Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Paras IP-laji: KARATA

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 3400
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Paras IP-laji: KARATA

#1

Viesti Jasse »

Paras laji itsepuolustukseen: karata, satasen aidat, parkour, tms. Tämähän on vanha läppä, jota tosikamppailijat pitävät joko huonona vitsinä tai nynnyjen höpinänä. Mutta tottahan se on. Turvallisinta olisi jos väkivaltaiset tilanteet voisi välttää, tai niistä voisi irtautua mahdollissimman nopeasti. Harvassa lajissa aktiivisesti harjoitellaan välttämistä ja pakenemista. Olen vieläkin ihmeissäni miten Rojola pakeni tilanteista heti tilaisuuden tullen, kun kerran demosi minulle senshidoa. Siitä egottomasta asenteesta. Koska egostahan näissä jutuissa on paljon kysymys. Kamppailulajiessa.

En tiedä kuka tämä kaveri on mutta ihan asiaa puhuu videoillaan. Tässä pakenemisesta.



Paras pointti (jota itsekkin olen joskus nopasti tuumannut) on että useat opettajat neuvovat pakenemaan jos vastassa on ase tai useampi vastustaja, mutta yksittäistä aseetonta (ja aseellistakin) vastustajaa vastaan opetetaan kaikkia kuolettavia tekniikoita. Miksi ei vaan keskitytä enemmän siihen pakenemiseen? Kavei heittää myös hyvän nimen tälle taktiikalle "Stun&Run". Ehkä sitä pitäisi treenata enemmän kun "ground&poundia tai sparwl&brawlia". Jos siis oikesti haluaa kehittää itsepuolsutustaitoa.

Itse jatkan egon ruokkimista. :D
Snake-Master
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 168
Lauteille: Tammikuu 2017
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Käärmetyylin Kung-Fu/Snake style Kung-Fu
Sivulajit: - Kuntopotkunyrkkeily/Fitness Kickboxing (2010-2016)
Takalajit: - Aikido (2008-2009)
- Thainyrkkeily/Muay Thai (2008)

Paras IP-laji: KARATA

#2

Viesti Snake-Master »

Samaa mieltä tuosta, että karkaaminen, pakeneminen on paras keino, mutta ei suinkaan aina. No miten sitten ei ole aina ehkä se paras keino karata? No, jos esimerkiksi juokset karkuun, ja sillä toisella onkin jossakin auto/mopo tai muu kulkuväline, jolla se saa sitten sinut kiinni. Miten käy? olet tuhlannut turhaan sitä energiaa, minkä olisit voinut käyttää siihen puolustukseen. Toinen esimerkki: Jos on esimerkiksi sydänvika, on aika huono vaihtoehto silloin lähteä siinä karkuun juoksemaan. Ja aina ei tosiaankaan ole mahdollista lähteä karkuun, jos on esimerkiksi umpikujassa. Tai jos on liukasta, silloin ei kannata ihan siitäkään syystä paeta, kun voi liukastua (joo, ukemia kannattaa harjoitella, joo joo) mutta toivottavasti pointti selvisi nyt tästä.
Mutta muuten olen kyllä samaa mieltä, että pakoon lähteminen on hyvä keino. Nämä jutut on aina vähän kaksipiippuisia.
- Taistele kanssani, sinä kurja rotta! Vapauta vihasi, kohtaa pelkosi, anna taitojesi puhua puolestasi!

- Kyllähän jokainen toiselle turpaan osaa antaa, eri juttu että osaako tehdä sen tyylillä!
YJT
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 11
Viestit: 4145
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja

Paras IP-laji: KARATA

#3

Viesti YJT »

Siis ihan yksinkertaisesti: jos on hitaampi juoksemaan, on paha päästä karkuun. Mutta tietenkin tilanteesta poistuminen tarkoittaa paljon muutakin kuin sitä, että liikkuu niin nopeasti että hyökkääjä ei saa kiinni. Ja sitten tulevat kaikki ennakoinnit ym jotka edesauttavat sitä, että ei edes joudu tilanteeseen.

