Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 46
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#61

Viesti Kari Aittomäki »

Ile kirjoitti: touko 3, 2019, 14.28 Eiköhän ketjun kirjoittajissa ole useampikin, joka pystyisi tehokkaasti monottamaan ylempiinkin kerroksiin keskimääräistä känniöykkäriä. Eizeihän naputtelisi koripallojoukkuettakin kupoliin.

Mutta kyllähän ip-lajien suhtautuminen korkeisiin potkuihin on ihan järkevää optimointia. Eikä pelkästään "tehokkuuden" vaan myös seurausten kontrolloinnin kannalta.

Kun toimintamallit yritetään pitää yksinkertaisina, niin miksi ihmeessä käytettäisiin rajallista aikaa siihen, että tehtäisiin valtava määrä toistoja jossain komboissa, joihin sisältyy esim. kiertopotku päähän. Sellaisen perusteltu käyttöala - ja vielä siten, että haluttua vaikutusta ei saada aikaiseksi jollain yleiskäyttöisemmällä työkalulla - on jo lähtökohtaisestikin harvinaisten hätävarjelutilanteiden joukossa vielä ihan marginaalinen (Sori Kari, tiedän että hätävarjelutilanteet ja perusteltu käyttöala on juridis-normatiivista hapatusta... :) )
Nojoo. Totta kaikki.
Mutta tuo hahmotus perustuu ajatukseen ikäänkuin optimista varjelutilanteesta, jossa on selkeä oikeudeton hyökkäys ja siihen lainsisälle mahtuva puolustautumismalli.
Minä sanoisin että tämä opetusmalli on... jos ei nyt harhaanjohtamista niin fantasiaa, vastaa siihen markkinarakoon jossa toimintakyvyttömät tulevat oppimaan jotain-niinku-vähäsen.
No ehkä vähä jyrkkä väite mutta enimmin noin.

Jos ympäröivän yhteiskunnan suojapallo saippuakuplaantuu hiukankaan, tulee lainalaisuuksista paljon karummat.
Kun pitää ratkaista jatkatko hengittämistä, kun mennään sekunnista sekuntiin.
Jossa katselijat eivät ole niitä pelättyjä todistajia vaan iljettäviä rottia jotka odottavat ikkunaansa.

Voimakas ja näyttävä kiertari joka pudottaa sällin pariksi päiväksi on erittäin relevantti toimintavaihtoehto, voivoi kuinka monesti mä olen ihmisiä pelkästään pelotellu hänellä.
Kerran kävelin paariin nyrkit teipattuna ja tervehdin uhkailjoitani "terve, kürpäjyrgenit!"
Ja rikoin katonrajassa pihisevän telkkarin maiharinkärjellä.
Jälkipelit meni niin että se uhkailijaosasto makso telkkarin koska olivat tilanteen aiheuttaneet. Oi niitä aikoja.

Tottakai se on vaikea soveltaen täräyttää. Mutta niin on vasen koukkukin, kolmen treenikerrankaan jälkeen.

Kuinkas moni muuten voi rehellisesti kertoa kojauttaneensa treeneissä kiertarin täysiä, edes mitsiin?
Minen ainakaan.

edit. Eizei, vaikuttava suoritus!
Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 27
Viestit: 6402
Lauteille: Lokakuu 2009

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#62

Viesti Ile »

Kari Aittomäki kirjoitti: touko 4, 2019, 02.38 Minä sanoisin että tämä opetusmalli on... jos ei nyt harhaanjohtamista niin fantasiaa, vastaa siihen markkinarakoon jossa toimintakyvyttömät tulevat oppimaan jotain-niinku-vähäsen.
No ehkä vähä jyrkkä väite mutta enimmin noin.
Ymmärrän pointin, mutta nimenomaan IP-harjoittelusta keskusteltaessa olen tietoisesti valinnut sen näkökulman, että miten harjoittelu pitäisi rakentaa, jotta toimintakyvyttömät tavikset saisivat siitä eniten irti.

