Nyt voit liittyä etupotkijaksi näppärästi ja nopeasti PayPalin kautta tästä linkistä. Tukemalla Potkua pidät sivustoa pystyssä. :)

Kuva

Huonekasvit

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 89245
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 844 kertaa
Tykätty: 288 kertaa
Viesti:

Huonekasvit

#1

Viesti Mika » touko 11, 2018, 12.53

Lapsuudenkodissani on aina ollut ja on edelleen paljon huonekasveja. Varmaan sitä kautta olen oppinut tykkäämään niistä. Kiitän äitiäni huomenna äitienpäivänä myös tästä. :)

Kissat ovat kivoja elukoita, mutta ne ja kasvit eivät sovi parhaalla mahdollisella tavalla yhteen. Monet kasvit ovat kissoille myrkyllisiä, ja monia muita kasveja kissat järsivät innolla. Suuren osan aikuiselämästäni olen viettänyt kissojen kanssa. Kissattomuudesta olenkin aina todennut, että parasta siinä on se, kun voi leikkiä hortonomia.

Noin vuoden verran olen perehtynyt huonekasveihin aika innokkaasti. Useita satoja tunteja olen lukenut kaikenlaista Interwebseistä, usein samoja lähteitä uudelleen ja uudelleen, koska puusilmänä opin joitakin asioita hitaasti. Mutta sittenpä opin ja muistan.

Eilen askartelin kasviterraarion. Nämäkin termit elävät ja vaihtelevat, mutta oikeastaan haluaisin kutsua tuota kasvihuoneeksi akvaariossa. Ostin edellisiltana käytetyn ja hyväkuntoisen sekä silmääni miellyttävän 120-litraisen akvaarion, jossa on kaksi loisteputkea, 50 eurolla. Loisteputket vaihtanen kasvivaloihin joskus syssymmällä, jos löydän oikeankokoiset ja -hintaiset jostakin. Vinkkejä ottaisin mielelläni vastaan jo nyt. :)

Suurin osa kasveistani on paksulehtisiä, mikä on tietenkin aloittelijan merkki. Aloittelija minä olenkin.

Muutama kasvi on siirtynyt autuaimmille kukintamaille. Orkideoilla rohkeasti aloittelin vähän yli vuosi sitten. Ne kaikki kolme ovat jo historiaa. Kaikkeni tein. Ehkä kokeilen joskus uudelleen. Banaanipuu otti nokkiinsa mullan vaihtamisesta. Siihen jäi taimi, mutta huomasin siinä tuholaisia. Koska banaanipuu on muutenkin aika haastava tällaiselle aloittelijalle, siirsin sen toissapäivänä biojätteeseen. Muutama muukin on kohdannut kohtalonsa. Monet ovat vielä elossa, vaikka yksikään näistä ei ole ollut täällä vuottakaan lukuun ottamatta reunustraakkipuuta ja viirivehkaa, joista ensimmäisen sain Nuorikolta ja toisen äidiltäni pari kolme vuotta sitten. Täällä asuvat mainittujen lisäksi silkkimaija, jukkapalmu, sirovuoripalmu, palmuvehka, kanariantaatelipalmu, kaksi erilaista tuoksutraakkipuuta, täplämaija, kultaköynnös, värinokkonen (joka oli sata vuotta sitten rahvaan kasvi Suomessa. :D ), kolme ruokotraakkipuuta (mullassa), juurakkovehka eli alokasia, kirjojuoru, kultapalmu, kevätkaktus, jouluruusu, peikonlehti sekä pari pistokasta. Tuossa kasvihuoneessa eli akvaariossa lymyilevät unelma, hienohelma, viheradiantumi, sulkasaniainen ja neljä eriväristä pitsilehteä. Lisään kuvia.
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia nähdäksesi tämän viestin liitetiedostoja. Ole hyvä ja rekisteröidy tai kirjaudu sisään.
Potkulaiset jotka tykkäävät kirjoittajan Mika viestistä (yhteensä 2):
flammeekatar
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!


Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 89245
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 844 kertaa
Tykätty: 288 kertaa
Viesti:

Huonekasvit

#2

Viesti Mika » touko 11, 2018, 13.00

Sitten näkisin oikein mielelläni kuvia teidän kasveistanne, ja korva höröllä kuulisin kokemuksistanne. :)

Jotenkin minulla on sellainen näppituntuma, että monitaituri [mention]AlexMachine[/mention] tietää huonekasveistakin jotakin.

