Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Kata bunkai

Japanilaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 51
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Kata bunkai

#1

Viesti Jussi Häkkinen »

Ylipotkija: Lähti täältä
Bunkaiakatemian nettisivut kirjoitti: Suurimmalla osalla katatekniikoista on nivellukko-, kuristus-, vapautumis-, hallinta-, heitto-/ kaato – ja tarttumissovelluksia
Tämä ei ole totta. Mitä kautta bunkainne tulevat (i.e. ovatko Shotokan-tyylin virallisia katasovelluksia vai ns. "reverse engineering" -lähtöisiä?) ja mistä ylläoleva käsitys katasisällön sovelluksista tulee? Sille kun ei löydy pohjaa ainakaan okinawalaisen karaten alkuperäisestä sovellussisällöstä (joka ei ole kadonnut mihinkään). Oikeastaan olen törmännyt tuollaiseen sisältöväitteeseen lähinnä "neo-bunkai" -yhteyksissä, eli japanilaistyylien (yleensä ei-japanilaisten) opettajien kokoamissa "tää liike vois olla vaikka tätä ja tätä, vaik tää näyttääkin tältä" -"bunkai"seteissä.


Muokkaus: Ah, luin sivuja pidemmälle. Lähde on siis Patrick McCarthyn Koryu Uchinadi -laji, joka ei ole sisällöllisesti perinteistä karatea.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
shoto
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 8
Lauteille: Helmikuu 2011

Shotokan karaten bunkaileiri

#2

Viesti shoto »

Kiitos vastauksestasi ja mielipiteestäsi! Vastaan tähän viestiin tämän kerran en siis aloita keskustelua aiheesta. Kunnioitan mielipidettäsi, mutta mielipiteemme näyttävät eroavan kovin paljon. En myöskään ota kantaa Koryu Uchinadiniin. En katso omaavani siihen kompetenssiä. Toki tutkiessaan Koryu Uchinadin kehittymistä huomaa sen, että Patrik McCarthy:n taustalla on Hiroshi Kinjo, joka on elänyt ja harjoitellut koko pitkän elämänsä karatea Okinawalla. Ollen yksi arvostetuimista vanhan karaten osaajista maailmassa.

Luonnollisesti en tiedä aukottomasti mitä historiallisella Okinawalla on tapahtunut. Karaten historiaa olen kylläkin tutkinut hyvinkin paljon ilman ennakkokäsityksiä eri tyylien "paremmuudesta". Ajatus tyylien virallisista bunkaista on kovin nykyaikainen, joka ei kuulu karaten alkuperään. Vanhat mestarit muuttivat jopa katojen muotoa paremmin itselleen soveltuviksi. Puhumattakaan siitä, että he korostivat katojen tutkimista eli bunkaita. Karaten historia on vuosisatoja vanha ja siihenkin nähden on absurdia, että bunkai lukitaan johonkin tiettyyn hetkeen. Kukaan ei tiedä koska ja miten karate on alunperin saanut alkuunsa, teorioita siitä on monia. Varmaa on kuitenkin se, että sen kehittyminen on vienyt vuosisatoja ja Okinawalla sitä jokainen mastari muutti mieleisekseen. Selvennykseksi -->en tarkoita sitä, että bunkaiksi kelpaa mikä tahansa vaan, että "virallinen" bunkai ei ole alkuperäisen karaten hengen mukaista.

Bunkaini ei ole itsekeksittyä eikä perustu pelkästää Koryu Uchinadiin. Sen lähteenä on vuosien tutkimus useiden tyylien ja senseiden parissa. Tokikaan Shotokanin valtapiirissä ei ole bunkaita harjoiteltu juuri lainkaan. Shotokan karate, kuten hyvin tiedät, on muuttunut harjoittelumetodiensa suhteen Japanilaistumisen myötä. Shotokanin juuret ovat kuitenkin samassa paikassa, ajassa ja henkilöissä kuten muidenkin tyylien. Funakoshi harjoitteli Okinawalaista toudia mihin myös Shorin ryu perustuu. Mm. Funakoshin Karate do kyohan kirjassa esitetään useita kaatoja ja heittoja. Miksi siis Shotokan karaten katoilla ei voisi olla bunkaita?

