Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Eläinten oikeudet

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 32
Viestit: 93841
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Eläinten oikeudet

#121

Viesti Mika »

Jorge, tuo vitsi on omalla tavallaan ihan hauska, mutta mitä kalamiehenä itse ajattelet tuosta uutisesta?
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Jorge
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 11232
Lauteille: Kesäkuu 2008

Eläinten oikeudet

#122

Viesti Jorge »

Mika kirjoitti: mitä kalamiehenä itse ajattelet tuosta uutisesta?
Aikalailla siinä oli kaikenlaisia oletuksia ja oletan nyt minäkin, että filosofin tavoitteena oli saada nimi lehteen. Perustuu tämäkin arvio täyteen mutuun.

Mutta kommentoidaan nyt muutamia sellaisia kohtia, joissa on jotain pointtia
Meidän ei tulisi pitää kaloja konemaisina, kasvimaisina järven resurssina,
Itse harrastan nykyään lähes ainoastaan ns. aktiivikalastusta (uistin, onki, pilkki, perho jne.) ja omasta sekä kenties monen muun "kalan narraamista" (tai, useinkin, kalan narrattavana olemista) harrastavan puolesta voin todeta, että en ole ihan noin kyllä koskaan ajatellut.
Elisa Aaltolan mukaan kala kokee hitaan tukehtumiskuoleman, kun se nostetaan järvestä saaviin tai veneen pohjalle. Tukehtumiseen liittyy voimakasta lihas- ja elimistötuhoa, ja tukehtuminen saattaa kestää jopa kahdeksan minuuttia
Tämänkin kalamies tietää, ja siksi "papittaa" eli nuijanukuttaa kalan välittömästi veneeseen tai rannalle nostettuaan ja laskee heti veret pois katkaisemalla verisuonet kidusten takaa. Muuten, moni joka pitää haukea pahanmakuisena kalana, on syönyt jotain kesällä lämpimällä kelillä veneenpohjalla maannutta, verestämätöntä kalaa.
Miltä tuntuisi, jos koiria tukehdutettaisiin kuoliaaksi ja niiden suupielet revittäisiin irti isoilla koukuilla?
Nyt herää kysymys, että mihin tämä viittaa tai liittyy? Ei nyt tule mieleen, että missä kalastustavassa suupielet revittäisiin irti - joltain pehmeäsuiselta kalalta, kuten siialta, voisi taitamaton kalamies repäistä suupielen, mutta se kyllä johtaisi kalan karkuutukseen.

Tiedän toki, että myös kalamiehissä on paljon sellaisia saalista kunnioittamattomia yksilöitä, joille tärkeää on nostaa vain mahdollisimman paljon kalaa rannalle, välittämättä edes siitä ruokana ja sitten mm. rokastetaan lohijoilla (kalastetaan isoilla koukuilla, joilla pyritään tartuttamaan kala ulkopuolelta esim. kyljestä) jne. , mutta heidän puolestaan en voi vastata - kiellettyähän tuo nykyään pääosin on.

Noin muuten, filosofi tuntuu antavan omille mietteilleen melko suuren arvon, kun puhuu tunteista ja "aidosta kokemuksesta" ja jotenkin sitten onnistuu vertaamaan juttujaan kysymykseen siitä, onko maa litteä, vai pyöreä....
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Eläinten oikeudet

#123

Viesti Lasse Candé »

Jorge, tuo kuva! :nauruhammas:
Vaikka itse sanon, on tietenkin asetelmallisesti hauskaa olla ketjun kalanoikeuksien puolestapuhuja, kun samalla paljastit sigun synkän salaisuuden. :lol:

Ihan hyviä pointteja tässä. Oikeastaan se on vain se, että verratessa muihin eläimiin näyttää siltä, että ikäänkuin opponoitaisiin sellaista näkemystä vastaan, että kalassa olisi jotakin erikoista. Itse ainakin tulkitsin ettei se ole se pointtikaan, pointin kai ollessa enemmänkin, että kala tulisi nostaa muiden eläinten rinnalle.

Niin, MtJ, sinä siis siinä aiemmin käytit yhtä lusikkaesimerkkiä demoamaan pointtia ja mielestäni se demosi sitä huonosti. Ja pointtisi oli kalojen älykkyyden kyseenalaistaminen, kun tekstissä tehtiin keissi kalojen älykkyyden puolesta. Tästä sanavalinta "lyttääminen". Keskustelun jatkuessa olet kyllä avannut näkemyksiäsi jo paremmin, ei siinä mitään.

