Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Liikkumisharjoittelu

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Jopo
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 2241
Lauteille: Lokakuu 2005
Paikkakunta: Pori

Liikkumisharjoittelu

#16

Viesti Jopo »

Ei ole minkään akneen ilmaisu, lähinnä minun epäselvää esiintuontiani. Tarkoitin siis tapaa liikkua eteen päin kävelyn omaisesti, esim. lyödään oizukin tyyppinen lyönti jossa askelletaan samanaikaisesti puolta vaihtaen tai vaihtoehtoisesti astutaan vaan takajalka eteen. Potkulla hetkellinen puolenvaihto on sillai peruskauraa, etten viitsinyt sitä edes erikseen mainita.
” Liiasta nestetankkauksesta seuraa ainoastaan se, että paska lentää keihästä kauemmaksi.”
Rädyn ohje kaikille urheilijoille
Jopo
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 2241
Lauteille: Lokakuu 2005
Paikkakunta: Pori

Liikkumisharjoittelu

#17

Viesti Jopo »

Autocorrect teki pikku jäynän. Akneen piti olla skenen.
” Liiasta nestetankkauksesta seuraa ainoastaan se, että paska lentää keihästä kauemmaksi.”
Rädyn ohje kaikille urheilijoille
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Liikkumisharjoittelu

#18

Viesti Lasse Candé »

Edit: se oli hyvä jäynä se! lol :D

-------

Noni, nyt kuuluu selkeästi.

En itse näe puolenvaihdossa ihan oikeasti mitään muuta ongelmaa kuin että:
1. sen ajoittamisen pitää olla oikea (ei yleensä ongelma jos on kokemusta ja etäisyydenhahmotusta)
2. toinenkin puoli pitää hallita otteluasentona riittävän hyvin
3. puolen vaihtumisen aiheuttama hämmennys pitää minimoida.

Noiden takia ja luultavasti myös siihen liittyvän vartalon käännöksen ja ison askellustyön (liittyy kohtaan 1) takia joissain lajeissa/valmennussuuntauksissa vältetään tätä kuin ruttoa.

Muistankohan oikein että joku jonkin Savaten (valmennus-)suuntauksen perustavanlaatuisimpia ohjeita oli että puolta ei vaihdeta...



Omalta pohjalta, jos on ollut vähänkin tiukempi paikka niin sitten en ole vaihdellut ja sparreissa vaihtaminen on usein osoittautunut huonoksi ideaksi. Tämä koska 1, 2 ja 3 sekä lapsuus vasen kylki edessä ja ei kovaa panostusta aiheeseen. Samassa en näe noita esteitä ylitsepääsemättöminä ja niiden ylittämisellä (asian harjoittelulla) saattaa saada peräti parempia etuja kuin etupotkijuudesta.
Kuvake
antti_lk
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 15
Viestit: 527
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: nyrkkeily, vapaaottelu
Takalajit: lukkopaini, bjj

Liikkumisharjoittelu

#19

Viesti antti_lk »

Andy kirjoitti: Joo. Tässä on vain se että montako kertaa se ehtii pyörtyä matsissa ennen kuin oppii olemaan rennosti kädet alhaalla. :smt003
Harjoittelustahan tässä on pääasiassa ollut puhetta. Tekniikkaharjoittelussa tuskin kovin usein vedetään kaveria unille, vaikka olisi paikka? Tarkoitin tuolla käsien alhaalla pitämisellä sitä, että jos on tarkoitus opetella liikkumista, niin käsien ylhäällä jäkittäminen on aika epäedullista ja turhaa, jos halutaan oppia liikkumista. Rentous on hyvin oleellista uuden oppimisen kanssa, ja koska hyvin harva osaa olla rentona korkeassa suojauksessa, niin käsien laskeminen on suotavaa. Kun homma sujuu kädet alhaalla, niin sitten niitä voi vähitellen nostaa ylemmäs, kuitenkin niin, että rentous säilyy.

