Etsitkö kamppailuharrastusta? Aloita suoraan tästä uusi aihe valmiiden kysymysten kanssa ja odota, kun konkarit vastaavat sinulle. :boxing2:

Vapaaottelun evoluutio

Kamppailu-urheilulajit eli BJJ, MMA, nyrkkeily, paini, potkunyrkkeily, thainyrkkeily jne.

Valvoja: Valvoja

Jarppa
etupotkija
Viestit: 5549
Lauteille: Heinäkuu 2005

Vapaaottelun evoluutio

Viesti Jarppa »

HarriN kirjoitti runsaasti asiaa tuolla kiinalaiset lajit ja vapaaottelu- threadissa, ja sieltä sikisi ajatus vapaaottelun evoluutiosta.

Lainaan pienen pätkän mistä lähden liikkeelle.
Vapaaottelun säännöt (niitä on monia eri organisaatioilla) varmasti sallisivat erilaisiakin pystyottelutapoja kuin mitä nykyään kehässä nähdään. Fakta vain taitaa olla se, että nuo nykyään käytetty tyyli vaikuttaa sporttikamppailuun parhaiten sopivalta.
Eikö pikemminkin, nykyään käytetyt tyylit vaikuttaa sopivimmilta, koska vapaaottelut sisältää monenlaisia tyylejä sekä pystyyn että mattoon.

Käytetty tyyli riippuu runsaasti lajitaustasta, esimerkiksi Fedor Emelienenkon (judo/sambo/potkunyrkkeily?) pystyottelu on selkeän erilaista kuin Mirko Filipovicin (potkunyrkkeily/BJJ), puhumattakaan kun heitä vertaa Yoshidaan (judo/MMA) tai Nogueiraan (BJJ/nyrkkeily). Eniten porukkaa tulee luonnollisesti lajeista, joissa harrastajamassaa on eniten ja kontakti on jo valmiiksi kovaa.

Runsaasti tyylejä, jotka erilaisuuksistaan huolimatta toimivat hyvin. Ei voida puhua lajien tehokkuudesta, vaan henkilöiden tehokkuudesta.

Tehokkaita tyylejä on runsaasti, joten mielestäni vapaaottelu lajina kehittyy vuosi vuodelta. Vieraiden lajien tyylit tuovat minusta huomattavaa väriä ja mielenkiintoa otteluihin, koska usein näkee jotain uutta ja yllättävää matsissa. Esimerkiksi joidenkin mielestä korkeat potkut on epäkäytännöllisiä, mutta niilläkin on tyrmätty useita ottelijoita vapaaottelussa.

Tästä johtuen näen hyvänä asiana sen, että lajeista joissa on mukana urheilukamppailua sopivassa muodossa, haetaan monipuolisuutta treenaamalla monipuolisesti vapaaottelua ajatellen, ja jopa kilpaillaan siinä.

Luonnollisesti taitojen riittävyys pitää mitata sparrissa etukäteen, mutta tätä en näkisi ongelmana, mikäli treenin monipuolisuus varmistetaan treenaamalla oikein, sääntöjä ajatellen. Esimerkiksi C-luokan matsiin pitää osata ottaa huomioon lyönnit, potkut ja painiminen pystyssä, sekä mattopaini. Käytännössä tämä vaatii treenaamista noilla säännöillä henkilöiden kanssa, jotka osaavat ottaa nämä huomioon.

Itse en usko, että olemme nähneet kaikki toimivat tyylit, vaikka vähiten toimivat ovatkin jo pääosin karsiutuneet pois. Edelleen olen nähnyt kisoissa tekniikoita, joita en ole tuntenut, tai joita en pystyisi tekemään. Vapaaottelu on erittäin monipuolinen laji.

