Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Miksi tietyt lajit ovat suosittuja ja toiset eivät?

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Mika Väyrynen
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 943
Lauteille: Tammikuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Miksi karate on niin suosittua?

#76

Viesti Mika Väyrynen »

Morjens.

Minua on pidempään näitä karatekeskusteluja lukiessani vaivannut/ollut utelias eräästä asiasta: Suomessa tuntuu olevan erittäin paljon ja varsin ehdotonta karatetietämystä mitä tulee noihin historia ym juttuihin. Kuten nyt tässäkin ketjussa äskettäin. Mistä tämä tieto tulee? Mitä lähdeteoksia käytetään? Lähetetäänkö asioista/kysymyksistä meili Okinavalle ja kysellään historiasta, katoista, muiden tyylisuuntien meiningeistä jnene?

Kyllähän suomalaiset varmasti Okinavallakin treenaamassa käyvät, kuten tuhannet ja tuhannet länkkärit vuosittain. En kuitenkaan usko että japania ja okinawankieltä puhumattomat ja lukemattomat voisivat päästä historiatutkimuksissa niin pitkälle että tieto olisi sitä itseään. Vaikkapa Hokama-sensei joka on melkoinen auktoriteetti historian suhteen - karaten tietosanakirja, toteaa että on paljon mitä ei tiedetä, eikä tulla koskaan tietämään.

En siis tahdo kenkkuilla. Mutta kuten kaikilla aloilla, kun väittämiä ja "totuuksia "esitetään, herää kysymys että mistä esittäjä on tietonsa ja auktoriteettinsa hankkinut? Ikäänkuin curriculum vitae jolla osoitetaan pätevyys toimia karatehistorian asiantuntijana.

Suosittua karate on. Siksi siitä varmaan täälläkin kiivaasti keskustellaan, sen monista aspekteista.
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 11
Viestit: 23344
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Yhteystiedot:

Miksi karate on niin suosittua?

#77

Viesti TimoS »

Kari Aittomäki kirjoitti: syys 27, 2020, 07.33 Missä ovat lähteet ja merkitys?
Ei mene läpi.
Sille en minä tietenkään mahda, ettei mene läpi, mutta ne lähteet.
Ensimmäinen väitteeni oli, että Funakoshilla ei ollut mitään tekemistä nykyisen kirjoitusasun kanssa oli ehkä hieman epäselvästi ilmaistu, olisi pitänyt olla täsmällisempi ja sanoa, että hänellä ei ollut mitään tekemistä sen valinnan kanssa. Virallisesti, jos niin voidaan sanoa, valinta tehtiin 1936 karatemestareiden kokouksessa Okinawalla. Paikalla olivat seuraavat mestarit: Chomo Hanashiro, Kyan Chotoku, Choki Motobu, Chojun Miyagi, Juhatsu Kyoda, Choshin Chibana, Shimpan Gusukuma, Chotei Oroku ja Genwa Nakasone. Kuten näkyy, ei Funakoshi ollut paikalla. Voit itsekin googlailla hakusanoilla 1936 karate masters meeting, kaikki kertovat samaa.
Toinen väitteeni, että nykyisin käytettäviä kanjeja on käytetty todistettavasti jo 1905. Silloin julkaistiin Hanashiro Chomon kirja "Karate shoshu hen", tunnetaan myös nimellä "karate kumite". Tästä voit lukea lisää esim. täältä. On siis helppo uskoa, että karate-termiä nykyisessä merkityksessä on käytetty jo ennen sitä, mutta tästä ei tietenkään ole mitään todisteita. Käyttivätkö sitten Motobun opettajat kyseistä termiä vai eivät, on täysin mahdoton sanoa ilman aikakonetta, mutta on äärettömän epätodennäköistä, etteivät he olisi vähintään tienneet tuosta merkityksestä.
Nyt kun olen näyttänyt omat lähteeni, missä ovat sinun?
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 27
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Miksi karate on niin suosittua?

