Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Aikidon harjoittelusta

Japanilaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Juiseman
nilkkaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 29
Lauteille: Marraskuu 2014
Paikkakunta: Jkl

Aikidon harjoittelusta

#631

Viesti Juiseman »

Andy kirjoitti:
Veepee kirjoitti: Tekniikat ainakin toimivat, rannetta särki seuraavana päivänä.
Onko rannesäryn aikaansaaminen mittari sille toimiiko joku tekniikka vai ei?
Joskus aikoinaan kun aloitin lajin, saattoi omia ranteitani ja niskaakin särkeä enemmän silloin kun tein lukkoja ukelle. Siis väärin ja voimalla, jolloin ei hermotus toiminut juurikaan itselläni. Jossain vaiheessa jäi sitten rannekivut pois ja sai uusia jumeja tilalle:)
Lajin jo lopettaneita tuttavia yhdistää yksi asia: polvivaivat. Epäilen tämän joutuvan korostetuista matalista asennoista tai suwariwasasta. Tuntuis raa´alta keinolta lopettaa nuo. Mutta sais muutaman vuoden lisää harjoitteluaikaa sinne loppupäähän toivottavasti..
JKOO
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 147
Lauteille: Elokuu 2010

Aikidon harjoittelusta

#632

Viesti JKOO »

Polvivaivat aikidossa aika yleisesti aiheutuvat polven ja jalkaterän virheellisestä linjauksesta ihan pystytekniikoissa. Vaikkakin polvi on suunniteltu kestämään kohtuullista vääntöä.

Juiseman
nilkkaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 29
Lauteille: Marraskuu 2014
Paikkakunta: Jkl

Aikidon harjoittelusta

#633

Viesti Juiseman »

Kiitos tiedosta. Pitänee korostaa asiaa jo peruskurssilta asti uusille..
Vaikka väännöt on pieniä, se toistuvuus vuosien aikana tekee tehtävänsä. Kiitos omilleni, ei noita juurikaan ole. Ranteissa jotain pientä jäykkyyttä silloin tällöin toki. Varsinkin peruslukkotreenien jälkeen..
tohtorismies
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 3905
Lauteille: Kesäkuu 2008

Aikidon harjoittelusta

#634

Viesti tohtorismies »

Hahhahhaaa!!!!

Pääsinpäs käymään aikido jumpalla 14vuoden tauon jälkeen JKOO:n kanssa.

Helvetin hyvä!

Pakko on linkittää Gozo Shioda fiilistely väkivalta aikido video tänne ja todeta että tämän postauksen informaatio arvo on nolla, mutta saanpas fiilistellä :)

[video][/video]
45 neliön kämmpä oli täynnään lihaksikkaita ja äärimmäisen päihtyneitä voimmamiehiä
"My karate is as simple as walking up to somebody and hitting them, something I saw some 29 years ago." Dennis Jones
"Perkele, mä oon hyppiny narua pikkupojasta asti!" Meskus
"Gorgoroth on edelleen kuraa" TimoS
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Aikidon harjoittelusta

#635

Viesti Mika »

Tässä on tuore, käsittääkseni mainosvideo.

[video][/video]
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
MPT Martikainen
aloituspotkija
aloituspotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 3
Lauteille: Maaliskuu 2015
Paikkakunta: Helsinki

Aikidon harjoittelusta

#636

Viesti MPT Martikainen »

En ole aikidoa, enkä kyllä mitään muutakaan, harrastanut muutamaan vuoteen, näin niin kuin disclaimerina. Pienten lasten vanhempana aika ei riitä omiin aktiviteetteihin (seliseli).