Ei siis kamppailutaidon maksimointia vaan harjoittelun optimointia, huomioiden rajallinen ajankäytöllinen panostus, erilaisten uhkatilanteiden todennäköisyys (niiden tietoisen välttelyn ollessa lähtökohta) jne..

En usko ajatteluun jossa vaihtoehdot ovat ”täydellinen omistautuminen tai sitten ei kannata treenata mitään”.

Ip-näkökulmasta (ja siis nimenomaan siitä) katsoen on mun mielestä ihan mennyttä maailmaa sellainen ”Ave-tyyppinen” juttu, jossa lajin imagoa rakennetaan sen varaan, että jokainen lajissa mustan vyön saavuttanut on varmasti tosi kova kamppailija ja niillä jotka eivät siihen yllä ei ole lajin kannalta väliäkään.

Joka lajissa pro-osasto on kovia jätkiä, ei se ole kiinnostavaa. Hyvän ip-lajin mittari on se, mitä pystytään tarjoamaan hyvällä panos-hyötysuhteella ”Sari-sairaanhoitajalle” ja kynäniskoille.

No, tää lähti nyt jo sivuun aiheesta...

(Ja vielä toistan, että tämä on se mun ip-opetuksen näkökulma, itselleni kamppailu on toki paljon muutakin.)
Kuvake
Eizei
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 27
Viestit: 928
Lauteille: Huhtikuu 2006
Paikkakunta: Jyväskylä

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#63

Viesti Eizei »

Ile kirjoitti: ja kynäniskoille.
Tää olis mulle!

Tuli vielä mieleen kiertopotkun harjoittelusta ja tästä potkupuolen käden paikasta... Ja muustakin.

Meillä opetetaan myös peruskiertopotku suojaus ylhäällä pitäen, se vain vaihtaa ikään kuin puolta potkun ajaksi. Tässä haetaan sitä, että tietysti hyvä perusviesti "protect yourself at all times" tavoittaisi vasta-alkajan. Myös harjoitellaan sitä, että käsiosaston muutos potkun aikana olisi mahdollisimman huomaamaton ja merkitön. Olen kuitenkin alkanut nähdä perustekniikan näin myöhemmin tärkeänä nimenomaan liikeharjoittelun kannalta, liikkeen harmonian kannalta (ei samperi taas se paasaa tästä...) Perustekniikkaharjoittelulla tarkoitan siis tätä muodossa tai itsekseen ilmaan potkimista. Jonka kautta tulen myöhemmin "kehäkiepparin" ja terävämmän "hippaystävänsä" valtaviin teknisiin eroavaisuuksiin. Joskus on hyvä unohtaa potkiminen ja tunnustella mitä on taustalla. Kiertopotkukaan ei ole kiertopotku, vaikka voissa paistaisi.

Meillä hankalin perustekniikan kiertopotkuharjoitus on sellainen, jossa otteluasennosta takajalan kiertopotku palautetaan samaa rataa takaisin alkuasetelmaan. Tässä ei tietenkään ole ideana harjoitella mitään "käyttöpotkua" vaan kiertopotkuun liittyvää kehonliikettä. Tämä on vaikein, mutta toisaalta eniten liikeharmoniasta kertova tapa: siinä tulee tutuksi liikkeen molemmat puoliskot paluun ollessa kääntöpuoli menoa niin ulkoisesti kuin sisäisesti. Hyvä tutkia liikkeeseen liittyviä jousimaisuuksia ja muita ominaisuuksia. Habituksen muutos venyttää etuketjun, heijaste heittää jalan, jalka saavuttaa kuvitellun osumapinnan ja samalla takaketju takaisinkimmahtamisen viimeisen venytyspisteen (ei siis missään nimessä yritetä pitää jalkaa siellä, sillä tällöin liike jumittuu, ei ole venytystä), takaketju kimmauttaa jalan luonnollisesti samaa reittiä takaisin. Liikerytmi on paluussa ja menossa sama, häiriötön ja luonnollinen.