Tuo saattaa olla flammeelta hyväkin pointti, että entäs jos kalastus nimenomaan vähentää kärsimystä... Tätä voinee laajentaa eläimiin yleisestikin, joskin silloin ollaan eräällä tavalla äärimmäisen katsantokannan mukaan ikäänkuin sanomassa myös ihmisistä, että hyvin tähdätyt ylläriniskalaukaukset ovat palvelus.

Ennen kaikkea koko aihe on monimutkainen. Siihen nähden filosofin puheenvuoro on arvokas ja ansaitsisi kyllä metattoman käsittelyn. Ehkä.
Kuvake
MtJ
takapotkija
Viestit tässä aiheessa: 23
Viestit: 12792
Lauteille: Tammikuu 2006
Paikkakunta: Etelä-Savo

Eläinten oikeudet

#124

Viesti MtJ »

Tuo on yhden henkilön johtopäätös niistä tiedoista, joita on saatavilla. Siksi en yleistäisi sitä ihan vielä uudeksi "normaaliksi". En epäile sinällään yhtään, etteivätkö esimerkiksi parvikalat tykkää olla juuri tiettyjen kalojen seurassa. Eläimillähän on samanlaista käytöstä havaittu vaikka miten pitkään ja monen lajin keskuudessa. Enemmänkin ihmettelisin, jos kaloilta tällainen puuttuisi.

En vaan jaksa uskoa, että kaikki kalalajit ovat yhdenvertaisen älykkäitä. En pidä sitä edes todennäköisenä, sillä se vaikuttaisi suorastaan poikkeamalta, kun vertaa maan pinnalla eläviin lajeihin.

Ja hauet nyt vaan on typeryksiä. Vai tunnustaako joku, että luulee ruokalusikkaa särjeksi?
“Tallella ikä eletty, sanotaan. Kokemuksia karttuu, monesta asiasta voi huokaisten sanoa: herrankiitos kun on tuokin temppu jo tehty.”
― Veikko Huovinen, Mikäpä tässä
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Eläinten oikeudet

#125

Viesti Lasse Candé »

Täytyy vielä kysyä, että mikä tarkalleen on se yhden henkilön johtopäätös saatavilla olevista tiedoista?

Kysyisin muuten, mistä tiedät hauen luulevan ruokalusikkaa nimenomaan särjeksi, mutta arvaan jo valmiiksi ettet tiedä, missä tapauksessa tuo on tietenkin vähän ongelmallisella tavalla johdatteleva kysymys. Kun vertasin jo edellä kissoihin ja koiriin, ei tunnu luontevalta päätellä tuosta lusikkaesimerkistä (varsinkaan ilman suhteuttamista aistihavaintojen laatuun) yhtikäs mitään hauen typeryydestä. Tarvitset aika paljon paremman esityksen hauen typeryyden demoamiseen, valitettavasti.

Mutta se johtopäätös kiinnostaisi siltikin...
Kuvake
MtJ
takapotkija
Viestit tässä aiheessa: 23
Viestit: 12792
Lauteille: Tammikuu 2006
Paikkakunta: Etelä-Savo

Eläinten oikeudet

#126

Viesti MtJ »

Niin, ne havainnot mitä nyt tuossa 37 vuoden aikana on tullut mitä itse olen aktiivisesti kalastanut elämässäni haukea, niin yksikään havainto hauesta ei ole ollut sellainen, että "onpas fiksu kala". Että ei se nyt ihan yhdestä lusikkauistimesta ole se vaikutelma syntynyt. Toki ruokalusikalla kalan pyytäminen kohdentaa sen pyynnin nimenomaan siihen haukeen, ei siihen muita saa tarttumaan. Minulla siis on ruokalusikassa koukut siinä lusikkapäässä.
“Tallella ikä eletty, sanotaan. Kokemuksia karttuu, monesta asiasta voi huokaisten sanoa: herrankiitos kun on tuokin temppu jo tehty.”
― Veikko Huovinen, Mikäpä tässä
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Eläinten oikeudet

#127

Viesti Lasse Candé »

Kun viittaat omaan kokemukseesi, täytyy kysyä millä kaikin tavoin olet tutkinut asiaa, osuuko se fiksuuden lisäksi myös kenties tekstin pääpointtiin (oma tulkintani pääväitteestä) kokemuksellisuudesta jne?

