Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 85
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#226

Viesti Andy »

Jörri kirjoitti: touko 27, 2019, 00.23 No ei ole, kun on niitä vartalotyrmäyksiä nähty onnistuvan noilla 'heikoilla' taekwondoläppäisyilläkin, jopa lyönnillä panssarin, niin luulisi että tuhovoimaisella thaikku/potkis potkuilla latoisi taekwondoinit pinoon ja hakisi, jos ei nyt sentään olympiamitalit kaappiin niin ainakin kansainvälisistä tai edes kansallisista kisoista mainetta ja kunniaa.
Siinä olet oikeassa ettei taekwondoin yleensä pyri kovempaan potkuun kuin mitä panssari vaati, vaan useampi on parempi. Se ei kuitenkaan johda siihen etteikö voimaa kykene tuottamaan kun paikka on.
Harjoitellaanko jossain taekwondosalilla kiertopotkuja vartaloon niin, että tukijalalla ponnistettaisiin? Olisiko videota? Jos ei harjoitella, niin miten se onnistuu "tarpeen vaatiessa" ja varsinkin yhtä tehokkaasti kuin niiltä, jotka harjoittelevat pääsääntöisesti maksimaalisella ponnistuksella?

Jos harjoittelette paljon noita läpsypotkuja, niin totta ihmeessä se on sitten voimapotkujen harjoittelusta pois, eikä niitä sitten osata yhtä hyvin kuin ne jotka keskittävät saman määrän harjoittelua pääosin voimapotkuihin.

Miten tästä asiasta voi olla epäselvyyttä?
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 8469
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#227

Viesti DeusVult »

Itse en nyt hahmota, mihin suuntaan sen tukijalan ponnistaminen siis tuottaa sitä lisävoimaa? Kun kiertopotkuhan pitäisi siis osua horisontaalisti eli sivusuunnassa siihen kohteeseen, niin miten sen ojentuvan tukijalan reisi- ja pohjelihakset siihen kontribuoi? En ole kiistämässä mitään, mutta en nyt oikein hahmota mistä puhutaan.
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?
Mappe
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 302
Lauteille: Elokuu 2011
Etulaji: Taekwondo
Takalajit: Judo, Jujutsu

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#228

Viesti Mappe »

Onhan tämä keskustelu hieman luisunut raiteiltaan, mutta se on sinällään ihan ymmärrettävää kun eri lajien edustajat ovat keskustelussa lauteilla. Olen edellisissä viesteissäni jo oikeastaan sanonut sanottavani ja suurimmalle osalle se lienee auennut mitä olen hakenut takaa.

Lisätään nyt kuitenkin vielä pari seikkaa tähän, koska Andy ainakin nyt selvästi on takertunut näihin videoihin joista sinällään ajattelin että homma juuri aukeaisi. Vielä tuohon tukijalan ponnistukseen mikä tässä nyt noussut useaankertaan esille. Taekwondo-ottelija otellessaan on jatkuvasti päkijöiden varassa ja pohkeissa on koko ottelun ajan staattinen jännitys päällä jotta nopea liikkuminen ja nopeat potkusarjat ovat ylipäätään mahdollisia. Taekwondo ottelijoilla onkin aivan järjetön ruuti pohkeissaan ja sarjojat potkiessaan pystyvät tuottamaan potkuihin valtavan määrän räjähtävää voimaa silmin nähden kohtuu pienelläkin tukijalan ponnistuksella. Yksittäisen voimakiertopotkun tehdessään ja täydellisellä tukijalan ponnistuksella luonnollisesti vieläkin enemmän.

Laitetaan vielä ihan konkreettinen esimerkki. Taekwondo ottelumuotona voisi olla nimeltään potkuilu samalla tavoin kuin nyrkkeily sillä pienellä erotuksella että Taekwondossa potkuja maustetaan satunnaisilla suorilla lyönneillä. Ja pientä vertailua luonnollisesti Ranskalaisin viiruin.

- Nyrkkeilyssä ja Taekwondossa molemmissa napsitaan pisteitä ja enemmän osumia tehnyt ottelija voittaa. Ammattinyrkkeilyssä toki hieman eri kun arvostellaan yksittäin erät joten osumien määrä ei ihan yksi yhteen määrittele lopputulosta.

