Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Wonhwa-do

Korealaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Mika Väyrynen
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 20
Viestit: 943
Lauteille: Tammikuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Wonhwa-do

#106

Viesti Mika Väyrynen »

Hiukan väärintulkintaa: kyllä se on ympyrätekniikkaa käytävä laji. Verrattuna Kimin tekemisiin, tekniikat on paljon lyhyempiä ja sikäli suoraviivaisia että peli pyritään pistämään poikki ilman turhia pörräämisiä. Padachigi-tekniikkaluokka on nimenomaan tuota: oma vahva hyökkäys tai vastaanottona tulevaan raajaan hyökkääminen ajatuksena saada raaja pois pelista. Heittotekniikka käyttää ympyrätekniikkaa, mutta jälleen pyritään heittämään ilman turhia mutkitteluja. Ympyräliikettä käytetään horjuttamaan tai ohjaamaan heitettävän vastustavaa liikettä. Nivelväännöt noudattaa ympyräperiaatetta ja ovat kenties pehmein ja liikkuvin tekniikkaluokka. Potkusysteemi on omansa, ja potkuissa korostuu ympyräliike. Wonhwado ympyrätekniikan ajatus on ettei liike lakkaa ja kaikki liikesarjaharjoitukset tähtäävät jatkuvan liikkeen automatisointiin. Nykyinen WHD on "monimutkaista" verrattuna alkuperäiseen. Lajin perustaja kertoi itse että tarkoitus on tehdä vahvaa tekniikkaa ja vahvaa spirittiä. Toki "aikidomaisia" tekniikkaluokkia löytyy myös. Eli tarkoitin suoraviivaisuudella sitä että ei tuhrata aikaa utopistisiin ja turhiin koreografioihin, kuten tuossa Kimin tekemisessä on. Pyöreä tekniikka voi olla ovaalia, ympyrää horisontaalisesti, vertikaalisesti jne. Idea on myös se että molemmat kädet on aktiivisia koko ajan. Painopisteen pitoa alhaalla treenataan paljon, tekniikka lähtee sieltä. Suurmestari muuten oikeasti kävi testailemassa lajiaan muiden lajien opettajien kanssa 1960-1970 lukujen vaihteessa - ja ilmeisesti hiukan ottelikin. Tarkoitus oli kehittää nimenomaan tehokasta tekemistä. Lajissa on puolensa, vahvat ja heikommat. Nykyinen treenitapa on kaukana siitä mitä se aikoinaan oli. Mulla on kopiot lajin perustajan vanhoista manuaaleista ja aika konstailematonta oli meno. Kunhan kertoilen, itse en ole ollut kuvioissa vuosikausiin ja sikäli ei ole omaa lehmää ojassa. Kun nyt vaan satuin lajia aikoinaan treenaamaan. Nykyään pidän kyllä yhteyttä vanhoihin treenikavereihin Euroopassa ja Koreassa, mutta se on lähinnä ystävyyttä vanhojen lajitoverien kanssa. Eipä mulla tästä WHD asiasta enempää sanomista ole.
Kuvake
Eizei
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 932
Lauteille: Huhtikuu 2006
Paikkakunta: Jyväskylä

Wonhwa-do

#107

Viesti Eizei »

Mika Väyrynen kirjoitti: marras 19, 2020, 18.46 Hiukan väärintulkintaa: kyllä se on ympyrätekniikkaa käytävä laji.
Ei ollut tarkoitus esittää tulkintaa laisinkaan vaan tarkentavaa kysymystä aiheeseen. Kiitos kattavasta vastauksesta. Kuulostaa ihan asialliselta hommalta. Harmi, että homma lähti huonoille urille.
Antti Junikka
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 18977
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Wonhwa-do

#108

Viesti Andy »

Mahtaisiko Youtubesta löytyä jostain esimerkki hyvälaatuisesta Wonhwa-dosta, jos tämä suurmestari Kim on joku oman tiensä kulkija?
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Mika Väyrynen
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 20
Viestit: 943
Lauteille: Tammikuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Wonhwa-do

