Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Hokutoryu Ju-Jutsun historia

Japanilaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 11
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Hokutoryu Ju-Jutsun historia

#151

Viesti Mika »

Kari Aittomäki kirjoitti: Minä duunaripohjilta aivan aidosti vierastan tätä säätyajattelun ilmentymää.
En usko niinu millään että vain etuoikeutetut on oikeutettuja, tässä tapauksessa nimenkäyttöön opettajaketjujen kautta.
Jos se näyttää jujutsulta ja tuntuu jujutsulta, se on jujutsua.
Niin no... Nimisuoja on yksi esimerkki vastakkaisesta. Mielestäni länsimaiselle ja varsinkin suomalaiselle ajattelutavalle tuollainen on kovin luonnollista. Jos motiivina on raha, sitä en pidä tässä yhteydessä pidä luonnollisena.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 19
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Hokutoryu Ju-Jutsun historia

#152

Viesti Kari Aittomäki »

Heh, ylihauska ketju..
Mutta kyllä mä katsoisin Aven tekevän "bisnestään" korkeammin motiivein.
Hän on ihan oikeasti kamppailuintoilija ja on raivannut sellasen kasken tähän kyiseen peltoon jota Suomen henkiseksi ilmastoksi kutsutaan ettei kukaan muu.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 11
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Hokutoryu Ju-Jutsun historia

#153

Viesti Mika »

Kari Aittomäki kirjoitti: Mutta kyllä mä katsoisin Aven tekevän "bisnestään" korkeammin motiivein.
Hän on ihan oikeasti kamppailuintoilija ja on raivannut sellasen kasken tähän kyiseen peltoon jota Suomen henkiseksi ilmastoksi kutsutaan ettei kukaan muu.
Ehdottomasti! Rahalla en viitannut Aveen, vaan ennakoin kommentteja opettajalinjojen ja muiden tärkeydestä jossakin Ameriikassa juuri sen rahan takia.

Kuten olen varmaan tässäkin ketjussa sanonut, mua ei tuo jujutsu-termin käyttäminen häiritse, mutta ymmärrän toki niitä, joiden mielestä siinä on oma ontuvuutensa. Ei piimä ole jurkuttia vaikka sitä jurkutiksi kutsuttaisiinkin ja vaikka molemmat ovatkin nannaa.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Rojola
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 2758
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Mullet City

Hokutoryu Ju-Jutsun historia

#154

Viesti Rojola »

Näitä keskusteluja seuranneena esiin nousee kaksi mielenkiintoista asiaa... Allaoleva on yleisluontoista pohdintaa yli foorumirajojen, eikä kohdistu ainoastaan tähän ketjuun.

Ensinnäkin jostain syystä jotkut keskustelijat kokevat tarpeen riikinkukkoiluun tehokkuuden nimissä, kun perinnemiehet kyseenalaistavat esim. tässä nimenomaisessa tapauksessa Hokutoryu jujutsun yhteyttä traditionaaliseen jujutsuun. Tässäkin ketjussa on jo monesti toitotettu sitä, miten hyvä systeemi Hokutoryu on, vaikka kukaan ei ole sitä edes kyseenalaistanut? Tähän seikkaan onkin jo tullut muutamia "ei tässä nyt siitä ole kyse" vastauksia. Enkä jaksa todellakaan uskoa, että perinnemiesten puolelta kyseessä olisi jonkinlainen arvottaminen tehokkuuden nimissä. Koko "tehokkuus" tai "paremmuus" ajattelut nyt muutenkin on vähän hassua.

En sitten tiedä onko kyse siitä, että viestejä ei lueta kunnolla (jotta ymmärrettäisiin mistä keskustelussa on kysymys) vai siitä, että tunnetaan olo epävarmaksi tai uhatuksi(?!), kun joku päättää alkaa kyselemään väitteiden perään (aka "Hokotoryu perustuu traditionaaliseen jujutsuun"). Tästä on yleensä seuraava vaihe se, että mitätöidään koko asia tyyliin "ei opettajalinjoilla ole väliä, kunhan toimii"... Sitten tietysti herää kysymys, että miksi pitää sitten alunperin edes väittää mistään yhteyksistä traditioon.