- Molemmissa lajeissa otellaan täydellä kontaktilla ja tyrmäys on sallittu tapa lopettaa ottelu

- Nyrkkeilyssä käytetään suurempi unssisia hanskoja muihin kehälajeihin nähden koska ajansaatossa pelkkiin löynteihin keskittyvän lajiin lyönnit ovat kehittyneet poikkeuksellisen voimakkaiksi. Sama homma Taekwondossa lajissa on suojia lisätty ajansaatossa lisää samasta syystä lisäämään ottelijoiden turvallisuutta ja mahdollistamaan tiheän ottelemisen.


- Nyrkkeilijä lyö otteluissa yksittäisten pommien sijaan ensisijaisesti sarjoja ja löynit palautetaan hallistusti takaisin otteluasentoon aivan samoin kuin Taekwondossa.

Molemmat lajit ovat siis yhteen kamppailun osa-alueeseen erikoistuneita ja näiden esimerkkien valossa olisi sangen mielenkiintoista ettei Taekwondoon pätisi samat lainalaisuudet mitä nyrkkeilyynkin. Aika harva vakavalla naamalla voi väittää ettei nyrkkeilijät ole voimakaimpia lyöntien tuottajia. Nyrkkeilyn lyöntejä tuotetaan ottelussa monesta vinkkelista katsottuna samalla periaatteella mitä potkuja Taekwondossa. Ja väliin ihan heittona Taekwondo-ottelun lyöntejä kun ei palauteta vaan ne pyritään löymään mahdollisimman läpi asti jotta mahdollinen löynti piste irtoaisi. Onko tämä siis todiste, että Taekwondo-ottelijat löyvät nyrkkeilijöitä voimakkaamman takakäden suoran. Luulen, että saisin osakseni aikamoista naurun remakkaa jos näin väittäisin. :D

On muutenkin ihan hölmöläisen logiikkaa ajatella, että lajissa missä on laaja repertuaari näyttäviä potkujen erikoistekniikoita jotka vaativat valtavan määrän räjähtävää voimaa niin samat kaverit eivät sitten tuottaisi näitä peruspotkuja kuitenkaan voimalla. Voin kertoa että noita peruspotkuja ja etenkin kiertopotkua hinkataan Taekwondossa ihan järjettömät määrät ja todella paljon myös potkutyynyihin. Sellaisen Taekwondon voimapotkun perään kun Andy kyseli, niin sellainenhan nähtiin juuri National Geographic Videolla missä näitä potkujen nopeuskia ja voimaa mitattiin. Torppasit sen kuitenkin hölynpölyksi joka ei kerro mistään mitään ilmeisesti kannaltasi epämieluisan lopputuloksen vuoksi. Sen sijaan joku kauhtunut VHS-tallenne 25-vuoden takaa jossa otellaan jossain koulun jumppasalissa Thaikkusäännöin on absoluuttinen totuus mielestäsi Taekwondopotkuista.

Tuohon Eizein arvioituun ottelunkulkuun Thaikkuottelijan otellessa Taekwondo-ottelussa pitää sanoa, että onhan noita ajan saatossa jokunen Taekwondokisoissa tullut nähtyäkin. Ovat ihan kokeilumielessä tulleet testaamaan millaista on otella pelkästään potkuilla. Harrastesarjoissa nuo ovat siis aina otelleet ei kukaan liikasarjaan ole lähtenyt ottelemaan. Ne jotka itse olen nähnyt ovat kieltämäti ihan nöyrällä ja hyvällä asenteella olleet kisoissa. Jalkojen liike ja nopeus noilla kavereilla ei noissa karkeloissa riitä tietysti alkuunkaan eikä nuo yleensä noita "kuoleman pommejaan" siitä johtuen ole ottelun aikana montaa ehtineet vetämäänkään ja ne vähäiset potkut mitä ovat ottelussa tehneet ei mitään yleisön kohahdusta ole voiman suhteen aiheuttaneet

Seurassamme on myös ajan saatossa käynyt jokunen Thainyrkkeilijä treenaamassa. Ihan Ok tasoisia nämä on Taekwondo treeneissäkin ( yhdeltä puolestaan sain aikanaan itse erittäin hyvää oppia oman takakäden suoraan lyöntiini) ja tietysti aloittelijoihin nähden todella hyviäkin, mutta ei nuo otteluissa eikä potkuvoimiltaankaan mitenkään erityisen kovia ole olleet. Jos itseni pitäisi potkijoista perintöprinssilaji valita, niin ehdottomasti ehdottaisin Thainyrkkeilyn sijaan Kyokushin karatea.

