Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Dumog, filippiiniläiset mattotekniikat

Filippiiniläiset ja Indonesialaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Kuvake
mronkain
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 8623
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Roihuvuori

Dumog, filippiiniläiset mattotekniikat

#1

Viesti mronkain »

Tosiin kuin yleensä luullaan, filippiiniläiset lajit eivät ole pelkästään "keppitaistelua", vaikka se osa niistä onkin tullut tutuimmaksi elokuvista ja WEKAFin (World Escrima Kali Arnis Federation) ym. järjestöjen organisoimista kilpailuista. Itse asiassa filippiiniläiset lajit eivät ole Filippiineillä kovin paljon tunnetumpia kuin muuallakaan, koska filippiiniläiseen kulttuuriin kuuluu jossain määrin ulkomaalaisuuden ihannointi ja omien perinteiden väheksyminen (kuulostaa tutulta suomalaisille). Arnis de mano on lajien tunnetuin nimi kotimaassa, varsinkin Manilan ympäristössä ja sillä tarkoitetaan yleensä full contact -kilpailumuotoa, jossa käytetään kovia keppejä ja suojuksia (vartalosuojus, kypärä, hanskat, alasuojus, sääri- ja käsivarsisuojukset, sekä polvisuojat) ja kaksi tuomaria laskee pisteitä osumista koko erän ajan. Laji on vauhdikasta katseltavaa, mutta sillä ei ole paljoakaan tekemistä taistelulajiperinteen kanssa.
Sen sijaan erittäin vähän tunnettuja ovat aseettomat filippiiniläisten taistelulajien muodot, kuten panantukan tai pangamot (nyrkkeily), yaw-yan (potkuihin keskittynyt moderni laji), hagibis (moderni aseettomiin tekniikoihin, erityisesti mattotekniikat) keskittynyt laji ja dumog, joka on yleisnimi paini- ja mattotekniikoille. Dumogissa on kaksi päähaaraa, Buno (tai agaw patid buno) ja musang dumog. Koska dumog on nimen omaan taistelutilanteeseen keskittynyt, se sisältää tekniikoita joita ei voi oikein soveltaa kilpailuun (kuristukset, nivelten rikkomiset ja sijoiltaan väännöt, pureminen, pistot silmiin yms.) Bunosta on olemassa myös erityiset kilpailusäännöt, itse en ole bunoa nähnyt, mutta kuulemma se muistuttaa aika paljon lukkopainia. Tuhoisimmat tekniikat on karsittu ja heitot, lukot yms. on modifioitu niin että niiden pääasiallinen tarkoitus ei ole luiden, nivelten jne. hajoittaminen. Bunosta on hiljattain ilmestynyt kirja (tosin tässä kai keskitytään enemmän sen taisteluversioon: http://www.garimot.com/featured_item.htm). Jos joku saa sen käsiinsä, voisi kirjoittaa arvostelun, itseäni ainakin kiinnostaa.

Tässä vielä toinen kirja, joka olisi kiinnostavaa nähdä:
Haribon dumog
http://www.members.shaw.ca/virada/books.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.martialartsplanet.com/forums" onclick="window.open(this.href);return false; ... t-751.html

EDIT: tässä Leo Gajen artikkeli dumogista:
http://www.maphilindo.com/dumog.html" onclick="window.open(this.href);return false;

- Marko
Viimeksi muokannut mronkain, touko 18, 2006, 11.11. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kuvake
Paappa
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 12787
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

#2

Viesti Paappa »

Kiinnostavaa asiaa. Itse harrastan Escrima Consepts-tyyliä nyt toista vuotta, sopivan suoraviivaista ja helposti ymmärrettävää. Ainoa asia mitä on jäänyt kaipaamaan on tasapaino aseettoman ja aseellisen tekniikan välillä. Vaikka sparraammekin hanskat kädessä voisi aseettoman kamppailun opetus olla järjestelmällisempää. Siviili-ihmisellä aseen kantaminen arkioloissa rajoittuu lähinnä sateenvarjoon, joka sinänsä on ihan toimiva väline. Olen kuitenkin ymmärtänyt Fma-lajien periaatteeksi, että se mikä tehdään kepeillä voi tehdä myös ilman niitä. Miten esim. Pekiti-Tirsiassa tai Bff-escrimassa on aseettoman itsepuolustuksen laita?
Kuvake
joksanen
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 3170
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Turku

