Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Wado-ryu karate

Japanilaiset lajit

Valvoja: Valvoja

nisukka
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 19
Lauteille: Elokuu 2008

Wado-ryu karate

#1351

Viesti nisukka »

Jussi*M kirjoitti: syys 16, 2018, 13.10 Onko nää eri tasoiset ohjaajalisenssit sekä examinatorit ihan Wadokain oma juttu?

Kerrotko vielä vähän näistä niin avautuisi tuokin lisenssisysteemi vähän selkeämmin? :)
Minulla ei ole tietoa muiden tyylien järjestelmistä.

Wadokain systeemistä löydät tietoa Japanin Wadokain sivuilta, mutta voin lyhyesti tiivistää tässäkin.
Ohjaajalisenssejä (Qualified Instructor) on kolmea eri tasoa;
3 kyu (3rd class instructor / branch instructor) vaatimuksena vähintään 3. dan
2 kyu (2nd class instructor / national instructor) vaatimuksena vähintään 4. dan
1 kyu (1st class instructor / international instructor) vaatimuksena vähintään 5. dan

Ohjaajalisenssit suoritetaan kuten vyökokeetkin, mutta käsittääkseni arviointi on melkoisen tiukka. Näitä voi suorittaa vain Japanissa tai sitten erikoistilaisuuksissa muuallakin, kuten nyt Englannissa kisojen yhteydessä. Lasse muistaakseni jossain aikaisemmassa tämän ketjun viestissä selventikin tätä samaa asiaa, mutta ohjata voi toki ilman lisenssiäkin. Etsi se Lassen viesti, siinä oli hyvin kerrottu tuo.

Vyönmyöntölisenssejä (Qualification Examiner) on myöskin kolmea eri tasoa;
3 kyu Qualification Examiner, vaatimuksena vähintään 4. dan ja 3 kyu Instructor (tai 2 kyu referee) ja ikää vähintään 30
2 kyu Qualification Examiner, vaatimuksena vähintään 5. dan ja 2 kyu Instructor (tai 2 kyu referee) ja ikää vähintään 40
1 kyu Qualification Examiner, vaatimuksena vähintään 7. dan ja 1 kyu Instructor (tai 1 kyu referee) ja ikää vähintään 45

Vyönmyöntölisensseihin ei ole erillistä koetta, vaan riittää, kun laittaa anomuksen Japanin Wadokaille ja maksaa vaaditun määrän jenejä. Lisenssianomukset käydään läpi kerran vuodessa keväisin. Lisenssi on voimassa kolme vuotta kerrallaan ja se tulee anoa sitten aina uudelleen.

Dan-arvojen myöntäminen
1. danin myöntämiseen tarvitaan vähintään 3 arvioijaa, joilla on vähintään 3 kyu Qualification Examiner -oikeus
2. danin myöntämiseen vähintään 1 arvioija, jolla on 2 kyu Qualification Examiner ja 2 arvioijaa, joilla 3 kyu
3. danin myöntämiseen vähintään 1 arvioija, jolla on 2 kyu Qualification Examiner ja 3 arvioijaa, joilla 3 kyu
4.-5. danin myöntämiseen vähintään 1 arvioija, jolla on 1 kyu Qualification Examiner ja 3 arvioijaa, joilla 2 kyu

6. dan ja ylemmät vyöt myöntävät yksinomaan japanilaiset 1 kyu Qualification Examinerit.

Värivöiden (keltaisesta ruskeaan) myöntämiseen ei ole mitään kriteerejä arvioijien suhteen, mutta Wadokai Finland suosittelee, että värivöitä myöntävillä olisi vähintään JKF Wadokai 1. dan -vyöarvo.
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 105
Viestit: 23344
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Yhteystiedot:

Wado-ryu karate

#1352

Viesti TimoS »

Mitä nuo lisenssit oikein käytännössä tarkoittavat? Itseä ainakin sekoittaa tuollainen vaikkapa 1. kyu instructor, jolla ei ilmeisesti ole mitään tekemistä 1. kyu vyöarvon kanssa :smt017 Vai onko?
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
nisukka
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 19
Lauteille: Elokuu 2008

Wado-ryu karate

#1353

Viesti nisukka »