Toinen mielenkiintoinen seikka on se, että samalla kun halutaan pitää juuria Japanin suuntaan, niin toisaalla, ainakin rivien välistä ja implisiittisesti, annetaan ymmärtää, että traditionaalinen jujutsu on "toimimatonta tekniikkaa" jne. Tämän voinee todentaa myös siitä että modernit länsimaiset jujutsut ovat ylipäätään olemassa... Ollaan ilmeisesti koettu, että a) vanha kama ei toimi ja sitä tulee parantaa, tai b) ei olla päästy harjoittelemaan vanhaa kamaa, mutta halutaan kuitenkin tehdä sen nimissä juttuja, jotta näytettäis viileiltä.

Tää nyt oli tämmönen kahden pennin analyysi keskustelusta.

Lopuksi vielä jujutsuaiheinen multimediaspektaakkeli:

Hokutoryu näytösvideoita:

" onclick="window.open(this.href);return false;
" onclick="window.open(this.href);return false;

Traditiopuolen näytösvideoita:

" onclick="window.open(this.href);return false;
" onclick="window.open(this.href);return false;
" onclick="window.open(this.href);return false;
" onclick="window.open(this.href);return false;
" onclick="window.open(this.href);return false;
Janne Paavilainen

Master of illusion is a student of reality.

Harjoitteletteko te siellä Bujinkanissa oikein tuelta tätä asioiden ja sanomisten vääristelyä ja asiayhteyksien muuten vain sekoittelua?
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 30
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Hokutoryu Ju-Jutsun historia

#155

Viesti Jussi Häkkinen »

Kari Aittomäki kirjoitti: Mua kiinnostais aidosti tämä jotta onko metodi tärkeämpi kuin tulokset?
Perinteen elossapitämisessä: On.

Ja niin, edelleen totean, että Hokutoryu on mielestäni erinomainen kamppailulaji ja hieno opetusmenetelmä. Minusta - kuitenkaan - se ei ole jujutsua muuten kuin nimeltään.

Tuo ei ole yhtään Hokutoryulta pois. Todettakoon, että Hokutoryu on mielestäni ihan jumalattoman paljon parempaa kuin ns. "taustansa" - josta löytyy mm. Sacharnoski.

Minusta se, että joku juttu on vanha ja säilynyt, on usein erittäin loistava juttu ihan vain jo siksi, että se on vanha ja säilynyt. Jotta asia olisi säilynyt, jonkun on täytynyt kokea tarvetta säilyttää se.

Rojola kiteytti hyvin. Olisi vain ollut vähän kornia todeta että "just miten Rojola sanoi". Ja niin, kavereita on lajeissa X ja Y ja näiden kavereiden lajeista näkee enemmän kuin vieras näkee - mutta vielä enemmän näkee näiden kavereiden paneutumisesta lajeihinsa. Olivat ne tasan mitä tahansa. Siinä on vähän samaa kuin tuossa aiemmassa kappaleessa - sitä nostaa hattua ihan vapaaehtoisesti sille, mikä on jostakusta tutusta tärkeää, mihin tämä paneutuu ja mikä vain on toimivaa. Silti, mielessä voi pitää ne haarukoinnit. Ovatko ne lopulta tärkeitä - se onkin ihan toinen juttu.

Minulle jujutsu on japanilaista ja perinteistä. Sen ulkopuolella ei minulle ole olemassa jujutsua. Sen ulkopuolella kuitenkin on useita upeita kamppailulajeja, jotka ovat joskus nimenneet itsensä jujutsuksi. Se, että ne eivät ole oikeasti jujutsua, ei vähennä niiden arvoa.

Nimiasia.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Hokkinen
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 255
Lauteille: Maaliskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

Hokutoryu Ju-Jutsun historia

#156

Viesti Hokkinen »

Jouts,

lueskelin ketjua mielenkiinnolla, etenkin kun nykyään tulee tota Hokutoryuta katseltua Kaapelilla vähän pakostakin. Se, etteivät he korosta "Sukupuuta" ja oppilinjaa kertoo varmaan siitä, ettei asiaa koeta kovin tärkeäksi. Jos treenaajia riittää ja kovia kamppailijoita kasvatetaan vuosikymmenestä toiseen, niin hommahan on ihan purkissa. Mä olen itse aina ajatellut ju-jutsun olevan vähän vapaampi tästä tyylisuunta-sidonnaisuudesta kuin esim. karate. Tää on tosin ihan mutu-tuntuma. Mutta en usko kansainväliselle jutsu-leirille osallistuminen kannalta tyylisuunnan olevan niin oleellinen asia kuin vaikka karatessa.

