Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Foam Rolling / Putkirullaus

Keskustelua voimaharjoittelusta, kamppailulajien oheisharjoittelusta, liikuntaravitsemuksesta ja urheiluvammoista

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Rawson
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 680
Lauteille: Kesäkuu 2006
Paikkakunta: Helsinki

Foam Rolling / Putkirullaus

#46

Viesti Rawson »

MikaM kirjoitti: Tuollaisiin kaikkiin pitääsi ainakin tällaasen vammaasen saada opetus ennen käyttöä, jottei pahenna vikojansa.
Tuohon liittyen löytyi tällainen videopätkä, jossa neuvotaan pakaralihasta rullattavan poikittaissuuntaan eikä pitkittäin. Joku ihmiskehoa ymmärtävä voinee kommentoida tuota.

[video][/video]
Purple belt papa power
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Foam Rolling / Putkirullaus

#47

Viesti Mika »

Yle uutisoi putkirullauksesta. Tämän ketjun aloittamisen jälkeen putkirullauksesta on tullut ilmiö.
Putkirulla on suhteellisen pieni mutta tehokas väline. Sen vallankumous perustuu tietoon siitä, että kireys ei muodostukaan itse lihakseen vaan sitä ympäröiviin lihaskalvoihin ja -kudoksiin.

– Kireys ja jumin tunne, jonka voi aistia kropassa kipuna, se onkin monesti lihaskalvokireyttä ja sidekudoksen jumiutumista. Sidekalvoa meillä on joka puolella kropassa ja se ympäröi lihaksia. Tämä on liikkuvuuden hoitoa vietynä vähän pidemmälle kuin perusvenyttely, kertoo mikkeliläinen liikunnanohjaaja ja yrittäjä Saara Kokko.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
MikkeM
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 1621
Lauteille: Heinäkuu 2009
Paikkakunta: Klaukkala.

Foam Rolling / Putkirullaus

#48

Viesti MikkeM »

Hommasin foam rollersin , jalat ovat olleet todella tukossa jo pidemmän aikaa, eilen rullailin n 10 min ja huomattava ero jalkojen kunnossa, suurin osa kireydestä ja tukkoisuudesta lähtenyt.
Kuvake
MikaM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 5292
Lauteille: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Naantali
Etulaji: Jumppa

Foam Rolling / Putkirullaus

#49

Viesti MikaM »

Viitaten minulle aiemmin vastattuun, rullaatko lihakseen nähden pitkittäin vai poikittain? Vai olikohan tuo ehkä pelkästään pakaralihakselle, jossa on myös poikittainen osa?
“Maamiinat kioskeihin”
RadioRock
Kuvake
Elina
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 16300
Lauteille: Joulukuu 2004

Foam Rolling / Putkirullaus

#50

Viesti Elina »

Näin sivusta huudellen, kannattaa mälväillä kaikkiin suuntiin. Näinhän myös hieronnassakin tehdään.
Kuvake
KungFuMiäs
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 5372
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Vaasa

Foam Rolling / Putkirullaus

#51

Viesti KungFuMiäs »

En tiedä oliko tätä vielä postailtu tähän ketjuun (ehkä jopa mun toimesta :) ). Kari Suomalaisen kirjoittama hieman fysiologista näkökulmaa asiaan http://osteon.gains.fi/onko-foamrollauk ... an-hyotya/" onclick="window.open(this.href);return false;
MikaelF
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 901
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

Foam Rolling / Putkirullaus

#52

Viesti MikaelF »

Tässä linkki Mind the Movement blogisivustolle, jota ylläpitää muutama kollega / entinen oppilas. Sivustolla löytyy kaikenlaista mielenkiintoista kuntoutukseen liittyen - näyttöön perustuvaa näkökantaa painottaen.
Tässä rullauksesta

Osa1
http://www.mindthemovement.net/2015/09/ ... uvammaksi/" onclick="window.open(this.href);return false;

Osa2
http://www.mindthemovement.net/2015/10/ ... vastaisku/" onclick="window.open(this.href);return false;
Kuvake
terssi
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 2908
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Tampere

Foam Rolling / Putkirullaus

#53

Viesti terssi »

