Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Isoveliyhteiskunta

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
taikuri
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 119
Viestit: 2719
Lauteille: Kesäkuu 2008
Paikkakunta: Mazatlan, Sinaloa, Mx

Isoveliyhteiskunta

#1201

Viesti taikuri »

Tässä aika mielipiteitä herättelevä kirjoitus. Törmäsin tähän siis EFFI:n kautta.
Suomi kerää salaa tietoja kansalaisista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on kerännyt rekistereihinsä vuosien ajan tietoja kaikkien kansalaisten terveyskeskuskäynneistä.

Tietojen kerääminen ja käsittely on pohjautunut vanhentuneeseen lainsäädäntöön. Suomen Kuvalehti kertoi rekisterin ongelmasta ensimmäisen kerran huhtikuussa 2012. Apulaisoikeuskanslerin mukaan THL:n toiminta on perustuslain vastaista (Suomenkuvalehti.fi 10.2.2014).

Keskustelua on herättänyt myös poliisin uusi, vuodenvaihteessa käyttöön otettu havaintotietojen rekisteri. Siihen voivat päätyä kenen tahansa epäilyttävästi käyttyvän kansalaisen henkilötiedot. Rekisteristä ei voi itse tarkistaa tietojaan, toisin kuin monista muista viranomaisten ylläpitämistä rekistereistä.

Rekistereihin merkitään vain kielteinen informaatio

Tavallinen ihminen saadaan vaikuttamaan epäilyttävältä, jos jokin väärä tieto tai oletus säilyy rekisterissä.

Myös tietoja kansalaisten puheluista ja muusta sähköisestä liikenteestä on tallennettu vuosia rekisteriin EU:n jäsenmaissa. Poliisit ovat hyödyntäneet operaattorien teletunnistetietoja rikosten tutkinnassa ja torjunnassa, myös Suomessa. Viime viikolla Euroopan unionin tuomioistuin kuitenkin päätti, että teledirektiivi on vastoin EU:n perusoikeuskirjaa ja puuttuu erityisen vakavasti yksityiselämän ja henkilötietojen suojaan.

Rekistereitä voidaan käyttää myös väärin ja niistä vuotaa tietoja. Esimerkiksi Ruotsissa on avattu nettipalvelu, josta voi tarkistaa naapurien mahdolliset rikostuomiot.

Suomen lainsäädäntö mahdollistaa lastensuojelussa laajan tiedonsaantioikeuden. Lastensuojelu saa tilata asiakirjoja Kelasta, terveydenhuollosta, koulusta, vakuutusyhtiöstä ja pankista.

Tietopyynnön saaneella ei ole oikeutta harkita tietojen välttämättömyyttä. Lain mukaan tieto on annettava, rangaistuksen uhalla.

Muun muassa sisäministeri Päivi Räsänen (kd) on ollut huolissaan siitä, että nykyiset salassapitosäädökset estävät pahimmillaan ihmisten auttamista ja kärjistävät ongelmia. Hän parantaisi tiedonkulkua viranomaisten välillä.

Miten esim. lastensuojeluasiakkuus vaikuttaa eri asioihin?

Aiemmin vakuutusyhtiössä työskennellyt Martti tietää kertoa. Hän ei halua sukunimeään julkisuuteen. Martin mukaan pankeilla ja vakuutusyhtiöillä on laajat oikeudet tarkistaa lainan- tai vakuutuksenhakijan terveystiedot. Tarkistusoikeutta perustellaan ”taloudellisen riskinoton näkökulmilla”, ja siitä kerrotaan pienellä präntillä kohdassa, joka on pakko rastittaa.

”Sen jälkeen rekisterit ovat auki”, Martti sanoo.

Käytännössä asiakkaasta tilataan tiedot lääkärissäkäynneistä viiden viime vuoden ajalta. Yksi sitkeä flunssakierre voi paukauttaa rastit viiteen kohtaan, minkä jälkeen pyydetään lisäselvityksiä. Lopulta vakuutusehtoja voidaan rajoittaa tai korvaushakemus hylätä.

