Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Iaidossa käytettävän aseen paino

Keskustelua aseista, asetekniikoista ja aseilla harjoittelusta

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Risto R
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 3062
Lauteille: Toukokuu 2005
Paikkakunta: Joensuu

Iaidossa käytettävän aseen paino

#1

Viesti Risto R »

Mod. Edit: Lähti täältä.
Jussi Ekholm kirjoitti: Liian painava miekka saattaa aiheuttaa ikäviä sivuvaikutuksia, ja sen käyttö saattaa muutenkin olla hankalaa.
Sori OT, mutta kiinnostaisi tämä. Usein iaidoon liittyen olen kuullut tämän varoituksen liian painavista miekoista. Onko tämä nimenomaan aloittelijoita/vähän harjoittelevia varten suunnattu ohje? Lähinnä sillä että yhtenä miekkailuun liittyvänä treeninä olen kuullut (ja käyttänyt) nimenomaan normaalia painavammalla miekalla treenaamista. Enkä kyllä ole mainittavia negatiivisia vaikutuksia huomannut itse enkä niistä muiltakaan kuullut. Onko japskityyleissä jotain erittäin lajispesifisiä juttuja joissa painava miekka saattaa hajottaa paikkoja vai onko tuo vaan turvallisuuden maksimointia?
Viimeksi muokannut Risto R, elo 14, 2008, 16.30. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Joensuun historiallisen miekkailun seura
"I [sword] am Royal, enforce justice, propagate goodness and destroy evil." -Fiore dei Liberi, 1409

Liity etupotkijaksi!
Kuvake
Jussi Ekholm
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 590
Lauteille: Maaliskuu 2008
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Japanilaisten miekkojen tutkiminen
Sivulajit: Miekkojen keräily

#2

Viesti Jussi Ekholm »

Tuohon kysymykseen osaisi varmaankin joku pitkään iaidoa harjoitellut vastata paremmin. Olen vain kuullut tuon kyseisen lausahduksen monesta paljon minua kokeneemmasta suusta.

Allekirjoittanut itsehän on tietysti kaikkia opetuksia vastaan harjoitellut itsekseen aivan ylimitoitetulla miekalla, mutta ilman suurempia ongelmia. Ainoa oli luonnollinen väsymys pitkien sessioiden jälkeen. Miekalla on pituutta 3 shakua ja painoa arvion mukaan noin kaksi kertaa iaitoni paino. Tekniikat eivät ole aivan yhtä "puhtaita" kuin iaitollani.

Itse olen siis Riston kanssa samoilla linjoilla, uskon että pitkällä ja painavalla miekalla treenaaminen saattaa helposti parantaa tekniikkaa normaaliolosuhteissa.

Uskoisin kuitenkin että tällainen päivittäinen, pitkäaikainen harjoittelu painavalla miekalla rasittaisi käsivarsia (yleisesti, en osaa sanoa erityisesti mitä kohtia lihakset, jänteet ja ranteet?) todella paljon. Monissa iaido-tyyleissä ja katoissa pysäytetään miekka lyönneissä noin vaakatasoon, tämä on todella rasittavaa painavalla miekalla esimerkiksi tunnin harjoittelun jälkeen.

Itsellä kun on tämä käyttöpuoli viime vuosina ollut olematonta. Niin kuulisin myös mielelläni mielipiteitä sellaisilta, jotka käyttävät miekkoja harjoitteluun. Keräilypuoli, joka aina on ollut se paljon suurempi kiinnostus, on saanut kohdallani täydellisen vallan.
Jussi Ekholm
aapo
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 13
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: tampere

harjoittelusta

#3

Viesti aapo »

