Etsitkö kamppailuharrastusta? Aloita suoraan tästä uusi aihe valmiiden kysymysten kanssa ja odota, kun konkarit vastaavat sinulle. :boxing2:

Capoeira-artikkeli Helsingin Sanomissa 22.5.

Muun maailman lajit

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Questao
etupotkija
Viestit: 2450
Lauteille: Huhtikuu 2006

Capoeira-artikkeli Helsingin Sanomissa 22.5.

Viesti Questao »

Iltapäivää!

Helsingin capoeirascenestä oli tänään artikkeli Helsingin Sanomissa otsikolla "Capoeira-aalto jyllää yhä".
Eri ryhmät ovat opettajiensa näköisiä ja omasta mielestään ainoita oikeita

Mikäli aurinko kesällä paistaa, Helsingin puistoissa nähdään taas pala brasilialaista kulttuuria. ...

... Ringissä kaksi capoeiristaa ottaa mittaa toisistaan portugalinkielisen laulun ja brasilialaisten soittimien rytmissä.
"Pelaajat ikään kuin keskustelevat hyökkäyksin, väistöin ja hämäyksin, joita koristavat akrobaattiset liikkeet", Força Natural -ryhmässä harjoitteleva Miila Vainio selittää pelin kulkua. ...

... "Capoeira on monipuolista. Siinä joutuu ylittämään itsensä eri tavoin. Aiemmin kammosin esimerkiksi laulamista. Mutta kun uskaltaa ja oppii, itsetunto kasvaa", pohtii Vainio. Helsingissä nähtiin pari vuotta sitten suoranainen capoeira-aalto. ...

... Nyt pääkaupunkiseudulla on tuhatkunta harrastajaa, jotka harjoittelevat ainakin kuudessa erilaisessa ryhmässä. Jokaisella ryhmällä on oma käsityksensä siitä, mitä capoeira on. ...

... "Capoeirassa ei ole sääntökirjaa eikä kattojärjestöjä, joten se sitoutuu ihmisiin, mestreihin, opettajiin ja harrastajiin", selittää Helsingin Aikuisopistolla capoeiraryhmää luotsaava Markus Vainio-Mattila.
Opettaja siis päättää, miten ja minkälaista capoeiraa harjoitellaan.

... Kolikon toisella puolella on aitoja välirikkoja ja riitoja. Muita ryhmiä tai niiden opettajia ei julkisesti haluta kritisoida, mutta oman ryhmän hyvää meininkiä korostavat kaikki. Helpommin kulttuurimuotona kuin urheilulajina ymmärrettävässä capoeirassa erotetaan usein kaksi tyylisuuntaa: Capoeira Angola ja Capoeira Regional. Capoeiran kiinnittymistä opettajiin kuvaa hyvin, että Vainio-Mattilan oma mestre vierastaa angola- ja regional-suuntien erottelua, mutta mies itse ei.

25.–28.5 Helsingissä kansainvälinen capoeira workshop En contro de Verao, jonka järjestävät Capoeira Capital ja Capoeira Senzala.

Ohjelmassa vielä inforuutu.
Capoeira syntyi Brasiliassa, Portugalin siirtomaaisännyyden aikana. Afrikasta tuodut orjat kehittivät tanssilta näyttävän lajin itsepuolustukseksi.
-Capoeira kiellettiin 1700-luvulla.
-Yhtä totuutta capoeiran historiasta ei ole, sillä siirtomaavallan orjuuteen liittyvät arkistot on tuhottu.
-Orjuuden lakkauttamisen jälkeen laji tuli kaupunkeihin ja capoeristoihin yhdistettiin rikollisuus.
-1920-luvulle saakka capoeiran pelaaminen ja opettaminen oli kielletty. Ajalta periytyy tapa antaa pelaajille capoeira-nimi, joka suojelee henkilön yksityisyyttä.
-Suomeen laji saapui 1980-luvun lopussa.
-Capoeiran on arveltu olevan Brasilian toiseksi suosituin urheilulaji jalkapallon jälkeen.

