Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Puni
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 3845
Lauteille: Kesäkuu 2010
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taekwondo Ilshin
Sivulajit: -
ITF Taekwon-Do
(Ch'ang Hon)
WT Taekwondo
(Kukkiwon, SimUu)
Takalajit: -
Urheilu
Kilpailu
Yhteystiedot:

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#271

Viesti Puni »

Andy kirjoitti: kesä 10, 2019, 00.15 Onko teillä käsitystä, mikä aiheuttaa tuossa Punin taekwondopätkässä noin hyvän vaikutuksen?
Mä itse ajattelin, että ihan puhdasta sattumaa ei liene, kun noita about vastaavia tulee sillon tällön vastaan.
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 46
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#272

Viesti Kari Aittomäki »

Liikenopeuteen perustuva maksatälli pelittää panssarinkin läpi. Ei se moukarointi ole aina se ratkaisu.

Nii, varpailla seisominen on ihan dynaaminen tapa potkia, etenkin silloin kun keskipakovoima on mukana. Vippauselementti.
Mulla on muuten nauhalla jossain kun Ave vetelee hyppyushiroja, aika sattans kovaa ja kohdalleen. Raskastekoisena ei lennä mutta ilmassa ollaan impaktihetkellä.

Ylipotkija: Poistettu viittaus poistettuihin viesteihin.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 37
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#273

Viesti Lasse Candé »

Monen asian summa se vaikutus ja itse pidän sen arvailua muutenkin pakosti jossain määrin nimenomaan arvailuna.

Ensimmäinen potku menee suht hyvin sisään. Toinen potku tulee suht samaan paikkaan. Potkut varmaan osuvat jossain määrin yllättäen ja yleinen hyökkääjän paine estää ottamasta niitä vastaan optimaalisella tavalla. Kaksi tälliä samaan paikkaan ja saattaa olla että maksaa on kutiteltu tai jopa onnistuttu osumaan melko hyvin. En tarkasta vaikutuksesta osaa sanoa, mutta napakympin jälkeen ei ainakaan ollut itselläni noin helppoa nousta, että se maksateho saattaa olla puolittainen.

(Panssari saattaa tehdä sen että maksa ottaa pienempiä tällejä enemmän, vaikka ei osuisi ihan kohdilleen. Fudistaklaukset joissa tälli kohdistuu laajalle alueelle, tuntuvat usein maksassa hieman. Kai lähinnä oman kropassa kiinni olevan kyynärpään takia.)



Mutta millä mielellä Andy kyseli potkun tehon perään?

Silläkö, että piti tehokkuutta yllättävänä ja täten mielenkiintoisena, sillä että potku oli tehty hänen tai jonkun muun peräänkuuluttamalla tavalla, sillä että jostain syystä mitataan kanssakeskustelijoiden ymmärryksen tasoa vai jollakin muulla?

Mitä Andy itse tuumaa potkusta tai potkuista?
Kuvake
Eizei
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 27
Viestit: 928
Lauteille: Huhtikuu 2006
Paikkakunta: Jyväskylä

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#274

Viesti Eizei »

Jos halutaan, että massa liikahtaa kiertopotkulla kohteeseen, tarkoittaa tämä sitä, että se liikutetaan kohteeseen maan kautta. Sitä ei silloin esimerkiksi vain pyöräytetä jäykän tukijalan varassa ympäri. Ja pelkästään pudottamalla saadaan ehkä tehoja johonkin polvistomppiin alaspäin, ei kiertopotkuun. En tajua tuon taivaallista alapotkuista käytännön tasolla, mutta väittäisin, että niissäkin, jos ollaan polvi koukussa, tukijalalle kyllä varataan, eikä ns. Pudota kohteeseen. Eli voima potkuun tulee maasta "tukijalan kautta".

Väittäisin, että näissä istuvammissa tkd potkuissa tukijalka kyllä ojentuu muttei suoraksi. Oleellista lienee voimantuoton näkökulmasta putoamista seuraavat tapahtumat: hallinnan palautuminen ja refleksinomainen pompahdus ylöspäin.