#3

Viesti joksanen »

Paappa kirjoitti: Miten esim. Pekiti-Tirsiassa tai Bff-escrimassa on aseettoman itsepuolustuksen laita?
Mulla on lyhyitä kokemuksia vain biffistä ja sanoisin että aseeton puoli on hyvin vähäistä. Aseetonta toimintaa pitäisi pystyä "soveltamaan" aiemmin opittujen tekniikoiden kautta kutosastella tai ekalla levelillä (hienoja termejä!), mutta harjoituksissa nyrkkiä ei ole juuri näkynyt edes hyökkääjällä.

Tää on tietty pitkälti ohjaajasidonnainen asia ja muualla asia saattaa hyvinkin olla toisin. Meillä myös kuvioissa oli tuon aseettoman puolen paremmin kattava chinese boxing, joka saattaa vaikuttaa asiaan.
Kuvake
Paappa
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 12787
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

#4

Viesti Paappa »

Törmäsinpä tällaiseen artikkeliin:

http://www.pekiti-tirsia.net/openHand.p" onclick="window.open(this.href);return false; ... e=openHand

Vaikuttaa järkeenkäyvältä, ettei paljaalla nyrkillä kannata lyödä huligaania umpiluuhun. Murtunut sormi tai rystynen voi aiheuttaa sellaisen kipushokin, että puolustautuminen loppuu siihen.

Dogbrotherseilla on myös video "Kalitudo" joka voisi antaa lisävalaistusta Escriman aseettomaan puoleen.
Kuvake
Euchrid
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 104
Lauteille: Kesäkuu 2005
Paikkakunta: Jyväskylä

#5

Viesti Euchrid »

Paappa kirjoitti: Olen kuitenkin ymmärtänyt Fma-lajien periaatteeksi, että se mikä tehdään kepeillä voi tehdä myös ilman niitä. Miten esim. Pekiti-Tirsiassa tai Bff-escrimassa on aseettoman itsepuolustuksen laita?
Oman (rajatun) kokemukseni myötä olen huomannut että ainakin Pekiti-Tirsiassa samat asiat pyritään tekemään kepein, veitsin tai aseettomana. Tai sitten näiden kombinaationa. Tietyn tekniikan idea säilyy, mutta tietysti tekniikka muuntuu hieman, koska esim. etäisyys muuttuu.

Vielä noista avoimista käsistä. Pekiti-Tirsiassa pyritään lyömään muuten kuin nyrkillä. Tuo slapping on hyvin yleinen tapa.
Jyri Rintala
Kuvake
mronkain
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 8623
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Roihuvuori

#6

Viesti mronkain »

Paappa kirjoitti: Miten esim. Pekiti-Tirsiassa tai Bff-escrimassa on aseettoman itsepuolustuksen laita?
Aikoinaan kun BIFFiä treenasin, meillä ei ollut mitään aseettomia tekniikoita, mutta olen ymmärtänyt toisaalta että nykyisin niitäkin kuuluu mukaan enemmän, toisaalta myös että oltiin sen verran alussa (sekä itse että seura) että niitä ehkä senkään vuoksi ollut, ja toisaalta myös asetekniikat ovat sovellettavissa myös aseettomiksi, kuten useimmissa filippiiniläisissä lajeissa. Pekiti-Tirsiaan kuuluu dumpag (yhd. sanoista dumog ja pangamut), eli mattotekniikat, lukot, heitot, lyönnit ja potkut aika kiinteästi ja vaikken sitäkään ole paljoa treenannut, aseettomia tekniikoita on ollut mukana ihan kiitettävästi. Pekiti-Tirsiasta pitää ymmärtää sen opetusjärjestelmä (ks. tämä viesti), mistä johtuen yhden porukan kanssa treenatessa on saattanut olla aika erilaisia kuin toisen. Se rohkaiseen kiertämään ja treenaamaan eri opettajien kanssa ja tutkimaan itse lajia, mikä ainakin minun mielestäni on vallan mainio oivallus, ja saa aikaan sen, että porukka käy paljon leireillä ja seminaareissa, sekä treenimatkoilla.

