Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Kiinalainen kumarrus

Kiinalaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
joksanen
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 3170
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Turku

Kiinalainen kumarrus

#1

Viesti joksanen »

Tervehdys

Tarkoitan "kiinalaisella kumarruksella" sitä, jonka yhteydessä vasen käsi on yleensä avoin ja oikea nyrkissä jossakin kulmassa sitä vasten. Olen huomannut että oma tekemäni kiinalainen kumarrus on hiukan erilainen kuin jossakin muualla. Onko tähän ns oikeaa tapaa tai jotakin tarinaa tai selitystä sille?

Lentävien tikarien talossa se nyrkki näyttäisi lyöneen avokämmentä, kun taas meillä nyrkissä olevat sormet ovat avokämmentä vasten. Rystyset sitten osoittavat avokämmenestä kämmensyrjän kohdalta. Hmm, tai ehkä rystyset osoittavatkin samaan suuntaan sormien kanssa.

Pelkän käsien sijoittelun jälkeen kollaasia vielä pyöritetään koko kierros ympäri. Tätäkään ei kaiketi tehdä ihan joka paikassa.

Vai onko tämä nyt tikusta asian veistämistä?
Kuvake
Thunderbolt
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 67
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Ylivieska

#2

Viesti Thunderbolt »

Mikään asiantuntija en ole mutta tämä lienee perinteinen
kiinalaisten tervehdystapa http://www.kremer.com/carmelkenpo/image" onclick="window.open(this.href);return false; ... _fist2.gif

Kapinalliset lienee luoneet Ching-dynastian aikana ainakin
meillä WT:ssä käytetyn pystynyrkkitervehdyksen jossa
rystyset suoraan eteenpäin.Salainen tervehdys merkinnee
"restore Ming dynasty".Mutta korjatkaa jos erehdyn.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Tervehdys

#3

Viesti Mika »

En toudellakaan ole asiantuntija tässä asiassa, mutta tuosta linkissä olevasta tervehdyksestä on minulle aina kerrottu, että se on tavallisten ihmisten perinteinen tapa tervehtiä (vrt. kättely). Taistelulajeissa taas vasemman käden sormet ovat aina muualla kuin oikean käden nyrkin päällä.

Ja niitä eri versioita sitten on. Joissakin lajeissa oikean käden nyrkki käännetään eteenpäin (peukalo alaspäin) tervehdystä tehtäessä, mikä siis oli merkkinä juuri tuosta mainitusta sortohallituksen syrjäyttämisestä, ja vasemman käden sormet ovat suoraan ylöspäin. Joissakin lajeissa (jotkin Hung Gar -koulut) pitävät kädet erillään ja niin, että vasen käsi tekee tiikerinyrkin.
Ja sitten on vielä eri tervehdyksiä ennen taistelua.

Yleisin kiinalainen Kung Fu -tervehdys kuitenkin lienee se, että vasemman käden sormet nostetaan suoraan ylös ja oikea käsi on nyrkissä vasemman käden kämmentä vasten.

Mutta kuten sanottu, en oikeasti tiedä tästä asiasta faktana mitään, toistan vain kuulemaani ja lukemaani.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
keskilinja
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 2609
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Tampere

#4

Viesti keskilinja »

Mika kirjoitti: Yleisin kiinalainen Kung Fu -tervehdys kuitenkin lienee se, että vasemman käden sormet nostetaan suoraan ylös ja oikea käsi on nyrkissä vasemman käden kämmentä vasten.
Meillä on ainakin tuo käytössä
Hernberg Jussi

Tu tö deth!!!
Kuvake
JanneM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 20197
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: JKL

Re: Tervehdys

#5

Viesti JanneM »

Mika kirjoitti: En toudellakaan ole asiantuntija tässä asiassa, mutta tuosta linkissä olevasta tervehdyksestä on minulle aina kerrottu, että se on tavallisten ihmisten perinteinen tapa tervehtiä (vrt. kättely). Taistelulajeissa taas vasemman käden sormet ovat aina muualla kuin oikean käden nyrkin päällä.
Minulle nuoruuteni kung-fu vuosian kertoi vietnamilais-kiinalainen sifu, että sormet nyrkin päällä on ystävän tervehdys ja kämmen auki on harjoitukseen tai taisteluun kutsu. Peukalon kääntäminen alas ja näin ollen nyrkin kämmenpuolen näyttäminen tarkoittaisi Amerika poksingia, eli "tu tö deth".