Maasta ylöspäin energia singahtaa siis jos tukijalka oikenee. Tavat lienevät karkeasti:
1.noustaan tukijalalle ja ojennetaan, vaatii lihastyötä ennen kaikkea. (Ponnistetaan)
2.vajotaan polvista ja/tai muista nivelistä, eli pudotaan, palautetaan hallinta ja annetaan refleksin hoitaa homma. (Annetaan ponnistuksen tapahtua) Pompahdus kuljettaa ylöspäin. Mutta ilman lisäduunia ei oikaise kyllä jalkaa suoraksi asti.

Luopuminen on nopeampaa ja mahdollistaa flown jatkumisen paremmin, kuin duunaaminen. Siksi herkemmässä pelissä kannattaa satsata tapaan kaksi. Kuitenkin näen asian siten, että jokaisessa elävässä ottelumuodossa parhaat potkijat omaavat tavan kaksi pohjavireen. He eivät tosin välttämättä putoa, vaan ymmärtävät, ettei putoaminen ole itse tarkoitus. He "vajoavat", laskevat painopistettä ennen kaikkea sisäisesti (poistavat keskittyen lihasjännitystä), jolloin kehon tietyt paikat venyvät ja aiheuttavat painetta maasta ylöspäin. Tämän vapauttamalla he saavat liikeflown aikaiseksi ja tukevat potkua tämän myötäisesti "tehostamalla flowta", pitämällä flowta arvossa. He ymmärtävät miten liike lähetetään skenessä taloudellisemmin ja ymmärtävät vaalia liikettä.

En usko, että jäykkä, huonon koordinaation omaava henkilö koskaan pääsee korkealle tasolle tavassa kaksi, jollei sitten keksi keinoa olemasta jäykkä ja huonon koordinaation omaava. Siksi duunaaminen on passeli vaihtoehto.

Jos jutuissani tanssahtelee jotain arvokasta tälle keskustelulle, johtunee se tämänhetkisestä cavan kulutuksestani. Jos taas ei pätkääkään, johtunee se samasta syystä.
Antti Junikka
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 85
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#275

Viesti Andy »

Tuossa Punin WT-taekwondovideossa on selkeästi kyse maksaosumasta. En nyt jaksa tarkistaa, mutta mielestäni olen jo maininnut, että maksaan ei tarvitse potkaista tai lyödä kovin kovaa, että vaikutus on hyvä, mikäli vastustaja ei jännitä vartaloaan. Ensimmäisessä osumassa vastustaja nostaa olkavarsiaan, mikä tekee keskivartalon jännittämisen mahdottomaksi. Tämä on nähdäkseni ihan peruskurssitasoinen tai viimeistään oranssin vyön asia. Maksa myös herkistyy kuten tässä nähdään, joten sitä kannattaa hakea uudestaan.

Se mikä tässä on ongelmana kehämatseihin on, että ensinnäkin maksaan voi potkaista kiertopotkuja vain vasemmalla jalalla. Jos tekee tekniikkaa, joka vaikuttaa maksaan mutta ei muualle, jättää oikean jalan kokonaan hyödyttömäksi, mikä ei ole kovin järkevää. Toiseksi vaikka potku osuisi maksan kohdalle, niin yleensä vastustaja jännittää vartaloa tai saa käden eteen, jolloin vaikutus jää heikommaksi tai sitä ei ole. Lähtökohtaisesti yli 90% tekniikoista ei pudota vastustajaa vaikka osuisi. Tuon taekwondovideon kaverikin olisi hyötynyt kovemmasta potkusta, kun vastustaja ei olisi päässyt ylös luvunlaskun aikana.

Mielenkiintoista, että Kari otti esimerkiksi Laurin potkut Skoczek-matsissa. Niissä itseasiassa näkyy aika hyvin se, mitä tarkoitan vaikutuksella. Tuossa alkaen kohdasta 7 min 40 s.



Vastustaja horjahtaa paikoiltaan potkun voimasta ja tämä estää häntä kuittaamasta käsillä, mitä tuollainen koukkulyöjä mielellään tekisikin. Puutteena tuossa matsissa oli lähinnä se, että vartalopotkuja ei tehty tarpeeksi. Tuossa toinen matsi, jossa vartalopotkujen horjuttava vaikutus näkyy hyvin. Sitä korostaa vielä se, että Pok on vasuri.

Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 37
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#276

Viesti Lasse Candé »

Mielestäni on hienoa, että taas kerran puhut riittävän nopeiden kiertopotkujen, joissa ei tarvitse optimoida helvetillistä voimaa, puolesta.

Toisaalla tätä keskustelua painotat sitä kuinka vaikutus tulee vain helvetillisellä voimalla, mutta nyt tarjoat taas kerran (ihan validia) selitystä sille kuinka sitä ei tarvitsekaan.

Minä tahdon tehdä tämän ristiriidan näkyväksi ja ymmärrän että tässä on monilla jännitteitä erinäisiin suuntiin, mutta mielestäni nämä tulisi laittaa sivuun ja alkaa jauhamaan siitä kiertopotkusta. Tässä on harvinaisen monipuolinen ja ymmärtävä porukka kasassa. Meidän ei ole vältsisti pakko kusta kilpaa toisetemme silmään, vaan nimenomaan pohtia kiertopotkujen eroja ja samankaltaisuuksia.

Minä en ota sen kummemmin pois sitä että linkkaamassani videossa tyyppi pudottaa kake/take-kiertarilla kunnolla tai että on järkevää ponnistaa tietyissä kiertareissa. Jos meistä kukaan haluaa silti koskaan voida esim opettaa näitä asioita hyvin, meidän tulisi ymmärtää mitä "se vastapuoli" yrittää sanoa.

Moni tässä jo tyytyy sanomaan että eri lajeissa eri tavalla, mutta olen itse vahvasti sitä mieltä, että sillä retoriikalla ei vielä kovin hyvin opeteta... siis siitä pisteestä eteenpäin kun joku oikeasti kysyy ja haluaa vastauksen.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 85
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#277

Viesti Andy »

Kannattaisi nyt oikeasti lukea ne viestit, joihin vastaa. Mielestäni tuossa varsin seikkaperäisesti kerroin, mitä ongelmia tulee siitä, jos käyttää tekniikkaa, joka voi tehota vain maksaan osuneena.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
injunjack
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 43
Viestit: 1617
Lauteille: Heinäkuu 2005
Paikkakunta: Helsingin mlk.
Etulaji: Seibukania - perkele

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#278

Viesti injunjack »

Usko pois jo, Lasse.
Peräänkuuluttamaasi keskustelua EI synny, koska massamava on teh Totuus, ja muuta ei ole.

Capiche?
-REMEMBER; SOME PEOPLE ARE ALIVE SIMPLY BECAUSE IT IS ILLEGAL TO SHOOT THEM-

Kauas on pitkä matka.
https://www.facebook.com/SeibukanPKS/
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 85
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#279

Viesti Andy »

Mistä minun pitäisi keskustella Lassen kanssa? Miten kiertopotku sinun mielestäsi pitäisi tehdä ja miksi?
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 27
Viestit: 6402
Lauteille: Lokakuu 2009

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#280

Viesti Ile »

Lasse Candé kirjoitti: kesä 13, 2019, 18.06 Moni tässä jo tyytyy sanomaan että eri lajeissa eri tavalla, mutta olen itse vahvasti sitä mieltä, että sillä retoriikalla ei vielä kovin hyvin opeteta...
Keskustelun jatkamiseksi otan tuosta aasinsillan vähän kauemmas...

Mun mielestä kun tässä on puhuttu eri lajien kiertopotkuista ja niiden "voimakkuudesta", niin olemme ehkä vähän liikaa vertailleet ulkoista koreografiaa ja sen pohjalta ikään kuin teoreettisesti arvioineet, miten siihen liikkeeseen saadaan tuotettua voimaa.

Tietoisesti harjoitetun räjähtävän lihastyön ja hermotuksen merkitys ja sen asema harjoittelussa sen sijaan jää sivuseikaksi vaikka sen merkitys tosiassa on hyvin suuri.

Tämä saattaa joissakin tapauksissa olla lajien tai harjoittelukulttuurien välillä itse asiassa isompi ero kuin se periaatteellinen suoritustapa.

Mulla ainakin on pitkältä ajalta omasta lajihistoriasta havaintoja siitä, että tietyissä lajeissa saattaa olla periaatteessa "ihan hyvät" lyönnit tai potkut, mutta itse asiassa keskimääräinen harjoittelija tekee ne kohtalaisen tehottomasti johtuen lajin valmennus-/harjoittelukulttuurista.

