Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Koryu-jujutsu ja randori/sparri

Japanilaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 3419
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Koryu-jujutsu ja randori/sparri

#1

Viesti Jasse »

Monesti ko-ryu lajien edustajat antavat semmoisen kuvan lajistaan ettei siihen kuulu randori, vaan pelkkää kataa ja sen tutkimista ja jonkin asteista soveltamista. Judokat antavat ymmärtää että Jigoro Kano olisi keksinyt randorin. Ja nykyöön jän homma niin taitaa mennäkkin että ko-ryu tyypit katailee ja Judo-tyypit sparrailee.

Väitän kuitenkin että ennen Kodokan judon lanseeraamista 1883 ja vielä muutama vuoikymmen sen jäkeen monissa ko-ryu kouluissa randori kuului vahvasti harjoitteluun. Elikkä jossain vaiheessa (ehkä 1800-luvun puolivälissä) alkoi "urheilullisen jujutsun" trendi jonka Kodokan sitten omi. Jotkut samanhenkiset koryu-opettajat liittyivät kodokanin riveihin ja osa samanhenkisistä pysyi itsenäisenä. Lopulta homma kuitenkin eriyti niin että urheilulliseen jujutsuun eli randoriin ja kilpailuihin keskityttiin Kadokanissa ja hengissä pysyneet ko-ryu tyylit erikoistuivat (jälleen?) vain kataamiseen.

Tässä vähän todisteita näkemykseni tueksi:

Kattava Kodokan artikkeli vuodelta 1904:
https://archive.org/stream/cu3192407116 ... 5/mode/2up" onclick="window.open(this.href);return false;

"Towards the end of Tokugawa Shogunate, there was established in Yedo a training-school for military arts, known as Kobusho, in which all the men-at -arms of Shogunate were training various kinds of military exercise. In this school all the different systems of jujutsu were taught, so that man could make him self acquainted with them all. Efforts were also to give the training an ethical tone, .... but few of the trainers laid any stress on it, the only object of the teachers being to see their pupils victourious in the matches and contests."

Wikitietoa Kanosta: http://en.wikipedia.org.advanc.io/wiki/Kanō_Jigorō" onclick="window.open(this.href);return false;

Lukekaa kosta "jujutsu". Siinä käy hyvin ilmi että Kanon ensimmäinen Tenjin shinyo ryu opettaja teetti ensin randoria ja myöhemmin kataa. Seuraava TSR opettaja ensiksi kataa sitten randoria. Kanon Kito-ryu opettaja tunnettiin kadoistaan mutta silti teetti randoria. Kanon nemesis Totsuka ja hänen Yoshin ryu Totsuka Ha porukkansa tunnettiin "kovana luuna". Kano osallistui heidän kanssaan randoriin eräässä näytöksessä ja Dr Baelz kirjoittaa että Kanon posse hävisi jossain karkeloissa Totsukan jengille. Mutta Kanon jengi voitti siinä kuuluissa 1889 ottelussa Totsukan ja muiden tyylien ukot.

G. Koizumin kirjasta alkuteksti: http://www.bestjudo.com/review/26145/my ... ndamentals" onclick="window.open(this.href);return false;

"When I was twelve years of age I joined a Kenjutsu (Double-handed swordmanship) class, and enjoyed the training under the master of the school which I attended, for three years. Moving to Tokyo, and under the stress of the usual schoolboy feuds, I took up Tenshin-Shinyo-Ryu Ju Jutso under NOBUSHIGE TAGO, who was quite an impressive figure with a long grey beard, although the actual training was mostly left to his young assistant, N. TAKAGAKI. He was a good teacher, kind and gentle, but in RANDORI one day, soon after I had started training, he gave me some terrific kicks, wild pushes and pulls. Then abruptly stopping, he quietly asked me, "Do you know that is what you are doing to me?" Since then, how often have I been reminded of this episode by the zeal of eager beginners! At this TAGO Dojo much time was devoted to the practice of KATA, for which the participants wore black HAKAMA (divided skirt), a band of white cloth across the forehead with the ends knotted at the back of the head and, sometimes, a wooden sword and daggers."

Koizumi alkoi harjoitella jujutsua noin viidentoistaikäisenä noin v. 1900. Hän perusti 1910 luvulla Lontooseen Budokwanin joka liittyi Kodokanin alaisuuteen 1920. Tällöin Koizumi ja legendaarinen Yokio Tani saivat 2. danit Kanolta.

