Sivu 1/4

Koryû-videoita

Lähetetty: touko 12, 2006, 19.22
M. Vilenius
Viikon ryûha on ollut pitkällä tauolla kiireiden vuoksi, mutta tässä lohdutukseksi iso kasa videoita. Mm. Owari Kan ryû, Yagyû Shingan ryû, Yagyû Shinkage ryû, Muhi Muteki ryû, Jigen ryû yms.

http://www.youtube.com/profile_videos?user=mekugi" onclick="window.open(this.href);return false;

Lähetetty: touko 12, 2006, 19.50
AriJ
Maistuu, maistuu!!!!

Lähetetty: touko 13, 2006, 10.11
Vlad Tepes
Vaikuttaisi siltä parin videon jälkeen, että näissä on tapana paljon kävellä ja tuijotella intensiivisesti.

Onko sillä opetuksellinen vai rituaalinen merkitys?

Vai näyttääkö se vain tuimalta?

Lähetetty: touko 13, 2006, 10.19
Jussi Häkkinen
Vlad Tepes kirjoitti: Vaikuttaisi siltä parin videon jälkeen, että näissä on tapana paljon kävellä ja tuijotella intensiivisesti.

Onko sillä opetuksellinen vai rituaalinen merkitys?

Vai näyttääkö se vain tuimalta?
Kuuluu vähän asenteeseen. Siinä on ajatuksena se, että kumpikaan ei leiki ja että molemmilla on tappava ase tai vähintään ajatus.

Sitä wanhaa meininkiä siis pyritään rekonstruoimaan.

Eishin...

Lähetetty: touko 14, 2006, 17.35
sanppa75
Onko tietoa henkilöistä jotka esiintyvät tuolla muso jikiden eishin ryu pätkällä? Jotain siinä kuuluu mutta selvää en saa...

Hoten ryu näytti mielenkiintoiselta...ja Jigen ryu kavereilta ei ainakaan spirittiä puuttunut.. :D

Lähetetty: touko 14, 2006, 20.25
M. Vilenius
Vlad Tepes kirjoitti: Vaikuttaisi siltä parin videon jälkeen, että näissä on tapana paljon kävellä ja tuijotella intensiivisesti.

Onko sillä opetuksellinen vai rituaalinen merkitys?
Opetuksellinen. Voisi oikeastaan sanoa, että kaikilla rituaaleilla on opetuksellinen merkitys:

http://www.hoplology.com/articles_detail.asp?id=1" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.hoplology.com/articles_detail.asp?id=2" onclick="window.open(this.href);return false;

Lähetetty: syys 30, 2007, 12.03
jotaro
Noniin. Löytyihän tämä ketju, joten pistetäänpäs tämä tänne.

Yllättävän siisti ja laadukas dokkari, vaikka vanha onkin. Ilmeisesti KSR:stä.

" onclick="window.open(this.href);return false;

Lähetetty: syys 30, 2007, 21.37
MarkkuT
jotaro kirjoitti: Noniin. Löytyihän tämä ketju, joten pistetäänpäs tämä tänne.

Yllättävän siisti ja laadukas dokkari, vaikka vanha onkin. Ilmeisesti KSR:stä.

" onclick="window.open(this.href);return false;
Katsokaapas muuten tuon käyttäjän muutkin videot. Löytyy mm. se BBC:n goju-ryu karatedokkari kokonaisuudessaan ja tällä kertaa tekstityksen päällä ei ole mitään ylimääräistä. Kiitoksia jotaro, oli varmaan yksi minulle mieluisimpia postauksia. Täytynee ottaa talteen kaikki nuo dokumentit tuolta.

Koryû-videoita

Lähetetty: maalis 10, 2015, 16.30
Rojola
Mikä tekee ryu:sta koryun? Aihetta selventää asiaa tutkinut tohtorismies Kacem Zoughari.

On olemassa monenlaista koryuta riippuen siitä esim. milloin ja missä koulukunta on syntynyt.