Sama kysymys kuin kinesioteippiketjussa: Mites näin vuonna 2021, vieläkö urheilevat/kuntoilevat ihmiset putkirullailevat? Onko oikeaa hyötyä tehdä säännöllisiä rullaussessioita vai onko ajanhukkaa? Vai rullaako joku vain johonkin spesifiin tarkoitukseen?
I'm like the man who singlehandedly built the rocket and went to the moon. What was his name? Apollo Creed?

http://www.facebook.com/tjjkproteam
Jarppa
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 5549
Lauteille: Heinäkuu 2005

Foam Rolling / Putkirullaus

#54

Viesti Jarppa »

Säännöllisesti rullailen, aina jos on jotain pientä kolotusta hartioissa tai selässä. Menin jopa niin pitkälle että ostin sähköisen putkirullan viime vuonna. https://www.decathlon.lt/lt/minksti-rol ... ID=2415282

Aivan loistopeli, oon sillä sekä omia että treenikavereiden jumeja availlut erittäin hyvällä menestyksellä. Kerrostalossa hieronnan tuntee todennäköisesti koko taloyhtiö, joten välillä pyörittelen sitä salilla tatamin päällä treenien jälkeen. :D

Kuva
Kuvake
terssi
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 2908
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Tampere

Foam Rolling / Putkirullaus

#55

Viesti terssi »

Lainaanpa itseäni vuodelta 2012 ja peilaan nykyisiä ajatuksiani tuon aikaisiin:
terssi kirjoitti: syys 27, 2012, 15.01 Putkirullaus on mustakin hyvä lisä kehonhuoltoon. Itse tulee sitä vakituisesti käytettyä nykyään lähinnä treenin jälkeen osana loppuverryttelyä, joskus harvoin myös erillisen kehonhuoltosession osana. Monesti mainittua rintarankaa tykkään itsekin sillä kuurmoottaa, kuten myös siipilihaksia (kainalo edellä rullaus) ja lonkankoukistajia. Muuten käyttö on jäänyt aika vähälle nykyään, tuntuu etten saa sillä kovin tuntuvaa tehoa aikaseksi. Ainakaan siihen malliin, mitä monet ihmiset hehkuttavat. Ehkä mulla on sitten lähtötilanne kireyksien suhteen parempi, tai jotain, en tiedä. :D
Nykyään käytän entistä vähemmän kuin tuolloin. Oikeastaan pelkästään satunnaiseen yläselän fasettilukkojen availuun, taukojumpan hengessä. Joskus harvoin, kun pakaroiden sivuihin tulee sellainen suojakramppi jostain äkillisestä ylikuormituksesta, niin siihen ensiavuksi kokeilen rullailla pakaroiden sivuja. Varsinainen lääke tuntuu näissäkin olevan rullailun jälkeen tuleva rauhallinen ja hallittu liikkuvuustreeni pakaroille, lonkille ja selälle.
Itse olen pitkän ajan vannonut erilaisiin aktiivisiin liikkuvuusharjoitteisiin kehonhuollon ykkösjuttuna, ja jos se paras kehonhuoltoväline/-systeemi pitäisi valita, niin ehdottamasti tämä - suomeksi monesti hassusti käännetty - mobbaus. Näiden etuna on myös se, että ne liikkuvuuden ja rentouden lisäksi (liikkeistä riippuen) parantavat hyvin myös koordinaatiota ja vahvistavat lihaksia. Kaiken kaikkiaan nivelet ovat pysyneet varsin hyvässä ja notkeassa kunnossa rankasta treenistä, fyysisestä työstä ja monista vuosia jatkuneista huonoista elintavoista (mm. huonot istuma-asennot) huolimatta.
Tämä pitää entistä enemmän paikkansa. Sanotaanko, että vuoteen 2012 verrattuna panostan kyllä enemmänkin kokonaisrasituksen hallintaan kuin siihen, että liikkuvuusharjoittelulla yritetään jotenkin nollata liiallinen tai yksipuolinen rasitus. Venyttelyn eri muodot ja voimaharjoittelun vieminen kohti liikkuvuusharjoittelua ovat huomattavasti toimivampia työkaluja kropan "toimivuuden" hallinnassa.
Mutta putkirulla on toki hyvä lisä kehonhuoltoon, vaikkei se niin kovin ihmeväline minusta olekaan, mitä monien hehkutuksista voisi päätellä. Tokihan suurin osa ihmisistä tekee aivan liian vähän kehonhuoltoa, alkaen huonoista alkulämmöistä ja loppuverryttelyn puutteesta, joten putkirullaus tervetullut ja tehokas lisä useimmille varmasti. Niin ja myös ne reiden ulkosivupinnat on sillä kätevä rullata, niitä on monesti muuten aika työlästä "työstää". :department_store:
Putkirulla loppuviimeinen on mielestäni aika turha vehje muuta kuin yläselän rullailuun. Ehkä myös pakaroiden jossain tapauksissa. Näissäkin tärkeämpää on saada pidettyä se rintaranka kohtuu liikkuvana, yrittää monipuolistaa rasitusta ja hallita kokonaisrasitusta kuin jäädä koukkuun siihen rullailun tarpeeseen. Tällöin myös tarve rullailla sitä yläselkää on huomattavasti vähäisempi.

