Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Atemi - kuzushi - tsukuri - kake

Japanilaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Atemi - kuzushi - tsukuri - kake

#1

Viesti Lasse Candé »

Nämä budobumin blogit ovat olleet melko lupaavia. Tässä yksi kuzushista.

http://budobum.blogspot.fi/2015/07/kuzu ... ncing.html" onclick="window.open(this.href);return false;


Ketjun avaus jää vähän puolittaiseksi, kun on kädet juuri nyt semisti täynnä, mutta kuka tahansa voi kirjoittaa ajatuksia pohjalle. Tekstissä mainitaan judotekniikan vaiheet kuzushi-tsukuri-kake. Itse lisäsin atemin, jotta päästään suht tyypilliseen japanilaiseen malliin. Atemi selvästi vähintään tietyssä mielessä puuttuu judosta kun ei oikein saa lyödä.



Selkokielellä heille, jotka eivät yhtään hokaa:
Tämä malli on siis jotakuinkin se kun oman tekniikan teko aloitetaan (torjunnan jälkeen) lyönnillä ja jatketaan esim alasvientiin. Eli tietyssä mielessä melko standardisoitu japanilainen formaatti, jota karkeasti vaikkapa aikidossa ja moderneissa jujutsuissakin seurataan.
Oar
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 555
Lauteille: Huhtikuu 2011

Atemi - kuzushi - tsukuri - kake

#2

Viesti Oar »

My friend Michael Hacker likes to interpret kuzushi as “undermining the foundation.” For a long time, this was the best interpretation of kuzushi I had found. It’s quite a graphic and effective image. If you undermine the foundation of a building, it falls down under it’s own weight. If you can undermine the foundation of your partner, they will begin to fall down and all you have to do is direct your technique so they can’t recover.
Ylläoleva on mielestäni hyvin sanottu ja kuvailtu. "Horjutus" (tai off-balancing) on vähän liian yksinkertaistettu sana ilmaisemaan kuzushin konseptia, ja voi helposti rajoittaa omaa mielikuvitustakin kun ajatellaan sitä pelkästään horjutuksena.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Atemi - kuzushi - tsukuri - kake

#3

Viesti Lasse Candé »

Atemi siis viittaa lyöntiin, potkuun tai vastaavaan. Tässä yhteydessä koko suorituksen alkuvaiheessa tapahtuvaan toimenpiteeseen jolla pyritään mahdollistamaan tulevaa.

(Atemista väännetään silloin tällöin ja yksi näkemys on että se tarkoittaa vain lyöntiä. Tämä riippunee kontekstista merkittävissä määrin.)

Kuzushi viittaa horjutukseen, mutta tuon linkin teksti avaa termiä hieman laajemmaksi, tavalla josta esim itse pidän suuresti. Kuzushinkin tarkoitus on tässä yhteydessä mahdollistaa kokonaisuus.

Tsukuri selitetään myös linkissä, mutta näkisin sen itse tekniikan oikeana suorituksena siltä osin että lähdetään ylipäätään oikeista lähtökuopista (niin oma asento kuin vastustajankin) suorittamaan varsinaista tekniikkaa.

Kake on varsinaisen tekniikan suoritus, joka onnistuakseen soisi pohjalleen noita edellisiä vaiheita.




Näen itse asian about sellaisena jatkumona jossa atemi mahdollistaa kuzushin. Ilman sitä vastustaja painii kuzushia vastaan. Näin kun atemin näkee, tulee kysymykseen myös säikäytykset ja kaikki muutkin laajennukset lyönnistä. Kuzushia tosiaankin avataan hyvin tuossa. Itse kokenut sen usein olevan varsin pieni ryhdin rikkominen, jota ei välttämättä edes huomaa, mutta joka tekee sen että ei ole millä vääntää tekniikkaa vastaan. Vaikkapa kotegaeshia vastaan pystyy usein vääntämään, mikäli saa vääntää koko vartalolla mutta heikompikin saa kotegaeshin toimimaan jos vartalon tukea ei ole.

Kuzushin harjoittelussa pitäisi opetella herkkyyttä. Itse tykkään ajatella että niin vähän kuin mahdollista. Usein sitä joutuu kaverilta ihan kysymään että onko sitä. Tuossa melko hyvin kuvataan myös lukitseva kuzushi. Meillä Wadossa tehdään silloin tällöin ikäänkuin seinä johon ei voi nojata, mutta josta jos liikkuu, kaatuu. Liioiteltu tulkinta on että tönäisee tällä seinällä. Toinen horjahtaa, astuu jalkansa alas ja onkin taas hyvässä tasapainossa.

Tykkäsin tuossa tekstissä siitä että se korosti tasapainosanan ongelmia. Otollinen tilannehan on se kun sen lisäksi on paljon vapautta tasapainoaseman ympärillä.


Meillä on sellaiset paritekniikat kuin kumite gata, mitä ei kaikissa organisaatioissa hirveästi tehdä. Kyseessä on Otsukan tietynlainen systematisointi, jossa varsin suuri osa tekniikoista päättyy kuzushi-kohtaan. Näiden pohjalla on historiallisesti nimenomaisesti kuzushia harjoittava katasarja. Osassa horjutus on hyvin pieni. Joissain uudemmissa esim tuubissa näkyvissä versioissa horjutusta on kasvatettu, jolloin se ei ihan samalla tavalla enää ole kuzushi vaan siitä on ikäänkuin tullut kake.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 48 kurkkijaa