#78

Viesti Lasse Candé »

Muistaakseni tuossa samassa kokouksessa päätettiin myös että karatessa käytetään karatepukua, jota Funakoshi ilmeisesti käytti ensimmäisenä yli kymmenen vuotta aiemmin. Niin onko nyt niin, ettei Funakoshilla ole myöskään karatepuvun kanssa mitään tekemistä?

Olisikin mielenkiintoista kuulla kokouksen merkityksestä japsikaratelle. Olen aina ollut vähän sellaisessa mielikuvassa että se on ollut melko vähäinen ja että kokous on enemmänkin hyväksynyt okinawalaiseen karateen asioita jotka japanin puolella jo oli vakiinnuttaneet paikkansa. Kuten nimi karate ja karatepuku.

Aika kovaa puhetta sanoa ettei Funakoshilla ollut mitään tekemistä tuon nimen kanssa.

En ihan ymmärrä Väyrysen kelaa. Yleensä tiedot minkä lähteitä hän kyselee ovat joko selviä faktoja, kuten kirjasta löytyvä viittaus + vuosi (esim Timon viittaus Hanshiron karate-termin käyttöön vuonna 1905) tai sitten referointia siitä mitä ne joilla on hieno curriculum vitae ( :D ) ovat sanoneet tai kirjoittaneet. Ei muuta kuin rohkeasti mukaan keskusteluun niillä tiedoilla tai kysymyksillä mitä on! :jepa: Mutta kysytään nyt, että sanonko nyt liikaa cv:ni pituuteen nähden kun totean Funakoshin käyttäneen karatepukua yli kymmenen vuotta ennen vuotta 1936? Sen varmaan sinäkin tiesit, mutta saako kumpikaan meistä mielestäsi todeta sitä täällä?
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 11
Viestit: 23344
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Yhteystiedot:

Re: Miksi karate on niin suosittua?

#79

Viesti TimoS »

Lasse Candé kirjoitti:Niin onko nyt niin, ettei Funakoshilla ole myöskään karatepuvun kanssa mitään tekemistä?
Sehän on käsittääkseni modifioitu judopuvusta, joten on mahdollista, että Funakoshi oli ensimmäisten joukossa, jotka tuota asustetta käyttivät. Hänhän treenasi muistaakseni Kanon dojolla.
Olisikin mielenkiintoista kuulla kokouksen merkityksestä japsikaratelle. Olen aina ollut vähän sellaisessa mielikuvassa että se on ollut melko vähäinen ja että kokous on enemmänkin hyväksynyt okinawalaiseen karateen asioita jotka japanin puolella jo oli vakiinnuttaneet paikkansa. Kuten nimi karate ja karatepuku.
Tuosta puvusta päättämisestä en osaa sanoa, mutta tuollahan on ko. kokouksen jonkinlainen pöytäkirja länsi-Savon murteelle käännettynä, sieltä voi asiasta lukea. Itse en muista sellaisesta lukeneeni, mikä ei sinällänsä todista mitään muuta kuin sen, että en muista
Aika kovaa puhetta sanoa ettei Funakoshilla ollut mitään tekemistä tuon nimen kanssa.
No Funakoshi ei ollut asiasta päättämässä, joten ei minusta. Oliko hän sitten jonkinlainen ”harmaa eminenssi”, jolla oli niin paljon vaikutusvaltaa, että muut taipuivat hänen tahtoonsa? Tuskin. Itse näen asian siten, että nimenmuutoksen takana olivat pikemminkin käytännölliset syyt, eli kiristyvät välit Kiinan kanssa, jolloin haluttiin tehdä pientä valkopesua kikkailemalla sanoilla ja se, että merkitys ”tyhjä käsi” oli jo vakiinnuttanut asemansa myös Okinawalla. Toki jotkut mestarit, muistaakseni ainakin Kyan, kutsuivat oppiaan ”kiinalaiseksi nyrkkeilyksi/kädeksi”, mutta en nyt tähän hätään muista vaihtoivatko ”virallisesti” tuon kokouksen jälkeen.
Niin ja Väyrysen ihmettelyyn sanon sen verran, että aina saa kysyä. On ihan totta, ettei karaten historiasta tiedetä läheskään kaikkea, mutta melko hyvin se on dokumentoitu viimeisen vähän reilun sadan vuoden ajalta. Itse en usko pätkän vertaa karatehistorioihin, jotka vievät opettajalinjat satojen vuosien taakse. Omassa linjassa, eli Kyanin Shorin(ji) haarassa pidän kutakuinkin luotettavana tietona sitä, ketkä opettivat Kyanille minkäkin katan, mutta esim. Matsumuran opettajaksi mainittu Sakugawa on mahdollisesti ollut olemassa, mutta mitään sen tarkempaa luotettavaa tietoa hänestä ei oikein ole (kuka häntä opetti, mitä hän opetti, jne). On spekulaatiota, mutta hyvin vähän varmaa tietoa.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 27
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Miksi karate on niin suosittua?