Esimerkiksi 37 vuotta kalan vetämistä ylös jorpakosta, kun ei liene kovin hyvä vastine tutkimuksille, jotka ovat käsitelleet noita itse kysymyksiä tai joista voi vetää valistuneita johtopäätöksiä. Eikä mitenkään erityisemmin vieläkään vakuuta argumentti, jossa kalan älykkyyttä tms päätellään siitä että se tarttuu johonkin syöttiin. Ihmisenkin voi kusettaa esim räjäyttämään miinan ja samalla itsensä.

Mutta kaikki tämä tietenkin riippuu siitä minkälaisia nämä sinun tutkimuksesi ovat olleet...
nipsuli
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 965
Lauteille: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Helsinki
Takalajit: HJJ, BJJ, modernisoitu shaolin kung fu, thainyrkkeily, escrima

Eläinten oikeudet

#128

Viesti nipsuli »

Melko surullista :(
Moni luonnoneläin joutuu väkivallan kohteeksi – Aikuisen pitäisi näyttää esimerkkiä lapselle
SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton eläinsuojeluneuvojilleen tekemän kyselyn mukaan lasten ja nuorten väkivaltainen käytös luonnoneläimiä kohtaan on lisääntynyt. Kyselyyn vastanneet raportoivat varsinkin siilien ja lintujen kiusaamisesta ja kiduttamisesta.
katar
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 2037
Lauteille: Tammikuu 2008
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Thainyrkkeily
Sivulajit: Potkunyrkkeily; nyrkkeily

Eläinten oikeudet

#129

Viesti katar »

Tää oli aika kamalaa luettavaa; näin Espanjassa. Ei ihan käsitä, miten voidaan toimia tällä lailla... :( https://yle.fi/uutiset/3-9696013
Frankly my dear, I don`t give a damn.
Atticora
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 11
Viestit: 1517
Lauteille: Heinäkuu 2013

Eläinten oikeudet

#130

Viesti Atticora »

Lasse Candé kirjoitti: Ennen kaikkea koko aihe on monimutkainen. Siihen nähden filosofin puheenvuoro on arvokas ja ansaitsisi kyllä metattoman käsittelyn. Ehkä.
Tämäpä tämä. Filosofin pääpointti meni keskustelussa ohi niin että viuhahti. Kysymys on tosiaan aika monimutkaisesta moraalisesta kysymyksestä, eikä siitä toimiiko joku tämän foorumin yksittäinen kalastaja rehtien kalastusperiaatteiden mukaan, onko hauki erityisen juntti kala, tms.
Minusta pointti oli siinä, että pidämme monien eläinten tarpeettoman julmaa kohtelua epätoivottavana ja tuomittavana. Jopa niin että yhteisö tuomitsee tällaisen käytöksen, mikäli se menee liiallisuuksiin. Ehkä kyse on defenssimekanimista - poikkeama tuntuu toisista yhteisön jäsenistä uhkaavalta.
Nähdäkseni tämä juontaa (paremman ilmauksen puuttuessa) empatiageeneistä: Ihmisillä ja monilla muilla eläimillä on taipumus kokea empatiaa. Filosofin pointti tässä lieni, että ihmisen kyky tuntea empatiaa ilmenee luontaisesti, kun tunnistamme vaikkapa jossain nisäkkäässä inhimillisiä piirteitä: kun se vaikkapa kärsii, me ymmärrämme, miltä siitä tuntuu. Kun tuo filosofi on antanut itsensä ymmärtää, että kalan kokema todellisuus ei välttämättä eroakaan niin paljon tästä, voi tietoisesti päättää miten suhtautuu asiaan.
Kuvake
MtJ
takapotkija
Viestit tässä aiheessa: 23
Viestit: 12792
Lauteille: Tammikuu 2006
Paikkakunta: Etelä-Savo

Eläinten oikeudet

#131

Viesti MtJ »

Itse nyt en vaan jaksa välittää yhden filosofin mielipiteistä. Kun tällainen mielipide yhtäkkiä julkaistaan, sen pitäisi olla totta, koska päätelmäketju on selvästi hyvä. Siinä on johtopäätös, joka asettaa olettamien pohjalle automaattisesti eettisen ja hyvän lopputuloksen.