”Leskeltä saatetaan evätä henkivakuutusrahat tai lainaturva, jos menehtyneen kumppanin arvioidaan sairastaneen liikaa ennen kuolemaansa.” Masennusdiagnoosi tekee lainan- tai vakuutuksenhakijasta välittömästi ”merkityn” henkilön.

”Nuori aikuinen ei saanut lainaa, koska oli aiemmin syönyt mielialalääkkeitä äkillisen traagisen tapahtuman jälkeen”, Martti kertoo.

Entä vaikuttaako vakuutusasioihin lastensuojeluasiakkuus, lapselle määrätty edunvalvoja, lastensuojelun lapselle teettämät tutkimukset terveydenhoidossa tai se, että lapsi on laitoksessa, joka luokitellaan terveysalan yritykseksi?

”Jos lapselle halutaan hankkia tapaturmavakuutus tai vakuutus lapsen sairauksien varalle, voi terveystiedoissa olla maininta lastensuojeluasioista. Itselläni ei kuitenkaan ole kokemusta siitä, vaikuttaako tieto vakuutusasiaan”, Martti sanoo.

Voiko edessä olla tilanne, jossa suomalaiset ”terveyspakolaiset” lähtevät ulkomaille tutkimuksiin ja hoitoihin, jotta rekistereihin ei jäisi merkintöjä?

Oletusten ja huolien rekisterit

Terveydenhuollossa on totuttu siihen, että vain tosiasiat kirjataan. Lastensuojelua on kritisoitu siitä, että oletukset saattavat kirjautua tosiasioina. Epäammattimainen dokumentaatio on vaikeasti osoitettavissa, koska kukaan ei käytännössä tutki väittämien todenperäisyyttä.

Uusimpana keinona nuorten syrjäytymisen torjumiseksi ja salassapitopykälien väistämiseksi on mainittu niinsanottu huoliliputus-tietojärjestelmä. Siihen halutaan kerätä nuorista niinsanottuja hiljaisia signaaleja.

Kyse on yhteisestä tietojärjestelmästä, johon esimerkiksi opettaja ja nuorisotyöntekijä voivat ”liputtaa” nuoren ilman mainintaa huolen syystä. Kun kaksi tahoa liputtaa saman nuoren, voidaan vanhemman luvalla käynnistää keskustelut nuoren auttamiseksi. Liputusmalli on kehitetty Hollannissa, ja sitä kokeillaan parhaillaan Espoossa ja Mikkelissä.

THL:n tutkimusprofessori Tom Arnkil on vastustanut nettipohjaista huolikirjausmallia.

”Meidän pitäisi pyrkiä varhaiseen ja avoimeen yhteistoimintaan sekä huolten esiin ottamiseen heti asiakkaiden kanssa, eikä selän takana kirjaten”, Arnkil sanoo.

Henkilötietolain mukaan jokaisella pitäisi olla mahdollisuus selvittää, mitä tietoja hänestä on kerätty ja talletettu eri rekistereihin sekä tarvittaessa saattaa asia tutkittavaksi. Lakia sovelletaan myös lastensuojelussa. Asiakas voi vaatia tietojensa oikaisemista, poistamista tai täydentämistä, jos ne ovat virheellisiä, tarpeettomia, puutteellisia tai vanhentuneita.

Viranomainen voi myös kieltäytyä tietojen korjaamisesta. Tästä on ilmoitettava kirjallisesti. Asiakas voi kuitenkin pyytää tietojasuojavaltuutettua määräämään tiedot korjattavaksi.
When tyranny becomes law, rebellion becomes duty.
Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 6423
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima

Isoveliyhteiskunta

#1202

Viesti AlexMachine »

Siirrytään Yhdysvaltoihin.
"A powerful new surveillance tool being adopted by police departments across the country comes with an unusual requirement: To buy it, law enforcement officials must sign a nondisclosure agreement preventing them from saying almost anything about the technology."

