Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Filosofia?

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Zherec
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1097
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Tampere

#16

Viesti Zherec »

Äärimmäisen mielenkiintoinen aihe, sanoisin. Ensimmäinen väkivaltainen elokuva jonka muistan nähneeni on Mad Max 3, olin kai muistaaksen 3. Ainoan asian mitä elokuvasta muistan, on Väiski Vemmelsääri nukke. Näin ihanasti siis oma kierteeni mielettömään väkivaltaan alkoi. Sitten muutama vuosi tuosta tulivat konsolit ja niiden kanssa räpeltäminen mukaan kuvioihin, peleinä tyypilliset kaikista verisimmät taistelupelit ja mielikuvitukselliset seikkailut joissa putkimies hyppii sienien ja muiden örvelöitten päälle.

Mutta onko tämä väkivalta sitten vaikuttanut minuun millään tavalla? Luultavasti on. Koskaan en ole ketään lyönyt, en kovaa en hiljaa, en ole paininut tai mitään muutakaan pikku nassikoille tyypillistä kilpailevaa toimintaa, ellei sellaiseksi lasketa toisen mättämistä television edessä, jota onkin sitten tullut tehtyä useita tunteja. Olen aina tiedostanut sen että väkivalta kuuluu videopeleihin ja elokuviin, ei niiden ulkopuolelle. Puolustautuminen taas on se mitä pitää tehdä mikäli joku ei ole aivan yhtä rauhaa rakastava.

Kukaan niistä ystävistäni jotka pelaavat videopelejä ja katselevat väkivaltaviihdettä aktiviisesti, ei ole koskaan rettelöinyt missään. kaikki ovat rauhallisia ja ajattelevia nuoria. Toisenlaisia ovat ne jotka ovat koko pienen ikänsä tehneet niitä tavallisia "pikkupoikien" tekemisiä, eli leikkineet intiaania tai käpysotaa tai mitä tahansa muutakaan "normaalia".

Tietysti kyseessä on vain oma käsitykseni asiasta, taidankin tämän keskustelun siivittämänä lukea muutaman tutkimuksen tästä asiasta.

Keiju: Mikä määritellään kimppuun käymiseksi jos hyökkääjä on 3-5 vuotias? Ovatko nämä lapset joita tunnet saman perheen lapsia, tai onko näissä perheissä myös lapsia jotka eivät käyttäydy väkivaltaisesti, koska he eivät pelaa? Mikä siis mielestäsi lasten väkivaltaisessa käytöksessä näyttää sen, että se väkivaltaisuus on tullut juuri videopeleistä?
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 11111
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

#17

Viesti flammee »

Keiju kirjoitti: Tunnen lapsia, jotka saavat kotonaan pelata mitä vain ja milloin vain ja ovat selvästi tämän vuoksi käytökseltään kimppuun kävijöitä jo 3-5 vuotiaana jopa vanhempiaan kohtaan. Vikahan on tietenkin vanhemmissa ja perheen vuorovaikutussuhteissa. Mutta väitätkö, että väkivaltapelit ovat lapsille soveltuvia, jos eivät käyttäydy itse huonosti?

Kun kaverini 5-vuotias poika potkii ja nyrkkeilee aina, kun häntä yritää estää jotenkin, niin äitihän siitä innostuu toteamaan, että "pitääpä viedä poika karateen, kun noin on innokas potkija", niin lähtökohdat on mielestäni aika huonot.
Mutta, jos se karateharrastus oikeasti opettaa lapsen tavoille tuon kärsivällisyyden suhteen, niin onhan se oikeasti hieno juttu.
Toisaalta, jotkut kakarat ovat vaan luonnehäiriöisiä ja olisivat sitä ilman tietokonepelejä, televisiota tai kamppailulajeja. Tämä viiltävän tarkka analyysi on puhdasta mutua. :badgrin:
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
Miklu
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 2126
Lauteille: Tammikuu 2005

#18

Viesti Miklu »

Ronin kirjoitti: Heh, jo saitin nimi "killology" antaa aika vahvan ennakkoasenteen vaikutelman.
Pulla meni mullaki kurkkuun ku aikanaan noita kattelin :D
Sitte lueskelin ja yht'äkkiä asia ei tuntunutkaan niin typerältä. Kyse ei tosiaankaan ole vastuun vierittämisestä muiden harteille kasvatuksen yms. suhteen.