Nämä on vähän näitä saman sortin juttuja kun strapetsitaiteilija joka on treenannut elämänsä ajan voltteja trapetsilla kuulee sirkus-yleisön joukosta humalaisen kaljasiepon huutavan että osaatko myös kävellä strapetsilla tai ammattimuusikko joka joutuu vastaamaan joka ilta keikalla kysymykseen osaatko soittaa Paranoidin. Tähän Andyn ajatusmaailmaan taas kiteytyy melko hyvin miksi suuri osa ihmisistä on valmiita maksamaan jostain Floyd Mayweather vs Conor Mcgregor otteluista vaikka lopputuloksen sinällään pitäisi olla päivän selvää. Syy on siinä että kamppailu-urheilussa ajatellaan usein järjen sijaan tunteella ja normaalin logiikan vastaisesti. En usko että huippu kymmenottelijan ja keihäänheittäjän kohtaaminen kiinnostaisi kovinkaan monia mutta kun puhutaan kamppailu-urheilusta silmät sumenee. Sama homma on nyt hieman tässä potkukeskustelussakin. kirjoittelu näissä muuttuu nopeasti tuollaiseksi uhittelutyyppiseksi jankuttamiseksi siinä vaiheessa kun ei vaivauduta pohtimaan asiaa loogisesti.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 85
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#229

Viesti Andy »

Miten sillä pohkeella tuotetaan voimaa, jos nilkka ei ojennu?

Tuosta säkkiinpotkimisvideostahan ei selviä edes mitä siinä mitataan. Saati että miksi juuri se suure on nyt jotenkin paras kuvaamaan potkun vaikutusta ihmiseen.

Mitä ne treeneissänne käyneet thainyrkkeilijät oli voittaneet?
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Mänzy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 4951
Lauteille: Maaliskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Bujinkan Budo Taijutsu, HEMA
Takalajit: Brasilialainen jujutsu, historiallinen miekkailu (italialainen tyyli)

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#230

Viesti Mänzy »

Andy kirjoitti: touko 27, 2019, 21.10
Mitä ne treeneissänne käyneet thainyrkkeilijät oli voittaneet?
Tällä ei ole juuri kenenkään muun mielestä mitään merkitystä, eikä ollut 15 vuottakaan sitten.
Mikko Mänttäri

In the game of thrones you win, fanat ad patolg, or you die.
Kuvake
Eizei
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 27
Viestit: 928
Lauteille: Huhtikuu 2006
Paikkakunta: Jyväskylä

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#231

Viesti Eizei »

Okei tohon ottelukuvaukseeni pieni takaisinveto.

Voihan olla, että siinä tkd miestä ulos ajellessaan thaikkulassa loppuu peliaika, eikä vastustajalle ole saanut kerättyä pakittelustaan tarpeeksi miinusta/diskausta erien puitteissa.

Voi myös olla, että nämä nopeat potkut, joilla "ei thaikkumieheen ole vaikutusta", menevät läpi, koska niiden torjumiseen puuttuu vaikutussyistä orientaatio, eli ne tuottavatkin karkuunjuoksijalle pisteitä.

Eli juu, voihan peli mennä tkd pelaajalle. Selviytymisen näkökulmasta homman näkisin näyttävän kuitenkin takaa-ajolta jossa toinen ajaa ja toinen räpiköi.