Se ei ole kiinnostavaa, että "kyllä ainakin Hojo-hojo-sensei (6. dan) veti sen karmealla voimalla kesäseminaarissa".

Ei se ole sen kummepi asia kuin jääkiekon lämärissä, kolmiloikassa tai painonnostossa. Kaksi suunnilleen samankokoista henkilöä voi tehdä harjanvarrella teknisesti hyvin puhtaan tempauksen, niin että heidän välillään on vaikea havaita teknistä eroa, mutta sitten kun kokeillaan painojen kanssa, niin toinen tempaisee 50 kg ja toinen 100 kg.

Kärjistäen, jos siihen tempausta/lämäriä varten harjoittelee esimerkiksi vain toistamalla sitä suoritusta harjanvarrella/mailalla ilmaan, niin se on tavallaan yksi lysti onko puhtaat liikeradat tai "sisäiset rakenteet" kunnossa. Ei sillä tavalla kehity kykyä tuottaa siihen liikkeeseen kovaa voimaa.

Kova voimantuotto edellyttää rutiininomaista harjoittelua siten, että oikeasti joudutaan tuottamaan kovaa voimaa johonkin sopivaan kohteeseen.

Tämä jäi nyt ajanpuutteen vuoksi hieman hajanaiseksi, mutta postataan kuitenkin....
Kuvake
Eizei
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 27
Viestit: 928
Lauteille: Huhtikuu 2006
Paikkakunta: Jyväskylä

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#281

Viesti Eizei »

Hyvä, että postasit. Asiaa. Tekniikka on vain tekniikka.
Antti Junikka
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 46
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#282

Viesti Kari Aittomäki »

Missä tahansa tekniikassa tehon kannalta tärkein juttu on ajoitus. Sekä suhteessa vastustajaan että tekniikan sisäinen.

Kun tässä nyt potkunyrkkelyä framille on työnnetty niin voitaneen sanoa että kovin iso osa niistä kiertareista on näköispainoksia, tarkoitettu arvostelutuomareille aktiivisuutta osoittamaan.
Tämä ei tee vippauskiertarista tehokkaampaa tai tehottomampaa vaan on vain yksi osa lajikulttuuria.
Heh, silloin alkuaikana oli potkukiintiö mikä pahimmillaan tarkoitti että jätkät veti ne kahdeksan kiertariaan erän alussa suunnilleen vuoronperään että pääsis kömpelösti nyrkkeilemään.

Jos haetaan ottelutyyliä jossa sitä "vaikutusta vastustajaan" totisesti haetaan, se on knockdown. Matsi on lyhyt ja potkut pysyy vaarallisina.
Sekä liikenopeutta että ankkurointia ja massaa käytetään.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 85
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#283

Viesti Andy »

Kerrotko Lasse, miten sinun mielestäsi kiertopotku vartaloon kannattaa suorittaa ja miten perustelet juuri sen suoritustavan?
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Kyynikko
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 11
Viestit: 3467
Lauteille: Marraskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Takalajit: MMA, shootfighting, eurooppalainen jujutsu, Latosa escrima, Pekiti tirsia kali, judo, voimankäyttö.

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#284

Viesti Kyynikko »

Sait Karin viestin lopussa vastauksen. Se olisi myös oma vastaukseni. Odotan mitä Lasse vastaa. Sen taas TIEDÄN että mikään ei tule vaikuttamaan sinun mielipiteisiisi tai keskustelutapaasi.

Tämän täytyy olla turhauttavimpia ketjuja Potkussa ikibö.... :D
"Ei pidä syyttää peiliä jos nenä on vino." - Nikolai Gogol

Mukamas viisas. Mukamas keppimiäs.
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 46
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Kiertopotku ja sitä tukevat harjoitteet

#285

Viesti Kari Aittomäki »

Jep, itseäni oikeen ihmettelen kun tulee silti seurattua jopa osallistuttua.

Hiukan niinku virrenveisuu tahdissa marssiessa. Helevetin pässiä mutta ajankulua kumminkin.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 33 kurkkijaa