BTW Grossman on kirjoittanut varmastikkin osalle tutun "kuuluisan" On Killing: The psychological cost of learning to kill -kirjan. Tuota kautta tavallaan löysin killology sivuston.
Bruce Lee elää!
sokrates
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 654
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

#19

Viesti sokrates »

Niin, yleensähän väkivaltaa kiivaimmin vastustavat toisaalta fyysisesti siinä huonosti pärjäävät ja toisessa ääripäässä sen erinomaisesti tarvittaessa harrastavat. Tyypillinen on parimetrinen karateka, joka haastattelussa heti alkuun painottaa olevansa intohimoinen väkivallan vastustaja.

Nyt voidaan tietysti kysyä, eroaako tällainen paljonkaan Rolls Royce-tyypistä, joka korostaa, etteivät raha ja materia merkitse hänelle mitään.

Yleensähän voima/koko/kamppailulajien harrastus näkyy tavalla tai toisella ihmisestä melko selvästi varsinkin niissä tilanteissa, joissa noilla avuilla on merkitystä ja saadaan toisten arvostusta. Esim. rähinäkapakassa oleileva vapaaottelija usein ilmaisee olemuksellaan, pukeutumisellaan tai käytöksellään melko selvästi, kuka on tiukan paikan tullen niskan päällä, ts. hän hallitsee tilannetta väkivallan uhalla. Vertaisin häntä konetuliasein varustettuun kaveriin, joka sanoo kantavansa niitä vain rauhan turvatakseen.

Vallan/väkivallan suhteista olen pähkäillyt toisilla foorumeilla kyllästymiseen, mutta yleensä pidän molempia useimpien ihmisten perustarpeena, joka tyydytetään tavalla tai toisella, koska ne ovat keinoja saada huomiota. Väkivaltahan on vain vallan fyysistä toimeenpanoa ja kielii siitä, että valta ja hierarkia on ainakin hiukan uhattuna/epäselvä.
Kuvake
Keiju
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 18
Viestit: 2054
Lauteille: Tammikuu 2005

#20

Viesti Keiju »

Zherec,
sinullehan olisi voinut jäädä elokuvista muutakin mieleen kuin se nukke. Olisit voinut nähdä painajaisia jne. Tuskin ne väkivaltaelokuvat olivat elämäsi sisältö kuitenkaan. Ehkä enemmän luulisin pelien vaikuttavan mieleen, koska siinä helposti addiktoidutaan ja saattavat häiritä jopa kaverisuhteita, pelit menee kavereiden edelle.
Poikien sotaleikit ovat sellaista vastavuoroista leikkiä, jossa pääasia lienee kuitenkin se yhdessäolo ja leikki.

"Mikä siis mielestäsi lasten väkivaltaisessa käytöksessä näyttää sen, että se väkivaltaisuus on tullut juuri videopeleistä?"

No, hän sanoo aina olevansa jokin pelien hahmoista ja ne käsien ja jalkojen asennot kaikki on matkittu peleistä.