Minulla on myös kysymys. Huonekasveja salaojitetaan yleisesti. Tämä tapahtuu esimerkiksi niin, että ruukun pohjalle laitetaan ensin ruukkusoraa ja sen päälle multaa. Koska ylikastelu on yleisin tapa tappaa kasvit, salaoja antaa vähän anteeksi. Mutta. Pari lähdettä Internetzeissä on sitä mieltä, että kapillariteetin takia moinen on turhaa. Minä maallikkona olisin vähän eri mieltä, sillä näkisin ruukkusoran johtavan vettä huonommin kuin mullan. Mikä on totuus?

Yksi lähde
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

tapsaattori
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 862
Lauteille: Heinäkuu 2016
Etulaji: keppijumppa
Takalajit: bjj, vapaapaini, lukkopaini
Tykännyt: 25 kertaa
Tykätty: 46 kertaa

Huonekasvit

#3

Viesti tapsaattori » touko 11, 2018, 13.46

Valistunut arvaus on, että se ruukkusora on siitä hyvä, ettei kasvin juuret lillu vedessä. Kapillaari-ilmiö on tosiasia, mutta toi sora vois olla silti hyvä. Soraan ei vesi jää viipyilemään. Täytyy huomata, että toi veden nousu riippuu myös kosteusoloista, mitkä on soran yläpuolella. Joten se vois hyvinkin tasoittaa kosteusoloja.

Teoreetikon pohdiskelua. Mulla itelläni kaktuksetkin kuolee (ei kosteuteen).
Potkulaiset jotka tykkäävät kirjoittajan tapsaattori viestistä:
Mika

Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 5562
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima
Tykännyt: 133 kertaa
Tykätty: 222 kertaa

Huonekasvit

#4

Viesti AlexMachine » touko 11, 2018, 14.15

Käytän soraa aina ruukkukasveissa. Kokemuksen opettamana toimii. Varsinkin tosiaan kasveilla jotka eivät halua liikaa vettä tai usein kastelua. Kasveista riippuen sekoitan myös hienoa hiekkaa multaan. 10-30% lisäämään mullan läpäisevyyttä ja vähentämään ravintoa liian vahvassa mullassa. Lisäksi ruukku jossa on soraa pohjalla on huomattavasti helpompi istuttaa uuteen isompaan jos tarvii. Juuret eivät ole kiinni pohjassa yleensä ja kasvi ja mullat tulee ruukusta paljon helpommin ulos.
Potkulaiset jotka tykkäävät kirjoittajan AlexMachine viestistä:
Mika
People are what they do, not what they say, not what they think, not what they pretend to be.

Kuvake
katar
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 1243
Lauteille: Tammikuu 2008
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 142 kertaa
Tykätty: 16 kertaa

Huonekasvit

#5

Viesti katar » heinä 13, 2018, 13.27

Herätelläänpäs tätäkin ketjua henkiin.
Itsellä on joitain huonekasveja, keittiössä on vanhasta työpaikasta "pöllimäni" (kasvinhuoltaja antoi alun siitä) peikonlehti, josta pelkään, että se kasvaa niin isoksi, ettei enää mahdu meidän pieneen kaksioon; nyt se on noin metrin mittainen (ruukun mitta mukana). Lisäksi keittiössä on löytynyt ruusu, yks känninen äijä pudotti sen bussissa lattialle ja mä huomasin pois jäädessäni sen ja poimin mukaan ( :D ). Makkarissa on ikeasta lucky bamboo ja olkkarissa on kummitädiltä "pöllitty" isoposliinikukka ja äidin :heart: antama joulukaktus (joka nimestään huolimatta kukkii vähän miten sattuu).
Itse en käytä soraa ruukun pohjalla, vaan vanhoista ruukuista pieniä paloja. Ja noista pöllityistä, isäni väitti aikoinaan, että varastetut kukat/huonekasvit menestyy parhaiten. Isällä oli mummiltaan pihistetty alku gardeniasta ja se kukki kuin sekopää, läpi vuoden ja vaikka olisi ollut välillä ylikuiva ja vaikka mitä, niin silti vaan puski kukkaa. Upea kasvi, sen haluaisin itselleni vielä.
Bonsain ostin joskus hulluilta päiviltä, mutta se ei viihtynyt. Se olisi pitänyt kuulemma vaihtaa toisenlaiseen ruukkuun, se oli neliskanttisessa ja savisessa kipossa, mutta se jäi, ja se sitten kuupahti. Kodinonnen tapan joka kerta, kun sen hankin; joko se hukkuu veteen ja homehtuu tai sitten se ei saa tarpeeksi vettä. :o Muratti ois kiva, tosin sanonnan mukaan rakkaus lentää ulos, kun tuot muratin sisään. Mistä lie moinen tulee...
Niin kaktuksia on ollut, samoin limoviikuna, joka suuttui, kun muutin Oulunkylästä Manskulle ja tiputti kaikki lehdet ja kuivui sitten kasaan.
Sama muuten äidillä aikanaan, hän asui Oulunkylässä, muutti Pakilaan, jolloin upea, läpi vuoden kukkia puskeva noin 1,5 metrinen kiinanruusu närkästyi eikä kukkinut enää. Siitä otetut pistokkaat kyllä kukkivat.
Frankly my dear, I don`t give a damn.

