Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Terveysuutisia

Keskustelua voimaharjoittelusta, kamppailulajien oheisharjoittelusta, liikuntaravitsemuksesta ja urheiluvammoista

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Puni
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 3845
Lauteille: Kesäkuu 2010
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taekwondo Ilshin
Sivulajit: -
ITF Taekwon-Do
(Ch'ang Hon)
WT Taekwondo
(Kukkiwon, SimUu)
Takalajit: -
Urheilu
Kilpailu
Yhteystiedot:

Terveysuutisia

#466

Viesti Puni »

Elina, termini on varmaan huono, mutta jos vaikka sanonta "pyörän keksiminen uudestaan" avaisi näkemystäni. Rahan syytäminen jo ennestään tiedossa olevan asian tutkimiseen tmc.
jussip
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 20
Viestit: 2447
Lauteille: Syyskuu 2006
Paikkakunta: Suomi

Terveysuutisia

#467

Viesti jussip »

McJanne kirjoitti: Elina, termini on varmaan huono, mutta jos vaikka sanonta "pyörän keksiminen uudestaan" avaisi näkemystäni. Rahan syytäminen jo ennestään tiedossa olevan asian tutkimiseen tmc.
Aika harva asia on oikeasti ennalta tiedossa. Ja todella harvoin tutkimuksen tulos tiedetään etukäteen. Jälkikäteen on kyllä helppo aina sanoa että tulos oli itsestäänselvä (myös muissa asioissa kuin tutkimuksessa).

Ja tutkimusten uutisointi on yleensä mitä on ja tuulipukukansa vielä tulkitsee sitä uutisointia miten sattuu. Tyypillisinä esimerkkeinä:

- Tutkimuksessa tarkastellaan vaikkapa sataa eri asiaa, näistä sadasta asiasta uutisotsikoksi vedetään yksi asia "X aiheuttaa Y:tä!", jollon taas asiaan yhtään sen enempää tutustumaton henkilö ihmettelee että minkä takia taas tutkittiin tuota yhtä asiaa jota on jo perattu aikaisemminkin. Vaikka todellisuudessa katsottiin todella montaa muutakin asiaa.

- Uutisoidaan "X aiheuttaa Y:tä!" ja puolen vuoden päästä uutisoidaan taas "Uusi tutkimus: X aiheuttaa Y:tä!". Ja taas on kansa hämillään että eikö tästä asiasta ollut jo varmuus aikaisemmin. Paremmat otsikot olisivat kuitenkin voineet olla "Tarkastellessa kuutta neljän viikon ikäistä hiirtä tietynlaisessa rasituksessa ja ruokavaliossa, havaittiin että X korreloi Y:n kanssa", ja puolen vuoden kuluttua "Tarkastellessa 20 000 sveitsiläisen naisen kyselyaineistoa havaittiin että Y korreloi X:n kanssa". Eli aika eriasioista edelleen kyse, eikä mistään lopullisesta totuudesta voida edelleenkään puhua.

Eli, kannattaa oikeasti miettiä että mitä aiheesta oikeasti oli alunperin tiedossa (ja todellakin että missä asiayhteydessä) ja että mitä nyt sitten oikeasti tutkittiin ja missä kontekstissa (huolimatta siitä että mikä on se yksittäinen uutisointiin nostettu tulos), mitkä olivat ne kysymykset ennen tutkimuksen suorittamista ja tuliko sieltä ehkä oikeasti jotain muitakin tuloksia, tai olisiko voinut tulla ja mikä niiden tulosten merkitys olisi voinut olla.
Poista käyttäjä 3276
Viestit tässä aiheessa: 4

Terveysuutisia

#468

Viesti Poista käyttäjä 3276 »