Ymmärrän kyllä, että potkujen ollessa mukana, käsien alhaalla pitäminen voi olla itsetuhoista, mutta liikkumisella sitäkin riskiä voi laskea. En tarkoita, että käsiä pitäisi pitää koko ajan alhaalla, mutta jatkuva pakettisuojauskaan ei ole häävi taktiikka, eikä se, jos koko puolustus nojaa käsien ylhäällä pitämiseen ja torjumiseen. Eikai ottelussa ole pakko olla koko aikaa iskuetäisyydellä?
Jopo kirjoitti: Itse teetän ja minulle on teetetty juurikin tuota Helsingin Antin selittämään harjoitetta. Lisäksi on teetetty vielä niinkin päin, että puolustautua liikkuu eteen ja sivulle, lyöjä taaksepäin.
Nimenomaan. Tehtäväottelua voi muokata sellaiseksi kuin haluaa esim. omien tai valmennettavan vahvuuksien/heikkouksien tai tulevan vastustajan mukaan.
Lasse Candé kirjoitti: Ei siinä, näen kyllä paljon pointtia myös tuossa Antin tavassa laittaa kunnolla painetta suorittajalle. Juuri askellus alkaa saamaan uusia ulottuvuuksia, kuten seisontakin. Riippuen siitä mitä harjoittelulla hakee, tämä on varmaan hyvä tai huono asia, kuten vähän kaikki harjoittelu. :)
Tuollaisen kovan paineen kanssa on monella hankaluuksia, joten sitä kannattaa harjoitella. Kyttäilevää asemasotaa vähäisestä liikkeestä tulee kuitenkin yleensä sparrissa enemmän kuin tarpeeksi.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Liikkumisharjoittelu

#20

Viesti Andy »

Alkaa mennä hieman pelkän liikkumisharjoittelun ulkopuolelle mutta menköön kun on niin hyvä aihe muuten.

Joo en tietenkään tarkoittanut että treeneissä vedettäisiin porukkaa unille mutta on olemassa sanonta "niin ottelet kuin harjoittelet". Jos treenistä kovin iso osa tehdään kädet roikkuen niin kyllä se heijastuu myös matsiin hyvässä ja pahassa.

Eräs nimeltämainitsematon valmentaja yritti takavuosina valmentaa potkunyrkkeilijöitä alusta lähtien niin että painotti rentouteen, liikkuvuuteen jne. Sparrit otettiin kevyesti hippaillen. Perusteina hänellä oli esim. Floyd Mayweatherin otteleminen. Ensimmäisiä matsejaan käyvien junnujen taitotaso ei kuitenkaan ollut Mayweatherin luokkaa ja tuloksena ottelijat joutuivat järjestään jyrätyiksi kun vastaan tuli eteenpäin menevä "perusottelija". Ura heillä jäi myös hyvin lyhyeksi mikä ei tietenkään ole ihme kun matseissa tuli kaikille aina nekkuun.

Tuommoinen aloittelijahan jännittää joka tapauksessa niin paljon että mikään rento kikkailu ei tule kyseeseen ja jos se ainoa ase mikä sillä on viedään pois, niin aika heikot on eväät. Toki aloittelijoillekin voi joskus vetää treeniä kädet alhaalla jne. mutta se ei saa olla pääasia.

Olen siis sitä mieltä että ottelija pitäisi ensin opettaa siihen että se ylipäätään pystyy pitämään ne kädet suojauksessa, perusasennon vakaana jne. Vasta sen jälkeen on järkeä ruveta hakemaan näitä vaikeampia kikkailuja. Kun käytännössä suuri osa ottelijoista aloittaa aikuisiällä eikä panosta ottelu-uraansa täysipainoisesti niin kansallisella tasolla pääosa porukasta on niitä joiden kannattaakin jäädä näihin perusjuttuihin. Myös itse jäin tälle tasolle ihan kirkkaasti.

Tämä ei kuitenkaan saisi sokaista valmentajaa. Eli kun käsissä on se helmi jolla on mahdollisuus pärjätä korkeammalla tasolla niin se valmennuskin pitäisi olla erilaista. Mutta senkin pitää opetella ensin perusjutut.

Lasse Cande. Yleensä kamppailu-urheilussa askeltamisella nimenomaan ei tarkoiteta tuota mitä Jopo tarkoitti eli täysien askelien ottamista niin että puoli vaihtuu. Tällä videolla on jonkin verran "askeltamalla lyömistä" erityisesti kolmen lyönnin sarjoissa. Eli siis noita pieniä askelia joilla korjataan etäisyys oikeaksi.