TimoS kirjoitti: syys 17, 2018, 12.42 Mitä nuo lisenssit oikein käytännössä tarkoittavat? Itseä ainakin sekoittaa tuollainen vaikkapa 1. kyu instructor, jolla ei ilmeisesti ole mitään tekemistä 1. kyu vyöarvon kanssa :smt017 Vai onko?
Se lukee tuossa kunkin kohdan perässä;
3 kyu (3rd class instructor / branch instructor)
2 kyu (2nd class instructor / national instructor)
1 kyu (1st class instructor / international instructor)

Kyu (級) -sanalla ei tässä yhteydessä ole mitään tekemistä kyu -vyöarvojen kanssa, vaikka kanji taitaakin olla sama molemmissa.
Kyu (級) voidaan kääntää englanniksi class, grade tai rank. Vyöarvon tapauksessa paras vaihtoehto noista voisi ehkä olla rank tai grade (1st kyu rank). Ohjaajalisenssin kohdalla taas class (1st class instructor). Eli olisit esim. ensimmäisen luokan ohjaaja.

3 kyu ohjaajalisenssi tarkoittaisi, että olet lisensoitu/tunnustettu toimimaan ohjaajana branch-tasolla.
2 kyu lisenssi oikeuttaisi toimimaan ohjaajana kansallisesti.
1 kyu lisenssi oikeuttaisi toimimaan sitten taas kansainvälisenä ohjaajana.

Käytännössähän kuka tahansa voi opettaa missä tahansa ja millä tahansa lisenssillä (tai vaikka ilman lisenssiä). Ei noita kukaan tarkistele sen suhteen.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 386
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Wado-ryu karate

#1354

Viesti Lasse Candé »

Ja tosiasiassa noihin törmää lähinnä vasta siinä vaiheessa kun on systeemissä jo sellaisissa määrin sisällä, että kyseistä sekoituksen riskiä ei ole.

Kuitenkin värivöitä silmällä pitäen olisi imho hyvä, että näistä käytettäisiin juurikin englanninnoksia tai paikalliskielen käännöksiä, ettei Timon mainitsemaa epäselvyyttä tule. Näiden näkyminen siellä täällä esim leirikutsuissa on suht tuore ilmiö, kun näitä lisenssejä alkaa yleisestikin ottaen olla rutkasti enemmän Euroopassa kuin mitä niitä oli vaikkapa kymmenen vuotta sitten. Silloin tyypillisesti näkyikin vain vyöarvo juuri esim leirikutsuissa, vaikka lisenssejä olisi ollut muitakin ja toisaalta dan-arvoja ylipäätään sai suoritettua luultavasti alle puolessa siitä määrästä paikkoja missä niitä voi nykyään suorittaa.

Taso ja tietämys on Euroopassa parantunut rutkasti tänä aikana.



Tietyssä mielessä koko käytännön voisi kyseenalaistaa ja esim ajatella, että ohjaajalisenssit olisivat sidottuja vyöarvoon tai että niitä ei olisi ollenkaan ja graduointilisenssit olisivat sidottuja vyöarvoon. Arvelisin tämän käytännön kuitenkin johtuvan siitä, että tällä tavalla saadaan viime kädessä varsinkin graduoijien kartalla olon taso varmistettua. Graduointilisenssit ovat kuitenkin kiinteämmin yhteydessä tekniseen komiteaan (käytännössä korkein sisältöasioiden taho) kuin iso osa vyöarvoista viidenteen daniin saakka, varsinkin siinä suuressa osassa tapauksia, missä ne tulevat Nikon mainitsemalla tavalla ohjaajalisenssin seurauksena. Suuressa tyylissä on ymmärrettävää että muodostuu rinnakkaisia järjestelmiä laadun takaamiseksi ja kun kolmannenkin (siis alimman) ohjaajalisenssin saaneita havainnoi, voi melko nopeasti huomata että systeemi toimii, kun he osaavat hommansa.