Henkilökohtainen filosofiani aikidon ja väkivallattomuuden suhteen on saanut vahvasti vaikutteita Nishion kirjoituksista, ja Nishio-tyylin harjoittelusta. Seuraavat siis omaa mielipidettäni. Aikidon ylin tavoite on saavuttaa "harmonia" muiden kanssa tilanteesta riippumatta, ja harjoittelussa yleensä keskitytään kuvitteelliseen hyökkäjä-puolustautuja-tilanteeseen, tai pikemminkin tekniikan tekijä - tekniikan vastaanottaja -tilanteeseen. Pohjalla kuitenkin, väitän, ajatus hyökkäjästä ja hyökkäyksen vastaanottajasta. Jos hyökkääjällä ei ole pyrkimystä vahingoittaa, ei ole myöskään tarvetta harmonisoida ja osoittaa hyökkäämisen turhuutta. Toisaalta, jos hyökkäyksen vastaanottajalla ei ole kykyä halutessaan vahingoittaa hyökkääjää, ei voi tehdä valintaa olla vahingoittamatta hyökkääjää. Tällöin hyökkäyksen vastaanottaja ei ole väkivallaton omasta halustaan, vaan kyvyttömyyttään. Mielestäni onkin tavallaan paradoksaalista, että väkivallatonta ajatusta toteuttaakseen pitää osata olla väkivaltainen ja vahingoittaa, koska ainoastaan tällöin voi oikeasti tehdä valinnan ja olla vahingoittamatta. Nishio kirjoitti eräässä esseessä (muistaakseni, en löytänyt mainittua esseetä enää netistä), että atemit ovat nivoutuneet jokaiseen tekniikkaan, tekniikka etenee atemista toiseen kunnes lopulta päätyy heittoon tai lukkoon. Jokainen atemin paikka on tilaisuus lopettaa tekniikka (lopettaa/vammauttaa hyökkääjä), mutta tekniikan tekijä valitsee olla tekemättä atemia, ja jatkaa tekniikkaa seuraavaan atemipaikkaan jne. Näin hyökkääjälle osoitetaan, että voitaisiin vahingoittaa, mutta valitaan toisin, ja näin pyritään saavuttamaan harmonia. Kaikki tämä on tietenkin filosofisen tason pohdintaa, ja täysin merkityksetöntä jos (omalla kohdallani kun) ei ole kykyä toteuttaa edelle mainittuja asioita myös käytännössä. Eli, summa summarum, aikidokan pitäisi osata oikeasti vahingoittaa jotta voi valita toisin ja omalla esimerkillään siten edistää harmoniaa.

Aikidon harjoitteluun pitäisi, edellisen valossa, mielestäni kuulua lyöntien ja potkujen harjoittelu siinä määrin että a) uskaltaa lyödä/potkaista toista ihan oikeasti b) osaa lyödä/potkaista niin ettei vahingoita itseään ja c) osaa lyödä/potkaista niin että pystyy satuttamaan toista. Minusta nämä ovat aikidon harjoittelun kannalta oleellisia taitoja, ainakin jos aikidoa pitää budolajina.
halmehe
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 29
Viestit: 660
Lauteille: Elokuu 2009

Aikidon harjoittelusta

#637

Viesti halmehe »

Kykenee, uskaltaa ja osaa vahingoittaa tarvittaessa? Ei tuohon välttämättä kykene sen enempää lyönti-potkulajin harrastaja ilman kilpailullisia tavoitteita vrt. kuntonyrkkeily ja esim. karate/potkunyrkkeily.
...ei siinä auta hillo, jos on polttanut jo letut... (Raappana)
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 19
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Aikidon harjoittelusta

#638

Viesti Lasse Candé »

Toivon että liittyy jotenkin tässä aloitettuun, mutta joskos se harmoninen pyöriskely olisi melko paljon sen vastustajan omaa käsialaa, joka tulee suht kulmikkaista ärsykkeistä. Tavallaan yhtymäkohtaa Martikaisen ajatukseen aikomuksen todellisuudesta. Ärsykkeen pitää herättää toisessa se mikä pitää herättää. Sama koskee sitä pyörittelyä. Kivulla tai todella horjuttamalla sitä tulee ohjailla. Muuten toinen laittaa hanttiin ja silleen oikeasti jopa onnistuisikin.
MPT Martikainen
aloituspotkija
aloituspotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 3
Lauteille: Maaliskuu 2015
Paikkakunta: Helsinki