- Marko
Miklu
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 2126
Lauteille: Tammikuu 2005

#7

Viesti Miklu »

WHK:ssa opetetaan Inosanton blendistä. Sisältää koko kirjon. Ja tutustumaanhan pääsee ;)
Bruce Lee elää!
Kuvake
Paappa
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 12787
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

#8

Viesti Paappa »

Edelleen aseettomista tekniikoista: Combat Academyssä aseettoman tekniikan opetus Escrimassa on hyvin paljon nyrkkeilypohjaista. Harjoitus sisältää perustekniikan harjoittelua, pistehanskatyöskentelyä ja sparria. Aseeton vs. ase-tekniikka on kuitenkin enemmän escrimaa ja sovellettu keppitekniikasta. Jotenkin alkaa valo kajastaa, että nyrkkeilyn käsitekniikoita VOI soveltaa escriman liikeperiaatteisiin. Ihmisruumis voi kuitenkin liikkua vain tietyillä tavoilla. Tällä logiikalla esim. avokämmenslappi on eräänlainen koukkulyönti.

Kaipaisin kokemuksia ja mielipiteitä siitä, onko ajatus muiden kamppailutaitojen soveltamisesta escriman periaatteisiin aivan harhainen ja tuomittava. Jos ei muuta niin nyrkkeilysparraus ainakin opettaa aseettomana paineen alla toimimista ja toisenlaista etäisyyden arviointia kuin keppitekniikat. Samoin nyrkkeilystä on hyötyä sikäli, että tavanomainen kansalainen harvemmin raahaa mukanaan 70-senttistä keppiä siltä varalta että huligaani tule pummaamaan tupakkaa.

Oli muuten loistava pikku seminaari eilen, nyrkkeilyä opettajana Kimmo Obiora. Mestaria työssään on aina hieno seurata, oli laji mikä hyvänsä.
Kuvake
mronkain
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 8623
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Roihuvuori

#9

Viesti mronkain »

Paappa kirjoitti: Kaipaisin kokemuksia ja mielipiteitä siitä, onko ajatus muiden kamppailutaitojen soveltamisesta escriman periaatteisiin aivan harhainen ja tuomittava. Jos ei muuta niin nyrkkeilysparraus ainakin opettaa aseettomana paineen alla toimimista ja toisenlaista etäisyyden arviointia kuin keppitekniikat. Samoin nyrkkeilystä on hyötyä sikäli, että tavanomainen kansalainen harvemmin raahaa mukanaan 70-senttistä keppiä siltä varalta että huligaani tule pummaamaan tupakkaa.
Tätä kysymystä usein puidaan filippiiniläislajien foorumeilla. Monen opettajan mielipide on, että filippiiniläiset lajit ovat "täydellisiä" (eli siis siinä mielessä, että ne sisältävät kaikki osa-alueet), joten niihin keskittymällä ja sotkematta muita vaikutteita mukaan tulisivat kaikki alueet katettua. Toiset taas ovat sitä mieltä että lajista riippumatta cross-training tuo aina lisää. Aika monessa filippiiniläisiä lajeja opettavassa koulussakin on mukana jos ei nyt varsinaisesti tekniikoita niin ainakin harjoitteita muista lajeista (esim. nyrkkeily, Muay Thai, Wing Chun).
Eli mitä tästä voimme päätellä, mielipiteitä on monia ja jos itsellä kiinnostusta, aikaa ja intoa riittää, ei siitä varmasti haittakaan ole, että treenaa muutakin.
Se kannattaa muistaa että filippiiniläiset lajit ovat toki paljon muutakin kuin kepittelyä ja että sitä kepittelyäkin voi tosiaan soveltaa aseettomaksi, joten se, että treenaa kepeillä ei tarkoita että keppiä pitäisi aina kantaa mukana.