Mitä muut ajattelee, onko kaikki jo nähty? Miten odottaisitte että vapaaottelu lajina tulee kehittymään? Yllättävin näkemäni tyyli on ollut capoeira/BJJ, jossa heppu otteli pystyssä capoeira-tyyliin, ja vei matsin lopulta mattoon jalkasaksilla ja lopetti lyönneillä mountista. Aika hyvin "tanssijalta". ;) (ja Questao hei, tää ei ollut sitten yllytys lähteä kisaamaan myös vaparissa : D)

Jos joku ei ymmärtänyt capoeira-kommentin huumoria, ei tarvitse tulla huutamaan miten vastustaja ei takuulla ollut Fedor Emelienenko.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 94611
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang

Viesti Mika »

Hyvä aihe.
Katson asiaa tässä viestissä hieman toiselta kannalta. Evoluutiota kaikki tyynni.

Näkisin että läheskään kaikki vapaaottelijat eivät ole pystyssä yhtä hyviä kuin matossa, joskin tällaista vertailua on ainakin debaattimielessä lähes mahdotonta puolustaa. Tätä mieltä kuitenkin olen. Vaikka aika on rajallista, kun pitää harjoitella sekä pystyä että mattoa, luulen silti että tulevaisuudessa pystykamppailu tulee yleisesti ottaen kehittymään melkoisesti. Puhun tietenkin yleisellä tasolla, yksilöllisiä poikkeuksia on jo nyt.

Arvelisin että suureksi osaksi tähän kaikkeen vaikuttaa (nykyaikaisen) vapaaottelun lyhyt historia. Vaikka monissa urheilulajeissa nähdään entistä vanhempia huippuja (monista syistä), uskoisin vapaaottelijoiden keski-iän laskevan tulevaisuudessa, kun nämä jo lapsena vapaaottelun aloittaneet ja aloittavat valtaavat kehät. Uskon että he myös vievät lajia eteenpäin huomattavalla tavalla.

Kymmenen tai 20 vuotta on minkä tahansa lajin historiassa lyhyt aika. Jos katsomme vaikka ekoja UFC-otteluja, on kehitys tähän päivään asti huimaa. Uskon että näemme tätä teknistä kehittymistä vastedeskin. Tietenkin mahdollisilla sääntömuutoksilla saadaan aikaan toisenlaista kehittymistä, mutta vapaaottelun säännöt tuskin tulevat ainakaan radikaalisti muuttumaan. Näin toivon.

Jossakin Lankakorin kätköissä on video siitä taaperosta, joka harjoittelee vaparia isänsä kanssa olohuoneessa. OK, lapsi on aivan poikkeuksellisen lahjakas, mutta ainakin hän harjoittelee juuri vapaaottelua alusta alkaen. Tällaisia lapsena nimenomaan vapaaottelun aloittaneita aikuisia tulemme näkemään vielä runsain mitoin. Silloin haikeina muistellaan aikoja, jolloin kehään nousi eri lajien edustajia ja joista osa oli yli 40-vuotiaita...:)

Pappa-sarja vapaaotteluun tulevaisuudessa? :p
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Jarppa
etupotkija
Viestit: 5549
Lauteille: Heinäkuu 2005

Viesti Jarppa »

Mika kirjoitti: Näkisin että läheskään kaikki vapaaottelijat eivät ole pystyssä yhtä hyviä kuin matossa, joskin tällaista vertailua on ainakin debaattimielessä lähes mahdotonta puolustaa.
Minusta tämä on ihan selviö asia, ei esimerkiksi Crocopin matto-ottelua voi mitenkään verrata Nogueiraan. Näkisin että matto-spesialistit saa pohjansa brassijutsusta, pystypainiin erikoistuneet tulee judo/paini/sambo- linjalta, ja mättäjät tulee thai/potku/nyrkkeily- linjalta, noin karkealla jaolla tunnetuimpiin lajeihin.