#109

Viesti Mika Väyrynen »

Tuossa on perustajan Han Bong Ki:n tekemistä eräältä muistovideolta. Siinä on hiukan ytimekkäämpää tekniikkaa (verrattuna vaikkapa Kimin meininkiin) ja pari kohtaa jossa esittelee hiukan laajemmilla liikkeillä WHD:n ympyrätekniikan perusideaa. Pitää hiukan etsiskellä noita vanhempia videoita, mutta tuosta saa nyt ens alkuun edes hiukan käsitystä siitä mitä homma on perustajan käsissä/aikoina ollut. Tykkäsi erityisesti, ehkäpä ruumiinrakenteensa vuoksi, heitellä ja väännellä niveliä.

Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 18977
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Wonhwa-do

#110

Viesti Andy »

Ei tuokaan nyt välttämättä vastaa käsitystäni siitä, miten kamppailutaitoja kannattaisi harjoitella, mutta oli se paljon järkevämpää ja maanläheisempää hommaa kuin suurmestari Kimin tekeminen.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Hemmukka
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 410
Lauteille: Heinäkuu 2019
Sivulajit: Nyrkkeily, rbsd, muay thai
Takalajit: Taekwondo, shootfighting

Wonhwa-do

#111

Viesti Hemmukka »

Mielenkiintoisia nuo kämmensyrjälyönnit ylhäältä alas, vai lyödäänkö osassa sormilla?
Olis kiva kuulla lisää näistä.
En ole ihan vastaavaan törmännyt muissa lajeissa.
Mika Väyrynen
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 20
Viestit: 943
Lauteille: Tammikuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Wonhwa-do

#112

Viesti Mika Väyrynen »

Voinhan mä tässä aamutuimaan yrittää hiukan avata mistä tuossa on kyse. Nuo Suurmestarin tekemiset on tietenkin opetustilanteista jossa tehdään perusasioita. Varsinainen treeni on samaa jauhamista kuin muissakin lajeissa.

Lajissa on kaksi perustekniikkaa: alhaalta ylöspäin suuntautuva pyöreä liike (sangdan) ja ylhäältä alas suuntautuva pyöreä liike (hadan). Niitä jauhetaan pyrkien "ohjelmoimaan" harjoittelija käyttämään liikkeitä automaattisesti. Kämmensyrjäksi tulkitsemasi liike on nimeltään hadan ja se on enemmän periaate kuin suoranainen lyöntitapa. Sen muotoa voidaan muuttaa ovaaliksi, "ruuvikoukkumaiseksi", diagonaaliseksi, horisontaaliseksi - soveltamistasolla melkein miksi tahansa kunhan liikkeen jatkuvuus toteutuu. Kuitenkin usein pääasiallinen hyökkäyskohde on pää, sen sivut ja niska. Raajoihin pyritään hyökkäämään enemmän häiritsemismielessä. Hadanissa kaikki kosketuspinnat on mahdollisia: kämmensyrjät, sormilla raapaisu, nyrkin pohjan käyttö, rystyset ja kyynärpäät. Alhaalta ylöspäin liike on iskumielessä kuin alakoukku. Nämä siis iskutekniikassa. Heitoissa ja nivelväännöissä pyritään siihen että molemmat kädet on koko ajan aktiiviset, toinen "vetää" ja toinen "työntää" - aina ympyrämuodolla. Potkusysteemi on hiukan erilainen kuin monissa lajeissa eikä päähän juurikaan pyritä potkimaan. Aika paljon alapotkuja joita käytetään myös heitoissa ja nivelväännöissä häiritsemässä alakertaa. Esim nivelväännöissä voidaan polkaista samaan aikaan, mutta eri suuntaan kuin hyökkääjää ohjataan. Esim jos nivelvääntö ohjaa oikealle, jalalla pyritään polkaisemaan vastakkaiseen suuntaa jotta saadaan tuhoa aikaan tavallaan pakottamalla vartaloa eri suuntaan. Vaikea selittää, helppo demota. Heitoissa ei aina pyritä antamaan hyökkääjälle kovin kaunista alastuloa.