Ja toisaalta deflaation pakottaminen vyöarvoihin ei välttämättä toimisi yhtä hyvin, koska kyseessä on pidempi perinne jota on toteutettu eri tavoin eri paikoissa ja eri aikoina, eikä arvoja voi oikein ottaa keneltäkään pois. Ja koska harrastajalla pitää olla mahdollisuus edetä myös ihan pelkkänä treenaavana Wadokana, ilman että saa laajamittaisia opetusvastuita tai -valtaa.
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 105
Viestit: 23344
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Yhteystiedot:

Wado-ryu karate

#1355

Viesti TimoS »

Onko noiden ohjaajalisenssien lisäksi muuten renshi, kyoshi & hanshi arvot käytössä?
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 386
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Wado-ryu karate

#1356

Viesti Lasse Candé »

Kyllä. Niiden funktio on käsittääkseni ennen kaikkea rahankeruussa. Ilmeisesti kuitenkin niitä voi käyttää yhtenä väylänä graduointioikeuksien saamiseen. Tämä on sikäli myös perusteltua, että se edellyttää (aina?) suosittelijaa.

Kyseisiä arvoja tuodaan harvoin esiin. Toki on näkynyt tätäkin, peräti erittäin korkealla tasolla. En tiedä missä määrin näitä haetaan ja saadaan, mutta olen käsityksessä että ei juurikaan. Oma mutuni on, että Wadossa ylipäätään tuodaan melko vähän näitä esiin. Dan-arvojakaan ei yleensä merkitä vöihin (poikkeuksia on) ja musta vyö ei yleensä vaihdu judon ja Okinawan karaten esimerkin mukaisiin punertaviin tai vaikkapa valkoisiin korkeammilla arvoilla (poikkeuksia on). Tyypillisesti jengi jatkaa mustalla, joka ei osoita arvoa sen paremmin kuin että on kyse dan-arvosta.

Isoksi tyyliksikin kyllä jengi tunnetaan ja tunnetaan juurikin laadullisista asioista ja toki myös vyöarvosta. Sitten jos joku haluaa järjestää vyökokeen, ponnahtaa graduointioikeudet suureksi asiaksi ja menekkiä tulee tästä. Noilla kunnianimikkeillä ei näe kukaan mitään merkitystä, kenties vastaanottajaa lukuunottamatta.
Kuvake
Jussi*M
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 46
Viestit: 1534
Lauteille: Maaliskuu 2005
Etulaji: Karate JKF Wadokai
Sivulajit: Haidong Gumdo, nyrkkeily

Wado-ryu karate

#1357

Viesti Jussi*M »

nisukka kirjoitti: syys 16, 2018, 21.52 Värivöiden (keltaisesta ruskeaan) myöntämiseen ei ole mitään kriteerejä arvioijien suhteen, mutta Wadokai Finland suosittelee, että värivöitä myöntävillä olisi vähintään JKF Wadokai 1. dan -vyöarvo.
Paljon kiitoksia, nyt selkis tuo instructor-examinator -systeemi :D

Itse olen suorittanut karateliiton graduointikoulutuksen iät ajat sitten, ja silloin sanottiin että se pysyy voimassa jos osallistuu riittävälle määrälle kollegion leirejä tietyssä ajassa.

Onko nyt Wadokain myötä niin että tällaista koulutusta ei tarvitse myöskään enää käydä? Onko nyt myös tää silloinen lisenssisysteemi ( C-, B- ja A-lisenssi) menneen talven lumia?
Silloin se meni muistaakseni niin että 1.kyu-vyöarvolla oleva koulutuksen käynyt sai myöntää junnuvöitä ja aikuisten keltaisia (C-lisenssi), 1.dan sai myöntää junnuvöiden lisäksi aikuisten siniseen asti (B-lisenssi) ja 2.dan sai myöntää myös ruskean vyön (A-lisenssi).
Ilmeisesti nyt edelleen suositellaan että olisi se pari vyöarvoa välissä, eli että 1.dan ei myöntäisi 1.kyuta.
"On olemassa aina joku, joka tietää sinua itseäsi paremmin, mitä olet sanomallasi tarkoittanut.". -emeritusprofessori Osmo A. Wiio
*Kirjoitan yksityishenkilönä ja harrastajana, eivätkä kommenttini edusta minkään organisaation virallista kantaa.*
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 386
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Wado-ryu karate

#1358

Viesti Lasse Candé »

Tämä kysymys on oikeastaan nyt kysymys karateliiton vyöarvosta.