Tämä on myös hyvä tapa harjoitella liikkumista. Eli pistarien tai padien pitäjä liikkuu johonkin suuntaan isku- ja/tai potkusarjan aikana niin että suorittaja joutuu omalla liikkeellään hakemaan hyvän etäisyyden. Tällä videolla liike pidetään tosi pienenä kun en ole mikään mestari hommassa. Jos tätä laittaa tekemään ihmiset jotka eivät ole sitä aiemmin tehneet niin pistarinpitäjän liikkeen suuruus on yleensä se onglema. Joko liikutaan liikaa tai sitten ei ollenkaan.

[video][/video]
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Liikkumisharjoittelu

#21

Viesti Andy »

Luulisin että tässä on kaimalle mieleinen kaveri. Valkovenäjän Yuri Zhukovskii. Yurin sukunimeä translitteroidaan monella tapaa (mikä hankaloittaa matsivideoiden löytämistä) mutta noin se itse sen kirjoittaa. Tässä kaverin esityksiä vuoden 2012 EM-kisoista.

Semifinaali, jossa on vastassa vasuri. Erityisesti toisessa erässä Zhukovskii tekee paljon noita aiemmin puhuttuja puolenvaihtoja mikä saa vasurin aivan hämilleen.

[video][/video]


Tässä sitten finaali jossa on astetta parempi vastustaja mutta niin vain liike ja etäisyydenhallinta vie voiton. Tasokas ottelu.

[video][/video]

Tuokaan ei kuitenkaan ole mikään ylivoimainen kundi ja muistaakseni viime vuoden MM-kisoissa jätettiin pronssille. Suurin osa ottelijoista on kuitenkin aika perustyylisiä mutta olen vähän sitä mieltä että Suomen kaltaiselle pienelle maalle paremmat mahdollisuudet on menestyä huipulla, jos oma tyyli poikkeaa valtavirrasta.

Jos meinaa voittaa ne itäblokin ja Hollannin lyönti-lyönti-alapotku -kaverit niiden omassa pelissä, niin siinä pitää olla sitten todella hyvä ja vähän veikkaan että tällaista miestä ei Suomesta tule, etenkin kun täällä annetaan muutenkin etumatkaa ulkomaihin verrattuna monestakin syystä.

Eli pitäisi olla jotain tuommoista erikoisempaa, mikä vastaa perustyyliin (sitä vastaan on helppo treenata kun perustyylisiä treenipareja ja ottleuvastustajia on paljon) mutta mitä vastaan vastustajan olisi vaikea valmistautua. Etenkin jos puhutaan turnauksesta niin vastustajaa ei tiedä etukäteen eikä voi erikseen treenata ainakaan kovin paljon juuri tietyn typpistä ottelijaa vastaan.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Liikkumisharjoittelu

#22

Viesti Lasse Candé »

Andy kirjoitti: Lasse Cande. Yleensä kamppailu-urheilussa askeltamisella nimenomaan ei tarkoiteta tuota mitä Jopo tarkoitti eli täysien askelien ottamista niin että puoli vaihtuu.
Juu, tämä tulikin jo selväksi.
Kuvake
Rawson
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 680
Lauteille: Kesäkuu 2006
Paikkakunta: Helsinki

Liikkumisharjoittelu

#23

Viesti Rawson »

PDC kirjoitti:
Rawson kirjoitti: Lajitreeneissä tehtävien liikkumisharjoitteiden lisäksi olen käynyt nyt jonkin verran tanssimassa erilaisia tansseja.
Tanssiminen on kyllä oiva tapa vapauttaa kehoa. Joskus huomaa miten aloittelevat ja kauankin harrastaneet ovat yllättävän jäykkiä liikkumisessaan. Kuvittelisin sen olevan ihan päänsisäinen asia, että ei vapauteta kehoa olemaan sitomaton vaan ajatellaan, että pakko liikkua näin ja noin. Jolloin liikutaan jäykästi eikä luovasti.
Viimeistä edellisissä vyökokeissa tuli sanomista juurikin tuosta jäykästä liikkumisesta ja jäkittämisestä. Olisi pitänyt paremmin liikkua pois lyöntien ja potkujen tieltä. Jäkittäminen söi lisäksi tavattomasti energiaa ja tuntuu, että hengittäminenkin unohtui välillä ja hengästyi todella nopeasti. Nyt viimeisen vyökokeen täyskontaktisparriosuudessa huomasin ainakin itse positiivista kehitystä. Sain jopa ensimmäisen tiputukseni rennolla vartalokoukulla, enkä hengästynyt niin helposti.