Tää perinnelinjojen vaaliminen ja "vanhojen" tyylinen hengissä pitäminen on arvokasta puuhaa. Siihen ei vain musta kannata sisällyttää ajatusta, että ne olis parempia kuin uudet. Nyt kun mä olen monista syistä palannut "puhtaaseen" Kiukkariin, kaipailen usein Shiai Kyokushin aikoja, jolloin keskityttiin ehkä enemmän kamppailutaitojen hiomiseen. 35 katan ylläpitäminen edes säädyllisellä tasolla on kyllä jostain pois :?

En halua tässä kuitenkaan sotkea Kiukkaria sen kummemmin tähän ketjuun, mutta noin pointtina vaan, että perinteet velvoittaa. Se voi kamppailumaailmassa olla myös taakka. Kyllä minä IP-mielessä tietäisin tuhat asiaa opettavaksi, jos aikaa säästyisi vähäsen vaikka katojen hinkkaamiselta. Mä itse kyllä diggaan niiden treenaamisesta, mutta ei tommosta määrää katoja ole oppilaiden helppo omaksua, kun nykyään treenataan niin vähän.

Takaisin asiaan. Mä tykkään ajatella näistä tyylien puhtauksista sillä lailla, että maailmassa ei ole, eikä ole koskaan ollutkaan yhtään puhdasta kamppailutyyliä. Kaikki ovat saaneet oppia jostain. Eikö Okinawalaiset saaneet oppia Kiinasta? Eikös ne sitten ole matkijoita ja kamppailutaitojen virittelijöitä siinä kuin muutkin. Enemmän kyse on kai jostain vanhoista lukituista oppikokonaisuuksista. Tämä setti on tyyli X. Tämä meidän saaren setti on tyyli Y. Sitten näiden oppilaat ovat luoneet omat tyylinsä, jotka on taas nimetty joksikin. Jos tästä tyylin perustamisesta on riittävän kauan, vaikka 80 vuotta, pidetään sitä puhtaana tyylinä. Se on musta vähän outoa. Nehän on syntyneet ihan samoin kuin Kyokushin tai Hokutoryu ju-jutsu -yhdistelemällä asioita kamppailusta.

Nyt maailmalla treenataan innolla brassi-jutsu. Puvuissa on mainoksia ja homma on silti toimivaa. Ehkä 30 vuoden päästä täällä puhutaan siitä, onko saksalainen brassi-jutsu tai suomalainen brassi-jutsu aitoa brassi-jutsua. Sukupuun pohja nousee ajan kanssa ylemmäs eikä ketään ehkä kiinnosta, mistä hitosta koko brassi-jutsu alun perin lähti. Nuo brassi-treenaajat saattavat olla tollaisia yli 100 kiloisia liharekkoja, jotka penkkaa 150. Kiinnostaako niitä esim. kuka 45 kiloinen kalastajan poika japanista pisti 1800 -luvulla jutsun jonkin tyylisuunnan alulle. Tuskin. Silti lajissa käytetään ju-jutsu nimeä. Se on musta ihan bueno. Maailma muuttuu.

Kamppailua treenaataan monista eri syistä. Kunnon kohotus, vöiden kerääminen, IP-osaaminen, kiinnostus ko. kulttuuriin, kilpaileminen, ... Tästä johtuen tarjonta tulee varmasti loputtomasti kasvamaan. Markkinat vastaa kysyntään. Jostain saa helpolla vöitä, toisaalla ei ja jossain ei vöitä ole ollenkaan. Kukaan ei tätä kulkua voi pysäyttää. Ainut mitä voi tehdä on kulkea omaa polkuansa ja nauttia treenaamisesta. Jos on löytänyt lajin tai tyylin, jota jaksaa treenata vuosia on se hyvä tyyli. Joku on onnistuneesti lukinnut joukon kamppailutekniikoita ja opetusmetodeita yms. oli se tehty Okivawalla tai Kaapelilla.

tommossii lähti ison kahvikupin jälkeen

- Hokkinen -
Jahve
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 76
Lauteille: Maaliskuu 2009
Paikkakunta: Helsinki

Hokutoryu Ju-Jutsun historia

#157

Viesti Jahve »