En itse tiedä mitkä systeemit tässä on lupien uusimisen suhteen, koska olen kuullut kahdenlaista versiota vuoron perään. Se on välillä, että myöntölisenssi pitää päivittää gradu-koulutuksessa kahden vuoden välein jos on ruskeavöinen ja viiden vuoden välein jos on mustavöinen. Ja välillä se on että juurikin tietty määrä kollegion leirejä osoittaa että on kartalla siitä kuinka graduoidaan.

Vastaus tähän puoleen menee siis kollegion (karateliiton alainen taho) kautta, kun kyseessä on karateliiton vyö.

Wadokai taas antaa brancheille autonomian hoitaa kyu-kokeet tai myönnöt branchin sisällä miten tahansa, millä värisysteemillä tahansa. Tässä nykytilassamme yksi järkevä ratkaisu olisi branchille, että heidän alaisuudessaan toimitaan karateliiton tavalla. Tai sitten muulla tavalla.

Kyse on pelkästään siitä, haluaako värivyön olevan karateliiton vai ei. Eipä sillä mitään väliä ole minkään kannalta. Karateliitolla tosin on hyvä koulutusrunko tähän, joten siinä mielessä se on tietenkin hyvä. Muuten karateliitto vyöorganisaationa alkaa olemaan jo aika 90-lukua, että sikäli ymmärrän myös jos jokin branch tahtoo tehdä toisin.

Wadokaita ei kiinnosta branchien myöntämät värivyöarvot pätkääkään, joten siinä mielessä voi peustellusti kysyä vaikkapa että "onko mikään purppuravyö Wadokain purppuravyö?". On tietyssä mielessä, jos jokin branch näin sanoo, mutta missään keskushallinnollisessa mielessä ei ole. Ja hyvä näin, ihan jo kun katsoo eri maiden ja eri seurojen värivöiden tasoeroja.

Melkein kaikkialla suhtaudutaan myös jossain muualla suoritettuun jopa toisen tyylin värivyöhön melko suopeasti. Kysehän on opetusvälineestä ja ei kukaan täysjärkinen lue kirjaakaan väärinpäin.
Kuvake
JanneM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 20197
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: JKL

Wado-ryu karate

#1359

Viesti JanneM »

Onko wadoryussa purppuravyö?
-Janne Maunonen-
**No jasinui salmul saralra**
JKL Fight Club
Defendo JKL
American Defendo Academy
Kuvake
Jussi*M
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 46
Viestit: 1534
Lauteille: Maaliskuu 2005
Etulaji: Karate JKF Wadokai
Sivulajit: Haidong Gumdo, nyrkkeily

Wado-ryu karate

#1360

Viesti Jussi*M »

TimoS kirjoitti: syys 17, 2018, 14.30 Onko noiden ohjaajalisenssien lisäksi muuten renshi, kyoshi & hanshi arvot käytössä?
Mie en ole Wadokaissa kuullut näistä mitään, mutta voisikohan nuo instructor-asteet olla niihin rinnastettavissa... en tiedä.

Muistan kuitenkin menneiltä vuosikymmeniltä Budoka-lehdessä olleen artikkelin "Professori Tatsuo Suzuki 8.dan Hanshi.". Voi siis olla että muissa wadohaaroissa olisi nämä opettaja-arvot käytössä. Pitääpä vöhän googlailla! :D

Janne, en ole kuullut että wadossa olisi purppuraa vyötä.
"On olemassa aina joku, joka tietää sinua itseäsi paremmin, mitä olet sanomallasi tarkoittanut.". -emeritusprofessori Osmo A. Wiio
*Kirjoitan yksityishenkilönä ja harrastajana, eivätkä kommenttini edusta minkään organisaation virallista kantaa.*
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 105
Viestit: 23344
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Yhteystiedot:

Re: Wado-ryu karate

#1361

Viesti TimoS »