"The technology goes by various names, including StingRay, KingFish or, generically, cell site simulator. It is a rectangular device, small enough to fit into a suitcase, that intercepts a cellphone signal by acting like a cellphone tower.

The technology can also capture texts, calls, emails and other data, and prosecutors have received court approval to use it for such purposes."

http://www.nytimes.com/2015/03/16/busin ... .html?_r=0" onclick="window.open(this.href);return false;
The beatings will continue until morale improves.
Kristian Hyvärinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 17
Viestit: 6487
Lauteille: Kesäkuu 2006
Paikkakunta: Tampere

Isoveliyhteiskunta

#1203

Viesti Kristian Hyvärinen »

Vai että yksityisyydensuojan tuhoavaa teknologiaa suojelee vaitiolovelvollisuus... :D
... well, that aged like milk.

If you're not perfect, there's something wrong with you.

- George Carlin
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 167
Viestit: 93832
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Isoveliyhteiskunta

#1204

Viesti Mika »

Kristian Hyvärinen kirjoitti: Vai että yksityisyydensuojan tuhoavaa teknologiaa suojelee vaitiolovelvollisuus... :D
:lol:

Silti tuo uutinen on tuollaisenaan aika :|.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
taikuri
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 119
Viestit: 2719
Lauteille: Kesäkuu 2008
Paikkakunta: Mazatlan, Sinaloa, Mx

Isoveliyhteiskunta

#1205

Viesti taikuri »

Poliisin salainen tiedonkeruu epäilyttää – "täyttyvätkö oikeusvaltion vaatimukset"?

Poliisin keräämän tiedon valvontaa on terävöitettävä, oikeustieteen uusi väitöstutkimus painottaa. Pahimmillaan poliisin salaiset pakkokeinot uhkaavat muidenkin kuin rikollisten yksityiselämän suojaa.

Poliisin salaiseen tiedonhankintaan on alettu vaatia tiukempaa valvontaa ja sääntelyä. Vaikkapa tutkinnassa olevan poliisin salaisen epäiltyjen rekisteri Epri tuhansine nimineen ja käräjillä käsittelyssä oleva Aarnio-Trevoc-tutkinta huippusalaisine seurantalaitteineen on saanut monet pohtimaan tavallisen ihmisen yksityiselämän suojaa.

Turun yliopistossa poliisin salaisesta tiedonhankinnasta väitellyt OTM Tuomas Metsäranta sanoo, että Aarnio-tapaus herättää varmasti myös "rehellisen kansalaisen" miettimään, saako poliisi huseerata miten tahtoo.

– Suurin osa poliiseista toimii ihan asianmukaisesti, mutta tällaiset yksittäiset tapaukset, pelkät epäilyksetkin, voivat heikentää luottamusta poliisin uskottavuuteen.
Valvojan voimavarat

Tuomas Metsäranta sanoo, että poliisin ja tuomioistuinten valvontaa on pantava parempaan kuntoon. Huolimatta siitä, että esimerkiksi telekuuntelun ja -valvonnan lupamenettely on paremmalla tolalla kuin aiemmin, myös korjattavaa riittää.

– Poliisin oikeudelta hakemien lupahakemusten ja päätösten perustelujen kanssa on ollut jatkuvasti ongelmia. Lupaa on saatettu hakea vasta jälkikäteen tai suullista kuulemista ei ole ollut, moittii Tuomas Metsäranta.

Tuomas Metsäranta luettelee lisää pulmia. Poliisin salaisista tiedonhankintakeinojen tehosta ei ole tietoa. Hankaluuksia tuo myös ns. ylimääräisen tiedon hävittäminen ja käyttö. Jos puhuu puhelimessa esimerkiksi talousrikoksista epäillyn ja poliisin seurannassa olevan kanssa, miten valvotaan ei-epäillyn keskustelukumppanin puheiden käyttöä ja hävittämistä?
Salaisista salaisimman valvoja

Salaisten pakkokeinojen valvoja on eduskunnan oikeusasiamies.