Hei Suosittelen lämpimästi ihan virallisen iaidossin käyttöä harjoituksissa.
itse harjoittelen tavallisella katanalla noin 1,2 kg päivittäin noin 1,5-2 tuntia päivässä perus lyöntejä +katat+niten. syitä miksi katanalla harjoittelu on huono idea on monia, mutta yksi suurimmista on että jos et osaa tekniikkaa oikein
on painavalla miekala todella hyvät mahdollisuudet rikkoa ranteet. Eli painava miekka pyrkii fysiikan lakien mukaisesti jatkamaan radallaan vaikka käsipysähtyykin, tämä saattaa vääntää ranteen vinoon vaikutus ei ole välitön vaan ilmenee jonkin ajanjälkeen särkynä ja ranteen jäykkyytenä, viimeistään tässä vaiheessa kannattaa tarkistaa tekniikka ja siirtyä kevyeen miekkaan.muuta varsinaista haittaa en ole itselläni havainnut.
tekniikka tietenkin kärsii painon johdosta jonkinverran, lihaksiin kohdistuvaan rasitukseen tottuu varsinpian eikä painoa siten huomaa.
toinen seikka miksipainavalla miekalla harjoittelua tulisivälttää on ryhmässä harjoittelun vaatimukset, ahtaissa tiloissa painava miekka on selkeä turvallisuus riski. jos harjoittelia ei täysin hallitse miekkaansa varsinkiin pitkien harjoitusten esim 1000 lyönin lopussa 1,2 kiloa painaa kirotun paljon ja sen koordinoitu käyttö vaatii todella paljon, että ei huitaise ketään vahingossa,joten suosittelen kevyttä miekkaa jo oman terveydenkin tähden
aapo
saarikko
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1567
Lauteille: Maaliskuu 2005

Re: harjoittelusta

#4

Viesti saarikko »

aapo kirjoitti: Hei Suosittelen lämpimästi ihan virallisen iaidossin käyttöä harjoituksissa.
itse harjoittelen tavallisella katanalla noin 1,2 kg päivittäin noin 1,5-2 tuntia päivässä perus lyöntejä +katat+niten. syitä miksi katanalla harjoittelu on huono idea on monia, mutta yksi suurimmista on että jos et osaa tekniikkaa oikein
on painavalla miekala todella hyvät mahdollisuudet rikkoa ranteet.
...
toinen seikka miksipainavalla miekalla harjoittelua tulisivälttää on ryhmässä harjoittelun vaatimukset, ahtaissa tiloissa painava miekka on selkeä turvallisuus riski. jos harjoittelia ei täysin hallitse miekkaansa varsinkiin pitkien harjoitusten esim 1000 lyönin lopussa
...
Miksi pitää harjoitella niin pitkiä sarjoja, että tekniikka hajoaa ja muodostuu turvallisuusriski? Määrä ennen laatua?
Kuvake
sanppa75
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 1913
Lauteille: Elokuu 2005
Paikkakunta: Kuopio

Re: harjoittelusta

#5

Viesti sanppa75 »

saarikko kirjoitti: Miksi pitää harjoitella niin pitkiä sarjoja, että tekniikka hajoaa ja muodostuu turvallisuusriski? Määrä ennen laatua?
Ei niitä pidäkään. Varsinkaan alussa....ja syykin siihen on ilmiselvä.

Aloittelijalla on yleensä (siis lähes poikkeuksetta) niin paljon perusvirheitä tekniikassaan, että jos hän tekee vaikkapa 1000 toistoa päivässä väärin, ja ajaa siten vääränlaisen tekniikan ja liikeradat lihasmuistiin niin pois-oppimisprosessista tulee valitettavan pitkä ja tuskainen...

Mielummin maltilla ja oikeanlaisia toistoja sopivasti. Tottakai, sitten kun alkaa sujumaan(opettajan, ei omasta mielestä ;) ) niin intensiteettiä voi monipuolisesti lisätä. Tekemään oppii treenaamalla---> Oikein. :)

Ja sitten noi rasitusvammat liian painavalla miekalla harjoittelusta... Ei voida missään tapauksessa sanoa että "oikea" miekka on sen ja sen painoinen. Siis puhutaan nyt nihonto:sta. Miekka on ollut hyvinpitkälti aina tyylin ja miehen mukaan. Suomen iai-piireissä oli jossakin vaiheessa buumi että miekan pitää olla pitkä ja painava...nooh, lukemattomien "iai"-kyynärpäiden, tekniikan kanssa tuskailtujen tuntien, sekä rikottujen ranteiden jälkeen taidettiin todeta että ehkä se sopiva miekka on sittenkin parempi... :badgrin: Been there, done that. :?