Vaan esimerkiksi Cung Le (sanshou?) näyttää käyttävän monipuolisesti sekä lyöntejä, potkuja kuin heittoja, mitä oon muutamia matseja nähnyt. Tykkään herran ottelutyylistä, ja näkyy ottaneen jo 3 MMA matsiakin.
Pappa-sarja vapaaotteluun tulevaisuudessa? :p
On jo, vanhoja staroja pistetään vastakkain, koska uudet starat on fyysisesti liian kovia vanhoille. Tosin edelleen on joitakin vanhempia ottelijoita jotka pärjäävät hyvin myös nuorempia vastaan,esim. Couture.
Kuvake
Kehäraakki
reiteenpotkija
Viestit: 428
Lauteille: Huhtikuu 2006

Re: Vapaaottelun evoluutio

Viesti Kehäraakki »

Jarppa kirjoitti: Käytetty tyyli riippuu runsaasti lajitaustasta, esimerkiksi Fedor Emelienenkon (judo/sambo/potkunyrkkeily?) pystyottelu on selkeän erilaista kuin Mirko Filipovicin (potkunyrkkeily/BJJ), puhumattakaan kun heitä vertaa Yoshidaan (judo/MMA) tai Nogueiraan (BJJ/nyrkkeily). Eniten porukkaa tulee luonnollisesti lajeista, joissa harrastajamassaa on eniten ja kontakti on jo valmiiksi kovaa.

Runsaasti tyylejä, jotka erilaisuuksistaan huolimatta toimivat hyvin. Ei voida puhua lajien tehokkuudesta, vaan henkilöiden tehokkuudesta.

Esimerkiksi joidenkin mielestä korkeat potkut on epäkäytännöllisiä, mutta niilläkin on tyrmätty useita ottelijoita vapaaottelussa.

Itse en usko, että olemme nähneet kaikki toimivat tyylit, vaikka vähiten toimivat ovatkin jo pääosin karsiutuneet pois. Edelleen olen nähnyt kisoissa tekniikoita, joita en ole tuntenut, tai joita en pystyisi tekemään. Vapaaottelu on erittäin monipuolinen laji.
Vaparissa käytetty tyyli riippuu juuri lajitaustasta, sekä ottelijan henkilökohtaisista ominaisuuksista. Omasta mielestä ottelija on näiden kahden ominaisuuden summa. Pian tänä nähdään, kun Suomessakin lajissa alkaa menestymään miehiä, jotka ovat aloittaneet suoraan vapaaottelulla/shootilla.

Tuohon Crocop/Fedor suuntaukseen sanon, että miehet aloittivat aikana, jolloin järjestelmä etsi heille sopivat lajit jokaisen kyvynsekö ominaisuuksien mukaan ja varmaan kenenkään on turha sanoa, etteikö tuo järjestelmä löytänyt jyvät akanoista oikeisiin lajeihin. Jaappaniassa taas näiden lajien treenaaminen kuuluu edelleenkin kouluun, tarhaan ja kasvatukseen. Kummassakin maassa sitä väestöpohjaa riittää.

Itse uskon, että ne toimivat tyylit on nähty. Nyt poppoo alkaa "erikoistumaan" ja hakemaan uusia jippoja, siis tapoja, ei kokonaisia tyylejä, ottelussa pärjäämiseen. Esimerkkinä 10 vuotta sitten jujilla pärjäsi pitkälle, nykyäänkin se on toimiva lopetus, mutta siihen osataan varautua huomattavasti paremmin. Masi voitti cagessa Jassen Brabolla tai anacondalla(jompsikumpsi) ja sellaista en vielä ole vaparikehässä nähnyt. Eli haetaan "eksotiikkaa", erilaisuutta, asiaa, joka ei ole tuttu, yleinen ja harjoiteltu. Masi on haka lukottamaan ja kuristamaan, mutta tuo em. lopetus tuli aika harvinaisella tekniikalla. Ainakin Suomessa.
Oon lyöny, mutta on lyöty takaskin
Kuvake
antti_lk
etupotkija
Viestit: 530
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: nyrkkeily, vapaaottelu
Takalajit: lukkopaini, bjj

Re: Vapaaottelun evoluutio

Viesti antti_lk »

