Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Budon pasifismi & militarismi

Japanilaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 3400
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Budon pasifismi & militarismi

#1

Viesti Jasse »

Kaverini japanilainen ystävä kuulemma mainitsi että perinteiset arvot ovat nousussa Japanissa - puhutaan kuulemma jopa ”toisen maailmansodan arvoista”. Mietin että onko näin? Ja jos on niin miten se vaikuttaa eri budo ja bujutsu kouluihin?

Olen monesti miettinyt sitä miten toisen maailmansodan tapahtumat ja ennen kaikkea Japanin ehdonton antautuminen, vaikutti lajeihin, tyyleihin, niiden kehittäjiin ja opettajiin. Kun ennen soturiluokan hallitsemasta ja myöhemmin ultra-militaristisesta kansasta tuli maailmanrauhan suurimpia liputtajia.

Monien budo-lajien ydinopetus ja suhtautuminen taisteluun on hyvin pasifistinen ja lempeä. Ehkä äärimmäisenä esimerkkinä harmoniaan pyrkivä aikido mutta myös Sorinji kempon petus voimasta ja rakkaudesta tulee mieleen. Judon ja käsittääkseni kendonkin perimmäinen tavoite on kehittää kunnon kansalaisia ja karateenkin yhdistän opetuksen kuinka enimmäinen rekniikka on aina puolustava. Myös Japanin vanhimman bujutsu-koulun Katori Sinto ryun pääopettaja painottaa että koulun ydin opetuksen olevan ” sotaraidot ja rauhan taidot ovat yhtä” ja että ravoitteisiin tulisi päästä ilman väkivaltaa.

Toki välivallan välttäminen on jotenkin inhimillinen ideaali, mutta tuntuu että japailaisissa kamppailulajeissa pasifismi on merkillisen merkittävässä roolissa.

Mitä olette mieltä? Miten toinen maailmansota vaikutti budokulttuuriin ja oletteko huomanneet muutosta pasifismi-militarismi akselilla?
sinappi
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 3282
Lauteille: Tammikuu 2006
Etulaji: Taihojutsu
Takalajit: Brasilialainen jujutsu, vapaaottelu, lukkopaini, Bujinkan budo taijutsu, Hontai Yoshin-ryu jujutsu, judo, taekwondo ja muay thai.

Budon pasifismi & militarismi

#2

Viesti sinappi »

Olen ajatellut, että budolajien ja bujutsukoulujen pasifistisyys ja hengellisyys on jatkumoa jo Edo-kauden poikkeuksellisen pitkästä, yli kaksisataavuotisesta rauhasta, jolloin sotureilla ei ollut sotia sodittavana.

Japanin laajentumispyrkimysten aikana kansallisaatteeseen kuului oman historian soturi-ihanteiden romantisointi, joten varmaan ne budolajit ovat olleet melkoisia nationalistien pesäkkeitä vaikka sotilaskoulutus Keisarillisen Japanin armeijassa olikin länsimaista mallia eikä bujutsu ryuhaa. Käsittääkseni liittoutuneet kielsivät rauhanehtojen nojalla kamppailulajit Japanissa sodan jälkeen. Sitten kun on taas saanut vääntää kataa ihan luvan kanssa, on kaiketi kansakunnan tuoreessa muistissa olevien sotarikosten ja hirmutekojen tuoman häpeän vuoksi ollut syytä ottaa pesäeroa sota-ajan asenteisiin.
PetriP
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 2135
Lauteille: Toukokuu 2006
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: Judo

Budon pasifismi & militarismi

#3

Viesti PetriP »

en usko että pasifismi on mitenkään Budon erityisominaisuus. Se nyt vaan kuului siihen tiettyy maailman aikaan. Ja japanissa vanhaa ihannoiva militantti liike ei ole mikään uusi juttu. Mutta sen vaikutus valta on kasvanut:
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006345536.html
apanin kaunista harmoniaa varjostaa kuitenkin ilmiö, joka saattaa lähivuosina muuttaa Japanin hyvin erilaiseksi maaksi kuin millaisena sitä on toisen maailmansodan jälkeen totuttu pitämään. Maan demokraattiset instituutiot ovat pikkuhiljaa ajautuneet kansallismielisen oikeiston, jopa äärioikeistolaisena pidetyn liikkeen hallintaan.

Tämä liike haluaisi palauttaa Japaniin arvot, jotka vallitsivat ennen toista maailmansotaa.

