Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Kamppailulajit ja ikärajat

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

#61

Viesti Jussi Häkkinen »

Aloitin itse treenaamisen n. 13-vuotiaana. Olen nyt 28. Lajiin on tullut kasvettua sisälle ja meininki elänyt eri suuntiin tässä aikuisemmallakin iällä.

Junnut voivat treenata kamppailulajeja aivan mainiosti, kunhan heille ei opeteta tavaraa joka olisi liian vaarallista harjoiteltavaksi (esim. fyysisestä kehityksestä johtuen). Näinpä heille on hyvä suunnitella oma treeniohjelma. Jos vyökokeita jne. on, niissä tulee mielestäni noudattaa samoja ehtoja kuin aikuisillakin, mutta tässäkin tietenkin on eri lajeilla erilaisia systeemejä.

Itse en mieluusti opeta alle 15-vuotiaita, kuten sanoinkin. Tämä johtuu lähinnä siitä, etten ole pedagogiikan ammattilainen tai pätevä ohjaamaan lapsiryhmiä. Jonkinasteista koulutusta nuorisotyön puolelta minulla on, mutta mielestäni junnuryhmät vaativat enemmän. Lisäksi suhtautumiseni lajiin on sangen tinkimätön, enkä ehkä muistaisi aina tarjota junioreille ns. poliittisesti korrektia versiota lajin sisällöstä.

Junnuryhmät n. alle 15-vuotiaille (toki tapauskohtaisesti voidaan 13-14 -kesäisiäkin hyväksyä mukaan), jos vain tämä seuran resurssien puitteissa on mahdollista. Tämän jälkeen normaali aikuisryhmä. Jos seura on tarpeeksi iso ja on potentiaalia esim. vuorojen muodossa, erilaisiin tasoryhmiin (riittävän karkeasti - itselläni jako olisi ehkä "alkeiskurssi", "alle siniset" ja "yli siniset") jako on myös mielekästä.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
Simpanssi
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 2298
Lauteille: Joulukuu 2004

#62

Viesti Simpanssi »

Jussi Häkkinen kirjoitti: Itse en mieluusti opeta alle 15-vuotiaita, kuten sanoinkin. Tämä johtuu lähinnä siitä, etten ole pedagogiikan ammattilainen tai pätevä ohjaamaan lapsiryhmiä. Jonkinasteista koulutusta nuorisotyön puolelta minulla on, mutta mielestäni junnuryhmät vaativat enemmän. Lisäksi suhtautumiseni lajiin on sangen tinkimätön, enkä ehkä muistaisi aina tarjota junioreille ns. poliittisesti korrektia versiota lajin sisällöstä.
Usein myös vanhemmat laittavat ongelmalliset lapsensa johonkin "budo" lajiin, koska "siellähän ne oppivat sitä käytöstä".. Valitettavasti siellä junnuryhmässä voi olla ja usein onkin pari kappaletta lapsia, jotka eivät välttämättä pysty olemaan osana normaalia koululuokkaakaan. Mitään ilmoitusvelvollisuuttahan ei vanhemmilla ole olemassa.

Ja kampailunopettajalla, joka usein on vasta aloitteleva ohjaaja, ei ole mitään koulutusta tai pätevyyttä kohtaamaan niitä adhd-lapsia..
Kuvake
Simpanssi
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 2298
Lauteille: Joulukuu 2004

#63

Viesti Simpanssi »

Mitäs - muuten - ovat nuo kurssilla opetetut perusheitot?
Tuosta ylin rivi oli ennen vaatimuksena keltaiseen vyöhön.


Mutta nykyään vaatimus on DanKollegion mukaan..
Judo aloitetaan tavallisesti peruskurssilla, jossa tavoitteena on judon harjoitustapojen, ukemin ja muutamien heittojen ja sidontojen alkeiden oppiminen.
Ja sen voi sitten itse kukin seurassa soveltaa.