Aikidon harjoittelusta

#639

Viesti MPT Martikainen »

Oman harjoittelukokemukseni perusteella useilla aikidon harrastajilla on suoranainen pelko vahingoittaa toista. Tämä näkyy hyvin ikävästi siinä, että ei hyökätä oikealla aikomuksella, kenties koska kuvitellaan että jos kämmensyrjä sattuisi oikeasti osumaan otsaan niin toinen siitä heti tipahtaa tatamiin. Satumaisella munkilla tositilanteessa tietysti niinkin voisi käydä, mutta se ylivoimaisesti todennäköisin vaihtoehto on, että lyönti/potku ei osu. Ja jos osuukin, sattuu itseen enemmän kuin toiseen. Säkkiharjoittelun ja pistareiden yms. pitäisi luontevasti kuulua myös aikidon harjoitteluun.

En tarkoita, että aikidokan pitäisi ensimmäisenä olla ottamassa senkkaa nenästä jos tilanne tulee päälle. Mutta jos siihen ei oikeasti edes kykene, niin silloin on pakko tehdä sitä mihin kykenee, ja mitään väkivallattomamman vaihtoehdon valintaa ei edes tapadu. Sama pätee myös aikidon tekniikoihin, ja siksi minusta nimenomaan filosofiselta kannalta pitäisi tietää mistä tekniikat tulevat, ja miten ne voisi tehdä jos haluaa tehokkaammin vahingoittaa. Uskoakseni tätä puolta enemmän tuodaan esille, erityisesti korkeammille vyöarvoille, muttei ehkä riittävän paljon.

Tästä sitten päästään Lassen ajatukseen: ideaalitilanteessa aloite on aina nagella, ja uken tasapaino (keskusta...) otetaan haltuun heti ensimmäisestä kosketuksesta. Jos osataan, itse en osaa. Tämän aloitteen takia se ranteesta tarttuminenkin on paljon mielekkäämpää, koska jos en jollain tapaa kontrolloi nagen kättä, saan miekasta/kepistä/nyrkistä. Uken kannalta kyseessä on siis klassinen lose-lose -tilanne :) Toisaalta, jos nagella ei ole oikeaa, todellista aikomusta, ei ukellakaan ole syytä toimia. Eli nage omalla aikomuksellaan pakottaa uken toimimaan. Atemeilla on tässä kuviossa mielestäni kaksi roolia, joista ensimmäinen on harhauttaminen ja huomion kääntäminen hetkeksi, jotta saadaan joku toinen kohta tekniikasta paikoilleen, ja toinen rooli on se mistä aikaisemmassa sepustuksessa kirjoitin, eli osoittaa hyökkäjälle että voisimme hyökätä heikkoon kohtaan, mutta emme tee sitä koska emme halua käyttää väkivaltaa.

Vielä huomiona tuohon harmoniseen pyöriskelyyn ja omaan kokemukseeni siitä, ja tämä liittyy myös vahvasti siihen miksi Nishion tyyliin olen tykästynyt: harmonia syntyy oikeasta irimistä ja siitä eteenpäin mentäessä oikeasti sijoittumisesta koko tekniikan ajan. Oman kokemukseni perustella Nishion tyyliin kuuluu, että oikea sijoittuminen monesti tulee atemien kautta, eli jos on oikeassa paikassa atemia varten, myös tekniikka toimii vaivattomasti. Tätä kautta pystyy itsekin huomaamaan miksi joku tekniikka ei meinaa toimia, ja korjaamalla sijoittumista tekniikka paranee. Oman oppimiseni kannalta tämä on paljon tehokkaampaa kuin perus-aikikaissa kohtaamani opetus jossa tekniikkaa ei välttämättä pureta samalla tavalla osiin/vaiheisiin ja käydä läpi oikeita etäisyyksiä eri kohdissa tekniikkaa.
Kuvake
sivarinlötkö
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 6855
Lauteille: Kesäkuu 2005