Sokru,
"Esim. rähinäkapakassa oleileva vapaaottelija usein ilmaisee olemuksellaan, pukeutumisellaan tai käytöksellään melko selvästi, kuka on tiukan paikan tullen niskan päällä"

Tollasten tyyppien soisin olevan portsareina!
...mutta jospa olenkin vain oman mielikuvitukseni luomus.

kaik
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1904
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

#21

Viesti kaik »

sokrates kirjoitti: Esim. rähinäkapakassa oleileva vapaaottelija usein ilmaisee olemuksellaan, pukeutumisellaan tai käytöksellään melko selvästi, kuka on tiukan paikan tullen niskan päällä, ts. hän hallitsee tilannetta väkivallan uhalla. Vertaisin häntä konetuliasein varustettuun kaveriin, joka sanoo kantavansa niitä vain rauhan turvatakseen.
Oikeastaan hyvä esimerkki. Tuollaisella käytöksellä tulisikin olla portsarina kuten Keiju totesi. Jos jokainen alkaa käyttäytymään tuolla tavalla on kapakassa taatusti rähinää tiedossa.

Sama homma rauhanturvaajien kanssa. Jos maassa jokaisella kujeksijalla on konetuliaseita mukana, on rähinää todennäköisesti tiedossa. Ja jos suurin tulivoima on molempien osapuolten hyväksymällä rauhanturvaajalla, on todennäköisyys rähinälle jo huomattavasti pienempi.
Kai Koivisto
"Ei ole ongelmia, on vain haasteita."
Kuvake
Manki
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 238
Lauteille: Joulukuu 2004

#22

Viesti Manki »

Kyllähän se ihmisestä useinkin huokuu, onko itsevarma ja kokeeko olonsa uhatuksi eri tilanteissa. Jonkin lajin/joidenkin lajien harrastaja saattaa jo olemuksellaan estää väkivaltatilanteita, koska nämä mahdolliset päällekarkaajat vaistoavat, että kimppuun käyminen ei ole hyvä idea. Vai kuinka moni on sitä mieltä, että pahoinpitelyn kohteeksi joutuvat usein ne kaikkein vahvimmat ja kykenevimmät yksilöt? Eiköhän päällekarkauksien uhreiksi joudu yleensä ne, jotka katsotaan puolustuskyvyttömiksi tai ainakin vähintään altavastaajiksi jo ennen tilanteen alkamista.

Noh, tämä meni hiukan ohi aiheen, joten ohjaan itseni takaisin...;)

Mitä sitten tulee taistelu-, kamppailu- ja ip-lajien harrastajiin ja väkivallan ihannoimiseen (tai jotain), niin totta kai jokaisessa lajissa on niitä, joita väkivalta viehättää ja jotka ovat herkästi tappelemassa baarien edessä. Mutta mielestäni ei ole perusteltua väittää, että tämä ilmiö esiintyisi enimmäkseen taistelu- yms. lajien yhteydessä - vai olemmeko jo unohtaneet Matti Nykäsen? Mielestäni mäkihyppy ei ole mikään taistelulaji, mutta Matilla taas on tuota väkivaltataustaa varsin mittavasti. Jääkiekkoilijat? Jalkapalloilijat (Eric Cantona, noin yhtenä julkkisesimerkkinä)? Taitoluistelijat (Tonya Harding)? Tähän sitten vielä kaikki ne, jotka eivät ole julkimoita/huippu-urheilijoita...

Lisäksi taistelu- yms. lajien harrastajat kokevat itse, miltä tuntuu ottaa vastaan potkuja, lyöntejä, heittoja, jne. Mielestäni tämä on siinä mielessä tärkeää, että vastaanottavana osapuolena oleminen lisää ymmärrystä siihen, miltä tappelutilanteessa tuntuu. Tämän kautta lisääntyy kunnioitus toisia ihmisiä kohtaan ja itsesuojeluvaisto taas omalla kohdalla.
Kikudo
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 291
Lauteille: Joulukuu 2004