Täältä löytyy koko graduointisäännöstö.
Kuvake
Tohtori Krabola
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 8116
Lauteille: Huhtikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki, Finland

#64

Viesti Tohtori Krabola »

Mulla on täällä Joensuussa pieni wushuryhmä jota opetan, keski-ikä tuntuu olevan siinä 18 vuoden paikkeilla. Aloitusikä tähän akrobaattiseen ilotulitteluun tuntuu ainakin täällä Euroopassa ja vielä tarkemmin Suomessa olevan siinä 12-13 iän hujakoilla. Tämähän on tietysti pelkkä suositus.

Kontakti on melko minimaalista harjoituksissa alkeiskursseilla. Tietenkin voi erikseen treenata sandaa joka onkin sitten jo läski tummuu-osastoa. Tuo K-18 on varmasti tarpeellinen Krav Magan tyyppisissä lajeissa, itse en ole huomannut tämän touhun olevan vaarallista. Tässä mennään taas vähän mutu-tuntumalla..... :?

Kovetusharjoitukset on hyvä kyllä hoitaa valvonnan alaisuudessa ja mieluiten siinä iässä ettei luut ja nivelet ole enää purkkaa, ettei tule pahempia epämuodostumia kroppaan
Turkka Tervonen

"Nykyisin saa olla vasenkätinenkin ilman syyttelyä ja poispakottamista, se on hyvä kehityssuunta kyllä." Tuomas Kyrö
DaNjA
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 1591
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Ivalo

#65

Viesti DaNjA »

Minusta ei pitäisi yleistää asioita...ei kaikki teini ole sellaisia hulivilejä, jotka opettelevat jotain lajia ja menevät kadulle hakkaamaan ihmiset...
Jos tuo 18 ikäraja olisi totta, itse en harrastaisi itselleni tosi mukavaa lajia...ja olisin kotona varmaan taas päivät pitkät..

Peruskoulussa päivät sujui, että aamul kouluun, koulusta kotiin ja kotona ollaan ja toisena päivänä samajuttu...

Nyt kun on lukiossa ja huomasin tuon lajini edustaman mainoksen...päiväni on paljon mukavampia...

Aamulla kouluun, koulusta "kotiin", syön, tehen läksyt ja treeneihin ja "kotiin" illalla....
Tuo harrastus on antanut minulle tosi paljon...ja en itse todellakaan uskaltaisi mennä kadulle tekemään mitään, jota olisin oppinut treeneissä....itse muutenkin pelkäisin...jos joku hullu tulisi päälle ja pitäisi oikeasti käyttää tekniikkaa, joka on aika huteralla pohjalla itsellä ainakin....en luota itseeni...siinä varmaan suurin syy :)
-Tanja Akujärvi-

Ei voittaminen tai häviäminen merkitse, vaan se miten ikuiseen häviämiseen suhtautuu.
Miettikääppä sitä :D
Kuvake
Tohtori Krabola
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 8116
Lauteille: Huhtikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki, Finland

#66

Viesti Tohtori Krabola »

DaNjA kirjoitti: Minusta ei pitäisi yleistää asioita...ei kaikki teini ole sellaisia hulivilejä, jotka opettelevat jotain lajia ja menevät kadulle hakkaamaan ihmiset...
Tiedä sitten kenelle tämä on osoitettu, mutta ei mulla ollut ainakaan tarkoitus yleistää. Siinä vaiheessa kun astuu oman kokemuspiirin ulkopuolelle niin tiedon määrä ratkaisevasti vähenee ja arvailun suhde kasvaa. Sillon lausee alkaa "minun mielestä" tai "ei ole kokemusta asiasta".