Aikidon harjoittelusta

#640

Viesti sivarinlötkö »

Tietääkö joku jotain Littoisten dojosta?
halmehe
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 29
Viestit: 660
Lauteille: Elokuu 2009

Aikidon harjoittelusta

#641

Viesti halmehe »

sivarinlötkö kirjoitti: Tietääkö joku jotain Littoisten dojosta?
http://www.hokuto.fi/" onclick="window.open(this.href);return false;
...ei siinä auta hillo, jos on polttanut jo letut... (Raappana)
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 19
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Aikidon harjoittelusta

#642

Viesti Lasse Candé »

Joskus näkee atemeita joista puuttuu kaikki tunnelataus. Eikä siinä, jos ohimennen vähän täräyttää ja täräyttääkin siten että sillä on vaikutusta, tämä ei ole ihan sama asia kuin esim lyönnit joissa on selkeä palautus. Ongelma on kuitenkin siinä että juuri mikään lyöminen ei ole helppoa. Samaten se että tällaiset ohimennenkolhaisut kolhaisevat tietenkin myös kolhaisijaa yhtä paljon, joskin edullisempaan ruumiinosaan. Sitä atemin tunnelatausta pitää mielestäni harjoitella. Siihen ei riitä "tässä olis" ja tekemisen tasolla samanaikainen "tässä ei ole ja ei motoriikkakaan tai pokka riittäisi"-räpellys. Noita on luultavasti jokseenkin pakko harjoitella lyöntivoimantuoton kannalta. Ja sitten myös sitä kautta että tottuu tuottamaan kipua lyömällä. Silmiä ei välttämättä tarvitse treeneissä mustaksi hakata, mutta jos vaikka löisi jonkin verran vartaloon että edes jotakin kosketuspintaa satuttamiseen tulee...

Näiden jälkeen uskon että myös kivuttomammat käsiin tai peräti lopulta ilmaan kohdistuvat atemit voivat toimia. "Tässä olis"-räpellys taas lienee harjoitusta joka antaa pelkästään näihin sovittuihin leikkeihin soveltuvia välineitä. Tätä kuullutkin aikidokaajilta ja tuntuisi olevan jengiä jotka haluavat saada juttua toimimaan. Kun mestareita katsoo, heillä tätä tiettyä "röyhkeyttä" onkin. Ilman sitä ei harmoniaa voi saavuttaa.
MPT Martikainen
aloituspotkija
aloituspotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 3
Lauteille: Maaliskuu 2015
Paikkakunta: Helsinki

Aikidon harjoittelusta

#643

Viesti MPT Martikainen »

Lasse Candé kirjoitti: Joskus näkee atemeita joista puuttuu kaikki tunnelataus. Eikä siinä, jos ohimennen vähän täräyttää ja täräyttääkin siten että sillä on vaikutusta, tämä ei ole ihan sama asia kuin esim lyönnit joissa on selkeä palautus. Ongelma on kuitenkin siinä että juuri mikään lyöminen ei ole helppoa. Samaten se että tällaiset ohimennenkolhaisut kolhaisevat tietenkin myös kolhaisijaa yhtä paljon, joskin edullisempaan ruumiinosaan. Sitä atemin tunnelatausta pitää mielestäni harjoitella. Siihen ei riitä "tässä olis" ja tekemisen tasolla samanaikainen "tässä ei ole ja ei motoriikkakaan tai pokka riittäisi"-räpellys. Noita on luultavasti jokseenkin pakko harjoitella lyöntivoimantuoton kannalta. Ja sitten myös sitä kautta että tottuu tuottamaan kipua lyömällä. Silmiä ei välttämättä tarvitse treeneissä mustaksi hakata, mutta jos vaikka löisi jonkin verran vartaloon että edes jotakin kosketuspintaa satuttamiseen tulee...