- Questão
Viimeksi muokannut Questao, touko 22, 2006, 21.59. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Even the chinese cannot do it. It is impossible.

Liity etupotkijaksi!
Kuvake
Suvi
munillepotkija
Viestit: 729
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Auckland, NZ

Re: Capoeira-artikkeli Helsingin Sanomissa 22.5.

Viesti Suvi »

Kolikon toisella puolella on aitoja välirikkoja ja riitoja. Muita ryhmiä tai niiden opettajia ei julkisesti haluta kritisoida, mutta oman ryhmän hyvää meininkiä korostavat kaikki.

Tää on kyllä niin totta :muahaha:
The Road goes ever on and on
Down from the door where it began.
-J. R. R. Tolkien-
Kuvake
Questao
etupotkija
Viestit: 2450
Lauteille: Huhtikuu 2006

Viesti Questao »

Mun on ehkä pakko kommentoida tuota tekstiä jotenkin.
Ensinnäkin on mukavaa, että kirjoitetaan jo tuollaisia artikkeleja, jotka ottavat mukaan vähän muutakin näkökulmaa kuin se iänikuinen "uutta ihmeellistä potkuhippaa". Artikkelissa oli lisäksi kuva Forca Natural-koulun rodasta ja jonkinlainen taulukko, jossa verrattiin Helsingin seudun capoeiraryhmiä. Haastatellut ovat kahdesta eri ryhmästä, mikä myös lisää jutun kiinnostavuutta, ainakin omalla kohdallani. Uudesta näkökulmasta siis pisteet.

1000 harrastajaa on aika rankka arvio. Jos capoeiristoja on noinkin paljon Helsingissä, on harrastajien määrä Suomessa silloin ties kuinka paljon. Hyvänen aika. Tosin hieman epäilen tuota. Pitäisi vissiin kartoittaa. No peliseuraa ainakin löytyy.

Mielenkiintoinen asettelu kuitenkin tuossa tekstissä on. Erehdynkö, vai voiko siitä saada sellaisen mielikuvan, että capoeiraryhmät puuhaavat vähän niiden opettajien mielihalujen mukaan? Ainahan treenit ovat niinkuin opettajatkin, mutta jonkun mestrenhän sitä toimintaa aina kuuluisi ohjata. Nii...

Lisäksi tuo vastakkainasettelu eri ryhmien välillä on tuotu esille jo otsikossa. Varmasti oma seura on aina paras, oli kyse vaikka rullatuolikoripallosta(hieno laji muuten!), eikä tilanne capoeirassa ole sen kummempi kuin missään muussakaan lajissa. Olen sitä mieltä, että esimerkiksi Suomessa tai Euroopassa yhteistyö eri capoeiraryhmien välillä nimenomaan toimii paremmin kuin monessa muussa lajissa. Muiden ryhmien arvostelu on nähdäkseni hyvin marginaalista. En usko, että muita ryhmiä tai opettajia halutaan kritisoida edes yksityisesti. Ainakaan minä en halua.

Teksti on kuitenkin tietysti täynnä asia- ja kirjoitusvirheitä, erityisesti tuo inforuutu. Nämä kaikki tiedot ovat tosin melko hankalasti tarkastettavissa, mutta kun ne on tietysti vielä joka kerran eri lailla väärin...

Ei, orjat eivät "kehittäneet tanssilta näyttävää lajia itsepuolustukseksi" (ainakaan sanojen kovin suppeissa merkityksissä).

Ei, capoeiraa ei kielletty 1700-luvulla. Se kiellettiin vuonna 1890.

Ei, orjuuteen liittyviä arkistoja ei ole tuhottu. Ainoastaan orjien omistusoikeutta koskevat arkistot on poltettu, syynä pelko korvausvaatimuksista. Arkistomateriaalia orjuudesta löytyy vaikka kuinka paljon. Myös capoeirasta on olemassa aika lailla materiaalia.