Hieman kärjistäen voisi sanoa, että hyvä kamppailija on vähän kuin taitava autonkuljettaja; selviää ehjin nahoin vaarallisista tilanteista. Mutta hyvä itsepuolustaja on vähän kuin hyvä autonkuljettaja; osaa ennakoimalla ja oikealla asenteella välttää niihin tilanteisiin joutumisen ylipäätään.
Seppo Vesala

(Kaikki esittämäni mielipiteet ja näkemykset ovat omiani, eikä niitä pidä tulkita minkään yrityksen, yhteisön, organisaation tai viranomaistahon kannaksi)
Kuvake
Mjölnir
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 24803
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Valkeakoski
Etulaji: Jyrki Saario Defendo
Sivulajit: Potkunyrkkeily, BJJ
Takalajit: Krav Maga, Hokutoryu Ju-jutsu, Escrima, Aikido, Muay Thai, Shootfighting
Yhteystiedot:

Paras IP-laji: KARATA

#4

Viesti Mjölnir »

Jasse kirjoitti:Kavei heittää myös hyvän nimen tälle taktiikalle "Stun&Run". Ehkä sitä pitäisi treenata enemmän kun "ground&poundia tai sparwl&brawlia". Jos siis oikesti haluaa kehittää itsepuolsutustaitoa.
Tässä täysin käsikirjoittamattomassa ja koregrafioimattomassa videossa, joka on kuvattu treenien yhteydessä joku vuosi sitten, näkyy mielestäni aika hyvin tuossa päätöksentekoharjoitteessa, miten porukka on saatu ehdollistettua pakenemaan paikalta, kun uhka on poistunut. Lisäksi myös tarkoitus on tunnistaa, koska oikeudeton hyökkäys olisi poistunut, ettei syyllistyttäisi liialliseen voiman käyttöön.

Jotkut ratkaisut tehdään ehkä vähän turhankin pitkälle, kun lähdetään tavoittelemaan sitä veitsen poisottoa, mutta pääperiaate onnistuu lähes kaikissa suorituksissa. Tässä harjoituksessahan ei oikein voinut ennakoida, koska kyseessä oli nopean tunnistamisen ja päätöksenteon harjoitus, tilanne alkaa vasta, kun pussi poistetaan päästä.

"Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä minä olen pahin pimeys laaksossa"
-Psalmi 23:4 (modattu)

Instructor Petteri
Defendo Green Director
Liity etupotkijaksi
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Paras IP-laji: KARATA

#5

Viesti Lasse Candé »

Ei wittu, noi äänitehosteet yhdistettynä tuohon musaan. :nauruhammas:
Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 8469
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Paras IP-laji: KARATA

#6

Viesti DeusVult »

And the award for best special effects and soundtrack goes to... :joy:

Karkaamisessa on tosiaan aina vähän se ongelma, että mitäs jos se toinen (tai ne) juoksee nopeammin? Tai oikeastaan vielä parempi skenaario mietittäväksi on sellainen, että kuljet puistossa työntäen lastenvaunua tai taluttaen mummoa, kun puskasta hyökkää vihainen päällekarkaaja. Lähdetkö siitä vain hippulat vinkuen ja huikkaat mummulle että tavataan kämpillä? :D Tai toinen tilanne joku sellainen, että K-kaupassa joku psykoosipotilas alkaa pätkimään naisia ja lapsia muita onnettomia esimerkiksi kirveellä tai talikolla tai whatever, ja sinä olet paikallaolijoista ainoa, jolla nähtävästi olisi kapasiteettia tehdä asialle jotain. Lähdetkö siitä vain kikeen ja soittelet sitten poliisia turvallisen välimatkan päästä?

Ylipäätään vähän minusta erikoista treenata kamppailulajia sillä mentaliteetillä että juokseminen on aina paras vaihtoehto. Jos treenataan ihan puhtaasti jotain itsesuojelua, niin sitten on varmaan perusteltua treenata nimenomaan jotain irtautumisia ja sadan metrin aitoja, ja jättää ne rannelukot sikseen, mutta jos treenataan kamppailua niin sitten on varmaan perusteltua treenata nimenomaan sitä itseään? :)
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?
Aihki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 6229
Lauteille: Joulukuu 2010

Paras IP-laji: KARATA

#7

Viesti Aihki »

Toisaalta vanha sanonta pakoonjuoksusta on, että sinut hakataan silloin hengästyneenä ja pukotetaan&ammutaan selkään. Voi siis valita ...
Kuvake
Invictus
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 1082
Lauteille: Marraskuu 2006

Paras IP-laji: KARATA

#8

Viesti Invictus »

Jotenkin olen itse ajatellut aina kamppailu, taistelu ja itsepuolustus (jne yms) lajien olennaisen sisisällön olevan siinä kun jo ollaan siinä tilanteessa. Pakoon juokseminen ei sinänsä oman logiikkani mukaan ole ratkaisuna tai tekniikkana sen kummempi kuin mikään muukaan eli toimii jos a) se on mahdollista tehdä b) sen osaa c) se on tilanteessa järkiperäinen vaihtoehto.
Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 3400
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Paras IP-laji: KARATA

#9

Viesti Jasse »

Tai niinkun vanha vapaaotelija Mika Ilmen sanoi kun kysytiin oheisharjoittelusta: "Juokseminen on luontainen alistumisen merkki."