Ja jos ajattelee asiaa siltä kannalta että jos lajeihin useimmin läiskittäisiin K18-tarroja, niin ajatelkaa kuinka monet innokkaat nuoret jäävät ilman näiden lajien tarjoavia mahdollisuuksia. Maalaisjärjen käyttö auttaa yllättävän monessa tilanteessa.
Turkka Tervonen

"Nykyisin saa olla vasenkätinenkin ilman syyttelyä ja poispakottamista, se on hyvä kehityssuunta kyllä." Tuomas Kyrö
DaNjA
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 1591
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Ivalo

#67

Viesti DaNjA »

ja huomaahan sen harjoittelu vaiheessa, että monet karsiutuvat pois, juuri sellaiset, jotka haluavat oppia jotain tappamis menetelmiäm ja menisivät sitten kadulle kehumaan sitä ja tappais jonkun....
aloittaa perusjutuista yms...mie olen harrastanut lajia 8kk enkä vieläkään ole oppinut mitään tappavaa menetelmää, ainakaan suoraan...kyllä mä silleen tiedän miten vois tappaa...mutta se ei ainakaan multa onnistuis enkä menis kyllä kokeilemaankaan...ihan oman hengeäni suojelleksani :)
-Tanja Akujärvi-

Ei voittaminen tai häviäminen merkitse, vaan se miten ikuiseen häviämiseen suhtautuu.
Miettikääppä sitä :D
Kuvake
JanneM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 20197
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: JKL

#68

Viesti JanneM »

Simpanssi kirjoitti: Ja kampailunopettajalla, joka usein on vasta aloitteleva ohjaaja, ei ole mitään koulutusta tai pätevyyttä kohtaamaan niitä adhd-lapsia..
Tuosta tulikin mieleen, et mulla oli junnukurssilla autistinen poika. Ei pahasti autistinen, mutta kuitenkin niin, etta ongelmat oli selkeasti havaittavissa ja diagnoosi oli tehty. Meni hemmetin hyvin sen kanssa ja se kehitty ihan niinku silmissa, mutta ongelmana oli, etta muut ei sitten saanu treenattua kunnolla, kun piti olla yhta paimentamassa kokoajan. Eika ne oikein tykanny treenata sen kanssa, kun se saatto lopettaa treenaamisen ihan millon vaan ja ruveta vaan seisomaan paikallaan vaikka sita ois potkassutkin (siis toinen junnu). Kontaktin saaminen oli silloin talloin todella vaikeeeeta. Kerroin sitten eraissa treeneissa, etta mika on homman nimi (olimme sopineet pojan aitin kanssa, etta poika ei saavu niihin treeneihin, etta saan kerrottua asian kaikessa rauhassa) ja lapset olivatkin erittain ymmartavaisia ja rupesivat auttamaan kaveria parhaansa mukaan.
Mulle se oli todella opettavaista aikaa ja ma menin valmentajana ja ohjaajana kilometrin eteeenpain. Sille pojalle se oli hyva juttu, kun paas liikkumaan kerran viikossa ja paas ikaistensa joukkoon. Ainoa huono puoli siina oli se, etta muu ryhma karsi siita. Pojan aiti tulikin sitten siihen tulokseen, etta erityisjudo jossa ei ole senkaan verta edistymispaineita kuin taekwondon junnuryhmassa on parempi paikka pojalle. Ja ma olin erittain samaa mielta. Siella on sita varten orientoituneet vetajat ja koulutus on enemman kohdallaan(varsinkin tamperella). Mur erkkapeda ei siihen riittanyt. Olipahan opettavainen kokemus.
-Janne Maunonen-
**No jasinui salmul saralra**
JKL Fight Club
Defendo JKL
American Defendo Academy
Kuvake
AriJ
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 12708
Lauteille: Tammikuu 2005

#69

Viesti AriJ »

Simpanssi kirjoitti: Mutta nykyään vaatimus on DanKollegion mukaan..

