Filippiiniläiset ja Indonesialaiset lajit (Pekiti-Tirsia, Kombatan, Kali, Escrima, Eskrima, Silat, Arnis, Dumog, Mano Mano, Sikaran, Balisong, Baraw Sugbo jne.)

Mactanin taistelusta 484 vuotta!

Filippiiniläiset ja Indonesialaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Kuvake
mronkain
etupotkija
Viestit: 8608
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Roihuvuori
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Mactanin taistelusta 484 vuotta!

Viesti mronkain »

Pistin avatarikseni Lapu-Lapun sen kunniaksi että 27.4.2005 tuli kuluneeksi 484 vuotta siitä kun Fernão Mahalhãesin (Ferdinand Magellan) joukot kärsivät tappion päällikkö Lapu-Lapun joukoille Mactanin rannoilla, Filippiineillä.

http://www.answers.com/topic/battle-of-mactan" onclick="window.open(this.href);return false;
http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Mactan" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.lehman.cuny.edu/ile.en.ile/p" onclick="window.open(this.href);return false; ... pulapu.jpg

- Marko

Kuvake
pequod
sääreenpotkija
Viestit: 55
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Hyvinkää
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti pequod »

Antonio Pigafetta, a wealthy tourist who paid to be on the Magellan voyage, is the only extant eyewitness account of Magellan's death. He writes:

When morning came, forty-nine of us leaped into the water up to our thighs, and walked through water for more than two cross-bow flights before we could reach the shore. The boats could not approach nearer because of certain rocks in the water. The other eleven men remained behind to guard the boats. When we reached land, [the natives] had formed in three divisions to the number of more than one thousand five hundred persons. When they saw us, they charged down upon us with exceeding loud cries... The musketeers and crossbow-men shot from a distance for about a half-hour, but uselessly... Recognizing the captain, so many turned upon him that they knocked his helmet off his head twice... An Indian hurled a bamboo spear into the captain's face, but the latter immediately killed him with his lance, which he left in the Indian's body. Then, trying to lay hand on sword, he could draw it out but halfway, because he had been wounded in the arm with a bamboo spear. When the natives saw that, they all hurled themselves upon him. One of them wounded him on the left leg with a large cutlass, which resembles a scimitar, only being larger. That caused the captain to fall face downward, when immediately they rushed upon him with iron and bamboo spears and with their cutlasses, until they killed our mirror, our light, our comfort, and our true guide. When they wounded him, he turned back many times to see whether we were all in the boats. Thereupon, beholding him dead, we, wounded, retreated, as best we could, to the boats, which were already pulling off."

Kylmää kyytiä..
I said a hip hop the hippie the hippie to the hip hip hop, a you dont stop rock it out baby bubbah to the boogie da bang bang the boogie to the boogie da beat - Sugarhill Gang "Rappers Delight" 1979

Kuvake
Kuhmu
kylkeenpotkija
Viestit: 2533
Lauteille: Toukokuu 2005
Tykännyt: 4 kertaa
Tykätty: 2 kertaa

Viesti Kuhmu »

