Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Qigong

Kiinalaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Sephis
nilkkaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 34
Lauteille: Maaliskuu 2005
Paikkakunta: Turku

Qigong

#1

Viesti Sephis »

http://www.clfpori.net:
"Qigong (heigong) on pehmeä, sisäinen harjoitus, jossa yhdistyvät hitaat liikkeet, hengitysharjoitukset ja meditaatio. Näiden ikivanhojen harjoitusten tarkoituksena on fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin ylläpito ja edistäminen. Qigongissa tärkein käsite on Qi (energia), jonka kulkua kehossa ohjataan hengityksellä ja hitailla liikkeillä. Useat qigong-liikesarjat ovat myös tehokkaita venytysharjoituksia, jotka pitävät tuki- ja liikuntaelimistön kunnossa."
Aloitetaan pienellä kysymystulvalla: Kuinka moni tekee qigong-harjoituksia? Kuuluvatko ne lajiinne? Minkälaisia ne ovat (yksittäisiä harjoituksia, liikesarjoja tms.)? Miten koette hyötyvänne niistä? Missä yhteydessä Qigongia tehdään (muiden harjoitusten ohessa, erillisillä harjoituskerroilla jne.)? Kuinka oleellinen "Qi-energia" on?

Ainakin suurimpaan osaan Kung Fu -tyyleistä sisältyy Qigongia, Suomessa ainakin Wing Tsuniin sekä Choy Lee Futiin (Luohan Qigong), joten luulisi, että myös tällä foorumilla on harrastajia.

Lukemani perusteella Qigongin päätarkoitus on harjoittaa terveyttä, eli kamppalullista hyötyä ei siitä suuremmin ole (terveyden ja rentouden lisäksi). Onko näin?

Vaikka otinkin esille Qi/Ki:n, niin silti toivon, ettei tässä viestiketjussa suuremmin tartuta siihen.

Edit: korjausta.
Viimeksi muokannut Sephis, helmi 16, 2006, 20.12. Yhteensä muokattu 3 kertaa.
Kuvake
remo
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 647
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

amatöörin vastaus

#2

Viesti remo »

chikung (qikung) kuuluu ainakin omaan päivittäiseen elämääni. ei sen tarvitese olla sen mystisempää kuin muutama perusharjoitus, kuten hengittäminen.

mielestäni esim. hengitysharjoitukset ovat "vain" tiedostettuja versioita normaaleista kehontoiminnoista. mm. hyvä rentotushengitys, jota itse silloin tällöin päivänkin mittaan teen on oikeastaan vaan syvä huokaus. tärkeintä on vaan tunnustella miltä se huokaus tuntuu = rentouttaa jne.


ja noin yleensä: mitä paremmin tuntee itsensä, tuntee myös toiset (lue vastustajan).... :)

lisäys: kenties tapani ja muut voisivat myös kommentoida?
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 17
Viestit: 93832
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Chi Kung

#3

Viesti Mika »

Muutamien ulkomaillakin viettämieni Qi Gong -seminaarien, omien kokemusteni ja ammattikoulutukseni jälkeen olen päätynyt siihen, että Qi Gong oikein tehtynä voi olla hyvinkin energisoivaa. Mikä merkitys tässä sitten on itsesuggeroinilla, sitä en lähde arvuuttelemaan, mutta eipä tiedostamattomalla motivaatiolla ole väliäkään, jos tavoitteet saavutetaan.

Samalla olen tullut siihen tulokseen, että mitään mystistä siinä ei ole. Mälmössä olimme kerran viikonlopun kestävällä Qi Gong -leirillä (opettajana Gaspar Garcia, tuttu Choy Lee Futista), ja vaikka suhtauduin koko juttuun sekä todella skeptisesti että en oikein jaksanut kunnolla keskittyä siihen touhuun, huomasin suureksi yllätyksekseni, että kynteni, varsinkin sormien, olivat kasvaneet noiden kolmen päivän ja ehkä n. 15 tunnin harjoittelun aikana saman verran kuin keskimäärin 10 päivässä.