Disclamer: Minä olen kuitenkin todella todella huono kertomaan mitään totuuksia, koska kung fu harrastukseni rajoittuu vain kahteen eri tyyliin ja yhteensä noin kahden vuoden mittaiseksi.
-Janne Maunonen-
**No jasinui salmul saralra**
JKL Fight Club
Defendo JKL
American Defendo Academy
Kuvake
joksanen
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 3170
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Turku

#6

Viesti joksanen »

Vietin aamua tehokkaasti googlettamalla ja löysin aiheesta pari threadia Fighting Artsista ja Martial Arts Planetista sekä tervehdystä sivuavan artikkelin VT-museosta.

Sille nyrkille tuntuu oleva jos jonkinlaista asentoa "naama" avokämmeneen, suoraan ulos päin, kämmen ylös tai alas tai poikittain tai jopa jokin yksittäinen rystynen koskemassa avokämmeneen. Avokämmenen kietominen nyrkin ympärille tuntuu viittavaan "siviili"tervehdykseen ja avokämmenen pitäminen auki kamppailijan tai sotilaan tervehdykseen.

(Liittyen peukalon taittoon tai ojennukseen: Jossakin postauksessa sanottiin kiinalaisten osoittavan itseään peukalolla eikä etusormella, kuten me länsimaalaiset teemme. Minun mielestäni tuo on taas ihan päin vastoin, etenkin kun katselee Kotkan Kynsiä ja sitä luomikarvaista apuopettajaa =))

Mielenkiintoinen pointti löytyi tuolta VT-museosta, jonka mukaan Punakukan Seuran (omakäännös) tervehdyksessä vasen oli nyrkissä ja oikea avonaisena. Muissa viitteissä vasen tuntuisi olevan auki ja oikea nyrkissä. Tämä tuntuisi olevan vallalla vain joissakin wing CHun kouluissa.

Tuosta alussa mainitsemastani ympyrän tekemisestä en löytänyt mitään viitteitä. Jotkut koulut työntävät käsiä voimakkaasti eteenpäin ja kait ne pitää sieltä takaisinkin vetää jollakin rytmillä. Itse olen jostakin syystä oppinut tekemään tuosta liikkeestä jonkinlaisen puolikkaan ympyrän, tai sitten ihan kokonaisen. Hassu minä.
Kuvake
KungFuMiäs
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 5372
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Vaasa

#7

Viesti KungFuMiäs »

Näiden tervehdysten merkitys varmasti vaihtelee eri maakunnissa. Opettajani ainakin opetti tekemään sen oikea käsi nyrkissä ja vasen suljettuna nyrkin ympärille, tämä hän sanoo olevan martial artist tervehdys, jos sen tekee toisinpäin eli oikea nyrkissä niin se tarkoittaa haastetta tai että haluaa tapella toisen kanssa.... vai oliko se toisinpäin :) , joskus menee minulta sekasin koska 2 eri opettajaa on opettanu eri tavoilla.
dop
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 363
Lauteille: Maaliskuu 2005

#8

Viesti dop »

Ja nykyisen informaatioaikakauden tuloksena olemme entistäkin enemmän sekaisin..

Ei varmasti ollut helppoa aikoinaan kun eri maakuntaan mentäessä saattoi kunnioittavan tervehdyksen toinen tulkita taisteluksi kuolemaan asti..