Tähän jos ymppää jotain matsivetofiiliksiä niin koko harjoite menee ihan pilalle. Ei ole terveellistä tehdä suuntaa vaihtavia juttuja ilman kohdetta sillä tatsilla, millä vetäisi tosi kovaa kohteeseen. Se Cobra Kain "jees sensei!" =hampaat irvessä muodossa huutaen meininki perustekniikassa on mielestäni ihan väärä fokus. Ehkä sillä voi opettaa jotain asenteen alkeita, huutamista ryhmässä. Tai alkeita ylipäätään, suurinpiirteintoistoa massalle eri fokuksin. Liikkeen näkökulmasta kuitenkin mielestäni haitallista. Pitää olla tilanteenmukainen fokus (tai useampi) ja se on eri oli edessä sitten ilmaa, pistari, padi, potkutyyny, säkki tai liikkuva kaveri. Tuntuma muuttuu.

(Väliraide/avautuminen: Olen muuten törmännyt todella usein siihen, että potkutekniikkaa treenataan esimerkiksi väkisinpitämällä jalkaa ylhäällä. Tässä ei sinänsä ole vikaa jos on tavoitteena vahvistaa vain tiettyjä ominaisuuksia. Vikaa tulee siinä, kun ajatellaan, että tällä tavalla on jotain tekemistä itse potkaisemisen kanssa. Tällaista ajattelua on tullut paljonkin vastaan. Ja tuo tapa vahvistaa ominaisuuksia kyllä siirtyykin häiritsemään liikettä. Siksi on tärkeää muistuttaa, ettei vahvistamisen fokus ole liikkeen fokus, ymmärtää että hyvä liike ei ole urheilusuoritus (vaikka kamppailun todellisuus osaltaan onkin). Liike on vaivatonta matkaamista, jota ominaisuuksien vahvistaminen (fokus työstämisessä ja sen aiheuttama jumi) jopa häiritsee. Siksi pidänkin tärkeänä, että liikkeen fokus pidetään kirkkaana. Näkemykseni mukaan ne henkilöt jotka ovat treenanneet potkimista 20vuotta valittaen edelleen, kuinka nyt ovat vaan jäykkiä ja tulevat aina olemaan, reidet revähtelee ja vanhuus iskee potkimiskykyyn nopeasti, ovat treenanneet näin aivan liiakseen oivaltamatta sen "terveysliikunnan" tärkeyttä ja merkittävää osaa kehittymisessä ja kestävässä taidossa.)

Toisaalta sitten tässä takaisinpalautusharjoitteessa treenataan tuota liikkeen täydellisen palautuskohdan löytymistä, mikä on taloudellisterävässä voimantuotossa ihan oleellista. Siinä vain käydään nopeasti pinnan alla ja suhteellinen voimantuotto eforttiin nähden on korkea. Efortin vähyydestä johtuen taas yleisvalmius lähdöstä paluuseen erinomainen. Sekin on kaunista, että tajun voi saada pois samalla efortilla, kuin raapisi munia. Ns. Riittävän voimantuoton ajatusmalli (johonkin tilanteeseen: hippaottelu, hätävarjelupykälässä pysyminen, hämäys) Eli tuo perustekniikan liikeharjoite tukee tätä hyvin. Ajatusmalli ei hae maksimimässiä, vaan hallintaa.

Otetaanpa läpivetävämpi ystävämme tarkasteluun vastaavana harjoituksena, ilmaan. Ei varmaan tulisi mieleenkään, että tällaista vetoa palauttaisi takaisin samaa reittiä, vaan menisi sen mukana ympäri. Selkä huutaisi varmaan hoosiannaa vaikkei lähtisikään hakemaan mitään voimavetoa, vaan ihan kepeänä pitäen. Koska fokus on alkumetreiltä läpi. Samalla se potkupuolen käden vastaliike tulee ihan erilailla kyseeseen tasapainottamaan menoa. Tuossa terävässä versiossa etukäden laskemiselle ei tule samanlaista tarvetta, se on mahdollisuus jos haluaakin pommittaa läpi.