[video][/video]

Koryû-videoita

Lähetetty: maalis 21, 2015, 23.11
tohtorismies
Sori jos on väärä ketju mutten keksinyt parempaakaan tähän hätään.

Miksi monesti Iaido tyylien katan suoritustapa on melkoisen unelias verrattuna Koryu kenjutsu/iaijutsu tyyleihin?

[video][/video] Jos katsotaan Toby Threadgillliä niin tässä on murhaa mukana verrattuna moneen Iaido kouluun. Vai onko tämä energia millä kata tehdään vain kataajasta itsestään kiinni?

Tyhmä kysymys varmasti mutta olkoon.

Koryû-videoita

Lähetetty: maalis 21, 2015, 23.37
Jiu-Jitsu
Rojola kirjoitti: Mikä tekee ryu:sta koryun? Aihetta selventää asiaa tutkinut tohtorismies Kacem Zoughari.
Menin sitten katsomaan koko videon, vaikka kaikki olennainen tuli sanottua aikavälillä 0:16-0:22. :?

Lisää rajatapauksia, Don Angierin Yanagi Ryuta. Ilmeisesti kaikki tekniikat tehdään shinkenillä, joten siinä saa ukekin olla tarkkana.
[video][/video]

Koryû-videoita

Lähetetty: maalis 25, 2015, 11.05
JariR
tohtorismies kirjoitti: Miksi monesti Iaido tyylien katan suoritustapa on melkoisen unelias verrattuna Koryu kenjutsu/iaijutsu tyyleihin?
Koska iaidon painopiste on enemmän siellä itsensä kehittämisessä sulavan ja vaivattoman muodon hiomisen kautta, kuin muissa sotaisammissa miekka-hihhuloinneissa? Oikeesti en tiijjä, en tunne modernia iaidoa kovinkaan hyvin.
tohtorismies kirjoitti: Jos katsotaan Toby Threadgillliä niin tässä on murhaa mukana verrattuna moneen Iaido kouluun. Vai onko tämä energia millä kata tehdään vain kataajasta itsestään kiinni?

Tyhmä kysymys varmasti mutta olkoon.
Minusta tämä on oikein hyvä kysymys. Vastaus on selkeä: energia ja "esilletuonnin tapa" ei liity esimoderneissa japanilaisissa kouluissa juuri lainkaan henkilöön vaan riippuu lähes yksinomaan koulukunnasta.

(Poikkeuksen muodostavat tietysti tapaukset joissa esiintyjä ei ole kovinkaan perehtynyt koulukuntaan jota on esittävinään, jolloin omat preferenssit ja taipumukset ovat etualalla. Näitähän löytyy pilvin pimein erityisesti Juutuubista.)

Eri koulukunnat lähestyvät kamppailua, voimankäyttöä ja voiman ohjausta hyvin erilaisin tavoin ja se näkyy myös niiden "ulosannissa". Sitten lisäksi pakkaa sekoittaa se että monilla koulukunnilla on jo koulukunnan sisällä hyvin erilaisia tapoja toimia harjoittelussa, kamppailussa ja näytöksissä esiintymisessä. Eli ei ole lainkaan varmaa että se näytöksessä eteerisesti liikehtivä tyyppi tekee sitä samaa settiä kotisalilla treenatessaan.

Kamppailutavassa ja strategiassa on todella monia eri ulottuvuuksia ajoituksen, voimantuoton, hämäysten, lähestymisen ym. näkökulmasta joiden tiimoilta koryu-harjoittelijat voivat sakemukin ääressä olla (puolitosissaan) sitä mieltä että "nuo Toisen Koulun edustajat eivät lainkaan ymmärrä miten sitä miekkaa kannattaa heiluttaa" ;)

Tämä Threadgillin/ Shindo Yoshin-ryun video esimerkiksi näyttää yleisesti ottaen siltä että se miellyttää modernia länsimaalaista silmää energisyydellään ja liikkeiden selkeydellään. Siinä on "murhaamisen meininkiä"- kuten sanoitkin. Samaa estetiikkaa hyödynnetään esim leffojen tappelukohtauksissa, tosin yksinkertaistettuna ja joskus senverran hidastettuna että katsoja pystyy seuraamaan tappelun "tarinaa". Lisäksi siinä on samaa rivakkaa meininkiä joka tekee esim. hyvin tehdyistä armeijan sulkeisharjoituksesta hienoa seurattavaa.