Erilaisten lyöntiharjoitteiden tekeminen erilaisilla työkaluilla kropan vahvistamiseksi on sitten toinen asia. Suburibokutojen ja normaalia painavampien harjoitusaseiden käyttö tällaiseen on yksi harjoitusmuoto(tärkeä sellainen). Tähänkin olisi hyvä saada opastusta siitä miten harjoitella ettei kroppa hajoa alta, ja ettei aja sisään mitään kökköliikeratoja.

Tosa iai:ssa on perinteisesti ollut pitkähköt miekat käytössä, kun taas monissa muissa miekkaperinteissä suositaan lyhyempiä ja nopeampia aseita. Mm. Tenshin Shoden Katori Shinto-ryun Otake shihan on sanonut että miekan tulee olla sen painoinen, että sitä pystyy käyttämään vaivattomasti; siis sivaltaa ikäänkuin etusormellaan ympärilleen osoittelisi. Muuten miekka on liian hidas taistelutilanteeseen.

No, se on hänen mielipiteensä, ja ei varmasti ainoa oikea mutta periaate varmaan tuli selväksi.
Sami Hyvärinen

"Saru mo ki kara oshiru"
Kuvake
Nijukun
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 56
Lauteille: Tammikuu 2007

#6

Viesti Nijukun »

Joskus jotkut viisaammat ovat sanoneet että painava miekka hankaloittaa tekniikoiden oppimista, koska oppilas joutuu painimaan miekan painon kanssa. Tämä pätee tietysti enemmän aloittelijoille. Kuten edellä jo mainittu niin painavalla miekalla treenatessa pitää tekniikan olla suhteellisen kunnossa, jottei pitkässä juoksussa synny nivelrikkoja yms. "Ylimääräinen" paino kun rasittaa käsiä luonnollisesti enemmän.

Varsinaiseen painavilla välineillä harjoitteluun on tietysti olemassa suburito, tanrenbo, yms. Mutta näiden tarkoituksena ei ole suorittaa tekniikkaa normaalilla nopeudella, vaan hitaasti, jolloin kehittyy enemmänkin tukilihakset sekä staattinen kestävyys.

Onhan pitkällä miekalla omat etunsakin; painava ja iso miekka on yleensä hieman kärkipainoinen, joka auttaa saamaan lyöntiin paremmin keskitetyn Kimen, ainakin minun mielestä.

Yleensähän iaito painaa ~600 - 900 grammaa, doutanuki tietysti n. 1100 grammaa. Nihonto painaa suurinpiirtein saman verran, mutta niiden painoa on hankala verrata iaitoon, koska japanilaiset käyttivät hieman lyhempiä miekkoja luonnollisen pitudensa johdosta, ja koska iaiton terä on alumiini-sinkki tai muuta vastaavaa seosta, on niiden terät hieman paksumpia ja leveämpiä kuin normaalissa samanpituisessa nihontossa (riippuen tietysti sepän ja aikakauden tyylistä). Eli pitäisi verrata esim. nambokucho aikakauden miekkoja joissa oli leveät terät jotta saataisiin suuntaa-antava vartailukohde.

Kiinalaiset valmistavat teriä samalla profiililla kuin iaitot, eli liian paksuna normaaliin verrattuna, ja kun materiaalina on hieman painavampi hiiliteräs, silloin keskimääräinen kiinalainen shinken painaa noin 1100 - 1350 grammaa, eli on ns. "liian painava" eikä siten sovellu iai/ken harjoitteluun päivittäin.

Tosin nykyään valmistetaan myös "normaali" profiilisia shinkeneitä, jolloin paino pysyy alle kilon, mutta tällöinkin miekka saattaa olla liian kärkipainoinen iai-harjoitteluun. Tietysti mitä enemmän on valmis maksamaan niin sitä parempa laatua saa, ja pitää ottaa huomioon että mihin tarkoitukseen miekka on valmistettu, esim. Cold Steel ei pyri valmistamaan iai-miekkoja vaan enemmän batto-harjoitteluun.

