Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Pohjoismaiden historiaa

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Risto R
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 15
Viestit: 3062
Lauteille: Toukokuu 2005
Paikkakunta: Joensuu

Viikinkisoturit

#166

Viesti Risto R »

Ihan pikainen veikkaus on tuon ajan todella tehokas kierrätystalous mitä tulee haarniskanpaloihin. Kypäriin vaadittava isokokoinen rautamötikkä oli kallis tuottaa. Kierrätystalous ei yltänyt samalla tavalla aseisiin ja niitä nähtiin haudoissa enemmän, koska niiden symboliarvo oli huomattavasti suurempi.
Joensuun historiallisen miekkailun seura
"I [sword] am Royal, enforce justice, propagate goodness and destroy evil." -Fiore dei Liberi, 1409

Liity etupotkijaksi!
Kuvake
Antti
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 68
Viestit: 2954
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia
Yhteystiedot:

Viikinkisoturit

#167

Viesti Antti »

Antti kirjoitti:
Tutkimuksessa on selvinnyt, että tyypillisesti viikinkikoristeluksi tulkitut geometriset kuviot viikinkien hautavaatteissa ovatkin arabiankielisiä kalligrafiamerkkejä. Niissä myös mainitaan nimeltä muslimien Jumala, Allah.
Tämä on kiinnostavaa, mutta jutussa ei oikein käy ilmi, miten tämä on tutkimuksessa selvinnyt
Syy näyttäisi olevan, että se ei ole ylipäänsä selvinnyt: sen lisäksi, että oletettu kirjoitus on peilikuva, on koko haa-osa ektrapoloitu alkuperäiseen kuvioon. Juttu vaikuttaa vahvasti huuhaalta. (Viking Age Tablet Weaving: Kufic or Not?.)
Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi), Zotero-profiili (julkaisuja)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 29
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Viikinkisoturit

#168

Viesti Andy »

Käsittääkseni kypärä on se kaikkein tärkein panssari, joka kannattaa miekkamittelössä laittaa ensimmäisenä. Ainakin erilaisilla Euroopan heimoarmeijoilla oli yleensä pikemmin vain kypärä eikä rintapanssaria kuin toisin päin. Rintapanssarin puutetta kun voi korvata kilvellä. Jos vielä operoidaan vesillä, niin kypärä lienee aika paljon helpompi riisua ennen yllättävää uimareissua kuin rintapanssari.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 68
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Viikinkisoturit

#169

Viesti Kari Aittomäki »

Kypärä kyllä todentotta on tärkeä osa varustusta ja harvat löydöt siten mysteeri. Kaukaa haettu selittely vois olla reimuuden esittely seitkytluvun NHL-sällien tyyliin. Viikingit kun tosiaan väitetysti suhtautu taistelussa kaatumiseen ikäänkuin pääsylippuna Valhallaan.
En usko itsekään mutta joku syy tuohon vähäiseen löytömäärään on.

Sensijaan tuo viikinkien peseytyminen ja ulkonäöstä huolehtiminen vastaa kyllä mielikuvaani kyseisistä herroista. Jotenkin tuntuu ettei ulkonäköön viittaavia laatusana-nimiä jaella turhaan. Ehkäpä pitkät reissut opettivat hygienian merkityksen, jokireitillä peseytyminen oli lie helppoa ja virkistävää.
Myös käyttöesineitten estetiikka on senverran komiaa että eiköhän se kantanut ihan ulkoasuun saakka.
Sitäpaitti, olen törmännyt tiedonjyväseen jossa väitettiin Bengtssonin Perhos-Olavin osittain perustuvan aitoon Finnvedenin pomomieheen.

Antille kiitos tosta ver-rat-tain raskaslukuisesta kommenttiartikkelista. Ja suora kysymys: Kysyin aiemmin vendeistä. Osaatko kertoa luotettavaa lähdettä näitten veikkojen elämäntapoihin ja sijaintiin, löytämäni tiedot ovat ylimalkaisia.
Kiitos etukäteen.
Kuvake
Antti
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 68
Viestit: 2954
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia
Yhteystiedot:

Viikinkisoturit

#170

Viesti Antti »