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 89245
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 844 kertaa
Tykätty: 288 kertaa
Viesti:

Huonekasvit

#6

Viesti Mika » heinä 13, 2018, 16.55

Jep, niinhän sitä sanotaan — tai nin kutsuttu vanha kansa sanoi — että pistokkaat pitää varastaa. Toinen yhtä looginen vanhan kansan tokaisu on, ettei pistokkaista saa kiittää. :D Tuota sanontaa muratista en ollut kuullut.

Taikausko on panikoimista tilanteessa, jota ei voi hallita. Huonekasvien kasvattamisesta tiedetään nykyään paljon enemmän kuin aiemmin. Muuttujia on useita, mutta itse olen lähestynyt tätä harrastusta ahkerasti lukemalla sekä kokeneiden harrastajien että ammattilaisten kokemuksia. Tietomäärä karttuu koko ajan.

Katar, hyvältä kuulostaa. 🙂

Kasvistoni kasvoi viime viikolla kultaköynnöksellä (N' joy) ja menninkäisenlehdellä (Monstera adansonii). Lisään kuvia ensi viikolla.

Kasvit tuottavat silmäniloa ja virkistävät mieltä. 🙂
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
Pyrkele
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 1724
Lauteille: Huhtikuu 2006
Paikkakunta: Rovaniemi
Etulaji: Tai shin mun
Sivulajit: Pena
Takalajit: Mave
Tykännyt: 2 kertaa
Tykätty: 12 kertaa

Huonekasvit

#7

Viesti Pyrkele » heinä 15, 2018, 11.54

Jaa. Pittääpä itekki.
Meillä on joku mummiltani tuparilahjaksi saatu komerokukka sekä jukkapalmu noin isoimpina. Näiden lisäksi on muutama kahvi, jotka me juuri keväällä jaettiin useampaan ruukkuun. Aikanaan oli aiemmassa asunnossa pari hamppua (kuitu) ikkunalaudalla, kun sattu olemaan kuorimattomia siemeniä keittiössä. Yksivuotisina ne olivat toki vain yhden kesän. Hienojahan nuo ovat. Vois harkita uudestaankin.
Nykyään on tullut huonekasveja laitettua lähinnä hedelmien siemenistä, eikä niitäkään monta. Valitettavasti yhden sitruunan tapoin keväällä liikakastelulla. Harmi.
Myös pari habaneroa on. Ne olivat pari vuotta samassa ruukussa ja nyt keväällä erotin ne siinä toivossa että molemmat kukkisivat. Valitettavasti vain se isompi tuntuu kukkivan tänäkin vuonna. On kuitenkin se pienempi ottanut sen jälkeen hiukan kasvupyrähdystä.

Haluaisin laittaa kiiviä ja passionhedelmää kasvamaan, mutta valitettavasti ne kasvaa sen verran nopeasti kohtalaisen isoiksi, ettei ne oikein mahtuisi meille. Niinpä en ole laittanut.
Kahveihin oli tarkotus panostaa tässä lähiaikoina. Meinasimma heittää jukat pois ja tilalle kahvi tai kaks. Periaatteessa niistä kuulemma voisi saada joskus jopa pavun tai kaksi.
Maapähkinää myös meinasin kokkeilla. Harmi ettei meiltä oikein saa kuorimatonta kaupoista, kun kuoritut on ilmeisesti huonoja itämään tai tautiarkoja.
"Homoläppä on parasta. Ja tissit"
-Pyry Parviainen; Kulttuurivaikuttaja ja älykkö.

