Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Helsinki Jodokai (Shinto Muso-ryu jojutsu), Helsinki

Japanilaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Kuvake
SMRHKI
joukkopotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 21
Lauteille: Lokakuu 2011
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Shinto Muso-ryu

Helsinki Jodokai (Shinto Muso-ryu jojutsu), Helsinki

#1

Viesti SMRHKI »

Seuraesittelyssä Helsinki Jodokai
Toiminta aloitettu: 2010
Lajit: Jodo (ts. jojutsu)
Lajigenre: koryu
Viikkoharjoitukset: 1-2 kertaa (3-4h)
Kattojärjestö: European Jodo Federation


Shinto Muso-ryu jojutsu

Shinto Muso-ryu jojutsu on 1600-luvun alkupuolella perustettu taistelulajikoulukunta, jota pidetään vanhimpana jo-kepin käytön tyylisuuntana. Koulukunnan perusti Muso Gonnosuke -niminen samurai, jolla oli opetuslupa Tenshin Shoden Katori Shinto Ryussa.

Hävittyään kaksintaistelussa legendaariselle Miyamoto Musashille Gonnosuke vetäytyi askeesiin mietiskelemään tappiotaan, jolloin hän koki jumalaisen näyn. Sen innoittamana hän lyhensi ja ohensi miehen mittaista bo-sauvaa luoden näin maasta rinnan korkeudelle ulottuvan jo-kepin. Shinto Muso-ryun perimätiedon mukaan Gonnosuke voitti aiemmin voittamattomana tunnetun Musashin jo-tekniikallaan haastettuaan tämän uudelleen kaksintaisteluun.

Bushin lähitaisteluaseiden, kuten keihään, miekan ja naginatan tekniikka yhdistyy Shinto Muso-ryu jojutsussa. Koulukunta sisältää yli 60 jo-kataa, jotka on ryhmitelty seuraaviin sarjoihin: Omote, Chudan, Ranai, Kage, Samidare, Gohon no Midare, Okuden ja Hiden Gokui. Kullakin sarjalla on oma luonteensa ja tehtävänsä harjoittelijan kehitystä ohjattaessa. Viimeinen sarja pidetään salassa kaikilta niiltä, joille ei ole myönnetty koulun korkeinta oppiarvoa, menkyo kaidenia. Kata-harjoitteissa nuoremman harjoittelijan roolissa toimiva varustautuu yleensä jo'lla ja vanhempi puumiekalla, mutta kouluun kuuluu olennaisena osana myös katoja pelkillä puumiekoilla (kenjutsu). Myöhemmin Shinto Muso-ryun yhteyteen on liitetty myös lyhyen kepin (tanjo), ketjusirpin (kusarigama), väkäsellä varustetun teräspampun (jutte) ja sitomisen (hojojutsu) taidon osa-alueita.

International Jodo Federation

Shinto Muso-ryu jojutsun säilymiseksi on perustettu kansainvälisiä kattojärjestöjä, joista kenties merkittävin on itsensä koulun viimeisen päämiehen Shimizu Takajin (1896–1978) yhdessä yhdysvaltalaisen lähioppilaansa Donn F. Draegerin kanssa perustama International Jodo Federation, johon mm. ensimmäiset kouluun hyväksytyt länsimaalaiset kuuluvat.

European Jodo Federation on liiton Euroopan jaos. Se järjestää vuosittain viikon pituisen kesäleirin, jossa harjoittelijat eri jäsenmaista tapaavat intensiivisen harjoittelun ja sosiaalisen kanssakäymisen merkeissä.

Liiton piirissä seurataan hyvin konservatiivista Shinto Muso-ryun opetuslinjaa. Vanhempi tekninen tyyli poikkeaa selkeästi monista muista koulun linjoista, jotka ovat tekniikaltaan lähempänä standardisoitua kendoliiton jodoa (ZNKR Jodo).

Helsinki Jodokai

Helsinki Jodokai on ainoa seura Suomessa, joka on yhteydessä European Jodo Federationiin. Tästä myös seuraa, ettei missään muualla maassamme ole tarjolla Shinto Muso-ryu jodo-opetusta, joka teknisesti vastaisi kykseisen liiton piirissä harjoiteltavaa tyyliä (tilanne 07/2013).

Helsinki Jodokain harjoittelijakunta on tähän asti ollut opiskelijavoittoinen, ja seura tunnistautuukin yliopistolaisseuraksi, joka ottaa säännöllisesti osaa yliopiston sisäisiin taistelulajinäytöksiin ja -kampanjoihin. Tästä huolimatta opetusta ei ole ikinä ollut tarkoitus evätä yliopiston ulkopuolisilta, vaan seura on alusta asti toivottanut kaikki perinteisestä jodosta aidosti kiinnostuneet tervetulleiksi.

Jodon voi aloittaa Helsinki Jodokaissa koska tahansa ympäri vuotta ottamalla yhteyttä seuran sähköpostiin ja tulemalla aluksi seuraamaan harjotuksia. Keväsin ja kesäisin suuri osa harjoituksista pidetään ulkona. Harjoittelupaikkoihin (sisä- ja/tai ulko-) lukeutuvat Kontula, Arabia, Kumpula, Viikki ja Myllypuro.

Linkit

European Jodo Federation: http://www.fej.ch" onclick="window.open(this.href);return false;
Helsinki Jodokai: http://helsinkijodokai.nimenhuuto.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Kuvake
SMRHKI
joukkopotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 21
Lauteille: Lokakuu 2011
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Shinto Muso-ryu

Helsinki Jodokai (Shinto Muso-ryu jojutsu), Helsinki

#2

Viesti SMRHKI »

Päivitys: Helsinki Jodokai ei enää vuoden 2019 jälkeen ole ollut kytköksissä yliopistojen taistelulajiseurojen toimintaan.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 69 kurkkijaa