Samaa mieltä tuosta, että toimivat tyylit on jo hyvinpitkälle nähty. Tulevaisuudessa kaikki tehdään vaan vielä paremmin, eikä ottelijoilla ole enää niin selkeästi vahvoja ja heikkoja osa-alueita kuin nyt. Vapaaottelijat osaavat vapaaotella, eivätkä vain yhdistellä eri tekniikoita. Veikkaan myös, että pystyottelun merkitys kasvaa entisestään lähivuosina. Muinoin (joissain tapauksissa tänäkin päivänä) saattoi pärjätä kohtalaisella shootilla ja hyvällä jujilla/RNC:llä, mutta tulevaisuudessa yksipuoliset painijat/BJJ-miehet ovat vaparikehissä harvassa.

Masi lopetti Jassen Brabo-chokella aka Kotka Classicilla / Kotkalaisella, jolla Tammelin on kuulemma hapettanut porukkaa subbarikisoissa jo vuosia.

Kuva
Jarppa
etupotkija
Viestit: 5549
Lauteille: Heinäkuu 2005

Re: Vapaaottelun evoluutio

Viesti Jarppa »

antti_lk kirjoitti: Samaa mieltä tuosta, että toimivat tyylit on jo hyvinpitkälle nähty.
Jep, itsekin uskon että ne on hyvin pitkälle nähty, mutta samaan tapaan monet on joskus ajatelleet, "miten monella tapaa siellä matossa voidaan otella", ennen ku ovat tutustuneet brassijutsuun. Säännöt luonnollisesti vaikuttavat tähän, kukas se ottelija onkaan, joka perse edellä hakee jalkalukkoja vastustajilleen, todella erikoinen tyyli, mutta niillä säännöillä se toimii yllättävän hyvin.

Kehityksen huomaa nykyään siitä, että ottelijat yhdistävät eri osa-alueet saumattomammin, eli kuten sanoit "Vapaaottelijat osaavat vapaaotella, eivätkä vain yhdistellä eri tekniikoita.". Uskoisin että monen kaverin pysty tulee muistuttamaan tuota aikaisemmin mainitsemaani Cung Le:tä, kun uudet ottelijat harjoittelevat painimista ja lyömistä samanaikaisesti. Mielestäni kukaan vanhemman sukupolven ottelija ei yhdistele noita yhtä kauniisti. Saa tietysti näyttää matsin jossa sitä tapahtuu.

Kotkalainen on brassijutsussa ja subbarissa ollut yleinen jo useamman vuoden, ettei vaan Wasim ois sitä oppinut kaapelilla. :D
Kuvake
Kehäraakki
reiteenpotkija
Viestit: 428
Lauteille: Huhtikuu 2006

Viesti Kehäraakki »

Ottelijoiden kunto/voima -taso on jo nyt aivan toista luokkaa kuin esim. 7-8 vuotta sitten. Ja odotettavissa on, että kehitys vain kasvaa. Syynä tässä on ainakin aktiivien ja kilpailijoiden osalta kehittyvämpi valmennus ja kilpailukauden jaksottaminen. Jep, enää ei mennä tupakilta suoraan kehään :D Kilpailijoiden kausi on entistä suunnitellumpi, koska tieto isojen kilpailujen ajankohdista on tiedossa jo kauden alussa.

Vielä on nähtävissa ottelijoita, joilla on selkeästi joku vahva osa-alue, matto- tai pystyottelu, mutta tulevaisuudessa, kuten jo useaan kertaan on mainittu, ottelijan osa-alueet ovat yhtä vahvoja ja niiden yhdistäminen käy saumattomasti.