#23

Viesti Kikudo »

sokrates kirjoitti: Niin, yleensähän väkivaltaa kiivaimmin vastustavat toisaalta fyysisesti siinä huonosti pärjäävät ja toisessa ääripäässä sen erinomaisesti tarvittaessa harrastavat. Tyypillinen on parimetrinen karateka, joka haastattelussa heti alkuun painottaa olevansa intohimoinen väkivallan vastustaja.
Mut aika harvassa lajissa pärjää ne jotka aina rähjää. Ei niillä vaan mielenkiinto riitä, treenaaminen on kuiteski aika puurtamista loppujen lopuksi. ja entäs sitte kun seuran muut tyypit kuulee koko ajan jotakin huhuja jostakin tyypistä? ja jos se tyyppi on vetäjä niin voi kaatua koko firma.
Kuvake
Keiju
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 18
Viestit: 2054
Lauteille: Tammikuu 2005

#24

Viesti Keiju »

Saattaisin hyvin kuvitella itseni tilanteeseen, jossa olisin sivusta seuraajana näkemässä, että jonkun päälle ollaan kohta menossa, niin menisin vähän siirtelemään näitä tyyppejä edestä(jos siis hallitsisin jonkin lajin) tietämättä sitä, vaikka tämä uhri olisikin selviytynyt tilanteesta itse puhumalla tai muuten. Eli kärpäsestä tekisin härkäsen.
Ehkä erona on se, että nyt, kun en hallitse mitään lajeja ja näkisin, että jotakin vanhusta, vammaista tai ketä tahansa puolustuskyvytöntä pahoinpidellään, niin menisin väliin ja tappaisin, kun taas lajien hallitsijana en tappaisi.

Opetetaanko niissä lajeissa muuten toisen päälle hyökkäämistä siten, ettei samaa lajia harrastava pysty puolustautumaan?

Ihmetellä täytyy Tony Halmetta, joka selvisi yksinään ulkomailla jengin hyökätessä kimppuun ja nämä hyökkääjät olivat jonkin lajin taitajia.
...mutta jospa olenkin vain oman mielikuvitukseni luomus.

Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

#25

Viesti Andy »

Tuo selittääkin jo paljon, ettet treenaa mitään kamppailulajia. Ensinnäkin et ilmeisesti tiedosta, miten paljon eri lajit eroavat toisistaan ja pyrit käsittelemään niitä yhtenä kokonaisuutena. Toisekseen kuvittelet nähtävästi kamppailulajien antaman edun paljon suuremmaksi, kuin se todellisuudessa on. Aseeton taistelu on lopunperin melkoisen tehotonta ja sitä saa treenata aivan sairaan paljon, että voi tasoittaa huomattavia eroja koossa, aggressiivisuudessa tai lukumäärässä. Kamppailulajien harrastajista huomattavan pieni osuus on sillä tasolla, että tällainen onnistuu. Ei ole myöskään olemassa tekniikoita, joita vastaan ei voisi puolustautua.
Kuvake
AriJ
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 12708
Lauteille: Tammikuu 2005

#26

Viesti AriJ »

..mainosvideo...

Jotkut tykkää nuinkii... Vaikutti kyllä (varustuksesta päätellen silloin tällöin) jollakin tapaa turvallisuusalalle suunnatulta...
______________________
Kuvake
Keiju
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 18
Viestit: 2054
Lauteille: Tammikuu 2005

#27

Viesti Keiju »

Ronin,

Niin se laittamasi video on vilkaistu. Ihan käyttökelpoisia tekniikoita ja varmasti hyviä sellaisia. Mitä teet minun mielipiteilläni? :roll: :D

Andy:
"Aseeton taistelu on lopunperin melkoisen tehotonta".

Niin no, Halme pärjäsi nimenomaan ilman aseita taistelulajeja harrastaville hulluille, joilla oli aseetkin.
...mutta jospa olenkin vain oman mielikuvitukseni luomus.