Lopuksi vielä kasvojen pelastus: Miekkojen koko, paino, kaarevuus, painopiste, profiili, yms, on vaihdellut valtavasti aikakausien mukaan, ja vieläpä paikoittain, jolloin voidaan totea että tällaiset pähkäilyt ovat miltei turhia. Jokainen harkoittelee oman mieleisellä ja tyylisellä miekalla, mutta yleisesti voidaan pitää iaitojen painona aikuisella ihmisellä noin 600 - 900 grammaa (poislukien doutanuki).

niin ja vielä, että painavalla miekalla taktiikan ja tekniikan on pakko olla erilaista kuin lyhyellä ja kevyellä miekalla, esim etäisyys ja lyönnin ajoitus. Japanilaiset kun haluavat että jutut tehään juuri tyylin mukaan, niin ei hirveästi nosta bonuksia jos ei pysty suorittamaan tiettyjä tekniikoita niiden vaatimalla tavalla, koska on "vääränlainen" miekka.

harjoittelusta vielä sen verran että iaiton käyttö pitäisi olla kevyttä, eikä voimalla runnomista. Lyönti pitäsi pysäyttää ilman jännitystä, oikeanlaisella te-no-uchilla. Jossei ote ole kunnollinen, joutuu jännittämään käsiä, ja oppii ns. pahoille tavoille, joista eroonpääseminen voi olla vaikeaa. Painava miekka ei saisi aiheuttaa ylimääräistä voimankäyttöä, koska silloin miekka ei leikkaa eikä siihen saa nopeutta. Testatkaa vaikka kirveen kanssa, kauanko jaksat heilua jos jännität käsiä koko ajan, verrattuna siihen että käytät voimaa n. puoli sekuntia kerrallaan oikeassa paikassa. "Taistelukentällä" (Juu, tiedän että miekkaa ei ole ikinä käytetty varsinaisesti taistelukentällä, vaan niitä pirun keihäitä ja jousia) jos loppui kunto kesken niin yleensä lähti henki. Miekkaa kun pitää jaksaa heilutella joskus pitempäänkin leikkauksen nopeuden kärsimättä. Tottakai miekan käyttö vaatii voimaa ja kestävyyttä mutta oikeissa paikoissa. Tätä helpottaa kevyen miekan käyttö.

"Saattoi" mennä vähän offtopiciin mut elkää rankasko, ei oo päässy kirjottamaan pitkään aikaan nii pitää purkaa tuskainen huuto ulos. :badgrin:
Kuvake
Jussi Ekholm
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 590
Lauteille: Maaliskuu 2008
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Japanilaisten miekkojen tutkiminen
Sivulajit: Miekkojen keräily

#7

Viesti Jussi Ekholm »

Taas yövuoro jorinaa, pahoittelen mahdollisia virheitä. Kun olen töissä käytössä oleva aineistoni on vähän rajoitettua.

Pieni korjaus, en usko että Kiinassa valmistetut miekat ovat liian paksuja, kuten eivät iaitotkaan. Heitän nyt äkkiseltään luvun nihontojen kasanesta n. 6-9mm, kun taas tuotantomiekoissa n. 5-8mm. Ottakaa huomioon että nihontot ovat saattaneet nähdä useita kiillotuskertoja, kun taas tuotantomiekat ovat uusia.

Yleisesti antiikkimiekkoja myyvät liikkeet ilmoittavat tarkasti miekkojen tiedot. Näitä on kiva tarkkailla, ainakin tällaisen nihonto-addiktin mielestä.

Näissä asioissa olen monien mielestä kai ikävä pilkunviilaaja.