– Oikeusasiamiehen mahdollisuudet valvoa on rajalliset, sanoo tutkija Tuomas Metsäranta.

Metsäranta ehdottaa perustettavaksi erillistä valvontaelintä.

– Tällaisella "valvojalla" olisi enemmän aikaa ja asiantuntemusta. Nykyisessä tilanteessa oikeusasiamies ei voi riittävän perusteellisesti valvoa.

Valvoja eli esittelijäneuvos Mikko Eteläpää eduskunnan oikeusasiamiehen kansliasta toivottaa lisäresurssit tervetulleeksi, mutta ei lämpene erillisen valvontaelimen perustamiselle.

Oikeusasiamies tekee oikeuslaitoksen ja lupavalvonnan lisäksi muun muassa tarkastuksia omasta aloitteestaan. Voimat ja väki eivät aina riitä.

– Kyllähän se kenttä on laaja. Jos kaikkea rupeaisi valvomaan, siihen ei ole mitään mahdollisuutta, kertoo esittelijäneuvos Mikko Eteläpää.

Viime vuonna laki toi lisää valtuuksia salaisten tiedonhankintakeinojen käyttöön.

– Uudessa laissakin on tulkinnanvaraisia kohtia ja ongelmia on ja tulee olemaan soveltamisessa, sanoo esittelijäneuvos Eteläpää.
Lisää valtuuksia hamutaan mm. tiedusteluun

Oikeusasiamies valvoo muiden tehtäviensä ohella poliisin, tullin, rajavartiolaitoksen ja puolustusvoimien salaisia tiedonhankinta- ja pakkokeinoja. Koska keinot ovat salaista, on valvojankaan vaikea niistä pukahtaa. Poliisi on suurin salaisten tiedonhankintakeinojen käyttäjä. Tulli seuraava ja muut pärjäävät vähemmällä.

Salaisia valtuuksia esimerkiksi tiedustelutoimintaan havitellaan lisää. Salaista tiedonhankintaa tutkinut Tuomas Metsäranta korostaa harkintaa. Oikeusvaltiossa ei eletä niin kuin pellossa

– Entistenkään keinojen osalta ei riittävästi pohdittu, miten oikeusvaltion vaatimukset täyttyvät. Tässä uudessa lakihankkeessa on myös erityisen tärkeää turvata oikeusvaltion suoja ja yksityiselämän vaatimukset, Metsäranta sanoo.


Pahoitteluni enimpien kommenttien puutteesta. Muutenkin täällä potkussa ei ole ehtinyt olemaan. Esiaviolliset velvoitteet...
When tyranny becomes law, rebellion becomes duty.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 167
Viestit: 93832
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Isoveliyhteiskunta

#1206

Viesti Mika »

Se on hyvä että tuota on tutkittu. Valveutunutta kansalaista tuollaiset epämääräisyydet huolestuttavat.

Vaikka Potkussa moni katsoo poliisin pyhäksi, on tuo kuitenkin sen verran tärkeä asia, että vaalikoneissa se on ollut yhtenä kysymyksenä.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
PetriP
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 18
Viestit: 2135
Lauteille: Toukokuu 2006
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: Judo

Isoveliyhteiskunta

#1207

Viesti PetriP »

Kristian Hyvärinen kirjoitti: Vai että yksityisyydensuojan tuhoavaa teknologiaa suojelee vaitiolovelvollisuus... :D
No sen myyvän firman täytyy suojata itseänsä kilpailijoilta. Mutta eihän tuollainen onnistu kuin 2g verkoissa. Man int he middle hyökkäys on blokattu 3g verkoissa eli mitä hyötyä tuollaisesta enää. Tai jos amerikkalaiset on hitaita siirtyään uuteen?
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 167
Viestit: 93832
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Isoveliyhteiskunta

#1208

Viesti Mika »

Jaahans... :D
Etelä-Korean hallitus on määrännyt, että jokaisen alle 19-vuotiaan matkapuhelimen ostajan täytyy asentaa uuteen laitteeseensa internetin käyttöä tarkkaileva sovellus, uutisoi BBC.