Näiden jälkeen uskon että myös kivuttomammat käsiin tai peräti lopulta ilmaan kohdistuvat atemit voivat toimia. "Tässä olis"-räpellys taas lienee harjoitusta joka antaa pelkästään näihin sovittuihin leikkeihin soveltuvia välineitä. Tätä kuullutkin aikidokaajilta ja tuntuisi olevan jengiä jotka haluavat saada juttua toimimaan. Kun mestareita katsoo, heillä tätä tiettyä "röyhkeyttä" onkin. Ilman sitä ei harmoniaa voi saavuttaa.
Onneksi on niin, että useimmat ihmiset eivät oikeasti halua vahingoittaa muita. Harjoittelun kannalta se on kuitenkin harmillista. Nagena ei opi tekemään oikeaa tekniikkaa ilman kunnollista hyökkäysmentaliteettia sekä hyökkäystä, eikä ukena opi suojautumaan tekniikalta jos atemit ovat "tässä olis"-tasoa. Sitten onkin herkästi itku puserossa kun joku tekee atemin kunnolla, vaikka tekisikin ilman tarkoitusta vahingoittaa. Esimerkiksi atemit kasvoihin herkästi sattuvat jos uke työntää päänsä väärään paikkaan eikä välitä suojautumisesta tuon taivaallista.

Lyömistä on pakko harjoitella että oppii lyömään, ja jotta oppii myös sen, miten kehosta saadaan tuotettua voimaa lyöntiin. Kuten sanoit, silmiä ei tarvitse hakata mustiksi, mutta jos ei koskaan satu itseen tai satuta toista, ei todennäköisesti harjoittele oikealla intensiteetillä. Ei tietenkään kaikkien tarvitse harjoitella kovaa, mutta sitten ei myöskään kannata kuvitella harjoittelevansa tehokasta itsepuolustusta. Karu totuus on, että sitä oppii mitä harjoittelee, ja etenkin aikidossa se mitä harjoituksissa pidetään vastaan panemisena on tosiasiassa vain pientä himmailua. Moni aikidoka kuvittelee että kun vääntää kaverin mattoon nikkyolla ja tekee loppulukon, niin siinähän velmu on ja pysyy. Itsekin olen niin kuvitellut, kunnes sitten yksi harjoittelukaveri ystävällisesti mainitsi ja demonstroi että enhän minä tässä pysy, kun et sinä tee sitä lukkoa kunnolla etkä edes oikeastaan yritä pitää minua tässä. Oivallinen opetus minulle.
Kuvake
ToniM
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 37
Viestit: 466
Lauteille: Huhtikuu 2009
Paikkakunta: Vihti

Aikidon harjoittelusta

#644

Viesti ToniM »

Pitkästä aikaa katselin aikidovideoita ja törmäsin hyvään esimerkkiin kehonkäytönharjoittelusta tai yksi pieni harjoite siitä. Tuota kehonkäyttöä, kun oppisi edes hitusen itse, niin oma aikido menisi valovuosia eteenpäin :)

[video][/video]
http://www.facebook.com/shinshikiaikidory" onclick="window.open(this.href);return false;
https://sites.google.com/site/shinshikiaikidory/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/user/shinshikiaikido" onclick="window.open(this.href);return false;
JKOO
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 147
Lauteille: Elokuu 2010

Aikidon harjoittelusta

#645

Viesti JKOO »

Jep. Laitan linkin Yamaguchi'n videoon. On tekstitetty jaappanista englanniksi.
[video][/video]

Ja Hardenin tarinaa aiheesta
" ...First there is Aiki as the working and manipulation of the two kis (yin/yang) in you- produces an effect in your body that is stable and extremely difficult to move.
Second, Ueshiba’s manipulation of any contact point that is now supported by this immovable body. The contact point being the attractive force that balances yin and yang is what is producing or is supposed to be producing takemusu aiki.
“When I move…techniques are born.”…Ueshiba."
Tuon kaltainen kehon käytön opettelu vaatii myös paljon yksin tehtävää treeniä, myös mentaalista.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Huu ja 28 kurkkijaa