Meidät löytää myös instasta https://www.instagram.com/taishinmun/

Kuvake
Pyrkele
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 1724
Lauteille: Huhtikuu 2006
Paikkakunta: Rovaniemi
Etulaji: Tai shin mun
Sivulajit: Pena
Takalajit: Mave
Tykännyt: 2 kertaa
Tykätty: 12 kertaa

Huonekasvit

#8

Viesti Pyrkele » heinä 18, 2018, 10.30

Ainii.
Se on jäänyt vähän harmittamaan että joulun alla oli Prismassa myynnissä pieniä teepensaita. En tajunnu silloin ostaa ja nyt harmittaa, kun ei ole ollu jälkeenpäin. Eikä niitä oikein netistäkään löydä.
"Homoläppä on parasta. Ja tissit"
-Pyry Parviainen; Kulttuurivaikuttaja ja älykkö.

Meidät löytää myös instasta https://www.instagram.com/taishinmun/

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 89245
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 844 kertaa
Tykätty: 288 kertaa
Viesti:

Huonekasvit

#9

Viesti Mika » heinä 20, 2018, 15.46

Hyötykasveista en tiedä juuri mitään, mutta lukemani mukaan osa niistä kasvaa nopeasti ja paljon, kun taas osan idättämisessäkin voi olla pulmansa. Sen verran tuosta Pyrkeleen viestistä innostuin, että varmaan ensi keväänä testaan kepillä jäätä jonkin hyötykasvin kanssa. :seedling: :sunflower:

Komerokukka olikin uusi nimi. Se on näköjään palmuvehka. :D Ymmärrän nimen, sillä se on sitkeistä sitkein sissi, jota on todistetusti kasvatettu kuukausia pimeässä komerossa.

Kiinnostus huonekasveja kohtaan on kasvanut räjähdysmäisesti ympäri maailman ihan viime vuosina. Yle julkaisi muutama tunti sitten artikkelin aiheesta. Tuo mainittu Huonekasvit-ryhmä on ihan hyödyllinen, ja siinä on nyt liki 30 000 jäsentä (ja se on se ainoa syy, miksi olen vuosien jälkeen taas seikkaillut Facebookissa).

https://yle.fi/uutiset/3-10310459
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 13270
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola
Tykännyt: 93 kertaa
Tykätty: 340 kertaa

Huonekasvit

#10

Viesti Kari Aittomäki » heinä 21, 2018, 02.12

Pitäskö yrittää kiinnostua, sanovat että on koukuttava juttu?

Mulla oli aikanaan joku pistokkaasta kasvatettu jokin, pidin sitä ikkunalaudalla/pyöreällä pikkupöydällä. Jossapöydällä oli myös mustanharmaa höyhen, Venäjällä ammuttu ysimillinen luoti ja vanhakaunis pistooli.
Harrastin tuolloin asetelmia kaikenlaisia.

En innostunut tuolloin mutta nyt saattaisin ehkä.

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 89245
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 844 kertaa
Tykätty: 288 kertaa
Viesti:

Huonekasvit

#11

Viesti Mika » heinä 21, 2018, 10.15

Lisään pari kuvaa. Ensimmäisessä on Echeveria agavoides eli kuultomehiruusuke, toisessa on sulkasaniainen ja kultaköynnös, ja kolmannessa näkyy Monstera adansonii, jolle ei ole vielä(kään) julkistettu suomenkielistä nimeä.

ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
Pyrkele
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 1724
Lauteille: Huhtikuu 2006
Paikkakunta: Rovaniemi
Etulaji: Tai shin mun
Sivulajit: Pena
Takalajit: Mave
Tykännyt: 2 kertaa
Tykätty: 12 kertaa

Huonekasvit

#12

Viesti Pyrkele » heinä 21, 2018, 11.10

Mika kirjoitti:
heinä 20, 2018, 15.46
Hyötykasveista en tiedä juuri mitään, mutta lukemani mukaan osa niistä kasvaa nopeasti ja paljon, kun taas osan idättämisessäkin voi olla pulmansa. Sen verran tuosta Pyrkeleen viestistä innostuin, että varmaan ensi keväänä testaan kepillä jäätä jonkin hyötykasvin kanssa. :seedling: :sunflower:
Jos kiinnostaa nopeasti kasvava komea köynnös, on kiivi kohtalaisen helppo idättää. Muistaakseni myös passionhedelmä nousee näppärästi.
Tokko niitä helpolla saa hedelmää tekeen, mutta ajatus on hauska ja kasvit hienoja.
Tietenki perinteiset appelsiinit ja mandariinit on kans ihan hauskoja. Hitaastihan ne kasvaa, mutta ite tykkään ulkonäöstä.
"Homoläppä on parasta. Ja tissit"
-Pyry Parviainen; Kulttuurivaikuttaja ja älykkö.

Meidät löytää myös instasta https://www.instagram.com/taishinmun/

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 89245
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 844 kertaa
Tykätty: 288 kertaa
Viesti:

Huonekasvit

#13

Viesti Mika » heinä 21, 2018, 13.00

Katsotaan mitä arvon kokeiltavaksi joskus. :)

Joka tapauksessa on niin, että tämä ketju jos mikä kaipaa kuvia. Onhan se ihan kiva, että luettelette niitä kasvejanne, mutta olisihan se nyt AIVAN eri asia, jos liittäisitte niistä myös kuvia tänne. Toimikaa!

Jatkan kuvilla. Tässä on menninkäisenlehti eli Monstera obliqua. Sellaista ei ole kenelläkään kotonaan, mutta sekaannusten takia sillä on suomalainen nimi ja sitä mukamas myydään ympäri maailman. Oikeasti silloin on kyse Monstera adansoniista.

ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

nipsuli
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 891
Lauteille: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Helsinki
Takalajit: HJJ, BJJ, modernisoitu shaolin kung fu, thainyrkkeily, escrima
Tykännyt: 0
Tykätty: 3 kertaa

Huonekasvit

#14

Viesti nipsuli » heinä 21, 2018, 20.49

Mika kirjoitti:
heinä 21, 2018, 13.00
Joka tapauksessa on niin, että tämä ketju jos mikä kaipaa kuvia. Onhan se ihan kiva, että luettelette niitä kasvejanne, mutta olisihan se nyt AIVAN eri asia, jos liittäisitte niistä myös kuvia tänne. Toimikaa!
Mun kasvit on niin huonokuntoisia karahkoita, että ei niistä kehtaa laittaa kuvia :D Pitäisi ehkä myös opetella hoitamaan niitä paremmin. Juuri ja juuri pysyvät hengissä. Mutta tuolta kasvihyllystä löytyy siis isoposliinikukka, yönkuningatar, kahvipensas, sitruuna sekä minikokoinen phalaenopsis. Vaniljaköynnös oli vielä kevättalvella, mutta se jostakin syystä päätti useamman vuoden jälkeen kupsahtaa. Muita ei voi juuri pitää, kun kissat saattavat käydä välillä harventamassa...

Kuvake
Pyrkele
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 1724
Lauteille: Huhtikuu 2006
Paikkakunta: Rovaniemi
Etulaji: Tai shin mun
Sivulajit: Pena
Takalajit: Mave
Tykännyt: 2 kertaa
Tykätty: 12 kertaa

Huonekasvit

#15

Viesti Pyrkele » heinä 22, 2018, 19.25

IMG_1538.JPG
tässäpä kuva habaneroista ja parista kahvista. Valo ei ole kaksinen, mutta tässsä näkee hyvin tuon chilin korkeuden. Tuo isompi siis aina kesäksi kasvattaa tuollaiset kukkavarret kattoon asti ja syksyllä ne kuihtuu. Toivottavasti selviää taas ensi talvesta
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia nähdäksesi tämän viestin liitetiedostoja. Ole hyvä ja rekisteröidy tai kirjaudu sisään.
Potkulaiset jotka tykkäävät kirjoittajan Pyrkele viestistä:
Mika
"Homoläppä on parasta. Ja tissit"
-Pyry Parviainen; Kulttuurivaikuttaja ja älykkö.

Meidät löytää myös instasta https://www.instagram.com/taishinmun/


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Kari Mäki-Kuutti ja 4 kurkkijaa