Kamppailunäkökulmasta arvioiden taas voisi sanoa saman asian hiukan toisesta näkökulmasta: Shindo Yoshin-ryu haluaa tekniikoissaan nimenomaan "näkyä". Se painottaa avauksissa lähtönopeutta ja luottaa aggressiivisen aloitteen tuottamaan hetkelliseen lamautumiseen. Maneerit ja teknikoiden välillä liikkuminen suorastaan uhkuvat aggressiota ja voimaa jolla vastustaja (ja katsojat) vakuutetaan siitä että nyt on kova luu vastassa. Jos tekijä "pörhistelisi" yhtään enempää niin sillä pitäisi melkein olla hakamassa henkselit joita paukutella. :D

Sitten taas on kouluja joiden lähestyminen noihin ylläkuvaamiini asioihin on täysin vastakkainen. Voimankäyttö ja aloite "piilotetaan" ja tekeminen voi näyttää sulavuudessaan jopa laiskahkolta. Se saattaa silti sisältää runsaasti voimaa. En tiedä kuuluvat jotkin moderneista iaido-kouluista tähän kastiin (tai onko ehkä niin että ne ovat joskus kuuluneet tähän kastiin, mutta siitä on jäänyt jäljelle vain ulkoisen muodon osuus jota ylläpidetään osana laajempaa itsenä kehittämisen harjoitepakettia). Tälläisten koulujen näkökulmasta kuitenkin esim. liikkuminen tekniikoiden välissä ja "etiketti" ei missään nimessä saisi olla tuollainen voimaa ja aggressiota uhkuva. ("Mitä sitä vastustajaa turhaan varoittelemaan että kohta sattuu otsalohkoon....").

T. Jari

Koryû-videoita

Lähetetty: maalis 26, 2015, 23.05
Lasse Candé
Mitä noihin energisyyksiin, murhaamisen meininkeihin, näyttämiseen, aggressioon jne tulee täytyy sanoa harjaantumattomamman silmän omaaville tiedoksi että kyseinen mies kykenee melkoisen näkymättömästi ja tuntumattomasti saamaan kokemaan miltä tuntuu löytää itsensä lattialta hämmästelemässä miten se oikein tapahtui noin helposti, näkymättömästi, ilman energiantuhlausta, ilman turhaa voimankäyttöä jne.

Koryû-videoita

Lähetetty: maalis 28, 2015, 09.42
JariR
Nyt jäi Lassen kommentti ja ilmoittautuminen "harjaantuneemman silmän omistajaksi" kummastuttamaan senverran että täytyy ihan kysyä tarkennusta:

halusitko kertoa että

a) olet eri mieltä yllä kirjoittamani kanssa ja tiedät tämän asian paremmin?

vai että

b) tunnet videolla esiintyjän ja että hän kyllä osaa kaikkea muutakin kuin tuossa näyttää (Wado-ryua, jongleerausta, on mainio kokki ja kiltti lapsille jne)?

Tuosta ensimmäisestä vaihtoehdosta voidaan tarvittaessa puhua enemmänkin. Jälkimmäinen vaihtoehto taas kaappaa keskustelua ihan omaan suuntaansa. Aiheena taisi kuitenkin tuossa hetken olla se tohtorismiehen kyssäri siitä miksi esimodernien japanilaisten lajien viedot näyttävät sellaisilta kuin näyttävät?

t. Jari

Koryû-videoita

Lähetetty: maalis 28, 2015, 15.50
Lasse Candé
C.
Siltä varalta että joku tulkitsi sanomasi väärin, niin sanottakoon...

Vissiin meni vähän pieleen kun kirjoittamani sitten tulkittiin väärin. :(