Kuvake
sumbeam
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 176
Lauteille: Tammikuu 2005

#28

Viesti sumbeam »

Keiju kirjoitti: Tuskin opettajat kenenkään taustoja tarkistavat?
Täälä Tampereessa (SSA!) on Krav maga näytös, kävin vaan katsomassa muut ilmoitukset osiosta ko linkkiä. Heidän peruskurssi osiossa sanotaan näin:

"Kurssille on 18 vuoden ikäraja ja osallistujilta edellytetään nuhteetonta taustaa (ei rikosrekisteriä)."

Asia varmaan silti on niinkuin ed. olette jo keskustelleet, ettei sitä kukaan tarkista, mutta ovatpahan silti näin ilmoittaneet. En silti tiedä jos +30v kaveri haluaa harrastaa jotain ns. taistelulajia mutta on 15-kesäisenä käyttänyt kioskiavainta ja saanut rekisterimerkinnän, pitäisikö se mahdollisuus häneltä evätä. Ei minusta.

Keiju:
Lainauslaatikon saat autom. kun painat "lainaa"-nappia. Laatikko muodostuu kun lainatun tekstin alussa ja lopussa on hakasuluissa ko kontrollimerkinnät (quote)...
Kuvake
Keiju
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 18
Viestit: 2054
Lauteille: Tammikuu 2005

#29

Viesti Keiju »

Inkeri M. kirjoitti:
Keiju kirjoitti:Tuskin opettajat kenenkään taustoja tarkistavat?
En silti tiedä jos +30v kaveri haluaa harrastaa jotain ns. taistelulajia mutta on 15-kesäisenä käyttänyt kioskiavainta ja saanut rekisterimerkinnän, pitäisikö se mahdollisuus häneltä evätä. Ei minusta.
(quote)...
Kokeilen, että onnistuuko välistä "turhien tekstien" poisto ja lainaus näin.

Joo, lähinnä tarkoitin väkivaltarikollisia niillä teksteissäni olevilla rikollisilla.
Ja kysäsin tossa yhdeltä kaverilta, jonka poika käy karatessa, että miten hänen poikansa on siellä pärjännyt ja hänhän nimenomaan on jaksanut ja ollut innokas, koska kärsivällisyyttä riittää. Aloittaneita kyseisellä "kurssilla" oli ollut samaan aikaan 60 ja heistä jäljellä vain 18, joten ei se varmasti jokaisen höyrypään laji olekaan.

No jopas tuli isolla tuo lainaus! :shock:
...mutta jospa olenkin vain oman mielikuvitukseni luomus.

Tapani
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1996
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Turku

#30

Viesti Tapani »

Moi!

Sorry jos kirjoittelen samaa kuin joku muu aikaisemmin, ei ollut aikaa lukea ihan kaikkia viestejä tarkkaan, mutta halusin kuitenkin kommentoida yhtä asiaa.
TV -väkivallastahan on tehty ja tehdään koko ajan tutkimusta. Lähes ainut varma tulos on kai ollut se, että lapset oppivat katsomastaan uusia väkivallan muotoja. esim Albert Bandura on tehnyt näitä tutkimuksia. Väkivaltaisia ohjelmia nähneet lapset siirsivät näkemäänsä leikkeihinsä, varsinkin jos väkivallan käyttäjä oli ohjelman sankari ja samastumisen kohde. Tämähän ei vielä sinänsä merkitse mitään, mutta leikki on kuitenkin lapsen tärkeimpiä oppimistilanteita.
Yksittäistapauksissahan on ihan mahdotonta sanoa, mistä jonkin yksittäisen lapsen väkivaltainen käytös johtuu(ilman tarkempaa tutkimusta), laajemmassa mittakaavassa johtopäätöksiä on helpompi tehdä. Kadulla tapahtuva väkivalta on raaistunut ja ihan tavallisissakin katutappeluissa käytetään esimerkiksi potkuja, joita ei vielä joitain vuosikymmeniä sitten suomessa juuri nähty. Olisi aikamoista silmien sulkemista päästää viihdeväkivalta vastuusta.

Tapani
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 94 kurkkijaa