Puhelimeen asennettavan sovelluksen avulla teinin vanhemmat pystyvät näkemään, millä internetsivuilla hän vierailee. Tämän lisäksi sovelluksen avulla voidaan suoraan estää pääsy joillekin internetsivustoille.

Mikäli teinin ostamaan puhelimeen ei asenneta sovellusta, ei sitä voi käyttää.
Teinit pakotetaan asentamaan valvontaohjelma – Ilman sovellusta uusi puhelin ei toimi - T&T
http://www.tekniikkatalous.fi/incoming/ ... 23846.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Vielä joskus tällainen uutinen olisi kuulunut Pahkasika-osastolle, mutta maailma todellakin on muuttunut. En viitsinyt tarkistaa, onko tämä ankka, kun niin usein tällaiset uutiset ovat ihan totta.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
el-jefe
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 708
Lauteille: Lokakuu 2005
Paikkakunta: Asikkala
Yhteystiedot:

Isoveliyhteiskunta

#1209

Viesti el-jefe »

http://www.talouselama.fi/uutiset/polii ... t/a2311341" onclick="window.open(this.href);return false;
Lomakausi alkaa - onhan passisi voimassa, muistuttaa Poliisihallitus. Jos passi kaipaa uusimista, hakemus kannattaa sen mukaan aina laittaa vireille poliisin sähköisessä asiointipalvelussa.


Noin puolet passinhakijoista voi saada passinsa ilman asiointia poliisilaitoksella.

"Olet yksi heistä, jos sinulta otettiin sormenjäljet edellistä passia hakiessasi enintään kuusi vuotta sitten eikä nimesi ole muuttunut. Vuonna 2015 jo yli 52 000 ihmistä on saanut passinsa käymättä poliisilaitoksella", Poliisihallitus kertoo.
Hetkinen? Niitäkö jemmataan niitä jälkiä sittenkin?
A.H

Supersankari, Rakastaja, Yleiserikoisasiantuntija
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 167
Viestit: 93832
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Isoveliyhteiskunta

#1210

Viesti Mika »

AAAAHAHAHA!!!

Olipa yllätys. Mutta tietysti ne ovat tallessa vain sitä passirekisteriä varten. Niinkään ei kai pitänyt olla, mutta kuitenkaan muuhun niitä ei nyt eikä koskaan käytetä, eihän?
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 29
Viestit: 6402
Lauteille: Lokakuu 2009

Isoveliyhteiskunta

#1211

Viesti Ile »

Kyllä kai ne alunperinkin piti passirekisterissä säilyttää? Miksi ne muuten olisi kerätty..... Vääntöhän oli aikanaan siitä, saako niitä käyttää (vakavien) rikosten tutkintaan.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 167
Viestit: 93832
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Isoveliyhteiskunta

#1212

Viesti Mika »

Muistaakseni joskus huhuiltiin siitä, ettei kerran otettuja sormenjälkiä voisi enää tunnistaa uudestaan. Saatan toki muistaa väärin tai sitten olen ymmärtänyt väärin.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
sinappi
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 3282
Lauteille: Tammikuu 2006
Etulaji: Taihojutsu
Takalajit: Brasilialainen jujutsu, vapaaottelu, lukkopaini, Bujinkan budo taijutsu, Hontai Yoshin-ryu jujutsu, judo, taekwondo ja muay thai.