#80

Viesti Lasse Candé »

Olikin muuten antoisaa lukea tuon kokouksen pöytäkirja. (Jossa siis kirjoitettuna mitä eri mestarit sanoivat.)

Kokouksessa tosiaankin oltiin vähintään hyvin myötämielisiä karatepuvun käytölle ja myös tyhjän käden kirjoitusasulle. Mutta puheenvuorot tuossa nimenomaisesti toteavat, että tyhjän käden nimityksen käyttö oli vielä tuolloinkin erittäin harvinaista Okinawalla. Hanashiro itse toteaa huomanneensa että hän on kirjoittanut vanhoihin papereihin nimen tuolla tavalla. Lisäksi puheenvuorot toteavat että pääsaarella tyhjän käden nimitys on yleisessä käytössä.

Näkisin ettei luonnehdintani pääsaarten juttujen hyväksymisestä (nimi ja univormu) myös osaksi okinawalaista karatea on aika vahvalla pohjalla, kun lukee mitä kokouksessa oikeasti sanottiin.

Minulle on epäselvää milloin Funakoshi vaihtoi kiinakädestä tyhjään käteen, mutta kirjojen Karate Jutsu ja Karate-Do Kyohan nimien perusteella tämä näyttää tapahtuneen välillä 1925-1935. Tuo kokous Okinawalla taas oli loppuvuodesta 1936. Huomioiden Funakoshin merkityksen, on paksua väittää ettei hänellä ole nimen vaihtumisen kanssa mitään tekemistä, kun hän on ollut yksi sen tietoisista vaihtajista.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 33
Viestit: 18919
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Miksi karate on niin suosittua?

#81

Viesti Andy »

airakti kirjoitti: syys 26, 2020, 20.50 enpä keksi kovinkaan monta muuta lajia jossa 60- ja 70 luvulla aloittaneet harjoittelisi aloittamaansa lajia Suomessa vieläkin. Joten joku juttu karatessa on.
Kamppailulajien osalta tämä johtunee lähinnä siitä, että tuolloin Suomessa ei ollut oikein muita kamppailulajeja ja ne joita oli, olivat luonteeltaan kilpaurheilua, joissa usein siirrytään valmentajaksi, tuomariksi tms. oman kilpauran jälkeen. Joku krekopaini ei ole oikein terveellistä 80-vuotiaana.

Jos puhutaan lajeista yleisesti, niin väittäisin että tällaisia on paljonkin niissä lajeissa, jotka nyt soveltuvat harrastustoiminnaksi ilman kilpatavoitteita. Vaikkapa nyt purjehdus tai sulkapallo.
Viimeksi muokannut Andy, syys 27, 2020, 18.45. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 11
Viestit: 23344
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Yhteystiedot:

Miksi karate on niin suosittua?