Tutustuessaan eri tyyleihin huomaa helposti, että katojen muotojen pienistä eroista huolimatta ne sisältävät samoja tekniikoita. Mikään tyyli ei esim. Shorin ryu omista minkään tekniikan bunkaita vaan se voidaan esittää myös muiden tyylien katojen sovelluksena.

Kuten sivuillanikin esitä. Pitää miettiä missä ja koska karate (toudi) on kehitetty?
Toudia opiskeltiin lähes koko elämä saman tai samojen opettajien johdolla. Harjoittelijoita oli hyvin vähän. Mitään tyylejä ei ollut nimetty vaan harjoiteltiin sitä mikä toimi. Miksi siis harjoittelusta olisi suljettu ulos mitään esim. heittoja, kaatoja, kuristuksia jne...

Sekä miksi he olisivat harjoitelleet puolustautumista pääosin oizuki tyyppisiä karate tekniikoita vastaan, joita osasi vain heidän harvat harjoittelukumppaninsa, eikä tavallisia väkivallan tekoja vastaan joita koko muu yhteiskunta osasi käyttää, kuten ihmisluonteelle kuuluu? Myös Shorin ryu:ssä harjoitellaan paljon puolustautumista oizukia vastaan, epäilemättä herää kysymys myös siitä, että onko siinäkin tapahtunut asioiden yksikertaistamista opetettaessa karatea ihmismassoille?

Asioita on helppo yksinkertaistaa ja todeta yhden kannan olevan oikea. Kunnioitan Shorin ryu:tä tyylinä, mutta kunnioitan suuresti myös niitä ihmisiä, jotka ovat uhraanneet puolet elämäänsä karaten tutkimiseen. Mainitsemasi Koryu Uchinadi perustuu Patrik McCarthyn vuosikymmenien tutkimuksiin niiden ihmisten parissa, jotka harjoittelevat karatea sen alkuperäisessä ympäristössä Okinawalla. Enpä oikein jaksa uskoa, että ne olisivat vetäneet McCarthya linssiin :) McCarthy on ensimmäinen ja todennäköisesti ainoa länsimaalainen, joka on hyväksytty opettamaan heidän keskuudessaan heidän omaa lajiaan.

Hyvää treeni- intoa, mutta kuten alussa sanoin, en jatka keskustelua "Mustanaamio on parempi kuin Teräsmies" -hengessä.
Kuvake
Kyynikko
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 3467
Lauteille: Marraskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Takalajit: MMA, shootfighting, eurooppalainen jujutsu, Latosa escrima, Pekiti tirsia kali, judo, voimankäyttö.

Shotokan karaten bunkaileiri

#3

Viesti Kyynikko »

Siis onko tuossa etusivulla joku flying armbar tyyppinen liike vai näenkö omiani?!?

Missäköhän katassa ko. liike on? :oops:
"Ei pidä syyttää peiliä jos nenä on vino." - Nikolai Gogol

Mukamas viisas. Mukamas keppimiäs.
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 96
Viestit: 23332
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Yhteystiedot:

Shotokan karaten bunkaileiri

#4

Viesti TimoS »

shoto kirjoitti: Ajatus tyylien virallisista bunkaista on kovin nykyaikainen, joka ei kuulu karaten alkuperään. Vanhat mestarit muuttivat jopa katojen muotoa paremmin itselleen soveltuviksi.
...bunkain pysyessä samana.
Miksi siis Shotokan karaten katoilla ei voisi olla bunkaita?
Eipä tälläistä ole ainakaan tässä keskustelussa kukaan väittänytkään.
Miksi siis harjoittelusta olisi suljettu ulos mitään esim. heittoja, kaatoja, kuristuksia jne...
Edelleen, ei tälläistä ole väitetyttäkään, vaan Jussi puuttui tähän väitteeseen
Suurimmalla osalla katatekniikoista on nivellukko-, kuristus-, vapautumis-, hallinta-, heitto-/ kaato – ja tarttumissovelluksia
Eli siis, Jussin väite ei ole, etteikö tuollaisia tekniikkoja ole, vaan että noitten painoarvo ei ole niin suuri kuin väität.
McCarthy on ensimmäinen ja todennäköisesti ainoa länsimaalainen, joka on hyväksytty opettamaan heidän keskuudessaan heidän omaa lajiaan.
Juuei.
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Kuvake
Kyynikko
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 3467
Lauteille: Marraskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Takalajit: MMA, shootfighting, eurooppalainen jujutsu, Latosa escrima, Pekiti tirsia kali, judo, voimankäyttö.