Joskus riitti, kun osasi jujin/RNC:n tai ottelutaktiikka oli shootti - mount - GnB - tap out. Jokainen varmaan yhtyy, että jos muita valmiuksia ei ole, ei tuolla pitkälle enää pääse.
Oon lyöny, mutta on lyöty takaskin
Ribee
sääreenpotkija
Viestit: 68
Lauteille: Tammikuu 2007
Paikkakunta: Tampere

Re: Vapaaottelun evoluutio

Viesti Ribee »

Jarppa kirjoitti: Säännöt luonnollisesti vaikuttavat tähän, kukas se ottelija onkaan, joka hanuri edellä hakee jalkalukkoja vastustajilleen, todella erikoinen tyyli, mutta niillä säännöillä se toimii yllättävän hyvin.
Tarkotat varmaan Masakazu Imanaria, sehän tykkää tehdä niitä sweeping leglockeja. Pirun näyttävää touhua kyllä.
Kuvake
Invictus
kylkeenpotkija
Viestit: 1082
Lauteille: Marraskuu 2006

vapaaottelun sääntörajoitukset/kehitys

Viesti Invictus »

Ylipotkija: Siirretty Erikoisemmat lyönnit kehälajeissa -ketjusta.


Tiedä sitten meneekö jo liikaa offtopiciksi, mutta... Esim siitä minkälaiset lyönnit on sallittuja milläkin säännöillä tulee väistämättä mieleen vapaaottelun kehitys esim. vanhan ajan vale tudo ja aivan alkupään UFCn ajoista nykypäivän meinikiin... Jo jonkun aikaa on kuultu useimmiten sanottavan, että vapaaottelu on nykyään käytännössä oma lajinsa siinä missä ottelumuoto, kuten vaikka kickboxing. Ihan huvittavaa (joskin hyödytöntä) on miettiä vapaaottelun kehitystä tulevaisuudessa, onkohan laji menossa vähitellen enemmän ja enemmän siihen suuntaan, että vapaa lähi mutta ottelu jäi ja jakautumassa vielä enemmän miljoonaan eri sääntö/organisaatio systeemiin vaiko jotain muuta? Alkaako jossain vaiheessa ympyrä sulkeutua ja esille tulla myös real vale tudoa ja real no holds barredia jossa revitään silmät päästä ja potkitaan munille?
Kuvake
JanneM
etupotkija
Viestit: 20313
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: JKL

Viesti JanneM »

BRasseissahan toimii Rio heroes jossa ei käytetä hanskoja ja säännöt ovat lähempänä orkkis vale tudoa kuin unified MMA rulesia..
-Janne Maunonen-
**No jasinui salmul saralra**
JKL Fight Club
Defendo JKL
American Defendo Academy
siipeilijä
polveenpotkija
Viestit: 137
Lauteille: Heinäkuu 2005

Viesti siipeilijä »

Kyllä asia taitaa olla siihen tapaan, että suurimmat toimivat kokonaisuudet ovat nyt käytössä olevat jutut. Jotain yksittäisiä tekniikoita (ainakin kertaalleen toimivia) varmasti nähdään, mutta mitään isompia uusia kokonaisuuksia tai ottelutyylejä tuskin nähdään. Toki voi pohtia, että mikä on uusi tyyli, mutta jos sitä ajatellaan erittäin isona kokonaisuutena :D Eli siis sitä tarkoitan, että uskonpa vapaaottelun näyttävän 10 vuoden päästä melko samanlaiselta.
Kuvake
ollih
kylkeenpotkija
Viestit: 1278
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Viesti ollih »

Joku kirjoitti, että uskoo pystytyylin tulevan enemmän ottelijoiden suosioon kuin mattotyylin. Tälle olisi kiva kuulla perusteluja. Itsehän en vaparista mitään tiedä, mutta eikös maahan päädytä aika helposti ja sieltä on käsittääkseni myös vaikea päästä pois jos vastustaja ei halua päästää?

PS. Jee, Cung Le, sanshou :smt109
Sanshou, vapaaottelu, Sin Moo Hapkido ja Wushukin taas mukana kuvioissa.