Olen kovan luokan skeptikko, mutta noin vain kävi. No, mitä tuo tarkoittaa? Sanoisin että energia-aineenvaihdunta kiihtyi kovastikin tuona aikana. Loogista. Ja tuollaista kevyempää menoa jaksaa pidempään kuin vaikka kovaa sparria.

Viime viikonlopun olin Combat Sambo -leirillä (n. 12 tuntia kovaa treeniä), ja väittäisin että kynteni kasvoivat taas hieman tavallista viikonloppua enemmän. En nyt enää seuraa tuollaista seikkaa, mutta kuitenkin.

Toinen puoli - ja tästä Tapani osaa omien Ruotsin-kokemustensa pohjalta kertoa enemmän - on se, että Qi Gong -harjoitteet opettavat kaikissa urheilusuoritteissa tarvittavaa rentoutta. Katsokaa mitä tahansa huippu-urheilijaa tai -taistelijaa, rennostihan se suoritus näyttää menevän. Lihasten oikea-aikainen jännittäminen on omasta mielestäni ylivoimaisesti haastavin osa mitä tahansa urheilu- tai taistelusuoritusta.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Antti
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 2954
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia
Yhteystiedot:

Re: Qigong

#4

Viesti Antti »

Sephis kirjoitti: Ainakin suurimpaan osaan Kung Fu -tyyleistä sisältyy Qigongia, Suomessa ainakin Wing Tsuniin (WT Tao Qigong) sekä Choy Lee Futiin (Luohan Qigong), joten luulisi, että myös tällä foorumilla on harrastajia.
Olen toinen mainitsemasi Tao Qigongin "maahantuojista". TQG ei sisälly Wing Tsuniin, vaan on täysin erillinen juttu, jota harrastavat myös ihmiset jotka eivät harrasta WT:tä. Wing Tsuniin kyllä sisältyy qigongia, nimittäin ensimmäisen formin (Siu-nim-tau) ensimmäinen kolmannes.
lukemani perusteella (kokemusta en juurikaan omaa) Qigongin (pää)tarkoitus on harjoittaa terveyttä, eli kamppalullista hyötyä ei siitä suuremmin ole (terveyden ja rentouden lisäksi). Onko näin?
Riippuu millaista qigongia harjoittelee ja mitä ymmärtää qigongiksi. Tietyt harjoitukset esim. tähtäävät nimenomaan lyöntivoiman (ja -tekniikan) kehittämiseen, joten ne varmasti ovat kamppailullisesti hyödyllisiä. Qigongia voisi tässä verrata punttitreeniin; joku tekee sitä vain kunnon vuoksi, toinen hakee kykyä iskeä lujempaa.

Sitten on näitä "iron shirt qigong" -tasoisia juttuja, jotka voi tosin hyvällä omallatunnolla unohtaa.

En mene tässä määrittelemään, mitä voidaan luokitella qigong-harjoitukseksi, koska se vain johtaa loputtoman suohon.
Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi), Zotero-profiili (julkaisuja)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)
Kuvake
KungFuMiäs
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 5372
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Vaasa

#5

Viesti KungFuMiäs »

Minulla on kyllä arsenaalissa joitakin Qi Gong harjoituksia, mutta en tällä hetkellä ehdi tehdä niitä. Teen kuitenkin säännöllisesti sellaista ns. Nei gong harjoitus settiä (nei gong~sisäinen harjoittelu), nei gong tarkoittaa suunnilleen samaa kuin qi gong, mutta qi gongilla tarkoitetaan yleisesti enemmän hengitykseen keskittyvää treeniä kun taas nei gong on enemmän liikkeitä ja sellaista. Tämä Nei Gong setti jota teen on Tim Cartmellin ja Dan Millerin kirjasta 'Xing Yi Nei Gong: Xing Yi health maintenance and internal strength development', se koostuu 16 harjoituksesta, venytyksiä, rentoutusta, voimistamista ja hengitystä. Tämä setti käy todella hyvin läpi koko kehon venyttäen, hieroen sisäelimiä, rentouttaen lihaksia, parantaen tasapainoa ja voimistaen lihaksia. Tätä settiä voi käyttä lämmittelynä, treenin jälkeen tai ihan päivän treeninä jos ei muuta ehdi. Tämä setti pitää kehoni hyvässä kunnossa ja pystyn vääntämään täysillä lajejani päivästä toiseen.
Tapani
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 1996
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Turku

#6

Viesti Tapani »

Hau!