Shotokan karaten bunkaileiri

#5

Viesti Kyynikko »

Yhdessä videossa kaksi peräkkäistä kyynärpäälyöntiä sisältävä katakohta oli selitetty tekniikaksi missä ensin tehdään toiseen suuntaan "ikkyu-horjutus" kyynärpäällä, ja sitten rannelukko vastakkaiseen suuntaan...

Siis, saahan sillä ikkyulla käden suoraksi/horjutuksen ja näyttävää pyörittämistä heti perään tehtävällä kotegaeshilla (a la useimmat aikidotyylit ;) ) mutta yleensä oikeaan kamppailuun tähtäävissä tyyleissä pyritään lukkotekniikoissa ensisijaisesti harjoittelemaan perusmuodossa (jota karatekata käsittääkseni on) voimakas tekniikka joka murtaa käden tai kaataa vastustajan. Tuollainen "pyörittely" perusmuodossa haiskahtaa jotenkin mielestäni modernilta aikidolta/jujutsulta ja reverse engineeringiltä..IMVHO.

Tähän disclaimerinä että vaikka olen käyttänyt "pystylukkoja" töissä niin en niistä mitään tajua :) :) ;)

EDIT: oho, no TImo siirtää, se on Timon homma ;)
"Ei pidä syyttää peiliä jos nenä on vino." - Nikolai Gogol

Mukamas viisas. Mukamas keppimiäs.
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 51
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Shotokan karaten bunkaileiri

#6

Viesti Jussi Häkkinen »

Kuten Timo totesi.

Ja niin, en minäkään usko, että McCarthyä on viilattu linssiin. Mielenkiintoisesti hänen lopputuloksensa kuitenkin eroaa muista hyvin, hyvin kauan Okinawalla harjoitelleista (joiden sisällöt taas ovat toisiinsa nähden melkoisen yhteneviä). Tämä juuri onkin se "pihvi": mikään koulukunta ei omista minkään katan bunkaita, vaan ne nimenomaisesti ovat (tyyliryhmän sisällä) erittäin yhteneviä ulkoisen muodon kosmeettisista eroista riippuen. (Tyyliryhmistä puhuttaessa on tässä erotettava Shorin-haara ja Goju-ryu/Uechi-ryu -haara + perhetyylit historioidensa takia, joskin näidenkin välillä on huomattavaa samankaltaisuutta saman kataryhmän sisällä).

McCarthy ei ole ainoa länsimaalainen opettaja, joka on opettanut myös Okinawalla.

Pidän myös erikoisena tuoda bunkaiharjoittelua mukaan tyyliin, johon se ei aktiivisesti kuulu. Tällöin joutuu käytännössä rakentamaan uuden opetusjärjestelmän alusta pitäen. Epäilen, että kokonaisuus ei ole niin ehjä kuin niissä tyyleissä, joista bunkaiharjoittelua ei ole koskaan (esim. Shotokanin tapaan) siirretty sivuun/poistettu.

Funakoshin tyyli ei alkujaan ollut Shotokan. Hänen kirjoissaan esittämänsä sisältö ei ole kovinkaan hyvä referenssi nykyaikaiseen Shotokaniin, jonka kehityksessä hänellä oli toki alkuunlaittajan osa, mutta joka lopulta muotoutui täysin eri ihmisten käsissä huomattavasti okinawalaisesta karatesta poikkeavaksi - ja, muutaman muun opettajan tyylien japanilaistuessa, loi lopulta japanilaisen karaten.

En pidä mitään karatetyyliä välttämättä lähtökohtaisesti parempana kuin toista. Mikäli sitten kysytään "parempana mihin", minulla on toki omat näkemykseni. Sinällään en, kuitenkaan, ymmärrä asian X ymppäämistä asiaan Y, johon se ei ole oikeastaan koskaan kuulunut - etenkin kun valmiita, sisäisesti koherentteja paketteja on saatavilla. Toki asiat voi tehdä vaikeasti, mikäli haluaa.