Iaido-asioista pysyn hiljaa ja kuuntelen viisaampiani.
Jussi Ekholm
Kuvake
Nijukun
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 56
Lauteille: Tammikuu 2007

#8

Viesti Nijukun »

Paksuudella tarkoitin oikeastaan leveyttä (motohaba), koska lyönnin voima rasittaa terää juuri siinä suunnassa, on iaitojen terät hieman leveämpiä. Mutta kuten sanoin, vaikuttaa aikakausi miekkojen profiileihin.

Tietysti voi olla että nykyään kiinalaiset valmistajat eivät valmista teriä pohjautuen iaiton malliin. Siitä on jonkun aikaa kun viimeksi seurannut tarkemmin tuotantomiekkojen teriä.
Kuvake
JariR
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 329
Lauteille: Lokakuu 2005
Paikkakunta: Espoo

#9

Viesti JariR »

Nijukun kirjoitti: Paksuudella tarkoitin oikeastaan leveyttä (motohaba), koska lyönnin voima rasittaa terää juuri siinä suunnassa, on iaitojen terät hieman leveämpiä. Mutta kuten sanoin, vaikuttaa aikakausi miekkojen profiileihin.
Tähän "nykyään miekat on leveämpiä" ajatukseen ois hyvä saada jotain lähdettä tueksi. Nääs itse ainakin olen ollut eri kuvitelmissa.

Kuulijakunnan skeptisyys selittyy osittain ainakin sillä että kategorinen "vanhat miekat kapeampia" on varsin yleinen harhaluulo. Tuollainen vaikutelmahan syntyy nimittäin kovin helposti kun katselee kuvia vanhoista, todella moneen kertaan kiillloitetuista teristä (a.k.a. "väsyneistä teristä") ja vertaa niitä uusiin iaitoihin.

Eli voitko valottaa lisää sitä miten olet päätynyt tuohon kertomaasi käsitykseen?

t. Jari
Kuvake
Nijukun
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 56
Lauteille: Tammikuu 2007

#10

Viesti Nijukun »

Nykyään, ja menneisyydessä siis iaitot ovat leveämpiä terältään, kuin samantyylinen nihonto. Tietenkin terät kaventuvat teroittaessa ja kuvat on vain kuvia, mutta jos mittaat nihonto:n keskimääräisiä leveyksiä ja vertaat niitä nykypäivän iaitoon, niin iaitossa on yleensä leveämpi terä.

Ainakin Paul Chen on maininnut että valmistamiensa miekkojen mallit on otettu iaitoista. Tietysty miekkoja on kehitelty ja paranneltu, mutta ei se paino ihan tyhjästä kuitenkaan tule. Jotta iaitosta saataisiin kestävä lyöntisuuntaan ja paino kohdalleen niin on terän oltava leveämpi, koska alumiini / sinkki on keveämpää kuin yleiset hiiliteräkset. Asia perustuu fysiikan lakeihin joihin edes se kuuluisa Kimi ei voi vaikuttaa. :lol:

Yleisenä harhaluulona on pitkään ollut että iaitot painavat vähemmän kuin vastaavat nihontot, mutta tämä periytyy 80-luvun iaitoista, jotka olivat ylikevyita suhteessa pituuteensa, ja laadullisesti kehnompia. Vielä nykyäänkin suurimmalla osalla on käsitys että iaito on kevyempi kuin aito japanilainen. Tämä johtuu tietysti siitä että kun opettaja-tason harjoittelija ohjaa nuorempiaan ja auttaa valitsemaan miekkaa, siirtyy suullisena perimänä ns. vanhaa tietoa miekoista.

Nykyään tietysti on monen sorttista iaitoa, ja saa ns, kevyitä teriä, mutta näihin en ole tutustunut paremmin.

Toisena näkökohtana on se että aika harvoin näkee yhtään nihontoa joka painaa yli kilon, edes 2.50 shakua pitkät, jotka ovat japanilaisille harvinaisen kookkaita.

Igarashin on myös sanonut että iaitot ovat leveämpiä, koska niiden halutaan kestävän mahdollisimman kauan, mutta Iaitoa ei voi verrata Nihontohon, koska on olemassa paljon eri tyylisiä miekkoja.