Mika kun otti asian puheeksi niin kerron lyhyesti omasta kokemuksestani. olin siis vuoden Ruottinmaalla opiskelemassa ja vedin tietty sielläkin sitten treeniä(silloin Choy Lee Fut). Treenasin samalla itse paitsi kung fua niin myös qigongia. Tein harjoituksia lähes joka päivä ehkä lokakuusta toukokuuhun. Aamuisin ja välillä myös iltapäivisin. Aamulla aikaa meni olosta riippuen ehkä 15minuuttia. Luohan qigongissa on liikesarjoja ja sitten perusharjoituksia. Tein perusteita ja silloin tällöin ensimmäistä liikesarjaa, joka on lihaksia ja jänteitä venyttävä, ennenkaikkea fyysinen harjoitus. Perustreeni koostuu näennäisen yksinkertaisista liikkeistä yhdistettynä hengitykseen. Kehon rentouttaminen ja toisaalta jännittäminne tietyissä kohdissa on iso osa harjoituksia.
Tuon vuoden aikana huomasin kungfu -taitojeni parantuneen huomattavasti, vaikka treenasinkin itsekseni. Eron huomasi ennenkaikkea pariharjoituksissa, joissa aikaisemmin isompaa vastustajaa vastaan tehdessä oli ollut ongelmia, nyt torson(onko jotain parempaa sanaa?) hallinta ja rentous auttoivat tekniikoissa. Samaten huomasin ryhtini kohentuneen(tai siltä se tuntui).
Nyt kun olen vaihtanut CLF:stä Tang Langiin, samoista, silloin opituista asiosta on jälleen hyötyä.
Ja ei tässä tietty ole mitään mystistä. Ainakin luohan qigongin harjoitukset on tehty nimenomaan kamppailulajit mielessä, joten ne luonnollisesti kehittävät sopivia ominaisuuksia. Koska kamppailulajit ovat erittäin monipuolisia liikunnallisesti, qigongin hyödyt näkynevät myös monissa muissa lajeissa.

Sephis: Ainakin Choy Lee futiin luohan qigong kuuluu aika läheisesti. Tai siis choy lee futin järjestelmään, vaaikkei aina käytäntöön. Ainakin Suomessa luohan qg on erotettu tietyllä tapaa omaksi kokonaisuudekseen, kaikki eivät ole siitä kiinnostuneita. Oma mielipiteeni kuitenkin on, että qigongiasta tai sitä muistuttavista harjoituksista on ehdottomasti hyötyä taistelulajin treenamisessa.
Ja oma opettajani qigongissa ei oikeastaan koskaan puhunut qi:stä ja naureskeli kaikille, jotka qi:n mainitsemalla yrittivät vaikuttaa jotenkin tärkeämmilta tai taitavammilta.


Tapani
Sephis
nilkkaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 34
Lauteille: Maaliskuu 2005
Paikkakunta: Turku

Re: Qigong

#7

Viesti Sephis »