Mitä McCarthyn lajiin tulee, pidän sitä ihan hyvänä kamppailupakettina. Se ei kuitenkaan ole karatea, eikä mielestäni edes kanna karateen voimakasta sukulaisuussuhdetta (vaikka karate luojansa pääinnoittajana onkin ollut). Kyse on modernista länsimaisesta hybridilajista, jonka kehittäjällä kyllä on - onneksi - ollut potentiaalia hyvän paketin luomiseen.


Loput Shoton tekstistä valitettavasti sisältää olkinukkeja ja myös osoittaa vahvaa okinawalaistyylien tuntemattomuutta. Tämä toki on ymmärrettävää, johtuen ihan näiden tyylien harvinaisuudesta Suomessa. Tähän kuitenkin tartun:
Shoto kirjoitti: Sekä miksi he olisivat harjoitelleet puolustautumista pääosin oizuki tyyppisiä karate tekniikoita vastaan, joita osasi vain heidän harvat harjoittelukumppaninsa, eikä tavallisia väkivallan tekoja vastaan joita koko muu yhteiskunta osasi käyttää, kuten ihmisluonteelle kuuluu? Myös Shorin ryu:ssä harjoitellaan paljon puolustautumista oizukia vastaan, epäilemättä herää kysymys myös siitä, että onko siinäkin tapahtunut asioiden yksikertaistamista opetettaessa karatea ihmismassoille?
Ohitan tässä nätisti rakennetun olkinuken ja vastaan kuitenkin tuohon retoriseksi tarkoitettuun kysymykseen.

Kaikissa opetusjärjestelmissä yksinkertaistetaan asioita alkeistasolla. Oitsuki-lähtöisten perusharjoitteiden tekeminen ei tarkoita sitä, että tyylissä ei harjoiteltaisi ihmisten normaaleja hyökkäyksiä (HAPV, mikäli haluaa McCarthyä lainata) vastaan jopa enimmäkseen. Toisaalta, mikäli kritisoi oitsuki-harjoittelua, kertoo aika suoraan, ettei tiedä, mistä siinä on kysymys. Tällöin karate on jäänyt alkeistason alapuolelle, koska oma opettaja ei ole ollut tarpeeksi osaava kertomaan, mistä alkeiskurssilla on kysymys. Kohtalaisen rankka asia havaittavaksi, mutta valitettavasti erittäin yleinen. Toki joissakin tyyleissä oitsuki voi olla vain oitsuki, mikäli tyylin sisällä niin on päätetty (syitä voi spekuloida, yhtenä on - usein - esim. joidenkin tyylien vahva keskittyminen urheiluun 70- ja 80-luvuilla sekä mahdollinen "juuriyhteyden" katkeaminen).
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 96
Viestit: 23332
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Yhteystiedot:

Shotokan karaten bunkaileiri

#7

Viesti TimoS »

Kyynikko kirjoitti: EDIT: oho, no TImo siirtää, se on Timon homma ;)
:darkevil: :smt076
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Kuvake
Kyynikko
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 3467
Lauteille: Marraskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Takalajit: MMA, shootfighting, eurooppalainen jujutsu, Latosa escrima, Pekiti tirsia kali, judo, voimankäyttö.

Kata bunkai

#8

Viesti Kyynikko »

Timo on tehnyt työnsä, TImo saa mennä.

ja vielä omaan komenttiini että yritin muokata mutta en ehtinyt. Näen ko. tavan tehdä lukko ihan toimivana tapana saada lisäjenkaa kotegaeshiin. Jotenkin ko. katassa se vain haiskahti eri kamppailukulttuurista tulevalta. Ihan täysin.

Mutta mitäpä minä näistä.
"Ei pidä syyttää peiliä jos nenä on vino." - Nikolai Gogol

Mukamas viisas. Mukamas keppimiäs.
Kuvake
MarkkuT
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 6493
Lauteille: Maaliskuu 2005

Kata bunkai

#9

Viesti MarkkuT »

Minun mielestä on ihan hieno homma, että tuon tyyppisiä juttuja karaten parissa reenataan. Sävy on taas heti kärkeen vähän ikävä, mikä ei sinänsä yllätä. Leppoisampi kakekeskustelu tuntuu olevan niin kovin hankalaa. No ehkä Okinawan karaten erinomaisuutta ei sitten vain ole vielä tarpeeksi toitotettu...

