Andy kirjoitti:
Kai tarkoitus kuitenkin on verrata niitä nimenomaisia tyylejä, joiden kanssa judokat (tai pikemmin Kanon salin ottelijat) silloin 1800-luvulla ottelivat. Traditional jiujitsu grandmastereilla tarkoitin näiden tyylien kovimpia sällejä.
Lelu taisikin jo mainita että ounailuni hänen tarkoittamisistaan osui oikeaan.
Muistelen muuten että tuon ajan Kanon salin ottelijat olivat aika vankasti taustaltaan traditiojuksumiehiä...miksiköhän...
(tottakai, jos haluaa mainetta kovana ja varteenotettavana kouluna niin kannattaa ottaa remmiin kavereita jotka on jo valmiiksi hyviä...ja tottahan taas maineekkaaseen kouluun tulijoita on). Nojuu, kaikkihan ne oli. Kano sensei itsekin. Eräs parhaiten menestynyt taisi olla taustaltaan Kurodan klaanilaisia...tai ainakin Daito-ryu taustainen. Voin muistaa väärinkin.
Andy kirjoitti:
Vaikka jossain ko. tyylissä otettaisiin randoria ja treenattaisiin muutenkin fiksusti, ei niissä silti voi saavuttaa sellaista taitotasoa, että olisi mitään jakoja judon olympiamitalisteja vastaan. (Perusteina ovat mm. harrastajien ja sitä kautta lahjakkuuksien määrä, harjoituskaverien taso, kilpailukokemuksen määrä, ammattimaiset harjoitusmahdollisuudet ja erot fyysisessä suorituskyvyssä.)
Niimpä.
Andy kirjoitti:
Todennäköisempi skenaario on kyllä se, että noissa jujutsuissa on 5-10 treenaajasukupolvea lähinnä vännetty parikataa. Tällöin mahdollisuudet ovat tietenkin pyöreä nolla.
No ei sentään pyöreä nolla, mutta lähestulkoon.
Parikataveivauksen anti käytännön kamppailu/tappelutilanteeseen on hyvinpitkälti menetelmä ja yksilökohtainen juttu. Mutta judossa judon säännöillä pärjää parhaiten judoamalla. Oma kutina on että traditiojuksun toimintatavat, periaatteet ja heikot lenkit avautuvat parhaiten kun pääsee vääntämään ja muksimaan ennaltasopimattomassa tilanteessa...vaikka perusharjoittelu olisikin muodollisempaa.
Andy kirjoitti:
BJJ on kohtuullisen tasokas kilpaurheilulaji, joka on kehittynyt lähinnä judon pohjalta. Sen ottelijoilla voisi säännöistä riippuen olla jakoja judokoita vastaan vaikka yleistaso onkin heikompi. Kuitenkaan BJJ:a ei mitenkään voi pitää näiden traditiojutsujen "kehitysversiona".
Itse ajattelelisin että bjj:tä voisi pitää jonkinlaisena kehitysversiona...vahvasta judo taustastaan ja (huhutusta suoremmasta??) perinnejujutsu taustastaan johtuen. Pitäisi vaan saada lisää varmistettua tietoa graziejiksun historiikista...
Andy kirjoitti:
Hokutoryu ja muut modernit eurooppalaiset jujutsut ovat myös melkoisen pieniä lajeja verrattuna judoon. Useimmissa ei edes järjestetä kilpailuja ja taso sitämyötä tuollaisessa ottelutilanteessa heikko. .
Noh, hokutoryu ottelun tasohan riippuu siitä minkätasoiset hokutokat siinä ottelee. Mutta jos lajia noin yleisesti judon kamppailulliseen tasoon verrataan tyylillä huiput vs. huiput niin aihe ei ole edes keskustelemisen arvoinen---> judo pesee. Niinkuin kaikki muutkin marginaalilajit.
Andy kirjoitti:
(Tämä ei tarkoita, etteivätkö ne voisi olla päteviä vaihtoehtoja siviilin itsepuolustukseen.)
Niimpä, varmasti ovatkin.
Andy kirjoitti:
Lisäksi näiden lajien asema klassisten tyylien kehitysversioina on vähintäänkin epämääräinen.
Täysin samaa mieltä.