Ei jatkoon.
“Tallella ikä eletty, sanotaan. Kokemuksia karttuu, monesta asiasta voi huokaisten sanoa: herrankiitos kun on tuokin temppu jo tehty.”
― Veikko Huovinen, Mikäpä tässä
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Eläinten oikeudet

#132

Viesti Lasse Candé »

Tuo helpottaa asennoitumista sinun ulosantiisi, että perustelut eivät kiinnosta ja esitys redusoidaan "yhden filosofin mielipiteeksi". Tämä yhdistettynä siihen, että leimaat lopputuloksen eettiseksi ja hyväksi ikäänkuin huonona asiana ja näytät väittävän että argumentit on väkisin väännetty siihen muotoon että niistä päätyy tähän eettiseen ja hyvään lopputulokseen.

Kaikkein oudoin kohta on tuo kun sanot "sen pitäisi olla totta, koska päätelmäketju on selvästi hyvä". Ensinnäkin mitä ihmettä on tämä tyhmyyttä korostava ja järkeä vähättelevä kulttuuri? Toisekseen tuossa ei ole niinkään kovin pitkistä päättelyketjuista edes kyse. Korostetaan muutamaa kalojen ominaisuutta ja laitetaan ne niiden valossa samalle viivalle muiden eläinten kanssa. Lähtödatat ja näistä yksi askel. Voiko edes puhua ketjusta?
Kuvake
MtJ
takapotkija
Viestit tässä aiheessa: 23
Viestit: 12792
Lauteille: Tammikuu 2006
Paikkakunta: Etelä-Savo

Eläinten oikeudet

#133

Viesti MtJ »

Kyseessä on yhden henkilön johtopäätös tutkimuksesta. Se ei vielä tee siitä universaalia totuutta, vaikka miten olisit samaa mieltä asiasta hänen kanssaan.
“Tallella ikä eletty, sanotaan. Kokemuksia karttuu, monesta asiasta voi huokaisten sanoa: herrankiitos kun on tuokin temppu jo tehty.”
― Veikko Huovinen, Mikäpä tässä
Atticora
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 11
Viestit: 1517
Lauteille: Heinäkuu 2013

Eläinten oikeudet

#134

Viesti Atticora »

Ei tarvitse olla samaa mieltä, eikä kyseessä ole universaali totuus, vaan henkilökohtainen moraalinen päätelmä. Kukaan ei ole kai muuta väittänytkään.

Tieteellisen tutkimuksen myötä kaloista vaan nyt löytyy pikkuhiljaa enemmän ja enemmän uusia ominaisuuksia. Samoja ominaisuuksia, kuin muista elävistä, joita ihmiset kohtelevat juuri näiden ominaisuuksien takia paljon arvokkaammin. Väite on a) faktaa.
tapsaattori
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 2463
Lauteille: Heinäkuu 2016
Etulaji: keppijumppa
Takalajit: bjj, vapaapaini, lukkopaini

Eläinten oikeudet

#135

Viesti tapsaattori »

No eikai kukaan nyt vakavissaan määrittele kalan älykkyyttä sen perusteella millaiseen syöttiin se tarttuu. Kaikki eläimet, ihmisetkin, voivat reagoida aistiärsykkeisiin epärationaalisesti eikä sillä ole mitään tekemistä älykkyyden kannalta.

Luomuruoan ja eläinten oikeuksien puolustajille suosittelisin nimenoman kalaa, koska melkein kaikista marketeista löytää kotimaista, vapaana elänyttä kalaa ihan kohtuuhintaan. Kuolintavasta kalalle aiheutunutta kärsimystä on vaikea arvioida, mutta kokonaisuutena tehotuotettu liha on huonompi vaihtoehto. Kokonaisuuteen voisi liittää vaikkapa hiilijalanjäljen, eläinten olot navetoissa ym., sademetsien tuhoamisen laidunmaan alta, antibioottirehut ja paljon muita nykykäsityksen mukaisia kauhistuksia. Särjestä saa muuten hyviä kalapullia eikä haittaa ruodot.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 82 kurkkijaa