Antti kirjoitti:
Sephis kirjoitti:Ainakin suurimpaan osaan Kung Fu -tyyleistä sisältyy Qigongia, Suomessa ainakin Wing Tsuniin (WT Tao Qigong) sekä Choy Lee Futiin (Luohan Qigong), joten luulisi, että myös tällä foorumilla on harrastajia.
Olen toinen mainitsemasi Tao Qigongin "maahantuojista". TQG ei sisälly Wing Tsuniin, vaan on täysin erillinen juttu, jota harrastavat myös ihmiset jotka eivät harrasta WT:tä. Wing Tsuniin kyllä sisältyy qigongia, nimittäin ensimmäisen formin (Siu-nim-tau) ensimmäinen kolmannes.
Ok. Voitko kuitenkin kertoa enemmän TQG:sta? Onko esim. SNT:n ensimmäinen kolmannes lähellä TQG-harjoituksia? Kuvien perusteella teillä on ainakin jonkinlaisia pariharjoituksia. Entä miten se eroaa, jos eroaa, EWTO:n sivuilla olevasta WingTsun-ChiKungista?
En mene tässä määrittelemään, mitä voidaan luokitella qigong-harjoitukseksi, koska se vain johtaa loputtoman suohon.
Meinasinkin ihan aloitusviestiini kirjoittaa, että todennäköisesti tulee ongelmia siitä, mitä kukin mieltää qigongiksi ja mitä ei. Mutta ei siitä sen enempää, heh.
Viimeksi muokannut Sephis, kesä 23, 2005, 00.15. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kuvake
AriJ
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 12708
Lauteille: Tammikuu 2005

#8

Viesti AriJ »

Tapani, olitko vielä silloin paikalla bileitten jälkeen sunnuntaina kun puhuttiin Pilateksesta?

Siellähän on ihan sama idea.

Aloin miettimään hommaa kotimatkalla, ja se idea todellakin on niin integroituna (uskoisin) kaikkiin taistelulajeihin että ei tulla edes ajatelleeksi - kroppa tukee raajojen toimintaa (yksinkertaistettuna).

Ostettiin Power Wheel tossa joitain viikkoja sitten, ja vaimo joka käy salilla rautaa nostamassa ja vaikka mitä, ähisi ja puhisi sen kanssa aikasta enemmän kuin itse joka "vaan treeneissä heiluu". Me käytämme lihaksistoa eri tavalla kuin "tavallisemmin", eikä tulla sitä enään pidemmän ajan päästä ajatelleeksikaan....
______________________
Tapani
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 1996
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Turku

#9

Viesti Tapani »

Yamazu kirjoitti: Tapani, olitko vielä silloin paikalla bileitten jälkeen sunnuntaina kun puhuttiin Pilateksesta?
Siellähän on ihan sama idea.
Aloin miettimään hommaa kotimatkalla, ja se idea todellakin on niin integroituna (uskoisin) kaikkiin taistelulajeihin että ei tulla edes ajatelleeksi - kroppa tukee raajojen toimintaa (yksinkertaistettuna).
Ostettiin Power
En ollut, mutta mulla on ihan sama käsitys Pilateksesta. Olen itse asiassa tekemässä juuri lehtijuttua tosta ja kun haastattelin yhtä Pilateksen opettajaa, niin tuli kyllä qg mieleen. Pilateksesta olisi varmasti aika paljon hyötyä kamppailulajien harrastajalle. Erojakin näistä tietty löytyy. Ainakaan Luohan qg:ssa ei mitenkään tietoisesti koko ajan kontrolloida vatsan ja selän lihaksia, vaikka harjoituksiin kuuluukin esim kohtia, joissa alavatsan syvät lihakset pyritään aktivoimaan. Mutta toi rentoutus-jännitys -systeemin on vissiin ihan suhtkoht samanlaista molemmissa. Ja molemmat on kai tosi lähellä esim astanga-joogaa.

Itse olen miettinyt vähän niin, että tuo kropan hallinta on yksi tärkeimmistä asioista mitä voi ip-lajeissa oppia. Kadun ip-tilanteissa kropan hyvällä hallinnalla pystyy kyykyttämään isompiakin kavereita.