Kari Aittomäki kirjoitti:Antille kiitos tosta ver-rat-tain raskaslukuisesta kommenttiartikkelista. Ja suora kysymys: Kysyin aiemmin vendeistä. Osaatko kertoa luotettavaa lähdettä näitten veikkojen elämäntapoihin ja sijaintiin, löytämäni tiedot ovat ylimalkaisia.
Kiitos etukäteen.
Hmm, vendeistä ei kai ole mahdollista sanoa mitään ylimalkaista tarkempaa. En siis osaa varsinaisesti auttaa. Joka tapauksessa Saxo Grammaticus on muistaakseni täälläkin mainittu, ja hänen vendikäsityksiään käsittelevät ainakin Kurt Jensen, 2002, "The blue Baltic border of Denmark in the High Middle Ages: Danes, Wends and Saxo Grammaticus" (teoksessa Medieval Frontiers: Concepts and Practices) ja Niels Holmqvist-Larsen, 2004, "Saxo: on the peoples beyond the Baltic Sea" (teoksessa Saxo and the Baltic Region: A Symposium).

...

Jos muuten Birkan naispuolinen viikinkisoturipäällikkö vielä kiinnostaa, niin suosittelen lukemaan tämän: Fedir Androshchuk: Female Viking Revisited.. Keskeinen huomio liittyy luiden tiettyihin hautoihin yhdistämisen ongelmaan, minkä osalta on mielenkiintoista, että asian toteaa toisessa yhteydessä jopa yksi nyt sensaationa uutisoidun tutkimuksen tekijöistä.
Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi), Zotero-profiili (julkaisuja)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)
Oar
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 40
Viestit: 555
Lauteille: Huhtikuu 2011

Viikinkisoturit

#171

Viesti Oar »

Antti kirjoitti: Jos muuten Birkan naispuolinen viikinkisoturipäällikkö vielä kiinnostaa, niin suosittelen lukemaan tämän: Fedir Androshchuk: Female Viking Revisited.. Keskeinen huomio liittyy luiden tiettyihin hautoihin yhdistämisen ongelmaan, minkä osalta on mielenkiintoista, että asian toteaa toisessa yhteydessä jopa yksi nyt sensaationa uutisoidun tutkimuksen tekijöistä.
Koko Birkan tapaus ja siitä uutisointi oli kyllä aika absurdia. Faktoilla ja hyvällä tieteellä ei ollut asian kanssa mitään tekemistä.

Yhtenä esimerkkinä vaikka se että kyseisessä alkuperäisessä paperissa arkeologi kritisoi sitä että ennen kuin luuranko todettiin naiseksi, oli yleisesti hyväksyttyä että kyseessä oli soturihauta ja luuranko oli viikinkipäällikkö jne., vaikka (arkeologin mukaan) johtopäätökset olivat hätäisiä eivätkä juurikaan tuettuja, ja haudan esineistöä voi tulkita monella tapaa.

Ja sitten järjettömästi kyseinen arkeologi tekee saman virheen, oletettavasti jonkinlaisena outona kostona siitä että vanhat olettamukset olivat hataralla pohjalla ("koska muut, niin minäkin"). Kitkattomasti siirrytään "ei ollut eikä ole mitään syytä olettaa että asia X ja Y tarkoittavat asiaa Z" argumentista argumenttiin "asia X ja Y tarkoittavat asiaa Z." Ja sanamuodot eivät osoita mitään epävarmuutta, esim. kyseisestä luurangosta puhutaan kokoajan "the female viking warrior..." "she was a leader..." jne., vaikka juuri päästiin kritisoimasta muita jotka tekivät saman virheen.

Myös se että haudasta (eli pussukasta joka oletettavasti sisältää haudan luut) löytyi kolme reisiluuta ohitettiin kokonaan yhdellä lauseella. "Löydettiin kolme reisiluuta, mutta jätettiin kolmas huomioimatta." Millä perusteella? Ja mitä se tarkoittaa tutkimuksen kannalta että satunnaisia luita päätyy mukaan? Koko juttu painetaan villasella. Antin linkistä, tärkeä ja relevantti kohta:
The problem at Birka arises from the management of the material; the contexts of
some of the finds have become mixed up…During the present analysis, it became
clear that the osseous material and the contextual information given on the box or bag did not always match the data published by Arbman (Kjellström 2012); there are bags of bones tagged with grave numbers that do not exist elsewhere. In other cases, there are unburnt bones in bags from graves documented and registered according
to Arbman as “cremations” and bags which include the bones of several individuals
while being documented as the grave of one person. Another interesting (and possibly controversial) find was a grave where the preserved bones do fit the original nineteenth century drawings and descriptions. This is a chamber grave furnished with fine armour and sacrificed horses. Nevertheless, three different osteological examinations all found that the individual was a woman. Whether these are not the correct bones for this grave or whether it opens up reinterpretations of weapon graves in Birka, it is too early to say. Although not all Birka graves suffer from this uncertainty, it was decided not to associate the skeletons to specific graves. Instead, the skeletal collection is dealt with
simply as “the people buried at Birka”.
Toisin sanoen, agenda näkyi erittäin vahvasti, ja agenda ei valitettavasti ollut mahdollisimman totuudenmukaisen selvityksen teko uudesta löydöksestä.
tom lindblom
nilkkaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 27
Lauteille: Marraskuu 2007