Mut joo. Kunnioitusta kaikkiin leireihin.
Antti Junikka
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 11111
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#232

Viesti flammee »

Joo, määkin tahtoisin kyllä tietää että miten sillä tukijalalla sitä voimaa tuotetaan potkuun. Jos kukaan ei vastaa, niin tulkitsen että kukaan ei tiedä. ;)
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
griffin
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 11
Lauteille: Syyskuu 2009

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#233

Viesti griffin »

flammee kirjoitti: touko 27, 2019, 22.31 Joo, määkin tahtoisin kyllä tietää että miten sillä tukijalalla sitä voimaa tuotetaan potkuun. Jos kukaan ei vastaa, niin tulkitsen että kukaan ei tiedä. ;)
Potkun "tuhovoima" tulee lähinnä sen läpiviennistä, läpivienti tulee tukijalan varassa pyörähtämisestä, pyörähtämiseen voimaa ja nopeutta tulee kun ponnistetaan sillä jalalla päkiälle
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 46
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#234

Viesti Kari Aittomäki »

Hmniin..
Mä huomasin aikanaan että varsinaisen massan saa siirrettyä kohteen läpi ankkuroimalla tukijalan lujasti maahan impaktihetkellä.
Etenkin isompaa potkiessa, samanpainoisella tai kevyemmällä se esijännityksestä eli pomppimisesta syntyvä liikenopeus tekee hyvää kohteessa.

Onko massaveto vartaloon mielestänne sama potku kuin päähän?
PetriP
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 2135
Lauteille: Toukokuu 2006
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: Judo

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#235

Viesti PetriP »

Kari Aittomäki kirjoitti: touko 28, 2019, 03.31 Onko massaveto vartaloon mielestänne sama potku kuin päähän?
AInakin mun silmään Thaikku-matsien päähän potkut on huomattavan erilaisia kuin vartaloon tulevat. Enemmän näyttävät karate-take kenkäisyltä. Tiesä pystyykö tuollaista "hampaanpaikat pomppaa" potkua tekemään edes noin ylös. Ja päähän nyt ei tietty edes jättivoimia tarvitakkaa.

Eli sivustaseuraajava arvio: ne on kohtuu eri asia.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 85
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#236

Viesti Andy »

Onko nyt oikeasti niin, että on laajemminkin epäselvää, että kiertopotkussa vartaloon kannattaa ponnistaa tukijalalla, jos sillä haluaa vaikutusta vastustajaan? Kyseessähän on ihan peruskurssitasoinen asia.

Tässä nyt esimerkkinä Samkorin potkimista. Kyseessä on siis ainakin hyvä ehdokas maailman parhaaksi potkijaksi. Lisäksi kun hän on vasuri, niin takajalan potkut menevät pidemmälle ennen osumaa ja tekniikka näkyy paremmin.



Potkuhan lähtee alhaalta ja kiihdytys tapahtuu rataa, joka on ensin melkein suora ja sitten kaartuu sivulle. Ei suinkaan niin että ensin nostettaisiin jalka ylös, tehtäisiin 90 asteen käännös ja kiihdytettäisiin jalka sivulle.

Jos kiihdytät auton suoralla ja sitten tulet mutkaan, jossa käännät rattia, niin kyllä se auto edelleen kulkee kovaa ja sitä voi jopa kiihdyttää vielä mutkassakin, kun vain painaa kaasua. Ei tämä sen ihmeellisempi asia noin fysikaalisesti ole.

Kehäottelussa käyttökelpoisia ja vastustajaa horjuttavia potkuja ei ole mahdollista tehdä, jos tukijalka ei ponnista. Siksi tämä asia opetetaankin peruskurssilla.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Mappe
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 302
Lauteille: Elokuu 2011
Etulaji: Taekwondo
Takalajit: Judo, Jujutsu

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#237

Viesti Mappe »

Andy kirjoitti: touko 27, 2019, 21.10 Miten sillä pohkeella tuotetaan voimaa, jos nilkka ei ojennu?
Siinä onkin sinulle pieni kotiläksy opiskeltavaksi. Suosittelen perehtymään siihen miten ihmiskeho toimii.
Miten voimannostaja voi tuottaa voimaa jalkakyykyn ala-asennossa ennen kuin ponnistaa ylöspäin? Vastaus mietippäs sitä, tai ota vaihtoehtoisesti tanko niskaasi ja kokeile samalla saattaa selvitä myös vastaus.