KYSEESSÄ on nimeä Nippon Kaigi (”Japani-konferenssi”) käyttävä nationalistinen järjestö, jolla on japanilaisen median mukaan jo 280 jäsentä 465-paikkaisessa parlamentissa. Liberaalidemokraattista puoluetta edustavan pääministeri Shinzo Aben hallituksen 20 jäsenestä kahdentoista sanotaan kuuluvan Nippon Kaigiin. Abe itse on järjestön erityisneuvonantaja.

Arvostelijoiden mukaan Nippon Kaigi on äärioikeistolainen ja suorastaan fasistinen salaseura, joka haluaa palauttaa Japanin kuviteltuun menneisyyden loistoon käyttämällä hyväksi šintolaista uskontoa ja sekoittamalla sitä kansallismielisyyteen. Järjestö itse määrittelee itsensä nationalistiseksi liikkeeksi, jonka tarkoitus on ”suojella Japania” ja luoda Japanista jälleen ”ylpeä kansakunta”.
Toi on uudempi versio mutta tuommoisia on aina ollut. Ei kaikki koskaan hyväksynyt antautmista ja keisarinvallan poisto Niinkuin vaikka tää kahjo kirjailija joka yritti vallankaappaust ja kun se meni ahterilleen teki seppukun
https://en.wikipedia.org/wiki/Yukio_Mishima

Siitä tehty elokuva on ihan mielenkiintoinen.
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 16087
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Budon pasifismi & militarismi

#4

Viesti Kari Aittomäki »

Liian lyhyen treenihistorian omaavana en uskalla tehdä johtopäätöksiä mutta aihe on kyllä herkullinen!

On tosiaan niin että budomaailman kosketus on kovin ihanteellinen, jopa vahvaan epärealistisuuteen asti. (josta heijastumana tuo efo-ketju)
Mutta jotain hermoa se koskettanee, koskapa mm se bartitsu-hahmotushan nojaa juurikin vähimmän mahdollisen voiman käyttöön tilanteessa jossa väkivalta on ainoa tie ulos. Ja se oli sentään melkoisen villiä vuosisadan vaihdetta sivistyneessä Euroopassa.
Eli jokin siinä jutussa hivelee, kautta aikain.

UFC-hurmankin herätti se että pienikokoinen Royce pysty nutistamaan pelottavamman näköset vastustajansa. Jiujitsulla.

Tekis mieli yhtyä tohon sinapin osuvaan oivallukseen, mutta olen lueksinut hiukan muutakin.
Ennen toista maailmansotaa, eli niihin aikoihin kun judo ja karate alko saada harrastajia, Japani valmistautui vahvaan valloitussotaan.
- Nehän tosiaaan kävi Intiassa asti riehumassa ja laitto senkolkan todella ahtaalle.

Tämä yleisasenne ois tiettävästi resonoinut jopa judoon ja taatusti karateen sekä myös kendoon,
Sotilaallisempi äksiisi palveli hienosti ja helpotti lajien levittämistä.
Muistetaan että ne Itosun opetusmenetelmät oli tarkotettu nimenomaan kouluun ja nöösien fysiikan jykevöittämiseen, sopivat sellaisenaan karaten esittelyyn asenteiltaan koventuvassa Japanissa. Ichi ni!

Olen lukenut myös kuvauksia siitä että esim japanin Gojun (Yamaguchi) koki muutoksia muuttuen fyysisemmäksi. Mulla on tästä kokemaa, ensikosketus Sanchin-kataan on vallan väkivaltainen äärijännittämisineen ja läimäyttelevine opettajineen.
Tämä tapahtu 70-luvun alulla, matkan varrella sanchinini ja ibukini ovat muuttaneet muotoaan kovastikin.
Eikä vaan mulla tietenkään, vaan virallisestikin metodien keskessä tietääkseni.

Budo oli juu kiellettyä sodan jälkeen Japanissa, mutta kerrotusti sitä opetettiin jopa valloittajille.
En nyt jaksa kaivaa mutta muistaakseni kielto oli varsin lyhyt.
Jasse, oletko lukenut Donn Draegerin kirjoja ja/tai tutustunut perimäänsä?
Suosittelen, semminkin kun tutkimuksesi voisivat kiinnostaa hoplologia-piirejä kovastikin.
Draeger oli merkittävä hahmo kahden kulttuurin sukkuloijana, korkean tason sotaisen taidon tutkija ja sällinä varsin rok.
Kirjat on hiukan raskaslukuisia mutta kannattaa päkistää.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 39 kurkkijaa