Toki aina ei voi vätää tai paeta, varsinkin jos ja kun on ainoa tilanteen MIES. :D

Ehkäpä tässä itselleni kirjoitan enemmän. Kun on noista tilantesita irtautuminen ollut jotenkin vaikeaa. Siis sillon nuorena ;)
Joka kyllä saattaa johtua muustakin kun egosta. Olisiko niin että jos on kerran valinnut sen pakenemisen sijasta taistelun niin modea on vaikea muuttaa? Varsinkin jos taistelu tuottaa hyvää tulosta.
Aihki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 6229
Lauteille: Joulukuu 2010

Paras IP-laji: KARATA

#10

Viesti Aihki »

"Jos se ei ole rikki niin älä yritä korjata ..."
tohtorismies
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 11
Viestit: 3905
Lauteille: Kesäkuu 2008

Paras IP-laji: KARATA

#11

Viesti tohtorismies »

Njaa... En tiedä riittääkö minun asiantuntemukseni potkun keskusteluihin mutta koetetaan.

Tämä Mjölnirin mainitsema päätöksenteko on koko jutussa minun mielestäni oleellisin.

Itse kyllä ole treenannut ja treenaan koko ajan sitä pakoon juoksemista senshidon/ip treenin yhteydessä. Koska vaikkakin "stun&run" pitääkin olla ensisijaisena toimintamallina(mitä pitempään se nahistelu kestää niin sitä todennäköisempää on että jokin menee vikaan, tulee sitä kuuluisaa +1 tai asetta kuvioon mukaan, tämän pitäisi olla itsestäänselvää että mitä pidemmän aikaa tilanteessa viettää niin sitä huonompi homma) Joku ehkä on sen verran kova jätkä että väistelee kaikki puukot ja puntarit. Minä en.

Pakenemisen ottaminen osaksi treeniä muokkaa sitä omaa teknistä ja taktista tekemistä aika paljon, ajatus "matsaamisesta" jää pois ja se muuttuu selviytymis harjoitteluksi.

Mutta sitä "puhdasta myllytystä loppuunasti" pitää tehdä minun mielestäni kanssa. Eli treenaamalla treenata vaikkapa toisen ihmisen puolustamista elävässä tilanteessa.
45 neliön kämmpä oli täynnään lihaksikkaita ja äärimmäisen päihtyneitä voimmamiehiä
"My karate is as simple as walking up to somebody and hitting them, something I saw some 29 years ago." Dennis Jones
"Perkele, mä oon hyppiny narua pikkupojasta asti!" Meskus
"Gorgoroth on edelleen kuraa" TimoS
Kuvake
Totte
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 4384
Lauteille: Toukokuu 2008
Paikkakunta: Helsinki

Paras IP-laji: KARATA

#12

Viesti Totte »

En nyt ihan ole samaa mieltä tuosta "pitää osata juosta nopeammin kuin vastustaja" argumentista. Jos saa työnnettyä toisen kumoon ja horjutettua ja pinkaisee välittömästi karkuun, voi saada hyvän etumatkan. Jos kyseessä oli joku random pullistelutilanne, voi tämä riittää hyvin. Vaikka hyökkääjällä olisi periaatteessa mahdollisuus lähteä juoksemaan sua kiinni, voi halua olla vähän vähemmän. Varsinkin jos on kiinnikurottavaa. Jos päällekäymisen syy oli henkilökohtainen (eli olit kohde nimenomaan koska olit sinä), voi halu juosta perään tietenkin olla paljon kovempi. Toisaalta, jos saa sut kiinni, olet oikeastaan samassa lähtötilanteessa, eli ei oo hirveästi menetettävää.

Ainoa oma "tositilanne" on ollut sellainen, että ei voinut juosta karkuun (tai olisin silloin samalla voinut olla menemättä siihen tilanteeseen alunperinkään). Eli tajuan toki tämänkin pointin. En kuitenkaan näe syytä jäädä painimaan vain sen takia, että kaverilla ei sattunu olemaan kättä pidempää mukana jos realistisesti voisi yrittää ensin karkuun.
"Jos minulla olisi kaikki valta, etenisin tältä pohjalta, mutta harmi kyllä, minulla ei ole lainkaan valtaa."
- Osmo Soininvaara
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 11111
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Paras IP-laji: KARATA

#13

Viesti flammee »

Aihki kirjoitti:Toisaalta vanha sanonta pakoonjuoksusta on, että sinut hakataan silloin hengästyneenä ja pukotetaan&ammutaan selkään. Voi siis valita ...
Näihin vanhoihin sanontoihin kuuluu myös sellanen versio että paras laji on 100 metrin aidat, eli että ihan harjoiteltaisiin niitä sprinttilähtöjä, että todennäköisemmin oltas tavallista perusräyhääjää parempia juokseen...

