Etsitkö kamppailuharrastusta? Aloita suoraan tästä uusi aihe valmiiden kysymysten kanssa ja odota, kun konkarit vastaavat sinulle. :boxing2:

Juokseminen

Keskustelua voimaharjoittelusta, kamppailulajien oheisharjoittelusta, liikuntaravitsemuksesta ja urheiluvammoista

Valvoja: Valvoja

Harrastatko juoksua?

Joo
62
34%
Joskus
86
46%
En
37
20%
 
Ääniä yhteensä: 185

Kuvake
Elina
etupotkija
Viestit: 16300
Lauteille: Joulukuu 2004

Juokseminen

Viesti Elina »

Haha! Eiköhän kyse ollut barefootista kenkätyylinimikkeenä.

Tässä linkki alkuperäiseen tutkimukseen (koko setti on saatavilla Highwiren kautta): http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23681915" onclick="window.open(this.href);return false;

Tässä taas vastakkaista tutkimustulosta: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22217565" onclick="window.open(this.href);return false;

Viime vuonna on tehty kokoomaakin: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22965347" onclick="window.open(this.href);return false;

Itsehän vaihtelen kenkiä. Olen joskus tulehduttanut akillesjänteet ja ne eivät siedä paljasjalkakenkiä liian montaa kertaa putkeen, vaan vaativat korkeakannallisempaa kenkää välillä. Minun mielestäni tässä asiassa ei ole ns. yhtä oikeaa, vaan kenkämallejaan ja juoksutyyliään voi miettiä yksilöllisten tarpeiden ja tavoitteiden mukaisesti. Ihmisillä on vain taipumusta yksinkertaistaa ja mustavalkoistaa asiat koski se sitten liikuntaa tai ravintoa (tai politiikkaa :D).
Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit: 6490
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima

Juokseminen

Viesti AlexMachine »

Tässä mielenkiintoinen linkki juoksukoulusta yli lajirajojen.
Paikallinen Ultimate eli liitokiekkoseura on osallistunut ja saanut vakuuttavia tuloksia.
Pitää miettiä jos itsekin osallistuisi ensi kerralla.
http://run2win.dy.fi/" onclick="window.open(this.href);return false;

Lisää tällaista
=D>
The beatings will continue until morale improves.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit: 19090
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu

Juokseminen

Viesti Andy »

En harrasta juoksua. Harrastan potkunyrkkeilyä, jonka harjoitusmetodeista yksi on juoksu.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit: 19137
Lauteille: Helmikuu 2005

Juokseminen

Viesti Jussi Häkkinen »

AlexMachine kirjoitti: Tässä mielenkiintoinen linkki juoksukoulusta yli lajirajojen.
Miksi ihmeessä pienyrittäjät eivät pyydä ketään kielitaitoista oikolukemaan verkkosivujensa tekstejä, jos heidän oma osaamisensa on puutteellista?

Varmasti tuonkin juoksukoulun pitäjä on aivan pätevä toimija. Se ei vain millään tavalla välity sivuilta. Valitettavasti sitä myötä tiedän monien kiertävän tuonkaltaiset toimijat.

Lisäksi koulun filosofiaa ja ideaa käsittelevässä infolaatikossa ensimmäisenä listattu asia tulisi listata korkeintaan viidentenä.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
Kalle Koskinen
kylkeenpotkija
Viestit: 4217
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Iisalmi

Juokseminen

Viesti Kalle Koskinen »

Jussi Häkkinen kirjoitti: Miksi ihmeessä pienyrittäjät eivät pyydä ketään kielitaitoista oikolukemaan verkkosivujensa tekstejä, jos heidän oma osaamisensa on puutteellista?
Jos he eivät tiedosta todella sitä asiaa tai sitten he eivät vain välitä?
Tapani
etupotkija
Viestit: 1996
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Turku

Juokseminen

Viesti Tapani »

On muutenkin aika aika hurjat sivut, taitossakin olisi korjaamista todella paljon.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 94338
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang

Juokseminen

Viesti Mika »

Jätkät... :D
No, jos itse aihetta kommentoisi, minusta tuo ajatus lajit ylittävästä toiminnasta on äärimmäisen kaunis ja lähellä omaa sydäntäni. Hienoa :tiphat:
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit: 11145
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Juokseminen

Viesti flammee »

On siistimpiäkin juoksulajeja kuin mitä olympialaisista löytyy - Beer Mile.