#82

Viesti TimoS »

Lasse Candé kirjoitti: syys 27, 2020, 16.59 Huomioiden Funakoshin merkityksen, on paksua väittää ettei hänellä ole nimen vaihtumisen kanssa mitään tekemistä, kun hän on ollut yksi sen tietoisista vaihtajista.
Niin, Funakoshi on varmaan ollut kohtuullisen vaikutusvaltainen pääsaarilla, mutta sen aikainen tiedonkulku Okinawalle ei ole ollut mitenkään erityisen tehokasta, joten vaatii melkoista spekulointia arvioida miten tietoisia Okinawalla ovat hänen toimistaan olleet, erityisesti merkkien valinnan suhteen, joka ei kuitenkaan ole (mielestäni) kovin olennainen asia karatessa, vaikka jonkinmoinen historiahuokailija olenkin. Jotain tietoa on varmasti kantautunut, mutta kukaan ei taida tietää onko sillä ollut merkitystä päätökseen. Myöskään se, että on ”early adopter” ei vielä todista suuntaan eikä toiseen Funakoshin osuudesta nimen vaihdossa.
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 27
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Miksi karate on niin suosittua?

#83

Viesti Lasse Candé »

No tuo pöytäkirja todistaa sen, että tieto on kulkeutunut pääsaarilta Okinawalle nimen suhteen. Koko pöytäkirja alkaa sanoilla:

"The Meeting Excerpt
Genwa Nakasone: When karate was first introduced in Tokyo, the capital of Japan, “karate” was written in Kanji (Chinese character) as “Chinese Hand”. This name sounded exotic, and gradually accepted among people in Tokyo. However, some people thought this Kanji “Chinese Hand” was not appropriate at schools. Some karate dojo wrote “karate” in hiragana (Japanese phonetic letters) to avoid the use of this kanji. That is an example of the temporary use of the word.
In Tokyo, most karate dojo use the kanji “The Way of Empty Hand” for karate-do, although there are still a few dojo using the kanji “Chinese Hand.” To better develop Japanese martial arts, I think kanji for “karate” should be “Empty Hand” instead of “Chinese Hand,” and “karate-do” should be the official name. What do you think?"




Oli tiedonkulku tehokasta tai ei (eli että Genwa Nakasonen luonnehdinta on virheellinen) tuo kokous pelasi tällaisilla tiedoilla ja päätyi vaihtamaan nimen myös Okinawalla.
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 11
Viestit: 23344
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Yhteystiedot:

Miksi karate on niin suosittua?

#84

Viesti TimoS »

OK, tuon myönnän unohtaneeni, mutta ei Funakoshi ollut muistaakseni ainoa tuohon aikaan pääsaarilla vaikuttanut opettaja, joten edelleen nimenmuutoksen laittaminen hänen ansiokseen ei mielestäni ole realistista. Voi toki olla, että aliarvioin häntä tämän suhteen
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 15
Viestit: 16087
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Miksi karate on niin suosittua?

#85

Viesti Kari Aittomäki »

Kiitoksia mehukkaasta keskustelusta ja infosta.
Jep.

Asiaan kuulumattomasti ja uskomattomasti..
Andy, väitätkö siis että mm fyysisesti erittäin vaativassa sulkapallossa kasikymppiset voivat asettua samalle kentälle muun harrastajamassan kanssa?
Tuskin sentään.
Ja aika nuorilta näyttävät kilpapurjehtijatkin minusta. Juu, pitkien reissujen päällystöosaston naamat ovat uurteilla mutta hahmotus tuskin on verrannollinen.

Karate-nimisen lääkkeen anti on siinä että tekee hän höpöä valtavasti pitempään kuin urheilu-orientoituneet metodit.
Luonnollinen ja looginen kropanvahvistus kantaa seniorivuosiin ja silkka kinestetiikka antaa elämänlaatua koko piereksintäkaaren ajan.