Osassa harjoittelemistani tansseista on vaadittu varsin nopeaa askellusta (esim. jive) kun taas toisissa liikkuminen on varsin rentoa ja luovaa (blues). Buggin pyörähdykset taas olivat hyvin samankaltaisia sen pyörivän liikkeen kanssa, jota omassa lajissa hyödynnetään lukoissa. Millään tavalla tuo oppiminen ei mielestäni ole sotkenut harjoittelua tatamilla. Haasteena on lähinnä tanssin puolella ollut katseen kohdistaminen. Sitä kun on tottunut kohdistamaan katseen parin rintaan. Ts. olen järjestään katsellut tansseissa naisten tissejä. Onneksi eivät parit ole olleet enää mitään nuoria tyttösiä.
Purple belt papa power
Kuvake
antti_lk
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 15
Viestit: 527
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: nyrkkeily, vapaaottelu
Takalajit: lukkopaini, bjj

Liikkumisharjoittelu

#24

Viesti antti_lk »

antti_lk kirjoitti: [video][/video]
Tuolla vanhalla videolla harjoitellut asiat toimivat eilen hyvin Tsetseniassa.
[video][/video]
Kuvake
Gjagor
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 180
Lauteille: Syyskuu 2013

Liikkumisharjoittelu

#25

Viesti Gjagor »

Olisiko liikkumisharjoittelu sellainen asia, jota aloittelijan kannattaisi tehdä, jos jotain lajinomaista treeniä haluaa tehdä omatoimisesti esimerkiksi kotona? Liikkuminen on kuitenkin tärkeä osa-alue ja lisäksi sitä voi harjoitella aika helposti. Esimerkiksi ihan yksinkertaista eteen-taakse ja vasen-oikea liikkumista niin että pitää asennon kunnossa.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Liikkumisharjoittelu

#26

Viesti Lasse Candé »

On ehdottomasti. Siitä seuraa se, että sitten treeneissä onnistuu useampi juttu.
Liikkumisharjoitushan antaa edellytyksiä sille että tekniikka lähtee vapautuneemmin, sillä se opettaa asentoa, asennon kokonaisvaltaisessa merkityksessä.

Toisekseen, kuten sanot, harjoittelu on helppoa. Samassa on tietenkin niin, että tekniikoiden harjoittelu on pohja liikkumiselle, sillä se opettaa mitä varten liikutaan. Liikkuminen on toisaalta pohja tekniikalle, kuten jo aiemmin sanoinkin. Nämä pitää saattaa yhteen ja omatoimisesti harjoitella sitä mitä pystyy omatoimisesti tehokkaasti harjoittelemaan. Miksi kehittää painopistealueena niitä perusteita "kalliilla" ajalla, joita voi kehittää jo siellä "halvemmalla"?

Muutenkin liikkumisessa on paljon sellaista teknistä analyysiä, jota pitää tehdä ihan omalla ajalla omilla ehdoillaan ja ajaa sisään toistoilla myös rauhallisessa tilanteessa.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Liikkumisharjoittelu

#27

Viesti Andy »

Zhoukouski kyykyttää liikkeellä Puolan voimajyrän.

[video][/video]
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Liikkumisharjoittelu

#28

Viesti Andy »

Tässä hieman pistaritreeniä, jossa keskitytään paljon liikkumiseen. Holzkenhan ei ole varsinaisesti tunnettu erityisen hyvänä liikkujana (ei nyt huononakaan toki) mutta tästä huomaa miten taitava tuommoinen huippujätkä on niissä "perustason" alueissaankin.

[video][/video]
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
antti_lk
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 15
Viestit: 527
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: nyrkkeily, vapaaottelu
Takalajit: lukkopaini, bjj

Liikkumisharjoittelu

#29

Viesti antti_lk »

Andy kirjoitti: Tässä hieman pistaritreeniä, jossa keskitytään paljon liikkumiseen. Holzkenhan ei ole varsinaisesti tunnettu erityisen hyvänä liikkujana (ei nyt huononakaan toki) mutta tästä huomaa miten taitava tuommoinen huippujätkä on niissä "perustason" alueissaankin.
Huippujätkän treeniksi kyllä aika kamalan näköistä kankeaa köpöttelyä. Tuossa pivotissa, jota tekevät tosi paljon, ei ole oikein järkeä, eikä se ikinä toimi tuolla tavalla oikeasti. Videolla onnistuu, kun valkku juoksee aina valmiiksi takajalan puolelta ohi, eikä tule oikeasti kohti. Sparrissa tuolla tyylillä jää kyljittäin kaveriin nähden väistön jälkeen ja todella epäedulliseen asentoon. Diaz vetää ihme muuveja noinkin nimekkääksi valmentajaksi.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Liikkumisharjoittelu