McJanne kirjoitti: Eli siis penään edelleen kysymyksenä, että kuinka monen ravintotutkimuksen loppukaneettina ei toimi tuo ensimmäisessä provokatiivisessa viestissäni esitetty "Liikaa mitä tahansa on liikaa ja vaarallista" ja mikä mahtaa olla perustelu asian tutkimiselle uudestaan ja uudestaan?
Perusteluksi käy se, että jos haluat säätää yhteiskuntaa jonkin asian suhteen, niin se näyttö on se mikä puhuu. Täsmälleen samoja asioita ei tutkita uudestaan jos ei ole mitään syytä tutkia uudestaan, mutta pienikin ero on helposti syy tutkia uudestaan, etenkin jos kyse on jonkin sellaisen asian tukemisesta, jolla on oletettavasti suora vaikutus väestön terveyteen.

Yksinkertaistetaan nyt oikein huolella:

Säätäjä A pohtii että oisko ongelma X kiinni suolasta, hän tutkituttaa jutun ja päätyy siihen tulokseen että joo, suolan liikamäärä on se ongelma. Nyt säätäjä A haluaa, että elintarvikkeiden suolapitoisuudet pidettäis matalempina. Näyttönä toimii tutkimukset ja tilastot siitä, mitä liiallinen suolankäyttö tekee kansalle, miten paljon kansa käyttää paljosuolaisia tuotteita ja miten tästä aiheutuneet terveysongelmat ovat lisääntyneet.

Säätäjä B pohtii että oisko ongelma Y kiinni sokerista, hän olettaa että on, koska liika on liikaa. Nyt säätäjä B haluaa, että elintarvikkeiden sokeripitoisuudet pidettäis matalempina. Näyttöä kysyttäessä Säätäjä B tuumaa että "Liikaa mitä tahansa on liikaa ja vaarallista", ja toteaa ettei Säätäjän A suolatutkimusten ja -tilastojen valossa hänen tarvi toteuttaa tommosia nollatutkimuksia sokerin suhteen, ku kerta suolanki suhteen tää pätee.

Kerro, onko jompikumpi näistä semmonen mitenkä homma kannattais tehä, vai onko sulla jokin "säätäjä C" metodi, joka ois järkevämpi, ja jos on niin kerro miksi se on järkevämpi.
Kuvake
Puni
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 3845
Lauteille: Kesäkuu 2010
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taekwondo Ilshin
Sivulajit: -
ITF Taekwon-Do
(Ch'ang Hon)
WT Taekwondo
(Kukkiwon, SimUu)
Takalajit: -
Urheilu
Kilpailu
Yhteystiedot:

Terveysuutisia

#469

Viesti Puni »

Tutkija A toteaa että 100 kananmunaa päivässä on vaarallista
Tutkija B toteaa, että kananmunan syömättömyys on vaarallista
Tutkija C toteaa, että kananmuna on hyväksi terveydelle kohtuudella nautittuna

Nimeä kaksi turhaa tutkimusta.

Laajentaisin aihetta vielä hieman, liekö puhdasta sattumaa, että kananmunaesimerkin mukaisesti vaaralliseksi toteavia tutkimuksia on puhtaasti sattumalta saatavilla juuri kun kananmunien tuotannossa on vajetta ja vastavuoroisesti terveellisiä silloin, kun ylituotanto uhkaa. Tämäkin on noin, karrikoituna ESIMERKKINÄ, varmasti puhdasta sattumaa.

Utopiassa kansaa ei kustaisi silmään joka käänteessä niin että takatukka hulmuaa, realismissa lienee syytä hyväksyä se tosiasia, että iltapulun otsikkojournalismin lisäksi pitää ihan itse suodattaa turhat tutkimukset pois.
Kuvake
Elina
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 16300
Lauteille: Joulukuu 2004

Terveysuutisia

#470

Viesti Elina »

Ei se nyt ihan noin yksinkertaista ole. Tosin nykyään kaikenlaiset salaliittoteoriat lienevät ajan hengen mukaisia. THL:kin on nykyajan kahvipöytäkeskusteluissa laitos, jonka tehtävänä on ilmeisesti tuhota kansalaisten terveys, jotta elintarviketeollisuus saa tuloja. Ihmisillä ei taida olla hirveästi käsitystä siitä, kuinka paljon sosiaali- ja terveyspalvelujen menot oikein ovat - tuskin valtio sentään antaisi yhden laitoksen ampua itseään jalkaan vain siksi, että yksi pieni osa rattaissa saisi lisää tuloja samalla, kun toisella puolella järjestelmää kulut ovat järkyttävät.