Ja sen voi sitten itse kukin seurassa soveltaa.
OK. Mutta, mielestäni, kyllä tuolla on jo heittoja joissa vaaditaan kysykkyyttä heittäjältä suojata heitettä... öö... heitettävää. Tässä lienee kuitenkin taas jo kyseessä se mihin opetuksella tähdätään - Jûdô painottuu pehmeähköllä alustalla kilpailuun, ja siihen tuosta jo lähdetään etenemään.

En nyt siis sano ettei teknikoita voisi käyttää IPnä, mutta että niissä on onnistuessaan aika lailla vaaraa mielestäni kohteelle....
______________________
Ronin
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 4457
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Mushroomland

#70

Viesti Ronin »

Tulee muuten ikärajoista aina mieleen yks South Park-jakso:
lapsilta kielletään asiat joita he haluis tehdä (tässä tapauksessa Terrence & Phillipin katsominen) ja lapset rupeaa miettimään mitä hauskaa ne sitten voi tehdä:
"Hey, let's go look up some porn on the internet!"
"Yeah. My uncle said smoking crack is kinda cool."
"Yeah."
When facing difficult situations it is best to dash forward bravely and with joy...

Liity Etupotkijaksi!

Luettavaa (ja tykättävää) potkulaisille!
Kuvake
Simpanssi
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 2298
Lauteille: Joulukuu 2004

#71

Viesti Simpanssi »

Yamazu kirjoitti:
Simpanssi kirjoitti:Mutta nykyään vaatimus on DanKollegion mukaan..

Ja sen voi sitten itse kukin seurassa soveltaa.
OK. Mutta, mielestäni, kyllä tuolla on jo heittoja joissa vaaditaan kysykkyyttä heittäjältä suojata heitettä... öö... heitettävää. Tässä lienee kuitenkin taas jo kyseessä se mihin opetuksella tähdätään - Jûdô painottuu pehmeähköllä alustalla kilpailuun, ja siihen tuosta jo lähdetään etenemään.

En nyt siis sano ettei teknikoita voisi käyttää IPnä, mutta että niissä on onnistuessaan aika lailla vaaraa mielestäni kohteelle....
Itse näkisin, että sitä kannattaa jo mennä heittoihin aika aikaisessa vaiheessa. Eivät ne niin satu (jos vaan muistaa pitää leuan rinnassa ja ei ota vastaan kädellä) ja varsinkin jos treeneissä tehdään aluksi pari heittoa per treeni ja lähinnä vaan uchikomeja.

Niitä kovia ukemeja kannattaa aloittaa opettamaan välittömästi erillaisien harjotteiden kautta(eli käytönnössä aloitetaan matalalta ja siirrytään pikkuhiljaa ylemmäksi) ja siirtyä heittoihin asap sillä muuten voi olla vaarana että aloittelijalle kehittyy kammo heittoihin/ukemiin.
Kuvake
AriJ
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 12708
Lauteille: Tammikuu 2005

#72

Viesti AriJ »

Juu, tietty pitää aloittaa opetus lajin kaikista mahdollista osa-alueista hetimmiten kuin mahdollista. Kysymyshän ei ollutkaan nyt kai siitä, vaan että ovatko nuo heitot luokiteltavissa vaarallisiksi tekniikoiksi tehtäessä koskaan mitään kaatumisia sen kummemmin harjoitelleelle. Eli opetetaanko jo peruskursseilla vaarallisia tekniikoita alaikäisten harjoittelijoiden ollessa kyseessä.

Toiseen osaa, Ukemeihin - tietty pitää harjoitella alusta asti, taas. Ovat osa lajia, tärkeä osa.