Andy kirjoitti: touko 27, 2019, 21.48 Oletko vakavissasi sitä mieltä, että jotkut harrastelijat potkivat yhtä hyvällä tekniikalla kuin ammattilaisottelijat?
Ei tietenkään potki. Itse vertaan tietysti aina eri lajien parista tulleiden harrastajien tasoa suhteessa suunnilleen saman tasoisiin ja yhtä kauan treenanneisiin oman lajini edustajiin. Näiden Taekwondokisoihin osallistuneiden Thaikkuottelijoiden joita olen nähnyt ihan tarkkoja meriittejä omassa lajissaan en valitettavasti tiedä. Mistään maailmanmestareista ei toki ole ollut kysymys. Yhtä aikanaan haastattelin kun sattui matsaamaan oman seuran ottelijaa vastaan. Sm-tasolla sanoi omassa lajissaan ottelevansa, mutta ei ainakaan silloin vielä ihan oman sarjansa terävintä kärkeä ollut. Sain kaverin puheista käsityksen, että korkeammalla tasolla hän joka tapauksessa kilpaili Thaikussa kuin Taekwondossa. Taekwondon harrastesarjoissa kun ottelijat ovat suurimmaksi osaksi sellaisia muutaman vuoden treenanneita ottelijoita. Sm-tasolla otteleminen vielä itsessään ei välttämättä kerro paljoakaan ottelijasta lajeissa jotka Suomessa edustaa kuitenkin markinaalia. Näin ollen ymmärrän hyvin, että Suomenmestarin ja Sm-kilpailussa kolmanneksi sijoittuvan ottelijan kesken voi todellisuudessa olla melkoinen tasoero. Kaikin puolin suorituskykyiseltä kaveri kyllä vaikutti fysiikaltaan ja varmasti omassa lajissaan otteli selkeästi korkeammalla tasolla. En usko että kyseisellä kaverilla oli mitään tarvetta valehdella minulle asiasta

Eizei kirjoitti: touko 27, 2019, 21.53 Okei tohon ottelukuvaukseeni pieni takaisinveto.

Voihan olla, että siinä tkd miestä ulos ajellessaan thaikkulassa loppuu peliaika, eikä vastustajalle ole saanut kerättyä pakittelustaan tarpeeksi miinusta/diskausta erien puitteissa.

Voi myös olla, että nämä nopeat potkut, joilla "ei thaikkumieheen ole vaikutusta", menevät läpi, koska niiden torjumiseen puuttuu vaikutussyistä orientaatio, eli ne tuottavatkin karkuunjuoksijalle pisteitä.

Eli juu, voihan peli mennä tkd pelaajalle. Selviytymisen näkökulmasta homman näkisin näyttävän kuitenkin takaa-ajolta jossa toinen ajaa ja toinen räpiköi.

Mut joo. Kunnioitusta kaikkiin leireihin.
Vieläkin on aivan väärä analyysi. Oikea analyysi on se että Taekwondo-ottelija nakuttaa potkuja hetken aikaa kuin Singerin ompelukone ja tuomari viheltää pelin poikki ottelun yksipuolisuuden vuoksi. Tyrmäyskin on näiden seurauksena vallan mahdollinen. Toinen skenaario voi tietysti myös olla se, että Thaikkumies ei halua menettää kasvojaan ja lataa ottelussa Taekwondosääntöjen vastaisia tekniikoita esim polvipotkuilla tai lyönneillä päähän ja sitten pudistelee päätään kun hänet diskattiin tällaisessa turhan päiväisessä ämmien lajissa.

flammee kirjoitti: touko 27, 2019, 22.31 Joo, määkin tahtoisin kyllä tietää että miten sillä tukijalalla sitä voimaa tuotetaan potkuun. Jos kukaan ei vastaa, niin tulkitsen että kukaan ei tiedä. ;)
Kiertopotkun voima on itseasiassa aina monen asian summa. Andy on siinä oikeassa, että tukijalka tekee kierron aikana kyllä samalla ponnistavan liikkeen, mutta toisin kuin Andy tässä nyt perään huutelee ei tukijalan nilkan tarvitse kokeneella potkijalla kuitenkaan ojentua potkun aikana mihinkään ääriasentoon. Kantapään ei siis tarvitse nousta ilmaan kynmmentä senttiä kunhan tukijalan päkijällä on staattinen jännitys potkua tehdessä.