Eli jos rullailee ahkeraan, minusta kannattaa pyrkiä siihen tilaan, ettei tartte rullailla.

Reiden sivujen rullailun lopetin aikanaan hyvin nopeeta tuon viestin jälkeen. Reiden sivuja ei käsittääkseni kannatakaan "työstää".

Rullailussa ärsytti myös se vaivalloisuus (muuta kuin yläselän suhteen) ja se, että erinäiset ammattilaiset antoivat siihen hyvin kirjavia ohjeita, tyyliin pitää rullata isolla paineella aina sydäntä kohti ja höllätä kun rullaa takaisin päin (jokin teoreettinen riski tässäkin oli). Vaivalloisesta tulee entistä vaivalloisempaa ja paree vaan tehdä jollain tavalla fiksua voimatreeniä ja liikkuvuustreeniä. Sitten päälle voi käydä kävelyllä ja puuhailla sellaista mukavaa matalan aktiviteetin puuhailuja.

Nykyään putkirullan selvästi yleisin käyttökohde on käden alla tukena, kun teen jotakin wall stretch -variaatiota:

Kuva

Luulen että rullailun koetut hyödyt on niitä henkisiä suurimmaksi osaksi. Tai ehkä siinä rullaillaan hermostoa enimmäkseen? Mielenkiintoista sinänsä nähdä, että mihin tulevaisuudessa tämä koko "faskioiden käsittely ja niiden toiminnan parantaminen" -kokonaisuus menee. Tuleeko ilmi jotain todisteita jostain oikeasta hyödystä ja mekanismeista.
I'm like the man who singlehandedly built the rocket and went to the moon. What was his name? Apollo Creed?

http://www.facebook.com/tjjkproteam
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 11111
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Foam Rolling / Putkirullaus

#56

Viesti flammee »

Arvelisin että rullailusta voi olla jotain hyötyä... Mutta ei isollakaan määrällä rullailua tuntunut saavuttavan kovin kummoista hyötyä, niin on sitten jäänyt vähemmälle. Joskus kun on jokin paikka kipeänä, niin käytän piikkipalloa tai jääpalloa ja sillä haeskelen alueelta kivuliaampia pisteitä työstettäväksi. Esimerkiksi kun yläselkä, niska tai olkapää kipeänä, niin tällä metodilla on aika monesti saanut kivun poistettua. Ihan aina siinä ei ole kuitenkaan onnistunut. Käsien puutumiseenkin pallomöyhennys tuntuisi toimivan, kohdealueena lähinnä ojentaja ja hauis.. Pohkeethan mulla toki on jossain määrin jumiset joten niitä rullailen teeveetä katellessa joskus harvakseen, jossain määrin hyödylliseltä vaikuttaa, mutta ei niin hyödylliseltä että viitsisi kovin usein.

Hierojalla ramppasin aiemmin aika tiheään ja tulin siihen johtopäätökseen että siellä ramppaamista kannattaa välttää, tai jättää ainakin niska ja yläselkä rauhaan, koska silloin se viikon tai parin päästä tulee kipeäksi ja on aika pitkään kipeänä, mutta asettuu sitten aikanaan eikä vaivaa mitenkään. Eli menee hyvällä tavalla jumiin, ei semmosta hyvää jumia kannata mennä pilaamaan, jonka kanssa elämä on kivuttomampaa.
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 39 kurkkijaa