Lajissa on 20 liikesarjaa ja ne ovat lyhyitä. Ne toimivat periaatteiden opettajina. Esim 5 ekaa suuntautuu teenpäin: 1.sarja opettaa raajaan iskemisen periaatetta ja suojaksen läpäisyä. 2. samaa ja potkun/polven käyttöä "apuna", 3. sivulle väistämistä - hyökkääjän ohittamista, 4. taakse väistöä ja sieltä "palaamista", 5. painon siirtoa vahvasti eteenpäin (tässä kyynerpäät isossa osassa). Noita periaatteita sitten sovelletaan, kunhan ne on ensin opittu. Siihen menee aikansa. Tuossa "vanhassa" WHD:ssa näitä jauhettiin pitkään ja soveltaminen alkoi vasta kun periaatteet on kallossa ja kropassa. Nykyään ongelma on se että jengi soveltaa ennen kuin perusteet on hallussa - jolloin liikkeiden sovellukset on ihan reverse engineeriä. Ja tekemisen taso aika heikkoa, kun perustekninen pohja puuttuu.

Tiettyä erikoistumista tapahtuu. Vaikka kaikki tekniikkaluokat (iskeminen, potkut, heitot, vastaheitot ja nivelväännöt) treenataan, myöhemmn harjoittelijat usein erikoistuvat johonkin tekniikkaluokkaan. Usein vahvat ja vantterat tykkäävät heitellä enemmän, korealaiset potkivat mielellään kun jumalan armosta ovat usein notkeita ja liikkuvia :) Minulle nivelväännöt muodostuivat siksi "omimmaksi" tekniikkaluokaksi, ja sain jonkinlaisen sadistin maineen kivun tuottamisesta ko. menetelmillä. Potkuläpysköjä ja mitsejä käytetään, samoin kuin seinää: siihen hakataan nyrkinpohjilla ja käsivarsilla jotta saataisiin ne paremmin iskunkestäviksi. Niillä on iso rooli iskutekniikoissa.

Mä kävin Koreassa treenaamassa aikoinaan, tuolla suurmestarin videolla on ihan tuttuja paikkoja ja tyyppejä. Ainakin silloin, parikymmentä vuotta sitten, siellä treenattiin ihan kovaa. Se kolme viikkoa jonka siellä vietin oli todella rankkaa. Meininki oli sitä että aamulla ylös 06.00 ja suoraan dojangille. Treenisessiota on päivässä neljä, jokainen parin tunnin pätkä. Samaa ruokaa syötiin joka päivä ja se oli todella pahaa. Eräänlaista mysliä kolme kertaa päivässä, ei mitään muuta. Suurmestarin mielestä moinen kiillotti sielua, omasta mielestäni se lähinnä tukki suolen ja laihdutti hiukan liikaa :)

Wonhwado on monella tapaa omanlaisensa laji. Sain siitä aika paljon vaikka tunnustan että tahdoin myös suoraviivaisempaa toimintaa. Treenasin vuoden Itävallassa euroopan pääsalilla Wienissä. En kuitenkaan voinut vastustaa kiusausta ja treenasin pari-kolme Shotokan karatetreeniä viikossa - mielestäni se täytti sitä teknistä ja henkistä aukkoa jonka WHD jätti. Systeemissä on puutteensa. Mutta mielenkiintoinen ja moniulotteinen laji se on. Loppujen lopuksi homma kaatui päämajan erilaisiin möhläyksiin. Suurmestari oli lisäksi jäsenenä eräässä uskonnollisessa järjestössä ja se alkoi tulla hommasta turhan vahvasti läpi. Ne hommat ei napannut ja pistettiin Suomessa homma poikki. Joskus vieläkin olisi mukavaa harjoitella lajia, mutta kaikki suomalaiset pidemmälle ehtineet ovat jo keski-iässä ja treeni-into lopahtanut. Ei ole treenikavereita. Seuran perustaminen ei enää kiinnosta, niitä tuli aikoinaan perustettua useampia. Että näin. Se Wonhwadosta.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 51 kurkkijaa