Minulla ei sinällään ole varmasti tähän keskusteluun enää paljoa enempää annettavaa ja itselleni se ei ole elämän ja kuoleman kysymys saanko tässä ketjussa sanotuksi sen viimeisen sanan. Etenkin kun tiedostan sen tosiseikan, että Andy ei vielä yhdessäkään nettikeskustelussa ole keskustelun aikana tunnustanut olevansa missään asiassa väärässä. :D Asioiden selventäminen tekstin muodossa ei aina ole kovinkaan helppoa, mutta toivottavasti joku nyt sai jotain selkoa näistä. Nyt pitää lähteä työkeikalle!

Ps. Jos Andy oikeasti joskus haluat käydä sparrin muodossa testaamassa Taekwondopotkujen tehoa ottelutilanteessa sovi vaikka joskus Etelä-Suomessa vierailessasi kanssasi saman painoluokan ja samaa ikäluokkaa edustavan Taekwondo-ottelija Teemu Heinon kanssa pieni Taekwondon sparrailusessio. Tuskin tuo mitenkään hirveän hankalasti olisi järjestettävissä eikä varmasti Teemun viikkorytmiä pahasti sotkisi muutama “ystävyysottelumainen” sparrierä salilla vierailevan treenaajan kanssa. Vielä kun muistat ennen sanoa, että vedetään urku auki ja säästelemättä niin hyvä tulee. Kieltämättä hieman koomisia vanhojen Vale tudo matsien sävyjä tulee aina tällaisista, mutta jos nyt ihan oikeasti on halua ottaa asiasta selvää konkreettisesti niin uskoisin, että tällaiset lajivierailut hyvässä hengessä on lopulta ihan järjestettävissä! :jepa: :)
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 85
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#238

Viesti Andy »

Siis ehdotat, että testataan eri kiertopotkutekniikoiden tehoa sillä, että laitetaan entinen SM-tason potkunyrkkeilijä entistä olympiatason taekwondoinia vastaan taekwondosparriin? Mitenköhän siinä mahtaisi käydä?

Olen itseasiassa kokeillut taekwondosparria Temeä aika paljon huonomman ottelijan kanssa. Tulos on se, että vastustaja tulee lyöntietäisyydelle ja alkaa siitä naputtaa niitä kiertopotkuja, jotka toki sattuvat mutta eivät vahingoita. Itse en pystynyt potkaisemaan lainkaan, koska etäisyys oli liian lyhyt. Normaalisti käyttäisin tässä joko lyöntejä tai polvia, mutta kun molemmat on taekwondossa kielletty, niin jouduin tyytymään turhautuneeseen kiroiluun.

Joku oikeasti hyvä ottelija kykenisi tietenkin nostamaan kiertopotkun tästä päähän tai sekoittamaan sinne esim. takapotkuja, mikä voisi hyvinkin johtaa tyrmäykseen. Ja onhan maksaan osumalla mahdollista tyrmätä kiertopotkullakin, vaikka se olisi vain ns. läpsypotku. Tästä ei kuitenkaan seuraa, että taekwondotekniikalla voisi potkaista kovempaa kuin täydellä ponnistuksella.

Thainyrkkeilyn SM-kisoissakin näkee vielä melko alkeellista potkutekniikkaa monilta, hyviäkin on toki joukossa. Jos haluaa nähdä Suomessa mahdollisimman hyvää potkimista aktiiviottelijoilta, niin kannaa kääntyä linjalle Deo, Pok, Forsberg ja Santalahti. Vanhemmassa kaartissa on tietysti myös monia tosi hyviä potkijoita, mutta en tiedä missä kunnossa kukin nykyään on.

Tässä videossa 12 minuutin kohdilta alkaa matsi, jossa näkyy aika selvästi se, että toinen ponnistaa potkuun tukijalalla ja toinen ei. Toki meidän kaveri on monessa muussakin asiassa parempi ja voittaa myös siksi, mutta tarkkailkaa nimenomaan kiertopotkuja.