[youtube][/youtube]

Ideana on siis juosta maili 400m radalla siten että ennen jokaista kierrosta tyhjennetään pullo olutta, eli sillä myös aloitetaan koitos.
– Science that can't be questioned is religion.
mimmi
polveenpotkija
Viestit: 119
Lauteille: Huhtikuu 2013

Juokseminen

Viesti mimmi »

Ei pääse pitkään poikien kaljat pilaantumaan :D
Wow, this insanity eradicates my soul
Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit: 8469
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Juokseminen

Viesti DeusVult »

Ei ole nyt ihan loppusaakka kelattu tätä. On niin kova voittamisen halu tolla ekana juoksevalla, että salettiin huijaa noiden bissejen kanssa... se pullo pitäs juomisen jälkeen antaa toimitsijalle, joka kaataa jämät johonkin jokaiselle kilpailijalle henkilökohtaiseen kannuun. Jos kannussa on juoksun lopussa liikaa nestettä, seuraa diskvalifointi.
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit: 11145
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Juokseminen

Viesti flammee »

DeusVult kirjoitti: Ei ole nyt ihan loppusaakka kelattu tätä. On niin kova voittamisen halu tolla ekana juoksevalla, että salettiin huijaa noiden bissejen kanssa... se pullo pitäs juomisen jälkeen antaa toimitsijalle, joka kaataa jämät johonkin jokaiselle kilpailijalle henkilökohtaiseen kannuun. Jos kannussa on juoksun lopussa liikaa nestettä, seuraa diskvalifointi.
No en tiä, jos yrittää maailman ennätystä niin v*tuttashan se jos joku tulis nillittään että tölkki ei mennyt tyhjäksi, joten veikkaan että ei huijannut. Tai emmää ainakaan huijais.


Muttamutta, törmäsin tällaseen mielenkiintoiseen artikkeliin jossa esitettiin hyvinkin yllättäen rajuja väitteittä, mielenkiintoisin koski hengittämistä. Lyhyesti ilmaistuna kaveri väittää että urheilijat hengittävät liian kovaa, jolloin elimistöön kertyy liikaa happea suhteessa hiilidioksidiin, jolloin happi ei imeydy ja siitä seuraa sitten maitohapotus. Onko mitään mahdollisuutta että tässä olisi mitään perää?

http://www.tullyrunners.com/Articles/RaucciArticle.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
– Science that can't be questioned is religion.
Kuvake
Elina
etupotkija
Viestit: 16300
Lauteille: Joulukuu 2004

Juokseminen

Viesti Elina »

Sanoisin, että voisi kerrata energia-aineenvaihdunnan perusteet...
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit: 11145
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Juokseminen

Viesti flammee »

Nenän kautta hengittämiseen vaihdoin joku vuosi sitten vahingossa, huomasin vaan yhtäkkiä tekeväni niin ja se tuntui paremmalta, niin olen siinä myös pyrkinyt pitäytymään. Konkreettisin hyöty lienee siinä ettei nenän kautta hengittäminen kuivata suuta niin paljoa kuin suun kautta hengittäminen - ei tule jano ainakaan yhtä pian. Vähemmän konkreettisia, mutu-luokan havaintoja on että yläkroppa pysyy rennompana ja hengitys on tehokkaampaa suhteutettuna siihen että kuinka paljon siinä aktiivisesti kropalla tehdään jotain (miksei suomenkielessä ole kunnon vastinetta sanalle effort?). Ja ilmeisesti nenässä on paremmat tuloilman suodattimet.

http://www.tullyrunners.com/Articles/RaucciArticle.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
If we observe a newborn, we notice that breathing occurs deeply, and in and out through the nose. If we observe the animal kingdom, we see that likewise breathing occurs in and out through the nose. ... The nose is designed for breathing. That is not at all the case with the mouth. The nose prepares the air for the lungs. If it is cold outside, it warms the air, if it is dry, it humidifies the air and all vice versa, whatever it takes to make a smooth entry into the lungs. The nose even has a set of turbines, which push the air into the diaphragm portion of the lungs. The mouth is certainly capable of taking air in, but completely incapable of behaving with any sort of efficiency when it comes to respiration. Because mouth breathing appears to work, we do not give it any thought...