Pakko heittää vielä kerran:
Hokkinen kirjoitti: Jouts,
Takaisin asiaan. Mä tykkään ajatella näistä tyylien puhtauksista sillä lailla, että maailmassa ei ole, eikä ole koskaan ollutkaan yhtään puhdasta kamppailutyyliä. Kaikki ovat saaneet oppia jostain. Eikö Okinawalaiset saaneet oppia Kiinasta? Eikös ne sitten ole matkijoita ja kamppailutaitojen virittelijöitä siinä kuin muutkin. Enemmän kyse on kai jostain vanhoista lukituista oppikokonaisuuksista. Tämä setti on tyyli X. Tämä meidän saaren setti on tyyli Y. Sitten näiden oppilaat ovat luoneet omat tyylinsä, jotka on taas nimetty joksikin. Jos tästä tyylin perustamisesta on riittävän kauan, vaikka 80 vuotta, pidetään sitä puhtaana tyylinä. Se on musta vähän outoa. Nehän on syntyneet ihan samoin kuin Kyokushin tai Hokutoryu ju-jutsu -yhdistelemällä asioita kamppailusta.
- Hokkinen -
Jep samaa mieltä.
Nythän tässä väännetään kilpaa missä yhteydessä saisi jujutsu sanaa käyttää.
Se on vain kasa aakkosia jolla on kuvattu erästä kamppailumetodia joka pitää sisällään tiettyjä toimia.
Ja tuota puppua jossa sönkätään vain tradiotionaaliset on jujutsua jne ei taida olla kyllä muuta takana kuin synnyttää typerää höpötystä, sallittakoon se tietysti haluaville.

Painissa on painiasut, nyrkkeilyssä omansa, kung fu:ssa omansa, krav magassa omansa, savatessa omansa etc jossain lyödään kättä päälle toisessa hanskaa jne ei niillä ole mitään tekemistä jujutsun kanssa vaikka saattaisivat toisistaan vaikutuksia ottaakin. Kukaan ei omista tyylisuunnan nimessä takakäden heijaria koko paino takana vaikka sitä joka salissa ja suuntauksessa tehdäänkin joko huonouttaan tai tarkoituksella ja sille on saatettu antaa monta eri nimitystäkin.

Jujutsun keksimisen yhteydessä eli hyvin traditionaalisessa ajanlaskun alussa (kaiketi nara aikakausi ) :badgrin:
asiat lähtivät näin; tekniikoiden, aseistuksen ja sotataitojen kehittyessä on jujutsua muutettu ajan vaatimusten mukaan.
Valiten eri järjestelmistä tarkoituksiin parhaiten soveltuvia osia ja niiden yhdistelmiä on vuosisatojen kuluessa muodostunut satoja erilaisia JUJUTSU tyylisuuntia ja koulukuntia.
Jos joku tyylisuunta jämähtää paikoilleen eikä muutu ajanvaatimuksia vastaavaksi tarkoittaa se sitä että sen tyylisuunnan "suurmoguli" ei ole osannut enää kehittää omaa suuntaansa jujutsun perinteiden mukaisesti. Sillekkin on nykyisin oma tilauksensa eli yhteys jujutsun ajanlaskun alkuun säilyy siinäkin, ei siinäkään mitään pahaa jos joku siitä tykkää ja harrastaa. (judossa jätettiin potkut, miekat jne vähemmälle ja se nimettiin omaksi voisi sanoa täysin erilaiseksi tyylisuunnaksi jolla ei ole mitää tekemistä jujutsun kanssa )
Jujutsu sanan käytöllä ei sinänsä ole mitään tekemistä eri suuntausten paremmuuden kannalta vaan se traditio ja kunnioitus vanhoja kohtaan on siinä että sitä jujutsu sanaa yleensä pidetään mukana ja sillä on kantava voima itsessään eli suuntaukselle on harrastajansa.
Maailmalla on jo monia eri lajeja jotka ovat yhdistäneet suuntaukseensa niitä ja näitä ja tehneet niille oman nimityksensä joilla ei taas ole mitään tekemistä jujutsun perinteen kanssa kuten krav maga jossa kuitenkin samalla pohjalla asioita on yhdistetty ja pyritty kehittämään tekniikoita nimenomaan nykyajan vaatimiin tilanteisiin.
Mielestäni kun suuntaus poikii alkunsa jujutsun alkuajoista (jossa niillä sukutauluilla ei ole mitään tekemistä muuta kuin kertoa minkäniminen hemmo keksi minkäkin muutoksen ja riitaantui jonkun kanssa ja liittoutui jonkun etc) ja harjoituksissa pidetään "japsiasuja" , kumarrellaan, käytetään sensei, vyöarvot, etc ja tyylisuuntana on jujutsu niin en ymmärrä miten se ei olisi jujutsua.