...

ja nyt kun luin tuon viestisi uudelleen niin tuli mieleen että tarkoititko sittenkin niin päin että treenaisi esim. nyrkkeilyä ja soveltaisi siinä escrima-harjoitteita? Ainakin jalkatyö on jotain, mitä filippiiniläisillä lajeilla on varmasti annettavana muille lajeille (ei sillä etteikö niissä sitä olisi, mutta aina voi katsoa olisiko jotain uutta), samoin kuin hyökkäyskulmien käyttö (x- ja y-akselilla).

- Marko
Kuvake
Paappa
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 12787
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

#10

Viesti Paappa »

Tarkoitin niin päin että treenaa päälajina escrimaa ja soveltaa siihen nyrkkeilyn käsitekniikoita. Hyvä ajatus sinänsä, että soveltaa escriman tapaa liikkua nyrkkeilyyn. Näyttää vain siltä, että esim. Latosa-escrimasta johdetuissa tyyleissä ja vaikkapa Pekiti-Tirsia Kalissa on merkittäviä eroja muun muassa liikkumisen suhteen. Kali/Escrima-tyylisuuntien eroista voisi keskustella enemmänkin, mutta siihen on varmasti viisaampia kuin minä. Miten olisi tietäjät, lyhyt esittely Kali/Escriman päätyylisuunnista?
Miklu
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 2126
Lauteille: Tammikuu 2005

#11

Viesti Miklu »

No Inosanton oppeja jos seuraa niin ei tarvitse lisätä mitään nyrkkeilyä Kali-eskrimaan.
Jenkkisoltut filippiinien keikan aikoihin nyrkkeili Sullivan-tyylillä mutta rupesivat matkimaan natiivien tapaa käyttää nyrkkejä. Loput kertoo vaikkapa gyyggeli ;)
Bruce Lee elää!
Kuvake
Euchrid
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 104
Lauteille: Kesäkuu 2005
Paikkakunta: Jyväskylä

#12

Viesti Euchrid »

Viitaten tuohon aiempaan Grand Tuhonin haastatteluun..
mronkain kirjoitti: (URCC = Universal Reality Combat Championship, filippiiniläinen MMA-turnaus)

http://www11.pair.com/urcc/interview_leogaje.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Grand Tuhon Leo Gaje Jr.
by: Shad S. de Guzman

Do you also have any knowledge in other weapon arts aside from Arnis?

It's purely Pekiti Tirsia, a Filipino indigenous art and I have no other involvement in any other martial arts except for Pekiti Tirsia. Well, actually I don't call it Arnis, it has to be Kali, because Arnis has no part in our Filipino culture, Arnis is Spanish. And there is no reason for it to be called as Arnis or Escrima because it has to be Kali. That is why we are currently thriving to educate everybody that the art is not "Arnis Escrima," but it must be Kali.

First of all there are practitioners of Arnis Escrima who mixed their art with Karate and Judo, and that is not Filipino.
When you teach Filipinos be sure that you are teaching a true Filipino art, the Filipinos doesn't learn Karate or Judo during the early days. They were taught in the art of the blade that is the Kali art, and there is no reason for us to mixed it in and try to say "okay yeah, we can use the stick to do the blocking and disarming" there's no such thing as that because our art is a blade art. There is no such thing as you can disarm or try to remove the weapon from the hand of anybody. So our art is a very complete art.
- Marko
Lähinnä tuossa puhutaan muista aselajeista, mutta toisessa kappaleessa tehdään eroa myös "aseettomiin". Jotenkin jää sellainen olo, ettei "cross-training" ole GT Gajen suosiossa.
Jyri Rintala
Kuvake
mronkain
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 8623
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Roihuvuori