Jossain taidettiinkin sanoa tuon tarkoittavan yksinkertaistettuna viisaus ennen taistelua, avoin kämmen ennen (päällä) nyrkkiä.
Kuvake
Cuculcan
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1100
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

#9

Viesti Cuculcan »

Voisi kuvitella että jos nyrkissä / avoin on jotenkin merkitsevä niin silloin tervehtimiseen olisi myös useampi malli tyyliin:

SALUT - "morjens matafaka"

EN GARDE - "niistän sua käkättimestä"
)) << >> ((
Kuvake
Zherec
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1097
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Tampere

#10

Viesti Zherec »

Tampereen Thieu Lam:issa ainakin vasenta kättä pidetään avoimena treenien/otteluiden yhreydessä tehtävien kumarrusten yhteydessä. Ja vasen käsi on suljettuna treenien ulkopuolisissa tilanteissa.
Kuvake
JanneM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 20197
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: JKL

#11

Viesti JanneM »

Zherec kirjoitti: Tampereen Thieu Lam:issa ainakin vasenta kättä pidetään avoimena treenien/otteluiden yhreydessä tehtävien kumarrusten yhteydessä. Ja vasen käsi on suljettuna treenien ulkopuolisissa tilanteissa.
Eikös oppilaat kuitenkin tervehdi toisiaan myös vapaalla käsi auki?
-Janne Maunonen-
**No jasinui salmul saralra**
JKL Fight Club
Defendo JKL
American Defendo Academy
Kuvake
Tohtori Krabola
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 8116
Lauteille: Huhtikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki, Finland

#12

Viesti Tohtori Krabola »

Kyllä meilläkin on viljelty tuota oikea nyrkki/vasen auki-tapaa tervehtiä, eipä minullakaan ole omien tyylisuuntien ulkopuolista tuntemusta asiasta. Paitsi että Kiinassa ollessani paikalliset tervehtivät vasen käsi oikean nyrkin päälle taiteltuna.
Turkka Tervonen

"Nykyisin saa olla vasenkätinenkin ilman syyttelyä ja poispakottamista, se on hyvä kehityssuunta kyllä." Tuomas Kyrö
Groat
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 72
Lauteille: Toukokuu 2005

#13

Viesti Groat »

Kuten KungfuMiäs sanoi, tervehtimistapoja on erilaisia, ja niiden merkitykset vaihtelevat opettajan mukaan. Tapa on hyvin vanha ja erittäin harva kiinalainen enää tietää edes noista tervehdyksistä, niiden muuntumisista ja historiasta.

Qing-hallinnon loppupuolella noita salaseuroja oli enemmän kuin laki sallii, varsinkin Guangdongin(Kanton) maakunnassa ja sen ympäristössä. He kehittelivät sitten omia tervehdyksiään, ja koska monet ottivat kamppailulajeja omakseen ja siirsivät kumarruksiaan niihin. Tämän takia Hung Garissa, Wing Chunissa ym. on omanlaisiaan tervehdyksiä.

Jotkut kiinalaiset opettajat vaativat myös ns. japanilaista kumarrusta, eli kädet reisien päälle ja nuppi puolitankoon.

Totuushan on se, etteivät shifut siitä suutu, jos vetelet vähän miten sattuu. Kunhan muistat hymyillä iloisesti. Lajeissa sitten tietenkin lajinmukaisesti.

Yhdellä kädellä ei taideta ensinkään kumarrella maallikoiden keskuudessa, sitä harrastavat lähinnä Chan-buddhalaiset munkit. Kaksi kättä kämmenet yhdessä on kunnioittava kumarrus, joka tehdään Buddhalle, sekä apoteilla ja munkeille. Thaimaassahan tätä käytetään ihan normaalina tervehdyksenä (Wai Kru).
Kuvake
Rami Niemi
vastapotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 776
Lauteille: Toukokuu 2005
Paikkakunta: Turku

#14

Viesti Rami Niemi »

Oma mestarini on kertonut tervehdyksen olevan nimenomaan vasen nyrkissä kämmenselkä ylöspäin ja nyrkki kämmenessä kiinni, oikea käsi taas nyrkissä olevan ympärillä.

Kädet vastapuolisesti sitten riidanhaastomielessä ;)
Rami Niemi
'93- Kukki-Taekwondo
'04- Shorin-ryu Seibukan Karate-do

Joskus on ihan hyvä istahtaa kulkemansa tien varteen ja katsella muiden menoa valitsemallaan polulla.
www.HieRami.fi
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 28 kurkkijaa