Isoveliyhteiskunta

#1213

Viesti sinappi »

Mika kirjoitti: Muistaakseni joskus huhuiltiin siitä, ettei kerran otettuja sormenjälkiä voisi enää tunnistaa uudestaan. Saatan toki muistaa väärin tai sitten olen ymmärtänyt väärin.
Sormenjäljet on rekisteröity passilain muutoksesta lähtien passirekisteriin sekä passin tekniseen osaan. Hallituksen esitys eduskunnalle uudeksi passilaiksi meni läpi sormenjälkirekisteröinnin osalta, vaikka jotkut tahot rekistöröimistä vastustivatkin. Perustuslakivaliokunta poisti hallituksen esityksestä kohdan, jonka mukaan poliisi olisi saanut tietyissä tapauksissa käyttää passirekisteriin rekisteröityjä sormenjälkiä muuhun kuin siihen tarkoitukseen johon jäljet oli kerätty.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 167
Viestit: 93832
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Isoveliyhteiskunta

#1214

Viesti Mika »

NSA on taas otsikoissa.
Valkoisen talon edustaja on kiistänyt, että Yhdysvallat salakuuntelisi Ranskan presidentti Francois Hollandea. Wikileaks julkaisi yön aikana asiakirjoja, joiden mukaan Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA on salakuunnellut kolmea viimeisintä Ranskan presidenttiä.

Washingtonin kieltää kuitenkin salakuuntelun.

– Emme valvo, emmekä aio valvoa presidentti Hollanden kommunikaatiota, Valkoisen talon edustaja Ned Price sanoi.

Price ei kuitenkaan kommentoinut, jos Ranskaa on salakuunneltu aiemmin.

Wikileaksin perustaja Julian Assange sanoi lehdistötiedotteessa, että ranskalaisilla on oikeus saada tietää, jos heidän hallitustaan valvotaan. Assange lupasi myös lisää paljastuksia.

Ranskan presidentti Hollande on kutsunut kesiviikkoaamuksi koolle kokouksen, jossa asiaa käsitellään.
Yhdysvallat: Emme salakuuntele Hollandea | Yle Uutiset | yle.fi
http://yle.fi/uutiset/yhdysvallat_emme_ ... ea/8099631" onclick="window.open(this.href);return false;
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Mjölnir
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 31
Viestit: 24802
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Valkeakoski
Etulaji: Jyrki Saario Defendo
Sivulajit: Potkunyrkkeily, BJJ
Takalajit: Krav Maga, Hokutoryu Ju-jutsu, Escrima, Aikido, Muay Thai, Shootfighting
Yhteystiedot:

Isoveliyhteiskunta

#1215

Viesti Mjölnir »

http://yle.fi/uutiset/poliisin_ulkomaal ... na/8193613" onclick="window.open(this.href);return false;

Silkkaa fasismia :)
UUTISET
KOTIMAA
Kotimaa 31.7.2015 klo 11:58 | päivitetty 31.7.2015 klo 11:58

Poliisin ulkomaalaisvalvonnan valtuuksia lisätty – "Jos joku piiloutuu takahuoneeseen, sinne voidaan nyt mennä"
Ulkomaalaisvalvonnan lainsäädäntöä on tarkennettu viranomaisten toimivaltuuksien osalta. Poliisi sekä rajavartiosto pääsevät ulkomaalaisvalvonnan nimissä nyt myös ravintoloiden ja muiden liiketilojen takahuoneisiin ja tuotantotiloihin. Rikosepäilyä ei enää tarvita.

Poliisin mahdollisuuksia suorittaa ulkomaalaisvalvontaa on lisätty. Toukokuun alusta voimaan tulleen lakiuudistuksen myötä sekä poliisi että rajavartiolaitos voivat ulkomaalaisvalvonnan nimissä tutkia myös julkisrauhan piiriin kuuluvat tilat kuten ravintoloiden takahuoneet tai tuotantolaitosten tuotanto- ja sivutilat.

Lakimuutoksen tavoitteena on ollut selkeyttää viranomaisten toimivaltaa. Aikaisemmin poliisi on voinut tutkia tämänkaltaisia tiloja vain rikosepäilyn turvin; nyt ne kuuluvat normaalin valvonnan piiriin.