Viikinkisoturit

#172

Viesti tom lindblom »

Yksi näkemys Suomesta viikinkiaikana

https://mjolnir.fi/?p=183
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 29
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Viikinkisoturit

#173

Viesti Andy »

Jaa että Suomen kuninkaat...
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
MikaM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 32
Viestit: 5292
Lauteille: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Naantali
Etulaji: Jumppa

Viikinkisoturit

#174

Viesti MikaM »

Niinno, saagoistahan tuossa puhutaan. Taruja ja legendoja.
“Maamiinat kioskeihin”
RadioRock
Kuvake
Timpa
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 40
Viestit: 1347
Lauteille: Maaliskuu 2012

Pohjoismaiden historiaa

#175

Viesti Timpa »

Luin äsken Suomen Kronikan, joka oli kirjoitettu 1600-luvulla (tuntematon kirjoittaja), ja joka kuvaa Suomen tapahtumia noin 400-800 luvuilla.
Laitan tähän pari sitaattia:

"Tuohon aikaan oli Hadingin sotajoukoissa kuuluisa nyrkkitaistelija Arngrim, mutta hänenkään urhoollisuutensa ei auttanut tanskalaisia selviämään suomalaisista."

"Tällä teolla hän (Tanskan kuningas Gram) lisäsi mainettaan, jonka hän oli aiemmin saavuttanut nujertamalla 17 nyrkkitaistelijaa."

Jäi mietityttämään, millainen on nyrkkitaistelijan toimenkuva? Onko hänellä jotkin paksut nahkahanskat, vai jokin nyrkkiraudan esiaste? jne. Kertokoon ken tietää.

Baarissa kun suttura kysyy, minkä aselajin miehiä siellä armeijassa olet, olisi miehekästä vastata "Nyrkkitaistelija".
Ja vakavemmin ajateltuna on aika touhua käydä nyrkeillä taistelua elämästä ja kuolemasta.

Tätä sivuten laitan tähän yhden vanhan videoni. Jos Suomessa saa myydä lapsille muovisia nyrkkirautoja, niin kai tämäkin on sallittu? Pehmoosta kummia kuitenkin:



Ylipotkija: Otsikko muokattu pyynnöstä keskustelua kuvaavammaksi.
Ei hää oo mikään "helevetin idiootti". Hää on Elvis.
Sliipparit/Viemäri TV
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 68
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Aselaji: nyrkkitaistelija

#176

Viesti Kari Aittomäki »

Suomen kronikka.. kuulostaa mielenkiintoisalta.
Totuuspohja luultavimmin romantiikkaa, mutta ainahan ne tarinat johonkin pohjautuu.
Nyrkkitaistelijasta tulee sellasia kaksintaistelu-värinöitä.
Vaikka olen kyllä lukenut kuvauksia sotatyöhän määrätyistä atleeteista jotka turvautuivat osaamiinsa ja heittelivät ja löivät kohtaamiaan vihuja.
Mika Waltarikin jenkaa lainaa.

Tuo lyöntivahvistin on rok.
Muovisenakin varsin ikävänoloinen tällitehostin.
Vois olla aika hyvä peli, vois vedellä pelkäämättä että naama pahoin hajoaa.