Toinen tapa hakee käsittääkseni ennen kaikkea vahvaa rakennetta läpi. Toinen taas hakee harmonista iskua sinne ja takaisin. Nämä ovat, kuten jo ketjussa todettua, hyvin erilaiset kapistukset eri käyttötarkoituksineen. Teho(tuho)keskeisyyttä ja hallintakeskeisyyttä. Tämä hippi seilaa elämäntaidossaan enemmän jälkimmäisellä, kumartaen vahvasti ensimmäiselle. Ei ole syytä dissata, tuo jos joku on Johnny Lawrencen sanoin: "Badass" ja lienee ylivertainen kentällään.

Hauska muuten tuo Andyn maininta peukalon käännöstä. Mulle on opetettu sellasia kampitteluun linkittyneitä terveysliikuntaharjoitteita, joissa tehdään yläraajojen twistaamista, kiertoa. Ideana juuri tämä, että se on venytyssuunta siinä missä mikä tahansa ja sen ymppäämällä liikkeeseen saa lisäetua liikkeen kulkuun. Ei tietenkään ole ihan sama miten sen tekee, vaan näissä twistauksissa on korostettu sitä, ettei niitä tekisi väkisin. Tiedostaen homman ja yrittäen saada messiin rentoudessa koordinoidusti. Keskeistä se, kuinka sen twistin saa otettua hyötykäyttöön, ei twisti itse, kuten liikeharjoittelussa oikeastaan ylipäätään. Romukoppaan joutaa peruskurssin: nosta polvi, käännä tukijalka, ojenna jalka jne. Kun hyvä kiertopotku tapahtuu, kukaan ei nosta polvea, käännä tukijalkaa tai ojenna jalkaa. Sen sijaan polvi nousee, tukijalka kääntyy ja jalka ojentuu. Jostain muusta syystä mystisestä.

Tuo Andyn peukkuhomma oli minusta tosi hyvä käytännön esimerkki, jossa pieni twisti voi saada aikaan luonnollisen kiristyksen ketjuun toimien apuna palautuspuolella.
Antti Junikka
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 46
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#64

Viesti Kari Aittomäki »

Ansiokas pohdinta kineettisestä ketjusta, jota myös kinestetiikaksi kutsutaan.
Tosin, olen huolella tutustunut myös stillkuva-hahmotukseen, jossa siis potku pysäytetään huippukohtaansa (klik) ja palautetaan huolellisesti samaa rataa. On käytännössä enemmänkin lihastasapainoharjoitus mutta toimii sellaisena oikein hyvin.

Aikanaan potkunyrkkeilyn ollessa vielä linjaansa hakevaa olivat muodissa kaksois- ja kolmoispotkut, heitä treenattiin jalkaa ylhäälläpitämällä.
Vemputustyyli oli yleisön suosiossa ja osaajat ihailtuja. Olensitä minäki kammannut kaverin hiuksia varvasväliharjalla, näytöksessä.

Luionnollisen tekemisen tärkeyttä ei tosiaan voi liikaa korostaa, se vie turhat liikkeet pois päkertämisestä ja toimii nimenomaan myös terveysliikuntana. Nuo tarjotut virityspalikat kuuluvat oleellisesti siihen käyttämääni bondaukseen, kun lihasten vastapari tuodaan mukaan osaksi luonnollista tekniikansylkemistä.
Hyvänä esimerkkinä uramawa, jossa varsinainen potkukohta on itseasiassa vastaliike.


Ilen tekstistä en ole taaskaan mistään kohtaa erimieltä.
Harjoittelun optimointi on hieno kiteytys, mutta... jos lopputulema on sama kuin ilman treeniä, kuka on treenin hyötyjä?
Toki, toiminnan looginen hätätilakanavointi on tärkeä seikka jossa kaiketi on saatu jopa tuloksia, mutta munkokeman mukaan tulokset eivät ole olleet kaksisia.
Mutta en yritäkään olla yhteiskuntatieteilijä vaan vain el veterano.

Tämä juonne vaatis juu oman ketjunsa, kamppailumetodien vaikutus treenaajiinsa on senverta laaja ja monisyinen joki laskettavaksi. Ei ole ainoaa oikeaa kanoottia ei.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 37
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#65

Viesti Lasse Candé »

Olen samaa mieltä sekä kiertopotkumyönteisen Karin että Ilen ja muiden kiertopotkukriittisten (itsepuolustukseen) kanssa.