Jos nilkka ei ojennu pohkeen ponnistuksessa, niin ei tapahdu liikettä, joka voisi antaa vauhtia potkulle. Se on mahdotonta. Jalkakyykyn ala-asennossa nilkka on koukistunut ääriasentoonsa ja liikkeen alussa nilkkakulma alkaa oieta, kunnes sääri on pystyasennossa. Tällöin pohje tietysti työskentelee. Kun sääri on saatu pystyasentoon jalkojen voimantuotto tapahtuu kyykyssä yksinomaan reisillä ja pohje vain stabiloi.

Potkuun ei kuitenkaan missään lajissa lähdetä syväkyykystä vaan polvet vain kevyesti koukussa, eikä tukijalan sääri missään tapauksessa ole kallistunut eteenpäin niin kuin kyykyssä. Tässä tilanteessa nilkkaa on pakko oikaista, jos haluaa tuottaa pohkeella voimaa. Kokeilepa juosta tai hypätä pituutta tai korkeutta niin että et ojenna nilkkaa missään vaiheessa vaan pidät sen 90 asteen kulmassa. Veikkaan ettet tule hätyyttelemään ennätyksiäsi ja se johtuu nimenomaan siitä, että pohkeen voimantuotto jää pois.

Se että en koskaan myöntäisi nettikeskustelussa olevani väärässä, on täyttä valetta.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Eizei
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 27
Viestit: 928
Lauteille: Huhtikuu 2006
Paikkakunta: Jyväskylä

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#239

Viesti Eizei »

Mappe kirjoitti: touko 28, 2019, 10.30 Vieläkin on aivan väärä analyysi. Oikea analyysi on se että Taekwondo-ottelija nakuttaa potkuja hetken aikaa kuin Singerin ompelukone ja tuomari viheltää pelin poikki ottelun yksipuolisuuden vuoksi. Tyrmäyskin on näiden seurauksena vallan mahdollinen. Toinen skenaario voi tietysti myös olla se, että Thaikkumies ei halua menettää kasvojaan ja lataa ottelussa Taekwondosääntöjen vastaisia tekniikoita esim polvipotkuilla tai lyönneillä päähän ja sitten pudistelee päätään kun hänet diskattiin tällaisessa turhan päiväisessä ämmien lajissa.
Ok. Ymmärrän juu tuon pointin, että kiellettyjen tekniikoiden riski on olemassa ja sitä kautta diskaus. Mä oikeastaan poisluin tämän kokonaan. Ajattelin siitä lähtökohdasta, että molemmat kykenevät sääntöjenmukaiseen touhuun ja pääsevät tekemään sitä parasta omaansa. Tähän uskoisin nimenomaan - kovatasoisen -vierailijan kykenevän valmistauduttuaan koitokseen. Samoin hän myös valmistautuisi siihen, ettei hän lähtisi tyypilliseen taekwondoon, vaan mylvimään ihan huolella taekwondossa. Niin, että mennään sääntöjen sisällä, muttei missään nimessä taekwondonomaisesti. Tätähän nöyrät lajivierailijat usein tekevät. He lähtevät ottelemaan "lajin hengessä", kunnioituksesta tai halusta oppia juuri tätä tyyliä. Eivät ajellakseen röyhkeästi jengiä matolta. Eli on tietysti eri asia vierailla itselle tuntemattomassa vähän kokeillakseen, kuin valmistautua johonkin etukäteen ja jyrätä kaikella mitä on.

Mitähän tämä yksipuolisuus on? Tarkoitatko, että tämä singeri kykenee tanssimaan vastustajansa ympärillä niin pitkään, että tuomari pistää poikki? Tämä lienee juuri jotain mitä hain tuossa: Thaikkumies ei ota askeltakaan taaksepäin ja jahtaa kaveria, jolloin hänet nähdään jotenkin passiivisena osapuolena. Hänen täytyy saada kaveria jähistettyä ulos matolta. Vai onko tällöinkin tuomari pitämässä ottelua jotenkin yksipuolisena tkd miehen eduksi? Jos on, niin tätä mä haen tolla, että joku lajinomaisuusprinsiippi tulee kenties tielle. Ajojahdin ei anneta jatkua, vaikka sen lopputulema olisi sinällään selkeä. Toinen hallitsee mattoa vaikka todennäköisesti tekee paljon vähemmän. Lähinnä kävelee eteenpäin, suojaa ja vetää kovaa jos on paikka. Toinen pakittaa koska hyökkäyksillään ei riittävää vaikutusta. Osumat huomattavasti totuttua kovempaan suojaukseen sattuvat ja lannistavat hyökkäyshalua. Perääntyessä on vaikea olla singeri ajautumatta ulos.
Antti Junikka
Jörri
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 426
Lauteille: Joulukuu 2013
Etulaji: Taekwondo