Any good study of physiology will promote nasal breathing and discourage mouth breathing. In Ukraine, a man by the name of Doctor Buyteko did a variety of significant studies from the mid-sixties onwards related to asthma. He discovered that asthma and its symptoms could be eradicated through proper breathing. He considered proper breathing to be in and out through the nose, and taking place at a slow rate. By teaching this type of breathing, he was able to eliminate the need for asthma drugs, and his treatment became accepted throughout all of Russia.


Wikipedian artikkeli buytekon hengitysmetodista osasi kertoa että tieteellinen näyttö ei oikein tue sitä että tuosta olisi astman parantajaksi, tutkimukset on olleet monesti pienellä ryhmällä, placebovaikutusta ei ole huomioitu, ei ole havaittu vaikutuksia astman vakavuutta mittaaviin juttuihin. Yksittäiset ihmiset ovat havainneet että astma ja moni muukin tauti paranee... ;) Vaikuttaa siltä että tää kaveri ei ole kovin kriittistä lähestymistapaa harrastanut.

Mutta ei tieteellisen näytön puute tarkoita etteikö siinä jotain voisi olla;
In the summer of 2002, the entire Red Hook cross country team switched to nasal breathing. It was very difficult to do and required a summer's training to effectively complete the transition. At the outset, all runners felt like they were suffocating, and had to slow their training paces significantly. Over time, everyone reported a sense of increased energy levels, and rapid recovery after hard workouts. That year, the team moved into the B class and made it to the States for the first time ever as a B class team. They finished eighth at the State Meet - the highest ever achieved in their school history. Last year, in 2004, remnants of that 2002 Cross Country team combined with two newcomers and formed a 4x8 team, which made it to the State Meet with a number one state ranking in the B Division. Breathing predominantly through the nose, that team was primed to challenge Lomong and Luka for the State Championship, when one runner came down with the flu. Red Hook, which led at first in the race, wound up with a third place finishing in 8:06, nevertheless breaking the prior school record by 17 seconds.
...
Among the Red Hook runners, we sometimes took daily pulses. What I observed was after a hard workout or race day, a runner who breathed through the mouth would have a heart rate increase of 10 to 15 beats per minute from one day to the next. However, when breathing was undertaken through the nose, the rate of increase would amount to a mere one to four beats higher. I myself was shocked to witness this. Nevertheless, this is a hidden pearl for those who have ears to hear!
Tiedepuoli on keskittynyt pääosin astmaan, mikä on epäoleellinen sivujuonne tässä yhteydessä. Wikipediasta Buyteko-menetelmän teoriasta löytyi seuraavaa..
http://en.wikipedia.org/wiki/Buteyko_method" onclick="window.open(this.href);return false;
The Buteyko method is based on the concept that "hidden" or undiagnosed hyperventilation is the underlying cause of numerous medical conditions, including asthma. It is known that hyperventilation can lead to low carbon dioxide levels in the blood (or hypocapnea), which can subsequently lead to disturbances of the acid-base balance in the blood and lower tissue oxygen levels.

Ja kun jatkamme wikipedia-artikkeliin hypocapneasta...
http://en.wikipedia.org/wiki/Hypocapnea" onclick="window.open(this.href);return false;
Effects

Even when marked, hypocapnia is normally well tolerated.[1] However, hypocapnia causes cerebral vasoconstriction, leading to cerebral hypoxia and this can cause transient dizziness, visual disturbances, and anxiety. A low partial pressure of carbon dioxide in the blood also causes alkalosis (because CO2 is acidic in solution), leading to lowered plasma calcium ions and increased nerve and muscle excitability. This explains the other common symptoms of hyperventilation —pins and needles, muscle cramps and tetany in the extremities, especially hands and feet.
Because the brain stem regulates breathing by monitoring the level of blood CO2, hypocapnia can suppress breathing to the point of blackout from cerebral hypoxia.

...in fact hypocapnia reduces the oxygen levels available to the brain due to the elevated affinity of oxygen to hemoglobin (bohr effect) hence highly increasing the chances of blackout.


Tarkoittaako tää nyt siis sitä että hiilidioksidipitoisuuden vähäisyys haittaisi hapen imeytymistä? Multa varmaan loppui keskittymiskyky tai meni muuten vaan liian hankalaksi, tai tuli liian nopeasti uusia asioita tai jotain, mutta ei auttanut vaikka luin bohr effect -artikkelin wikipediasta, en päässyt selvyyteen tuosta hapen imeytymisestä lihassoluihin.