En itsekään pidä potkua joka vaatii osaamista ja yleensä dominanssia tilanteessa kaikkein keskeisimpänä.

Mutta siitä tullaan Karin pointtiin, joka nyt aina onkin ollut itsepuolustuskäsitteen yleisessä kritiikissä ja oletan visioonsa mahtuvan myös juuri tällaista dominanssitilanteessa käytettävää tekniikkaa mukaan.

On myös muita mahdollisuuksia, kuten että suoritteet muokkautuvat tilannetta vastaaviksi ja että jokin sopiva aikaikkuna ilmaantuu.

Itse en ihan usko alas suuntautuviin muihinkaan potkuihin, paitsi altavastaavuuden avaamiseksi tai sitten vastaavalla tavalla kategoriaan, jossa dominoiva voi pahoinpidellä vapaammin. Tendenssi pitää jalat maassa on sekä järkevä että sitkeässä seisova ja huomion siirtäminen ylhäältä alas stressaavassa tilanteessa hasardia.

Sen sijaan puhtaana suojautumisena pidän melko polkaisevia vartaloon kohdistuvia etupotkuja kaikkein suojautuvimpina toimintoina. Mutta potkujen harjoittelu onkin täysin toinen asia. Jos tuon suojan haluaa riittävällä varmuudella, kannattaa potkia ensinnäkin näillä etupotkuilla monenlaisissa harjoitteissa, mutta myös potkia muilla tavoin, jotta oppii kuinka ihmiselle lopulta melko vieras kehonkäyttö ylipäätään toimii. Hyvä tapa tähän on treenata kaikkia perustavanlaatuisia potkuja (järkevyydestä viis) ja sitten panostaa järkevämpiin.

Verratakseni fudikseen, jokainen hyvä pelaaja osaa ihan helvetisti tavaraa joka ei ole keskeistä ja on harjoitellutkin. Tällä on rakennettu edellytyksiä osata keskeiset toiminnot ja niiden variaatiot hyvin. Puhun siis monipuolisen harjoittelun puolesta, mutta samalla myös ydintoimintojen selkärankaan ajamisesta.

Lainatakseni vanhaa ärsyttävää mainosmantraa: molempi parempi. (Aaaargh.)



Kiertopotkuissa itsepuolustusmielessä olen jossain määrin injunjackin linjoilla, vaikka en kuvausta täysin ymmärtänytkään. Urheilussa taas valmentajat kyllä tietää.

Syy siihen että olen samoilla linjoilla on, että niin turhaa tekniikkaa harjoitellessa kuin kiertopotku, kannattaakin sen sijaan pitää ne tärkeämmät asiat fokuksessa kuten otteluasennon toiminta. Tällöin kiertopotkusta tulee harjoituslelu johonkin paljon tärkeämpään kuten kaikki se fyysinen mitä siitä saa ja monipuoliset haasteet otteluasentoon. Potkimalla ainakin minä olen oppinut paljon käsien järkevästä linjailusta ja liikuttelusta.



Karilta tuli viesti väliin.
Palautuksista haluaisin jauhaa enemmänkin, mutta olen pohtinut enemmän etupotkun ja lyöntien kohdalla, joten parempi pitää turpa kiinni.
Tuo pointti silti tuosta että lopputulema on sama kuin ilman treeniä, ehkä osuu samaan kohtaan kuin oma pohdintani siitä että monipuolista fyysistä toimintaa kannattaa harjoitella ja pitää harjoitella jotta saa juuri mitään potkimista paremmaksi.
Kuvake
Puni
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 3845
Lauteille: Kesäkuu 2010
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taekwondo Ilshin
Sivulajit: -
ITF Taekwon-Do
(Ch'ang Hon)
WT Taekwondo
(Kukkiwon, SimUu)
Takalajit: -
Urheilu
Kilpailu
Yhteystiedot:

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#66

Viesti Puni »