Muotilajit tuotteistuksineen ovat ankaran kapeita hahmotuksia, puolivalheita.
Karate on ainoa totuus, tie ja Elämä.
Kiai.
PetriP
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 2135
Lauteille: Toukokuu 2006
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: Judo

Miksi karate on niin suosittua?

#86

Viesti PetriP »

Eihän andy väittänyt että voivat asettua samle kentälle. tai ainakaan kilpailumielessä. Mutta on paljon iäkkäitä sulkkiksen pelaajia ja purjehtijoita. Molempia voi harrastaa varsin pitkään. Ainoa olympia laji jossa voi tasapäin kilpailla edes kohtuullisesti nuorten kanssa lienee kouluratsastus jossa Hikeshi Hokatsu kilpaili noin -70 vuotinaan 2012 olympialaisissa. Ja +60 kisaajia osallistuu kisoihin ainakin silloin tällöin

Sama karatessa. voi harjoitella, mutta se -60 harjoittelu on aivan varmasti erilaista kuin kakskymppisen. vaikka samoissa harkoissa olisivat. Mutta se on japanintuontilajien ero euroopan perinteisiin lajeihin että ei kilpailullinen harrastamine on ollut yleisempää. Mikä on varsin iso syy sille että lajit ovat kasvaneet. höntsä treenaajia on moninkertainen määrä niihin jotka treenaavat tosissaan (kilpailumielessä tai muuten )

[mention]Andy[/mention] Kreko-painia nykyään kyllä harrastetaan vanhemmaksi kuin ennen ja veteraani kisoissa on sarjoja aina ikään 66-70 asti. Tosin 2019 ylin toteutunut oli 56-60. Judossa on vanhempinkin sarjoissa osanottajia. 80 vuotialle se ei varmasti enää oikein sovi.
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Miksi karate on niin suosittua?

#87

Viesti Jussi Häkkinen »

Karatepuvun kehityksestä on suhteellisen hyvä käsitys ja siinä Funakoshi on keskeisenä tekijänä. Muistini mukaan (tästä oli lähteitäkin, mutta olen armeliaasti unohtanut ne) Funakoshi teetti pukuja silloisen judopuvun mallilla kevyemmästä kankaasta ja tämä sitten levisi Okinawallekin.

Nimi on nykyisessä "tyhjä käsi" -muodossa tosiaan esiintynyt jo painetussa teoksessa 1905, eli kyseessä on erittäin vahvasti dokumentoitu tieto sen käytöstä tuossa yhteydessä. Tämä antaa myös olettaa, että nimi olisi tunnettu laajemminkin. Nimityksiä on varmasti ollut jossain vaiheassa useampikin rinnakkain.

Funakoshilla on aivan varmasti ollut tekemistä puvun ja nimen leviämisen kanssa. En usko Motobun kuitenkaan vinoilleen sen kummemmin Funakoshille, vaikka jotain kränää herrojen välillä olikin - hän on todennäköisesti käyttänyt juuri sitä nimikettä, jota hänen opettajansa ovat hänelle käyttäneet. Nimi on todennäköisesti ollut "kenpo" (kiin: Quanfa), kuten myös todennäköisesti monilla muillakin jossain vaiheessa. Myös Motobun pojan nykyisin vetämä tyylihaara käyttää "kenpo" -nimeä (Nihon Denryu Heiho Motobu Kenpo).

Ja miksi Motobun yhteydessä on puhuttu "kiinalaisesta nyrkkeilystä"? Siksi, että quanfa / kungfu -nimitys käännettiin hyvin pitkään termiksi "Chinese boxing" englanninkielisessä kirjallisuudessa. Tässä on siis englanninnos vaikuttanut asiaan.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Hemmukka
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 410
Lauteille: Heinäkuu 2019
Sivulajit: Nyrkkeily, rbsd, muay thai
Takalajit: Taekwondo, shootfighting

Miksi karate on niin suosittua?