Toki se voi vastustajalle näyttäytyä myös tilanteen voittamisena että toinen katoaa maisemaan. Mikä lienee win-win -tilanne? Toki siinä jää myös ne nakit saamatta jos paikkana on se kiskan jono. Ja psykologisesti ottaen se varmaan tuntuu vähän kököltä että kun on harjoitellut kamppailua monta vuotta, niin sitten pitää liueta paikalta pelkurimaisemmin, kuin mitä sellainen joka ei ole harjoitellut kamppailua, turpaan ottamallakin jäisi enemmän sankaritarinaa kerrottavaksi. :P IP-tilanteen pahin vastustaja lienee siis ego.
Totte kirjoitti:En nyt ihan ole samaa mieltä tuosta "pitää osata juosta nopeammin kuin vastustaja" argumentista. Jos saa työnnettyä toisen kumoon ja horjutettua ja pinkaisee välittömästi karkuun, voi saada hyvän etumatkan. Jos kyseessä oli joku random pullistelutilanne, voi tämä riittää hyvin. Vaikka hyökkääjällä olisi periaatteessa mahdollisuus lähteä juoksemaan sua kiinni, voi halua olla vähän vähemmän. Varsinkin jos on kiinnikurottavaa. Jos päällekäymisen syy oli henkilökohtainen (eli olit kohde nimenomaan koska olit sinä), voi halu juosta perään tietenkin olla paljon kovempi. Toisaalta, jos saa sut kiinni, olet oikeastaan samassa lähtötilanteessa, eli ei oo hirveästi menetettävää.
Mahdollisestihan se horjutus voi olla sellainen joka saa vastustajan suuttumaan ja juoksemaan perään. Varmaan joku ninjasavupommi/flashbang ois optimaalinen. :smt003
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
ka1
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 2188
Lauteille: Maaliskuu 2005

Paras IP-laji: KARATA

#14

Viesti ka1 »

flammee kirjoitti:Mahdollisestihan se horjutus voi olla sellainen joka saa vastustajan suuttumaan ja juoksemaan perään. Varmaan joku ninjasavupommi/flashbang ois optimaalinen. :smt003
Eräs perinteinen suomalainen tappelutemppu oli tuhkan tai kalkkijauheen pölläyttäminen vastustajan silmille. Sitä saattoi pitää esimerkiksi sukassa (ei siis jalassa olevassa) ja lingota siitä, tai sitten ihan taskuissa.
Vakavammin ottaen, karkuun juokseminen kuulostaa kyllä minustakin aika riskialttiilta taktiikalta. Tietysti jossain tilanteissa varmasti hyväkin vaihtoehto.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Paras IP-laji: KARATA

#15

Viesti Andy »

Mitenkäs onko joku oikeasti harjoitellut tätä pakenemista? Siis muutakin kuin tuommoista, missä se lähtö mallataan. Eli siis ihan nopeaa lähtötekniikkaa ja sitten sitä juoksua kenties mutkitellen. Onko jotain tekniikoita, millä vaikkapa kadunkulmasta kannatta juosta? Tai jotain taktisia temppuja, kuten liikenteen käyttö takaa-ajajan hidastamiseksi?

Entä itse suorituksen fyysiset ominaisuudet? Onko olemassa dataa siitä kuinka pitkän vainooja tyypillisesti seuraa pakenevaa uhria? Kannattaako harjoittelu keskittää pikajuoksumaisiin suorituksiin, keskimatkan juoksuun vai onko syytä varautua ultrajuoksumaisesti hellittämättä jopa kymmeniä kilometrejä seuraaviin vainoojiin? Onko tämä huomioitu myös lajien oheisharjoittelussa, jotta varmasti keskitytään oikeiden pako-ominaisuuksien kehittämiseen?

Entäpä moottoriajoneuvot? Onko joku harjoitellut auton, moottoripyörän tai jopa polkupyörän karistamista juksemalla käyttäen hyväksi erilaisia esteitä. Ja kuuluuko treenaamiseen myös moottoriajoneuvojen nopea käynnistys ja lähtö erilaisista pysäköintitilanteista? Ja sama tietysti polkupyörällä.

Kun todella monet puhuvat siitä kuinka pakeneminen on se ensisijainen ja tärkein taktiikka, niin tällaisen treenin luulisi olevan nimenomaan pääosassa päivittäisharjoittelussa erilaisten lyömisten ja painimisten sijaan.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 45 kurkkijaa