Tapani
Kuvake
Antti
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 2954
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia
Yhteystiedot:

#10

Viesti Antti »

Sephis kirjoitti: Voitko kuitenkin kertoa enemmän TQG:sta? Onko esim. SNT:n ensimmäinen kolmannes lähellä TQG-harjoituksia?
Yksinkertainen vastays: ei ole.
Kuvien perusteella teillä on ainakin jonkinlaisia pariharjoituksia.
Kyllä, lähinnä erilaisia parin avustuksella tehtäviä venytyksiä ja voimaharjoituksia. TQG-kuvia löytyy myös Villen sivujen galleriasta.
Entä miten se eroaa, jos eroaa, EWTO:n sivuilla olevasta WingTsun-ChiKungista?
Molemmilla on osittain samat juuret. WingTsun-ChiKung sisältyy TQG:iin siinä mielessä, että TQG:n ns. länsimainen pilari koostuu WTCK:n liikesarjoista (muutamine suurehkoine eroineen). Tämän lisäksi TQG sisältää perinteistä gigongia (itämainen pilari), esim. viiden eläimen liikesarjat ja "health Siu-nim-taun". Kolmas pilari koostuu hengitysharjoituksista, aluksi länsimaiseen tyyliin (eli selkeänä päämääränä hengityslihaksen kehittäminen) ja sitten itämaiseen tyyliin ("kuusi parantavaa ääntä" jne). Neljäs pilari koostuu meditaatioharjoituksista, mikä tosin nykyisellään on jäänyt harjoituksissa melko vähälle.

TQG:n pääkouluttaja on sifu Klaus Schulz, WT-CK:n Roland Liebscher-Bracht. TQG:ssä ei ole oppilasasteita.
Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi), Zotero-profiili (julkaisuja)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)
dop
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 363
Lauteille: Maaliskuu 2005

#11

Viesti dop »

Tapani: Onko sinulla suositeltavaksi mitään materiaalia (kirjoja?) mistä tuota luohan Qiqongia voisi lähteä tutkimaan ? Netistä löytyy vaikka mitä, mutta mikä on sitten lähimpänä sitä 'alkuperäistä'.. :p


Aiheeseen: ihan yksinkertaisilla qiqong-hengitysharjoituksilla voi helpottaa mm. lievää ahdistusta tai unettomuutta, mutta se on myös hyvä tapa valmistautua (ainakin taijissa) liikesarjaan, jossa pitäisi hengityksen siis kulkea liikkeen mukaisesti. Joskus taolaisuudesta innostuessani tuli noita harjoiteltua aktiivisemminkin, mutta parasta antia tähän asti on ollut 'palleahengityksen' oppiminen.
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 11111
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

#12

Viesti flammee »

Pystyykö Qiqongia opettelemaan itsekseen ilman opettajaa kirjoista tms.?
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
Uge
Viestit tässä aiheessa: 4

#13

Viesti Uge »

flammee kirjoitti: Pystyykö Qiqongia opettelemaan itsekseen ilman opettajaa kirjoista tms.?
Jossain määrin mutta oman opettajan etsiminen olisi erittäin suotavaa..
Joillain harjoituksilla tuotat vain itsellesi vahinkoa jos et suorita niitä oikein
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

#14

Viesti Jussi Häkkinen »

Uge kirjoitti: Jossain määrin mutta oman opettajan etsiminen olisi erittäin suotavaa..
Joillain harjoituksilla tuotat vain itsellesi vahinkoa jos et suorita niitä oikein
Millä tavoin? Venähdyksiä/revähdyksiä tms?
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
ma ma hu hu
nilkkaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 25
Lauteille: Tammikuu 2005

#15

Viesti ma ma hu hu »

dop kirjoitti: ...mutta se on myös hyvä tapa valmistautua (ainakin taijissa) liikesarjaan, jossa pitäisi hengityksen siis kulkea liikkeen mukaisesti...
Kertoisitko tarkemmin mitä tarkoitat, että hengityksen pitäisi kulkea liikkeen mukaisesti? Et kai hengitä liikkeen tahdissa?! Tai jos sen teet, niin miten ja miksi?
ma ma hu hu
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 22 kurkkijaa