"Sanda is the ultimate evolution of kung fu."
Kuvake
JanneM
etupotkija
Viestit: 20313
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: JKL

Viesti JanneM »

EN usko, että pystytyyli tulee mitenkään jyräämään mattotyylin, mutta nykyvaparissa on paljon kavereita ketkä tykkää ottaa pystya ja kenellä on hyvät alasvientipuolustukset. Se lisää pystyottelun määrää. Enemmänkin näkisin, että ottelijat monipuolistuvat entisestään ja pystyottelun ja matto-ottelun suhde tasapainottuu.
-Janne Maunonen-
**No jasinui salmul saralra**
JKL Fight Club
Defendo JKL
American Defendo Academy
JarkkoP
etupotkija
Viestit: 250
Lauteille: Elokuu 2007
Paikkakunta: Mikkeli

Viesti JarkkoP »

Tulee kyllä mieleen, että jenkeissä vapaaottelu saattaa, huom saattaa muuttua pystypainotteisemmaksi. Tavantallaajat tykkäävät enemmän siitä, että vedetään vaan turpaan, eikä mitään turhia lukkoja tai sweeppauksia. Jo nyt osa ottelijoista sanoo, että haluaa viihdyttää faneja. Käytännössä se usein tarkoittaa, että vedellään reippaasti pystyssä.
Toinen mikä häiritsee aika tavalla on se, että esim. edellisessä UFC:ssä ottelijat erotettiin tai nostettiin pystyyn liian nopeasti, jos ottelu jatkui vähänkään pidempään häkkiä vasten tai oteltiin matossa.
Onhan se ehkä joidenkin mielestä viihdyttävämpää, mutta mielestäni se ei enää ole vapaaottelua. En kuitenkaan kaipaa hedareita tai muita old school sääntöjen sallimia juttuja.
Kuvake
PauliT
sääreenpotkija
Viestit: 74
Lauteille: Syyskuu 2007
Paikkakunta: Ylivieska

Viesti PauliT »

Nykyistä UFC:tä kun katselee tuntuu että kaikki haluavat juurikin otella pystössä koska yleisö pitää siitä.
Ja yleisöähän sinne ollaan tultu viihdyttämään.

Ei sillä onhan se hauska katsella varsinkin kevyessä sarjassa kun pari mustan vyö jujutsukaa pynttäävät toisiaan 3x5min välillä pari alasvientiä tehden joihin yleisö hurraa. ;)

Sitten pisteillä tai arvalla vain voitto jollekkin tai varmasti tuloja lisäävä tasapeli sitten päätökseksi.

Kyllä sitä on ikävä paino ja aika rajoittamattomia matseja.
Ja varsinkin arvottuja matseja jotka kaikki tapahtui samana iltana.

Hyvä esimerkki nykyisestä menosta oli crocopin viimeisin matsi kun vastustajalla oli kyllä taktiikat tehtynä matsia varten.
Olihan se sitten hauska katsella kun häkin seinää vasten 15min potkitaan polvella munille ja reisille.

Enään ei edes tiedä tekeekö päätökset kehässä ottelija vai onko tyyli päätetty työryhmässä 2kk aikaisemmin.
Jotenkin tämä myös syö tapahtumasta jännitystä, tosin ymmärrän sen että onhan se kiva hypettää matseja etukäteen ja käydä kiivasti keskusteluja ja arvailuja siitä miten ottelu tulee menemään.

Priden säännöt olivat myös mielestäni paremmat seurata.
Saa nähdä miten sitten tämä M-1 tulee onnistumaan.

Menee jotenkin maku seurata jos tulevaisuus on Sean Sherk tyylin ottelijoita, joille huudetaan tee sitä tee tätä häkin reunalta. :)
Dana vielä kuiskannut pojille että tässä 10 000 dollarin pystössä pynttäys boonus ja voit ehkä päästä titteliä koittamaan joskus jos ottelusi on viihdyttävää.
Jos nyt aluksi selviää missä ne tittelit on, hyllytetty dopingista tai muutenvaan jo eronneet organisaatiosta. :)

Seuraajat

Hiimän
Kuvake
Kari Aittomäki
Kuvake
sanppa75
Sitav Abdullah