Pakko kuitenkin sanoa, että videoiden perusteella monen sovelluksen kohdalla yhteys muotoon näyttää aika hataralta. Esimerkkinä nyt vaikka tuo:

http://www.youtube.com/watch?v=4nmjXCEqi3I#t=0m54s

Asento, johon lopuksi päädytään, on suurin piirtein sama, mutta oikeastaan kaikki mitä välissä tapahtuu menee eri tavalla. Miten muodon hiihtäminen vaikka nyt tuossa kyseisessä esimerkissä tukee sovellusta? Ja jos muodon hiihtäminen ei sovellusta tue, niin miksi ei voisi vain heivata koko muotoa laidan yli?

Kata bunkai -käsitteen markkina-arvokaan näin vuonna 2011 tuskin on kovin kummoinen. ;)
Ain't no one.
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 51
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Kata bunkai

#10

Viesti Jussi Häkkinen »

MarkkuT kirjoitti: Minun mielestä on ihan hieno homma, että tuon tyyppisiä juttuja karaten parissa reenataan. Sävy on taas heti kärkeen vähän ikävä, mikä ei sinänsä yllätä. Leppoisampi kakekeskustelu tuntuu olevan niin kovin hankalaa. No ehkä Okinawan karaten erinomaisuutta ei sitten vain ole vielä tarpeeksi toitotettu...
Jos saat tästä okinawalaiskaraten toitottamiskeskustelun niin aika hyvin saat lukea.

Lähtökohtani on, että tyyleillä on yleisesti syynsä olla mitä ne ovat. Niin okinawalaisen karaten tyyleillä kuin Shotokanilla kuin Wadolla kuin Kyokushinkaillakin - ja kaikilla muilla. Pidän erittäin kummallisena, että tyylin 1 harrastaja haluaa harjoitella tyyliään tyylin 4 tapaan, muuttaen sitä niin paljon ettei jäljelle jää oikein minkäänlaista ehjää kokonaisuutta vaan pikemminkin temppukokoelma.

Minusta mm. kisakarateen panostavat tyylit ovat aivan erinomaisia tarkoitukseensa. Ne ovat siinä kontekstissa huomattavasti parempia kuin okinawalaistyylit.

Pakko kuitenkin sanoa, että videoiden perusteella monen sovelluksen kohdalla yhteys muotoon näyttää aika hataralta. Esimerkkinä nyt vaikka tuo:

http://www.youtube.com/watch?v=4nmjXCEqi3I#t=0m54s

Asento, johon lopuksi päädytään, on suurin piirtein sama, mutta oikeastaan kaikki mitä välissä tapahtuu menee eri tavalla. Miten muodon hiihtäminen vaikka nyt tuossa kyseisessä esimerkissä tukee sovellusta? Ja jos muodon hiihtäminen ei sovellusta tue, niin miksi ei voisi vain heivata koko muotoa laidan yli?
Tämä alleviivaa erinomaisesti tuota, mitä yllä sanoin. Samoin kuin sitä, että monien bunkai-salesmanien sovelluksissa itse "pihvi" (eli se liike) unohtuu tyystin, sisällön muodostuessa loppuasennoista. Karate tapahtuu niiden asentojen välissä.

Kata bunkai -käsitteen markkina-arvokaan näin vuonna 2011 tuskin on kovin kummoinen. ;)
Näin. Luulin tuon "ssssecret content" -poppoon kadonneen viimeistään viisi vuotta takaperin. Nykyisin on aika harvinaista löytää henkilö, joka luulee katasovellusten kadonneen karatesta tai sovellussisällön olleen pitkään aikaan (i.e. 1900-luvun ainakin) salaista.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
MarkkuT
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 6493
Lauteille: Maaliskuu 2005

Kata bunkai

#11

Viesti MarkkuT »

Jussi Häkkinen kirjoitti: Jos saat tästä okinawalaiskaraten toitottamiskeskustelun niin aika hyvin saat lukea.
No joo. Se olikin vähän semmoinen varmuuden vuoksi -tökkäisy... :p
Ain't no one.
Kuvake
MikkoS
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 261
Lauteille: Toukokuu 2005
Paikkakunta: HKI

Kata bunkai

#12

Viesti MikkoS »

Olenko ihan väärässä, kun tuntuu siltä että nämä uudemmat bunkai-tulkinnat ovat kovasti viehättyneet tulkitsemaan melko ison osan katojen liikkeistä lukkojen tms. harjoittamiseksi. Ainakin verrattuna alkuperäisempiin tyyleihin, joissa useammin näyttäisi lyönnin näköinen liike myös harjoittavan lyöntiä. Mistähän tämä voisi johtua?