Mutta, taas, jos et ole koskaan ollut lajissa jossa kaatumisia, varsinkaan heitoista alastuloja, opetetaan, niin se ei ehkä olekaan niin selvää että "leuka rintaan, ei kädellä vastaan" kun toinen ilmojen tielle lähettää...
______________________
Kuvake
Simpanssi
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 2298
Lauteille: Joulukuu 2004

#73

Viesti Simpanssi »

Rehellisesti sanoen en usko, että niitä heittotekniikoita oppii kovinkaan nopeasti niin että voisi heitellä täysiä vastustavaa vastustajaa todellisessa tilanteessa. Itseasiassa pari ennen peruskurssilla opetettavista tekniikoista (sasa+deashi+hiza) ovat oikeastaan eräitä vaikeimpia tekniikoita todella osata. Judollakin, kuten monella muullakin samantyyppisellä lajilla on tekniikoilla aika pitkä sisäistämisaika.
Kuvake
Kuhmu
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 2558
Lauteille: Toukokuu 2005

#74

Viesti Kuhmu »

Kyllä lapsille kamppailulajeja voi opettaa, niitä huu niin vaarallisiakin. Ei pidä ajatella lajeja kimppuna vaarallisia tekniikoita, vaan ennemminkin sitä, kuinka lapsia pystytään kasvattamaan erilaisten lajien myötä. Lapset ovat sinänsä otollista maaperää, että omaksuvat hyvin oppimansa ja pienellä innostamisella ovat hyvinkin kiitollisia oppilaita. Voi olla,että lasten opettaminen saattaa olla myös haastavaa, tosin on syytä ottaa huomioon mitä heidän opettamisensa vaatii.

Kummastelen että puhutaan vain vaarallisista tekniikoista ym. ja unohdetaan kaikki muu kehityttyminen ja ennenkaikkea se,että opitaan vastuuta omista tekemisistä. Ja opitaan erilaisia ratkaisumalleja erilaisten asioiden hoitamiseen.

Paini ja nyrkkeily ovat hyviä lajeja lapsille, sillä niissä on tehty pitkään juniori työtä ja ne ovat motorisen kehityksen kannalta enemmän kuin paikallaan kasvavalle lapselle. Tietysti kaikenlainen liikunta on hyvästä, mutta kaikissa kamppailulajeissa ei oteta nuoria harrastajia niin vakavasti, kuin ehkä olisi syytä. Kannattaa muistaa,että niissä nuorissa ja lapsissa on se tulevaisuus myös kamppailulajien kannalta.

Kamppailulajit ovat hyviä välineitä, joilla pystytään vaikuttamaan moneen eri asiaan ihmisten hyvinvoinnin kannalta, enkä näe mitään syytä, miksei niitä voisi opettaa lapsille ja nuorille. Silloin tietysti ei kannata, jos opettaja ei itse ymmärrä, että mitä minkäkin ikäisille ja miten kannattaa opettaa.

Veitsi muuten on vaarallinen ase kymmenvuotiaan käsissä ilman noita ns Filippos-lajejakin. Se joka epäilee, niin ei muuta kuin terävä veitsi pojalle käteen ja sitä sitten hassuttamaan paljain käsin pois sitä siltä kymmenvuotiaalta.

ps se joka sanoo, että paras itsepuolustuslaji on Karata, puhuu tårta på tårta.
Kuvake
AriJ
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 12708
Lauteille: Tammikuu 2005

#75

Viesti AriJ »

Kuhmu kirjoitti: Kamppailulajit ovat hyviä välineitä, joilla pystytään vaikuttamaan moneen eri asiaan ihmisten hyvinvoinnin kannalta, enkä näe mitään syytä, miksei niitä voisi opettaa lapsille ja nuorille. Silloin tietysti ei kannata, jos opettaja ei itse ymmärrä, että mitä minkäkin ikäisille ja miten kannattaa opettaa.
AIVAN! Eli juuri tuo mistä on puhuttukin - miten, ja sitä kautta ehkä jonkin verran mitä, opetetaan nuoremmalle harjoittelijakastille. Vaatii mielestäni enemmän opetuksellista osaamista mennäkseen oikein jakoon. Ei välttämättä välity parhaiten "äijäasenteella"....
______________________
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 56 kurkkijaa