Mutta tietysti on helpompi syyttää yhteiskuntaa kuin ottaa vastuuta omista elintavoistaan. Siihen kun lisätään se, että ihminen myös tuppaa ignooraamaan omia käsityksiään vastaan puhuvat tutkimukset ja seulovan tiedon joukosta omia kantojaan tukevia tuloksia, niin meillä on yhteiskunta täynnä valveutuneita kansalaisia, jotka tietävät ammattilaisia paremmin sen, miten heitä pitäisi hoitaa, kuinka sairauksia ehkäistään ja miten sitä tutkimustakin oikein pitäisi tehdä.
Kuvake
Puni
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 3845
Lauteille: Kesäkuu 2010
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taekwondo Ilshin
Sivulajit: -
ITF Taekwon-Do
(Ch'ang Hon)
WT Taekwondo
(Kukkiwon, SimUu)
Takalajit: -
Urheilu
Kilpailu
Yhteystiedot:

Terveysuutisia

#471

Viesti Puni »

Elina kirjoitti: Mutta tietysti on helpompi syyttää yhteiskuntaa kuin ottaa vastuuta omista elintavoistaan. Siihen kun lisätään se, että ihminen myös tuppaa ignooraamaan omia käsityksiään vastaan puhuvat tutkimukset ja seulovan tiedon joukosta omia kantojaan tukevia tuloksia, niin meillä on yhteiskunta täynnä valveutuneita kansalaisia, jotka tietävät ammattilaisia paremmin sen, miten heitä pitäisi hoitaa, kuinka sairauksia ehkäistään ja miten sitä tutkimustakin oikein pitäisi tehdä.
Oho, missä se "Tykkää" nappi olikaan? Juuri nämä parodioimani salaliittoteoriat ovat suoraa seurasta tavasta uutisoida esimerkiksi tutkimustuloksia; internet-syndrooma, ongelmaksi muodostuu kyvyttömyys seuloa informaatiotulvasta iltapulu-uutiset ja mainitusta kyvyttömyydestä johtuen epäluottamus kaikkeen tarjolla olevaan tietoon aktualisoituu.

Viestintä yleensä epäonnistuu, paitsi vahingossa, vaimitensenytoli.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 292
Viestit: 93832
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Terveysuutisia

#472

Viesti Mika »

Ihminen on kyllä jännä eläin.
The way people rate their health determines their probability of survival in the following decades. Researchers from the Institute of Social and Preventive Medicine at the University of Zurich demonstrate that for ratings ranging from "excellent," "good," "fair," and "poor" to "very poor," the risk of mortality increases steadily – independently of such known risk factors as smoking, low education levels or pre-existing diseases.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
bodyguard
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 18
Viestit: 22944
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

Terveysuutisia

#473

Viesti bodyguard »

Liikuntaa harrastavat tyytyväisempiä elämään

Liikunnalla on yhteys hyvän elämänhallinnan tunteeseen. Mitä enemmän harrastaa liikuntaa, sitä paremmalla tasolla ovat myös energiataso ja jaksaminen.

Liikunta näyttää olevan ihmelääke paitsi jaksamiseen, mutta myös parempaan parisuhteeseen ja seksielämään. Lisäksi liikuntaa harrastavat ovat tyytyväisempiä niin työhönsä kuin ulkonäköönsäkin. Liikuntaa harrastavat rökittävät sohvaperunat kyselyssä mennen tullen monilla elämänalueilla.
http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2012/03/l ... origin=rss" onclick="window.open(this.href);return false;

‎-I thought you were cool.
-I am. And you know what makes me cool? The fact that your opinion means less than squat to me.