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#240

Viesti Jörri »

Eizei kirjoitti: touko 28, 2019, 12.50
Mappe kirjoitti: touko 28, 2019, 10.30 Vieläkin on aivan väärä analyysi. Oikea analyysi on se että Taekwondo-ottelija nakuttaa potkuja hetken aikaa kuin Singerin ompelukone ja tuomari viheltää pelin poikki ottelun yksipuolisuuden vuoksi. Tyrmäyskin on näiden seurauksena vallan mahdollinen. Toinen skenaario voi tietysti myös olla se, että Thaikkumies ei halua menettää kasvojaan ja lataa ottelussa Taekwondosääntöjen vastaisia tekniikoita esim polvipotkuilla tai lyönneillä päähän ja sitten pudistelee päätään kun hänet diskattiin tällaisessa turhan päiväisessä ämmien lajissa.
Ok. Ymmärrän juu tuon pointin, että kiellettyjen tekniikoiden riski on olemassa ja sitä kautta diskaus. Mä oikeastaan poisluin tämän kokonaan. Ajattelin siitä lähtökohdasta, että molemmat kykenevät sääntöjenmukaiseen touhuun ja pääsevät tekemään sitä parasta omaansa. Tähän uskoisin nimenomaan - kovatasoisen -vierailijan kykenevän valmistauduttuaan koitokseen. Samoin hän myös valmistautuisi siihen, ettei hän lähtisi tyypilliseen taekwondoon, vaan mylvimään ihan huolella taekwondossa. Niin, että mennään sääntöjen sisällä, muttei missään nimessä taekwondonomaisesti. Tätähän nöyrät lajivierailijat usein tekevät. He lähtevät ottelemaan "lajin hengessä", kunnioituksesta tai halusta oppia juuri tätä tyyliä. Eivät ajellakseen röyhkeästi jengiä matolta. Eli on tietysti eri asia vierailla itselle tuntemattomassa vähän kokeillakseen, kuin valmistautua johonkin etukäteen ja jyrätä kaikella mitä on.

Mitähän tämä yksipuolisuus on? Tarkoitatko, että tämä singeri kykenee tanssimaan vastustajansa ympärillä niin pitkään, että tuomari pistää poikki? Tämä lienee juuri jotain mitä hain tuossa: Thaikkumies ei ota askeltakaan taaksepäin ja jahtaa kaveria, jolloin hänet nähdään jotenkin passiivisena osapuolena. Hänen täytyy saada kaveria jähistettyä ulos matolta. Vai onko tällöinkin tuomari pitämässä ottelua jotenkin yksipuolisena tkd miehen eduksi? Jos on, niin tätä mä haen tolla, että joku lajinomaisuusprinsiippi tulee kenties tielle. Ajojahdin ei anneta jatkua, vaikka sen lopputulema olisi sinällään selkeä. Toinen hallitsee mattoa vaikka todennäköisesti tekee paljon vähemmän. Lähinnä kävelee eteenpäin, suojaa ja vetää kovaa jos on paikka. Toinen pakittaa koska hyökkäyksillään ei riittävää vaikutusta. Osumat huomattavasti totuttua kovempaan suojaukseen sattuvat ja lannistavat hyökkäyshalua. Perääntyessä on vaikea olla singeri ajautumatta ulos.
Ei oikeastaan, tkd mies jää niin lähelle ettei thaikkukaveri oikeastaan saa potkittua omalla etäisyydellään, lyönneistä panssarin ei ehkä ole tarpeeksi apua ja samalla tkd kaveri napsii päästä potkuosumia thaikkukaverille oudoilla potkuillaan. Ottelu päättyy piste-eroon. Tkd kaverin ei ole mikään pakko perääntyä koska thaikkukaverilla ei ole potkuvälineitä halietäisyydellä. Näin siis jos mennään tkd säännöillä.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 62 kurkkijaa