#88

Viesti Hemmukka »

Onko pukujen ajatus ollut alunperin yhtenäinen vaatetus vaiko rahastus?
Miksei t-paita kuten nyrkkeilyssä.
Entä onkohan ne vyöarvotkin keksittu vasta japanissa?
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Miksi karate on niin suosittua?

#89

Viesti Jussi Häkkinen »

Hemmukka kirjoitti: syys 28, 2020, 16.40 Onko pukujen ajatus ollut alunperin yhtenäinen vaatetus vaiko rahastus?
Lajiunivormu, suositun judon mallilla.
Miksei t-paita kuten nyrkkeilyssä.
Koska T-paitaa ei nykyisessä muodossaan ollut vielä keksitty ja Japani oli edelleen voimakkaan historiasidonnainen. Lisäksi oli erittäin suosittu univormulaji (judo), jonka levittämistä on aivan taatusti käytetty esimerkkinä.
Entä onkohan ne vyöarvotkin keksittu vasta japanissa?
Kyllä on, Judon perustaja Jigoro Kano loi nykyisen vyöarvojärjestelmän. Funakoshin saavuttua Japaniin hänen nähtiin edustavan karatea viidennen asteen (dan) arvoisena. Karate adoptoi judon vyöarvojärjestelmän käytännössä sellaisenaan, uskoakseni myös judon yliopistosuosiolla oli asian kanssa tekemistä.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 15
Viestit: 16087
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Miksi karate on niin suosittua?

#90

Viesti Kari Aittomäki »

PetriP kirjoitti: syys 28, 2020, 09.21 Eihän andy väittänyt että voivat asettua samle kentälle. tai ainakaan kilpailumielessä. Mutta on paljon iäkkäitä sulkkiksen pelaajia ja purjehtijoita. Molempia voi harrastaa varsin pitkään. Ainoa olympia laji jossa voi tasapäin kilpailla edes kohtuullisesti nuorten kanssa lienee kouluratsastus jossa Hikeshi Hokatsu kilpaili noin -70 vuotinaan 2012 olympialaisissa. Ja +60 kisaajia osallistuu kisoihin ainakin silloin tällöin

Sama karatessa. voi harjoitella, mutta se -60 harjoittelu on aivan varmasti erilaista kuin kakskymppisen. vaikka samoissa harkoissa olisivat. Mutta se on japanintuontilajien ero euroopan perinteisiin lajeihin että ei kilpailullinen harrastamine on ollut yleisempää. Mikä on varsin iso syy sille että lajit ovat kasvaneet. höntsä treenaajia on moninkertainen määrä niihin jotka treenaavat tosissaan (kilpailumielessä tai muuten )

@Andy Kreko-painia nykyään kyllä harrastetaan vanhemmaksi kuin ennen ja veteraani kisoissa on sarjoja aina ikään 66-70 asti. Tosin 2019 ylin toteutunut oli 56-60. Judossa on vanhempinkin sarjoissa osanottajia. 80 vuotialle se ei varmasti enää oikein sovi.
Niinpä niin.
En usko että Andy tarvitsee puolestaselittäjiä, tapanaan ei ole ollut kommentoida tällasia ohilyöntejään mitenkään.

Karaten ero spörttipeputteluihin on se että sekä ankara kihon, kova ottelu, taisteluteho ja kinestetiikka kuuluvat kaikki curriculumiin, niitten painotukset vaan etenevät treenaajansa saadessa vuosirenkaita.
Tämä ei tarkoita sitä että tämä toteeutuisi, valtavasti on niitä sätkijöitä jotka treenaavat omien miletymyksiensä mukaan. Ja eivät kehity eivätkä kehitä.

Mitä painiin tulee, ei kauan ole siitä kun ammattipainin atleetit tekivät todella pitkiä uria ja nutistivat haastajia vielä ikämiehinä.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 60 kurkkijaa