Ja vielä Tanista. Hän ja Uneyoshi tulivat Britteihin vuonna 1900. He sekä Taro Miyake olit ilmeisesti Yataro Handan koulusta jossa Fusen-ryun menkyo-kaiden Tanabe junior opetti porukalle "guardiinvetoa" ja matto-ottelua. Tanaben oppilaat kuristivat Kanon oppilaat n. vuonna 1900 ja jonka jälkeen Tanebe alkoi jakamaan oppejaan Kodokanissa, vaikuttaen ehä näin myös Mitsuyo Meadan mattotaitoihin.

Tässä Taron haastis asiasta v. 1904: http://www.e-budo.com/forum/showthread. ... u-in-Osaka" onclick="window.open(this.href);return false;

Väitän siis että 1800-luvulla (miksei tuota ennenkin) randori/vapaaottelu on ollut merkittävässä osassa harjoittelua, ainakin sen ajan merkittävimmissä ko-ryu jujutsu kouluissa.
Kuvake
Ikkyu
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 819
Lauteille: Huhtikuu 2008
Paikkakunta: Turku
Etulaji: Suiō-ryū iai kenpō
Sivulajit: Kendo
Takalajit: ZNKR iaido

Koryu-jujutsu ja randori/sparri

#2

Viesti Ikkyu »

Sama tilanne oli esimerkiksi miekkataidoissakin. Kilpaottelut ja sparraus suojavarusteissa olivat 1800-luvulla yleistä huvia eri koulukuntia harjoitteleville, mutta hiljalleen tälle tielle lähteneet ryhmät muuttuivat erikoistumisen pakosta geneeriseksi gekkeniksi joka sittemmin johti nykyisenlaiseen kendoon omana lajinaan.
Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 3419
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Koryu-jujutsu ja randori/sparri

#3

Viesti Jasse »

Ikkyu kirjoitti: Sama tilanne oli esimerkiksi miekkataidoissakin. Kilpaottelut ja sparraus suojavarusteissa olivat 1800-luvulla yleistä huvia eri koulukuntia harjoitteleville, mutta hiljalleen tälle tielle lähteneet ryhmät muuttuivat erikoistumisen pakosta geneeriseksi gekkeniksi joka sittemmin johti nykyisenlaiseen kendoon omana lajinaan.
Juu, kendoon ja kenjutsuun olen tutustunut vähemmän kuin jujutsuun, mutta samasta asiasta taitaa olla kyse.

Itseäni hieman häiritsee se että ko-ryu jujutsu piireissä asia esitetään niin että aseettomat ottelut ja otteluharjoitukset eivät koskaan kuuluneet systeemeihin, ja Kodokanin edustajat tahtovat nähdä asian samalla tavalla, painottaen että Jigoro Kano keksi/kehitti tällaisen harjoittelun. Kano kyllä teki paljon budo-liikkeen eteen mutta faktat faktoina.

Kanon liikkeessä oli mukana paljon vieläkin elossa olevien koryu tyylinen edustajia kisaamassa ja sääntöjä sekä katoja laatimassa. esim. Takenouchi-ryun edustajia. Elikkä Kodokan nielaisi osan tyyleista mutta osasta ehkä vain haaran.

Miekkapuolella historia nähdään ehkä realistisemmin eikkä tuollaista selkeää rajaa tyyliin "ko-ryu = kata, kendo = urheilu" ole. Vai kuinka? Löytyykö kendon historiasta Kanoon verrattavaa innovaattoria ja johtohahmoa? Nielikö sulaittiko kendo mitkä traditiot itseensä? ja sulauttiko joistan traditioista vain haaran, niin että toinen haara on nykyään itsenäisesti elossa?
Kuvake
Ikkyu
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 819
Lauteille: Huhtikuu 2008
Paikkakunta: Turku
Etulaji: Suiō-ryū iai kenpō
Sivulajit: Kendo
Takalajit: ZNKR iaido

Koryu-jujutsu ja randori/sparri

#4

Viesti Ikkyu »