#13

Viesti mronkain »

Paappa kirjoitti: Miten olisi tietäjät, lyhyt esittely Kali/Escriman päätyylisuunnista?
Eh, en väitä olevani tietäjä, mutta mielestäni on todella määritellä mitkä olisivat "päätyylisuuntia". Niitä on yksinkertaisesti niin paljon. Ja vaihtelee täysin maakohtaisesti mitä missäkin eniten treenataan. Esim. Saksassa suosituin on selvästi Remy Presasin kehittämä Modern Arnis, USA:ssa taitaa olla Inosanto Blend. Suomessa se lienee B.I.F.F.

- Marko
Kuvake
mronkain
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 8623
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Roihuvuori

#14

Viesti mronkain »

Euchrid kirjoitti: Jotenkin jää sellainen olo, ettei "cross-training" ole GT Gajen suosiossa.
Aika yleinen mielipide vanhojen mestareiden keskuudessa. Siihen on moniakin syitä, yksi niistä on tuo mainittu ajatus, että tyylin oma kurrikulumi on niin kattava, ettei muita lajeja tarvita, ja ne vievät sitten aikaa ja energiaa oman tyylin treenaukselta.
Toinen iso syy on historiallinen, ennen vanhaan (eikä siitä nyt niin kauan ole, käytäntö on joissain paikoissa voimassa vieläkin) tyylit enemmän tai vähemmän olivat kilpailevia, mestarit ja oppilaat samoin, ja mestarit olivat erittäin varovaisia ja halusivat todella luottaa oppilaisiinsa ennen kuin opettivat heille välttämättä mitään, tai ainakaan edistyneempiä ja salaisempia juttuja. Usean mestarin kanssa treenaava oppilas oli potentiaalinen turvallisuusriski, koska mestari ei voinut olla varma kenellä hän lopulta oli lojaali, ja sitä paitsi jokainen oppilas oli myös potentiaalinen haastaja. Kun mestari tiesi tasan tarkkaan mitä oppilaalle opetti ja kuinka hyvä tämä oli, hän tiesi mitä odottaa jos haaste tulisi, ja osaisi contrata.

Sinänsä crosstraining ei ole mitenkään kiellettyä, mutta saman kuvan minäkin olen Gajen teksteistä saanut, että hän suosittelee pelkkään Pekiti-Tirsiaan keskittymistä. Virallisena syynä hän useimmiten mainitsee tuon että PTK on "täydellinen laji" itsessään, muuta ei tarvita, mutta koska hän on noita vanhan polven mestareita, en ihmettelisi, vaikka taustalla olisi tuota toistakin syytä.

- Marko
Kuvake
Euchrid
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 104
Lauteille: Kesäkuu 2005
Paikkakunta: Jyväskylä

#15

Viesti Euchrid »

mronkain kirjoitti: Sinänsä crosstraining ei ole mitenkään kiellettyä, mutta saman kuvan minäkin olen Gajen teksteistä saanut, että hän suosittelee pelkkään Pekiti-Tirsiaan keskittymistä. Virallisena syynä hän useimmiten mainitsee tuon että PTK on "täydellinen laji" itsessään, muuta ei tarvita, mutta koska hän on noita vanhan polven mestareita, en ihmettelisi, vaikka taustalla olisi tuota toistakin syytä.

- Marko
Juurikin näin. Tietenkään se ei ole kiellettyä ja bisnes on bisnestä. Muistuu kuitenkin elävästi mieleen visioita Uli Weidlen leiriltä Helsingistä, missä pyrittiin oppimaan pois Pekiti-Tirsian kannalta "huonoja lyöntitapoja".

Tuntuupa siltä että tässä Pekiti-Tirsiassakin on ihan riittävästä tahkoamista ilman muita vaikutteita.. :D
Jyri Rintala
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 16 kurkkijaa