#30

Viesti Lasse Candé »

Katsoin reilun minuutin ja tuli mieleeni sellainen, että onko tuo yleensä vastustajiaan pidempi? Kun näyttäisi vähän sellaiselta pitkältä ja laihalta jätkältä.

Sellaisethan eivät liikukaan koskaan samalla tavalla hyvin, ihan jo sen takia että vartalo ei ole sen monipuoliseen liikutteluun sopusuhtainen. Ja tällöin voimavarat olisivat positiivisessa pituuserossa. Ja jos näin on, tekeminen pitää suhteuttaa siihen, että juuri tällaisessa se ei näytä samalta kuin lyhyemmän samanpainoisen tapauksessa. Vähän riippuen siihen mihin vertaa, oli tuolle ruumiinrakenteelle ainakin hyvää työstöä ja työstettävää.

Katsomiseni lopettamiseen mennessä tuli ehkä muutama sellainen nouseminen joissa omaa valinnanvapautta vähän rajoitetaan ja rajoitus korostuu jos on pitkät jalat. Voi olla että hän on tottunut lyömään niissä paikoissa ja sekin voi olla juttu mitä pitkän tuleekin käyttää. Nouseminen ylös ja lyöminen sieltä.

Lajia paremmin tuntevat kertoilkoon onko huomioissani ja spekulaatioissani mitään järkeä...



Viedäkseni pituuden ja liikkumisen laajempaan kamppailulajikontekstiin vertauksella, meillä pitkät ja lyhyet ovat silleen haasteellisia että lyhyet saavat helposti liikaa anteeksi lyhyytensä ansiosta, kun saavat jutut nopeammin näyttämään hyviltä. Ja pitkät taas joutuvat työstämään kauemmin. Tämä korostuu paritekniikoissa joissa edellytetään tiettyjä asentoja. Voin itsekin kuvitella tekemässä muodollista tekniikkaa pidempää vastaan ja nautiskella siitä, kuinka ei tarvitse pudota niin alas ja liikkumatilaa on enemmän. Lyhyitä vastaan koko touhu on aika hanurista ja ratkaisuissa ei useinkaan järkeä. Positiivisella pituuserolla korostuu puolustuksen rikkominen ulkoa ja päältä tai ns suoraan etäisyysylivoimalla, kun meillä monesti tullaan vähintään joko alta tai sisältä.

Opettajan tulisi nähdä seuraava askel, eli että se lyhyt ei vain hyödy lyhyydestään vaan että mieluummin alkaa jo aiemmin hakemaan oikeampia tapoja tuottaa liikkumisen voimaa ja siirrellä kehonosia oikeita reittejä. Pidemmällä taas ei ole tässä mitään muuta vaihtoehtoa kuin tehdä asioita oikein. Varsinkin kun rivissä muut ehtivät tietenkin yleensä saada tekniikat ennen häntä valmiiksi. Hänen pitää vain pysyä sillä oikealla tiellä eikä hakea pinnallisia pikatuloksia, huojumisia ja niiden riuhtovalla voimalla korjaamisia.

Varovasti sanon että arvioinnissa tulisi värivöillä olla vähän kiltimpi pidempiä kohtaan esteettis-nopeudellisessa mielessä, sillä heitä wituttaa jo valmiiksi se tappi siinä vieressä joka on saanut samat tulokset paljon helpommalla. Myöhemmin tästä syystä ymmärrys saattaa mennä sen pidemmän puolelle ja sitten tasoitusten tarve katoaa. Samassa myöhemmin tapa miten onnistumiset saadaan aikaiseksi on suuremmassa roolissa. Esim yksi parhaista opettajistani on pitkä äijä ja arvioin että analyysinsä liikkumisesta on osittain juuri tämän takia aivan huippuluokkaa. Muille japseille on usein vähän liiankin paljon helpompaa näyttää länsimaalaisille kuinka se tehdään nopeasti. :D
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 59 kurkkijaa