Lasketaanko tässä päkiällä suoritettava kiertopotku kiertopotkuksi? Itse pidän ihan jämäkkänä läpsynä, kaverin puolesta kyselen.
Kuvake
injunjack
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 43
Viestit: 1617
Lauteille: Heinäkuu 2005
Paikkakunta: Helsingin mlk.
Etulaji: Seibukania - perkele

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#67

Viesti injunjack »

Miksei laskettaisi? Meillä keskivartaloon ja miksei päähänkin ohjeistuksen mukaan aina päkiällä, eli jalkapöydällä on se speciaaliversio...
-REMEMBER; SOME PEOPLE ARE ALIVE SIMPLY BECAUSE IT IS ILLEGAL TO SHOOT THEM-

Kauas on pitkä matka.
https://www.facebook.com/SeibukanPKS/
Kuvake
injunjack
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 43
Viestit: 1617
Lauteille: Heinäkuu 2005
Paikkakunta: Helsingin mlk.
Etulaji: Seibukania - perkele

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#68

Viesti injunjack »

Veepee kirjoitti: touko 3, 2019, 23.29 Tässä kuva kiertopotkusta ja yhdestä sen vähän erikoisesta torjunnasta kuten ne esiintyvät Seiken Shukuminen kirjassa Shinkaratedoo Kyoohan vuodelta 1964. Huomaa käden vienti keskilinjan yli ja sen vieno kiertäminen sen sijaan, että se jätettäisiin keskilinjalle tai auta armias kellien eteen (mitä jotkut ihmiset taidon puolella tekevät).

Shukumine oli kirjansa julkaisun aikaan 41 eli suht vetreä vielä. Kannattaa myös muistaa, että Shukumine oli okinawalaisittain koulutettu; Kyoohanissaan hän viittaa paljon erilaisiin perinteisiin "vanhan tyylin" opetuksiin sekä kuvailee monenmoisia tekniikoita, joita ei kovin usein karatessa nähdä. Tuo kyseinen kuva on yhdestä hänen pariharjoitteestaan (Chuudan soto godan henka), jossa käsitekniikat etenevät potkutekniikoiksi.
Kun en lue japonia, niin onkos kyse mawasta vai yokogeristä.

Anyhuu, käsi on "kiristettynä" kroppaan kiinni eikä oletettavasti vatkaa vauhtia tai roiku/huido miten sattuu, vaan tukee suorituksessa keskivartalon toimintaa.
Useimmin tuota käden asentoa/asemointia näkee mielestäni "mawashi yokogerin" eli takajalan sivupotkun seuralaisena. Se onkin sitten oman ketjunsa paikka.
-REMEMBER; SOME PEOPLE ARE ALIVE SIMPLY BECAUSE IT IS ILLEGAL TO SHOOT THEM-

Kauas on pitkä matka.
https://www.facebook.com/SeibukanPKS/
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 46
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#69

Viesti Kari Aittomäki »

Munkin mielestä se on viiriäisen muna elikkä yokogeri.

Päkiämawa on ilkeä rävähdys kyllä. Wadossa on sellainen kähy puoli-maegeri etujalalla pyttyyn, pudottaa ja nostaa sapet suuhun.
Ja on roiskaistavissa hyvin nopeasti.
Simulan Keijolla se oli kammottava tykki.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 85
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#70

Viesti Andy »

En ehdottomasti suosittele tekemään kovia kiertopotkuja ihmiseen päkiällä. Ennemmin tai myöhemmin käy niin, että varpaat osuvat johonkin kovaan, kuten kyynärpäähän tai kyynärvarteen ja katkeavat. Eihän muutaman gramman painoinen varvas voi mitenkään kestää voimaa, joka lähtee koko vartalon kymmenien kilojen lihasmassan ajamana. Se on mahdotonta.

Myöskään jalkapöydällä ei kannata potkaista vartaloon, koska jalkapöydän pienet luut eivät kestä juurikaan paremmin. Jalkapöydällä voi potkaista lähinnä päähän, koska siellä ei ole teräviä kulmia niin kuin käsissä on ja reiteen siinä tapauksessa että osuu. Jos sen jalkapöydän vetää sääriblokkiin tai polveen, niin voi käydä hyvinkin huonosti.