Kyllähän sen ymmärtää, että Lapalapulla on paikka filippiiniläisten sydämessä. Vaikka miesylivoima olikin Lapu Lapun jengin puolella, niin tuo taistelu taitaa olla se ainoa, jolloin maihinnousijat on ajettu mereen, eikä suurempia valloituksia tuolla kertaa tapahtunut.
Toimenpide saattoi olla hiukan samanlainen, kuin jos kätilö yrittäisi työntää vastasyntyvän päätä takaisin emänsä uumeniin. Eli ei hirvittävän kauaskatseinen taistelu ei ollut, tai sitten siinä taistelun huumassa on vain ajateltu, että tapetaan ensin ja funtsitaan tulevaa sitten kun se on ovella.
Varsinkin kansallismielisimmät filippiinot vetävät härkäpavun nenään, jos tuosta mies ylivoimasta, tai Kalin pyhästä taidosta esitetään minkäänlaisia kyseenalaistavia kommentteja. Vaikka tóisaalta kyllähän meidän pitäisi filippiinoja ymmärtää, sillä kuulummehan me suomalaisetkin valloitettujen kansojen joukkoon. Itsenäisyytemme saantiin taisi vaikuttaa enenevissä määrin tuo myöhemmin syfiliksen runtelema vallankumouksen suuri sankari V.I.Lenin. Sen jälkeen isoisät ovat puolustaneet tuota itsenäisyyttä niin, ettei kenenkään meistä ole tarvinut liittyä väkisin mihinkään puna-pioneerien prikaattiin. Meillä on siis näyttöä vähän lähempää, sillä neuvottelurauha ja tappio ovat eriasioita. No ajoivathan Filippiinotkin tosin jenkkien avustuksella japanilaiset pois saariltaan.
Pitääkö muuten lippu hilata salkoon Lapu Lapun ja Mactanin taistelun kunniaksi, jos, niin miksi :?:

Kuvake
mronkain
etupotkija
Viestit: 8608
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Roihuvuori
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti mronkain »

Käsittääkseni Mactanin taistelun vuosipäivä ei sentään ole liputuspäivä... Sen sijaan itsenäisyyspäivä (Araw ng Kalayaan) 12.6. on liputuspäivä. En ole varma onko Sankareiden päivä (Araw ng mga Bayani) 31.8. liputuspäivä, mutta silloin voi muistella vaikka Lapu-Lapua (vaikka pääasiassa muistetaankin vallankumouksen sankareita).

Lapu-Lapun merkityksestä sen verran, että itse pidän sitä lähinnä symbolisena, historiallisesti ei ole edes varmuutta että Lapu-Lapu olisi ollut suoraan osallisena Magalhãesin kuolemaan, vaikka yleisesti väitetäänkin että tuossa Pigafettan kertomuksessa henkilö, joka löi häntä sapelilla (kampilan) jalkaan, olisi ollut nimen omaan Lapu-Lapu. Joka tapauksessa, symbolisesti hän edustaa vastarintaa ja taistelua. Oikeastihan kyseisessä taistelussa oli kyse siitä että pari muuta päällikköä olivat usuttaneet espanjalaiset (Magalhäes itse oli portugalilainen, mutta toimi espanjalaisten laskuun) Lapu-Lapun kimppuun käyttääkseen heitä hyväkseen omissa taisteluissaan. Tämä ei tietenkään vähennä teon symbolista arvoa.
Suomessa vastaava tapaus on esim. se, kun Lalli tappoi piispa Henrikin Köyliönjärven jäällä perimätiedon mukaan. Vaikka nyt onkin herännyt keskustelua siitä oliko koko piispaa olemassakaan, saati sitten Lallia, tarina sinänsä on voimakas kertomus ja esim. suomalainen pakanaporukka on puuhaamassa juhlallisuuksia Lallinpäivän viettoon tammikuussa... ;-)

- Marko

fatman
kylkeenpotkija
Viestit: 4028
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Karkkila
Tykännyt: 2 kertaa
Tykätty: 7 kertaa

Viesti fatman »

Toinen Suomen oloissa sattunut tapaus on kenraalikuvernööri Bobrikovin ampuminen. Eugen Schaumanin laukaus (1904) kiteytti kansallismielisten suomalaisten tuntoja sortovuosien keskellä.

Kuvake
mronkain
etupotkija
Viestit: 8608
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Roihuvuori
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Viesti mronkain »

Totta, hänkin voisi olla eräänlainen kansallissankari. Sitten on tietysti fiktion puolelta (nämä ainakin ovat selvästi fiktiota) Sven Dufva ja vaikka Antti Rokka.

- Marko

Kuvake
Kuhmu
kylkeenpotkija
Viestit: 2533
Lauteille: Toukokuu 2005
Tykännyt: 4 kertaa
Tykätty: 2 kertaa

Viesti Kuhmu »

Arvostan kommenttejanne asiasta :)