Esim. tässäkin: http://www.youtube.com/watch?v=dsDtQREAp78 yhteys katan liikkeiden ja parin kanssa näytettyjen sovellusten välillä on selvä. Yksinkertainen on kaunista.
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 51
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Kata bunkai

#13

Viesti Jussi Häkkinen »

MikkoS kirjoitti: Olenko ihan väärässä, kun tuntuu siltä että nämä uudemmat bunkai-tulkinnat ovat kovasti viehättyneet tulkitsemaan melko ison osan katojen liikkeistä lukkojen tms. harjoittamiseksi. Ainakin verrattuna alkuperäisempiin tyyleihin, joissa useammin näyttäisi lyönnin näköinen liike myös harjoittavan lyöntiä. Mistähän tämä voisi johtua?
Juuri siitä "reverse engineeringistä". Samoin myös siitä, että haetaan jotain lainsäädäntöön sopivaa ratkaisua naamaanlyönnin sijaan. Lisäksi turpaanveto on huomattavasti vaikeampi myytäväksi "salaisuutena".

Esim. tässäkin: http://www.youtube.com/watch?v=dsDtQREAp78 yhteys katan liikkeiden ja parin kanssa näytettyjen sovellusten välillä on selvä. Yksinkertainen on kaunista.
Kyllä. Ja ennen kuin kritisoi hyökkäyksiä (ja myös puolustusta) muodollisiksi, niiden muodon sisältö kannattaa tuntea. Tuossakin käsitellään melkoinen kasa periaatteita, joita harjoitellaan myös elävämmin. Sovellusharjoittelua on montaa tyyppiä.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
mokuso
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 222
Lauteille: Lokakuu 2011

Kata bunkai

#14

Viesti mokuso »

Fundamentalismi on huono asia, oli kyse sitten mistä tahansa asiasta.

En ole tältä istumalta ihan vakuuttunut noiden bunkaiden substanssista, mutta koska en ota asiaa niin vakavasti, voin shokanistina todeta että mukavahan noita olisi kokeilla. Olen harjoitellut monen japanilaisen sekä okinawalaisen karatekan opissa, ja lähes aina loppupäätelmä on sama. Karate on karatea.

Olen harjoitellut myös Mäkkärin ja Jalamon opissa, ja tuossa kyllä korostuvat näiden herrojen opit, jotka on sattumanvaraisesti yhdistetty shotokanin hauki-on-kala-harjoitteluun. Eihän bunkain tarvitse aina näyttää samalta kuin katan muto. Sehän ei ole se pointti. Eli olen samaa mieltä muutaman kirjoittajan kanssa. hieman väkinäistä yritystä saada sovellukset näyttämään katalta muodon, lähinnä siis loppuasentojen, kautta. Mutta so what, jos se jollekin antaa sisältöä harjoitteluun, en sitä ole tuomitsemassa.
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 96
Viestit: 23332
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Yhteystiedot:

Shotokan karaten bunkaileiri

#15

Viesti TimoS »

shoto kirjoitti: McCarthy on ensimmäinen ja todennäköisesti ainoa länsimaalainen, joka on hyväksytty opettamaan heidän keskuudessaan heidän omaa lajiaan.
Tämä väite kaipaa vielä tarkennusta: kenen dojolla Okinawalla McCarthy on opettanut karatea? Jos kerta väitetään, että kukaan muu länkkäri ei ole tälläistä "kunniaa" saanut (jonka voin muuten ihan omakohtaisiin kokemuksiin pohjaten todeta olevan kiltisti ilmaistuna höpöpuhetta), niin silloin varmaan on tiedossa myöskin kenen dojolla tämä opetus on tapahtunut.
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 3 kurkkijaa