Näin näkisin jujutsu- perinteen, historian ja kehittymisen samalla janalla.
Jokohan tämä alkaisi riittää :D
Kuvake
AriJ
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 26
Viestit: 12708
Lauteille: Tammikuu 2005

Hokutoryu Ju-Jutsun historia

#158

Viesti AriJ »

Muistelen, että soke Niiniketokin on puhunut tästä siinä vanhemmassa kirjassaan (olikos se "Jujutsu - itsepuolustuksen perusta", jostain 80-luvun alusta... *google* juu, 1982 näyttää netti kertovan painovuodeksi.. ah, ja onhan kirjaa arvioitu täällälin omassa aiheessaan http://www.potku.net/forum/viewtopic.ph ... 94&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;); jotta voi puhua jujutsusta niin pitää olla jatkumo japanilaiseen tyylisuuntaan.

PS muistelen että olen ko. kohdan aiemminkin Potkuun lainannut....
______________________
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 30
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Hokutoryu Ju-Jutsun historia

#159

Viesti Jussi Häkkinen »

Jahve kirjoitti: Nythän tässä väännetään kilpaa missä yhteydessä saisi jujutsu sanaa käyttää.
Eikä väännetä. Tietysti sanaa saa käyttää.

Suosittelen lukemaan keskustelun ennen kuin väität moista.

Puhutaan kuitenkin jujutsusta ja jujutsusta.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
AriJ
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 26
Viestit: 12708
Lauteille: Tammikuu 2005

Hokutoryu Ju-Jutsun historia

#160

Viesti AriJ »

Jussi Häkkinen kirjoitti: Suosittelen lukemaan keskustelun ennen kuin väität moista.
Heh, juuri koko aiheen kertaalleen luin.

Josta --> http://www.potku.net/forum/viewtopic.ph ... 12#p151512" onclick="window.open(this.href);return false; siihen vanhan kirjan mainintaan linkityksistä japanilaisiin tyylisuuntiin.

Ja, taas, ketjusta lukemani perusteella sanoisin että Hokutolla linkki japanilaiseen Jûjutsuun on opettajalinjan kautta, ja ehkä siis viime vuosina jopa vahvistunut.
______________________
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 30
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Hokutoryu Ju-Jutsun historia

#161

Viesti Jussi Häkkinen »

Ôari kirjoitti:
Jussi Häkkinen kirjoitti: Suosittelen lukemaan keskustelun ennen kuin väität moista.
Heh, juuri koko aiheen kertaalleen luin.
Suuntaus oli Jahvelle, huom. :)
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
AriJ
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 26
Viestit: 12708
Lauteille: Tammikuu 2005

Hokutoryu Ju-Jutsun historia

#162

Viesti AriJ »

Juuh, huomioitu, kyllä, mutta juuri kunolin tosiaan lukukierroksen päättänyt niin puhut sellaisen suorittamisesta uusimmassa viestissä. Oli vaan osuva :) Vaikkei itseeni :D
______________________
Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 3400
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Hokutoryu Ju-Jutsun historia

#163

Viesti Jasse »

Mieltäkiinnittävä keskustelu.

Uskoakseni aikoinaan eri jujutsu (ja muut bujutsu) koulut ovat kehittäneet ja säilöneet sikäläisiin tarpeisiin ja olosuhteisiin "parhaat" ja optimaaliset tekniikat. Se on ollut ykkös prioriteetti. Samurait ovat varmasti oppineet etiketin ja muut tavat kotona, mutta tottakai niitä on noudatettu myös jujutsu koulutuksen aikana.
Nykypäivänä koryu lajien "tehtävä" tuntuu olevan vanhan etiketin vaaliminen ja samurai-ajasta muistuttaminen. Tottakai taistelulliset periaatteet kuten vastustajan voiman ja heikkouden hyväksikäyttö ilmenevät tekniikassa ja niitä on mahdollista käyttää oman elämän eri tilanteissa.

Yksinketaisesti:

bujutsun vanha periaate/tehtävä: tehokkaiden/optimaalisten taistelu tekniikoiden ja taktiikoiden kehittäminen opettaminen/säilytäminen (jujutsun kohdalla vähin asein tai aseettomana)

Bujutsun nykyien periaate/tehtävä: vanhan samuraikulttuurin ja etiketin opettaminen/säilyttäminen.