Jasse kirjoitti: Kanon liikkeessä oli mukana paljon vieläkin elossa olevien koryu tyylinen edustajia kisaamassa ja sääntöjä sekä katoja laatimassa. esim. Takenouchi-ryun edustajia. Elikkä Kodokan nielaisi osan tyyleista mutta osasta ehkä vain haaran.
Ymmärtääkseni osasyy Kodokanin alkuaikojen menestykseen olikin se, että hän scouttasi jo valmiiksi ansioituneita jujutsun harjoittelijoita joita sitten treenautti hyvin tarkoitushakuisesti?
Miekkapuolella historia nähdään ehkä realistisemmin eikkä tuollaista selkeää rajaa tyyliin "ko-ryu = kata, kendo = urheilu" ole. Vai kuinka? Löytyykö kendon historiasta Kanoon verrattavaa innovaattoria ja johtohahmoa? Nielikö sulaittiko kendo mitkä traditiot itseensä? ja sulauttiko joistan traditioista vain haaran, niin että toinen haara on nykyään itsenäisesti elossa?
Kyllä miekkapuolellakin aivan samaa erottelua, historian tuntemattomuutta ja molemminpuolista ymmärryksen puutetta on.

Mitä tulee koryu-koulukuntien sparrauksen olemassaolon kieltämiseen: monet koulukunnat jotka eivät lähteneet otteluharjoitteluun mukaan ovat todennäköisesti ainakin joskus harjoitelleet kataa hyvin vaihtelevillä vapauden asteilla (tässä päästään helposti samaan kinaan kuin aikoinaan karaten kanssa: onko katan harjoittelu soveltavasti ja vapaasti yhä kataa vai jotain muuta?). "Ei olla treenattu gekkeniä" ei välttämättä tarkoita, etteikö vapaampaa harjoittelua ole ollut, vaan ehkä vain sitä ettei se ole ollut katan kontekstista irrotettua ja bambumiekkamatseihin tähtäävää. Kuten kuitenkin sanottu, monet koulukunnat (tai enemmänkin tiettyjen opettajien salit) treenasivat ihan rehdisti gekkeniä, mutta niillä on todennäköisesti ollut myös vaihtelevia käytäntöjä sen suhteen, onko se laskettu osaksi koulukunnan/salin varsinaista oppimäärää vai tukevaksi treeniksi (vaiko myöhemmin ihan päälajiksi, perinteisten katojen jäädessä sivuun).

Kendon kehitys nykymuotoonsa on ollut kohtuullisen pitkä ja asteittainen tie, ja ketään yksittäistä Kanoon verrattavaa muutoksen ajajaa ei ole. Olen itse kirjoittanut tästä hyvin pintapuolisesti blogissani, ja hieman tarkemmin historiaan paneutuva mutta lähinnä Itto-ryu -kytkösten kautta asiaa tarkasteleva pätkä löytyy täältä. Kano muuten oli kyllä prosessissa osin mukana, kun miekkailua ruvettiin istuttamaan judon lailla koulujärjestelmään.

Myös muita hyviä kirjoituksia aiheesta löytyy ja voin koittaa etsiä esimerkkejä paremmalla ajalla. Kysymys koulukuntien sulautumisesta on myös mielenkiintoinen ja alustavasti voisin väittää, että se ei mennyt samalla kaavalla kuin judon kanssa, vaan esimerkiksi monet nykyisenlaisen kansallisesti standardoidun kendon alkuaikojen suuret nimet säilyttivät vahvan koryu-identiteetin ja myös välittivät koulukuntia edelleen. Vastaesimerkkejäkin pois kuihtuneista koulukunnista toki on. Koitan kirjoitella tästä myöhemmin lisää, jos saan kasaan jotain järkevää.
PetriP
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 2135
Lauteille: Toukokuu 2006
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: Judo

Re: Koryu-jujutsu ja randori/sparri

#5

Viesti PetriP »

En tiedä mistä sellainen käsitys on että judokat pitäisivät randoria judon keksintönä. Judossa randorin määrää kasvatettiin verrattuna niihin tyyleihin joita kano oli treenannut. Kito-ryu on aina sisältänytbrandorin ja siitä judonnpysty-randori on kehitetty, mutta judossa kata vainjöivät pienempään osaan.

Itsepuolustukseen tähtääväsä lajissa sparrin omainen randori ei välttämättämole se paras harjoite.
Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 3419
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Re: Koryu-jujutsu ja randori/sparri

#6

Viesti Jasse »

PetriP kirjoitti: En tiedä mistä sellainen käsitys on että judokat pitäisivät randoria judon keksintönä. Judossa randorin määrää kasvatettiin verrattuna niihin tyyleihin joita kano oli treenannut. Kito-ryu on aina sisältänytbrandorin ja siitä judonnpysty-randori on kehitetty, mutta judossa kata vainjöivät pienempään osaan.