Kramppaaminenkin on mielenkiintoinen seuraus - uidessahan tuo tapahtuu kaikkein yleisimmin ja siinä hengitys on tyypillisesti pakotettu tiettyyn rytmiin, esim. kahden tai kolmen vedon välein. Kuulostaisi ainakin jossain määrin uskottavalta selitykseltä että miksi kramppailua tulee helposti niin kevyessä toiminnassa kuin uiminen.

Ja kun sen maitohapon otin alunperin esiin niin siis maitohapon muodostumiseen teoria ei ota kantaa, vaan sen poistamiseen. Wikipedian mukaanhan maitohapon poistamiseen on kaksi tapaa, joista toinen on:
-Oxidation back to pyruvate by well-oxygenated muscle cells

Ja jos hiilidioksidi-happitasapaino on aiheuttanut sen ettei hapettuneita lihassoluja ole niin kai maitohapon poistaminen sitten hidastuu.


Niin siis mun mielestä tuossa artikkelissa on mielenkiintoisia juttuja, mutta siinä on hieman liikaa sellasta maallikon "kaiken teoria" -settiä, ollakseen kokonaisuutena kovin uskottava. Artikkeli on tuossakin muodossa kovin pitkä, joten kaippa se ei voi mennä yksityiskohtiin.. Hengityspuolessakin on aukkoja, eikä uskottavuutta paranna väite siitä että Buyteko menetelmä yksiselitteisesti parantaisi astman oireet kun siitä ei todellisuudessa ole kunnollista näyttöä. Että ei pidä luulla että itse suhtautuisin tähän ihan hirveän vakavasti, vaikka tässä mielenkiintoista juttua onkin.
– Science that can't be questioned is religion.
Sementti
polveenpotkija
Viestit: 188
Lauteille: Toukokuu 2011

Re: Juokseminen

Viesti Sementti »

Juoksentelin muutaman kuukauden viimevuonna keskittyen nenänkautta hengittämiseen. Tosin en yllämainituista syistä vaan kokeilin sitä ihan mielenkiinnosta auttaisiko ns. isommalla hengitysvastuksella juokseminen keventävästi normaaliin suunkautta hengittämiseen.

Noista luetelluista mahdollisista eduista ei ollut tietoa kokeilua aloittaessa... Lopputulema omalla kokeilulla oli ettei ainakaan sopinut minulle. Juokseminen tuntui raskaammalta ja aiheutti yleistä väsymistä. Myöskään en erityisemmin huomannut hengityksen tehostumista joten lopetin kokeilun turhana.
Kuvake
Elina
etupotkija
Viestit: 16300
Lauteille: Joulukuu 2004

Juokseminen

Viesti Elina »

Mun tekisi hirveän mieli selittää pitkälti, mutta olen yksinkertaisesti hirveän väsynyt. Lisätiedon hakuun sopii esimerkiksi sellainen hakusanalitania kuin "regulation of respiration gases" tms. Mutta siis voihan olla, että teoriassahan noin voikin sopivissa olosuhteissa olla, jos keskitytään pitkälti verikaasuihin.

Hengittämisessä nenän kautta on omat probleemansa, koska ihminen luonnollisesti rasitustason riittävästi kasvaessa siirtyy hengittämään suun kautta (= enemmän happea saatavissa per hengitys). Kuten joissakin noista linkeistäkin taidettiin todeta, niin ihminen sietää hyperventilaatiotilannetta melko hyvin. Tuntuisi aika epätodennäköiseltä, että juoksuharjoittelua pitkään tehneet kärsisivät sen tason hyperventilaatiosta juostessaan, että sillä olisi jatkuvasti energia-aineenvaihdunnallista merkitystä. Silloin kyse ei todennäköisesti ole hengitystekniikasta, vaan enemmänkin yli-innokkaista valmentajista, jotka lykkäävät kasvateilleen liian nopeasti kasvavia treenimääriä.

Seuraajat

Kuvake
Aleksi T
Kuvake
Clancy B.
Emme
Kuvake
Eppu
Jaska
katar
KMikko
Kukkaron Matti
Kuvake
Leij0na
Milla
nipsuli
Kuvake
Point
Taneli83
Kuvake
TommyV