Mielestäni Hokutoryu pyrkii toimimaan jujutsun vanhan tehtävän mukaisesti ja ansaitsee näin nimensä. Tietysti niinhän tekee esim. grav maga ja moni muukin laji.

Kuten tiedämme niin japanissa taisteltiin "wanhaan tapaan" vähän pidempään kuin länsimaissa. Mielestäni Japanilaiset ovat antaneet valtavan paljon maailman kamppailukulttuuriin ja on vain luonnollista että länkkärit pyrkivät kunnioittamaan tätä henkistä ja teknistä pääomaa jota tuntevat idästä saaneensa. Itse näen kastenimen "Hokuto-ryu jujutsu" olevan kumarrus japanin suuntaan. Ja aivan aiheellinen sellainen.

Taitelulajeilla nykyään monta tehtävää. Joku opettaa mielestään tehokkainta itsepuolustusta toinen vaalii vanhaa kulttuuria ja arvoja. Useimmat tekevät kumpaakin, toista enemmän ja toista vähemmän. Kaikki työ on tärkeää.

HUOM: En ole harrastanut Hokutoa enkä koryu jujutsua.

PS: Aina voi hakea yksinoikeutta nimelle ala Rorion Gracie. :badgrin:
Kuvake
Nijukun
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 56
Lauteille: Tammikuu 2007

Hokutoryu Ju-Jutsun historia

#164

Viesti Nijukun »

Ketjussa ei siis ole koskaan mainittu onko hokutoryu hyvä vai eikö, eikä siitä ole kysymys. Ihmiset saavat harrastaa sitä mitä haluavat, mutta on eri juttu mainostetaanko / väitetäänkö ihmisille semmoista mitä se ei ole. Esim youtube.com:ssa on paljon akrobatia videoita jotka ovat nimella karate. Tästäkin voitaisiin keskustella että onko se karatea koska se on hyvin lähellä taidoa, joka puolestaan on samalta maanpuoliskolta kuin karate. Kuitenkaan sitä ei millään tavalla tunnista karateksi, eli se ei siis ole karatea. Sama on hokutoryun kanssa. Vaikka katsoisin kuinka hyvällä tahdolla, en näe siinä mitää jujutsua, vain potkuja, lyöntejä, vääntämistä ja kovaa asennetta. Mielestäni lajia ei tunnista jujutsuksi, tosin sen yhdistää moderneihin saksalaiseen ja brittiläiseen "jujutsuun".

Olen samoilla linjoilla Jussin kanssa. Eli pidän hokurotyuta enemminkin omana lajinaan kuin jujutsu-koulukuntana. Se ja sen edeltäjät erottuvat niin selkeästi japanilaisista jujutsu-tyyleistä, että sitä ei tunnista samaksi lajiksi. Okei, myönnän että olen traditionalisti, mutta hyväksyn kyllä sen että uusia lajeja syntyy ja vanhat muuttu, tämä on väistämätöntä. Mutta kun ruvetaan kutsumaan uusia lajeja vanhoilla nimillä, joihin niitä ei voi edes yhdistää, mennään viivan yli.
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 19
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Hokutoryu Ju-Jutsun historia

#165

Viesti Kari Aittomäki »

Voisitteko sitten ystävällisesti määritellä jujutsun kelpoisuusmittarit.
Koska kuitenkin jiujitsu-nimellä on menty Japanin ulkopuolella jo komiasti enemmän kuin sata vuotta.
Metodeilla jotka pohjaa japaniantekemisiin mutta jotka on sovellettu aina kulloiseenkin viitekehykseen.

Ja olen minäkin nähny ihan silkkaa sillisalaattia jujutsunimen alla. Aika paljonkin.
Hokuto ei kuitenkaan sitä ole, vaan on ihan helvetin looginen kokonaisuus jujutsumetodein. Nykyaikaan sorvattu.

Ymmärrän täysin ja kannatan perinteitten ylläpitoon suuntautuvaa treenaamista. Mutta mua on lyöty totta tarkoittaen senverran usein että tukeudun mieluummin traditiometodien henkeen ja tempperamenttiin kuin tekemisen ulkoiseen muotoon.

Mun mielestä Hokutoryu on sen jujutsuksi kutsutun treenimetodin erittäin harkittu ja onnistunut jatkumo, jonka Barton-Wright ja Yokio Tani käyntiin panivat.
Eurooppalaista jujutsua. Iso, iso ilmiö.

Minusta näin.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 41 kurkkijaa