luvun alun okinawalaisesta karatesta" tai "1970-luvun pistekarateottelusta".

Jenkeissä tosiaan karateksi voidaan kutsua jokseenkin kaikkia lyöntipotkulajeja, joissa on treeniasuna gi tai ainakin pitkät housut.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 30, 2022, 04.31
Kari Aittomäki
Pöh.
Josjakun tämä okinawa-osasto tahtoo nyt omia termiä vanhakarate ja muita samansuuntaisia, on aivan oivaa aivovoimistelua käyttää termejä löyhästi ja jättää lukijan tajuttavaksi se konteksti.
Ei se ole ollenkaan ylivoimaista ja laittaa tuon markkinointikeinon sille kuuluvaan hahmotelaatikkoon.

Vastustan tärkeilevää pönötystä sen kaikissa ilmenemismuodoissa, paitsi silloin kun se antaa raamit oikeasti tärkeille asioille.
Ja silloinkin hiukan.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 30, 2022, 08.37
Jasse
Tosiaan, karaten anti vapaaotteluun on varmasti enemmän siinä etäisyyden hallinnassa ja rikkomisessa - ensimmäisen osuman voittamisessa - kuin yksittäisissä tekniikoissa. Tässä kuitenkin kerättynä eri karatetekniikoita Machidan käyttämänä. Varsinkin alun pyyhkäisyt ovat upeita. Lopuksi on vastaan lyömistä, jossa tuo pistekaraten ensimmäisen osuman painotus näkyy:



Sitten vielä Machidan veljesten ajatuksia karaten kehityksestä yms:


Karate vapaaottelussa

Lähetetty: touko 30, 2022, 09.14
Jasse
En muista onko tätä tapausta käsitelty tässä ketjussa. Mutta sopii aiheeseen. Eli surullisen kuuluisan karatekan Fred Ettishin matsi UFC kakkosessa. Tyyli kommentaatorian mukaan Shorin-ryu ja/tai kempo ( joka käsittääkseni on Amerikoissa vaan toinen karaten tyylinen yleisnimi hojoiskulajeille. Fredin tekemisessä ei näy mitään pistekaratelle tai muullekkaan kamppailu-urheilulle tyypillistä kimmoisuutta ja dynaamisuutta.



Tässä vielä miehen koskettava haastattelu vanhemmalla iällä.



"I lost a physical fight ,but i did not lose the emotional fight. I will never lose the emotional fight." Hattu päästä..

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: loka 17, 2023, 13.00
Jasse
Kun lueskelin uutta ketjua "kaadoista ja kampitukset kiinalaisissa lajeissa" niin tuli mieleen näppärät sisäänmenot ja kaadot joita Machida viljeli karatessa ja vapaaotteliussa. Onhan näitä tässä ketjussa käsitelty, mutta tässä video jota muistaakseni ei ole tänne linkattu:




PS/EDIT: Lyhyt ja laadukas video Machidasta iskemässä pistareita ja tekemässä kataa:


Karate vapaaottelussa

Lähetetty: loka 17, 2023, 13.55
tapsaattori
Mä vierastutti aluksi tuo kamppi missä mennään pienessä kyykyssä vastustajan jalan taakse kohta 0:54 ja 1:00 Jassen eka video. Tarkemmin ajateltuna se on mainio kaato hyvin ajoitettuna, vaikka oma käsi tuodaankin ristiin vastustaja läpi niin jalkojen asemat estää suorat selkään menot. No kaikessa tekemisessä on riskinsä mutta jos muodostuu horjutustilanne ja oma parempi tasapaino säilyy niin hienosti näyttää pelaavan. Tossa ei myöskään uhrata juuri omaakaan otteluasentoa jos käy niin että vastustaja räpiköikin pystyyn. Noi tehdään ainakin tuossa videolla vastapalloon lyöntitilanteesta minkä mä miellän esimerkkinä irtonaisesta tilanteesta tehdystä kaadosta.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: loka 18, 2023, 10.58
Andy
Tuo on thainyrkkeilyssä aivan yleisesti käytetty tekniikka. Vaparissa toki riskialttiimpi kuin pystylajeissa selkään menon takia, mutta sinällään aivan toimiva temppu.

Karate vapaaottelussa

Lähetetty: loka 18, 2023, 19.46
Lasse Candé
Tuosta on monta variaatiota ja on myös kilpakaratessa ihan yleinen jossain muodossa.

Yksi on, että hämää takakäden lyönnin, minkä vetää ohi ja sen jälkeen jotakuinkin jalkapallopotkulla sisään. Paitsi että potkaistaan ylemmällä osalla ylempään osaan.

Meillä on Wadossa vastaava tekniikka Euroopassa Ohyo Kumite 3:ssa, joskin siinä pyyhkäisyn sijaan hyödynnetään shikodachia, eli jotakuinkin sumopainiasentoa.

En näe tuossa mitään erikoista. Kun lyönnit on mukana, niin sen aikaansaamaa hämmennystä voi hyödyntää eri tavalla kuin puhtaissa painilajeissa. Judotyyppisemmässä taas vastine on vaikkapa kosotogari. Lopullinen muoto vain riippuu siitä, millä voi missäkin otteluympäristössä ja tilanteessa pelata.

Koska tämä tavallaan lähti kiinalaisista lajeista, niin olen ollut näkevinäni vastaavaa sielläkin. Mutta jos jollekulle tulee tästä ideoita, niin voi vaikka lainata tämän viestin ja vastata nyt ajankohtaisessa ketjussa taas Wu Guanissa. :jepa: