Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Boogu kumite

Japanilaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Boogu kumite

#16

Viesti Mika »

Ajatuksena nuo yhteiset kisat on todella kaunis. :)

Mutta se ei uskoakseni ikinä toteudu, sillä aikuiset miehet osaavat niinkin "henkisesti kasvattavissa harrastuksissa" kuin kamppailulajeissa käyttäytyä kuin lapset. :hiekkalaatikko:
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Boogu kumite

#17

Viesti Lasse Candé »

Ihan perustason kysymyssarjana, onko boogu kumite laajemmin katsottuna ihan mitä tahansa paritekemistä / sparraamista / ottelua raskaassa suojavarustuksessa? Ja mitä tämä suojavarustus tässä tapauksessa tarkoittaisi?

Mitä tarkoittaa boogu? Onko boogu tsuki enemmän jonkin tietyn haarauman tietty ottelusäännöstöperinne kilpailuun? Mitä tsuki tässä tarkoittaa? Lyöntiä? Ja jos, niin miksi se on tuossa nimessä?

Ymmärsinkö oikein että boogu kumite on kehitetty Seibukanissa? Mitä se on siellä eri aikakausina tarkoittanut ja miksi sitä on tehty? (Suhteessa perinteiseen karateensa.)



Alla kuva ilmeisesti ainakin Kenwa Mabunista suojavarustuksessa. (Abernathyn sivulta.)

http://www.iainabernethy.co.uk/sites/de ... ring_2.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Kuva

Muistaakseni Jalamon Bushi no tessa tai Karate-jutsussa (wittu kun ne ovat toisella kämpällä) oli vastaavaa kuvaa joistain muista mestareista. Tuolla Abernathyn sivulla on referaattia Mabunin sanomasta, jossa:
Kenwa Mabuni (founder of Shito-Ryu) also experimented with armour to permit hard contact while keeping the sparring safe (PHOTO 3). However, he had his reservations about the armour and was concerned people would come to rely upon it:

“The main disadvantage of the armour to date is that we are not fully able to use any part of the body as a weapon; which is the nature of karate. It is my hope that the current armour will be improved and with continued practice and research this problem can be overcome. In the meantime, those who use armour should not neglect the practice of kata in conjunction with prearranged sparring and free sparring without armour. Otherwise, you will come to rely on the armour. Consequently, you will miss the aim of Karate which is to be able protect yourself from an assailant.”
http://www.iainabernethy.co.uk/article/ ... i-practise" onclick="window.open(this.href);return false;

Vaikka en fanitakaan Abernathya ihan kaikin osin, on ainakin lainauksia otteluun liittyen.

Pääpointti kuitenkin, että Jalamon kirjassa (muistaakseni) todettiin muidenkin mestareiden olleen varauksellisia näitä ottelumuotoja kohtaan ja asia esiteltiin vähän niinkuin kokeiluna, joka sitten päättyi tms.



Onko jollakulla Seibukanistilla tästä historiallisesta kehityksestä enemmänkin tietoa? Esim minkälaisissa mietteissä juttuun on (oletettavasti) Seibukanilla päädytty ja onko jokin vastaava yleistä Okinawalla? Poikiko kokeilut tai vastaavat hylkääviä tai muotoa kehittäviä ratkaisuja?

Uskoisin muuten, että suojin matsaamisen historia okinawalaisessa karatessa voisi olla mielenkiintoinen tutkittava sellaiselle ketä kiinnostaa...
Jörri
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 426
Lauteille: Joulukuu 2013
Etulaji: Taekwondo

Boogu kumite

#18

Viesti Jörri »

Luulisi että ainakin Take-do matsaajia tuollainen voisi kiinnostaa ihan vierailuna. Miksipä ei meiltäkin joku jos kisakalenteri myötää.
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 23344
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Yhteystiedot:

Re: Boogu kumite

#19

Viesti TimoS »

Kaikkiin kysymyksiin kun en tiedä vastauksia, niin vastailen loppuihin joskus myöhemmin jos saan tarkempaa tietoa
Lasse Candé kirjoitti: Mitä tarkoittaa boogu?
En osaa japania tarpeeksi, mutta käsittääkseni sillä tarkoitetaan "haarniskaa", siis sellaista kendo-tyylistä.
Onko boogu tsuki enemmän jonkin tietyn haarauman tietty ottelusäännöstöperinne kilpailuun?
No tavallaan kai sen voisi noinkin ajatella. Se on vain eräs tapa treenata ja kilpailla, Okinawalta lähtöisin. Se "haarauma" tulee minusta siitä, että se on ollut aika suosittua varsinkin Kyan-lähtöisissä tyyleissä, esim. Chito ryu ja renshinkan, Seibukankin aikoinaan.
Ymmärsinkö oikein että boogu kumite on kehitetty Seibukanissa?
Ei. Zenryo sensei oli kaiketi yksi tuon muodon pioneereista, mutta ei voida sanoa, että se olisi Seibukanissa kehitetty. Monet muutkin tutkivat aikoinaan tätä otteluamuotoa, esim. Kenwa Mabuni ja Shigeru Nakamura
Mitä se on siellä eri aikakausina tarkoittanut ja miksi sitä on tehty? (Suhteessa perinteiseen karateensa.)
Nyt tuli vaikea kysymys. Minun käsittääkseni se on ollut vain yksi tapa treenata ja testata oppimaansa suhteellisen turvallisesti (lähes) täydellä voimalla. Zenryo sensein aikaan tämä oli kaiketi suositumpaa kuin nykyisin. Syitä hiipumiseen Seibukanissa emme tiedä.
Vaikka en fanitakaan Abernathya ihan kaikin osin, on ainakin lainauksia otteluun liittyen.
Täysin samaa mieltä koko lauseesta :) :ot: mutta hauska välillä katsoa toisella foorumilla, miten yksi Abernethy fani repii aina pultit kun nimi kirjoitetaan vähän väärin
Esim minkälaisissa mietteissä juttuun on (oletettavasti) Seibukanilla päädytty ja onko jokin vastaava yleistä Okinawalla?
Yleisintä lienee ihan normaali "hippakarate" ( en tiedä mikä sen virallinen nimi on), enkä tiedä miten yleistä tällainen boogukumite siellä nykyään on. Jotkut tyylit/koulut sitä ilmeisesti vielä treenaavat, mutta en tiedä kilpailuista sanoa. Seibukanissa tuohon on aikoinaan luultavasti päädytty koska haluttiin treenata ja testata opittua lujaa, mutta turvallisesti
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 23344
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Yhteystiedot:

Re: Boogu kumite

#20

Viesti TimoS »

Wikipedian artikkelista Seikichi Odosta
Bogu Kumite
Bogu Kumite (防具組手) is a form of armored training used in some Okinawan kempo styles of karate. The origin of this unique training approach is credited to Shigeru Nakamura. Shorin-ryu, Chito-ryu, Isshin-ryu, Shorinji-ryu and Nippon Kempo also employ this training method.

Bogu Kumite is a rough, full contact training method in which the participants are discouraged from using feints and jabs and are expected to throw full-power blows. Rules vary between practitioners, but a generally accepted norm is to only count strikes that would incapacitate the opponent, had they not been wearing the gear. Hits must land on the gear and on the steel cage of the mask.

Equipment
Bogu gear is made of pieces analogous to those of kendo bogu.

Men- steel cage mask (or heavy clear plastic) that covers the anterior and lateral head, with an opening in back. It extends to the neck to provide a degree of control during heavy impacts. Kumite men usually have shorter neck pieces since they do not usually need to stop the heavy blows to the clavicle as with kendo armor.

Kote- padded gloves, often of the Kempo variety with finger articulations.

Do- semi-rigid chest protector made with several padded plates of various materials such as heavy plastic or light metals sewn into it.

Participants also usually wear a groin protector, elbow pads and shin protectors as with other karate training methods.
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Boogu kumite

#21

Viesti Lasse Candé »

Hyvää settiä Timolta ja naurahdin kun linkittelin Abernethya ja kirjoitin vahingossa nimen väärin, vaikka se näkyy ihan noissa linkeissäkin. :)

(Tämä ei ollut tarkoituksellinen alkeellisimman disautuksen muoto.)
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Boogu kumite

#22

Viesti Andy »

Tuon varustepuolen taustalla taitaa tosiaan olla se että on käytetty sellaisia varusteita, joita on aikoinaan ollut Okinawalla saatavilla. Pääosin siis jotain kendosuojia. Nämä ovat sitten lähteneet elämään omaa elämäänsä, kun niitä on alettu kehittää. Jos boogu-kumite olisi keksitty jenkeissä, olisi lähtökohtana voinut olla vaikka jenkifutiskypärä ja jääkiekkoveskarin suojat.

Jos nykyään alasi miettiä sopivaa varustusta noille säännöille niin varmaan yhdistelmä kudokypärä, taekwondo- tai thainyrkkeilypanssari ja vapaaotteluhanskat olisi aika hyvä.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 23344
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Yhteystiedot:

Re: Boogu kumite

#23

Viesti TimoS »

Andy kirjoitti: Tuon varustepuolen taustalla taitaa tosiaan olla se että on käytetty sellaisia varusteita, joita on aikoinaan ollut Okinawalla saatavilla. Pääosin siis jotain kendosuojia. Nämä ovat sitten lähteneet elämään omaa elämäänsä, kun niitä on alettu kehittää. Jos boogu-kumite olisi keksitty jenkeissä, olisi lähtökohtana voinut olla vaikka jenkifutiskypärä ja jääkiekkoveskarin suojat.
Pitäisin tätä hyvin todennäköisenä
Jos nykyään alasi miettiä sopivaa varustusta noille säännöille niin varmaan yhdistelmä kudokypärä, taekwondo- tai thainyrkkeilypanssari ja vapaaotteluhanskat olisi aika hyvä.
Piti ihan katsoa millainen tuo kudo-kypärä on ja löysin tällaisen kuvan
Kuva
Miten iskunkestävä tuo muovi on? Ja miten helposti tuo huurtuu hengityksestä niin paljon ettei näe mitään? Ensimmäisen kysymyksen taustana lähinnä se, että aikoinaan yksissä kisoissa entinen seurakaveri löi vastustajan kypärän metalliristikon lommolle, muistaakseni oizukilla vastapalloon :) kypärän pitäisi siis ääritapauksissa olla sangen kestävä
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Ale
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1210
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Lahti
Etulaji: Shorin-ryu Seibukan karate-do
Sivulajit: Okinawalainen kobudo
Takalajit: JKA-Shotokan
Sin moo hapkido
Shorin-ryu (Okuhara-ha)

Boogu kumite

#24

Viesti Ale »

Ne on käsittääkseni samanlaisia kuin FSSK:n omistamat Playwell-kypärät. Virallisissa kisoissa käytettävät on vain törkeän hintaisia.
Aleksi Isotalo
http://www.seibukanlahti.fi

"People sleep peaceably in their beds at night only because rough men stand ready to do violence on their behalf."
"I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it. "
Kuvake
JanneM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 20197
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: JKL

Boogu kumite

#25

Viesti JanneM »

Kyllä noi Playwellin kypärät ainakin kestää hyvin.
@Mjölnir niitä jälleenmyy.
-Janne Maunonen-
**No jasinui salmul saralra**
JKL Fight Club
Defendo JKL
American Defendo Academy
Kuvake
Mjölnir
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 24802
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Valkeakoski
Etulaji: Jyrki Saario Defendo
Sivulajit: Potkunyrkkeily, BJJ
Takalajit: Krav Maga, Hokutoryu Ju-jutsu, Escrima, Aikido, Muay Thai, Shootfighting
Yhteystiedot:

Boogu kumite

#26

Viesti Mjölnir »

Jep. Mun kautta saa, 69€, sisältää alv 24%. Koot senior ja junior, värit musta, valkoinen ja punainen

Edit: kestää hyvin, hengittää. Sisäpintaan kannattaa laittaa huurteenpoistoainetta tai hieroa astianpesuainetta pleksiin
"Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä minä olen pahin pimeys laaksossa"
-Psalmi 23:4 (modattu)

Instructor Petteri
Defendo Green Director
Liity etupotkijaksi
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 11111
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Boogu kumite

#27

Viesti flammee »

No minkälaisia nuo kypärät sitten on? Eli siis onko ihan umpinainen koppi naamasta, vai hengittääkö se jostain reiästä, huurtuuko ja miten voiman jakautuminen iskussa toimii, eli miltä tuntuu kun lyödään suoraa, sivukoukkua tai kohokoukkua plexiin? Aiheuttaako suurempi vipuvarsi enemmän vääntöä joissain tilanteissa?

Ihan teoriassa vaan kiinnostaa, kun on niin mielenkiintoisen näköinen matsaussuojausvehjes...
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Boogu kumite

#28

Viesti Andy »

Pakko laittaa tämä.

Kuva

Muistelen nähneeni jotain vanhoja kuvia, missä entisajan karatemiehet olisivat olleet baseball-suojissa. Baseballhan tuli Japaniin joskus 1900-luvun alussa ja saavutti suuren suosion.

EDIT: Eihän vaan tuossa Lassen laittamassa mustavalkokuvassa ole baseball-rintapanssari?
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Lasse J
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 442
Lauteille: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Vantaa
Etulaji: 少林寺流空手道
Sivulajit: Yang Taiji Quan
Takalajit: Wadoryu karate, Kokondo karatejutsu, Shorinjiryu Renshinkan, Xing Yi Quan
Yhteystiedot:

Boogu kumite

#29

Viesti Lasse J »

Bogu kumite on olennainen osa myös Kori Hisatakan (1907-1988) Shorinjiryu Kenkokania. Hisataka (kuten monet aikalaisensa okinawalaiset ja japanilaiset budokat kuten esim. Renshinkanin Tamotsu) treenasivat myös Kiinassa sikäläisiä lajeja kuten Baijiquania. Olisikohan niin, että bogu kumite -ottelutavan "juuret" ovat Kiinassa?
Si vis pacem, para bellum
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 23344
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Yhteystiedot:

Re: Boogu kumite

#30

Viesti TimoS »

Lasse J kirjoitti: Bogu kumite on olennainen osa myös Kori Hisatakan (1907-1988) Shorinjiryu Kenkokania. Hisataka (kuten monet aikalaisensa okinawalaiset ja japanilaiset budokat kuten esim. Renshinkanin Tamotsu) treenasivat myös Kiinassa sikäläisiä lajeja kuten Baijiquania. Olisikohan niin, että bogu kumite -ottelutavan "juuret" ovat Kiinassa?
Ensin :ot: osio: Tamotsun treenaaminen Kiinassa on hyvin todennäköisesti sepitetty.
Aiheesta itsessään taas: tuo on vaikea kysymys, koska mitä katsotaan juuriksi? Löytyikö tuon ajan Kiinasta täyskontaktiharjoittelua/-ottelemista? Hyvin paljon mahdollista. Entä löytyikö sieltä suojat päällä ottelemista? Epäilen, joskaan en voi sitä poiskaan sulkea, mutta tuohon maailmanaikaan niitä suojia tuskin oli saatavilla
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 46 kurkkijaa