Itsepuolustukseen tähtääväsä lajissa sparrin omainen randori ei välttämättämole se paras harjoite.
Kirjoja ja foorumeita lukemalla kai tällanen käsititys on tullut. Siis käsitys jonka mukaan useimmat judokat näkisivät Kanon kehittäneen randorin. Saatan olla täysin väärässäkin. Tällainen ajatus olisi joka tapauksessa täysin ymmärrettävä keneltä tahansa jos tutustuisi judoon ja ko-ryu tyyleihin esim. videoita tai näytöksi katselemella. Lajit muuttuu.

Omasta mielestäni painiskelu antaa hyvät valmiudet puolustaa itseään ja käyttää voimaa, sen päälle kun oppii tekniikkaa ja sen elävää soveltamista niin avot.
Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 3419
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Koryu-jujutsu ja randori/sparri

#7

Viesti Jasse »

Lainainasin kirjastosta Nippon Budokanin vuonna 2009 julkaiseman kirjan (joka sisältää DVDn) "Budo the Martial Ways of Japan". En ole vielä koko juttua lukenut mutta tämmöin info , joka kertoo taas jotain jujutsun ja judon suhteesta, osui silmään: 1883 opetusministeriö mietti ensimmäistä kertaa jujutsun ja gekken lisäämistä opetukseen. 1913 jujususta ja gekkenistä tehtiin valinnaisia lajeja keski- ja normaaikoulun miesoppilaille. 1926 ehdotettiin lajien tekemistä pakollisiksi. Tämä ei mennyt läpi mutta lajien nimet vaihdettiin muodollisesti judoksi ja kendoksi.
tabitha
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 6065
Lauteille: Toukokuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

Koryu-jujutsu ja randori/sparri

#8

Viesti tabitha »

Mä harrastin suunnilleen 5 vuotta Daito-ryuta ja suoritin 1.danin. Sparri ei ollut mikään tuntematon juttu sillä salilla. Usein sparrattiin kumisten tantojen kanssa. Vaikka tekniikkaa aina välillä kokeiltiin sparrissa, sitä ei opeteltu sparrin kautta siinä määrin kuin urheilukamppailussa.

Eniten kunnioittamani Daito-ryu-opettaja Amatsu Yutaka sanoi, että jos Daito-ryun haluaa saada toimimaan, kannattaa harjoitella jotain urheilukamppailulajia erikseen ja kisaamisen kokeminen olisi hyvä. Minua välillä mietitytti, miksi näin, mutta tämän opettajan tekniikat keskittyivät mielestäni tosi voimakkaasti sormien vääntämiseen ja silmiin ja kurkkuun hyökkäämiseen. Ne asiat jotka useimpien urheilukamppailulajien säännöissä rajataan pois ensimmäisenä, oli juurikin ne asiat joihin keskityttiin, ja jos sen kaiken halusi sisällyttää sparriin niin tuntui että siitä tulee niin kevyttä "merkkailua" ettei siinä ole enää sitä samaa fyysistä kovuutta kuin urheilukamppailun sparrissa. Jos joka toinen tekniikka pitää tehdä hitaasti kevyellä kosketuksella niin elävästi tehdyssä katassakin on enemmän vauhtia.

Muista koryu-lajeista minulla ei ole omakohtaista kokemusta, mutta sen vähän perusteella minkä tiedän, useimmissa lajeissa joihin kuuluu jujutsua, randori on tuttu käsite. Lisäksi videolta oon nähnyt sparria keihäillä, en muista nyt mikä tyyli.
Eerik Norvio
Wer mit Ungeheuern kämpft, mag zusehn, dass er nicht dabei zum Ungeheuer wird. Und wenn du lange in einen Abgrund blickst, blickt der Abgrund auch in dich hinein. -Friedrich Nietzsche
magamies
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 700
Lauteille: Joulukuu 2005

Koryu-jujutsu ja randori/sparri

#9

Viesti magamies »

Uskoisin, että Jyrki Rytilä on tuonut Suomessa harjoitettavaan Daito Ryuhun sitä sparriakin, koska Jyrki oli nimenomaan alunperin moderin tyylin jujutsuka, 15 vuoden kokemus ja 2. danin musta vyö modernista jujutsusta Aven salilla.
Magamies
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 54 kurkkijaa