Ainakin "vanhoina hyvinä aikoina" on pidetty tosiasiana että iaito on hivenen painavampi kuin nihonto.

Ei kyllä olisi eka kerta kun olisin väärässä. Mutta jonkun verran olen asiasta jutellut keräiliöiden ja harrastajien kanssa, ja he yleensä ovat sanoneet että iaitot tehdään hieman leveämmiksi, ja että harrastajat luulevat shinkeneitä, ei nihontoja, painavammiksi, koska ne ovat reilusti yli kilon painoisia.
Kuvake
Naked
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 2185
Lauteille: Elokuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Yhteystiedot:

Re: Iaidossa käytettävän aseen paino

#11

Viesti Naked »

Risto R kirjoitti: Mod. Edit: Lähti täältä.
Jussi Ekholm kirjoitti:Liian painava miekka saattaa aiheuttaa ikäviä sivuvaikutuksia, ja sen käyttö saattaa muutenkin olla hankalaa.
Sori OT, mutta kiinnostaisi tämä. Usein iaidoon liittyen olen kuullut tämän varoituksen liian painavista miekoista. Onko tämä nimenomaan aloittelijoita/vähän harjoittelevia varten suunnattu ohje? Lähinnä sillä että yhtenä miekkailuun liittyvänä treeninä olen kuullut (ja käyttänyt) nimenomaan normaalia painavammalla miekalla treenaamista. Enkä kyllä ole mainittavia negatiivisia vaikutuksia huomannut itse enkä niistä muiltakaan kuullut. Onko japskityyleissä jotain erittäin lajispesifisiä juttuja joissa painava miekka saattaa hajottaa paikkoja vai onko tuo vaan turvallisuuden maksimointia?
Koska kukaan ei nyt tässä ketjussa jostain syystä asiasta maininnut, niin pitänee mainita tämä sama vanha virsi. Eritoten kun otsikosta huolimatta itse viestissä ei tunnuta kysyvän asiaa pelkästään iaidōn kannalta.

Riippuu ihan täysin lajista. On kouluja joissa miekka on painavampi ja paremman tyylin oppii nimenomaan painavammalla miekalla treenaamalla - ja on kouluja joissa tilanne on täysin päinvastainen - riippumatta siitä treenataanko koulussa paljon iaita vaiko ei. Eli kannattaa kuunnella opettajaansa tarkkaan siitä millainen miekka on harjoitteluun sopiva. Tai jos huitoo muuten vain, niin eipä kai muulla ole väliä kuin sillä ettei riko paikkojaan.
Nuutti Kotivuori

"Karvainen ja helppo"
Kuvake
Risto R
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 3062
Lauteille: Toukokuu 2005
Paikkakunta: Joensuu

Re: Iaidossa käytettävän aseen paino

#12

Viesti Risto R »

Naked kirjoitti: Riippuu ihan täysin lajista. On kouluja joissa miekka on painavampi ja paremman tyylin oppii nimenomaan painavammalla miekalla treenaamalla - ja on kouluja joissa tilanne on täysin päinvastainen - riippumatta siitä treenataanko koulussa paljon iaita vaiko ei. Eli kannattaa kuunnella opettajaansa tarkkaan siitä millainen miekka on harjoitteluun sopiva. Tai jos huitoo muuten vain, niin eipä kai muulla ole väliä kuin sillä ettei riko paikkojaan.
Kiitoksia vallan paljon. Tämä selvensi asiaa ja ajattelin asian olevankin näin. Lähinnä sen takia että meillä viiskytkiloset neitokaiset heiluttaa ilman ongelmia päivästä toiseen 1600g miekkoja. Eri laji, eri välineet. Painottaen just tuota sanomaasi viimeistä lausetta.