– Tämä on erittäin tervetullut uudistus, tai toimivallan selkeyttämispykälä. Saimme työkalun, että voimme oikeasti kunnolla valvoa. Toimivalta on nyt selvä, sanoo rikoskomisario Pekka Gavrilov Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Gavrilovin mukaan ulkomaalaisvalvonta on näiltä osin ollut aiemmin puutteellista.

– Nyt jos tulee sellainen tilanne, että takahuoneeseen piiloutuu työntekijöitä, me voimme sinne mennä ulkomaalaisvalvonnan perusteella ja selvittää sitä.

Aikaisemmin poliisi on tehnyt vastaavissa tilanteissa yhteistyötä aluehallintoviraston kanssa. Heidän viranomaisillaan on ollut omissa pykälissään tarkastusoikeus myös julkisrauhan piirissä oleviin tiloihin.

– Temme varmasti yhteistyötä jatkossakin, mutta nyt myös poliisilla itsellään on sama oikeus.

Ulkomaalaisvalvonnan tarkennus sisältyy ulkomaalaislakiin. Uudistuksella myös helpotetaan harmaan talouden torjuntaa.

Ulkomaalaisvalvontaa tehdään päivittäin

Ulkomaalaisvalvonta kuuluu päivittäiseen poliisityöhön. Kaakkois-Suomessa valvontaa tehdään paljon, koska alueella on runsaasti ulkomaista yritystoimintaa, ulkomaalaisia yrittäjiä ja työntekijöitä sekä rajan läheisyyden ansiosta myös paljon ulkomaista liikennettä.

Ulkomaalaisvalvontaa tehdään suunnitellusti eri yrityksiin, mutta myös esimerkiksi normaalin liikenteenvalvonnan yhteydessä.

– Jos ulkomaalaisen kuljettama auto pysäytetään, tarkistetaan samalla maassaolon oikeuttavat paperit. Uuden lain myötä mahdollisten muiden matkustajien maassaolo-oikeus voidaan myös tarkistaa, sanoo Pekka Gavrilov.

Viimeksi keskiviikkona 29. heinäkuuta poliisi pysäytti Kotkassa henkilöauton, jota kuljetti valkovenäläinen mies kyydissään toinen valkovenäläinen mieshenkilö.

Poliisipartio suoritti normaalia ulkomaalaisvalvontaa selvittämällä parivaljakon henkilöllisyyden ja matkan tarkoituksen. Tässä yhteydessä selvisi, että auto sisälsi useiden satojen eurojen arvosta merkkivaatteita, joita epäillään varastetuksi kotkalaisista vaateliikkeitä. Miehet otettiin kiinni ja asiaa tutkitaan varkautena.

Ulkomaalaisvalvonta ainakin hetkellisesti vähentynyt

Ulkomaalaisvalvonnan määrään ulkomaalaislain tarkennus tuskin vaikuttaa. Rikoskomisario Gavrilovin mukaan valvontaa pyritään tekemään entiseen malliin.

– Nyt tosin näyttäisi siltä, että ulkomaalaisvalvonta vähenee, koska turvapaikanhakijoiden lukumäärä on räjähtänyt käsiin. Heidän asiansa on hoidettava tietyn aikarajan puitteissa mahdollisimman nopeasti. Näitä tehtäviä me kaikki olemme tehneet viime viikot. Ulkomaalaisvalvontaa ei ole tehty juurikaan.

Tilannetta seurataan ainakin vuoden loppuun, jolloin uskotaan selviävän jääkö turvapaikanhakijoiden tulva pysyväksi tilaksi vai selittyykö se kausivaihtelulla. Rikoskomisario Gavrilovin arvion mukaan ulkomaalaisvalvonta on se joka joustaa, mikäli käsipareja tarvitaan pysyvämmin muiden maahanmuuttotehtävien parissa.
"Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä minä olen pahin pimeys laaksossa"
-Psalmi 23:4 (modattu)

Instructor Petteri
Defendo Green Director
Liity etupotkijaksi
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 76 kurkkijaa