Sääriluu on se osa jalasta, mitä kannattaa käyttää hyökkäämiseen, jos tavoitteena on vahingoittaa vastustajaa eikä itseään. Sitten on toki eri asia, jos on jotkut tukevat kengät suojaamassa jalkaterää. Maiharit, bootsit tai vastaavat eivät kyllä muuten ole oikein hyvät kiertopotkujen tekemiseen.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 93832
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#71

Viesti Mika »

Andy puhuu ihan asiaa. Varmasti jalkapöytäkiertarille on paikkansa, mutta ihan kaikkeen se ei noiden riskien kanssa sovellu. Saman näkisin pätevän myös päkiäkiertareihin, mutta kaikelle on paikkansa.

Kantapää on hyvä kontaktipinta kiertarissa. Sen etäisyys säärestä on suhteellisesti puhuen aika vähäinen, mutta kuten kaikki tätä lukevat tietävät, pienet erot ovat joskus suuria.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 8469
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#72

Viesti DeusVult »

En suosittele ainakaan missään täyskontakti- tai ip-kontekstissa potkimaan jalkapöydällä. Junnuna joskus potkasin säkkiä jalkapöydällä, seurauksena oli nyrjähtänyt (yliojennus) nilkka. Jos kohde olisi ollut kova, olisi nilkan lisäksi voinut hyvinkin hajota jotain jalkapöydän luita (tietysti ip-tilanteessa on todnäk kengät jalassa jotka suojaa niitä luita, mutta nilkan yliojentuminen on edelleen riski). Jossain kevyen kontaktin pistematsailussa se voi olla ihan hyväkin idea, saahan sillä sen 10-20 cm lisää ulottuvuutta potkuun.

edit: siis puhutaanhan tässä nyt kiertopotkusta merkityksessä mawashi-geri?
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 46
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#73

Viesti Kari Aittomäki »

Voi hellanlettas, oikeinko kerran potkaisit säkkiä ja tuli pipi.
Joten-> ei jalkateräpotkuja.
Eikä ainakaan päkiävetoja.
Asiantuntijat neuvoo.

Mistähän se johtuu että olen itse antanut päkiämawoja varsin tuloksellisesti varpaitani survomatta ja että olen pudotellut poikia jalkaterämawoilla niin kyljestä kuin selästäkin?
Ja niin on sadat ja sadat muutkin, jotka ovat nähneet sen vaivan että opettelevat potkimaan eikä roiskimaan.

Enpä olis tällasia juttuja uskonut vielä lukevani.
Jalkaterästä saa lujan varpaita aktivoimalla, helpostikin. Tällinkestävän.
Ja päkiämawaa ei rälläillä summittaisesti vaan tuikataan tarkasti kohteeseen.

ei perkele..
Kuvake
injunjack
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 43
Viestit: 1617
Lauteille: Heinäkuu 2005
Paikkakunta: Helsingin mlk.
Etulaji: Seibukania - perkele

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#74

Viesti injunjack »

Kari Aittomäki kirjoitti: touko 6, 2019, 02.37
Ja niin on sadat ja sadat muutkin, jotka ovat nähneet sen vaivan että opettelevat potkimaan eikä roiskimaan.

Enpä olis tällasia juttuja uskonut vielä lukevani.
Jalkaterästä saa lujan varpaita aktivoimalla, helpostikin. Tällinkestävän.
Ja päkiämawaa ei rälläillä summittaisesti vaan tuikataan tarkasti kohteeseen.

ei perkele..
Etten paremmin sano....

Kiai :eviL
-REMEMBER; SOME PEOPLE ARE ALIVE SIMPLY BECAUSE IT IS ILLEGAL TO SHOOT THEM-

Kauas on pitkä matka.
https://www.facebook.com/SeibukanPKS/
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 85
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#75

Viesti Andy »

Voitteko laittaa videon, missä joko te tai joku muu potkitte ihmisiä tai säkkiä päkiäkiertopotkulla?
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 52 kurkkijaa