:bow:
Joensuun historiallisen miekkailun seura
"I [sword] am Royal, enforce justice, propagate goodness and destroy evil." -Fiore dei Liberi, 1409

Liity etupotkijaksi!
Kuvake
JariR
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 329
Lauteille: Lokakuu 2005
Paikkakunta: Espoo

Re: Iaidossa käytettävän aseen paino

#13

Viesti JariR »

Risto R kirjoitti:
Naked kirjoitti:Riippuu ihan täysin lajista. On kouluja joissa miekka on painavampi ja paremman tyylin oppii nimenomaan painavammalla miekalla treenaamalla
(CLIP)
Tämä selvensi asiaa ja ajattelin asian olevankin näin. Lähinnä sen takia että meillä viiskytkiloset neitokaiset heiluttaa ilman ongelmia päivästä toiseen 1600g miekkoja.
Jepu. Ja vielä selventämään tuota Nakedin ytimekkäästi summaamaa pointtia; tuo "koulujen" ero tulee nimenomaan niistä perustavanlaatuisista eroista joita eri japanilaisten koulukuntien välillä on voimantuoton, voimankäytön ja vartalonkäytön taktiikoissa.

Eli esim. Muso Shinden ryun harjoittelussa on kiistaton tosiseikka että kaikkein raavain ja lihaksikkainkin harrastaja saa itselleen helposti aikaiseksi todella pahan miekkakyynärpään ja rikkinäiset olkapäät ihan muutaman sata grammaa liikaa painavalla miekalla. Tai vaikka ei saisikaan rikottua itseään niin saa kenties sotkettua harjoittelunsa niin että homma menee lihaksilla vääntämiseksi. (ts. harjoittelija ei pysty oppimaan sitä voimantuoton tapaa johon pyritään)

Samaan aikaan taas esimerkiksi joissain Shinkage- koulusta polveutuvissa tyyleissä saattaa Japanissa treenatessa tulla vastaan hentoinen 40-kiloinen neitokainen joka jo melko aloittelijana pyörittelee vaivatta puolitoistakiloista "halkoa". Ja jonka tekniikan opettelun alkutaivalta epäsuhta miekan ja harrastajan koon välillä on oikeastaan vain helpottanut.

Eli tämän perusteella tulee voisi arvailla että teillä länsimaalaisessa miekkailussa mahdolliset voimantuoton perusstrategiat poikkeavat melkoisesti Tosa- linjan iaidosta. :lol:

Tehdäänkö teillä muuten "suburi"- harjoittelua (ts. erikoisraskailla miekoilla tehtäviä harjoitteita)?

t. J
Kuvake
Risto R
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 3062
Lauteille: Toukokuu 2005
Paikkakunta: Joensuu

Re: Iaidossa käytettävän aseen paino

#14

Viesti Risto R »

JariR kirjoitti: Tehdäänkö teillä muuten "suburi"- harjoittelua (ts. erikoisraskailla miekoilla tehtäviä harjoitteita)?
t. J
Ei ne varsinaisesti kuulu ohjelmaan, mutta joskus joitain miekan käsittelyharjoituksia tehdään mortschlag-otteella ts. miekkaa pidetään terästä kiinni.
Joensuun historiallisen miekkailun seura
"I [sword] am Royal, enforce justice, propagate goodness and destroy evil." -Fiore dei Liberi, 1409

Liity etupotkijaksi!
Kuvake
john
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 19
Lauteille: Maaliskuu 2009
Paikkakunta: Espoo

Iaidossa käytettävän aseen paino

#15

Viesti john »

Aloittelijalle suositellaan iaidossa bokkenia, lähinnä sen takia että tekniikka kärsii jos käyttää liian painavaa asetta. Tämän takia eteneminen on yleensä niin että aloitetaan bokkenilla ( ~500g ) josta siirrytään käytännössä heti kun aseen käsittelytaito ja salietiketti ja -turvallisuus on kunnolla kohdallaan Iaitoon ( ~800g ).

Iaitolla pärjää sitten harjoitella pitkään :)

Muutaman vuoden jälkeen alkaa olla mahdollista siirtyä, halutessaan, Shinkeniin ( ~1200g ). Lienee sanomattakin selvä ettei paino ole ainoa syy miksei Shinkeniin siirrytä heti kun jaksaa sellaisella heilua? ;)
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 22 kurkkijaa