Ei, capoeiraa ei "laillistettu" 1920-luvulla. Se dekriminalisoitiin vasta vuonna 1937.

Ei, capoeiranimen antaminen ei tietääkseni liity mitenkään 1920-lukuun. Brasilialaisessa(kin) kulttuurissa alter ego-juttu lienee vähän kauaskantoisempi juttu, eikä edes mikään capoeiran erityispiirre.

Ei, capoeira ei saapunut Suomeen 1980-luvun lopulla. Capoeiran opetusta on Suomessa ollut aiemminkin, kuten täälläkin on todettu. Mestre Samara kylläkin saapui Suomeen 1980-luvun lopulla.

Elin luulossa, että Brasilian toiseksi harrastetuin laji olisi lentopallo sen eri muodoissa. Tätä en kyllä voi perustella millään.


"Mitäs tilasitte!" :)



- Questão


edit: lisäsin iloisuutta
Even the chinese cannot do it. It is impossible.

Liity etupotkijaksi!
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 94552
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang

Viesti Mika »

Kaikki mainos on hyvää mainosta...;)


Hyvä että korjailet Questao noita täällä.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
A.A.
kylkeenpotkija
Viestit: 1166
Lauteille: Huhtikuu 2005
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu

Viesti A.A. »

Questao kirjoitti: Ei, orjuuteen liittyviä arkistoja ei ole tuhottu. Ainoastaan orjien omistusoikeutta koskevat arkistot on poltettu, syynä pelko korvausvaatimuksista. Arkistomateriaalia orjuudesta löytyy vaikka kuinka paljon. Myös capoeirasta on olemassa aika lailla materiaalia.
Olen ymmärtänyt myös, että niitä on huomattavasti vielä jäljellä, mutta eikö tuohon aikaan liittyvää materiaalia tuhottu kuitenkin aika paljon... Oliko nyt Vargasin toimesta? Yritettiin häivyttää sitä Brasilian mustaa menneisyyttä ja pönkittää maailmalle välittyvää kuvaa ja poliittista imagoa. Missä määrin niitä nyt sitten tosissaan tuhottiin?
Kuvake
Questao
etupotkija
Viestit: 2450
Lauteille: Huhtikuu 2006

Viesti Questao »

Päivää!

Juurikin Helsingin capoeiraworkshopista palanneena. Teksti on Matthias Röhrig Assuncãon, käännös omani.
... myytti - jota usein käytetään "selittämään" capoeiran historiankirjoituksen vaikeutta - on ehdotus, että Rui Barbosa, ensimmäisen tasavallan väliaikaisen hallituksen talousministeri, "poltatti kaikki orjuuteen viittaavat dokumentit" Brasilian Imperiumin kaatumisen jälkeen (1889). Tämä myytti, suosittu erityisesti epäakateemisissa capoeirapiireissä, perustuu seuraavaan faktaan: Barbosa todella pani toimeen orjuuteen liittyvien tiedostojen tuhoamisen ministeriössään. Uskottavin selitys on, että hän halusi päästä eroon "vapaan karitsan" lain(1871) tuomasta virallisesta orjarekisteristä. Sen tuho poistaisi kaikki orjanomistajia tukevat todisteet, mikäli nämä päättäisivät vaatia korvauksia "omaisuutensa" menettämisestä, joita(korvauksia) vuoden 1888 maaliskuun 13. päivän (orjuuden)kieltolain asetus ei suonut missään tapauksessa. Joka tapauksessa, tuhkaksi muuttuneet dokumentit edustavat vain pienen pientä osaa kaikista orjuuteen liittyvistä arkistoista. Kuten kuka tahansa Brasilian historian opiskelija tietää, brasilialaisissa arkistoissa on olemassa satoja tuhansia orjuutta dokumentoivia dokumentteja ja monet historioitsijat ovat työskennelleet näiden lähteiden parissa viime vuosikymmenien aikana
Vaikka olenkin tutustunut jonkin verran Getulio Vargasin diktatuuriin, en ole ikinä kuullut hänen toteuttaneen mitään arkistojen tuhoamista. Mikäli tästä löytyy jotain lisätietoa, kuulisin siitä mielelläni. Hänen osuutensa capoeiran historiassa rajoittuu minun tietojeni mukaan hänen julkiseen esiintymiseensä mestre Bimban kanssa sekä hänen hallintonsa kansallismielisyyden nostamiseen, joka puolestaan ilmeisesti auttoi capoeiran(ja samban ja jalkapallon) leviämistä 1940-luvulta eteenpäin.