Blogi
Kuvake
Riku Ähvä
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 505
Lauteille: Elokuu 2009
Paikkakunta: Porvoo
Etulaji: BJJ/SW
Takalajit: Shukokai Karate

Terveysuutisia

#474

Viesti Riku Ähvä »

Kuusenpihkaa on Suomessa käytetty kansanlääkkeenä vuosisatojen ajan. Pohjois-Suomessa pihkavoidetta on annettu haavapotilaille perinteisen hoidon lisäksi. Lahtelainen lääketieteen lisensiaatti Arno Sipponen tutustui pihkahoitoon työskennellessään terveyskeskuslääkärinä Kolarissa.

- Kansanperinteen mukaisesti valmistettua pihkavoidetta käytettiin siellä hankalien haavojen hoidossa. Esimerkiksi 100-vuotiaan mummon kantapään syvä painehaava parani pihkalla, vaikka amputaatiota oli jo suositeltu, Sipponen selittää.

Kolarin kokemukset innostivat Sipposen tutkimaan pihkan parantavia ominaisuuksia. Tutkimustyö johti pihkasalvan kehittämiseen. Repolar-yhtiön pihkasalva sai Lääkelaitoksen hyväksynnän ensimmäisenä luonnonhoitomenetelmänä vuonna 2008.

- Tutkimus alkoi 2001. Kaikki hoito, mitä lääkärinä määrään, tulee perustettua näyttöön ja sen saaminen kestää aina. Tutkimustyötä on tehty paljon ja se jatkuu yhä, Sipponen toteaa.

Syksyllä valmistuu Sipposen pihkahoitoa käsittelevä väitöstutkimus.
http://yle.fi/alueet/lahti/2012/03/pihk ... 09470.html
Kuvake
Totte
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 4384
Lauteille: Toukokuu 2008
Paikkakunta: Helsinki

Terveysuutisia

#475

Viesti Totte »

bodyguard kirjoitti: Liikuntaa harrastavat tyytyväisempiä elämään
Tutkimukseen vastasi 1700 täysi-ikäistä suomalaista tammi-helmikuussa 2012.
Ei ole kaukaa haettua että nuoret harrastavat enemmän liikuntaa kuin vanhemmat. On myöskin aika selvää että 20-vuotiaan seksielämä on parempi kuin 10-vuotta sitten. Tai että kakskymppinen on keskimäärin tyytyväisempi ulkonäköönsä kuin viiskymppinen. Eli mitkä erot vastauksissa johtuu iästä, ja mitkä liikunnasta?

Olisi siis mielenkiintoista nähdä jotkut ikäkohtaiset tulokset.
"Jos minulla olisi kaikki valta, etenisin tältä pohjalta, mutta harmi kyllä, minulla ei ole lainkaan valtaa."
- Osmo Soininvaara
Kuvake
Riku Ähvä
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 505
Lauteille: Elokuu 2009
Paikkakunta: Porvoo
Etulaji: BJJ/SW
Takalajit: Shukokai Karate

Terveysuutisia

#476

Viesti Riku Ähvä »

Totte kirjoitti:
bodyguard kirjoitti: Liikuntaa harrastavat tyytyväisempiä elämään
Tutkimukseen vastasi 1700 täysi-ikäistä suomalaista tammi-helmikuussa 2012.
Ei ole kaukaa haettua että nuoret harrastavat enemmän liikuntaa kuin vanhemmat. On myöskin aika selvää että 20-vuotiaan seksielämä on parempi kuin 10-vuotta sitten. Tai että kakskymppinen on keskimäärin tyytyväisempi ulkonäköönsä kuin viiskymppinen. Eli mitkä erot vastauksissa johtuu iästä, ja mitkä liikunnasta?