Mulla oli aikoinaan seitsentoistiaana nyrkkirauta mutta pistin pois, liikaa roiviota.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 29
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Aselaji: nyrkkitaistelija

#177

Viesti Andy »

Ensinnäkin tuo Suomen Kronikkahan ei ole missään nimessä vakavastiotettavaa historiankirjoitusta edes 1600-luvun mittapuulla, eikä tapahtumilla luultavasti ole mitään totuuspohjaa rautakaudelta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_kronikka

Lähtisin siis etsimään tuolle nyrkkitaistelijalle selitystä pikemmin 1670-luvun kuin 400-luvun yhteiskunnasta. Veikkaisin että kyseessä on ajatus kilpanyrkkeilijästä. Nyrkkeilyhän oli tuolloin ainakin Englannissa jo ihan yleinen kansanhuvi ja Ruotsilla sinne tiiviit kauppasuhteet. On täysin mahdollista, että kirjailija on jopa itse nähnyt nyrkkeilyotteluita.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Antti
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 68
Viestit: 2954
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia
Yhteystiedot:

Aselaji: nyrkkitaistelija

#178

Viesti Antti »

Timpa kirjoitti: tammi 27, 2019, 01.24 Luin äsken Suomen Kronikan, joka oli kirjoitettu 1600-luvulla (tuntematon kirjoittaja), ja joka kuvaa Suomen tapahtumia noin 400-800 luvuilla.
Laitan tähän pari sitaattia:

"Tuohon aikaan oli Hadingin sotajoukoissa kuuluisa nyrkkitaistelija Arngrim, mutta hänenkään urhoollisuutensa ei auttanut tanskalaisia selviämään suomalaisista."

"Tällä teolla hän (Tanskan kuningas Gram) lisäsi mainettaan, jonka hän oli aiemmin saavuttanut nujertamalla 17 nyrkkitaistelijaa."

Jäi mietityttämään, millainen on nyrkkitaistelijan toimenkuva? Onko hänellä jotkin paksut nahkahanskat, vai jokin nyrkkiraudan esiaste? jne.
Tässä sitaatit alkukielisessä muodossaan:
Erat illo tempore in exercitu Hadingi pugil insignis Argigrimus, sed hujus fortitudo Danis adversus Finnos non profuit.
Qvo facto gloriam [Gramus Daniæ rex], qvam XVII. pugilum cæde antea pepererat, auxit.
Alkukielinen sana pugil on latinalais-suomalaisissa sanakirjoissa (viimeisintä eli Pitkärantaa lukuun ottamatta) perinteisesti käännetty "nyrkkitaistelijaksi", jonka merkitys ei oleellisesti eroa uudissanasta "nyrkkeilijä". Luulisin, että sana on tässä yhteydessä peräisin Saxo Grammaticukselta ja ymmärrettävä siis keskiaikaisemmassa merkityksessä esitaistelijana tai vastaavana, siis järjestetyn kaksintaistelun osanottajana tai sellaiseen käytettynä henkilönä eikä niinkään kilpanyrkkeilijänä.
Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi), Zotero-profiili (julkaisuja)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 68
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Aselaji: nyrkkitaistelija

#179

Viesti Kari Aittomäki »

Voi peijakas.

Ei siis taida pitää paikkaansa se varma tieto, että Troijasta taisteltiin Kiskon Toijassa ja että Akilleus & Odysseus oli paanareita?
Joka jälkimmäinen eksy pahasti tuhansiin järviin ja kohtas kaikenlaisia haaralaukkaajia. Löysi sitte takasi himaan koska pimeä riihioppi oli hallussa.

Eikö voi luottaa enää edes ydinvoimainsinööriin!

https://fi.wikipedia.org/wiki/Felice_Vinci
Kuvake
Timpa
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 40
Viestit: 1347
Lauteille: Maaliskuu 2012

Aselaji: nyrkkitaistelija

#180

Viesti Timpa »

Wettenhovi-Aspaa kunnioittaen :) (jonka tuotantoa muuten omistan kaksi kirjaa)
Tuollaisesta Vinskistä en ole kuullutkaan.
Suomen Kronikan esittelemiä Suomen kuninkaita ei tietenkään tiede tunnusta. Toisaalta kysehän ei tokikaan ole mistään Windsorien kaltaisesta hallitsijasuvusta, vaan voi olla joku turkkeihin puettu nokinaama jonka sukukunta on heilunut näillä main maineikkaimpina jätkinä.

Näitä tieteen kieltämiä kirjoituksia luen kuitenkin aina mielenkiinnolla, koska ne silti kertovat ajastaan aina jotain. Esimerkiksi Nyrkkitaistelija -maininnat kertovat, että nyrkkisankareita on kunnioitettu läpi vuosisatojen. Vaikka "nyrkkitaistelijan" todellisesta olemuksesta onkin vaikea mitään eksaktia sanoa.
Ei hää oo mikään "helevetin idiootti". Hää on Elvis.
Sliipparit/Viemäri TV
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 76 kurkkijaa