Juttelin molempien artikkelissa haastatellun henkilön kanssa viikonloppuna; jos oikein ymmärsin, kummatkin pyytävät oikaisua Helsingin Sanomilta(ei tosin tuohon inforuutuun liittyen). 8)

Encontro da Verão-workshop oli kyllä mainio, täytynee tehdä siitä oma yhteenveto johonkin. Suvi ja A.A. - en tiedä nähneeni teitä... :(


- Questão
Even the chinese cannot do it. It is impossible.

Liity etupotkijaksi!
sinhazinha
ilmaanpotkija
Viestit: 22
Lauteille: Kesäkuu 2006

Viesti sinhazinha »

Olá!

Mielenkiinnon vuoksi kyselen kuka, ja millä paikkakunnalla, on opettanut capoeiraa Suomessa ennen v. 1989? :?: Joku täällä väitti tietävänsä että näin on asian laita.
Kuvake
Questao
etupotkija
Viestit: 2450
Lauteille: Huhtikuu 2006

Viesti Questao »

Päivää!

Sinhazinha(tervetuloa!), capoeiraa on tietääkseni opetettu Suomessa ainakin yksittäisissä workshopeissa tanssialan ammattilaisille jo vaikka ties milloin. En kuitenkaan tiedä vuosilukua enkä paikkakuntaa. Voin kyllä pyrkiä tarkastamaan asian. Esimerkiksi edesmennyt Ritva Saastamoinen on itseoppinut capoeiraa Brasilian matkoillaan, hänhän päätyi opettamaan lajia Turkuun. Muistaakseni hän olisi pitänyt TEAK:ssa capoeira(ja maculêle)kursseja jo ennen vuotta -89. Myös mestre China on ollut Kuopio tanssii ja soi-festivaaleilla opettamassa. Tästäkään en muista vuosilukua. Joka tapauksessa olen elänyt uskossa, että mestre Samaran tullessa pitämään workshoppia vuonna -89, Suomessa oli jo joitain ihmisiä, jotka olivat tutustuneet capoeiraan aiemmin.

Jos joku tietää asiasta enemmän, tarkistaisin mielelläni tietojani. Yritän löytää ne vuosiluvut ja tehdä itsekin pientä kyselyä.


- Questão
Even the chinese cannot do it. It is impossible.

Liity etupotkijaksi!
sinhazinha
ilmaanpotkija
Viestit: 22
Lauteille: Kesäkuu 2006

Viesti sinhazinha »

Hei!

Kiitos vastauksestasi. Niinhän se varmaan onkin että yksittäisiä workshopeja yms on voinut olla ennen 80-luvun loppua. Minun tietojeni mukaan säännöllinen capoeiran harjoittelu alkoi Turussa ja Helsingissä v 1989.
Kuvake
Questao
etupotkija
Viestit: 2450
Lauteille: Huhtikuu 2006

Viesti Questao »

Päivää!

Sinhazinha, tarkistelin väittämiäni tietoja ja olen ainakin osittain ollut väärässä. Säännöllinen capoeiraopetus Suomessa on alkanut vasta 1989, mestre Samaran kurssin myötä. Silloiset suomalaiset capoeiran harrastajat Anita Valkeemäki ja Ritva Saastamoinen, jotka olivat jo oppineet capoeiraa Amsterdamissa, Yhdysvalloissa ja Brasiliassa, kokosivat Suomessa brasilialaisen kulttuurin harrastajista ryhmän. Tämä ryhmä sitten tilasi mestre Samaran pitämään kurssia. Kurssin pohjalta aloittivat toimintansa nykyinen Capoeira Capital Helsingissä, nykyinen Grupo Capossu Turussa ja nykyinen Capoeira Forca Natural Tampereella. Varsinkin Forca Naturalin toiminta on kuitenkin muuttunut radikaalisti noiden aikaisten vuosien jälkeen.