Olisi siis mielenkiintoista nähdä jotkut ikäkohtaiset tulokset.
Niin olisi, mutta turhaan boldasit tuon täysi-ikäistä, koska se tarkoittaa kaikkia yli 18-vuotiaita eikä vaan juuri 18-vuotiaita. ;) Sori oli pakko viilata pilkkua. :p
Kuvake
Totte
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 4384
Lauteille: Toukokuu 2008
Paikkakunta: Helsinki

Terveysuutisia

#477

Viesti Totte »

Riku Ähvä kirjoitti: Niin olisi, mutta turhaan boldasit tuon täysi-ikäistä, koska se tarkoittaa kaikkia yli 18-vuotiaita eikä vaan juuri 18-vuotiaita. ;) Sori oli pakko viilata pilkkua. :p
Tarkoitus oli lähinnä painottaa että ikähaarukkaa ei oltu rajattu tuon tarkemmin. Mutta pilkkua saa aina viilata. Ei se poikki mene ;)
"Jos minulla olisi kaikki valta, etenisin tältä pohjalta, mutta harmi kyllä, minulla ei ole lainkaan valtaa."
- Osmo Soininvaara
Kuvake
Puni
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 3845
Lauteille: Kesäkuu 2010
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taekwondo Ilshin
Sivulajit: -
ITF Taekwon-Do
(Ch'ang Hon)
WT Taekwondo
(Kukkiwon, SimUu)
Takalajit: -
Urheilu
Kilpailu
Yhteystiedot:

Terveysuutisia

#478

Viesti Puni »

Jokos tämä oli julkaistu täällä? En haluaisi taas leimaantua propelipääksi, joten totean, että odotan innolla tämän "murroksen" tuomaa uutta tutkimustietoa asiaan.

Artikkeli on siis otsikoitu näin: "Tunnettu lääkäri paljastaa sydän- ja verisuonitautien todellisen syyn."

http://www.magneettimedia.com/?p=8586" onclick="window.open(this.href);return false;
Pari vuotta sitten tapahtunut läpimurto sydäntutkimuksessa paljasti, että verisuonen seinämän tulehdus on todellinen syy sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä on vähitellen johtamassa suureen muutokseen sydän- ja verisuonitautien hoitokeinoissa.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 292
Viestit: 93832
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Terveysuutisia

#479

Viesti Mika »

Magneettimedia on ihan tunnettu propellipäiden sivusto. En siis pidättäisi hengitystäni tämänkään "mullistavan" uutisen tieteellisen arvon vahvistamisen suhteen.

Kyseinen lääkäri on kaikkea muuta kuin arvostettu alan kärkinimi:

ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Vanhakankea
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 3401
Lauteille: Helmikuu 2010

Re: Terveysuutisia

#480

Viesti Vanhakankea »

Mika kirjoitti: Magneettimedia on ihan tunnettu propellipäiden sivusto. En siis pidättäisi hengitystäni tämänkään "mullistavan" uutisen tieteellisen arvon vahvistamisen suhteen.
Kiitos propellihattujen, virallinen totuuskin saattaa muuttua. ;-)

Kehityshän menee eteenpäin hullujen ja ahneiden varassa. ;-)

Minusta on ihan virkistävää lukea välillä tuota vaihtoehtomediaa, vaikka jutut välillä tuntuu olevan sellaista "Näin ufon, kuva vaan ei ole kovin hyvä mutta kyllä se siinä on."-tasoa.

Lisäksi "tiedeyhteisön" julkinen nokittelu on hupaisaa seurattavaa.

Katselin muuten tuossa jotain dokkaria, jossa sydänkirurgi availi tukkeutuneita suonia ja muistaakseni kertoi, että tukoksissa on kalsiumia. Tuli vaan mieleen, että rasvasta on kovasti puhuttu sydän ja verisuonisairauksien osalta mutta mitenkäs toi kalsiumi?

Nimimerkki Katto-Kassisen suuri ihailija
* Entinen idealisti - nykyinen nihilisti
** Suoraan huipulle pääsee vain oikotietä
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 38 kurkkijaa