Lasse Candé kirjoitti:Dan-arvojakaan ei yleensä merkitä vöihin (poikkeuksia on) ja musta vyö ei yleensä vaihdu judon ja Okinawan karaten esimerkin mukaisiin punertaviin tai vaikkapa valkoisiin korkeammilla arvoilla (poikkeuksia on).
Menee jo :ot: mutta okinawalaisissa piireissä jotkut vaihtavat tuota vyön väriä korkeammilla daneilla, toiset ei. Meillä Zenpo sensei käyttää käsittääkseni punaista vyötä lähinnä virallisissa tilaisuuksissa ja silloinkin vissiin vain erikseen pyydettynä. Normaalisti vyötäisillä on musta vyö kolmella raidalla. Noistakin asioista voi tarvittaessa keskustella jossain toisessa ketjussa


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 386
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Wado-ryu karate

#1362

Viesti Lasse Candé »

:o
JanneM kirjoitti: syys 17, 2018, 21.22 Onko wadoryussa purppuravyö?
On tullut Wadokai-leireillä vastaan muutamia kertoja. Kuten edellä sanottu, Wadokaissa kyu-arvojen myöntäminen ja vyöjärjestelmät jäävät branchien vastuulle. Purppuravyö karatessa ei ole kansainvälisesti alkuunkaan ihmeellinen asia. Nämä faktat mielessä, niitä löytyy varmasti useammasta maasta. Suomi ei ole näistä yksi, kun me käytetään judosta pöllittyä värijärjestystä.


Jussi*M kirjoitti: syys 17, 2018, 21.54
TimoS kirjoitti: syys 17, 2018, 14.30 Onko noiden ohjaajalisenssien lisäksi muuten renshi, kyoshi & hanshi arvot käytössä?
Mie en ole Wadokaissa kuullut näistä mitään, mutta voisikohan nuo instructor-asteet olla niihin rinnastettavissa... en tiedä.

Muistan kuitenkin menneiltä vuosikymmeniltä Budoka-lehdessä olleen artikkelin "Professori Tatsuo Suzuki 8.dan Hanshi.". Voi siis olla että muissa wadohaaroissa olisi nämä opettaja-arvot käytössä. Pitääpä vöhän googlailla! :D
Oletko yhtään lukenut tätä keskustelua? :lol:

Ei siis ole rinnastettavia, vaan kuten tässä on ihan vastikään selitetty. :D
Kuvake
Jussi*M
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 46
Viestit: 1534
Lauteille: Maaliskuu 2005
Etulaji: Karate JKF Wadokai
Sivulajit: Haidong Gumdo, nyrkkeily

Wado-ryu karate

#1363

Viesti Jussi*M »

No perkele, pitää kattoo vähä tarkemmin. :oops:
"On olemassa aina joku, joka tietää sinua itseäsi paremmin, mitä olet sanomallasi tarkoittanut.". -emeritusprofessori Osmo A. Wiio
*Kirjoitan yksityishenkilönä ja harrastajana, eivätkä kommenttini edusta minkään organisaation virallista kantaa.*
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 386
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Wado-ryu karate

#1364

Viesti Lasse Candé »

https://www.karatedo.co.jp/wado/w_eng/e_index.htm

Tuossa on Wadokain viralliset ja karseat nettisivut. Kannattaa klikata, koska nyt on etusivulla melko hyvää settiä Takagi senseistä.

Kaikki Wadokaita koskeva prensselipyörittely löytyy kohdista Overseas Regulations ja Table of Fee. Oleellisesti ensimmäisessä sitten kun alkaa näkyä taulukoita. Ilmeisesti on joitain käytäntöjä mitä tuolla ei lue. Olen kuullut että renshin arvonimellä voisi avata ovia käytännöllisesti merkittäviin asioihin, kun tuossa sen ainoa rooli on että avaa mahdollisuuden maksaa lisää ja saada kyoshin pahvit. Ja sitten tuo sivu ei erittele kokeella saatua dan-arvoa ja suositeltua, sen jälkeen kun ne on saatu ja maksettu. Olen silti kuullut erinäisistä rajoituksista mitkä koskevat varsinkin korkeampia suositeltuja arvoja.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 386
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Wado-ryu karate

#1365

Viesti Lasse Candé »

Tässä hyvä video, jossa näkyy kohtia jotka on näkynyt jo aiemmin, mutta ihan niinkuin olisi myös tähän ketjuun uutta.



Videolla näkyy myös esim Seibukania, mutta loppupuoli on sitten Wadolle omistettu.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 33 kurkkijaa