Haluaisin jostain kuitenkin tarkistaa tuon Ritva Saastamoisen TEAK:n oppitunnit. Suomessa on siis ollut joitain capoeiraa osaavia harrastajia, mutta mahdollisesti ei capoeiratunteja ennen tuota vuotta 1989. Tämän mukaan siis tuo Helsingin Sanomienkin artikkeli on oikeassa capoeiran Suomeen tulemisen suhteen. Pahoittelen aiempaa väärähköä tietoani.


- Questão
Even the chinese cannot do it. It is impossible.

Liity etupotkijaksi!
sinhazinha
ilmaanpotkija
Viestit: 22
Lauteille: Kesäkuu 2006

Viesti sinhazinha »

Kiitos taas, Questão! Pohdin näitä vanhoja asioita sen takia että teen ehkä pienimuotoisen "historiikin" sitten vuonna 2009, kun capoeiraa on harrastettu 20 vuotta Suomessa. Silloin pitää mielestäni antaa kunnia niille, joille se kuuluu ja tuoda esille alkutaipaleen polunraivaajat.
Axé, sinhazinha
A.A.
kylkeenpotkija
Viestit: 1166
Lauteille: Huhtikuu 2005
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu

Viesti A.A. »

Missä mielessä muuten tuota capoeiraa harrastettiin Suomessa ennen ensimmäisten varsinaisten seurojen perustamista? Juuri tuolla toisessa ketjussa mainitsin Capitalin ja Tanssivintin selkeistä tai ei niin selkeistä seuratoiminnan alkamisista (Capitalin sivuilla mainitaan vuosi 1995). On siis ollut olemassa jonkinlainen ryhmä tai ryhmiä, mutta ketkä tätä/näitä ovat opettaneet - siis jatkuvalla syötöllä Suomessa asuen? Kyselen oikeastaan hieman siinä valossa, koska tuohon Questãon asiaa selvittävään viestiin liittyen sain vähän aikaa sitten kuulla, että siellä toisessa ketjussa mainitsemani Pera Mäki olisi nimenomaan ollut myös opettajana/opettamassa capoeiraa täällä jo siinä '90-luvun alussa. Mietin vaan olikohan niitä ryhmiä sitten juuri se yksi, vai ehkä parikin.

Muoks:

Heh, kaivelinpa hieman googlea eri ihmisten nimillä tähän liittyen ja törmäsin Capitalin ilmeisesti vanhoihin sivuihin. Sieltä löytyi tällainen toimintahistoriasivu:

http://www.capoeiracapital.fi/vanhat/cv.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Sieltä löytyy vuodesta '89 aina '00:n asti toimintakertomusta, josta myös ilmenee aika paljon ryhmä (?) nimiä. Katsokaapa! :)
Kuvake
Samurai
etupotkija
Viestit: 318
Lauteille: Marraskuu 2005
Paikkakunta: Baía

Viesti Samurai »

Vau. Hyvä linkki, kiitos. Paikallishistorian siipien havinaa. :)
Capoeira on Capoeiraa. Mikä tahansa muu määritelmä on puutteellinen.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 94552
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang

Viesti Mika »

Laitetaan nyt tänne.
Capoeira on 1700-luvulla Brasiliassa afrikkalaisten orjien kehittämä – niin mikä? Ei löydy yhtä käsitettä, joka pitäisi sisällään tanssin, akrobatian, musiikin, kamppailulajin ja leikkimielisen pelin, joka elää rodassa eli katselijoiden ympäröimässä ringissä.
Verkkouutiset
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!